Антибиотици

Самоубийственото лечение

от четиво за 10 минути

Срещнахте ли и тази година всеобщият ни зимен познат - грипа? А как го лекувахте? Опитахте ли с антибиотик? И тази година? И колко пъти годишно всъщност употребявате антибиотик? Ще помогне ли той на Вашето здраве?

Антибиотици

Какво е антибиотикът?

Антибиотик е название с древногръцки произход. Състои се от две части: Anti - против и Bioticos - тези, които са живи, принадлежащи към живота, т.е. медикамент, който се бори с живите микроорганизми. Антибиотикът е химиотерапевтичен медикамент, чиято насока е да въздейства на определен бактериален вид, гъбички и протозоа. Насоките на въздействие са две: пълното унищожаване на културата или влияние на растежа им.

За пръв път антибиотик срещу микроорганизмите са произвели самите микроорганизми. Оказало се, че определени  бактерии изместват други, именно произвеждайки специфични агенти, към които самите производители са резистентни. Това откритие веднага намерило място в съвременната медицина. Сериозен пробив представлява откриването на пеницилина от Флеминг през 1928 г. Това е и първият масово приложен и с доказан положителен ефект антибиотик.

И днес се делят два вида антибиотици: химично добити, като хинолоните, и добити от бактериални култури, като аминогликозидите.

Как ни помагат антибиотиците?

Антибиотикът всъщност е крайно ефективно лекарство. За разлика от другите антибактериални препарати, които са стандартно токсични за живите организми - стрихнин и др. подобни, антибиотикът е "снайперист". В повечето случаи той атакува точно определени бактериални култури, влияе им по предвидим начин и не е пряко токсичен. Тук отново идва деление. Някои антибиотици въздействат на точно определена бактериална група; това са т.нар. тясно спектърни антибиотици. Друг тип влияят на голям брой бактериални видове, т.нар. широкоспектърни антибиотици.

Активността на антибиотика може да зависи от много променливи. С увеличаване на концентрацията му активността спрямо бактериите се увеличава. Активността също може да зависи от реакцията на самите бактерии. Дали те са активни, успяват ли да дезактивират или да изхвърлят антибиотика и прочие.

Най-вече активността му зависи от постоянната поддръжка в организма на ниво - минимум на антибиотика, което постоянно да въздейства на бактериите. Прекалено късият прием също може да доведе до неефективност на въздействието, като при това бактериите могат да "привикнат" към антибиотика.

Какво може да ни причини антибиотикът?

Различните видове имат и различни странични ефекти. Често срещан ефект на антибиотика е т.нар. фотодерматит - дерматитна реакция на кожата на слънчевата светлина след употребата на антибиотик. Такава реакция предизвикват най-често антибиотиците от групата на тетрациклина.

Употребата на антибиотици оцветява трайно зъбния емайл в жълто или оранжево. Алергичните реакции също са често срещани - вследствие на употребата на антибиотици, особено по-продължителна и на широкоспектърни, може да доведе до нарушения на нормалната чревна или вагинална флора, което води до диария в първия и кандидоза (гъбична инфекция) във втория случай.

Тъй като важен елемент от работата на антибиотиците е детоксикацията им от черния дроб и изхвърлянето им през бъбреците, те натоварват тези два органа и приемът им трябва да е съобразен с тяхното състояние. При това организмът следва да разгражда унищожени бели кръвни телца, живи организми и прочие.

Взаимодействието на някои антибиотици (флуорхинолони) с кортикостероиди могат да доведат до поражения на сухожилията. Счита се, но не е доказано, че антибиотиците могат да нарушат работата на противозачатъчните медикаменти. Алкохолът също е много вреден при прием на антибиотици; той дезактивира ензими, участващи при разграждането на антибиотиците; при това някои антибиотици директно реагират с алкохола и могат да доведат до шокови състояния; на други антибиотици алкохолът просто ударно снижава концентрацията.

Злоупотребата

Колко ужасно звучи тази дума... А наясно ли сме, че повечето от нас, които са вземали няколко пъти антибиотици, най-вероятно поне веднъж са злоупотребили и са навредили на организма си повече, отколкото са допринесли? Как се злоупотребява с антибиотик?

