Плуване и фитнес

Какво може да очаквате от подобна спортна комбинация

от четиво за 7 минути

Да си по-масивен и по-изчистен или да не се удавиш? Макар да звучи несериозно, фактите подсказват ясно: Ръка "45" и "8 в пресата" няма да Ви помогнат при 200 метра кроул срещу самонадеяния тип с бирения шкембак отсреща. По-добре не опитвайте, ще се наложи да Ви вадят. Чудите се защо?

Плуване и фитнес

Накратко за плувните стилове

За много хора телата на мъжете атлети в плуваните спортове са модел за мъжка красота. Не съм чул обаче някой да се възхити от пропорциите на плувкиня. Съвсем различни са нещата при дамите, занимаващи се със синхронно плуване. Популярни състезателни плувни стилове:

  • Кроул: Кроулът е най-бързият стил, който е предпочитан от повечето любители на плуването. Техниката е лесна, а натоварванията са средни за плувните спортни техники. Характерното тук е, че дори с лоша техника може да се постигне по-висока скорост на плуване в сравнение с другите стилове;
  • Бруст: Това е най-бавната и донякъде релаксираща техника. Позволява плуване с ниска скорост, изисква цял свободен коридор на басейна.  
  • Делфин (Бътерфлай): Тежък и труден стил, изискващ експлозивна работа с цялото тяло. Изтощението идва сравнително бързо, техниката е подходяща за набиране на скорост. Да успеете да направите две дължини без почивка е цяло предизвикателство за сърцето, дихателната система и нервномускулния контрол.
  • Гръб: Трети по скорост стил, натоварващ изключително малките гръбни мускули, задните и средните раменни глави. Изисква голяма подвижност в раменните стави. Малцина са аматьорите, които владеят и плуват редовно стила.

Водни спортове, близки до плувните:

  • Синхронно плуване (водна гимнастика): Това е състезателен спорт, развиващ тялото по изключително красив начин. Тренировките му на професионално ниво обаче, отнемат часове практика във вода, в продължение на години и затова водната гимнастика не е сред най-популярните за аматьорите водни спортове.
  • Аква аеробика: Това не е олимпийски спорт, а комерсиална и улеснена вариация на синхронното плуване, предназначена за аматьори. Макар че се ползва с успех сред отслабващите, енергоразходът на дисциплината е много далеч от този при класическата водна гимнастика;
  • Аква спининг: Отново става дума за спортна практика, която няма състезателен характер и дори не изисква занимаващите се с нея да умеят да плуват. Натоварването е аeробно и е подходящо за редукция на мазнини и трениране на сърцето, но като участващи мускули не е сравнимо с натоварването при класически спининг или аква аеробика.

Фитнес и плуване

Фитнес тренировките и плуването са съвместими и донякъде се допълват извън света на състезателния спорт. За обикновения човек, занимаващ се с фитнес, добавянето на два-три часа плуване седмично може да развие качества като: повишена издръжливост, повишен аеробен капацитет, по-добро дишане и усвояване на дихателните техники, по-голям обем на метаболизма, мускулна и психическа релаксация.

От друга страна аматьор, практикуващ плуване за здраве и кондиция, може да се облагодетелства от фитнеса като: подобри формата и тонуса на мускулите си, подобри пропорциите между различните мускулни групи, повиши силовата си издръжливост и общата сила.

Не е правилно обаче професионални плувци да се занимават с фитнес, ориентиран към визуално подобрение по отношение на симетрия и форма. Тренировките с тежести и съпротивления, използвани при тази група трениращи имат своя философия. При тях се използват движения, подсилващи определени двигателни вериги най-вече по отношение на издръжливост, силова издръжливост и експлозивност (според стила и дисциплината).

