Гръбначни изкривявания

Видове гръбначни заболявания и превенция

от четиво за 5 минути
Гръбначният стълб е един от най-важните компоненти на човешкото тяло. Той ни осигурява гъвкавост и действа като амортисъор, който поглъща всички стресови натоварвания, на които сме подложени ежедневно.

Гръбначните изкривяванияКакво представлява гръбначният стълб? 

Гръбнакът е сложна структура, осигуряваща връзка между множество кости - череп, кръстова кост, ребра, гръбначни прешлени. Състои се от 33 прешлена, разделени в различни отдели (шиен, гръден, поясен, опашен) и структурно е във формата на буквата „S".  Той е и информационна „магистрала", по която на ден минават безброй нервни импулси. Може да се каже, че гръбначният стълб е най-важният компонент от опорно-двигателния апарат. 

Това е причината да следим постоянно неговото състояние. За съжаление този така важен компонент на човешкото тяло е доста податлив на деформации и травми. Проблемите с деформациите на гръбначния стълб са възникнали още когато прадедите ни са се изправили и са започнали да ходят на два крака и сега започват да се задълбочават поради заседналия начин на живот и неестествените пози, които заемаме всеки ден (ако се замислим 90% процента от времето си модерният човек прекарва седнал). Съществуват три основни вида гръбначни изкривявания: сколиоза, кифоза и лордоза.

Сколиоза

Сколиоза

Сколиозата е деформация на гръбначния стълб, която се състои в изкривяване на гръбнака настрани (латерално) т.е. на ляво или на дясно. Счита се за най-сериозния вид деформация. Обикновено се получават допълнителни кривини по гръбнака, тъй като тялото се стреми да се стабилизира, както и накланяне на главата, раменете и таза в противоположни посоки. Когато водещата кривина е отдясно, сколиозата се нарича декстросколиоза, а когато е наляво се нарича левосколиоза. Сколиозата може да се намира в различните области на гръбнака. Тя е причина за дисбаланс на мускулите на гърба и най-вече в еректорите (мускулите, които ни поддържат изправени), което от своя страна води до постоянно напрежение в тях. В зависимост от степента на деформация (градуса на изкривяването) може да се получат и структурни изменения на целия гръбнак, намаление на неговата дължина (което води до скъсяване на ръста), както и видим дисбаланс в симетрията на тялото. Заболяването бива вродено или придобито.

Аномалии в развитието на строежа на прешлените по време на бременноста са причините за появата на т.нар. вродена сколиоза. За съжаление появата им е все още неясна за медицината. Придобитите сколиози могат да са:

  • в следствие на прекаран рахит (рахитични)
  • в следствие на неправилна стойка в училище или на работа
  • в следствие на дисбалнс в работата на гръбните мускули
  • в следствие на травма, претърпяна операция или тежко заболяване

По-често срещаната форма на сколиозата е т.нар. функционална, при която няма изменение на формата на гръбнака и е обратима т.е. лечима чрез комплекс от физиотерапевтични упражнения, правилна стойка и плуване. Другата степен на заболяването е т.нар. структурна сколиоза, при която има структурни изменения и води до промяна на цялостната симетрия на тялото, наблюдава се и усукване на гръбнака (торзио). Лечението в този случай спомага за консервиране, т.е. да не се влошава състоянието и в по-благоприятни случаи до подобрение. Лечението се състои в носенето на корсет до завършване на пубертета, а в по-тежки случаи операция и поставяне на импланти.

Кифоза

Кифоза

Кифозата е деформация на гръбначния стълб, която се характеризира с неестествена извивка на гръбнака в горната му част, което води до появата на гърбица (както и на скъсяване на дължината на гръбнака). Кифозата също може да бъде вродена или придобита. В повечето случаи вродената е по-тежката форма на заболяването и е придружена със структурни изменения на гръбнака, а лечението е чрез поставяне на корсет до края на пубертета или оперативно (вродената деформация може и да е в по-лека форма). Придобитата кифоза е по-лека от вродената. Причините за нея са:

  • прекарано тежко заболяване (рахит и др.)
  • недохранване в ранна детска възраст
  • слаба гръбна мускулатура
  • неправилна стойка и позиция на седене в т. нар. "порочна поза"

Понякога придобитата форма също води до структурни изменения на гръбнака, но в по-леките и форми е лечима чрез физиотерапия, плуване и правилна стойка. 

