Щитовидна жлеза

Приятел или враг?

от четиво за 5 минути

Много хора днес се "борят" с излишни килограми, но са малко тези, които "побеждават" в битката, успяват да намерят своя начин на хранене и спортуване. А какво се получава с тези, които с години се ограничават от какво ли не, а насреща - нищо? При тях най-често това е симптом за понижено производство на тироидни хормони. А какво е това?

Щитовидна жлезаЩитовидната жлеза е малка ендикринна жлеза на шията - произвежда два основни хормона: около 93% Т4 в неактивна форма и около 7% Т3 в активна такава.Т4 се произвежда в самата жлеза, а в черния дроб се превръща в Т3. Основната роля на хормона й е да стимулира метаболизма и да влияе върху почти всяка функция на организма. Той взаимодеиства или има "кръстосан разговор" с всички други хормони в тялото, включително инсулина, кортизола и половите хормони. Секрецията и освобождаването на тироидни хормони в щитовидната жлеза се регулира от система за обратна връзка в мозъка - хипоталамуса и хипофизата, които съответно произвеждат ТСХ и ТРХ. Ако всичко работи както трябва, ще произвеждате това, което ви е необходимо.

Т3 въздейства върху спецефични рецептори в ядрото на клетката, като съобщава на ДНК да включи в действие метаболизма, да увеличи изгарянето на мазнините в митохондриите и да накара всяка система в тялото да работи с точна скорост. Спокойно може да се каже, че няма процес в човешкото тяло, в който тези хормони да не вземат активно участие. Те контролират:

 • дейността на главния мозък - нашия интелект до голяма степен е свързан с щитовидната жлеза;
 • нервна система;
 • сърцето;
 • работата на белите дробове - участват в управленията на дихателните центрове в главния мозък;
 • чувствителността на мускулите;
 • апетита;
 • обмяната на веществата - включително следят за правилното разпределяне на калция и фосфора;
 • терморегулация - адаптацията към смяната на температурата;

Както се вижда, те са крайно необходими за поддържането на живота ни. Всякакви проблеми с щитовидната жлеза неизбежно водят до нарушение на нейната секреторна функция. Ако произвеждате по-малко Т3, цялата система се обърква. Метаболизмът и митохондриите не получават точни сигнали, трупате килограми, както и страдате от симптомите по-горе. А някои получават повече възпаления, развиват и други проблеми, като например с нивото на инсулина, трудно преработват захарта в кръвта.

Това производство на малко хормони се нарича хипотироидизъм. Но трудно се диагностицира, когато той е субклиничен (без симптоми). В днешно време се намират много малко ендокринолози, които с точност ще разберат от какво страда пациента. Лекарите са научени да търсят "истински болести", за това по-слабо доловимите и хронични симптоми често се пренебрегват.

Вероятно много от вас са ходили на лекар, с оплакване от: умора, депресия, мускулни болки, менструални проблеми, трудности с отслабването, запек, проблеми с паметта, болки в ставите. Навярно са ви предписали антидепресант и са ви казали, че остарявате или още по-лошо, да ядете по-малко.

Отсраняването на проблемите с щитовидната жлеза е от голямо значение за здравословен метаболизъм. Става въпрос за подпомагане с хранителни добавки, физически упражнения, намаляване на стреса и възпленията, а понякога отстраняване на определени храни и пречистване от тежки метали и пестициди. Ето няколко стъпки, с които да подпомогнете жлезата си :

 • Соевите храни и зеленчуци от семейството на броколите (зеле, брюкселско зеле, карфиол) са нарочени, че пречиняват проблеми с функцията на щитовидната жлеза, но те оказват и много благотворно влияние върху здравето. Според изследаване с мишки, хранени с много соя, са имали проблеми с жлезата. Глутенът също е противопоказен, а при някои и алерген.
 • Изисква да включите в начина си на живот физически упражнения и сауна. Спортът стимулира секрецията в жлезата. Сауната или парна баня пречистват добре тялото от пестициди, допринася за въстановяването й.
 • Производството на тироидни хормони изисква йод и мастна киселина Омега 3; превръщането на неактивния Т4 в активен Т3 изисква селении; свързването на Т3 с рецепторите в ядрата и включването им изисква виатмини А и Д, цинк.

