Ехинацея (Echinacea)

Нуждаете ли се от имуностимулиране?

публикувано на 11 юли 2008
обновено на 23 окт 2011
Четиво за 3 минути

Притеснява ли Ви възможността да хванете настинка или грип? Ще се отрази ли това на спортната Ви форма? Без съмнение не е нужно да отговаряте, понеже заключенията са логични. Уви, до днес няма универсално средство за предпазване от настинки и грипни вируси. Добрата новина е, че вече има натурално средство, облекчаващо симптомите им и скъсяващо периода на преболедуване. Запознайте се с Ехинацея!

Ехинацея (Echinacea)

Какво е Ехинацея?

Ехинацея е многогодишно растение от семейство сложноцветни. В рода Ехинацея влизат девет вида растения, най-популярен от които е Echinacea Purpurea. Растението е родом от Северна Америка и е донесено в Европа след колонизацията. В американските степи то е било едно от най-популярните лечебни растения в традиционната индианска медицина. Днес Ехинацея се радва на широка популярност както сред населението в САЩ, така и сред жителите на ЕС.

Какво трябва да знаем за активните съставки на Ехинацеята?

В състава на тъканите си растението съдържа някои интересни за науката, но все още слабо изучени вещества, присъщи само за род Ехинацея. Сред тях са: ехинацен, ехинолон, ехинакозид, ехинацин B, ехинацеин.

За какво се използва и какви здравословни ползи носи Ехинацеята?

Традиционният прием на отвари от екстракт на Ехинацея (видовете в рода), са свързани с превенция и облекчаване на инфекции и възпаления на горните дихателни пътища и по-специално билката се употребява при лечение на настинка и грип. Твърдението, че билката подобрява състоянието на имунната система, е интересно за спортуващите, тъй като именно грипът и настинките са най-честата причина за спад в спортната форма след периоди на диети и себеотдаване в спортния център.

Доказани ползи от приема на Ехинацея:

  • Имуностимулатор: Като цяло екстрактите от растенията в рода Ехинацея (това ще рече едни видове по-силно, а други по-слабо) имат активизиращ имунната система ефект. Те въздействат върху активността на продукцията на имунни Т-клетки, усилват склонността на лимфоцитите да фагоцитират ("изяждат") бактерии;
  • Противовирусен и антибиотичен ефект: Изследванията са много и конфликтни. Едни потвърждават ефекта, други го смятат за незначителен, а трети отричат такъв. Причината да поставя твърдението в доказани е, че има налични доказателства за ползите на растението. Смята се, че проблемът с повтаряне на ефекта идва от технологията на преработка на екстрактите, съдържанието им, както и това от кой вид Ехинацея са добити. За пример: съдържанието на ехинацен във вида E. angustifolia е 10 пъти по-голямо от същото в E. pallida. Моят извод е: "Да, Ехинацея действа, но не знам коя от всичките." Вярва се, причина за антибиотичния ефект на растението е ехинакозидът, чиято сила сравняват с тази на пеницилина. Ехинацеинът от своя страна изглежда се противопоставя на действието на ензима хиалорунидаза, с чиято помощ бактериите проникват в тъканите.

Предположения и недоказани твърдения:

  • Антираков ефект: Необходими са допълнителни изследвания;
  • Дерматологично приложение: Традиционната медицина препоръчва билката за лечение на акне и обриви. Модерната наука все още не успява да потвърди това.

Има ли установени странични ефекти и противопоказания за прием на Ехинацея?

При орален прием Ехинацея се смята за генерално безопасна. Въпреки това са наблюдавани реакции на свръхчувствителност. При клиничните проучвания най-честите нежелание реакции, които могат да се свържат с разтвора на екстракта, са от стомашно-чревен характер.

В комбинация с какво не бива да приемаме Ехинацея?

Няма данни за лекарствени взаимодействия. 

Какви дози е нужна и как се взима?

За екстракт във вид на суха пудра със съдържание на ехинокозид 6,5 : 1 или 3,5% следва да се приема между 150 до 300 мг до три пъти дневно. Не се препоръчва прием от деца под 2 годишна възраст.

В кои спортни и здравословни добавки можем да я срещнем?

Можете да срещнете екстракт от Ехинацея на етикета на комплексни имуностимулатори, да го намерите под формата на чай и по-рядко, в самостоятелен таблетен вид.

Използвани източници

  • rxlist.com
  • nccam.nih.gov
  • pubmed.com - ревю на избрани изследвания
За автора
Владо има дългогодишна практика на треньор, нутриционист и публицист. Отговорен е за подбора на тематично съдържание и неговата научна редакция. Играе основна консултативна роля във форума на медията.
Споделете своето мнение

Влезте със своя акаунт, преди да коментирате. Ако нямате акаунт, може да се регистрирате за минута.

Вход с Shapie Вход с Facebook