Лордоза

Лордоза

Лордозата е изкривяване на гръбнака в неговата лумбална област (кръста), като прешлените са извити към корема. При тази деформация се усещат болки в областта на кръста и дискомфорт при седене в правилна позиция, чисто визуално се получава изпъкване на корема. Най-честа причина за лордозата е неправилна позиция на тялото и слаба абдоминална мускулатура или твърде скъсена мускулатура на кръста, а заболяването може да бъде и вродено. Структурни изменения на прешлените не се наблюдават толкова често, колкото при сколиозата и кифозата. Лечението е предимно чрез физиотерапия, плуване и стречинг.

Важно е да се знае, че гръбначните изкривявания в повечето случаи са лечими, но също така повечето хора не знаят че ги имат, така че ако имате съмнения, най-сигурният начин е просто да се консултирате със специалист ортопед. Често лечението се състои в физоиотерапевтични упражнения, масажи, стречинг, плуване и не на последно място коригиране на стойката в изправено положение и седеж. Ако нямате твърде сериозно изкривяване, заниманията във фитнеса биха ви били от полза, стига да използвате умерени тежести, още повече, че някои от упражненията се припокриват с физиотерапевтичните (хиперекстензии, набирания и др.).

Хареса ли ти статията?
Мнения по темата
1
22 дек 2007 12:36

Аз точно бях прочел тази на Питона и след това попаднах на тази на Ивайло ;) Тъй като аз имам постоянни болки в гърба, които вече две години ме преследват и не могат да бъдат диагностицирани от интелектуалната и професионална мощ, която са нашите лекари (с извинение), се интересувам доста по въпроса и намирам статията за доста добра. Покрива, наистина, всички типове изкривявания и ги описва по доста достъпен и разбираем начин.

p0w3rslav3
2
23 дек 2007 15:47

Браво за страхотната статия!
Имам един въпрос.Кои са другите упражнения,припокриващи се с физиотерапевтичните освен набиранията и хиперекстензиите

3
28 дек 2007 18:58

Бихте ли Ми препоръчали някаква програма или упражнения с който може да се коригира сколиоза /подобна като но снимката/,но не чак толкова зле. Благодаря Ви

4
24 апр 2009 20:52

За болки в кръста. Да се спи на кораво легло, направо на дърво. Мой познат така се излекува.

5
MK
15 юни 2009 09:08

Здравейте,
имам дете на 6 г. и на скоро забелязах, че има леко гръбначно изкривяване. Може ли да ме посъветвате за определен специалист или рехабилитационен център във Варна, където имат опит с деца.
Благодаря

6
16 авг 2009 14:09

Рабира се,че има място и то доста добро,където можете да заведете детето си.Това е МЦРСМ - Медицински център за рехабилитация и спортна медицина и се намира на Селиолу 39А. Екипа е доста добър и компетентен.
Успех и късмет ;)))

7
Rokis girl
9 дек 2009 19:34

Аз имам изкривявания на шийните прешлени на врата и леки гръбначни изкривявания. Нищо фатално на пръв поглед. Да уточня, че съм жена. От май т.г. тренирам фитнес като програмата ми е изготвена от инструктор и съобразена с проблемите ми. От есента започнах все да съм схваната в раменете и малко под тях на гърба. Изобщо дискомфорт от врата до таза. Сега ходя на физиотерапия - пускат ми ток, а ми предстоят и физически упражнения. Имам осезаемо подобрение. Днес отидох на фитнес и правих упражнения за гърди/рамене/гръб. Не се претоварвам, тренирам умерено, но още в края на тренировката почувствах същия дискомфорт. Това значи ли, че тотално трябва да се откажа от фитнеса? :-(

8
15 фев 2010 22:15

Не, не се отказвай, момиче на Роки...
Просто намери упражненията на Норбеков в Интернет или книгата му и започни да правиш всички упражнения за гръбначния стълб. Елементарни и ефективни. Не може да играеш фитнес спокойно, след като има някакъв проблем  с гръбначния ти стълб. Върни гъвкавостта му първо.

9
galintina
18 сеп 2010 19:59

Лекува ли се изглаждане на шийните прешлени, което вече прераства в кифоза? Имам често главоболие и световъртеж.. Процеса се развива много бързо в рамките на 2 години и вече ме е страх. Посъветвайте ме! Лекува ли се с озонотерапия?

