Мед - един подценяван помощник

Да разберем кога, по колко и какъв мед е полезно да консумираме

от четиво за 6 минути
Мед - един подценяван помощник

Медът може да бъде незаменима храна в менюто на всеки човек. Пчелният мед представлява сладък сок, който пчелите събират от растения, преработват го, обогатяват го с ензими в своята гушка и го складират във восъчни пити. Медът дава много енергия на трениращите, които го ползват.

Общи сведения за меда

Натуралният мед по своите вкусови и хранителни качества е един от най-ценните хранителни продукти, познат още от древността.

Прочутият лекар Авицена препоръчвал меда като храна, която повишава работоспособността и удължава живота. Медът според него запазва младостта, изостря ума и възстановява паметта.

Древните гърци обожавали меда, смятайки го за важен елемент при храненето, което намира отражение и в митологията им - амброзията, храната на боговете, представлявала смес от мляко и мед. В Англия медовината е позната като национално питие отпреди 2 000 години.

Освен всички други ценни качества, които притежава, медът помага и при главоболие и облекчава махмурлука.

Медът съдържа фруктоза, която спомага за по-бързото разграждане на алкохола. Освен това той ни пази от резки промени в нивото на алкохол, което пък е причина за пристъпа на главоболие на другата сутрин.

Той се усвоява изцяло от организма, като от 1 килограм мед се усвояват до 3 400 калории енергия.

Относителното тегло на меда е 1,4 (обемът на 1 килограм вода, заместен с мед тежи 1,4 килограма). Естествено, свойството на меда е рано или късно да кристализира.

У нас това явление се нарича захаросване и на такъв мед се гледа с недоверие. Но в някои далеч по-развити европейски страни на пазара по-добре се приема кристализираният мед, защото при него е сигурно, че съдържанието на вода е не повече от 18%, а всички останали свойства са запазени.

Кристализиралият мед има още едно предимство - по-добре се смесва с други препарати при изготвянето на лечебни средства.

При течните методи за изготвяне на лечебни смеси с мед се срещат трудности поради разликата в относителното тегло на съставките и утаяването им на слоеве.

В това може да се уверите и като смесите два вида мед, например светъл акациев и тъмен боров (относителното тегло на тъмния мед е по-голямо и той ще се отдели на дъното на съда, докато акациевият мед ще остане над боровия).

Видове мед

По произход медът бива нектарен и манов. Изходящият материал за нектаровия мед е нектарът, който пчелите събират от цветовете на растенията, а за мановия - маната.

Последната е сладък сок, отделян от листните въшки и други насекоми, хранещи се със соковете на липата, върбата, дъба и други дървета.

Съществува още и боров мед, който човек може сам да си свари, стига да има на разположение борови връхчета, захар и търпение. Начинът на приготвяне наподобява този на обикновените сладка.

Състав на пчелния мед

Неговият състав е белтъчни вещества, витамини - В1, В2, В3, В6, K, C, E, провитамини - A, PP, органични киселини, ензимна инвертаза, липаза и много други елементи, които се срещат в кръвта в малки количества.

В чистия пчелен мед има още: инвертна захар ( плодова или гроздова ) - 73%, тръстена ( цвеклова ) захар - 2%, вода - 20%, декстрин - 2%, азотни вещества - 0,99%, киселини - 0,1%, минерални вещества - 0,1%.

В 100 гр. мед има:

 • вода - 21%, белтъци - 0,4% , мазнини - 0%, въглехидрати - 78,3%, калории - 323, които се усвояват много бързо от организма.
 • Въглехидрати (70-80%), представени главно от глюкоза, фруктоза, дизахарида захароза и около 20 други ди- и тризахариди.
 • Органични киселини - винена, лимонена, млечна, мравчена и др.
 • Минерални вещества - калий, калций, натрий, фосфор, сяра, магнезий.
 • Аминокиселини, около 20 на брой - глуутаминова киселина, глицерин, тирозин, лизин и др.

Здравословни ползи от консумацията на мед за трениращия

Медът дава много енергия, сила и издържливост на трениращите, които го ползват. Добре е да се приема преди и след тренировка, но това не е задължително, особено ако сте на диета (независимо дали тя е за повишаване или понижаване на маса).

Много добра е комбинацията мед + ядки. От моя личен опит смея да твърдя, че орехите са най-подходящи за тази комбинация.

В пчелния мед се съдържат биостимулатори, т. е. вещества, повишаващи жизнената дейност на организма. Наблюденията са показали, че спортистите, които употребяват мед преди състезания или в почивките между тях, бързо възстановяват изразходваната мускулна енергия.