Ето някои храни, с които може да си ги набавим:

 • Водорасли и морски растения, съдържащи йод;
 • Риба (сърдина и сиомга) съдържащи йод, омега 3 мазнини и витамин Д;
 • Рукола, синап и други тъмнозелени листни зеленчуци, съдържащи витамин А;
 • Херинга, скариди, бразилски ядки (селении).

Избягвайте храни, които нарушават функцията на жлезата:

 • Глутен - протеин, който се намира в ръжта, ечемика и пшеничните култури.
 • Прекалено големи количества соеви протеини - прекаляването със соя е доказало отрицателно влияние при хора с хипотироидизъм и които пият изкуствени хормони.

Околната среда, стреса и начина на живот, също оказват голямо влияние. Така че отнасяйте се към себе си крайно внимателно:

 • Не се прегрявайте и не се простудявайте. Не загрявайте с часове на плажа;
 • Избягвайте ситуации и стрес, които може да ви накарат да се изнервите;
 • Спете достатъчно, поне 7-8ч.;
 • Не допускайте да претренирате;
 • Отделете особенно внимание на положителните емоции.

Много хора се надяват да намерят отговора на проблема с килограмите в "бавния метаболизъм" или в ленивата щитовидна жлеза. Важно е да се справите с факторите, които влияят отрицателно. Подобрете храненето, пийте витамини и рибено масло, направете си точните изследвания и при необходимост предприемете правилно лечение. Това наистина може да се окаже отговорът на вашите проблеми със здравето и килограмите или поне подобряване функцията на щитовидната жлеза.

В статията са използвани източници - виж списъка.

 • "Ултраметаболизъм", Д-р Марк Хаймън
Хареса ли ти статията?
Мнения по темата
1
13 окт 2008 18:48

аз преди няколко месеца имах проблем с тази жлеза ,при мене беше се получил от претренирането ,просто обема на тренировката беше прекалено голям а времето на възтановяване прекалено малък .Трябваше да спра тренировки за 2 месеца.Много трябва да се внимава с тажи жлеза защото наистина е много важна ,попринцип всичко в тялото е важно но тази жлеза особеноа за метаболизма е много важна.

Mr.Pump
2
14 окт 2008 07:05

Е кво значи ли тва, че трябва да спра овесените, пшеничените и другите видове само и само защото имат глутен и пречат на секрецията на този хормон?!?!И това били спряло отлагането на подкожни мазнини?!
хмм Ся ако почна и за закуска ориз да ям....

Cedar
3
14 окт 2008 16:38

Здравеите!

Статията основно се отнася за женската аудитория!Днес от заболявания на щитов.жлеза в света страдат около 180 милиона души, като от всеки 10 болни 9 са жени.И за съжаление повечето развиват хипотиреоидизъм, т.е. имат проблем с наднормено тегло!С една дума тази статия е за хора с много бавен метаболизъм.
Аз например имам позната с наднормено тегло-независимо, че начина й на живот и хранене са в норма, тя е пълна....на нея например не бих и препоръчала често да приема глутен( и най-вече от бял хляб)!
Това го пиша относно едно запитване за овесените ядки(да се ядат или не) на потребител тук!На един здрав(от гледна точка на метаболизма) човек, нищо няма да му стане от 100г./ден овес!

Mr.Pump
4
14 окт 2008 18:55

Благодаря! Разбрах !

П.С. Ям около 250гр. на ден

Петко Петков
5
13 сеп 2009 17:25

В крайна сметка няма храна която да е само полезна или само вредна. Всяка ни дава по нещо полезно. За това обичам да казвам, че дори и най-вредната храна е полезна :).

6
Росица Хростова
30 окт 2009 17:39

Статията е тенденциозно написана. Какво правят тези, който са с повишена функция на щитовидната жлеза? Почти всички препоръка, трябва да са наопаки или не е ясно как?

Cedar
7
31 окт 2009 10:30

Принципно - да! Когато функцията е повишена се подхожда по-различно... При такова положение на жлезата, трябва да се внимава с допълнителния прием на някой витамини и минерали и най-вече с йода.