10
Мими
31 окт 2010 13:02

Аз имам сколиоза. на 13 години съм и ми откриха изкривяване на гръбначния стълб. Ортопеда ми каза да правя упражнения , да седя и ходя правилно. Записах се на АКРОБАТИКА започнах да правя упражнения за изправянето ми след 6 месеца отидох пак на преглед ортопеда ми каза, че има леко подобрение и изкривяването няма да продължава и ми каза след 1 година пак да отида на преглед. Все още тренирам акробатика и преди няколко дни започна да ме боли гърба, всъщност не точно гърба ами под лопатките най-често ме боли когато седя ... кажете ми дали е от преумора или трябва да се откажа от тренировките ... моля давайте съвети . Благодаря предварително : )

Владимир Недков
11
31 окт 2010 13:59

Мими, причината може да е в това че седиш по неправилен начин, а докато седиш мускулатурата укрепваща гръбнака продължава да работи. От преумора заради неправилна стойка пред компютъра в комбинация със сколиозата е.

12
31 окт 2010 17:13

Мими, прави си специални упражнения за гръбначният стълб и остави тази акробатика, която може да ти засили проблема. Костите се оформят до 14 години и от там нататък не можеш да работиш кой знае колко, освен за мускулите. Посъветвай се със специалисти и действай! :))

13
Мими
4 ное 2010 20:02

Ортопеда ми каза, че няма да продължава да се изкривява, но не знам до колко е  така опитвам се да ходя , стоя и седя правилно. А и като се наклоня на ляво и на дясно  гърба  ми започва да препуква ... колкото до акробатиката там правя доста упражнения за гърба [ гръбни преси, мостове вися на шведската стена за изправяне и др. ] ... И всеки път като се накланям гърба препуква,а когато ме боли не ме боли точно гърба , а под лопатките :(

14
11 ное 2010 18:36

Мими,защо не се разходиш с родителите си до специализираната ортопедична клиника в Горна баня и да чуете какво ще ти кажат за твоят случай? От кой град си, ако не е тайна???
До скоро и чакам твоат отговор!!! :))

15
Мими
16 ное 2010 17:53

Ами ще говоря с тях.  Аз съм от Трайково  близо до Лом  :)

16
17 ное 2010 18:39

Не е толкова далеч, така че вземайте се в ръце,палете колата и тръгвайте!!! :)))
До скоро и пиши какво се случва с теб! ;))

17
иван
9 дек 2010 21:44

Йогата и по-дълги и динамични разходки са моето решение (за ишиаса). Два - три пъти седмично тичане в парка с по-големи крачки раздвижват и натоварват много добре мускулите на цялото тяло - стига да не причинява болка, разбира се, иначе - плуване, колкото можеш повече. Движението е живот - буквално е така! Това, че съм веган също помага ;)) Успех на всички!

18
margarita
16 яну 2011 13:59

Здравейте, Търсех снимка на гръбначен стълб и случайно попаднах тук. Препоръчвам  системата на акад. Норбеков за възстановяване на гръбначния стълб. Информация на norbekov.bg
От 7 години у нас се организират курсове по тази система. Уникална е! И не само за гръбнака...Записах се на курс преди 2 години заради счупена опашна кост, работих много упорито и ликвидирах  болката, сдобих се с чудесна стойка, порастнах с 2 см...Но по-добре прочетете и се уверете сами. Системата може да се овладява и самостоятелно. Книгата на Норбеков - “Опитът на един глупак стигнал до прозрението как да се отървем от очилата” е като самоучителр там са описани и упражненията за гръбнака, има ги и в  “Тренировките на Норбеков”, а и в др. книги.

19
28 март 2011 16:53

Здравейте,казвам се Гергана на 14г.съм и съм от Пловдив.Преди 6 месеца откриха,че имам сколиоза.Бях много притеснена,защото тя беше 30 градуса,изпратиха ме в Горна Баня,където ми направиха корсет.В началото е трудно докато свикнеш,но после дори не го усещаш.Нося корсета от 6 месеца и правя гимнастика всеки ден,скоро бях на преглед и се оказа,че от 30 градуса вече е на 10 градуса.Съветвам всички,които имат такъв проблем да не го пренебрегват,защото започват сериозни усложнения ако не се вземат мерки.

20
23 юни 2011 14:38

имам въпрос...Лордозата може ли да се коригира?Ако да то как?

Владимир Недков
21
24 юни 2011 17:46

Упражнения, разтягане, масажи. Нещата са достатъчни за цяла статия, която вече е в календара ни. В случай, че не ви се чака - свържете се с кинезитерапевт още сега.

22
6 юли 2011 22:08

не аз нямам никакви изкривявания просто питам от интерес :)

23
Ангелина Иванова
6 авг 2011 16:53

Гергана Караджова,Здравей!
Преди няколко дни на дащеря ми и поставиха същата диагноза сколиоза , но около 10 градуса.Предписаха ни  упражнения и плуване,и непрекаснато да коригираме стоиката.Би ли ми дала някакви по точни координати за Горна баня,като телефон или доктор.Емаила ми е
angi_74@abv.bg
Благодаря!