Мнозина лекари препоръчват пчелния мед на стари хора и деца, а също и на хора, които се нуждаят от бързо възстановяване на силите след продължително боледуване.

Медът оказва лечебно действие, ако се приема в подходящи ежедневни дози. Той е най-полезен, ако се приема под формата на 12-13-процентен воден разтвор (една супена лъжица мед в 1 чаша хладка вода) 3 пъти дневно, винаги 1,5-2 часа преди ядене.

Всекидневната доза за възрастен човек е около 100 г. На децата се дава 3 пъти дневно по 1 чаена лъжичка, което представлява приблизително около 30 г. По-големи дози мед пресищат организма и изтощават задстомашната жлеза.

Как да съхраняваме меда

Медът е един от най-трайните хранителни продукти (неограничена трайност). Съхранява  се в стъклени, глинени, порцеланови, керамични и дървени съдове на тъмно, прохладно и сухо място, където няма странични миризми.

Той мигновено попива миризмата на риба, сирене, кисело зеле. Така че помислете дали да оставите бурканите с мед в мазето до зимнината. В хладилник пък е прекалено влажно за него.

Преките слънчеви лъчи са пагубни за меда. След 48 часа непрекъснато слънчево облъчване ферментите в пчелния мед се разрушават. Най-вече става дума за инхибин - ферментът с противомикробно действие. При температура над 150°животворният балсам става просто въглехидратна смес.

Медът не бива да се съхранява в метални съдове заради киселините, съдържащи се в него. Те могат да предизвикат окисляване, а това да доведе до увеличаване съдържанието на тежки метали и до намаляване на полезните вещества в меда. Такъв мед може да предизвика неприятни усещания в стомаха и дори до доведе до отравяне.

И някои препоръки...

 • Когато решите да ползвате мед вместо захар в готварски рецепти, използвайте количество, което е на половината на захарта.
 • Една лъжица мед съдържа 60 ккал. Приета сутрин на гладно ще ви помогне за повишаването на метаболизма, баланса на хормоните и горенето на мазнините.
 • Tрябва да се знае, че при консумация на пчелен мед не трябва да се стига до крайности - той не може и не трябва да бъде единствен хранителен източник, т. е. пчелният мед е прекрасно лечебно и хранително средство в комбинация с други храни. Така организмът ще бъде подсигурен с всичко необходимо.

В статията са използвани източници - виж списъка.

 • atanasov.alpobg.com
 • "Наръчник по пчеларство", Проф. Ал.Тошков, В.Петков, Ан.Дончев, Н.Грънчаров, Ем.Петков, д-р Ст. Недялков, Б.Митев
 • "Календарен справочник по пчеларство", Любен Радоев
Хареса ли ти статията?
Мнения по темата
1
18 апр 2007 15:35

Много изчерпателна тема !!! Давай все така ! Убеди ме преди и след тренировка да ям мед !

2
20 апр 2007 14:27

отлично написана тема . преди знаех , че е много полезно да се яде мед , но не знаех защо .
благодаря за подробните обяснения

posetitel
3
8 май 2007 19:38

Видове
По произход медът бива нектарен и манов. Изходящият материал за нектаровия мед е нектарът, който пчелите събират от цветовете на разстенията, а за мановия - маната.

Моля те, ако не те затруднявам... дай определение за МАНА. Темата наистина е изключително изчерпателна. Ако е възможно, моля те, поясни какво имаш предвид под МАНА!
Благодаря предварително за отделеното време и за изчерпателната тема. Определено меда е продукт, който допринася много за здравословното състояние, както на спортуващи, така и на незанимаващи се със спорт. От край време той е тачен, като незаменим помощник в народната медицина.
И определено има своето незаменимо място в спорта.
Благодаря ти още веднъж за изчерпателната тема.

Guardian
4
12 май 2007 07:27

“а за мановия - маната. Последната е сладък сок, отделян от листните въшки и други насекоми, хранещи се със соковете на липата, върбата, дъба и други дървета.”
Мисля, че това е достатъчно изчерпателно определение за МАНА. Аз си взех един буркан такъв мед вчера и съм супер доволен защото се смесва перфектно с овесените ядки и млякото !!!

5
27 май 2007 08:45

Мана се отделя и при определени природни условия от някои
растения. Най - често около блата и други ниски и влажни места.
Представлява нещо като мъгла която пада от небето
по растенията и полепва по тях . Някои дървета и растения също
изпускат сладък сок и без листни въшки.
Лично аз мисля че нектарния мед е по хубав.

