Шийтаке

Вкусна и полезна за здравето, Шийтаке може да се намери и у нас

от четиво за 4 минути

Да поизляза до кварталната зарзаватчийница и да си закупя малко Шийтаке, които да сложа в нискокалоричната си пица. Уви, все още е само мечта в България. Въпреки това преди дни видях гъбата сушена на един щанд с азиатски подправки. "Защо ми е да ям тази гъба? Нямаме ли си достатъчно в страната?" ще се запитате. Абстрахирайки се от екзотичния й вкус, добра причина да я включа в менюто си е научно потвърдената й способност да намаляват риска от развитие на ракови образувания.

Шийтаке

Какво е Шийтаке (Японска гъба, Хуанг Мо)?

Дивата гъба Шийтаке (Lentinus edodes) е обичайна за Япония, Китай и други азиатски държави, където тя обикновено расте по мъртвата дървесина на повалени дървета. Днес Шийтаке се смята за ценна култура и се култивира в много страни по света, включително и в Европа. Освен вкусна храна като алтернатива на обикновените култивирани гъби, Шийтаке притежава и медицинска стойност. В историята на традиционната Японска медицина се разказва как през II-III век от новата ера император Чуай получил Шийтаке и знанието за употребата й в дар от коренните жители на древна Япония. Гъбата Шийтаке обаче била позната в Китай още преди това, там тя се нарича Хуанг Мо.

Какво трябва да знаем за активните съставки на Шийтаке?

Най-ценната съставка в японската гъба е полизахаридът лентинан. Това е 1-3 бета глюкан, който показва обещаващи анти-ракови резултати при изследвания с лабораторни мишки. За разика от много други анти-ракови агенти, лентинанът не атакува директно раковите клетки, а настройва имунната система срещу вредните тъкани. Друга интересна съставка в Шийтаке е лентионинът:  веществото, на което се дължи екзотичния вкус на гъбата.

За какво се използва и какви здравословни ползи носи Шийтаке?

Освен в ядлива форма Шийтаке може да се приема под формата на сухи екстракти, тинктури. Лентинанът се продава отделно от Шийтаке екстракта, като специализирано лекарство за борбата с раковите заболявания. Всички проблеми, при които Шийтаке е доказала ефективността си, са свързани по някакъв начин с човешката имунна система. Резултатите от повечето проведени изследвания затвърждават имуностимулиращия и имуномодулиращия имидж на японската гъба. 

Доказани ползи от приема на Шийтаке:

  • Антираково въздействие: Японските лекари отдавна използват усилващия ефект, който лентинанът оказва върху имунната система в борбата и с туморите. По-специално, установено е, че полизахаридът стимулира имунните клетки да произвеждат интерлевкин (подобно на Рейши) и т.нар "тумор некрозен фактор". Различните видове рак се повлияват в различна степен от лечението с лентинан, но дори и при летален изход живителният полизахарид удължил живота на третираните пациенти с повече от 150%.
  • Адаптоген, възстановяваща агент: Японските физиолози използват екстракт от Шийтаке в борбата със синдрома на хроничната умора, когато последният се дължи на ниското ниво на специфични, цитотоксични левкоцити, наречени с интересното име "естествени клетки убийци".
  • Имунен модулатор, имунен стимулатор: Шийтаке е известна и с благотворното си действие в борба с настинки. Гъбата стимулира производството на интерферон, който има противовирусен ефект.

Предположения и недоказани твърдения:

  • Анти-холестеролен ефект: Опитите, проведени с животни, показват намаляване на общия холестерол за сметка най-вече на „лошия" LDL холестерол с до 25% в рамките на седем дни. Наблюдавяният ефект бил по-силно изразен при диети с висок прием на мазнини в сравнение с диети с нисък прием на мазнини. Механизмът на въздействие тепърва трябва да бъде обяснен.

Има ли установени странични ефекти и противопоказания за прием на Шийтаке?

Шийтаке се използва широко в Японската и Китайската кухня от преди повече от 3000 години. Засега няма установени сериозни странични ефекти. Някои хора могат да изпитат стомашно-чревен дискомфорт след консумацията й.

В комбинация с какво не бива да приемаме Шийтаке?

Няма данни за лекарствени взаимодействия. Доказана е безопасността й при прием от здрави хора. Няма данни за безопасността на въздействието, което оказва гъбата върху здравето на кърмещи жени, бременни жени и плода им.

Какви дози е нужна и как се взима?

Няма точно установена дневна доза. Най-добре е да следвате указанията на продукта, съдържащ Шийтаке. Обичайно се вземат 6 до 16 гр. сушена гъба от Шийтаке дневно или доза от 1 до 3 гр. сух екстракт до три пъти дневно, в продължение на дълъг период от време.

В кои спортни и здравословни добавки можем да я срещнем?

Освен в самостоятелна формула, можете да срещнете Шийтаке в комплексни адаптогени, профилактични анти-ракови добавки, имуностимулатори и имуномодулатори с билков характер и др.