  • прекалено дълъг прием;
  • смесване на антибиотици без ясна причина;
  • неправилно дозиране на антибиотика спрямо данните на пациента и нуждите на болестта;
  • грешна диагноза;
  • неправилно поставено лечение на правилна диагноза - например, лечение на вирусно заболяване с антибиотици.

Вероятно половината човечество все още си мисли, че грипът се лекува с антибиотици. Не. Грипът е вирус, антибиотиците не му влияят. Има и още по-лошо. Много пациенти познават антибиотиците и ги "обичат". За тях антибиотиците се превръщат в плацебо, те не се чувстват доволни от лечението, ако в него няма включен антибиотик, склонни са да го смятат за неефективно, погрешно и дори да го преправят сами. А много лекари са склонни да изпишат антибиотик на такива пациенти, дори и ей така, "профилактично". Видно е, че пациентът има инфекция, тя не е бактериална, но рано или късно бактериална може да се появи, защо да не изпишем и антибиотик, щом пациентът го иска. Колко вредно всъщност е това?

Как лекарствата "убиха" екологията

Нашата храносмилателна система поддържа крехко равновесие на бактериална флора, помагаща за разграждането и обработката на храната. Такива бактерии има и в други наши органи. Антибиотиците, особено широкоспектърните, често унищожават цялата бактериална култура, която после може да се възстанови неправилно или със смущения. Списъкът не свършва тук. Освен прякото приемане на антибиотици има и скрито, не по-малко важно и не по-малко глобално.

Месото, което ядем, е напълно възможно да е третирано с антибиотици. Около 2/3 от антибиотичното производство отива не в аптеките, а във фермите. Да, животните за угояване постоянно получават антибиотици, дори и безпричинно, за да се избегнат заразни заболявания, които повалят цяла популация, както и чисто физиологични неразположености, които биха пречили на животните да наддават.

Но не е толкова страшна концентрацията на антибиотика в месото, което е изцедено от кръв. Страшното е друго. Стандартните антибиотици целят определени белтъци. Бактерийните хромозоми обаче могат в следствие на въздействието на антибиотика да променят белтъка или да не го кодират правилно. Бактерията мутира и предава гена и на други бактерии, които лесно го "разработват".

И в крайна сметка имаме нов вид бактерии. По същество сме създали частично или напълно резистентни групи, усъвършенствани, супербактерии, на които антибиотиците влияят вече слабо или никак. Това се случва постоянно. На практика ние неволно създаваме нови микрокултури в природата и дори сами се заразяваме с тях, чрез месото или друго. Те проникват в природата, срещат се с други бактерии, мутират и създават нови, устойчиви заболявания. Така ние променяме природата в своя вреда и във вреда на живите организми.

Бъдещето на антибиотиците?

Не може да се отрече и полза, която имат антибиотиците. Благодарение на тях микробиологията и медицината са на съвременното ниво. И те имат бъдеще. Разработването на новите видове антибиотици в момента върви в две насоки:

  1. Антибиотици, които преодоляват или дори моделират резистентността на бактериите и пречат на бактериите да развият такава;
  2. "Живи" антибиотици - култури от бактериофаги (буквално бактериоядци) или бактерии, произвеждащи естествени токсини за други бактерии, които откриват и елиминират бактериите в организма и действат по този начин като изкуствена имунна защита. В това число може да включим и разработките на пробионти, групи, регулиращи или дори изместващи вредните за организма култури.

Разбира се, двете разработки крият много въпроси и скрити проблеми и има още доста път, преди да видят бял свят.

Кога да ползваме антибиотици?

Естествено, когато имаме бактериологично/гъбично или сходно заболяване. Как да разберете? Не можете сами, най-добре посетете лекар, но: Ако носът ви е силно възпален, запушен, оттекъл и това се е случило бързо, вероятно говорим за ринит, който е вирусен или алергичен.