FINISH FIRST
6
18 юни 2007 17:46

Адски съм доволен от статията... Аз съм на НВД и мисля да добавя 100 гр мед на 3 приема както е посочено и вярвам, че ще има ефект :)

Atanas88
7
23 юни 2007 10:47

Искам да попитам автора на статията подходящо ли е за трениращи като мен,които изчистват и са ограничили количеството на въглехидратите,да приемат по 1 лъжица мед сутрин и след тренировка,около 4,5 пъти в седмицата?Благодаря предварително :)

Георги Траянов
8
25 юни 2007 04:47

Само ще припомня,че в меда има 70-80% въглехидрати!Щом си на етап на изчистване и ограничаваш въглехидратите по мое мнение не е подходящ.

Atanas88
9
25 юни 2007 09:43

Разбирам,в такъв случай засега ще забравя за меда.МЕРСИ!

10
2 март 2008 08:21

В една супена лъжица ли има 60 ккал мед?  А колко има в една чаена?

vanillka
11
6 дек 2008 12:25

ям мед в промишлени количества....добре,че не съм маниачка

vanillka
12
6 дек 2008 12:38

Леле...аз си разтопявам меда в микровълнова за по-малко от минута..правя фатална грешка май?! Нищо, че температурата не достига 150 градуса...НА водна баня ли е единственият начин за разтопяване, без да се съсипва?

13
6 дек 2008 14:01

най-добре на водна баня ;)

14
18 май 2009 12:44

И аз приемам около 100 г (1 суперна лъжица) мед всеки ден, старая се да е след тренировка и го комбинирам със кисело мляко (обикновенно нискомаслено). Честно казано, харесва ми повече от сладолед, а определено е пъти по-полезно и нискокалорично :)

Ще пробвам номера със приемането на гладно сутрин, за увеличаване на метаболизма, дано е така наистина :)

15
3 юни 2009 11:10

Невероятна Статия , Доста Неща разбрах

Даниел Бонев
16
27 юни 2009 18:52

Нямам думи.МНОГО хубава тема.ПО хубава тема не съм чел.Е може и да съм чел де ама тази е една от на хубавите!!!

Venzi Tonchev
17
23 сеп 2009 13:12

Добра статия,нещо нямам работа в офиса напоследък и имам време да почета темите,досега съм правил много не на място неща,чак се ядосвам.Един буркан с мед ми стои на терасата от 2 месеца и все нямам време да го направя с орехи и лимон,но само да се прибера и го почвам !

vanillka
18
21 ное 2009 17:05

И с канела! Нали тя понижва кръвната захар; пък и комбинацията си я бива :)

mi ne moga da izmislq
19
22 ное 2009 07:25

браво за темата!!!точно попадение!проблема само е,че все по-често се среща негово подобие :( то само прилича на него,но всъщност е смес от глюкоза и захар.така че внимавайте като купувате,защото аналога няма полезните свойства като оригинала :P

20
Божидар
27 март 2010 14:14

Малка поправка - не съществува аминокиселина глицерин. Глицеринът(глицеролът) е вещество, което се получава при разграждането на мазнините. Може би авторът е имал предвид аминокиселината глицин. Иначе браво, много изчерпателна статия.

21
Stanley
20 апр 2010 03:58

Статията е уникална!Освен ползата от меда е хубаво,че се подчертава и вредата от приема в големи количества(за по-лакомите:)Взимайте от всичко от живота умерено.

the_ace
22
4 дек 2010 11:19

Според мен това не пречи да се приема по една супена лъжица мед сутрин и след тренировка, за прекратяване на катаболизма.

23
4 дек 2010 13:04

Аз пък си мажа медът на филийки с маргарин. Някои път го ям направо от буркана, но преди и след тренировка съм взимал по 1-2 лъжици.

Калоян Цонев
24
5 дек 2010 18:29

Полезно .. (y)

ivancho
25
1 март 2011 23:08

Старите хора знаят, че кристализирането на меда е  най-сигурният признак, че той е натурален.Няма смисъл да не се доверяваме на кристализирал мед.

totio
26
3 март 2011 13:08

Браво, изясних си доста неща за меда

27
Ivanov
11 март 2011 23:48

Здравеите,моля Господин Недков или които разбира да ми отговори на един въпрос.Значи,мисля да си вземам креатин и не случаино пиша тук защото са ми казвали много хора ,че креатина се освоява перфектно с прости въглехидрати като МЕД и ГЛЮКОЗА .Въпросът ми е кое е по доброто за освояване на креатина мед или глЮкоза . Глюкозата се купува от аптеките . Благодаря ви предварително : )

Владимир Недков
28
14 март 2011 23:59

Глюкозата е по-добрият вариант.

