Натурални или синтетични витамини?

Витамините са това, за което е еволюирал организмът на човека.

от четиво за 8 минути

Понякога диетата ни не върви, чувстваме обща отпадналост, умора, намалени резултати. Тогава препоръката е да вземаме витамини. Имунната ни защита отслабва през зимните месеци и започват да се разпространяват устойчиви на студа вируси. Тогава препоръката е пак да вземем витамини. Когато пък сме болни и сме на антибиотик, лекарят често предписва заедно с него и витамини. Пием и антибиотика, и витамините. А тези витамини са малки хапченца, таблетки, разпространявани по аптеките и в магазините за спортни храни. И един от най–големите спорове в съвременният спорт и фармацевтиката е, дали действително тези хапченца имат свойствата на витамините, дали поне отчасти ги заместват, или са маркетингов трик, който даже може да се окаже вреден. На този въпрос ще се опитаме да намерим отговор.

Натурални или синтетични витамини

Кои са натуралните витамини?

"Натурални" наричаме витамините, приемани от натурален източник - зеленчук, плод, месо. Те обикновено съдържат активния фактор на витамина, заедно с множество ко-фактори с биологичен произход, полезни и ефективни за човешкото тяло.

Обратно на тях, синтетичният витамин често се прави от производни на катрана или каменовъглената смола (или други петролопродукти) съединения. Тази смола е богата на въглерод, витамините пък са съединения с преобладаващо въглеродно съдържание. Така добити те нямат ко-фактори, дори преминавайки през различни биохимични фази, често се налага да бъдат пречиствани.

Доводите "за" и "против" синтетичните витамини

Първи и основен довод на натуралистите е фактът, че синтетичният витамин няма ко-фактори. Този довод е неоспорим и на практика това лишава организма от важни биоактивни съставки, ограничавайки се в някаква основна функция на организма. Ко-факторите, като биофлавоноиди и др., имат уникални свойства за организма и променят даже ефекта на витамина. Особено характерен е случаят с витамин С, който се комбинира с редица биофлавоноиди. При откриването му като т.нар. антискорбутен фактор, биофлавоноидите не са били известни и на практика не са синтезирани.

Контрадоводът е, че синтетичният витамин обладава точно основната функция на витамина, а не случайните съпътстващи такива. Защото ко-факторите на витамините не са константа и ко-факторът на един и същи витамин може да е различен, според това дали витаминът се приема от месо или зеленчук; даже точният вид зеленчук например може да повлияе на ко-факторите. Вторият довод касае идентичността. Случва се синтетичният витамин, макар и пълен химичен близнак, да не съответства напълно на естествения си събрат. Молекулата на витамина въздейства на светлината като кристал. Пречупва я, като в повечето естествени витамини това пречупване е дясно и молекулата се обозначава с буквичката "d" (от латински dextro - дясно).

Синтетичният витамин често дава огледален или обърнат образ. В повечето случаи той пречупва светлината наляво и надясно, като това се означава с dl (dextro - levo - дясно - лява верига). Оказва се, че макар съединението да е 100% същото, тази подредба на веригата никак не е пренебрежима. dl веригите в много случаи се оказват биологично неактивни, трудно разградими за организма, а в някои случаи даже подбуждат съмнения за токсичност.

Ярък пример в тази насока е витамин Е. Растителните масла дават d- формата на витамин Е, докато синтетично се добива dl - форма на витамин Е. Човешкото тяло възприема само d - формата; l вариантът не се знае да принася някакви ползи на организма, а се смята, че почти директно се изхвърля. Ползата за организма от възприетият синтетичен продукт тогава би била дотолкова, доколкото успее да раздели двете форми, да изхвърли ненужната и да усвои нужната.

Факт е обаче, че това става - организмът възприема витамина и от суплементи. Изолираният случай не е твърде показателен. Повечето синтетични витамини се възприемат от организма директно или бързо се конвертират в биоактивната си форма.

Контрадовод за витамините - суплементи е и активността им, в следствие на производствения процес. Те често преминават термична обработка. Обработват се с химикали. Поставени са под налягане. Примесени са с промишлени гелове. Това намалява качествата им, може да промени структурата им и определено забавя абсорбирането им и усвояването им от организма до 50%. Например за бета-каротина се оказва, че клиничните изследвания на синтетичната форма дават в аналогични случаи различни, несигурни резултати, което поставя под съмнение ефективността му.

