Предменструален синдром

Ежемесечно психологическо неразположение или хормонален дефицит?

от четиво за 3 минути

За доста голяма част от жените най-неприятният момент се явява месечното неразположение. За една преобладаващата група неразположенията идват далеч преди появата на цикъла и до голяма степен диктуват в отрицателна посока един по-дълъг период от месеца.

Предменструален синдром

Какво представлява синдромът?

Предменструалният сиднром (ПМС) представлява комплекс от неприятни симптоми, които започват седем до десет дни преди началото на менструацията. Състоянието е характерно за периоди в живота на жената, в които производството на хормоните намалява. Някога смятан за психологически, предменструалният синдром започва да се възприема като физически такъв, след като британският гинеколог Катарина Далтън установява, че почти половината жени, приемани в болница заради инциденти или психологически заболявания, са в предменструалната си седмица. Други изследвания показват, че около половината от престъпленията, извършени от жени, са били извършени в този период (чудесно оправдание). Предменструалният синдром засяга 25 до 90 процента от жените в зависимост от това, кой как го дефинира.

Д-р Далтън имала личен интерес, тъй като самата тя страдала от хронична предменструална мигрена. Тя обаче забелязала, че симптомите и изчезнали през последните шест месеца от бремеността й. Тъй като знаела, че в този период нивата на прогестерона са двадесет до тридесет пъти по-високи, отколкото през останалото време, тя продължила да се лекува с всекидневен прием на прогестерон след раждането на бебето си. Мигрената не се появила. След това връзката с нивата на прогестерона е потвърдена при хиляди други жени.

Обикновено жената с предменструален синдром има и проблеми с черния дроб - органът, натоварен с разграждането на хормоните и другите отпадни продукти на метаболизма, както и всякакви други токсини, попаднали в тялото. Стресовите фактори от околната среда, токсичните вещества в храните и медикаментите натоварват допълнително тази огромна преработвателна станция. В дните преди мензиса този товар става още по-голям, поради прилива на хормони.

Какви са симптомите на предменструалния синдром?

Симптомите на ПМС са резултат от хормонален дисбаланс и стресът ги задълбочава. По време на нормалния менструален цикъл, непосредствено след овулацията, нивата на естрогена и прогестерона се покачват и продължават да се повишават до менструацията. Прогестеронът действа като антагонист на естрогена и не позволява нивата му да се покачат прекомерно. Но стресът - физически, емоционален, хранителен и от околната среда - може да намали запасите от прогестерон и да предизвика конвертирането на прогестерона в кортизол. Без достатъчно прогестерон нивата на естрогена стават твърде високи. Тогава излишъкът от последния предизвиква симптомите, свързани с предменструалния синдром, включително задържане на сол и течности, ниска кръвна захар, съсиреци, проблеми с щитовидната жлеза и наддаване на тегло. Тези физически дисбаланси предизвикват резките промени в настроението и другите физиологични и психологични симптоми:

 • Главоболие;
 • Подуване на корема и гърдите;
 • Увеличена жажда и задръжка на течности;
 • Повишен апетит за определени храни;
 • Тревожност и раздразнителност;
 • Депресия, враждебност и загуба на увереността.

Как да се справим с проблема?

 • Изкуствен внос на прогестерон във вид на медикаменти - съществуват много препарати с различна дозировка на прогестерона. Ползата е безспорна, но след прекратяване на приема им, синдрома "се завръща";
 • Изкуствен внос на хранителни добавки - допълнителен прием на калций, калий, витамини от група Б, витамин Е, есенциални мазнини и витаминни комплекси, специално създадени за жени, допринасят за облекчаване на симптомите.
 • Хранителни решения - един от начините да не се позволи на нивата на естрогена да се покачат твърде високо е да се увеличи консумацията на растителни влакна и да се намали приемът на мазнини. Изследвания са показали, че жените, чиито диети са богати на фибри и бедни на мазнини, по-рядко страдат от ПМС.
 • Редовни физически занимания - освен като чудесно средство срещу стрес, физическите дейности допринасят и за поддържане на здравословно тегло, което е изключително важен фактор за жените с хормонални колебания.
 • Детоксикация и релакс.
Хареса ли ти статията?
Мнения по темата
Ива Павлина
1
12 юни 2008 05:28

Отново “браво” за статията!! Това е единственият период в месеца, когато може да ми се прияде зверски нещо сладко, иначе не се сещам със седмици за шоколад:) При мен са налице само някои от симптомите 1 седмица преди “събитието”;)

Калина Петкова
2
12 юни 2008 08:44

Поздравления за статията ! ;) Откривам почти всеки един симптом в себе си :) Водата се лее в промишлени количества, съпътствана с увереност, че мога да изям света и да се пръсна след това. За враждебността - ноу комент :)

Дано и повече мъже я прочетат ;) !

Ивайло Стайков
3
12 юни 2008 10:20

не е лесно да си жена !!!

kozunak
4
12 юни 2008 13:30

Браво за статията - нека само да добява , че има и лек на билкова основа доста добър при това. “Префемин” с екстракт от аврамово дърво - прекрасна алтернатива пред синтетичните прогестеронови препарати! И действа - от личен опит казвам. Иначе и аз съм като Ива  и Калина. ..

