Закуска, закусчица или закусище?

Всъщност няма значение - важното е да не я пропускате!

от четиво за 3 минути

Когато попитам някой дали закусва, почти винаги отговорът е "Нямам време!", "Не съм гладен сутрин!", "Защо да ям допълнително?", "Това само ми отваря апетита!". Дали това са достатъчно добри причини да пропуснем нещо толкова важно и полезно? Аз не мисля така! Има много причини да не пропускате сутрешното хранене. То може да промени начина, по-който се чувствате през деня, да ви помогне да бъдете по-силни, по-способни, а и по-атлетични.

Закуска, закусчица и ли закусище?

И децата знаят, че е важно да закусват - защо с времето забравят това?

Сигурно и вашата майка ви е окуражавала да закусвате и ви е повтаряла с онзи благоразумен тон, че това е най-важното хранене. И е била права!

Сутрин е особено важно да приемем необходимите ни количества хранителни вещества, за да може да функционираме по-добре през деня.

Това е времето, в което усвояваме най-добре храната и тялото ни я използва по най-рационален начин.

Това е така, защото закуската идва след най-големия период без храна в денонощието (средно около 12 часа). Тогава тялото ни е в нужда за нутриенти, витамини и минерали повече, отколкото през останалата част от деня.

Кръвната ни захар е най-ниска, а ако се занимавате с интелектуален труд или учите, трябва да знаете, че тя е единственото "гориво" за мозъка.

Витамините се усвояват в най-голяма степен сутрин, затова на етикета на повечето от тях пише да се взимат именно тогава.

Какво става, ако пропуснем да ядем сутрин?

Да речем, че предния ден сме вечеряли в 8 или 9 часа и не ядем до обяд на следващия ден. Това са 15-16 часа без храна.

Организмът разгражда белтъци и мазнини, за да си набави необходимата енергия, но получена по този начин, тя не може да се сравни с тази от прием на храна.

По това време вече започваме силно да огладняваме и това чувство се засилва през деня. Накрая следва обилна вечеря и презапасяване с така ценната енергия под формата на подкожни мазнини.

Тогава защо още има хора, които не искат да закусват?

Не сте гладни? Липсата на апетит е по-скоро последствие, а не причина. Тя произхожда от изградения навик да не се яде и се изкоренява в рамките на няколко седмици.

След този период се събуждаме гладни и храната ни доставя удоволствие!

Друга част от критиците твърдят, че добавянето на едно хранене в първата половина на деня ще повиши общите калории, които приемат за денонощието.

Това може и да е така, но... храненето не е проста аритметика, а сложна система. Какво и колко ядем има точно толкова значение, колкото и в какво състояние сме когато го ядем.

Нека се върнем на случая с обилната вечеря малко по-нагоре.

Доказано е, че тези, които пропускат приема на калории сутрин, в по-късните часове на деня страдат от пристъпи на остър глад и си ги наваксват вечер. Нищо чудно, че именно тези хора са се загрижили за калориите.

Трети съобщават, че храненето сутрин им отваря апетита за през деня. Тяхната грешка е в избора на храна. Те приемат прости захари, които се усвояват прекалено бързо и отново настъпва липса на нутриенти в организма.

Правилният избор за закуска е комбинацията от комплексни въглехидрати и белтъци, които да осигурят плавен и постоянен приток на енергия за повече време.

Целулозата и растителните влакна също помагат за бавното усвояване и за храносмилането. В този ред на мисли една пълноценна закуска би съдържала чаша мляко с мюсли или пълнозърнест сандвич с яйце.

И не казвайте, че нямате време - няма да отнеме повече от сутрешното кафе, а ще разберете, че си струва!

Хареса ли ти статията?
Мнения по темата
valaraukarky
1
26 март 2007 13:54

Добра статия, но за жалост е пропусната много важна за мен част - примерни практични закуски ..

2
26 март 2007 15:04

Именно...

“Правилният избор за закуска е комбинацията от комплексни въглехидрати и белтъци, които да осигурят плавен и постоянен приток на енергия за повече време. Целулозата и растителните влакна също помагат за бавното усвояване и за храносмилането.”

Допълнете статията с повечко примери които са леснодостъпни за средностатистическият българин.

Валентин Иванов
3
26 март 2007 16:56

Пропуска е умишлен.Смятам, че вкусовите предпочитания на хората са доста различни и ако влезем в детайли за няколко примерни менюта, които да са пригодни за по-голям кръг хора,  това би “раздуло” много статията. Такъв материал може да е обект на отделна статия и при интерес ще я напиша.

4
26 март 2007 19:09

“...и при интерес ще я напиша.”
С голям интерес ще я прочета. Точно се чудя напоследък какво да закусвам.

valaraukarky
5
27 март 2007 10:25

Ако може и в следващата статия  (с примерни закуски) да се обърне малко внимание на видовите въглехидрати ще е мн полезно четиво :)

6
30 март 2007 09:37

да с удоволствие ще прочета тази статия защото на мен ми е доста трудно да се храня сутрин а още повече правилно...

