Домати - апетитни, полезни и широко достъпни

Вкусен плод или вкусен зеленчук е доматът?

от четиво за 4 минути

Замисляли ли сте се върху казуса плодове или зеленчуци са доматите? Много е просто! Ботанически доматите се класифицират като плодове, близки по устройство с ягоди, малини, къпини. Понеже нямат техният сладък вкус обаче, готвачите ги сервирали не като десерт, а като предястие със зеленчуци. Именно затова днес в кулинарията е прието те да се водят зарзават.

ДоматиДоматът (Solanum lycopersicum, Solanaceae) e храстовидно многогодишно растение с кратък живот, което се отглежда едногодишно. Любопитно е, че доматите са растение от семейство Картофови. Може би вече сте се досетили какво подсказва това сродство. Подобно на картофите, и доматите произлизат от Южна Америка, и по-точно западното крайбрежие на континента и островите Галапагос.

Култивацията на доматите обаче се случила по на север в Централна Америка (днешно Мексико), където местните индианци свързвали новия зеленчук с важния за тях по онова време зарзават - томатильо (мексикански зелен псевдодомат). Името "домат" произлиза от думата "томалт", с която ацтеките наричали червения зарзават, когато го представили пред испанските търговци.

Пристигането на доматите в Европа се случва през 15-16 век, когато конкистадорите донасят семената им в Испания. Най-рано новият зеленчук се налага в италианската кухня, където местните готвачи и търговци го наричат "златна ябълка". Минават десетилетия, а в някои части на Европа дори столетия, докато доматите спечелят слава на всекидневна храна и на храна изобщо. Причината била в това, че по онова време местните хората се страхували от червените домати заради отровния им далечен роднина - кучето грозде. Така доматите били развъждани най-често като декоративно растение заради красивите си червени плодове.

Първоначално плодовете на доматите са били дребни, с размера на череши, точно като днешните "коктейлни домати". През векове на селекции размерът им бива увеличен неколкократно от древните 1-2 гр до днешните рекордни екземпляри, тежащи до 500 гр за брой.

Видове домати

Има над 1000 разновидности на домата, включително "чери" доматите, розовите домати, сливовообразните италиански домати и др. По размери доматите варират, в среден диаметър от 5 до 10 см. По форма могат да бъдат кръгли, сплескани или продълговати, крушовидни и овални. На цвят различаваме жълти, светлооранжеви, розови и най-вече червени домати. Има и сортове, които остават зелени на цвят дори след узряване. Вкусът на доматите зависи от много фактори, включително времето на бране (преди/след узряване), съдържанието им на захар, киселини, мекотата на плътта и жилавостта на кожестата обвивка.

Продукти от домати

 • сурови домати
 • варени домати, в буркан/консерва
 • лютеница
 • кетчуп
 • доматен сок
 • доматено пюре

Хранителен състав на доматите

Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр храна:

Продукт вода в % ккал белт. /гр мазн. /гр смилаеми въгл. /гр фитостероли./мг захари/гр  фибри/гр

Суров червен домат

95% 18 0.9 0.2 2.7 7 2.6 1.1

Суров зелен домат

93% 23 1.2 0.2 4.0 8 4 1.1

Суров оранжев домат

95% 16 1.2 0.2 2.2 7 2.2 0.9

Суров жълт домат

95% 15 1 0.3 2.3 6 2.3 0.7

Здравословни ползи

 • Добър източник е на витамин С, а също и на умерени до ниски дози про-витамин А и витамин В9;
 • Доматите имат ниско съдържание на минерали в състава си.
 • Доматите са богати на антиоксиданта ликопен.

Здравословни рискове

При хората с хронични и активни алергии е възможно е да се проявят алергични симптоми, което съвсем не прави доматите опасна храна за останалите, които не са алергични към тях.

Как да изберем домати?

Изберете твърди лъскави домати, без меки места. Избягвайте домати с нарушена кожена обвивка. Когато пазарувате, оглеждайте доматите един по един. Забележете цвета на мястото, където е била дръжката, в случай че е откъсната. Ако то е все още бяло към зелено, значи доматът е откъснат преди седем до десет дни. Ако е зелено-кафяво, доматът е на две-три седмици. В случай че е изцяло кафяво, значи доматът е набран преди повече от три седмици зелен и е съхраняван на тъмно, за да узрява бавно.

