Диета според кръвната група

Мода или истинският начин за здравословно хранене?

от четиво за 6 минути

Знаем ли коя кръвна група сме? А знаем ли как да се храним, така че да задоволяваме изискванията на нашите кръвни телца? Теорията за храненето според кръвната група разкрива нов аспект в оформянето на индивидуалните диети в днешно време.

Диета според кръвната група

Какво е кръвна група?

В началото на миналия век при хората биват дефинирани четири вида кръвни групи - 0, А, Б и АБ. Това откритие е на база веществата, присъстващи в оформянето на клетъчната мембрана (въглеводороди и протеини), антителата в кръвта (анти-A, анти-Б и други) и резусфакторът Rh. Наличието или отсъствието на антителата определя кръвната ни група, а резусфакторът - дали тя е положителна или отрицателна. Освен основните антитела  анти-A и анти-Б, съществуват и десетки други, които предпазват организма ни от редица заболявания.

Доскоро информацията относно кръвната група на индивида се смяташе за важна до толкова, че да се ограничава в случаите на преливане на кръв. Известно е, че този, на когото бива преливана, не може да приеме кръв, която съдържа антитела, различни от наличните в собствената му кръв. Кръвна група А съдържа анти-Б антитела , кръвна група Б - съответно анти-А; АБ групата съдържа и двата вида, а 0-вата група - нито един от двата.

Оказва се обаче, че нашият организъм, в зависимост от кръвната ни група, е капризен и по отношение на храната, която приемаме. Тези 4 основни групи са се образували вследствие на хилядолетната еволюция на човека и неговите хранителни навици като цяло.

Кръвна група 0

Кръвна група 0 е тази, която са притежавали първите хора, появили се на Земята. В зората на своя преход към цивилизованото общество нашите прадеди са били предимно ловци, хранещи се с месото на убития дивеч. Поради това и организмът им е бил пригоден към меню, изобилстващо от мазнини и протеини. В наше време това е най-разпространената кръвна група - над 40% от населението на Земята. Хората с тази кръвна група притежават силна имунна и храносмилателна система и за тях не е проблем консумацията най-вече на по-бавно смилаемите като цяло месни продукти. Освен ловът, друг начин на прехрана е било събирачеството - на множеството плодове, които природата винаги е дарявала в полза на човека. Следователно в менюто на хората от тази група би било добре да присъства достатъчно количество месо от всякакъв вид, както и разнообразие от плодове. Яйцата също биха било от полза в малко по-ограничен брой. Сиренето, зеленчуците, зърнените и бобовите култури са все храни, които са били непознати за древния човек и следователно никоя от тях не е от особена полза за хората с кръвна група 0.

Периодът между 25000 до 15000 г. пр.Хр е белязан от все по-големия недостиг на дивеч за хората. Именно това ги принуждава да търсят алтернативен начин за изхранване, а такъв се оказва отглеждането на множество и разнообразни земеделски култури. Вследствие на промените в поеманите хранителни вещества се появява и следващата кръвна група - група А.

Кръвна група А

Носителите на тази група са наследници на първите фермери и създатели на най-древните човешки цивилизации, хранещи се със зърнени и бобови култури, зеленчуци, риба. Тъкмо тези храни трябва да бъдат и днес в тяхното основно меню. Разбира се, пълнозърнестите продукти тук са с предимство пред бялото брашно например. Месото трябва да е предимно от риба, морски продукти или птиче. Препоръчителни са соевите продукти, по-ограничена трябва да е консумацията на млечни продукти и яйца (изключение прави киселото мляко).

Кръвна група Б

Кръвната рупа Б се е сформирала 15000 - 10000 г. пр.Хр. Тя носи белезите на тогавашния начин на живот, свързан с постоянните преселения от едно място на друго. Народите, търсещи по-добър живот постоянно местели своите биваци, а заедно с тях и множеството си домашни животни и добитък. Именно чрез него те набавяли необходимите си хранителни вещества. Без проблем хората с Б кръвна група усвояват почти всички млечни продукти и яйца. Единственото месо, което не се препоръчва - това е пилешкото. Рибата също не е проблем, с изключение на тлъстите риби и мекотелите, които би следвало да се ограничават в дадена степен. От зърнените храни са препоръчителни ориза във всичките му форми, бялото брашно и грахама. Царевицата не се препоръчва, както и някои бобови култури. Плодовете и зеленчуците почти не са проблемни.

