Ягоди

Страхотен вкус в 30 калории

от четиво за 4 минути

Ако има вкусен и нискокалоричен плод, чиято консумация да носи прекрасно чувство за свежест, това са ягодите. Те съдържат два пъти по-малко прости захари в сравнение с кивито и портокалите. Това, съчетано с яркочервения им цвят ги прави едновременно освежаващи и отварящи апетита. Добрата новина е, че консумацията им в умерени порции е възможна дори и при спазване на нисковъглехидратна диета.

ЯгодиГрадинската култивирана ягода (Fragaria х ananassa, Rosaceae) е популярният наследник на малките и много ароматни диви ягоди, които виреят и днес в умерените климатични зони на Европа, двете Америки и Азия.

Съвременната история на ягодите започва в Европа през 18-ти век, когато френският ботаник Франсоа Фрезиер успява да кръстоса два диви сорта ягоди, за да получи така познатият ни едър, месест и сърцевиден плод.

Още същия век култивираните градински ягоди стават изключително популярни в Европа и биват пренесени в Северна Америка.

След няколко века селекция резултатът е налице: днес познаваме над 600 сорта ягоди, различаващи се по цвят, големина, плътност, аромат и сладост. 

Любопитно е да се знае, че ботанически ягодите всъщност не са "плодовете" на растението Ягода.  Функционално погледнато тази роля се изпълнява от малките жъли семенца, покриващи червената им повърхност.

Видове продукти от ягоди

 • Пресни ягоди - възможно най-добрият избор за здравословно хранещия се човек;
 • Замразени ягоди - това трябва да е вторият ви избор, ако на пазара няма пресни ягоди: те са загубили част от витамините и влагата си, но въпреки това си остават пресни;
 • Сушени ягоди - добро средство да подслаждане на зимното мюсли. Препоръчвам ги като алтернатива на по-богатите на захари стафиди, сушени смокини и фурми.
 • Компоти (стерилизирани ягоди) - традиционно в България компотът от ягода е алтернативното безалкохолно от поколения, за витамини там за жалост трудно можем да говорим. Ако правите компотите сами, насочете се към натурални подсладители. В противен случай избягвайте тези така вкусни и натъпкани със захароза храни;
 • Нектари и натурални сокове - концентрираният ягодов сок е изключително богат на прости захари. Ако това ви притеснява, избирайте напитки без добавена захар или такива с естествени подсладители;
 • Сладка, мармалади, конфитюри - следва да се консумират в малки количества, винаги в присъствие на храни с нисък гликемичен индекс. Това може да бъдат мюсли, пълнозърнести макарони или пълнозърнест хляб, обогатен с фибри

Хранителен състав на ягодите

Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр сурова храна:

Продукт вода в % ккал белт. /гр мазн. /гр всичко въгл. /гр фитостероли./мг захари/гр  фибри/гр
Пресни ягоди 91.5 30 0.6 0.3 7.0 - 4.7 2.3
Замразени ягоди 90 35 0.4 0.1 9.1 - 7 2.1

Здравословни ползи от консумацията на ягоди

 • Богати са на витамин С, като 100 гр ягоди покриват препоръчваната доза за деня. Съдържат още витамини В9 и В5;
 • Добър източник са на минералите калий, желязо и магнезий.

Здравословни рискове

Най-сериозният здравен риск, свързан с консумацията на ягоди, е екологичната им чистота, т.е. дали са отглеждани съгласно еко нормите за безопасност, без да са пръскани с канцерогенни пестициди.

За да елиминирате риска, купувайте ягодите в кутии със стикер за производство, когато пазарът предлага подобна възможност.

Как да изберем и съхраним ягодите?

Когато избирате ягоди, спрете се на твърди, лъскави плодове с ярък цвят. Ако забележите разлики в цветовете на отделен плод, това е индикация за неузрялост или за презрялост.

Ягодите се развалят бързо под действието на топлина и натиск, затова е проблем да останат непокътнати при бране и транспорт.

Не купувайте ягоди без зелени листенца. Трайността им е часове. Още нещо, често ягодите се развалят между магазина и хладилника ви.

Причината е в найлоновите пликове и постоянното им триене едни в други, докато вървите към дома. Ето защо е добра идея да купите ягодите в кошничка/кутия или да си носите собствена такава.

Ягодите са изключително поддаващ се на ферментация плод. Процесът на разваляне може да се случи дори и в хладилника ви.

За да избегнете това, сортирайте ягодите преди да ги поставите в хладилника. Ако има меки екземпляри, изяжте ги, вместо да позволите да развалят останалите.

Подредете ягодите без да ги миете, на широко в контейнер, без да ги сбивате, след което ги покрийте с капак, за да не поемат миризми от хладилника.

Така можете да ги запазите свежи за два до три дни. Ако сте измили ягодите, единственият начин да ги запазите по-дълго е да ги посипете със захар. Това обаче не е много диетичен вариант.

Идеи за използване на ягодите

 • Пресни: самостоятелно, в комбинация с други свежи плодове (киви, грейпфрут, портокал), нарязани в сухо мюсли или пасирани с лед на домашен сладолед;
 • Замразени: като част от сухо мюсли, в мюсли с мляко, с кисело мляко или за направа на домашен сладолед;
 • Сушени: в мюслита с мляко, в пълнозърнести-многозърнести кейкове с ядки.
Хареса ли ти статията?
Мнения по темата
Ива Павлина
1
2 юни 2008 04:47

Хубава лятна статия!:) Има още един здравословен риск при ягодите, освен екологичната им чистота, а именно - високата им степен на алергенност при доста голям процент хора. Това е и един от плодовете, който наред с цитрусите, е забранен за кърмачки. При малките деца консумацията също трябва да е внимателна ипремерена. Колкото за ботаническия феномен - тази “ягода” всъщност е плод “множествено орехче”, а доматът е плод “ягода”, и да стане още по-сложно: ябълката е лъжлив плод - разрастване на плодника, докато плодът й е “кутийка”. Супер, а?:)))

2
2 юни 2008 07:38

Тази сутрин хапнах малко пресни домашни ягоди и се чувствам повече от свежа,но за съжаление когато не разполагам с такива ми е много трудно да намеря,а не ми се иска да се храня с тъпкани с глупости плодове...Дано скоро да се промени този навик не само на производителите,но и на купувачите :)

No_WaY
3
2 юни 2008 09:46

5 точки за статията :)
Това е любимият ми плод и на ден ям поне по половин килограм ягоди с кисело мляко и захар(мъничко де) или на шейк с прясно мляко или пък просто си ги ям свежо измити.
Ехх понякога е в + че живееш в някое по-малко градче и може да си отглеждаш екологично чисти продукти. Е има си и минус- гадните охлюви, които също като мен ядат по много от ягодите ми :(

Neda
4
19 май 2009 08:21

Ягодките, или много орехчета, полегнали върху разрастнало се цветно легло...  :) , и на мен са ми    любими...  Дали наистина по-дребните са по-вкусни, или само така ми се струва... ?  И хич не се замислям за “глупостите” с които са тъпкани, защото като започна да мисля и установявам, че то и пилето и млякото са  пълни  със всичките тези “глупости” от земеделската продукция , само че по-концентрирани  и плюс други “глупости” , като следващо стъпало в хр. верига.....  Дано наистина нещо започне да се променя.... 
Поздрави на всички  :)

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.