Това обаче се компенсира с високата концентрация, регулируема доза и примесване с определени ензими - често срещано при някои фирми. По този начин усвояемостта се подобрява. Все пак известен риск остава, особено за храносмилането, именно за това за много витамини се препоръчва да се приемат заедно с храната, за да не застояват самостоятелно в стомашно-чревния тракт и да предизвикат промени.

Съвременната фармацевтика дава някакво решение на проблема: това са натуралните извлеци на витамини. Лесно ще ги познаете, макар и да са на хапчета. Те са значително по-скъпи от химикалите, значително по-малотрайни и имат мирис, често неприятен. Много от компаниите обаче майсторски прескачат тази летва.

Маркетингът е сериозно оръжие в арсенала им. Първо, те смесват понятията "от натурален източник" или "органичен" с търсеното понятие - "естествен, натурален извлек". По този начин объркват незапознатия потребител. На практика дори синтетичните хапчета, направени от смола, имат органичен източник - смолата, но това не ги прави естествени и комплексни. Друг "майсторлък" са така наречените "ко-натурални" витамини - хапчета, в които само част, понякога дори не повече от 10% от витамина е истински натурален, а останалото е синтетика.

Как да ги познаем?

Освен опознавателните белези, споменати по-горе, много за характера на витамина говори и използвания за синтеза му ресурс. Сериозните фармацевтични компании публикуват източника, от който са създали витамините си. Ще цитираме тук една съкратена таблица на характера на витамините според източника им:

Витамин:

Ако източникът е:

Витаминът е:

Витамин A

Рибено масло
Лимонова трева(Cymbopogon +)
Ацетат
Палмитат
Непосочен източник

Натурален
Ko -Натурален
Синтетичен
Синтетичен
Синтетичен

Витамин B-Complex

Бирена мая
Непосочен източник

Натурален
Синтетичен

Витамин B1 (Thiamine)

Мая
Тиамин Мононитрат
Тиамин Хидрохлорид

Натурален
Синтетичен
Синтетичен

Витамин B2 (Riboflavin)

Мая
Рибофлавин

Натурален
Синтетичен

Витамин В5 (Pantothenic Acid)

Мая, оризени трици или черен дроб
Калциев Д-Панотенат

Натурален
Синтетичен

Витамин B6 (Pyridoxine)

Мая
Пиридоксин Хидрохлорид

Натурален
Синтетичен

Витамин B12

Черен дроб
Микроорганизмова ферментация
Кобаламин Концентрат

Натурален
Ko -Натурален
Ko -Натурален

PABA

Мая, Пара - аминобензоена киселина
Аминобензоена киселина

Натурален
Синтетичен

Витамин В9 (Folic Acid)

Мая или черен дроб
Птероилглутарова киселина

Натурален
Синтетичен

Витамин В8 (Inositol)

Соя
Изолиран от зърно

Натурален
Ko -Натурален

Холин - към групата В

Соя
Холин Хлорид
Холин Битартрат

Натурален
Синтетичен
Синтетичен

Витамин В 7 (Biotin)

Черен дроб
Д - биотин

Натурален
Синтетичен

Витамин В3 (Niacin)

Мая
Ниацинамид
Ниацин

Натурален
Ko -Натурален
Синтетичен

Витамин C (Ascorbic Acid)

Цитруси, розови стъбла, плод от ацерола
Аскорбинова киселина
Непосочен източник

Натурален
Синтетичен
Синтетичен

Витамин D

Рибено масло
Мая
Калциферол

Натурален
Синтетичен
Синтетичен

Витамин E

Растително масло, олио от пшенични кълнове, смес от токофероли
DL алфа токоферол

Натурален
Натурален
Синтетичен

Витамин F

Есенциални мастни киселини

Натурален

Витамин K

Люцерна
Менадион

Натурален
Синтетичен


И извлекът не е задължително решение на проблема с витамините. Макар и чист, натурален, той често е самостоятелен, без ко-фактори и няма чистата биологична стойност на естественият витамин.

Предимствата на двата типа витамини

  • Натурални витамини - пълна биологична стойност, пълна усвояемост, естествена разработка от организма с ензими, несъмнено здравословни. Натуралните витамини са това, за което е еволюирал организмът на човека, още докато предците ни са живели по дърветата.
  • Синтетичните витамини - по-евтини, достъпни, по-концентрирани, напълно контролируеми дози, по-чисти, много варианти на прием, клинично ефективни. Приложението им като лекарствени средства е неоспоримо; съмнения за токсичност носи дълготрайната им профилактична употреба.

