Гуарана  (Paullinia cupana)

Свежест за ума и тялото от горите на Амазонка

от четиво за 3 минути

Историята на употребата на Гуарана от хората се губи векове назад в тъмната и екзотична култура на племената от Амазонка. Екстрактът от гуараната е открит преди петдесет години и днес е изключително популярен продукт, вместван широко в състава на различни енергийни и тонизиращи напитки и хранителни добавки.

ГуаранаКакво е Гуарана?

Гуарана (Paullinia cupana, Sapindaceae) e вечно зелено пълзящо растение, което се вие по дърветата в амазонската джунгла в Южна Америка. Зоната му на растеж се простира най-вече на териториите на Бразилия. Растението се отличава с огромните си листа и красивите си цветни букети. 

Големият международен интерес към растението се дължи на малките му червени плодове с размер на кафени зърна. Всяко плодче съдържа в себе си семе, което учудващо прилича на око, преди да се обели напълно, след което наподобява лешник. Всяко семе има в състава си до пет пъти повече кофеин в сравнение с кафено зърно със същия размер.

Историята на растението е неписана и се губи в мита от културата на племената Тупи и Гуарани, обитаващи джунглата на Амазонка. Легендата гласи, че едно от местните божества убило много обичано от племето си дете. Друго, по-добре настроено към отдавна изчезналото племе божество, посадило очите на мъртвото дете, като разположило едното в селото, а другото в джунглата. Така се появила дивата и култивираната форма на Гуараната.  

Какво трябва да знаем за активните съставки на Гуарана?

Семената и екстракта от Гуарана се съдържат много ксантити, сред които и умерено до големи количества кофеин, теобромин и теофилин. Като следствие от съдържанието на изброените вещества, на гуараната могат да се припишат всички физиологични и сумарни ефекти, характерни за кафето и кофеина.

Доказани ползи:

  • Доказан тонизиращ ефект над тялото и ума;
  • Подобрява менталните функции;
  • Подтиска чувството на умора;
  • Стимулира липолизата (разграждането на мазнини);
  • Увеличава обема на кръвоносните съдов;
  • Релаксира гладките мускули на бронхите в белия дроб;

Предположения, слабо проучени твърдения и научни прогнози:

  • Подобрява паметта. Изследванията в тази насока не са провеждани съорбазно медицинските научни стандарти, критерии и норми. Касае се за военни изследвания.
  • Повишаване на либидото: Няма данни за подобен ефект.

Има ли странични ефекти и противопоказания за прием на Гуарана?

Екстрактът от Гуарана е признат за генерално безопасен продукт в рамките на препоръчваната оптимална доза за дневен и еднократен прием на кофеин от 300 мг/24 часа. Екстрактът от Гуарана се стандартизира според количеството на ксантините в състава си и главно кофеиновата доза. Затова, като всеки съдържащ кофеин продукт, екстрактът от Гуарана е свързван с всички странични ефекти, характерни за свръх употребата на кофеина (кофеинизъм).

Не се препоръчва прием на Гуарана екстракт при бременни и/или кърмещи жени, както и при едновременен прием с антидепресанти и упойки.

Дозировка

Дозировката на кофеин в продуктите, съдържащи Гуарана, подлежи на сериозен контрол в ЕС, както и в САЩ. Дозата, обозначена като безопасна, варира в световен мащаб, затова като такава се посочва граница от 150 до 450 мг. кофеин/24 часа.

В кои спортни и здравословни добавки можем да срещнем екстракт от Гуарана?

За производителите на храни, напитки и добавки, екстрактът от семената на Гуарана е по-ценен източник на кофеин в сравнение с кафените зърна, макар формулата на кофеина в семената на двете растения да не се различава. Гуарана екстракти се влагат в билкови тоници, в термогенни и в комплексни фат бърнери, в спортни и в обикновени тонизиращи напитки

В статията са използвани източници - виж списъка.

  • healthlibrary.epnet.com
  • ncbi.nlm.nih.gov
Хареса ли ти статията?
Мнения по темата
meteorica
1
28 ное 2008 07:51

Здравейте! Бях коментирала по една тема за кафето и неговата зависимост. За това, че не пия много кафе, само по една малка чаша сутрин, но когато не пия ужасно ме боли глава. Затова се чувствам много некомфортно, когато нямам възможност да приема кофеин. Това трябва ли да бъде причина да спра кафето, може би имам кофеинова зависимост. Но как  най-безболезнено да го направя? Гуараната подходящ заместител ли е?