Отслабване и плуване

Плуваният стил кроул е особено подходящ за постигане на висок разход на енергия при относително дълъг период от време (30-40 мин.). Проблемът с подкожните мазнини обаче е в ниската температурата на водата в басейна. Честите и продължителни охлаждания стимулират тялото да цени термоизолиращите качества на подкожните мазнини и да се съпротивлява при понижаването им под стойности от порядъка на 15-17% от теглото за мъже, 17-22% жени. Ако мазнините ви са над тези стойности, може да използвате плуването като основно средство за енергоразход. В случай че желаете да снижите теглото на мазнините си под тези граници, то може да включите плуването като втори спорт или да замените аеробния завършек на фитнес тренировката си с 20-30 минути кроул в умерено темпо.

Бодибилдинг и плуване

Професионалният бодибилдинг и плуването са несъвместими и дори опасни по време на състезателния период, при който орелефеният културист ще губи топлина до два пъти по-бързо в сравнение с аматьор с подкожни мазнини в рамките на 15% от теглото, а плавателността му ще е сравнима с тази на парче обезкостено пилешко месо.

Покачване на мускулна маса и плуване

Повечето плувци не се стремят към саркоплазмена хипертрофия и към оформяне. Най-голям интерес към миофибриларна хипертрофия имат състезателите по водна топка. Да покачвате мускулна маса, докато плувате системно, е изключително трудна задача. В такава ситуация обикновено ще имате нужда от средно 3000 до 4000 ккал/ден (според теглото си). Класическите бодибилдинг програми силно тонизират мускулатурата, в резултат на което тя може да се скъси и това да доведе до ограничаване на двигателния обсег на раменете. Ако сте плувци, вече знаете как би ви се отразило това. Да речем, че въпреки всичко държите на тренировките с тежести, в такъв случай ще се нуждаете от индивидуално подбрана програма, включваща широка разтягаща част.

Фитнес любителите, които се стремят към качествен растеж без много мазнини, няма как да се облагодетелстват от плуването. Тренировките във вода биха могли да ги направят с една идея по-завършени атлети, но ще бъдат пречка към желаната форма и тегло, тъй като костват много енергия, която иначе биха могли да използват за растеж и възстановяване.

Любителите на функционалните тренировки могат да вземат три елемента от плуването, с които да подобрят телата си:

  • Бътърфлай спринтовете са страхотен стимул за генериране на енергиен резерв, с който да се отприщва експлозивна сила за кратки интервали от време.
  • Подобряване в синхрона на работата между сърцето и белия дроб (по-нисък пулс, по-добро оползотворяване на кислорода, повишен белодробен капацитет). Най-добрият начин да се постигне е с плуване в стил кроул на средни разстояния (200-500 м).
  • Брустът спомага за релакс на тялото и изчистване на мисълта, което е подходящо за старт и за завършек на всяка сложна тренировъчна програма.

Орелефяване и плуване

Както споменах по-рано, трудно е да се плува системно и да се свалят мазнини под 15%. Трудно не прави занятието невъзможно. Виждал съм мъже, трениращи по час и половина с тежести, които слизаха да плуват за по 20-30 минути. Това не им пречеше да имат изчистена коремна преса, но извън състезателния спорт малцина са мезоморфите, които ще устоят на подобен режим, докато подкожните им мазнини паднат под 10%, за щастие не е и нужно, просто има и по-лесни варианти.

Плуване и рехабилитация във вода

Има различни практики по активно възстановяване във вода, които можете да използвате при обездвижване след тежки контузии в ставите, когато тежестите и ластиците не са възможен вариант, а масажите сами по себе си не подпомагат възстановяването на двигателните вериги. Да изпълнявате упражненията със съпротивление под вода е рядко и скъпо удоволствие, но за щастие се среща и у нас. Активното възстановяване, аква гимнастиката и лекото плуване са тренировъчни активности, влияещи изключително благоприятно на запазването и възвръщането на двигателната активност при стари хора.

