Стави - как да ги опазим?

Защо е важно да загряваме и още...

от четиво за 4 минути

Когато говорим за ефекта от спорта и упражненията, най-често визираме фигурата, мускулатурата, нивото на мазнините, тонуса, силата, издръжливостта и здравословните аспекти на тренировката. Но освен върху всичко това, движението влияе и върху съединителната ни тъкан - сухожилия, връзки и най-вече стави. Тази статия отговаря на въпроса "какво можем да направим, за да си останем здрави".

Стави - как да ги опазим?Ефектът на тренировката върху ставите, подобно на останалите тъкани, е положителен и укрепващ, макар и този ефект да се проявява много по-бавно и след много по-чести и сериозни тренировки.

Ставите и съединителните тъкани укрепват подобно на мускулите. Допълнителната им здравина е необходима, за да издържат на все по-големите натоварвания, произлизащи от напредването ни в тренировките, или казано иначе от това, че заякваме. В ставите натоварването и стреса, причинени от силовите натоварвания, водят до износване на тъканта на ставата, на нейния хрущял.

Това износване с времето причинява дискомфорт и затруднения за човек, дори когато е в покой и не се движи. Задълбочаването на процеса дори може да доведе до по-сериозни заболявания и невъзможност за нормално функциониране на ставата.

За да избегнем максимално износването на ставите, трябва да бъдем разумни в начина, по който тренираме. На първо място трябва винаги да се загрява. Това в спорта означава тренировката да започне с раздвижване и разтягане, които водят до отделяне на ставна течност, която играе ролята на смазка, намалява триенето и по-този начин, когато започне истинското натоварване, стресът върху хрущялите е до-голяма степен париран.

На второ място трябва да бъдем разумни в напредъка си. Да не бързаме с увеличаването на тежестите, или предизвикателствата като цяло, а да напредваме постепенно, но устойчиво, защото така или иначе контузиите ни връщат много назад и се губи смисъла от това.

Хубаво е също така да имаме почивки от тренировките, или поне да имаме периоди, в които не сме толкова сериозни в залата, корта, стадиона и пр.

Храненето също има значение. Подобно на мускулите, които имат нужда от протеин, за да функционират нормално и да се възстановяват след тренировка, така и ставите имат хранителни нужди. Едно здравословно меню за ставния ни апарат трябва да съдържа всички основни хранителни вещества.

На първо място, като всички останали тъкани в човешкото тяло, съединителните тъкани имат нужда от протеин. Той е една от основните градивни единици и придава гъвкавостта и еластичността на връзките и сухожилията.

Освен протеин за ставите е доказано, че имаме нужда от есенциални мастни киселини или по-специално омега-3. Те са специална група полиненаситени мазнини, които имат благоприятен ефект върху здравето и по-специално двигателния апарат. Има ги в орехите, яйцата, сьомгата, лененото масло, соята и някои други храни. Редовният им прием може да ни предпази от развитието на артрита и някои други дегенеративни заболявания.

Въглехидратите също имат значение за здравето на ставите. Тяхната роля е в изграждането на ставната течност, която освен естествена смазка, играе ролята на храна за хрущялите. Те са едни от малкото тъкани, които не са кръвоснабдени, а се хранят с течност, произвеждана от ставата.

Основната й съставка се нарича глюкозамин и представлява съеднинение между протеин и глюкоза (въглехидрат). Понякога намаления прием на въглехидрати при някои диети води до изчерпване на захарите в тялото и тогава се появяват болки и затруднени движения в ставите поради намалените нива на глюкзамина. Такива диети трябва да се прилагат внимателно и за кратки периоди от време. При тях е желателен приемът на хранителни добавки, съдържащи глюкозамин.

Освен глюкозамина има и други микроелементи и някои хранителни добавки, влияещи положително на съединителните тъкани. Минералите цинк, магнезий, манган, калций и селен, витамините C и Е и аминокиселината метионин играят важна роля в изграждането на хрущялите и залавните места на връзки и сухожилия.

За всекидневния им прием се грижим с разнообразно и здравословно хранене. Също така има и специализирани продукти, съдържащи добавки като хондроитин (хрущял), МСМ (органично свързана сяра, срещаща се само в живите организми), хрущял от акула, екстракт от джинджифил, както и някои по-рядко срещани вещества.

Препоръчително е да се приемат по-скоро профилактично, отколкото при вече изразени симптоми на ставни износвания и отслабени сухожилия.

Грижата за здравето и в частност за здравето на опорно двигателния апарат трябва да бъде превантивна, а не при възникване на проблем. За да запазим тялото здраво и годно за тренировки по-дълго, трябва да се погрижим за слабите места и да ги укрепим в самото начало.

Хареса ли ти статията?
Мнения по темата
1
усмивчицата
6 ное 2009 20:19

Може ли един малко глупав въпрос?
Като ме боли глезена, това значи че костта, или ставата ме боли?
И също, значи ли това че глезенът ми е изгубена кауза? -> В статията пише че трябва да се взимат мерки преди да се случат контузии, а на мен по принцип глезените и китките са ми доста хлабави, ето че се случиха контузии - болят ме и двата глезена. Те и по принцип са си слабички моите, ами сега какво да правя? Едни наглезенници ще поправят ли щетите? Вече почнах да нося.
Моля за отговор!

2
Емилия
5 дек 2009 17:32

Според мен,най-добре ще е да посетиш възможно в най-скоро време някой специалист ортопед.

3
10 авг 2011 14:03

Иска и аз да попитам.Имам проблем с лактите много ми пукат дори и без да сам в залата и при леки движения а нямам никаква болко на какво се далжи това на 17г сам тренирам taekwon-do а като по малак тренирах фитнес

4
31 яну 2014 17:48

знам че стията е стара а и въпросът ми не съвсем по темата но ще съм благодарен ако ми отговорите.а ето и въпросът:вярно ли е че когато правим едно упражнение известно време с ниска тежест и постепенно качваш тежестта става ти ще свикне и ще се минимализира натоварването и

5
31 яну 2014 17:51

ПП:нов съм и не знам как се пуска тема заради това пиша тук

Димитър Михайлов
6
1 фев 2014 10:07

“Да тренираме”, твърдението ти не звучи съвсем логично, поне така поставено.

7
1 фев 2014 18:40

ами така ми каза едно старо куче и аз реших да ви питам,защото и на мен не ми звучи осбенно логично

Желязко Стойчев
8
18 март 2014 08:43

Колко време може да се счита за удачно да почивам от бягане?Бягам от 9 месеца през ден или всеки ден,усещам лека много лека болка в лявото коляно( долната част от вътре) когато ходя сутрин преди да се раздвижа.Преди тренировките винаги загрявам качествено, и си мисля че проблема вече е в почивкатата има ли някакъв препоръчителен период от време ,при който да не бягам за да се възстановя, или просто малко “cool down”?

Димитър Михайлов
9
18 март 2014 22:55

Желязко, няма общовалидна формула в случая. Ако смяташ, че е просто претоварване, дай си почивка според твоята преценка. Ако изглежда да е по-сериозно, преглед при специалист не е лоша идея.

Желязко Стойчев
10
19 март 2014 10:31

Мерси Митко и аз вече незнам какво е днес бях на стадиона за 20 обиколки не се обади нито 1 път (очаквах го на спринтовете но....),нищо а снощи като си лягах го чувствах. Да му се невиди и колянце!

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.