Рибено или ленено масло?

Кое е най-подходящо за мен?

от четиво за 4 минути

Рибеното и лененото масло са добри източници на есенциални мастни киселини, но как да решим кое е най-подходящо за нас? Няма лесен и валиден отговор за всички, но по-долу в тази статия ще изброим плюсовете и на двaта източника на незаменими мастни киселини, за да ви помогнем да решите кое ще бъде по-подходящо за вашето тяло.

Ползите от двата вида масло

И рибеното, и лененото масло съдържат есенциални мастни киселини (ЕМК). Те са нужни на тялото ни, но самият организъм не може да ги синтезира, затова трябва да ги приемаме допълнително чрез храната.

Есенциалните мастни киселини подпомагат репродуктивната, имунната, нервната и сърдечно-съдовата система. Омега-3 и омега-6 киселините са двете основни групи на ЕМК.

Тялото ни има нужда от тях, за да произвежда и "поправя" клетъчните мембрани, както и за синтеза на простагландините - химикали, подобни на хормоните, които могат да се намерят във всяка клетка от организма ни.

Дефицит на ЕМК не бива да се допуска. При наличието му се забелязват преждевременно стареене, стрес, податливост към болести и зарази. Като цяло тялото ви отслабва физически.

Внимание! Консумацията на алкохол или оскъдното хранене могат да влошат или блокират ефективността на есенциалните мастни киселини.

Диетите, предимно в западните страни и в САЩ се отличават с висок прием на омега-6 мастни киселини главно от зеленчукови масла (царевица, сусам, слънчоглед и т.н.) Приемът на омега-6 е много висок спрямо приема на здравословните омега-3 мазнини.

Когато омега-6 са в излишък, могат да провокират възпаления и да забавят кръвния поток в тялото, докато омега-3 биха намалили и предпазили от възпаления, както и да подобрят циркулацията на кръвта в тялото.

Американците консумират много по-голямо количество омега-6 мастни киселини, и за да направят диетата си по-здравословна, те трябва да прибавят по-високо количество омега-3 от колкото омега-6.

Ейкозапентаеновата (ЕПК) киселина и декозахексаеновата (ДХК) киселини са омега-3 киселините в мазните риби като сьомга, мекерел, херинга, сардина и т.н. ЕПК/ДХК са също и източникът на омега-3 мастни киселини в суплементите с рибено масло.

Декозахексаеновата киселина е главната омега-3 киселина в липидните мембрани, включително и сърдечните. Средно 1000 мг ЕПК/ДХК могат да получени от 100 грама мазна риба. Все пак, ако не консумирате риба поне два пъти в седмицата, трябва да се замислите за суплемента рибено олио, за да си осигурите здравословните предимства на омега-3 киселините.

Лененото олио съдържа есенциалната омега-3 мастна киселина - алфа-липоева киселина (АЛК). Лененото семе също съдържа омега-6 във формата на линолеична киселина.

АЛК в лененото олио не е биологично активна колкото ЕПК и ДХК, и преди да бъде усвоена, тя трябва да бъде превърната в ЕПК/ДХК в тялото, за да участва в цитоплазмата и липидните мембрани. Както и рибеното масло, лененото също предлага здравословни за сърцето влияния и помага в борбата с възпаленията.

Какво да изберем - рибено масло или ленено?

  • Рибеното и лененото масло са добри източници на омега-3 мастни киселини.
  • Лененото семе е добър източник на ЕМК, омега-6 и омега-3.
  • Рибеното масло съдържа ейкозапентаенова и декозахексаенова киселина. Веднага след прием те биват "внедрени" в цитоплазмата и мембраните на липидните клетки.
  • Лененото масло съдържа алфа-липоева киселина, прекурсор на ЕПК и ДХК и трябва да бъде превърнато в ЕПК или ДХК, за да бъде използвана от организма.
  • И двете са здравословни за сърцето и помагат при борбата с възпаления.
  • По последни изследвания рибеното масло (ЕПК И ДХК) помага за поддържането на доброто ви настроение и мозъчната ви функция.
  • Лигнините* в лененото семе (не става дума за ленено олио) влияят благоприятно върху дебелото черво и простатата. Също така са и добър източник на влакнини (фибри).
  • Повечето от клиничните изследвания на омега-3 са извършвани с рибено масло.
  • Лененото семе е алтернативата на омега-3 киселините за вегетарианци.

В резюме, изборът между двата вида масло зависи от вашите конкретни цели и от хранителната ви диета. Можете да ги съчетавате за по-добър ефект върху организма.

* Лигнините са антиоксиданти и фитоестрогени, съдържащи се в някои растения (ленени семена, тиквени семена, ръж, соя, броколи и някои диви плодове).

Хареса ли ти статията?
Статията написа Ради Хаджирадев
Ради има защитена магистърска степен по машинни конструкции и разработки от RWTH Aachen University, Германия. Извън професията си, главните му интереси са в областта на бодибилдинга, хранителните режими и суплементите. В BB-Team пише и споделя опит от 2004-та година насам.
Мнения по темата
1
1 юни 2007 08:30

Аз съм за рибеното масло ,много полезно и трябва да се консумира всеки ден, защото менюто на всеки от нас е бедно на мазна риба.
Лененото масло е излишно, ако се пие рибено масло.  Рибеното масло е много по-добрия вариант.
По добре рибено масло на хачета и ленено семе с кисело мляко, страхотно е!

