Гинко Билоба (Ginkgo Biloba)

Здраве от юрския период

от четиво за 3 минути

Ако имате проблеми с концентрацията, напрегнато ежедневие и работите с голям обем от бързопроменящи се информационни потоци, тежките тренировки понякога могат да влошават нещата, отдръпвайки хранителни вещества от ума. Едното решение е да тренирате по-леко. Второто се нарича Гинко Билоба. Изследвaнията сочат значително повишаване на способностите за задържане на вниманието при млади и здрави хора, при това само два часа след първия прием. Ефектът се дължал на подобрено кръвоснабдяване... Научете още!

Гинко Билоба (Ginko Biloba)Какво е Гинко Билоба?

Гинко Билоба е уникално семенно дърво, достигащо до 30 метра, което в днешни дни няма биологично близки сродници. Смятано за изчезнало от векове, то бива преоткрито като съвременен диворастящ вид в две отделни китайски провинции. Заради това Китайската Народна Република се смята за съвременната родина на застрашения вид Ginkgo biloba.

Неотдавна в листата на Гинко Билоба бяха открити редките фитохимикали гинколиди и билобалиди. Когато биомедицинските изследвания откриват ползите, които веществата могат да донесат за хората, започва масово извличане на екстракти. Днес екстрактите от добиват все по-широка популярност сред хората от всички възрасти. 

За какво се използва и какви здравословни ползи носи Гинко Билоба?

Доказани ползи

  • Проучванията показват, че билобалидите и гинколидите имат ноотропен характер върху човешкия организъм, т.е. действат като подобрители на паметта и концентрацията. Последното е полезно при тежко спортуващ, които се оплакват от замаяност и нaмалена способност за концентрация след тренировки.

Предположения и недоказани твърдения

  • Смята се, че флавонните гликозиди съдържащи се в Гинко Билоба, действат съдоразширяващо. Така те  увеличават циркулацията на кръв в повечето органи, мускулите и преди всичко в периферни кръвоносни съдове. Това е от изключителна важност за приложението на Гинко Билоба в азотните буустъри от последно поколение. Хората, които ползват този клас суплементи вярват, че съдоразширяващият ефект подпомага тъканното хранене.
  • Има изследвания показващи, че Гинко Билоба регулира оксидативния стрес, т.е. има действие на антиоксидант, борещ се със свободните радикали в тялото.
  • Съсществуват предположения, че Гинко Билоба оказва положителен ефект в борбата срещу някои от факторите, допринасящи до стесняване и запушване на кръвоносните съдове (атеросклероза)

Има ли странични ефекти и противопоказания на Гинко Билоба?

Смята се, че екстрактите на Гинко Билоба могат да причинят някои странични ефекти като: увеличен риск от кървене, храносмилателен дискомфорт, повръщане, диария, главоболие и безпокойство. Ако почувствате някои от страничните ефекти, трябва да прекратите приема и да се консултирате с личния си лекар. 

Кой и в комбинация с какво не бива да приема Гинко Билоба?

Екстракти, съдържащи билобалиди и гинколиди, не е желателно да приемат бременни и кърмещи жени преди изрична консултация с лекар.

Какви дози са нужни и как се взима?

Екстрактите на Гинко Билоба съдържат различна концентрация активни вещества гинколиди и билобалиди. Дозите варират между 40 мг. до 240 мг. за ден разделени в два или три приема. Най-добре е да следвате предписанието на етикета на продукта, в който е вложен листния екстракт заради разликите в концентрацията на активни фитохимикали, както и различните препоръчвани дози според търсения ефект. Стандартизираният екстракт на Гинко Билоба е със съдържание на  24% флавонни гликозиди. 

В кои спортни и здравословни добавки можем да го срещнем?

Най-често Гинко Билоба се продава като отделен продукт. В други случаи може да го срещнете като съставка в енергийни напитки, антиоксиданти и в азотни буустъри. В повечето енергийни напитки и много от добавките обаче съдържанието на Гинко Билоба екстракт е само символично, защото дозите не са достатъчно големи, за да предизвикат очаквания ефект.

Хареса ли ти статията?
Мнения по темата
No_WaY
1
27 окт 2007 18:52

Как е по-добре да се приема Гинко Билоба- на хапове, течни екстракти или под вид на чай(ако има такъв вид) ?

П.С. Ще е хубаво да се напише статия и за Жен-шен, защото също е много полезна билка и оказва добри влияния върху спортуващите:
-повишава съпротивителните сили, нивото на работоспособност
-намалява стреса
-подобрява метаболизма,... има още :)
А също така съчетаването на Жен-шен с Гинко Билоба е доста известно- в аптеката видях такива таблетки.

Ива Павлина
2
28 окт 2007 15:42

Здравейте!Статията е доста добра. Между другото, Гинко билоба расте и в Южния парк - ще го познаете по листата.

3
29 окт 2007 09:38

Интересно ми е може ли да се приема от хора с ниско кръвно налягане?