Winnie
5
12 юни 2008 14:57

Здравейте, момичета!
И аз съм като вас :-), иска ли питане?! Това бе и поводът, да напиша горните писания. Само ще вмъкна, че симптомите на ПМС-то понякога се появяват и в дните на овулацията. Не се чудете, ако и тогава се чувствате по същия ужасен начин.
Иво, хич не е лесно да си жена! Ама изобщо. И дано наистина, повечко мъже да я прочетат, за да разберат, че света все пак се върти около нас и по-точно по орбитите на циклите ни.
Козуначе, ще го опитам този продукт, дано ми подейства и на мен добре.
Бъдете здрави!

kozunak
6
12 юни 2008 16:01

Уини - много е добре. Като швейцарски часовник съм , и доста леко преминава всичко. Да- тста е тежко да си жена. И ние сме силния пол - саво като си помисля с колко неща трябва да се справяме и се справяме...

Ива Павлина
7
12 юни 2008 16:57

Бе аз съм като швейцарски часовник и без билките, ама си е тъпо цяла седмица като слизаш по стълби, да те болят ц*ц*те, при положение, че и без това количеството им не е изобилно! Ха-ха-ха!!:)))))))))))

kozunak
8
13 юни 2008 08:07

Да така е - много е гадно...

Ива Павлина
9
13 юни 2008 08:18

Ми то като го сметне човек - предменструален синдром седмица и нещо, съществената част пак там някъде, после докато се освестиш....тва живот ли е, питам аз!!?!:)

K-man
10
13 юни 2008 09:01

Хубава статия, наистина... Не е лесно да си жена... :)

11
Тина
22 юли 2009 14:06

Аз в момента пия прогестеронов препарат (за да си скъся този цикъл) и имам доста неприятни ПМС. Нали приемането на прогестерон би трябвало да “тушира” ПМС?
Когато приемах утрогестан (само 4 дни) имах още по-ясно изразени ПМС - направо беше непоносимо. Не мога да си обясня защо е описаното в статията е противоположно на моя опит. Може би имам висок прогестерон, който си го преобразувам в естроген (друго не се сещам).

12
Лора
10 фев 2010 16:13

Статията е напълно вярна. Аз имам всички изброени симптоми, но съм забелязала, че около стресови ситуации става наистина зле. Тоест, ако имам проблеми и напрежение точно в този период, това ми се отразява и психически, тъй като цикълът ми се отлага с няколко дена и всичко се задълбочава. В момента съм пак така - чувствам се два пъти по-голяма и дебела, изнервена съм, постоянно съм раздразнена, гърдите ми са ужасно болезнени и някак напрегнати, нищо че никакви нямам, даже сутиен не слагам тези дни, излизат ми пъпки, имам чувството, че кожата ми се омазнява по-бързо от всякога, но постоянното напрежение, което усещам е най-ужасното.
  А когато ми дойде понякога още на първия, понякога на втория или третия ден изведнъж ме облива едно спокойствие и блаженство. Просто изведнъж те отпуска и в сравнение с предходните дни се чувстваш безкрайно щастлив!

kozunak
13
12 фев 2010 15:43

Друго нещо, което чудесно повлияна ПМС-то (казвам го пак от опит) освен аврамовото дърво,  е маслото от вечерна иглика! Момичета, опитайте! И забравете за синтетичните хормони - те само временно решават проблема, а после го влошават.

14
Валерия
25 авг 2010 18:03

Направо е ужасно да си жена и наистина това не е нормален живот-какъв късмет е да се родиш мъж-щастливци-животът е много несправедлив за нас жените-целия ни живот се върти около тъпия ни цикъл вместо да си живеем живота като мъжете

15
2 дек 2010 20:15

Прекрасна статия! Дните преди да ми дойде се чувствам много секси, ноооооо това чувство се преплита със силно депресивни мисли, който не мога да контролирам. Тревожна ставам без пречина и често сънувам кошмарни сънища или изобщо ако мога да спя няколко дена преди да ми дойде, абе гадно. Ставам агресивна към мен самата и хората около мен. Хем знам от какво е не мога да се контролилирам. Всичко е от хормоните;))))  усещам двойно повече стреса от работното място, цялата треперя, не издържам и плача;;;;;;;;;;)))))))))))

16
Нели
26 март 2011 08:41

Момичета, благодаря ви за съветите. При мене положението е същото - силно главоболие и раздразнителност...да не си наоколо. Лошото е, че напоследък не мога да се контролирам, избухвам, крещя и естествено най-много го отнасят близките ми. Плаша се, че дори децата си не мога да понасям в такъв момент. Ужасно е, не мога да се позная, но това продължава вече 4-5 години. Ще опитам с билковите продукти, дано помогнат.

17
2 авг 2014 03:54

Моля ви помагайте ... Аз съм на 13 години и миналия месец ми дойде за пръв път :( ужасно е.. Винаги съм си мислила ,че мама и приятелките ми преувеличават ,но това е отвратително ! Проблема е там ,че имам ужасни болки в корема и много ми се повдига .. Не ме притеснява болката ,а повдигането ,защото е възможно да доведе до повръщане ,а аз не мога да повръщам изобщо и се давя , задушавам и винаги имам чувството  ,че ще умра ... Не бих потърсила тук помощ ако ме бях се сетила ,че близо 2 седмици преди първата ми менструация  бях така .. Имам абсолютно същите синтоми и въпроса ми е от менструацията ли е ? Ако отговора ви е положителен , моля ви кажете дали мога да предодвратя всеки месец това мъчение :(

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.