Кръвна група АБ

Хората с кръвна група АБ са се появили едва преди 1000-1500 години. Те носят в себе си и двата типа антигени. Смята се, че са следствие на еволюцията и един вид преход към нова кръвна група. За тях идеална е балансираната диета с преобладаващ вегетариански характер. Ограничените количества месо, млечни продукти и яйца не са проблем. По-мазните храни, разбира се, трябва да се избягват. Също проблемни за някои хора биха били царевицата и пшеницата.

Проучванията около кръвните групи и подходящите за всяка от тях храни все още не са на такова равнище, че да може категорично да се определи кои храни са 100% полезни или вредни за дадения индивид, но все пак ни дават насока най-малкото да експериментираме. Ограничаването в дадена степен на някои от постоянните продукти в нашето меню може да се окаже ключът към решаването на много от здравословните ни проблеми. Независимо от коя кръвна група сме, начините за набавяне на протеини, мазнини и въглехидрати са много. Алтернатива на говеждото или птичето месо е рибата, която е доста по-полезна; млечните продукти могат да се заместват със соеви такива, зърнените и бобовите култури можем да заменим с ориз или картофи, които са не по-малко ценни източници на въглехидрати.

Засега може да се надяваме, че новите открития в областта на храненето според кръвната група ще донесат на всички ни положителни новини за това коя точно е идеалната храна за всеки от нас и нашите бъдещи здравословни хранителни навици.

 

Хареса ли ти статията?
Мнения по темата
edrokosmat
1
27 юни 2008 08:14

Много полезна статия!

Ивайло Стайков
2
27 юни 2008 09:20

Тази ,както и теорията за разделното хранене,все още нямат научни доказателства,тоест засега са само предположения,и може би никога няма да се разбере дали тези теории са истина или не,защото се основават на сложността и мистерията на човешкия организъм и то в дълбочина,тоест как работи това божествено тяло? и тука вече навлизаме в една сфера,която е извън науката,която науката никога неможе да достигне,защото според мен живота ще стане безмислен,неинтересен,а живота е мистерия.Когато науката може да обясни мистериозните процеси на живота като сънят,любовта,смъртта и т.н. , тогава ще се докажат и тези диетологични теории ,тоест никога!!

cheFo``
3
27 юни 2008 10:04

ЗА Б група бялото брашно и пшеницата са вредни и не се препоръчват.Аз бях пуснал такава тема в форума.за Б групата Фъстъците и царевицата и фъстъчените продукти също са забранени.Тази теория е много противоречива.За Б група млеката са много препоръчани.

Ива Павлина
4
27 юни 2008 10:06

“Кръвна група А съдържа анти-Б антитела , кръвна група Б - съответно анти-А; АБ групата съдържа и двата вида, а 0-вата група - нито един от двата.”.....Съжалявам, но тук е точно обратното за АВ и 0 групите: АВ не съдържа нито един от двата вида антитела, защото иначе ще стане аглутинация със собствените антигени, а група 0 съдържа и двата вида антитела, затова не може да се прелее кръв от група А, В или АВ, а само от нулева отново. Предполагам, че грешката е неволна.

Vasko
5
27 юни 2008 11:35

Хмм аз съм група А но си набивам най-спокойно яйца, кашкавал, мляко... Ето точно преди да вляза във форума изядох 3 яйца (в с желтъка) и 50 гр. кашкавал!

Nacionala
6
27 юни 2008 14:20

Определено странно ми идва този вид диета. Няма ден, в който да не консумирам месо и млечни продукти, но явно според групата ми не ми е проблем да ги огранича. Също много често ям яйца.

Преди известно време реших точно да експериментирам, като не ям месо под каквато и да е форма в продължение на 1 седмица. Удържах, но не смятам да го прилагам това някога пак...

Темата е интересна, но и същевременно доста спорна.

7
28 юни 2008 05:50

Здравейте.От 3 години съм почитател на този вид хранене и на базата на това, което съм изчел от книгите на Др. Питър ‘Д Адамо мога да кажа че всеки който навлезе в материята ще извлече голяма полза от тази информация.Не говоря само за хранене а за начин на живот според кръвната група.Всеки който проявява интерес  може да се раздели с 15 лв и да си купи поне една от енциклопедиите издадени от Кибеа.
Това е линк към световната страница на Др. ‘Д Адамо http://www.4yourtype.com/ Можете дори да задавате въпроси които ви инртересуват в тази насока.