Плуване при деца

Училищната възраст е тази, при която е най-подходящо да въведете малкия член на семейството в плувните спортове. Плуването в укрепва тялото на детето (сърце, разширява гръдния кош, развива мускулатурата хармонично), отборният дух създава умения за общуване и въвежда дисциплина у малкия плувец. Времето, когато фитнесът ще му стане интересен, ще дойде чак в последните класове на началното училище, така че ако имате деца не се колебайте!

Хареса ли ти статията?
Мнения по темата
valerious
1
21 сеп 2008 19:48

Плуването ми разшири рамената и перките!

2
21 сеп 2008 22:26

Искам да попитам как е по-добре-два пъти фитнес и 3 пъти плуване или обратното?Целта е покачване на ММ,но и разширяване на раменете и може би някой друг сантиметър височина.Тъй като съм съм 68 килограма на 175-176 височина дали ще трябва да консумирам по-калорични храни,за да имам енергиен запас и да не горя маса?


Не гоня бързи резултати!

3
22 сеп 2008 05:37

Чудесна статия, но последния абзац, свързан с децата и плуването, не е особено убедителен. Плувам, а и чета доста, и докато се чудих дали да запиша детето си на плуване, установих, че:
а. Плуването не е подходящия спорт, ако искате да тренирате сърцето;
б. Трудно е да се придобият умения за общуване точно в този спорт.
Не казвам, че плуването не е хубав спорт, напротив :) Но развива най-слабо сърцето, и е доста самотно занимание. Иначе за мен е абсолютно необходимо човек да се научи да плува, колкото може по-рано. И тъй като хлапето вече може да плува, сега тренира карате.

tra^la^la
4
22 сеп 2008 06:23

Много интересна статия!Поздрави :)
Отговори ми на доста въпроси във връзката бодибилдинг-плуване.

tpd
5
tpd
22 сеп 2008 09:22

За мен връзка между ББ и плуването няма. Това са 2 изцяло противоположни спорта от гледна точка на развитие на тяло и мускулатура. Но точно заради това може да е интересен за хора, който търсят хармонично развитие и постоянни резултати.

И още нещо, плуването не е за хора със склонност към синозитни заболявания. Изобщо проблеми уши-ност-гърло. Ако не се взимат предпозни мерки, като шапки и щипки за нос, може човек да си има ядове.

П.П. Не разбрах човека над мен защо си мисли, че плуването не развивало сърцето. Всеки аеробен спорт се счита за полезен в това отношение. Тренирал съм и плуване и карате и ми е трудно да повярвам, че плуването не развива сърцето поне толкова колкото и каратето, ако не и повече. :) Иначе, да и аз не мисля, че плуването е чак толкова идеален спорт за деца.

6
22 сеп 2008 11:13

Само няколко забележки да направя като полупрофесионалист.
1во пише се Бруст. И второ това е най-тежката дисциплина изпълнявана, заедно с бътърфлайа. Това, че повечето хора го намират за лесен стил, означава че го изпълняват неправилно.
Основният недостатък на плуването за мен е трудността му, като спорт. В смисъл такъв, че трябва да се положат неумоверно много усилия, за да се научи човек да плува що годе коректно.

Александър Кацарски
7
23 сеп 2008 08:26

До Сребърен Облак : плуването ” развива” невероятно много сърцето,не знам как може да си мислиш обратното.

8
23 сеп 2008 13:10

Статията определено е доста невярна, не съм медицинско лице и не разбирам много от анатомия и физиология, но малко са спортовете, които развиват толкова комплексни физически качества както това прави плуването!И изобщо в този сайт често чета мнения как чрез лекоатлетически упражнения или трениране на карате, борба или джудо да речем, не могат да се правят мускули. Не знам на теория как е, ама повечето хора практикуващи сериозно тези спортове имат много по-завидна мускуалтура пред тези, които практикуват само бодибилдинг, да не говорим за психо физическите качества, които се придобиват. Така че който иска да бъде здрав да си плува яко!!!

9
23 сеп 2008 16:54

Браво! Много добра статия, която чаках от доста време!