Ивелин Илиев
24
2 сеп 2011 10:46

Здравейте,може ли да се получи Лордоза от Мъртва тяга или Хиперекстензии ?

Валентин Мирчев
25
12 сеп 2011 16:27

Юмейхо профилактиката е методът , който може да ни помага не само за гръбначни изкривяваниа, но от него се повлияват над 190 заболявания.  Ако е приложен правилно от добър юмейхо терапевт резултатите са невероятни, но при условие, че и пациента  прояви търпение и да прави определени упражнения и гимнастика...

26
Мими
25 ное 2011 21:15

anaili
17 Ноем 2010 18:39

Не е толкова далеч, така че вземайте се в ръце,палете колата и тръгвайте!!! :)))
До скоро и пиши какво се случва с теб! ;))

- Ходих до Горна баня казаха ми че съм загазила с гърба, изписаха ми някакви упражнения, които трябва да правя 3 пъти на ден и ми направиха корсет. Този лекар, който беше в Горна баня ми каза, че няма да се изправи гърбът ми, а този който ми взе мерките за корсета във Военно медицинска болница ( в София ) ми каза че ще се свали на 10% и сега не знам на кой да вярвам. Всъщност изкривяването ми е на 30%, а ако е било на 40% - операция ( от което се страхувам ). Февруари месец съм на проверка - надявам се да има добри резултати. Казаха, че най-много 2 години ще нося корсета, тъй като мускулатурата се развива до 16 годишна възраст. Чакам отговори :)

Владимир Недков
27
27 ное 2011 10:43

Това с развиването на мускулатурата само в детска възраст не го взимай за чиста вода. Тренирай редовно техниките, които са ти дали и когато подобриш стойката си намери кондиционен треньор - кинезитерапевт или кинезиолог, с който да свършите останалото.

Успех!

28
Мими
29 ное 2011 21:09

Благодаря ! но ме притеснява това, че когато съм примерно в легнало положение когато тръгвам да ставам само с повдигането на крака кръста ми пука и то доста силно. Какво мислите по въпроса ?

29
2 дек 2011 09:04

Здравейте, имам следният въпрос:
много често получавам адски силен световъртеж, последния път дори паднах на улицата.
Шията ми е изправена, тоест няма я естествената извивка, което личи на рентгенова снимка, без да съм преживявала травма.Правила съм си доплер и всичко е наред. Насочиха ме към рехабилитация и нагревки, но когато посетих невролог в Болницата в Банкя с идеята да започна процедури там, той ми каза, че вижда на снимката как е притиснат гръбначния мозък. Сега ще си правя ядрено магнитен резонанс, но съм силно притеснена от казаното и искам да попитам възможно ли е такова притискане да се види на обикновена рентгенова снимка?

30
Мими
20 дек 2011 19:43

Резултата е потресаващ ! Радвам се и дано да успеете още по-бързо :) Но това при мен със силното пукане в таза ме притеснява. Дори когато ходя най-нормално се получава силно пукане, а някой казват, че е от изкривяването на гърба ми. Аз понеже тренирах акробатика и след като трябваше да правя предни колела и при силното напрежение на кръста започна да ме боли и постепенно от болките нямах сили да го направя. Предполагам, че е от това. Как мислите ?

31
живко митев
20 яну 2012 16:11

Голама част от гръбначните изкривявания са лечими и поправими с метода на пр.Сайонджи - Япония . Този метод се нарича юмеихотерапия , или още сайонджи масаж. Така че намерете специалист по този метод и му се доверете .

Валентин Мирчев
32
21 яну 2012 08:07

информация за юмейхо в сайта на юмейхо сдружение България!
Всяка неделя от 10:00 часа до 14:00 часа на ул. Иван Денкоглу №4 юмейхоисти работят и възстановяват хората на половин цена

Adrian Todorov
33
2 сеп 2012 22:02

здравеите,казвам се Адриан и съм на 23г. имам един въпрос към вас моето заболяване е така нареченото лордоза поради каква пречина това заболяване ми влияе на походката какво мога да променя благодави предварително :)

Валентин Мирчев
34
3 сеп 2012 20:26

походката може да се влияе от много други неща ! Трябва да Ви видя и тогава мога да преценя каква е причината...