8
12 ное 2009 15:10

Здравейте! Все още не съм си изследвала щетовидната жлеза и хормоните , но скоро ще го направя и искам да кажа , че аз си тренирам периодично почти винаги съм извършвала някакъв вид спорт и спортуване и всякакви диети , винаги съм си била леко пуфкавка, но в рамките на нормалнното и колкото и да съм искала да сваля 2-3кг това е било почти невъзможно, подлагала съм се на режими на хранене , на прочистващи , на изключващи какви ли не работи, здравословни и т.н.Но не съм постигала резултати, за което ми е мн мъчно вече :) Защото полагам адски усилия , а нищо. Страдам от запек също. Дали това е проблема?

9
3 март 2010 17:44

Започнах да пиша вече, по-скоро за да изясня за себе си някои ситуации. И на други места съм писала, за проблема с килограмите на дъщеря си. Преди две или може би вече три години, водих дъщеря си на масаж при една китайка, без “диплома”, жената всяка сутрин медитира сутрин отвън в градината си. Водих дъщеря си за изкривяване. И какво ми беше учудването, след около три сеанса, като китайката масажираше активно около врата на дъщеря ми, много активно бих казала, около раменете също, гушката на дъщеря ми изчезна, стана видимо по-слаба, изгуби килограми. Дълго се чудих, откъде тоя резултат. Аз я заведох за едно, то стана и друго. И си мисля, че жената активира дейността на точно тази жлеза и оттам дойде добрата новина. Да, но не бяхме в този град доста време и на дъщеря ми килограмите след година пак започнаха да се връщат и то с голяма сила, защото влиза и в пубертета може би. Водих я при друга масажистка, резултат за деня и дотам. даже стана по-лошо. Може да не е в масажистката грешката, но аз спрях процедурите. И какво правя в момента. На няколко вечери, купих си китайски вендузи, че с огъня, знам, по-добри са, но засега ще се въздържа, и започнах да правя аз масажи на дъщеря си, като правя много финни, но продължителни движения около вратлето плюс гърба с вендузите. Тогава и дъщеря ми си призна, че изпитва болка около раменете и аз започнах, както видях китайката да правя тия движения. Китайката ми каза, всеки ден, докато изчезне болката. Така ме спаси , мислех, че имам проблем със сърцето, а след нейния съвет, никакви болки. Тя го обяснява със запушване, образуване на възли, които спират правилната циркулация на енергията и оттам заболява и органа. И имаме резултати вече, свали около два килограма, стабилно, че знаете, как се качват за минути. А, да, аз и на друго място писах, всеки ден на табуретка, висока, виси с главата надолу, като мост, само че на табуретка,пискаше, неискаше, болеше я, но аз не отстъпих, не искам изкривено да ми е детето и болно. И явно, пак става активиране на щитовидната жлеза, защото да висиш с главата надолу два пъти на ден, по 15 минути, няма начин да няма ефект. И мисля, че това е причината за килограмите при нас. Щитовидната жлеза.
Дано съм дала идея на някой, аз мисля, че всеки сам може да намери най-доброто за себе си, докторите като консултанти и за бърза помощ са ОК, но като цяло, човек трябва сам да търси решения и ако може без лекарства.
Също препоръчвам на Норбеков простия коплекс от упражнения за врата. Където и да работите, винаги можете да го правите. За Норбеков има много информация, така че влизайте в Интернет, има и книгите му.
Лек ден на всички!

10
в.ценева
16 апр 2010 11:38

статията е интересна но бих искала да прочета по подробна информация за лечението на тази жлеза - в какви случаи се пристъпва към операция и пълното отстраняване на щитовидната жлеза

Стефан Симеонов
11
16 апр 2010 13:43

Здравейте.
Несериозно е да искате такава консултация от спортно издание.
Операция се прави по принцип в случаите, когато има много възли, раково образувание, голям доброкачествен тумор, гуша, която притиска ханопровода и/или трахеята или пък заболяванем водещо до хронични кръвоизлизви и гангрена в или около жлезата.
След отстраняването  -цял живот на хормони. Това е.