Владимир Недков
10
23 сеп 2008 17:13

Никъде не пише, че плуването развива едностранно и в никоя статия в този сайт, няма да намериш изказване, че спортовете извън бодибилдинга не са подходящи за покачване на мускулна маса. Статията не сравнява плуване-бодибилдинг, а дава насоки кой-как, да ги комбинира и кога да не се практикуват едновременно. Да сравняваш бодибилдинг тип мускулатура, с мускулатура на плувец е повече от неуместно и, за да разбереш смисъла на горното, трябва да се поинтересуваш от анатомия, спортна физиология и хистология.

Със здраве!

11
24 сеп 2008 04:57

Хм, така представено съм по - съгласен.......може вече да се говори за допълване на спортовете, а не за взаимно изключване.

12
6 окт 2008 12:05

Ами според мен плуването е по-добрият избор от каратето.Тренирал съм ги и двете и смятам че е така.А за контакността-олеле-и двата спорта са индивидуални-не може да се говори за контакност и т.н. Индивидуалните спортове са по-добри от отборните
По-здрави

13
еми
25 сеп 2009 15:41

искам да изкажа своето мнение за плуването, значи занимавам се доста сериозно с този спорт не съм професионалист но го практикувам 4 5 пъти седмично и това което мога да споделя е че това е единствения спорт развиващ цялото тяло комплексно изисква се много желание и упоритост тъй като практикувайки го редовно е изтощителен  подобрява дихателната система натоварва всички групи мускули без да натоварва прекалено ставите както е при някои други спортове , а относно децата не се колебайте това е най добрия спорт за тях поне за мен

14
SSL
20 апр 2010 06:01

Статията е добра, но искам да обърна внимание на нещо относно стила Бруст. Той е наистина най-бавния. Но същевременно първо: техниката при него е най-сложна (много хора по басейните просто не я владеят!) и второ: при него се натоварват най-много мускулни групи в сравнение с останалите стилове.

15
27 юни 2010 16:00

От личен опит ви казвам - от плуване на фитнес се минава по-лесно, отколкото обратното. Правете си сметките

Иван Попов
16
13 сеп 2010 08:00

Извинявам се ако се приеме като реклама, но се занимавам със плувния спорт от години. Тук съм събрал своите познания и съм описал анатомията на тялото при всеки стил, заедно със упражнения които биха помогнали.

http://ivanpopov93.blogspot.com/p/blog-page.html

nikola kolev
17
1 март 2011 19:29

Аз зимата ходя на фитнес , а лятото плувам и лостове наистина след зимата докато ми се отпуснат мускулите се вдървявам във водата, но след около месец вече ще плувам колкото си искам.

Yoko
18
21 ное 2011 23:38

Страхотна статия въпреки че има малко неточности (за стила Бруст),но по-горе вече ги споменаха.Аз от малка ходя на плуване и смятам,че е напълно подходящо за деца понеже това е от малкото спортове които развиват абсолютно всички части на тялото,а и вярвам че всеки малко или много трябва да може да плува. :)

Димитър Иванов
19
23 ное 2011 15:29

И аз плувам всяка седмица по 1 час в училище :) Според мен най-важно е да можеш да дишаш правилно,ако ме питате мен,ако не дишаш правилно не плуваш. :)

Kiko
20
16 фев 2012 23:21

Аз съм аматьор, но първо се научих гръб и най-добре го умея.  Браво на МЕН! :)

Tony Tanev
21
21 сеп 2012 16:05

искам да попитам аз съм 175 и тежа 77 кила плувам вече две години горе долу посвалих сланините (бях адски дебел) сега съм с индекс на телесната маса 25.4 което е много малко над нормата.Иначе тренирам с щанги и дъмбели и искам да попитам ако правя 3 дена фитнес и 2 дена плуване и 2 дена почивка дали ще има резултати като имам предвид да нямам мазнини а мускули ?

