Каваратаке (Кориолус) - красива и животворна

Най-добрият източник на Полизахарид Крестин (PSK)

публикувано на 22 авг 2008
Четиво за 5 минути

Каваратаке е една от онези многоцветни гъби, които растат почти навсякъде по корите на дърветата в България. Със сигурност сте я виждали, а като деца може дори да сте си играли, ровейки с пръчка в нея от любопитство. Иначе казано, ровичкането си заслужава. Интересното откритие обаче се забелязва едва с микроскоп. Става дума за една голяма молекула с много силни противоракови свойства.

Каваратаке

Какво е Каваратаке?

Каваратаке е японското име на Trametes versicolor, известна и като Coriolus versicolor. Това е дървесна гъба, растяща широко в Европа и останалата част на света. На български език гъбата най-често бива наричана Кориолус. Латинската дума "versicolor" значи "многоцветна", което подсказва, че каваратаке се среща в най-различни цветове и разцветия, някои от които действително правят гъбата уникално красива.

Какво трябва да знаем за активните съставки на Каваратаке?

Съставка, на която Каваратаке дължи своята слава, се нарича с комерсиалното име полизахарид крестин, по-краткото полизахарид-К  или най-краткото "PSK", като съкращението идва от polysaccharopeptide krestin (на някои места го изписват polysaccharide kureha). Активната молекула, която за кратко по-надолу ще наричам крестин е протеогликан, сложна молекула изградена от аминокиселини и монозахариди. Голямото количество крестин, съдържащо се в гъбите Кориолус, както и лесното им култивиране я правят предпочитана суровина за добив на ценната съставка.

За какво се използва и какви здравословни ползи носи Крестинът?

Резултатите на многобройни изследвания, проведени върху действието на крестина, му придават качества на мощен имуномодулатор и стимулатор на различни имунологични функции. В традиционната медицина на Китай гъбата Каваратаке се бере, суши, мели и се използва като чай. На въпросната гореща напитка се придават чернодробно-профилактични свойства, твърди се че има благотворен ефект върху белодробни възпаления, както и че действа общо-стимулирaщо върху здравето на тялото и духа. В японската традиционна медицина екстрактът от Кориолус е познат най-вече като средство за профилактика на стомашно-чревния тракт, както и срещу рака на дебелото черво.

Модерната медицина има различен поглед към крестина и другите модификатори на биологичен отговор (BRM - функционална група молекули), които се съдържат в каваратаке.

Доказани ползи от приема на екстракт от Каваратаке и по-специални Крестин:

  • Анти-раково въздействие, предпазващо от канцерогенеза действие: Започвам с това, че според изследвания, проведени с животни, изложени на вредна химична среда, крестинът предпазва организмите от образуването на ракова тъкан или значително забавя развитието й. В терапията на раковите заболявания полизахаридът-К отдавна е заслужил златен медал. Той се използва при комбинирани лечения заедно с химио и радиотерапия при редица форми на рака, като: рак на дебелото черво, рак на гърдата, рак на шийката на матката, левкимия и др. Смята се че настрана от имуномодулиращите и имуностимулиращи антиракови способности, крестинът сам по себе си може да атакува туморни клетки, както и практически да намалява и дори да спира разсейките след оперативно отстраняване.
  • Имунен модулатор, имунен стимулатор: Няколко изследвания, проведени върху мишки с нормален и изкуствено подтиснат имунитет показват, че приеманият от тях крестин действително ги предпазва от инфекция с някои видове вируси и бактерии. Смята се, че при здрави хора крестинът подобрява способностите на имунните клетки да се справят с инфекции. При използване с терапевтичен характер при болни от ракови заболявания полизахарид-К повлиява и непрекия имунитет и по-точно производството на специфични маркиращи протеини, които се свързват с мембраните на клетките или капсулите на вирусите, за да подскажат на имунните клетки, че наоколо има нарушител за дезактивиране.

Предположения и недоказани твърдения:

  • Антиоксидант: Възможно е Крестинът да има антиоксидантен ефект, като подобри активността на ензимите супероксид дисмутаза (СОД) и глутатион пероксидаза, чиято роля е да пазят тъканите от разрушаващите въздействия на свободните радикали.
  • Анти-атеросклерозтично действие: Крестинът пази имунните клетки между стените на кръвоносните съдове от свободните радикали и така възпрепятства привличането на "лош" LDL-холестерол към тях. По този начин се намалява от части запушването на артериите от калциво-холестеролни плаки.

Има ли установени странични ефекти и противопоказания за прием на Каваратаке?

Опитите с екстракт от Каваратаке и изолираният Крестин не показват наличие на сериозни странични ефекти. Срещаните нежелани реакции са: кашлица, пигментация на ноктите, констипация или диария. Таблетната форма се понася по-добре от праховата и води до облекчаване на симптомите. Според Японското министерство на здравето и благоденствието, шансът за поява на странични ефекти е изчислен на 1,01% след анализ на лечението на 11300 раково болни. Като цяло Каваратаке екстрактът и Крестинът се смятат за генерално безопасни продукти.

В комбинация с какво не бива да приемаме Каваратаке?

Няма данни за лекарствени взаимодействия. Няма проучвания за влиянието на екстракт от Каваратаке или изолиран Крестин върху кърмачки, бременни жени и деца.

Какви дози е нужна и как се взима?

Въпреки че има статут на хранителна добавка (включително и у нас), приемът на екстракт от Каваратаке следва да се консултира с лекуващия лекар или специалист имунолог. В Япония препоръчваната доза за лечение на ракови заболявания е между 3 до 6 гр. стандартизиран полизахарид-К дневно. Дозата предписвани за профилактика на имунната система при хора с имунна депресия, хронични вирусни заболявания (например: хепатит, СПИН, херпеси и пр.) е 3 гр./ден. 

В кои спортни и здравословни добавки можем да я срещнем?

Екстрактът от Каваратаке (Coriolus versicolor) се продава в самостоятелна форма, в комбинация с други имуномодулатори като Шийтаке, Рейши. Пречистеният полизахарид-крестин може да бъде намерен във формулите на различни имунопрофилактични лекарства за лечение на рака. 

Използвани източници

  • wikipedia.org
  • "Prescription for Herbal Healing: An Easy-to-Use A-Z Reference to Hundreds of Common Disorders and Their Herbal Remedies ", Phyllis A. Balch, CNC. ISBN: 0-89529-869-4
За автора
Владо има дългогодишна практика на треньор, нутриционист и публицист. Отговорен е за подбора на тематично съдържание и неговата научна редакция. Играе основна консултативна роля във форума на медията.
Споделете своето мнение

Влезте със своя акаунт, преди да коментирате. Ако нямате акаунт, може да се регистрирате за минута.

Вход с Shapie Вход с Facebook