В обобщение може да кажем: синтетичните витамини не са заплаха. Но определено за продължителна употреба препоръчваме, доколкото можете, да изберете натуралното. Ефектът му е 100% гарантиран, а ензимите на Вашия организъм го отработват по-ефективно. Рискове от токсичност на витамина или от алергия към него няма. Търсете силата на витамин С в портокала или лимона, витамин В в черния дроб или бирената мая, търсете натуралното, ако и да е по-сложно за изчисления. Витамините на хапчета пазете за случаи, когато наистина ще ви бъдат необходими!

В статията са използвани източници - виж списъка.

  • nutriteam.com
  • vitamins-nutrition.org
Хареса ли ти статията?
Статията написа Стефан Симеонов
Модератор на форума и BB-Team автор от 2005 г. С интерес в сферата на медицината и физиологията. С опит в спортове като езда, фехтовка, някои бойни спортове и др., но постоянната му любов си остава фитнесът, силовите спортове и всичко свързано с тях. Привърженик на балансираните режими, противник на крайностите, освен когато не е наложително.
Мнения по темата
Георги Николаев
1
16 авг 2008 11:31

Да поптам така - възможно ли е, при диета, при наистина сериозни тренировки, да яде човек толкова естествени храни с витамини, че да си набави нужните количества витамини без синтетика? Аз бих казал твърдо, твърдо не. Или натуралното, или необходимото.

Владимир Недков
2
16 авг 2008 14:48

В световен мащаб все още се спори какви са оптималните дози, някои страни оспорват и минималните дози, а други - максималните. Спори се за това как влияят върху нуждата от витамини и минерали индивидуалните различия - тегло, състав на тъканите, метаболизъм и пр.
Количествата на витамините и минералите пък, варират дори и при едни и същи плодове. Моята позиция е, че сега-засега синтетиката гарантира норма, която е важна при здравия спортуващ човек.

Ивайло Стайков
3
16 авг 2008 14:59

Много добра статия,!!!
Аз тренирам 2 мес и правя 10 дена пълна почивка,като през двата месеца тренировка приемам 30таблетки със синтетични мултивитамин,минерали и олигоелементи,а през втория месец-бирена мая,и през почивката от 10 дена не приемам никакви синтетични таблетки и протеин.

Георги Николаев
4
16 авг 2008 17:42

Ами значи все пак синтетиката е необходима. В смисъл за здравия спортуващ човек, който тренра 5 пъти седмично в тежки обемни тренировки - май няма начин само с плодове. Отделно че и да има начин 3-4 килограма плодове да ден не е нито възможно, нито желателно.

Nalivaiko
5
18 авг 2008 06:07

Поздравления за чудесната статия!
В допълнение само мога да кажа за независимото изследване на датските учени, публикувано наскоро, което твърди че употребата на изкуствени витамини представлява сериозен риск за здравето на човека.

6
18 авг 2008 06:47

При условие, че организма не може да си достави необходимото количество витамини от естествен източник, вероятно условията в които е поставен са по-тежки от очаквано допустимите в природата.
В този случай е по-уместен въпроса:
- Разумно ли е организма да е продължително поставен в такива условия?

Това е като да си караш автомобила постоянно на 7000 оборота и да се чудиш как да осигуриш гориво, за да караш толкова, колкото и другите хора - време, разстояние и години живот.

Добрата новина е, че в този свят всичко е предвидено за един щастлив живот, стига да не се изпада в крайности.

7
nin
20 авг 2008 09:43

Според мен поне през лятото почти всеки може да си набави витамините от плодове и зеленчуци... към 1-2 кг са си достатъчни, но си излиза скъпичко де... Само че аз не мога да си представя да се лиша от тях :) Иначе гледам да приемам главно рибено масло и бирена мая(точно те не ми достигат при нормалния ми режим на хранене), от другите витамини на хапчета направо ми се гади...

Стефан Симеонов
8
21 авг 2008 09:13

Здравейте!
Благодаря за коментарите.
Георги, според мен е възможно човек да си набави необходимите дози с храната.
Но първо трябва да се поинтересува...
Ако идеята е да се набавят т.нар. необходими дози, изписани на всички таблетки, и между другото често различни, то познанията трябва да са много дълбоки...
Обаче много витамини организмът на човека сам си ги синтезира когато е здрав.
Та според мен при диета трябва да следиш някои основни витамини, а не всички.
Плюс това, много е спорно, но според мен при различните дието и потребността на човек от витамини се променя, но това не е отчетено никъде.