Tony Tanev
22
21 сеп 2012 16:07

забравих да кажа че съм на 16 години

23
24 апр 2013 11:01

Tony Tanev ако изкаш мускули тренирай само фитнес и плувай за здраве щото от плуването се прави само релеф и е по-бавно от финеса. :)

24
16 май 2013 17:44

    Обещах в туитър сутринта да кажа мнението си за статията.Като треньор и бивша плувкиня(МС) отново твърдя,че плувната част е пълен нонсенс!Другото е за културисти,а то не ме вълнува.
  Плуването е спорт,изисква и развива много качества.Фитнесът има за цел само добър външен вид.
    Несъответствията с реалността:кроулът не е никък лесен стил.Натоварванията не зависят само от стила.Брустът като техника е най-сложният стил.Всеки стил позволява плуване с бавна скорост.Таня Богомилова,горката, не е знаела навремето,че й трябва отделен коридор,за да плува бруст,та все й се е налагало да го споделя с немалко други плувци.Бътерфлаят се научава,след като имате плувни мускули,за изграждането на които ви е необходима няколкогодишна ежеднена подготовка.Тъй като смятате,че техниката е подходяща за набиране на скорост,считам за необходимо да ви предупредя,че басейнът има край и той е стена.А от факта,че от гръбния стил се развиват “малките гръбни мускули,задните и средни раменни глави”изпаднах в нещо като добро настроение,но не точно.Тъй като е най-леснен за изпълнение стил (диша се с глава над водата) е най-лесно да се обучи човек да плува така.Аматьорите може и да са малцина,но професионалистите,които плуват гръб доста поцвилиха от смях,като го прочетоха това.
  Махнете това за водните спортове,близки до плувните,защото е още по-неестествено звучащо и откъснато от истината.И накрая да уточня,съвсем сериозно:не карайте деца под 18 години да натоварват с тежести неукрепналите си гърбове,защото така произвеждате инвалиди и ще ви тежат на съвестта.

Димитър Михайлов
25
16 май 2013 18:25

@Ю Д, благодарим за гледната точка и за поясненията в плувните стилове. Разбирам, че може да се изразим по-точно при представянето им.

Аз лично не съм съгласен, че фитнесът е свързан само с добър външен вид. Понятието “фитнес” е твърде общо, за да го сведем само до “визия”.

Също така, “забраната” непълнолетни да използват тежести в тренировките си, е твърде крайна теза. Що се отнася до риска с укрепването на гърбовете, имаме примери за точно обратното и сред нашата аудитория. Разбира се, има риск, както има риск във всичко, което не правим разумно.

26
16 май 2013 19:01

    За мен фитнесът е необходим за добър външен вид,но не развива спортни качества и полезна мускулатура.Признавам ползата му за доброто функциониране на тялото и доброто самочувствие на неспортисти.При плувците има специални методики на физическа подготовка на сухо,които са специализирани и не са във вашата компетентност.
    Обобщено:плуването е подходящо за всяка възраст,не травмира  и развива комплексно организма.
    Относно фитнес за деца под 18 години:не е най-подходящият избор.Много млади хора под некомпетентно ръководство получават увреждания на неукрепналия си гръбначен стълб.
    Разбирам пристрастеността ви към фитнеса,а също и желанието на авторите да помогнат на хора с познания и интереси в тази област,но това се чете и от незапознати,на които изкривявате представите и давате неверни знания.
    Добронамереният ви тон  ме накара да отговоря,но все така се чудя как е възможно да пишеш за нещо,за което явно нямаш достатъчно познания,а и добър,ясен и точен стил на изразяване.
   

Лазар Радков
27
16 май 2013 19:27

Ю Д,

моля, обяснете какво точно разбирате под “фитнес”, понеже от това, което сте написала, оставам с впечатлението, че имате предвид една много малка и тясна сфера от многообразието и широтата не използвани методи и похвати, които се побират в понятието “фитнес”

поздрави
Лазар

28
18 май 2013 06:23

    Под “фитнес” в случая разбирам това,за което пишете в статията-културизъм и фитнесът от фитнесзалите.Това не е нещо,от което разбирам и за него не мога да говоря.
    Виждам,че обичате работата си и се стараете да помагате.Направете популярни безопасните техники за работа с тежести,защото много млади имат дископатии(и не само) от тях.Обяснете им колко важна е загрявката и как се прави.
    Виждате как голяма част от съвременните деца са с ужасно слаба двигателна култура.Помогнете им на прост и ясен език!Термините не ги разбират.