29
Ivanov
19 март 2011 22:41

Благодаря : )

30
quietsoldier
21 март 2011 13:36

Да спомена, че термичната обработка на меда е силно противопоказна, тъй като се образува канцерогенен хидроксиметилфурфурол.

Кристиян Славчев
31
3 сеп 2011 10:59

А, защо меда нетрябва да се употребява когато си с период на качване?

32
Пчеличката Мая
10 окт 2011 00:40

Няма такова нещо.

33
8 ное 2011 15:07

А как мислите за комбинацията мед и канела преди тренивовка за отслабващи:)

34
9 ное 2011 21:49

А защо не е подходящ да се яде в период на покачване на ММ ?

35
10 ное 2011 21:26

А защо не е подходящ за тези, които са в период на покачване на мускулна маса ?

Владимир Недков
36
10 ное 2011 22:32

Не влияе така добре върху инсулина както глюкозата и декстрозата. Фруктозата в състава му влошава инсулиновата чувствителност, създава VLDL холестерол и около 30% от калориите от нея се превръщат в мазнини, което е метаболитно неизбежно.

37
11 ное 2011 15:11

ОК, мерси много !!

38
цонко цонов
8 дек 2011 17:13

всичко добре е написано само .че не се споменава за мановия мед по точно произлиза от изпражненията на листните въшки пчелите го събират във вид на нектар пренасят го в кошера този нектар се вентилира от пчелите до получаване на мед с водно съдържание от 18 до 21% а що се отнася до боровия мед такъв мед просто няма само като споменем за бяла захар и за варене на сместа става ясно че се отнася за някакво сладко или сироп меда е природен продукт събран от пчелите от природата и всякакви квалификации на боров и от шишарки  а що ли не от моркови и др просто е смешно и несериозно и говори за слаба култура на този който го е написал .Така. че яжте само пчелен мед натурален а не сладко от шишарки И последно пчелен мед който е загрят на температура повече от 45градуса вече представлява подсладител който е загубил 50 процента от витамини .минерали и пр.

39
Georgi
10 фев 2012 10:26

КОГАТО сваляш килограми подходящ ли е пчелният мед и в какви дози ?

40
dio
16 фев 2012 21:32

Медът спада към групата на екстремно рафинираните абсорбируеми карбохидратни храни.
Ако имат е дори помисъл да чистите меда трябва да е табу за известтно време.
Меда не дава дългосрочна енергия но пък трови кръвта с висок пик на глюкозата
Оня лумпен отгоре със рафинираната глюкозата пък въобще не смятам да го коментрирам .
Ако изобщо ще използувате мед ползувайте но  натурален -не минавайтте на глюкоза ,фруктоза и производни защото ще съжалявате горчиво когато саморазрушите тялото си

Пламен Костадинов
41
11 март 2012 19:17

Прекрасна статия!!! Дядо ми има около 20 кошера и не съм лишен от мед. Ям го почти всеки ден за закуска или за следобедна закуска по 100 грама горе долу с 2/3 филии и съм много доволен. Когато съм ял мед имам повече енергия през целия ден и желание и сила за тренировките ми които изискват много енергия, защото тренирам по 2 мускула на ден :))

42
17 апр 2012 18:51

Всичко е много добре преписано от Недков или от друг автор,но и това е добре когато нямате време да напишете в Гугал “пчелен мед” и ‘ще научите много повече от това. С уважение Иван Иванов-далгогодишен опит в бодибилдинга.А креатина наи добре се вазприема с гроздов натурален сок,а не с мед или глюкоза.

43
17 апр 2012 19:09

Меда и етапите на изчистване,това са строго индивидуални неща и зависят от типа на билдера.Вземаите мед сутрин на гладно  в чаи или мляко,250 мл. но да не е много топла течността,не повече от 55-60 градуса,зашото ще разрушите полезните сьставки в меда.(има термометри за течности) и след тернировка след креатина с гроздовия сок.В никакав случаи не ползваите микровалнова печка.А за да сте сигурни че ядете натурален мед,купете си химически молив и като драснете една черта на бял лист капнете капка мед и ако се “разлее” чертата от молива меда е фалшив-добавяно е вода и нещо друго а водата е за да го разтворят.Добьр апетит.