Аз не съм специалист - медик, а дори  и да бях,решението за операция е индивидуално. Има случаи, когато и рак се третира медикаментозно, има случаи, когато и на гуша може да се наложи операция. Решава се и зависи от конкретния случай.
Ак оаз имах такъв случай, бих събрал мнения на най - малко двама специалисти, различни, за да съм игурен в диагносзата. Решениеот за операцията е необратимо. Последствията... не знам с какв ода ги сравня - може би по - лошо от отстраняване на бъбрек...

Поздрави!

12
Наталия Райкова
25 апр 2010 19:08

Здравейте, не знам автора на статията до каква степен е запознат с този проблем, но искам да попитам за повече подробности относно хранителните добавки и физическите упражнения, които препоръчва? Или поне към кого мога да се обърна, като държа да подчертая, че не искам това да е лекар, който ще ми препоръча операция или хапчета, които се взимат всеки ден. Бих искала да опитам да се справя с този проблем по естествен път. Благодаря предварително!

Cedar
13
30 апр 2010 04:34

Здравей Наталия! :о)
Както съм написала - всичко зависи от функцията!!! Ти с каква диагноза си?
Имах лошия късмет да мина през “това” и ще  се радвам да ти помогна :о) Аз успях да прескоча операцията, НО пак питам - какво е състоянието ти? Става с алтернативно лечение, поне при мен помогна, така и не попаднах на лекар, който да знае друг начин освен “традиционния” :/

14
Блага
18 май 2010 08:17

От 5-6 години ми откриха намалена функция на щит. жлеза .Лекувам се с еутирокс 75мг.От м януари започна да ми изтръпва малкия пръст на дясната ръка.Започнах да ходя по доктори -нещата се влошиха.В момента ходя при професор Кожухаров и от неговото лечение имам голям ефект.Само той свърза заболяването с намалената функция.Да е жив и здрав все така да помага на болните.А на тези които ме лъгаха и ми вземаха парите пожелавам да почетат още доста книжки за да седят в докторските си кабинети с надпис “специалист”.

Cedar
15
20 ное 2010 07:14

Здравей Блага!

Не се лишавай от храна! Храни се с малко количество, качествена, чиста храна... Не прекалявай със сол и захар, консервантите също избягвай...
Ако искаш пиши ми скайп на съобщения :)

VEGATA
16
26 ное 2010 12:49

Гушата задължително ли значи проблеми с щитовидната жлеза? Не че имам, просто ми е интересно, защото познавам по-слаби хора, които имат изразена гуша, познавам и по-пълни, които нямат.

Cedar
17
27 ное 2010 05:02

Това не винаги е показател....

18
Detelina
1 март 2011 10:33

Здравейте,Блага мога ли да те помоля да ми кажеш къде мога да намеря професор Кожухатов.Благодаря

Bobi Petrova
19
11 март 2011 09:26

здравейте прочетох статиите и ме заинтересува професор Кожухаров моля да ми помогнете да го намеря имам сьщия проблем като вас

20
Николинка Здравкова
28 март 2011 11:47

Здравейте на 21 години съм .От 10-11 годишна бях като ми откриха на видеозон увеличена щитовидна жлеза.Разбира се ми казаха за спорт ,храни който не трябва да ям ,но никога не съм спазвала.Искам да кажа ,че никога не съм имала проблеми с килограмите,напротив.Но всички други симтоми ги имам ,включително и изтръпване на показалеца на дясната ръка.Сега от може би 5-6 месеца ми излезе 1 топче което се движи и много ме притесняма,може ли да е свързано и ме боли по мишницата и към гърдата.Дайте съвет моля ви!

21
Валерия
4 май 2011 08:43

Синът ми е на 14 год. Кажете ми моля, трябва ли да поискам от Доктор изследване на щитовидната след като е вече в пубертета? Става въпрос за профилактичен преглед.