TIGER
7
11 апр 2007 21:29

Валентин Иванов ако напишеш такава статия и аз ще съм ти още по-задължен. аз доло горе се ореантирам какво да ям сутрин но все пак искам да сверя с някои експерт в областа тои как мисли :)

Валентин Иванов
8
11 апр 2007 21:41

Ок, виждам че има голям интерес за продължение и по-специално за примерни закуски и затова най-тържествено обещавам,че при първа възможност ще доразвия темата!

althea
9
22 апр 2007 07:50

От няколко месеца се уча да закусвам сутрин,дори честно казано малко се “насилвам”,защото по това време на денонощието нямам никакав апетит.Менюто ми е точно това което е дадено за пример в статията- мляко с мюсли и чаша кафе.Тонусът който получих след като промених режима си на хранене е несравним!

10
Ati
10 юни 2007 06:15

В една книга (мисля, че беше за разделното хранене) бях чела, че сутрин до 12 часа в организма протичат процеси, свързани с разграждането на храната. Това е нещо като биологичен часовник. И в този смисъл най-доброто е да се ядат само плодове до обяд. Дори нещо повече - най-подходящото време за прием на по-калорична и по-трудно смилаема храна е между 12 и 18 часа. Аз лично се чувствам комфортно по този начин, по-комфортно отколкото ако закусвам обилно съгласно поговорката “закуската си изяж сам...” Какво бихте казали по този въпрос?

Валентин Иванов
11
10 юни 2007 07:36

За разделното хранене, може да се напише не една, а няколко статии. Моята позиция е, че това е една остаряла и крайно примитивна теория. тя е формулирана некъде около 1927г, когато още не са били известни подробности около храносмилането и самата храна като цяло(витамините са открити 1931г).
Организма се “чисти” според моментното си ниво и това не пречи на приемането на храна по никакъв начин. Дори може да се каже, че приема на храна принуждава тялото да ускори процесите на обработка и изхвърляне. Обилният прием на храна следобед, вместо сутрин, най-често би довело до затлъстяване.
А относно чувствата- те са хубаво нещо, но невинаги са критерий за това, което се случва. От опит ще кажа, че всеки нов режим води до дискомфорт в началото. Всичко е въпрос на време и трениране на навиците.

12
2 ное 2008 11:53

мерси много за хубавата статия ,наистина е много полезна .Аз също бих прочел с голям интерес примерните закуски ,но не мога да намеря статията ,някой знае ли дали тя е била публикувана изобщо ?

13
18 авг 2009 07:46

Закусвам редовно и здравословно.А вие?

14
Милен
11 ное 2010 13:22

Имам въпрос.
Мога да кажа, че доста често почти проускам закуската, но не заради “нямам време” или мързел, а умишлено. Сутрин правя 30 мин на крос-тренажор до към 8,00. След това 2 - 2,5 часа не ям нищо а само изпивам 1 зелен чай, Около 10,30 хапвам нещо леко (5 лъжици мюсли в 150 мл мляко), колкото да не огладнея зверски докато стане време за обяд. Като цяло това е далеч от една добра закуска, която бих изял в друг случай (2 сандвича с шунка и кашкавал + ябълка или банан + чай, кафе или мляко).
Моля дайте ми съвет дали съм в правилната насока, като се има предвид, че целта ми е да сваля някой друг килограм от мазнините, а същевременно правя 3 пъти седмично и силова тренировка вечерна.
Благодаря!

Владимир Недков
15
11 ное 2010 13:46

По-добре направи две умерени закуски, първата от които 40 минути след спорта, умерен обяд, малка следобедна закуска и вечеря без въглехидрати. Подобни индивидуални въпроси обаче, се разискват във форума ни. :)

Atanas Terziiski
16
11 ное 2010 20:24

Милене, горе долу правиш същото като мен, но за мен липсата на закуска след кардиото сутрин е грешка, аз въртя 40 минути колелото, и след това тялото крещи за енергия, аз комбинирам пудра Глутамин + 30гр протеин и така (поне се надявам) запазвам мускулната си маса, първото ми по-сериозно хранене е 2 часа след това (пиле), храня се през 3 часа, тренирам вечер, след няколко месеца ще констатирам има ли резултат, правя това от 2-3 седмици, Постоянство е думата и пътя :))))))

entwickler
17
28 май 2011 12:53

Има вариант и да се прескача, но е важно поне да се приемат аминокиселини (BCAA или суроватъчен протеин). И за мен това е най-лесният начин за отслабване.
Забележка: ВИНАГИ досега съм закусвал стабилно и съм имал проблеми с това да изчистя мазнините. Сега е много по-лесно.

Sunny Shines
18
8 май 2012 18:26

Аз буквално се събуждам, за да закусвам. Но мисля, че това е следствие от факта, че не ям абсолютно нищо след 19:00. Честно казано с времето се създава навик и нито можеш да пропуснеш закуската, нито пък ти се иска да вечеряш нещо по никое време.

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.