Владимир Недков
44
18 апр 2012 09:23

Г-н Иванов, ясно е написано че статията е на Георги Траянов. Обвинявайки него и мен в преписване, показвате дребнавост и неуважение. Все пак е добре, че 10 минути след като сте показали егото си, сте решил и да споделите нещо за читателите. Авторитет се изгражда с градивна критика. Претендирате за опит, бъдете полезен в такъв случай - търсете грешки в публикациите ни, покажете според кой/кои изследвания грешим и ще провокирате конструктивна дискусия. С “Аз съм, пътят и истината и живота...” не се прави наука.

45
18 апр 2012 19:33

Мед и канела—-да, отлична комбинациа за  сваляне на килограми.а и не само за това,лекува много здравословни проблеми ,но да сам по кратьк ще ви дам този линк и Вие сами си го прочете и решете как да използвате тази уникална комбинациа-мед + канела. И не се притесняваите питаите и винаги сравняваите различната инфо кято Ви се подава,никога не се хващаите веднага на всичко написано от различните “саветници” а те не са малко в този форум,защото опита е маиката на познанието а не интерпретацията за да блеснеш с сложни сьставни изречения и много термини неразбрани от самият преписвач.

АБВ Поща DOX
ivanci@abv.bg Настройки Помощ Изход


(7)
Пчелни Здрави ферми - здравословни продукти от кошераАпитерапия - глобални препраткиApitherapie франкофонска
Четвъртък, 1 септември, 2011 г.

Супер Антиоксидант Duo, канела и мед

Антиоксидантните свойства на пчелния мед и канела са добре познати, но когато се комбинират, те са дори по-мощен и да предоставят средства за множество симптоми. Интересни факти за този динамичен Duo, известен още като phtyo-апитерапия.


Мед и канела - Мощен Изцеление на Майката Природа комбинация
от Беатрис Dexter; публикувани 17 януари 1995 г.; Weekly World News


Медът е добре известна по света като един от майката природа, чудотворни оръжия във войната срещу болестта и стареенето. Сега, ново проучване разкрива, тя може да бъде два пъти по-ефективна - тя е комбиниран с обикновен канела


Weekly World News, задълбочено проучване на медицинските изследователи, билкарите и списания за здравето и храненето е дошъл с десетки полезна мед и канела факти, плюс някои интересните рецепти за добро здраве
Ето ги и тях:

Артрит : артрит пациенти могат да приемат дневно, сутрин и вечер, една чаша топла вода с две лъжици мед и една малка чаена лъжичка канела на прах. Ако се приема редовно дори хроничен артрит могат да бъдат излекувани.

В едно скорошно изследване, проведено в Университета в Копенхаген, беше установено, че когато лекарите лекували своите пациенти със смес от една супена лъжица мед и половин чаена лъжичка канела на прах преди закуска, те установили, че в рамките на една седмица от 200 души, обработени по този начин на практика 73 пациентите са напълно освободен от болка и в рамките на един месец, най-вече всички пациенти, които не може да ходи или да се движите, защото на артрит, започна да ходи без болка.

Косопад : Тези, които страдат от косопад или оплешивяване, може да се прилага паста от горещ зехтин, една супена лъжица мед, една чаена лъжичка канела на прах преди баня и да го запази за около. 15 минути. и след това измийте косата. Установено е, за да бъдат ефективни, дори ако се съхранява в продължение на 5 минути.

Микоза : Смесете една супена лъжица мед с две супени лъжици канела. Масажирайте сместа в засегнатата част на крака, всяка вечер в продължение на половин час, след това измийте с вода и сапун. Вашият проблем трябва да бъдат изчистени в рамките на една седмица.

Ухапвания от насекоми : Вземете една част мед на две части хладка вода и добавете малка чаена лъжичка канела на прах, паста и го масажирайте от сърбеж част на тялото бавно. Забелязано е, че болката се отдалечава в рамките на една минута или две.

Инфекции на пикочния мехур : Вземайте по две супени лъжици канела на прах и една чаена лъжица мед в чаша хладка вода и я изпийте. Той унищожава микробите в пикочния мехур.

Зъбобол : Направете паста от една чаена лъжичка канела на прах и пет супени лъжици мед и се прилага при болки в зъбите. Това може да се прилага 3 пъти на ден, докато зъба спира болката.