G33K
8
28 юни 2008 09:27

Аз пък от тази статия научих друго - кръвна група според диетата. Днес се оказа, че съм 0, което идеално пасва на това, което консумирам :)

9
28 юни 2008 10:15

Аз пък научих трето - това са пълни глупости и човек с нормална обща култура би ги отхвърлил веднага. Няма никаква научна обоснованост и няма как да има, тъй като цялото твърдение е нелепо. Как може определени антигени да влияят върху приема на храна от различен сорт??? Някой, ако ми даде некакво логично биохимично или физиологично решение на въпроса ще го почерпя.
Респект към автора.

10
30 юни 2008 04:52

Здравейте! Първо искам да благодаря на тези прочели статията ми и още повече на тези които са оставили някакво мнение за нея. За антителата не съм съвсем сигурен, че бъркам, понеже те са се образували в следствие на еволюцията. 0 кръвна група няма антитела, а АБ понеже е най-нова носи и двата типа. Точно и затова от АБ може да се прелива кръв само на АБ иначе някои от двата антигена ще е несъвместим с антигените на този на когото преливат кръв. Това обаче е повече в областта на медицината и за нас в случая не е важно. Искам да отбележа отново, че теорията е относително нова и няма 100 %, може би дори и 50 %, че тя ще е с положителен резултат върху тези които решат да я приложат. Но все пак теориите са едно, а истинските изводи за дадено нещо можем да си направим само ако експериментираме. Разбира се ако професионален диетолог ви е казал да не ядете яйца например, дори и да сте кръвна група Б, ще е добре да го послушате и да намалите тази иначе доста полезна храна :) Темата и интересна и ще е добре всеки да сподели опита си ако някога е изпробвал храненето според кръвната си група. Само така ще можем да запълним знанията си в тази област. Поздрави на всички

Ива Павлина
11
30 юни 2008 08:19

Здравей, позволи ми да се намеся отново, защото малко се възмутих, заедно и с доктора в лабораторията, който прочете коментара ти.Явно не правиш разлика между антитела и антигени.Антигенът в кръвна група А е А, антитялото е бета (или анти-А,или към антиген В), антигенът в група В е В, а антитялото алфа(или анти-В, или към антиген А), в група АВ има антигени А и В и затова няма никакви антитела към тях, нулевата кръвна група няма антиген А, няма и антиген В, което позволява присъствие на антителата алфа и бета едновремено.Несъвместимост има само между конкретния антиген и съответното му антитяло и не е логично да имаш антитела към собствените си антигени-настъпва аглутинация на еритроцитите.Няма несъвместимост на антигени - от група А на група А антигените са еднакви!!!!Но кръвопреливането между еднакви групи е най-доброто-те са с еднакви антигени!!Има несъвместимост САМО между АНТИТЕЛА и АНТИГЕНИ.

12
30 юни 2008 10:08

ОК Ива, съгласен съм с коментара :) възможно е аз да не съм разбрал правилно информацията и да съм се опитал накратко да обясня нещо което не е от моята компетенция. Все пак се радвам, че някой е прочел внимателно статията и е забелязал грешката ми :)

Ива Павлина
13
30 юни 2008 18:03

E, не е с цел заяждане, просто някой може да го възприеме грешно.Статията е чудесна!

14
27 ное 2008 16:07

Ивайло Стайков, човече, ако чакаш да се докаже всичко за да го приемеш, почети малко история на науката и поразсъждавай над въпросите

- Ако всичко вярно е вече доказано, то как се доказват недоказаните неща!?

- Колко е сигурно че доказаните неща са верни и колко време остава вярно всяко доказателство?

Всеки от нас има принос в този живот и новите доказателства, поне докато не започне да мисли по начина описан в постинга ти (спре да мисли). Мистериозните и необяснимите за теб неща, не са единствено мистериозни и необясними за останалите хора. Много хора се задълбочават в изследване на неизвестното и споделят предположенията си. Науката е сбор от предположения и догадки, и винаги е била точно това.