35
13 сеп 2012 15:27

Здравейте! И аз съм в  търсене на правилното решение за проблема на моето дете. Той няма още три годинки. С вродена аномалия на костите на гръбначния стълб. Регистрирана е кифоза в следствие на прешлен в основата на шията,който е с конусовидна форма. Ходи на пръсти, поради което ни предписаха ортопедична подметка на едното краче. Правихме консултации в Горна Баня. За сега ни препоръчват единствено упражнения и плуване. Малък е за яка, както и за опертивна намеса. Опасно ми се струва. Ако може някой да ме насочи какви упражнения са полезни в тази възраст. Той е много упорит и подвижен.

Валентин Мирчев
36
13 сеп 2012 21:25

ако може да видя снимките и детето - обадете ми се когато имате време

37
14 ное 2012 14:55

Мога да ви пратя на имейл снимки от ЯМР. А когато идваме в Сф на консултация ще ви се обадя :)

38
29 март 2013 17:49

Здравейте, аз съм на 18години и се занимавам от година и половина с латиноамерикански танци. Честото ходене на токчета, гордо вдигнатата глава пред публиката и многото наклони назад нямаше как да не ме доведат от лордоза, макар и начална. Спортувам почти всеки ден и не съм единствената с това оплакване. Танците ми харесват, разтоварват ме психически, но няма как да не обърна внимание на болките в тялото. И ако сега не взема мерки то след още една година положението ще е по-сериозно. Знам че пълно щастие няма - цигуларят ходи с изкривен врат, а китаристът с мазоли и т.н Въпреки това ще се радвам да чуя вашето мнение. Поздрави :)

39
30 март 2013 18:39

Потърсете ме на личния телефон, ще се договорим за среща и ще Ви кажа мнението си ...
Тези болки може да бъдат предотвратени...
благодаря

40
10 авг 2013 11:50

Здравейтие и от мен! На 24 години съм и бих искал да попитам дали е късно да “пооправя” малко лордозата, която имам. Тренирам фитнес от 5 години, но никога не съм работил специално за този проблем, който при мен е изцяло козметичен ( искам да прибера малко корема на вътре ), тоест нямам оплаквания от болки и други подобни физически проблеми. Та, въпросът ми е: може ли това “чудо” да се коригира ( малко или много ) на тази възраст?

Лазар Радков
41
10 авг 2013 19:20

Александър Тодоров,
ако лордозата е функционална (придобита и на мускулно ниво), а не структурна (вродена или следствие от катастрофа, операция) е възможно да се коригира.

Разбира се, нещата са много индивидуални.

поздрави
Лазар

42
10 авг 2013 19:39

Благодаря за бързия отговор, но се опасявам, че ще се наложи да ми помогнете още малко. Живея в София и бих се радвал, ако може да ме насочите към някой специалист, който се занимава с подобни случаи и би могъл да помогне и на мен след индивидуална среща. Другият вариант е да ида на ортопед, но знам какво ще ми каже- вие имате изкривяване и толкоз. Благодаря предварително за отделеното време.

43
10 авг 2013 19:45

Всъщност току-що прегледах статията, която ми посочихте и ако не се лъжа за този случай сте “отговорен” Вие? Ако е така и сте от София бих се радвал да ми кажете къде и кога бих могъл да ви посетя на място. Благодаря предварително.

44
16 авг 2013 16:04

Здравейте, как мога да разбера дали лордозата ми е вродена, така съм откакто се помня, от първи клас още. Сега съм на 30 години и се притеснявам, че положението ще се влоши още повече, долу лордозата е силно изразена, а нагоре - кифоза. Не мога да седя удобно без облегалка, походката ми е променена, корема е напред. Може ли да се коригира според вас нещо, опитвам с упражнения за разтягане вкъщи, мисля да ходя и на ортопед, но незнам дали изобщо има някакви шансове на тази възраст да се коригира. Като ученичка ходих на рехабилитатор, казаха ми няколко упражнения, но позата ми не се подобри. След бременността имам чувството, че лордозата се е задълбочила, защото кръста много ме боли, дори като лежа по гръб. Звучи доста безнадеждно, нали?

Лазар Радков
45
17 авг 2013 12:54

Stela Georgieva,

дали може да коригираме хипер-лордозата до естествената ѝ извивка, може да се определи единствено на място от специалист.

Болката в кръста може да е свързана с хипер-лородзата, но не винаги. Тя също може да се адресира с възстановителни упражнения и подходи, насочени да открият причината за болката и да възстановят баланса.

поздрави
Лазар

46
26 авг 2013 08:55

За съжаление съм от Велико Търново, а тук няма много специалисти. Мисля да посетя ортопед, а след това незнам накъде да се насоча.

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.