Холестеролът : Две супени лъжици мед и три супени лъжици канела на прах, смесени в 16 грама чай вода, като се има предвид, холестерола пациент, е бил намерен да се намали нивото на холестерола в кръвта с 10% в рамките на 2 часа. Както бе споменато за артритни пациенти, ако се приема 3 пъти дневно някакви хронични холестерол е излекувана. По информация, получена в списание, чист пчелен мед, се приема с храна дневно облекчава оплакванията на холестерола.

Настинките : тези, които страдат от общи или тежки настинки трябва да вземат една супена лъжица хладка мед с 1/4 лъжица канела на прах дневно в продължение на 3 дни. Този процес ще лекува най-хронична кашлица, студена и изчистване на синусите.

Безплодието : Yunani и аюрведическата медицина са използвали меда в продължение на хиляди години за укрепване на спермата на мъжете. Ако импотентните мъже редовно да вземат две супена лъжица мед преди да заспя, техният проблем ще бъде решен.

В Китай, Японияи Далечния Изток страни, жените, които не зачене и ще трябва да засилят матката, са като канела на прах в продължение на векове. Жените, които не може да зачене може да вземе щипка канела на прах в половин чаена лъжичка мед и го нанесете върху венците, често през целия ден, така че тя бавно се смесва със слюнката и влиза в тялото.

Една двойка в Мериленд, САЩ, Не са имали деца в продължение на 14 години и са загубили надежда на дете на своя. Когато се казва, за този процес, съпруг и съпруга, започва приема на мед и канела, както е посочено по-горе, съпругата замислен след няколко месеца и са имали близнаци в пълен мандат.

Разстроен стомах : Мед, приема с канела на прах лекува болки в стомаха и също така изчиства стомашни язви от корена.

Газ : Според изследванията, направени вИндия & ЯпонияЕ разкрито, че ако мед се приема с канела на прах стомаха се освобождава от газ.

Болест на сърцето : Направете паста от мед и канела на прах, се прилагат на хляб, chappati или друг хляб, вместо на желе и конфитюр и го ядат редовно за закуска. Той намалява нивото на холестерола в артериите и спестява на пациента от сърдечен удар. Също и тези, които вече са имали една атака, ако го направят този процес всеки ден, те се съхраняват мили от следващата атака.

Редовната употреба на по-горе процес облекчава загуба на въздух и укрепва сърцебиене. ВАмерика и Канада, Различни домове за медицински сестри, пациенти, лекувани успешно и са открили, че като възрастта на артериите и вените губят своята гъвкавост и да се запушена, мед и канела се ревитализира на артериите и вените.

Високо кръвно налягане : Високото кръвно налягане и съпътстващите симптоми на болка в гърдите и световъртеж изчезна при много пациенти, само няколко седмици, след като италиански изследователи им даде редовни doeses на мед, смесен с канела. Показанията на пациентите на кръвното налягане се подобрява забележимо и всички 137 пациенти съобщават, че са се почувствали много по-добре след няколко седмици на чудо лекува.

Имунната система : Ежедневната употреба на мед и канела на прах укрепва имунната система и предпазва организма от бактерии и вирусни атаки. Учените са открили, че мед има различни витамини и желязо в големи количества. Постоянната употреба на мед укрепва белите кръвни телца да се борят с бактериите и вирусните заболявания.

Импотентност : Медът има дълга история като афродизиак, както и мощен лек за импотентност. Защото на потентността си като мед “възбуди агент” е забранен за безбрачие духовенство на някои източни религии. Миналата година австрийските изследователи открили, че медът е бил ефективен за стимулиране на хормоналните секрети, както е канела. В Африка иЮжните морета, Мъжете се прилагат мед външно за по интимните части, за да се повиши тяхната сексуална издръжливост!

Нарушено храносмилане : канела на прах поръсена върху две супени лъжици мед, взети преди храна, облекчава киселинност и разгражда най-тежката от храненията.

Грип : учен вИспания се оказа, че медът съдържа естествена съставка, която убива микроби на грипа и спасява болен от грип.

ДЪЛГОЛЕТИЕ : чай с мед и канела на прах, когато се приема редовно арести опустошенията на старостта. Вземете 4 лъжици мед, 1 лъжица канела на прах и 3 чаши вода и се кипва, за да се направи като чай. Пийте 1/4 чаша, 3 до 4 пъти на ден. Това запазва кожата свежа и мека и арести старост.

Границите на живота също се увеличава, а дори и на 100 годишна възраст, започва изпълнение на задължения на 20-годишна възраст.