Хапчетата са улеснение, но не особено разумно решение .Те почти до едно тормозят лигавицата на стомаха и червата . Освен това все повече нараства не само сигурността в липсата на положителен ефект, но и съмнението за негативен ефект на витамините с огледална или двойна верига...
Вие помислете, аз пак ще кажа извода:
Хапчетата са необходими, но ако мислите да градите начина с ина живот на тях, по - добре недейте. Поти съм на мнение, че е по - добре два месеца да си на стероиди за определен резултат, отколкото цял живот на витамини. На хапчета.

Поздрави!

Владимир8507
9
25 авг 2008 15:31

Първо, поздравление за статията!

Според мен обаче, за един обикновен, активно спортуващ човек (конкретно бодибилдинг), синтетичните витамини са просто задължителни.

1. По-лесно се приемат в големи дози (1-2 хапчета осигуряват същото количество, което биха осигурили няколко килограма храна)
2. Спестяват много време, което иначе би било изгубено в обикаляне по пазарите за плодове и зеленчуци и приготвяне на големи количества храна. Повечето хора, освен да се хранят, работят.
3. Излиза много по-евтино. При тази чудовищна спекула с цените на храните, която наблюдаваме в момента в България, много малко хора имат възможност да си осигуряват качествени, разнообразни и достатъчно плодове и зеленчуци.

Иначе, ако човек има възможност, да си позволи натуралния вариант, разбира се, че е по-добрия избор ;)

10
26 авг 2008 06:10

Владо,

Всички знаем, че няма идеални неща. Интересно е за сметка на какво синтетичните витамини са по-евтини и спестяват време. За една разумна преценка е необходимо да използваме интелекта си пълноценно и да разгледаме въпроса от повече страни, да сравним плюсовете и минусите и да вземем обосновано решение. В противен случай рискуваме да загубим най-важното предимство на човека пред животните - способността да разсъждава и се развива.

Neda
11
8 ное 2008 16:25

Поздравления!  Много хубава статия! Темата  е много актуална. Проблемът  за оптичните изомери на уж напълно натуралните добавки  не се дискутира често, въпреки че е важен.  Всяка молекула има определена пространствена структура и произтичащо от нея  пространствено поведение. Оптични изомери има при вещества, съдържащи асиметричен въглероден атом-т. е. въглероден атом, при който  всичките валентности са  свързани  с различни  атоми,  функционални групи или остатъци и не може да се намери ос на симетрия  на молекулата спрямо него.  Огледалният  образ на  молекулите на такива вещества не може да стане  пространствено идентичен  с оригинала чрез просто завъртане в пространството.  Наричат се оптични изомери.  Такива вещества имат оптична активност-когато през тях премине поляризирана светлина  /такава преминала през вода  напр./,  те имат свойството да променят ъгъла на поляризация.  Вариантите са 2-наляво,/лявовъртящи молекули/  или на дясно /дясновъртящи/ , защото ъгълът е равнинна фигура.  Ако в разтвора броят  на лявовъртящите молекули  е равен на дясновъртящите, ъгълът на поляризация в крайна сметка остава непроменен.
Това е от особена важност за живите организми, защото при тях процесите са ензимни, а  всеки ензим и неговият  субстрат се свързват в абсолютно точно пространствено  съвпадение на принципа  “ключ-ключалка”.  При смес от лявовъртящи и дясновъртящи молекули ,  в ензимния процес ще участва само “оригиналът” , а неговият огледален образ няма да съвпадне пространствено с ензима, защото не може да стане идентичен с него чрез просто завъртане в пространството. Изисква се допълнителен разход на енергия за трансформация ,  или организмът не трансформира, а направо елиминира ненужните форми. При силен дефицит вероятно  се задвижват активно  и механизмите на трансформация.  Синтетичната химия винаги произвежда двата вида молекули в равни количества-нарича се  рацемична смес, която е оптически неактивна /не променя ъгъла на поляризация на светлината/  и 50% от нея се явява неизползваема за организма /или по-трудно използваема?/.  Но както се казва, не може нещата да са само бели или само черни.....
Приятен ден и Поздрави!

Todor Musabesni
12
16 яну 2013 20:56

Добра статия аз лично за 6 години тренировки преди година и то зимата само пих малко бирена мая,през останалата част от годината разчитам на плодове и зеленчуци.

Veli Angelova
13
14 март 2014 08:33

Натурален Калций,Магнезий,Цинк ми трябва,претърпях сериозно заболяване,но трябва освен с храната да си го набавя допълнително? Ще ми се да е колкото може по истинско,разчитам на съвет?Ще помгнете и на др.който влизат!

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.