Доматите, които са напълно узрели, могат да се съхраняват в хладилник за два до три дни, след което започват да омекват. За по-добър вкус извадете доматите от хладилника за тридесет минути навън, преди да ги нарежете в салатата на вечеря. Като цяло температури до десет градуса по Целзий силно забавят узряването на доматите. Поддават се на замразяване, но в течение на процеса губят много от водата и свежестта си.

Идеи за използване на доматите

 • Сурови: в сокове, в салати, на пюре, в сандвичи, в палачинки и т.н.;
 • Печени: в гарнитура, пълнени с плънка, на гюведже, на шиш;
 • Варени във вода или на пара: в зеленчукови блюда или поотделно.

Идеи за рецепти

В статията са използвани източници - виж списъка.

 • whfoods.com
 • wikipedia.org
Хареса ли ти статията?
Мнения по темата
Владимир92
1
12 ное 2008 17:40

Чушки и домати който не яде - той голям не ще да порасте :P

2
12 ное 2008 19:28

“До днешните рекордни екземпляри тежащи до 500 гр. за брой.”
Ако не се лъжа баба ми имаше един над килограм :D

Neda
3
13 ное 2008 08:13

Чудесна статия!  Почти всеки използва този зеленчук и е хубаво да знаем повече за него, особено когато пазаруваме и избираме доматите. Много важно е кога са откъснати и колко дълго са съхранявани доматите, също и начинът на съзряване.  Много добре описани признаци,  за които трябва да  внимаваме.  Поздравления за автора! 
А относно  ботаниката, или по-точно анатомията и морфологията на растенията,  названието плод  е различно от употребата на тази дума в говоримият език.  Плод е растителен орган / само при покритосеменните растения/, който съдържа семената  на растението и изпълнява разнообразни биологични функции- предпазва семената до съзряването им, а след това участва в разпространението им  възможно най-далече от майчиното растение  , за което много растения имат специално развити приспособления -хвърчилки за разпростр. чрез вятъра, или кукички за прикрепване в козината на животни.... Някой растения развиват и т.  нар. „Лъжлив плод”  който е вкусен и витаминозен и привлича много животни ....  Такива са например всички костилкови плодове /череши, праскови , кайсии... от сем. Розоцветни/-при тях истинският плод е костилка, съдържаща в себе си семето, а това което ние консумираме е и съответно разнасяме на големи разстоянея  е „Лъжлив плод”.  Същото важи за ябълки круши и подобни-при тях истинският плод е Кутиика.  Класификацията на плодовете в ботаниката е доста объркана и често се разминава с понятията от  говоримия език. Такъв е случаят и с домата.  Всеки сочен плод, който се образува от разрастване на 1 завръз  и съдържа в себе си много семена се нарича Ягода. / Характерен за всички растения от сем. Картофови/.  Типичен пример за плод ягода е  е доматът.  Има разновидност на плода ягода, когато в него има кухини. Тогава се нарича  Куха ягода-типичен пример е чушката.  Това което  в разговорния език наричаме ягоди и  малини обаче/сем Розоцветни/ , съвсем не е плод ягода. В случая се говори за сборни  / От повече от един завръз/ плодове-многоорехче при ягодата и многокостилка при малини и къпини, също и наличие на лъжлив плод.  Тези понятия много често се разбират неправилно, ако са употребяват пред  по-широк кръг публика, без допълнително уточнение.  Това е доста объркващо , но ботаниците поне в едно са красноречиви -  плодът на бобовото растение е Боб.  Вярвам,  че  някои от читателите наистина са  попадали в подобни ситуации...? 
Приятен  и успешен ден за всички Читатели!

IronFreak
4
16 ное 2008 15:45

Знам една много мъдра приказка от вуйчо ми.”Чушки и домати пат*а не клати”

Neda
5
16 ное 2008 18:08

Доматите съдържат ликопен,  който поддържа  простатата в добра форма. Ако прибавиш и тиквени семки....

Borislav Borisov
6
17 авг 2013 09:57

Всъщност,ако трябва да бъдем точни няма такова нещо като зеленчук.От ботаническа гледна точка има само плодове. Думата зеленчук е измислена просто за да се различават.

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.