Лазар Радков
29
18 май 2013 07:44

@Ю Д,

а ако наместо “фитнес” използваме термина “тренировка със съпротивление”?

Относно останалите неща, които сте написала - :D - съвпадат почти 1 към 1 с моята гледна точка за нещата.

Бъдете здрава
Лазар

30
20 май 2013 10:49

    Не знам,нали ви казах,че не разбирам от тренировките във фитнес зала.
    Не знам защо,като прочетох “тренировка със съпротивление” се сетих как един малко лудичък беше казал,че най-доброто оръжие е обикновената стена,хаха.Май може да се приложи и във фитнеса.
    Та,работете все така добре и с удоволствие и долу ръцете от плуването.:)
    И вие бъдете здрави:Юлиана

Лазар Радков
31
20 май 2013 14:43

Привет Юлиана,

прегледах отново статията и , да, възможно е да има неточности от техническо естество, затова сме благодарни за обратната връзка от читателите. От друга страна не видях негативно отношение към плуването. Даже точно обратното.

А относно физическата подготовка попитах, понеже има специфични тренировки с тежести, ластици и собствено тегло, които подобряват представянето басейна.

поздрави
Лазар

32
21 май 2013 08:12

      Здравейте!Не исках да се стигне до толкова сложни професионални спорове,просто исках да кажа,че написаното за плуването в статията е смешно и недостоверно в очите на плувец.А за физическата подготовка на плувците-има в нета достатъчно филмчета и повярвайте,наистина си трябват десет години всеки ден практика,за да ги изпълняваш професионално.Плуването е тежък и скучен спорт и резултатите не идват бързо.
      Всичко добро!Юлиана

Лазар Радков
33
21 май 2013 11:07

Здравейте Юлиана,

разбрах Вашата гледна точка.

Всичко добро!
Лазар

34
21 авг 2013 14:17

Отдавна чета сайта Ви и съм изключително впечатлен. Позволявам си да пиша за пръв път, тъй като плуването е моят живот.
1. Когато говорим за плуване, трябва да се има предвид не само колко често и каква дистанция плуваме, но и как плуваме!!! Т.е. любителски бруст тип жаба без особено натоварване, кроул тип “моряшката” - морейки се предимно от липсата на техника на дишането или технически правилно.
2. по-добър спорт за деца от плуването няма!!! деруг е въпроса за развитието на физиката при момчетата и момичетата.
3. който иска да има резулти от плуването, не само като обща кондиция а и визуални, трябва да отдели малко време за методист и трньор за придобиване на техника. За съжаление в повечето басеини, така наречените трньори са просто млади момчета, които до скоро са тренирали плуване, но дори и те биха били полезни за общо ограмотяване и придобиване на технически умения.
4. Плуването влияе сериозно не само на сърцето, но и на цялата сърдечно-съдова система, като реголира дори кръвното наляга и “синхронизира” работата на сърцето с поемането на кислород . Освен това е един от малкото спортове, които въздействат на окологръбначната мускулатура и костната система.
5. въпреки, че с 2-3 тренировки седмично при любителско натоварване, трудно може да постигнете тяло на плувец, с подходящ режим на хранене резултатите ща са доста добри. Аз бих препоръчал тренировка 3 пъти седмично по около 50 мин и дистанция 2км, като първите 200м да са в загряващо темпо редуване на бруст с крол, след това 800м бруст и на края 1000м кроул в маратонско темпо на 2 такта. Като до достигане на достатъчна спортна форма за конкретната дистанциа може да си разпределята дължините на серии (според рамерите на басеина). За възтановяване на дишането използвайте техниката вдишване над вода и издишане под вода след серия. За физическа почивка от серия на мускулатурата е добре да излезете от водата, примерно поседнете за 2 мин на ръба на басеина.
6. Въпреки общоприетите разбирания, брустът е по-натоварващ стил от кроула, естествено при технически првилно изпълнение и съответното темпо!!!
7. смесването на фитнес с плуване има по-скоро релаксиращ ефект върху тялото, особено ако влизате в басеина за 200-500м след фитнес тренировка.