Владимир Недков
4
29 окт 2007 09:44

Най-добре консултирайте избора си с личен лекар. Той познава по-добре спецификата на кръвното Ви налягане и може да прецени дали съдоразширяващият ефект е опасен за него или напротив.

5
mihaylov
19 май 2009 12:35

Аз съм с ниско кръвно и цяла зима пия чай от листа на Гинко Билоба...дейстават съдоразширяващо, бих казал и като афрозодиак. Подарявам на символична цена 3-5 год. в саксийака.

6
stoycheva
25 май 2009 08:07

Интересувам се от Гинко. Искам да имам в къщи. Как да се свържа с mihaylov / 19.05.2009 12:35, за да разбера каква е символичната цена на неговото растение?

7
Даниел
6 окт 2009 07:12

Аз съм мъж на 35 години и до преди ниаколко седмици нямах идея какво е това проблеми с захарта ,но по време на шофиране се разтресох целия и едвам овладях колата успявайки за щастие да спра на време.Екипът на Бърза помощ които дойде констатира висок пулс и понеже не се храня редовно го приех за нормално да имам проблеми.Но скоро тези инциденти зачестиха и е стигна до преглед (първоначален при JP-то) където с електронен уред ми измериха захар 4.3!Самата лекарка каза ,че уреда допуса до единица грешка и каза ,че нямам висока а мниска захар и кръвното ми пада много рязко! Понеже не ми е мре от някой пътен инцидент се обръщам за съвет и помощ към вас! Как да овладея това състояние и да съм отново нормален както бях до преди месец и половина и дали  гинко билоба е подходиащ продукт  за мен?

Владимир Недков
8
6 окт 2009 09:04

Да, Гинкго може да Ви е от полза, но не това е основата на проблема. Започенете да спортувате три пъти седмично и да се храните 4 пъти дневно. Ориентирайте се към специалист, който да ви изготви качествено меню, с което да поддържате притока на глюкоза към органите и мускулите равномерен. Проверете се при ендокринолог за хиперинсулинемия и инсулинова резистентност.

9
Даниел
6 окт 2009 12:29

Благодаря ви!
Ще последвам съвета ви.Не ми се занимава с лекарства и по принцип не обичам да се занимавам с лекари.За това се опитвам да реша проблема си без “лекарства”.Благодаря за отделеното време и внимание!

10
румяна петрова
18 окт 2009 10:54

Аз съм от Сливен и тук също ръсте дърво Гинко билоба.Листата се берат в края на лятото през септепмври,исушават се на сянка и се пие чай по една супена лъжица исушени листа в 200гр.вода да заврат и се запарва за 5мин.Всеки ден може да се пие Гинко билоба няма странични действия.АЗ го пия редовно и изобщо не съм боледувала.Дори не съм настивала.Този чай ечудесен имуностимулатор.

11
Иванов
24 ное 2009 11:45

Здравейте, вчера съберах доста листа от Гинко билоба. Въпросът ми е как мога да ги използвам. Освен листата имам и плодове. Благодаря предварително.

12
27 апр 2010 14:59

Кога е добре да се взима преди,след или м/у храненията?

13
Роси
1 юни 2010 18:01

Аз лично пи себе си забелязах спад в килограмите
Възможно ли е да е от гинко-билобата?

14
25 фев 2013 15:11

Здравейте. Гинкото е едно от любимите ми растения.То расте чудесно в нашите климатични условия и го има в доста градове. Отгедал съм 20-тина дръвчета от семка, които са вече на по 3 години(15-50см). Подходящи са за разсаждане на постоянно място, като това е добре да стане през пролетта или есента.Възможно е и отглеждане в домашни условия поне още няколко години. Ако някой проявява интерес моля да ми пише на имейла: yankobor@gmail.com

15
9 март 2014 21:39

Здравейте! Аз си купих от сайта на зоуа.бг гинкобилоба на прах и спирулина. Гинобилобата вземам около 1/4 чаена лъжичка и около 1/2 чаена лъжичка спирулина. Смесвам ги и разтварям във вода след което ги изпивам сутрин на гладно заедно със структурирана вода 1/2 литър. После вземам около 30 плодчета годжи бери (май са много като бройка, вече повече от година без прекъсване) (лиций). Водата я структурирам със минерала зеолит - 80% клиноптилолит. Също така имам една бутилка за структуриране на вода от flashka.bg я купих някаква патентована технология уж. Всяка сутрин вземам една лъжица студено-пресовано олио НЕрафинирано (шарлан към 4,50 лв. литъра) има и топло-пресовано НЕрафинирано то е по-евтино и струва колкото обикновеното рафинирано олио, жабуря се 20 минути и го изплювам- не го гълтам защото олиото става бяло като мляко и обира токсините и отровите от кръвта чрез слюнчестите жлези. След изплюването на токсините си изплаквам с топла вода и чак след 10 - 15 минути докато процесът на чистене спре тогава изпивам разтворените прахчета на гинкобилоба със спирулина (водорасло) със структурираната вода. Обаче от водораслото макар, че съм изпил 1/2 литър вода след известно пак ми се пие вода.

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.