Neda
15
1 дек 2008 12:19

Не че антигените влияят, те са само лесно уловим признак за цяла група гени, които се унаследяват свързано. Генетиката казва-един ген-един ензим. А един ензим може да поведе  цял комплекс процеси.  Става дума  за цяла система от признаци-анатомични, физиологични, поведенчески.....  Друг е въпросът че в известен % от случаите тези свързани гени може и да не се пренесат заедно в поколението /кросинговър/. Това обаче се проявява  само ако има заложена или придобита генетична алтернатива..... Само на пръв поглед нещата  могат да изглеждат  “пълни глупости”

Ива Павлина
16
2 дек 2008 06:18

“Един ген-един протеин” е догмата на генетиката по-скоро... Един ензим може да съдържа в себе си няколко протеинови вериги, тоест да е комплексен.А антигените са белтъци - могат да влияят, естествено.

Neda
17
2 дек 2008 08:32

Благодаря за забележката, истината действително е  един ген-един протеин.  И антигените също влияят, разбира се.... Малко се ядосвам, когато  някой не разбира нещо и понеже не го разбира казва- “пълни глупости”. Опитах максимално разбираемо и кратко послание...

Благодаря и поздрави на всички!

Ива Павлина
18
2 дек 2008 08:38

Е, методът на отричането не е най-добрият в 21-ви век:)

Neda
19
2 дек 2008 09:07

Визирах  далеч  по-горен  коментар, като разбира се не желая да засегна никого.

20
3 дек 2008 21:26

Догмата 1 ген- 1 протеин е непълна и отхвърлена от доста години насам. Няма смисъл да демагогстваме излишно по теми, които са далеч от нашата компетенция. Факт е, че не е научно обосновано твърдението по-горе, а да не говорим, че скачването на гени в случая по какъвто и да е начин няма никакъв реален смисъл... Гени за какво е въпросът в случая, гени за домати или яйца, или гени за краставици. Всички знаем, че най-просто казано хранителните в-ва се разграждат до мономери (с малки изкл) на ниво тънкочревен епител.
Единственият вариращ механизъм в случая могат да бъде на ниво храносмилателни ензими, но да ти кажа на протеазите на дали им дреме какво смилат пилешки или телешки протеин, които на 98% имат еднаква АК последователност.

Ива Павлина
21
4 дек 2008 07:55

Цецо, то затова е догма, която е считана за вярна преди ерата на молекулярната биология и да се разбере, че има един куп взаимодействия на гени, по-точно на техните продукти. Не е адекватно да се влиза в спорове точно тук и сега, а за компетенциите да не говорим... За разграждане на ниво “тънкочревен епител “е смешно да се говори, защото това е един процес, който ЗАВЪРШВА с всмукване в чревния епител, а разграждането започва още в устната кухина, та до тънкото черво... И освен това, на протеазите определено им “дреме”, защото си имат специфични активни центрове, които разпознават също толкова специфични участъци от няколко последователни аминокиселини, където да “кръцнат”. А още повече пък на теб ще ти “дреме”, ако изцяло ти липсва някой хидролитичен ензим, или е с инсуфициентна функция - например лактазата... А пък за скачването на гени, дето нямало смисъл, не ми се коментира просто...Не знам в кой курс си в момента - виждам, че си студент по медицина, но със сигурност не е достатъчен за изказване на такива категорични и необосновани мнения. Някои хора, след далеч по-дълги години на обучение, не можем да си го позволим...

Neda
22
4 дек 2008 08:37

Ако някой не е разбрал, не  коментираме  скачени гени  при краставиците или доматите или при ГРАХА, нито при птиците/яйцата/, а ....други скачени гени....

Ива Павлина
23
4 дек 2008 10:20

Момчето май имаше предвид скачени гени за усвояване на тези продукти от човека...но както и да е.

Neda
24
4 дек 2008 10:57

Горното  ми изказване  беше  “закачка”..... :) , с която искам да приключа обясненията от моя страна  на теорията за храненето....и др.
Благадаря на всички читатели!