Обикновеният синузит, който не е хроничен, вече може да бъде бактериален по произход, но и там не можете да сте сигурни сами. Ако имате кашлица, секрет от белите дробове, антибиотиците често са безполезни. Заболяването е вирусно. Освен ако нямате твърде тежко заболяване, като бронхопневмония или туберкулоза, където причинителят е бактериален и антибиотиците наистина могат да ви помогнат.

При диагноза настинка и грип в тялото си имате активиран вирус. Антибиотикът не помага. Трябва да подсилите имунната си защита. При възпалено гърло, гнойни сливици, фарингит, ларингит обикновено причинителят е богата бактериална флора и антибиотиците са препоръчителни.

Заболяванията на стомашно-чревния тракт, ако се проявят внезапно, също вероятно са вирусни и с антибиотик само можете да влошите нещата, унищожавайки флората. Рядко там има бактериални заболявания, обикновено говорим за редки, остри и силно заразни инфекции, като холерата. Заболявания на вътрешни органи, особено на бъбреци или черен дроб е крайно противопоказно да се лекуват с антибиотик преди окончателна диагноза, още по-малко самолечение. Повечето от заболяванията на половите органи, в т.ч. гъбички, хламиди, кандидоза, трипер, сифилис и др. подлежат на ефективно третиране с антибиотик. Като в много случаи обаче това третиране може да е и външно.

Заключение

Днес антибиотиците са навсякъде ... и точно там е проблемът. Антибиотиците са полезни и употребими в медицината лекарства. Но в съвременната медицина те са навлезли твърде много и то даже в насоки, в които не могат да са полезни. А антибиотиците имат и вреден ефект. И той все повече напуска човешкия организъм и се пренася в средата. Антибиотиците от лекарства, вредни за организма, започват да се превръщат в инструмент за създаване на "супер заболявания".

Постоянното "обстрелване" с антибиотици в крайна сметка приучава бактериите да се преборват с проблема. Затова нашият съвет е: не отхвърляйте антибиотиците. Но не им вярвайте сляпо. Не ги използвайте и не ги търсете за щяло и нещяло. И когато се налага да ги вземате, проучете: наложително ли е това, има ли друго решение и какви странични ефекти можете да очаквате.

И ако не е наложително да вземете антибиотик, опитайте алтернативата! Желаем ви крепко здраве!

В статията са използвани източници - виж списъка.

  • wikipedia.org
  • framar.bg
  • health.actualno.com
Хареса ли ти статията?
Статията написа Стефан Симеонов
Модератор на форума и BB-Team автор от 2005 г. С интерес в сферата на медицината и физиологията. С опит в спортове като езда, фехтовка, някои бойни спортове и др., но постоянната му любов си остава фитнесът, силовите спортове и всичко свързано с тях. Привърженик на балансираните режими, противник на крайностите, освен когато не е наложително.
Мнения по темата
Ирена Стефанова
1
7 яну 2009 19:05

Страхотна статия!Поздравления!

2
8 яну 2009 08:27

Много ми харесват статиите от Стефан Симеонов! Добре поднесена информация за плюсовете и минусите, подходяща и за хора, които са съвсем незапознати с тематиката, логично мислене, интересно написано. Редовно ги препращам за обща култура на приятели, които не се интересуват от спорт, и няма как сами да попаднат на тях. Благодаря на автора!