В статията са използвани източници - виж списъка.

  • wikipedia.org
  • healthlibrary.epnet.com
  • "Prescription for Herbal Healing: An Easy-to-Use A-Z Reference to Hundreds of Common Disorders and Their Herbal Remedies ", Phyllis A. Balch, CNC. ISBN:  0-89529-869-4
Хареса ли ти статията?
Мнения по темата
Ирена Стефанова
1
20 авг 2008 18:42

Чудесна статия, бих искала само да добавя, че гъбата шийтаке намира приложение и в козметиката. Голяма част от продуктите за свежо лице и за изглаждане на бръчките съдържат извлек от тази гъба.

IronFreak
2
21 авг 2008 17:36

Горе долу каква е цената за 100 гр на тия гъби?

3
31 окт 2008 13:39

В Пловдив не съм видяла гъбата,но я има под формата на таблетки.Много са доволни хората,които са ги ползвали.

4
Ogi
21 дек 2008 16:27

Аз съм производител на гъби шийтаке. Всеки ден вземам по една чаена лъжичка сутрин и вечер на гладно. последните ми изследвания вяна идеални. Мисля,че се дължи на гъбеният прах. В момента имам сушена. Тел: 0899 30 68 90 Огнян

5
23 дек 2008 09:44

Добре е да пишете от къде сте и колко струват 100 гр. от гъбата.

Димитър Михайлов
6
23 дек 2008 09:55

Mariana, това е информация, чиято давност се променя относително бързо, затова не се ангажираме с нея (в частност за тази гъба, но и за повечето материали, публикувани в изданието).

7
23 дек 2008 12:07

Въпреки това можете да пишете каква е цената в  момента,за да я сравня с таблетките.

8
3 май 2009 11:24

А как може да се поръча тази гъба или капсули

9
Ogi
4 май 2009 15:24

Дал съм си телефона малко по-горе. Може да се прати по куриер!

10
6 май 2009 12:28

Информация и поръчка за капсули Шийтаке може да получите на тел.0878458561.

11
Ogi
8 май 2009 10:06

От Габрово съм. 100гр. прах от гъбата Шийтаке струва 25лв. Може да се изпрати по куриер. Тел: 0899 306890

12
9 май 2009 05:55

А възможно ли е и от другите гъби на прах да поръчам по този телефон?

13
Ogi
10 май 2009 07:44

Съжалявам, но все още не произвеждам други. Заложил съм малко Рейши, но не знам какво ще излезе на Есен?

14
Neno
15 май 2009 07:57

Аз също съм производител на шийтаке и разполагам с сушено. Имам и рейши. Тел. 0886509317

Vladimir Stoyanov
15
24 сеп 2009 08:42

Здравейте, случайно попаднах на тази тема, но ми хареса много. Разполагам с огромна гама японски подправки доставени директно от Япония, включително Шийтаке и Майтаке - гъби, които са са изсушени. За повече инфо може да ми пишете на  vladimirtraining@abv.bg

16
15 авг 2010 15:44

В Пловдив ги има в опаковки по 30-50 грама сушени 1.89(30гр) в Карфур, има и на същата фирма “Sоlа” в буркани с марина. В Метро има големи разфасовки, които са на сметка.

17
Тихомир
24 яну 2011 21:00

Аз я купувам от Македония, сушена, на прах. Има и сертификат - 100 евро/кг.

18
24 юни 2012 08:39

нуждая се от тази гъба,благодарна съм за темата,която чета.обръщам се към Тихомир,без да познавам лично:мога ли да поръчам сушена гъба шийтаке от Македония  чрез интернет и как става това ?предварително благодаря за отговора.

Sunny Shines
19
24 юни 2012 13:30

Взимала съм си друг вид японска дървесна гъба(от онези огромните), не са евтини, но са страшно вкусни, когато се приготвят правилно. За тази специално съм чувала все хубави неща, но не съм виждала да се продава тук за съжаление. Би било хубаво, ако пазарът в България беше по-разнообразен.  Определено има какво да се вземе от чуждата култура и кухня :)

20
12 юли 2012 13:20

Аз съм чела книгата на един доктор “Лечебни гъби против рак и други заболявания”. Там много добре е обяснено. За да има някакъв резултат при сериозно заболяване като рак, гъбата Шиитаке, а и другите лекарствени гъби трябва да се взимат не като “мезе” или храна- сушени в супата например, а под формата на висококонцентрирани екстракти, които съдържат 20 % или 40 % полизахариди. Поинтересувайте се кои предлага в България екстракти с най-високо съдържание на полизахариди- само те могат да Ви помогнат. Казвам го от личен опит.

Kunka Petkova
21
22 авг 2014 20:06

Произвеждаме гъби Шийтаке,по традиционна японска технология!Намерете ни във Facebook -BioFarmWay

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.