Ива Павлина
2
28 ное 2008 10:30

Искаш да заместиш кофеин с кофеин, ако съм разбрала правилно?!

meteorica
3
28 ное 2008 12:14

Да, да, правилно си разбрала. Но мисля, че плода е по-безвреден. Може би.

Ива Павлина
4
28 ное 2008 20:30

И кафето е растение....освен това пристрастеността си е към самото вещество, което се съдържа и в двете растения, а именно кофеина. А и в статията пишеше, че в еквивалентните количества от зърната кофеинът е 5 пъти повече в гуараната.

meteorica
5
1 дек 2008 07:48

Да, права си! Не помислих, преди да задам въпроса.

Ива Павлина
6
1 дек 2008 10:50

Ооо, пий си кафенце и това е:)

7
25 дек 2008 21:01

Ах, сладурани :)
Физическата зависимост към кафето е от 24 до 48 часа :) Когато пропуснеш да си изпиеш “дозата” кафе (кофеин - вещество, което мозъка ни бърка с аденозин, т.е. като пиете кофеин, всъщност се дрогирате с аденозин) кръвоносните съдове в мозъка се разширяват (кофеина/аденозина има функция да свива кръвоносните съдове), което повишава налягането в главата от където произтича неприятното главоболие :)
Решението е просто: пиете, при първи симптоми на главоболие парацетамол, като това може да ви се наложи максимално 2 дена, след което организма възтановява подтиснатата функция, изпълнявана от кофеина да регулира кръвното налягане, както и възтановява нормалното състояние на кръвоносните съдове. Т.е. болката изчезва. Всъщност ефекта от пиенето на кафе “изчезва” след като се “пристрастите” към кафето (след седмица-две), тъй като се развива много бързо “кофеинова толерантност”, т.е. тялото привиква към непрекъснатият и ежедневен прием. Според съвременните разбирания, човек за да извлече максимална полза от кафето трябва да го пие на цикли. :)
Най-лесният начин да откажете кафето е:
- 2 дена без кафе (чай /зелен/черен/, кола и всякакви други напитки съдържащи кофеин или негови разновидности) за да премахнете физическата зависимост;
- пийте билков чай или нещо по-полезно за да заместите психическата си зависимост да пиете нещо;
- и разбира се да спите поне час повече отколкото до преди да посегнете към кафето с което сте се надявали да компенсирате недоспиването си и преумората.
Всъщност кафето не е чак толкова полезно и се оказва, че има и много минуси.
Много хора искат да се откажат от него но смятат, че са вечно зависими заради главоболието което имат след като спрат да го пият :)

Mariana Zhekova
8
9 апр 2014 22:56

Ах, perlsite :-)...

Никога първо не бих предложила лекарство срещу главоболие. Закон. Организма има нужда да се пребори сам срещу болките,колкото и незначителни да са те. В краен случай , единствено, прибягваме до лекарствата . Е.. поне аз така действам.
А при главоболие, точно кафеина ме ободрява. Но много зависи под думата “кафе” кой какво разбира - нес, капучино, еспресо, варено или от филтър ;-)
Лично за мен - до 2 средно големи чаши нес и съм 6. А като изпия една такава преди фитнес, направо летя по време на тренировка.

Но да не излизам от темата. Лично аз докато живеех в Гърция и тренирах, бях взела един страхотен фат бърнър със гуарана, не помня фирмата, това беше преди 10 години. Но имаше чудотворно действие, бях непрекъснато заредена с енергия и свалях много бързо килограми. Е.. тогава бях и по - млада, хахахх ;-) След това видях тук, в Бургас в аптеките, да се продава на капсули и доста се учудих. Онзи бърнър в Гърция го платих 30 евро, а тук по аптеките гуараната беше 10 или 15 лева, не помня. Купих си един път..но.. нещо ефекта беше странен. Доста безсънни нощи имах, да не говорим, че ако се отпусне човек и пие дори една чаша вино, ефекта е нулев. И пак безсънни нощи...и никаква енергия в залата. Бях си втълпила, че е от възрастта :-)

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.