Едва ли съм бил изчерпателен и съвсем точен, но в заключение искам да отбележа, че всичко е индивидуално и всеки има своята методика и разбиране за всеки отделен спорт. Важното е да се спортува, но според мен всяка полза може да се превърне във вреда, когато удоволствието от движението бъде заменено от самоцел ;)

ПП: привърженик съм на аеробните тренировки и упражнения единствено под въздействието на земната гравитация върх тежстта на собственото тяло, така че моля бодибилдърите да бъдат снизходителни към мен ... не че не можем да спорим дълго но едва ли това е целта на ББ-тийм ;)

Nikolay Petkov
35
23 май 2014 19:32

Здравейте и аз плувам от осем годишен. И всеки път свършвайки тренировката в басейна се чувствам все по - удовлетворен и тонизиран. Смятам че най - голямото предимство на този спорт е дишането и контраста породен от невъзможността да дишаш под вода и дълбоката глътка въздух при всяко излизане на главата над водната повърхност. Тъй като всеки път се стремя да усъвършенствам себе си под водата често пъти и експериментирам. Особено приятно изживяване ми донесе напръв поглед нещо обикновено за всеки плувец. На 50 метровия басейн на техническия университет в рамките на час час и половина плувам не по малко от два до три километра. След като обърна първия километър на бътърфлай се пускам на кроу. Именно тогава всяко салто за да започна новите  50 метра правя по следния начин. Както е нормално издишвам всичкия въздух при превъртането с цел да предотвратя евентуалното навлизане на хлорирана вода през носа (понякога доста болезнено усещане.). И точно тогава, когато обикновено възможно по - скоро се опитам да извадя глава за вдишването, оставам отдолу и с протегнати напред ръце правя още от три до пет мощни тласкания с двата крака, всичко това с изпразнени бели дробове. Усилието да останеш за малко повече под водата без въздух, уверявам ви си заслужава.  След като поемеш първото вдишване след това и въздуха навлезе в белите дробове носейки така дългоочаквания кислород до алвеолите мммммм........ - сещам се само за още едно подобно приятно изживяване  :). След това първите три четири загребвания се чувствам леко замаян и същевременно все едно, че ще изям басейна .... толкова много енергия се освобождава от поетия кислород. Наистина твърде приятно и стимулиращо усещане. И в допълнение към това, когато съм си пуснал класическа или някаква релаксираща музика на подводното мп3, направо си е като на курс по йога :)  или поне аз си мисля така. Поздрави!

36
13 яну 2016 18:37

Аз съм плувец но искам по масивна мускулатура ... Може ли да ми дадете съвет за комбинацията м/у фитнес и плуване ? Колко дни фитнес , колко плуване и колко почивка ще са подходящи?

Вероника Налбатска
37
13 яну 2016 19:51

Привет, Венелин!

Задавате въпроси, които са строго индивидуални и няма как да ви дадем еднозначен отговор, тъй като има много неизвестни.
По начало обаче, ако се занимавате професионално с плуване и имате високи цели, е редно фитнесът да ви е съобразен с тренировките по плуване и да им помага, а не да пречи. Също така трябва да прецените до каква степен можете да качвате тегло, за да не повлияе това на плуването ви.

Най-добре е да обсъдите тези въпроси с треньора си. Разгледайте и темите по този въпрос в нашия форум (ползвайте търсачката).

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.