Neda
3
8 яну 2009 08:41

Много хубаво е описано всичко! Антибиотицита са крайно необходими и  в някои случаи  са животоспасяващи. Затова трябва да ги използваме пестеливо. Безразборната употреба улеснява “разузнавателните служби” на бактериите за това  с какви нови вещества /антибиотици/ сме подготвени да ги посрещаме и те мутирайки бързо се оказват добре подготвени за “битката”. И тогава лекарството е безполезно, дори е вредно, защото е несвойствено за макроорганизма /пациента/ и  тормози неговата имунна система, което още повече улеснява микробите....
Ако някой има настинка, хрема или грип, не е необходимо още с първия симптом да хваща антибиотик, защото той ще затрудни имунната система и ще забави справянето на организма с вируса. А така натоварената имунна система /с вирус и с антибиотик/ по- лесно ще допусне следващата, т. нар. вторична бактериална инфекция. Ако има такава бактериална инфекция /допусната от имунната система/ тя  ще се появи  3-4 дни  след  началото на вирусното заболяване. Затова евентуално включване на антибиотик към терапията на вирусно заболяване трябва да се направи  след третия ден, ако няма подобрение на състоянието. Лекарите обаче често си спестяват допълнителен преглед след третия ден и .... “за по-сигурно” антибиотикът е изписан веднага....
Много искам да не съм права за това последното изречение....
Винаги след употреба на антибиотик трябва да възстановим нормалните полезни бактерии в тялото си. те ни пазят от нашествие на нови бактерии. Те са първата пречка, която болестите срещат, защото са заели мястото и настъпва война между полезните и болестотворните бактерии. Докато трае тази “война”,  това е спечелено от имунната система време да разузнае противника и да строи войските.

Полезните микроорганизми се възстановяват с кисело мляко и др. пробиотици. 
Разбираема и достъпна за Всички читатели информация е много необходима. Не се самолекувайте с антибиотици! /или без антибиотици!/

Бактериофагите /живи антибиотици/ са вируси, които нападат бактериални клетки и са безвредни за  другите организми.
И бактериите боледуват от вируси  :)

Чудесна статия! Поздравления.

Ива Павлина
4
8 яну 2009 10:34

Стефчо, знаеш моето мнение  - браво

LittleDevil
5
8 яну 2009 11:12

Уникална статия - БЛАГОДАРЯ! (bow)

6
8 яну 2009 14:03

Много хубава тема. Може би основното върху което трябва да се акцентира е най-вече резистентността на бактериите, особено за MRSA, основен причинител на вътрешно-болничните инфекции. В момента са налични 1-2 работещи антибиотика - изключително силни и ефективни, но и с известна токсичност и др. странични хора, които могат да се борят с MRSA.
В развитите страни (Канда, Англия, Ирландия...) хората посещавали болница, в около 10% се “сдобиват” с подобна инфекция, която няма пълно лечение, поради това, че антибиотиците нямат нужната проницаемост във всички тъкани, за да унищожи MRSA напълно и поради тази причина, болните никога не се излекуват напълно. Нещо повече, в световен мащаб хората загинали по пътищата от катастрофи са по-малко от тези загинали от вътрешно-болнична инфекция.
Основна причина се посочва безразборното използване на антибиотици, в следствие на което и: изключително високата резистентност към сегашните антибиотици.
Всичко това бе много добре описано във филмчето: “Antibiotics Kill or Cure” по Viasat Explorer.

Стефан Симеонов
7
8 яну 2009 20:37

Благодаря много за милите коментари!!!

На колегите какво да кажа. Освен едно огромно благодаря. Всичко друго ще е малко. Техните материали са и по - добри, ама мен не пропускат да ме похвалят :)

Благодаря за Неда за инфото, което допълва статията!

Сребърен облак, направо ме хвана срам като четох колко хубави неща за мен сте писал/а. Аз пък винаги имам съмнения, преди да пусна статия: Точно това ли трябваше да пиша, изчерпателна ли е информацията, разбираема ли е... И обикновенно не съм доволен. В смисъл все си мисля, че нещо липсва или ен е както трябва.
Но Вие невероятно точно предадохте целта, която съм си поставил. Информация, сведена до ниво за любители, без рецепта за спорните въпроси, само положителни и отрицателни страни, а всеки да си направи изводите сам.
Изключително ме радва, че има хора, които точно така го възприемат. Това е основната ми цел. Другото не е толкова фатално, никой не е безгрешен, а и възгледите на науката се менят.
Много ми помогнахте да повярвам... Надявам се да продължим да си помагаме.

Perlsite,
Здрасти след много години. Радвам се че отново си тук, по един или друг начин.
Съгласен съм с повечето неща, които казваш.
Само че имам малко по - особено мнение за сегашната пропаганда против антибиотиците.
Тя не се различава много от предишната за тях. Филми, чудеса.
От няколко години на пазара излязоха нови лекарства.
Например имуностимулаторите и имуномодулаторите.
Техният ефект е крайно спорен. Те по - скоро вървят по кривата на ваксините, за които също имаше статия. Също могат да докарат мутации и обратни ефекти.
Но те са ТОТАЛНО ПРОТИВОПОКАЗНИ с антибиотици.
И вече взеха да наводняват аптеките.

