Пъстърва - царицата на речните риби

За любителите на опушени и крехко изпечени риби

публикувано на 3 дек 2007
обновено на 6 яну 2008
Четиво за 5 минути
В случай, че още не сте купили риба за Никулден или пък сте зажадняли за качествен и вкусен източник на протеин, може би ще опитате пъстърва. В статията сме Ви приготвили интересна информация за историята, видовете и състава на пъстървовите риби. След като Ви създадем апетит, остава само да изберете рецепта. Кафява пъстърва

Кратка история на пъстървата

Рибите от семейство Пъстървови са естествено разпространени в три континента: Северна Америка, Европа и Азия. Отделени екологично в процеса на еволюцията те са дали началото на много разновидности и подвидове пъстърви. 

Новата история на пъстървата започва с появата на риболова, а в последствие и на спортния риболов. Пъстървата има честта да е първата изкуствено развъждана риба в света. В днешно време пъстърва може да се намери по два начина: със спортен риболов или замразена в магазина, като разликата е в това, че последната е изкуствено развъдена. 

Какво представлява пъстървата?

Името пъстърва се споделя от три рода на семейство Пъстървови риби. Те имат някои морфологични разлики, живеят в различни местообитания и са приспособили свой начин на живот.

Като цяло Пъстървата е риба, която живее в студени речни и езерни води, а при някои видове като част от жизнения цикъл се наблюдава живот и в солена приморска вода. Повечето пъстърви са хищни риби.

Животът на планинската мигрираща пъстърва минава в почти постоянно пътуване. Тя се ражда, израства по течението на реките и когато узрее се връща обратно до родното си място. Това са горните, студени течения на реките или високопланинските езера. Там тя отива, за да хвърли хайвер, а при някои разновидности и да умре. Смъртта й осигурява хранителни вещества за бъдещото поколение. По време на това изключително пътуване пъстървата изгражда силна мускулатура, която й позволява да плува срещу теченията на реките.

Съществуват разновидности на езерни пъстърви, които мигрират изключително ограничено и имат сравнително дълъг живот (до седем години), като достигат огромни размери в сравнение с езерните си събратя (до 30 кг.). 

Друг жизнен цикъл се наблюдава при соленоводните пъстърви. Почти през целия си живот те живеят в солена морска/океанска вода и навлизат в реките ограничено, но достатъчно далече, за да хвърлят хайвер. 

Познат е и един немигригращ, но изчезнал вид пъстърва - сребърната пъстърва. Тя обитавала няколко езера в Ирландия и се срещала до 1960 г. Причината за изчезването и е изкуственото внасяне  на чужд за езерата вид бързо растящи хищни риби. 

Видове пъстърви

Без да навлизам в биологична систематика на пъстървите ще се спра на няколко, които можете да си купите и приготвите лесно дори и в България.

Дъговидна пъстърва - най-разпространената в Северна Америка пъстърва. Среща се в две разновидности: същинска дъговидна и стоманеноглава. Първата варира между 25 до 65 см. в дължина, а втората - между 50 до 100 см. Същинската дъговидна има по-ниско тегло два до седем килограма, а стоманеноглавата достига до 10 кг. Стоманеноглавата има по-богато на протеин и по-бедно на мазнини месо, но същинската дъговидна е набедена за по-вкусната от двете разновидности.

Охридска пъстърва - скъпа деликатесна пъстърва, среща се изключително в района на Охридското езеро, Македония което е съвсем наблизо. Размерите й варират от 20 до 60 см. с тегло до 15 кг. 

Кафява пъстърва - най-разпространената в Европа пъстърва. Известна е още като балканска речна пъстърва. Най-често с дължина около 40 см. Този вид пъстърва може да достигне до тегло до 20 килограма, като средно е около 1о. 

Тъмна ручейна пъстърва - дребна и деликатесна за Европа пъстърва. Развъжда се в студените планински райони на Северна Америка. Отличава се с малък размер (около 20-25 см.), ниско тегло (около 1-2 кг.) и тъмно маслинов цвят на люспите. 

Видове продукти от пъстърва

Пъстървата предлага свежо и богато на протеин месо, малко количество рибна мазнина, съдържащо омега-3 мастни киселини и хайвер пълен с витамин А. Различните видове от трите рода на семейство Пъстървови имат различно съдържание на мазнини и протеини в състава на месото и хайвера си. Най-често мазнините са до 6% а протеините в рибното месо около 18-20%.

Хранителен състав на Дъговидната пъстърва

Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр:

Продуктвода в % ккал белт. /гр мазн. /гр всичко въгл. /гр хол./мг захари/гр фибри/гр

Пъстърва,
Дъговидна от развъдник

72.73138
20.875.400
59  0

При различните видове от семейство пъстървови имат различен витаминен и минерален състав, затова няма да се спираме подробно на тези характеристики.

Как да изберем и как да съхраним пъстървата?

На пазара можете да закупите пъстървата прясна, опушена или замразена според сезона и местообитанието Ви. Замразената бива цяла, с премахнати опашка и перки (а понякога и глави) или филетирана и обезкостена.

Ако сте нови в пазаруването на скъпи рибни продукти, потърсете да закупите прясна (жива) пъстърва, а ако не намерите - замразена пастърва с перки и глава. Гледайки снимката им (според избраният вид) ще имате по-голям шанс да получите точно това, за което вярвате, че плащате. 

Идеи за приготвяне

Печена в обвивка (5-12 минути):

  • в метално фолио на умерен фурна 
  • в  листа/специална хартия на умерена фурна
  • в листа/фолио на слаб огън

Прясно опушена (15-20 минути):

  • вързана над огън във фолио

Печена (4 до 10 минути, според дебелината на филето):

  • филетирана на скара
  • филетирана в йенска тенджера
Пушено филе от пъстърва - консумира се като мезе, в комбинация с вина

@ Препоръчваме ви да опитате Печено филе от пъстърва в чеснов сос и магданоз!

Пъстървата има нежна кожа и няма нужда да се обезлюспява. Това допринася за лесното и филетиране с нож за обезкостяване.

  • Диетолозите напомнят, че за по-пълноценно хранене се нуждаете от прясна зеленчувкова гарнитура в допълнение към рибното блюдо.
  • Кулинарите съветват, да запазите месото на рибата крехко и леко алангле, за да не нарушите деликатния й вкус.
За автора
Владо има дългогодишна практика на треньор, нутриционист и публицист. Отговорен е за подбора на тематично съдържание и неговата научна редакция. Играе основна консултативна роля във форума на медията.
Споделете своето мнение

Влезте със своя акаунт, преди да коментирате. Ако нямате акаунт, може да се регистрирате за минута.

Вход с Shapie Вход с Facebook