Пъпки : Три супени лъжици мед и една чаена лъжичка канела на прах паста. Прилагайте паста за пъпки преди сън и се измива следващата сутрин с топла вода. Ако се прави дневно в продължение на две седмици, тя премахва пъпки от корен.

Отровната Айви : Нанесете мед и канела се смесват директно в засегнатата област и да кандидатства отново, когато става неудобно сърбеж. Повторете, докато изригвания изчезват.

Кожни инфекции : Прилагане на мед и канела на прах в равни части на засегнатите части лекува екземи, трихофития и всички видове кожни инфекции.

ОТСЛАБВАНЕ : Ежедневно сутрин, 1/2 час преди закуска на празен стомах и вечер преди сън, пийте мед и канела на прах се вари във вода с една чаша. Ако се приема редовно, намалява теглото на дори най-затлъстял човек.

Също така, пиенето на тази смес редовно не позволява на мазнините да се натрупват в организма, въпреки че човек може да яде с високо съдържание на калории.

Рак : Последните изследвания вЯпония и Австралияразкри, че напреднал рак на стомаха и костите са били излекувани успешно. Пациенти, страдащи от тези видове рак, трябва ежедневно Приемайте по една супена лъжица мед с една чаена лъжичка канела на прах за един месец 3 пъти на ден.

Умора : Скорошни проучвания са показали, че съдържанието на захар на меда е по-полезна, отколкото е в ущърб на здравината на тялото. Възрастни граждани, които вземат мед и канела власт в равни части, са по-бдителни и гъвкави.

Д-р Милтън, който е направил изследвания, казва, че 1/2 супена лъжица мед в чаша вода и се поръсва с канела на прах, взети дневно след четка и в следобедните часове на около 3,00 ч., когато жизнените функции на тялото започва да намалява, увеличава жизнеността на тялото в рамките на една седмица.

Болки в краката : Разтрийте топъл мед и канела, на болки в крака след дълъг ден на работа или прекалено много упражнения. Повторете сутрин, след това да се къпят краката в хладка вода, преди да поставите на обувки.

Лош дъх : Хората наЮжна Америка, Първото нещо сутрин гаргара с една чаена лъжичка мед и канела на прах, смесени в гореща вода. Така дъха си остава свеж през целия ден. Експерти смятат, че бактерии убиване компоненти в меда активно борба с лош дъх.

Изслушване на загуба : ежедневно сутрин и вечер мед и канела на прах, взети в равни части възстановява слуха, според древногръцкия фолкор. (((( Това е автоматичен превод така че ще срещтнете някои граматични грешки))))

46
19 апр 2012 16:30

Добра тема!Полезно е да се яде,но преди не знаех защо.Сега ще ям сутрин, преди и след тренировка.

Росен Стоилов
47
28 март 2013 12:38

Браво много хубава тема!Аз също ям сутрин,преди и след тренировка!

48
28 март 2013 13:14

Аз комбинирам мед с кисело мляко

49
3 апр 2013 19:14

Е избихте ги с тая гейска снимка на статията хахах

50
7 май 2013 10:29

Здравейте,

Това за хидроксиметилфурфурола вярно ли е?
Канцерогенен ли е наистина?

51
29 май 2013 10:21

Винаги е много полезно човек да чете информациите от вашия сайт :)
Ще ми помогнете ли с нещо - възможно е и някой да е написал нещо по въпроса, но няма как да изчета всички коментари под статията. Как действа меда в самия стомах, срещайки се със солната киселина?

KuzmoV
52
10 авг 2013 09:07

Иван Иванов, много зле... ти не знам на колко години си, но правиш много елементарни правописни грешки.. и по постовете ти... май ти липсват първите 14-15 години от образованието и възпитанието ти. Крайно неуважение към авторите... много ясно си личат твоите писания и копираните статии.. в твоите писания пишеш по-зле от първокласник... а като копираш няма равен...

Нямах време и желание да ти чета целия пост, но прочетох едно нещо, което противоречи на всичко...

“ОТСЛАБВАНЕ : Ежедневно сутрин, 1/2 час преди закуска на празен стомах и вечер преди сън, пийте мед и канела на прах се вари във вода с една чаша. Ако се приема редовно, намалява теглото на дори най-затлъстял човек.”

Да се вари мед ? Та нали при висока температура се разгражда и се губят полезните свойства на меда ? Как така ще се вари ?