Ивайло Стайков
2
5 сеп 2008 10:22

аз пък съм за комбиниране на двете

3
19 ное 2010 23:40

Здравейте г-н Ради Хаджирадев, видях че статията Ви е публикувана отдавна 19.09.2006 г., но тя е винаги актуална. Статията Ви е много интересна и полезна. Благодаря Ви. Естествено е : Кой не би искал да осигури здравословни предимства на тялото си или на сърцето си, пък мога и да добавя и на душата си. Вие пишете,че рибеното  и ленено масло предлагат здравословни за сърцето влияния и помагат в борбата с възпаленията. Всичко това е ок, но аз бих искала да Ви помоля, ако Ви е възможно да опишете как може да се приема, консумира лененото семе, лененото брашно, лененото олио / масло/ и в същност да отворя още една скоба масло и олио за един и същи продукт ли трябва да го търсим и премаме. Аз например си слагам при запарване на 500 мл. билковия чай една чаена лъжичка ленено семе в чая. Бих искала да ми отговорите при загряването на лененото семе губят ли се Омега 3, тоест намаляват ли се качествата на приетото ленено семе и в каква степен. При използуване на ленено брашно може ли да се замеси хляб с бяло брашно, царевично и сусамено например и при загряването, тоест при печенето губи ли се Омега 3 и колко. Не съм се опитала да го консумурам сурово ленено семе, но съм поръсвала баница или хляб с него. И какво става дали получавам Омега 3 или всичко изчезва при загряване. Защото си купих ленено масло / олио/ и на упътването пише изрично да не се пържи с него и да не се загрява, а да се използужа в салати, сирена и дресинги. Разбирате, че аз не искам да жземам хапчета рибено масло или ленено семе и се опитвам да си набавя Омега 3 по естествен начин използвайки лененото семе натурално закупено от аптека или от пазара.И за това ме вълнуват толкова много въпроси. Благодаря Ви много.

Ради Хаджирадев
4
28 ное 2010 22:55

Лененото олио не се препоръчва да се загрява на температури над 50 градуса по Целзий. За семето се смята, че е по-издръжливо.

Четох, че е правено изследване с 60 минутно загряване на 100 и на 350 градуса по Целзий и не е отчетена значима разлика (за семето става дума).

Надявам се да съм помогнал :)

5
30 ное 2010 12:03

Здравейте г-н Ради Хаджирадев, благодаря Ви за компетентния отговор, но за съжаление е непълен, вижте моите въпроси. Благодаря Ви.

6
Валентин
26 яну 2011 08:28

Има ли разлика между рибеното масло от едно време (онова с форма на малки червени топчета) и новите рибени масла, които се продават на цена няколко пъти по-висока от класическите?

Например една опаковка от “класическото” рибено масло, която съдържа “200 перли по 37,5mg” струва 3.35 лв и стига за период от 22 дена (три пъти дневно по три перли). Разните рибени масла, които се рекламират съдържат черен дроб от акула и няколко пъти по-малка доза струва няколко пъти повече.

alexander_g
7
17 юни 2011 13:54

Вярно ли е,че ако приемаш рибено масло( дори на капсули), ще ти създава неприятно усещане в устата?

Тихомир Велев
8
17 юни 2011 14:29

Аз отскоро пия рибено масло и забелязах именно това, че след като се разтворят капсулите (60-90мин.) като се оригна и усещам вкус на риба в устата си. Но това продължава само в рамките на 2-3 часа.

От друга страна, като ядеш риба и след това се оригнеш отново се усеща дъха на яденето, та е логично това да става и при добавката. :)

alexander_g
9
17 юни 2011 23:26

Мда, ще го преживеем ;) особено,ако човек много не си пада по риба, трябва да се примири със заместителя... (благодаря)

10
Лъчезар Ранков
3 авг 2011 14:40

искам да попитам как да комбинирам рибеното масло и лененото семе? Тоест по колко на ден от двете трябва да се приема и как? Благодаря

11
Мари
4 сеп 2011 15:05

Казвали са ми че рибеното масло помага за растежа да си по висок ,вярно ли е ?

Ради Хаджирадев
12
5 сеп 2011 13:23

Не.

13
6 май 2012 11:14

Рибеното масло поне аз незнам да се произвежда в България...
100таблетки рибено маслко = 100 гр е около 17-18 лв.
Шишенце ленено масло (200гр) струва само 5-6 лв.
Единствения проблем на лененото масло е че трявбва повече грама да взимате на ден поради по-бавното му освоване и ако сте в калориен дефицит става малко тъпо...
Или ако имате пари смело с рибеното масло...ако сте студент...ленено докато не си намерите работа

14
13 фев 2013 11:25

Здравейте, имам един въпрос относно лененото семе-аз съм момиче, бях чела някъде че лененото семе съдържа фитоестрогени. Възможно ли е от консумацията на ленено семе да се получат някакви хормонални проблеми, ако се яде 1 или 2 пъти в седмицата?
Ще ви бъда наистина много благодарна ако ми отговорите :)

Ради Хаджирадев
15
13 фев 2013 13:03

Не мисля, че може да е проблем при умерена консумация. Няма място за притеснение :)

16
24 апр 2014 16:24

А рибното масло помага ли при отслабването с ВБД?

Ради Хаджирадев
17
24 апр 2014 16:31

Не очаквай значима разлика. :)

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.