25
4 дек 2008 12:15

Няма да влизам в научни спорове, тъй като не смятам, че си достатъчно компетентна в случая за да може да го водим адекватно, без да се обиждаш, дори и след “далеч по-дълги години на обучение”. Но малко го взех навътре биолог да ми обяснява физиология. Въпреки това бих те посъветвал да почетеш малко повече и биохимия и след това да се изказваш толкова компетентно.
Казах на ниво тънкочревен епител, тъй като това е така. Добре знам къде започва смилането на хранителните в-ва, но въпросът е къде завършва: предполагам си чувала за пристенно смилане и същинско смилане в ентероцитната клетка, където резорбираните ди- и три-пептиди се разграждат до мономери (говорим за белтъци и то крайният етап), по аналогичен начин се разграждат 1во в лумена, после пристенно и ВХ-те, като същинското разграждане се случва пристенно по ентероцита (от олигозахарид - монозахарид).
“също толкова специфични участъци от няколко последователни аминокиселини, където да “кръцнат“ - тук пак не съм съгласен протеазите далеч не подхождат толкова специфично към АК-състава, те просто си клъцват избирателно пептидни връзки между две АК, било то базични(трипсин), ароматна, дикарбоксилови(пепсин).
За липса на хидролитични ензими мисля, че въобще не говорим и няма общо с темата ни най-малко, но ти явно си знаеш за лактазата и искаш да си го кажеш - нямам напротив.
Верно, нямам базата знания да заявявам категорично, но както казват биолозите кръвните антигени нямат фенотипна изява и мисля да се придържам към това класическо правило. Имам чувството, че и ти не си съгласна със статията по-горе, но спориш за спорта и ест. да покажеш своя огромен капацитет от знания, поправяйки некомпетентния студент.
И последно: генът е последователност от ДНК, която се транскрибира(възмутен съм че не го знаеш). Не знам за какви взаимодействия говориш в началото на молекулярната биология...

Neda
26
4 дек 2008 14:01

Понеже обещах да не давам повече собствени обяснения по въпросите на горната теория, Ще кажа само,  че е Хубаво да разсъждаваме по-често върху добре известното на много хора изречение: 
” АЗ ЗНАМ, ЧЕ НИЩО НЕ ЗНАМ” 
Тогава идва умозаключението, че  нивото на нашите знанията и нивото на осъзнаване на липсващите ни знания са в правопропорционална зависимост  и с напредване на процеса май става  нещо като логаритмична зависимост .../Кой разбрал-разбрал./
Това обяснява високото Ви самочувствие при липса на елементарни знания. Хаотично преписване от произволен учебник няма да помогне.
Поздрави на всички.

Ива Павлина
27
5 дек 2008 06:31

Цецо, извинявай, ама всичко което казваш, ми е известно от години и все едно ми четеш от някой буквар, разчитайки да ме шашнеш:)Задълбавала съм в нещата на много по-високо ниво от това, което ти обсъждаш, за изпитите съм чела и от ВАШИТЕ медицински учебници по биохимия, които, повярвай ми, са на супер елементарно ниво, адаптирани ли са за медици...не знам. И не се възмущавай, защото когато ти тези неща си ги прочел за първи път, аз отдавна съм ги изработвала в лабораториите. Освен това, не мисля, че точно лекарите наблягате достатъчно на биохимия, генетика и така нататък. Нищо персонално, но от личен опит го казвам-непрекъснато общувам с лекари и виждам болшинството, подчертавам Болшинството, а не Всички, колко знаят дори в тясната си специалност. И да, точно долните, гадни и некомпетентни молекулярни биолози трябва да им обясняват по телефона и наживо разни неща - КЛИНИЧНИ, от СОБСТВЕНАТА им компетенция. не искам да спорим, не искам да се опетнява темата и да става арена на борби. Искам просто малко уважение и въздържане от авторитарни изказвания.

andre7080
28
13 юни 2011 17:32

На мен пък много ми издишат всички теории, относно кръвните групи. Разбира се това е само мое мнение, с което никой не нагажирам. Но масово се изтъкват в повечето статии преселения на народите, земеделие и не знам какво още... Е хората по кръвни групи ли са се разделяли при преселенията? Ако хванем ескимосите, индианците и кои да е туземци да не са всички 0-лева група? Друг въпрос е  от кога медицината се развива до такава степен, че да различава кръвните групи и да се предцени на такава база от колко хиляди години какво било станало. Звучи абсурдно. Това е само мое мнение разбира се...

unique_man
29
18 юли 2011 16:27

Вярно ли е,че хора кръвна група А положителна не трябва да поемат суроватъчен протеин,защото ще задържат вода?

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.