Dampio
53
10 авг 2013 09:31

Много добра статия, но снимката е толкова гейска, че я блокирах да не се вижда и тогава прочетох статията :)

54
10 авг 2013 13:52

Да, канела с мед - много се говори за тази смес - най-сигурното е не свалянето на килограми, което дори се случва при доста малко хора, но свалянето на кръвното! Това е сигурно и трябва много да се внимава. Всъщност меда не се вари за приготването на напитката е канелата се залива с гореща вода - меда се добавя по-късно...

Слави Димитров
55
10 авг 2013 15:39

Боровият мед се прави от зелени шишарки захар и вода , но какви бяха пропорциите съм забравил правил съм преди 8 години във една тенджера. Чувал съм , че две лъжички сутрин на гладно и две вечер можели след година две да ти закъмят язва , ако имаш.Но редовно да се взема без пропуск.Горе пишеше ,че слънчевата светлина във продължение на 48 часа му отнемала част от полезните качества,а аз като си купя буркан от магазина той е стоял повече време на витрината,значи ли че.....съм се прецакал?

Явор Христов Бонев
56
12 март 2014 18:41

Статия е прекрасна и изчерпателна, не мога само да разбера беше ли на някой нужна тази никаква снимка?

Димитър Михайлов
57
12 март 2014 18:49

Явор, благодаря ти за критиката. Към момента на публикуване тази беше оптималната, до която имахме достъп и лиценз. :)

Ани Костова
58
12 март 2014 21:22

Сменихме снимката, благодарим за уместната забележка.

59
27 март 2014 18:18

Искам само да вметна нещо, което г-н Иванов- този иначе толкова грамотен човечец е забравил да спомене в статията си за “меда” и канелата. Г-н световноизвестен бодибилдър, толкова много здраве и живот в приема на мед и канела и всички, които седнат да прочетат тези съвети, ще се запукат с мед и канела на гладно, на жадно,ще си я варят, което е другото безумие, без най-вероятно хората да проверят тази иначе толкова лечебна канела... За сведение канелата, която масово се продава по магазините е канела касия. Истинската канела е цейлонската, която доста рядко може да се намери в чист вид. Производителите на подправки, а в по- общия случай фирмите, пакетиращи подправки, умишлено не уточняват вида на канелата. Ориентир за това коя коя е, е да се обърне внимание на страната на произход, която за касията най-често е Индонезия или Близкият изток. Не си купувайте такава канела!!! Тя е токсична и дори е забранена за употреба в някои страни. Цейлонската канела е тази, на която можем да припишем всички тези качества, които не оспорвам във вашата статия. Въпреки, че едва ли варена ще е толкова ефикасна, заедно с варения мед, доста надскочил максималната си точка на загряване, преди да промени химичния си състав. 45º Целзий е тавана на загряване на меда, когато можем да извлечем от него по- горе опоменатите свойства. За толкова ерудиран като Вас специалист някакси не върви да опишете два милиона болести, които лекуват медът и канелата , а да не предупредите хората за опасностите, които се крият в най- пазпространената на пазара канела. Може да приемем, че сте забравил, защото аз не мога и да си помисля , че е от незнание. Обаче тази неграмотност , ВЪРЛА... на мен лично ми дойде в много, много повече!!!

60
26 апр 2014 02:38

Мед и канела - любимата ми комбинация! :)

Евлоги
62
10 юни 2014 16:12

Мед, лимон и орехи!

Мариета Иванова
63
3 март 2016 19:56

Относно съхранението, плътно затворен ли трябва да бъде съда или е достатъчно само да е похлупен?  Благодаря!

Вероника Налбатска
64
4 март 2016 20:52

Добре е да е плътно затворен - въпреки че е траен продукт, стана ясно, че попива някои видове миризми, което е нежелателно. :)

Мариета Иванова
65
4 март 2016 21:03

Глиненият ми съд просто се похлупва, значе не е особено подходящ?  Благодаря ти !

66
4 май 2016 08:05

Здравейте , няма такъв продукт като пчелния мед . Нямам думи просто...
Междо другото в нашето семейство произвеждаме мед. Ако имате желание може да се свържете с нас(100% гарантиран мед!!!)
О забравих имаме и сайт: http://www.kapkamed.com

Хубав и успешен ден. Адмирации за пчеличките.
PS: Не разбирам що за пчелари са тези дето продават мед с гклюза, захар и т.н. глупости...

67
13 май 2016 20:21

Здравейте и добре дошли в “Капка мед”
Всяка капка мед е ценна!!!

http://www.kapkamed.com

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.