22
28 юли 2011 11:26

Здравейте ,казвам се снежана и съм на 47 години.От 15 години нямам щитовидна жлеза,не съм оперирана просто жлезата ми е изсъхнала и не съществува повече. Ходих по мъките 3 години докато разбера какво ми има. Благодарение на д-р КисЬова от Варна разбрах какъв е моят проблем.Изписа ми el tirocsin100 и ми каза че трябва да го пия докато съм жива.Минаха доста години и аз съм си жива и здрава.Спортувам хапвам разбира се здравословно и всичко е наред.Имам само един проблем, менопаузата ми доъде по рано  но това си е нормално.Моят съвет към всички читатели е да не се заблуждавате със разни медицински сайтове и съвети по интернет.По малко стрес, цигари и алкохол ,повече спорт ако е възможно и редовно ходене на преглед при спечиалисти.Вярвайте ми сега ми е добре а преди живях 3 години в кошмар и вместо да отида веднага на лекар аз тръгнах по разни диетоложки и съвети от този и онзи. Не се самолекуваите никога . Целувки Снежи

23
Борислава
18 окт 2011 13:20

здравейте! От извесно време получавам панически атаки и се тревожа за щяло и нещяло , а не съм такъв човек обичам да се боря, а това ме възпира. Та мисълта ми по темата е ходих на ендокренолог преди рязко бях напълняла , казаха ми че имам малко възелче ама не би трябвало да ми съсдзава проблеми. Сега обач 2 години по - късно пак започнах да го изпитвам това чувство , усилно ми е на гушата,сега пък отслабнах доста и незнам . Най- много ме смущава нервността и буцата в гърлото ми . На 22 съм . Как бихте ме посъветвали? Изпитвали ли сте и вие това чувство?

24
Магда
20 окт 2011 11:23

Борислава,
Не съм специалист, но имам хипофункция на жлезата и чета доста по темата.
За две години може много неща да се променят. Жлезата се влияе и от краткотраен стрес, какво остава за години. При проблеми с жлезата не се чувства болка в самата жлеза, а по-скоро напрежение и придърпване в областта около нея и врата.
Съветвам те възможно най-скоро да отидеш на лекар и да си направиш кръвна картина, да изследваш стойностите на щитовидната жлеза. Тъй като и ти си много млада като мен, за физически неразположения от този тип, често е виновна именно жлезата. Отслабването може да се дължи на хиперфункция или просто на липса на апетит. Възможно е и просто да си в стрес заради лични проблеми, при всички положения само ще спечелиш от това да провериш как стоят нещата!

Габриел Димитров
25
21 окт 2011 10:29

Положително ли ще въздейства приемът на рибено масло, Витамин D, Цинк, Селен и Йод при хипотиреоидизъм, ако вече се прилага лечение с L-тироксин? И как трябва да се процедира с дозата тироксин - трябва ли да намалява постепенно, ако се използват споменатите горе хранителни добавки? Задавам този въпрос, защото имам роднина, на когото се опитвам да помогна да се чувства по-добре и да не е прекалено зависим от допълнителните хормони, та бих искал да чуя вашите по-компетентни мнения. Благодаря.

26
13 яну 2012 21:31

За всички с Хашимото ще кажа да се подложат на импулсна терапия  аз съм вече на 3 та терапия от 125 мг хормон съм на 50 мг хормон и повечето от симптомите ги няма .
Успех

27
Lena
19 фев 2012 19:14

Страдам от Базед открит преди година и половина А иначе ходя по мъките от четири години да доказвам аз на лекарите че имам проблем със щитовидната жлеза Първият отговор на специалист беше че съм наследствено дебела а повишеното окосмяване било нормално за годините ми Лекувахме една година но се образуваха възли и ми препоръчаха операция Петнадесет дни от как съм оперирана нямам подобрение нито в очите нито в свалянето на килограми Ако някой знае нещо за проблема моля да споделил.

28
28 март 2014 17:36

Здравейте и от мен.Диагностицирана съм с Хашимото от 16години,приемам доста висока доза Л-тирокс 125мг.Тренирам 4 пъти седмично с програма,а също така съм и на диета-месо и салата.Резултат да кажа кой знае какъв няма около 3кг за целия период.Приятелката ми с която започнах свали 14кг.Моля ви кажете с какво друго мога да си помогна, за да засиля проклетия метаболизъм.

29
30 юли 2014 20:01

Възможно ли е от щитовидната жлеза да се получи брадикардия

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.