Нали, казвам го само като един пример, но лично за мен  няма медийна пропаганда неплатена и като ти го казвам, съм сигурен в думите си. Има и други лекарства и причини, но е спорно дали се прави за нас или да се продава нещо друго.

Само че аз лично толкова отхвърлям тоталното отричане на антибиотиците, колкото и всеобщоо им прилагане.
Някои неща за тях са истина, други се преекспонират.
Има и друга истина.
Тя е че например благодарение на тях ние не познаваме бактериалните заболявания. Най - страшните заболявания.
Но са ги познавали тези, които не са познавали антибиотиците. И то добре са ги познавали. Във всяко семейство минимум по един мъртъв.

За нас с тебе холерата, туберкулозата, проказата, маларията, чумата ако щеш, са призраци от миналото.
Но е факт че ги е имало. Че са поваляли милиони. И че въпреки че са най - масовите заболявания с бактериален произход, НЕ СА МУТИРАЛИ и не са се справили с антибиотиците.


Така че аз вярвам във вредата от безразборното използване на антибиотици, предизвиканата резистентност и екологичният ефект, писал съм го и в статията.
Но вярвам и в голямата полза от тях.
И затова не съм дал акцента нито на едното, нито на другото.

Поздрави!

8
9 яну 2009 15:42

Изобщо не изразявам мнение за антибиотиците, не тъврдя нито, че са добри нито, че са лоши, още по-малко изказвам някакъв вид крайно мнение, а само допълвам големият проблем с MRSA. В цял свят тя е известна и хората подхождат с нужният респект към проблема, докато в България се крият вътрешно-болничните инфекции! Излиза, че хигиената на болниците в България е на ниво много по-високо от Англия, Канада.. и т.н.

Стефан Симеонов
9
9 яну 2009 17:57

MRSA :) Само един от примерите наистина. Скоро по дискавъри докторката по аутопсиите прави аутопсия на човек именно с т.нар. “Златен стафилокок”.
За съжаление проблемът, който споменаваш, далеч не се корени в антибиотиците. Да, хипотезата е че антибиотиците създават MRSA.  В нашите болници обаче липсва механизъм пациентите да контролират болничната дейност. Липсва механизъм осигурителят да контролира болничната дейност, а той я плаща. Даже в момента липсва реален интерес на осигурителя към операциите; той е крайно незаинтересован и гледа административно да са му наред нещата, административно да сложи глобичка, а че в болницата е мазало, голема работа, вероятно НЗОК в редиците си даже няма достатъчно компетентни медицински лица за какъвто и да е контрол.
Вторият стълб на осигуряването, частното, е твърде слабо и твърде... казионно. Работи с определени болници по определен ред и по свои си тарифки, което на практика си е нещо като абонамент за болница, не е здравно осигуряване.

И в крайна сметка има вътрешноболнични инфекции.
Като лично според мен в българските болници се крият случаи на пациенти, умрели по вина на лекаря.
Крият се случаи бърза помощ да не се отзове на спешно повикване. Беше масова практика по едно време. На мен ми се е случвало да ми откажат за майка ми, която беше припаднала...

А ти искаш да не се крият вътрешните зарази от възпалено гърло и хрема...
Те ако само те са проблема... Аз ше са разпиша на докторите да ги скрият :) Само всичко друго да е наред.
Те се разнасят в болниците заболявания като туберкулоза, мононуклеоза, даже в банки с кръв откриваха спин и сифилис... Стафилокок е едно от добрите неща, които може да ти се случи в нашите болници...
Поздрави!

10
11 яну 2009 13:40

Естествено, че ги крият! Но, да лепнеш болест за цял живот (MRSA) заради краткотраен престой в болница - НЕ мерси! :)

11
Ралица Димова
15 март 2010 22:50

Интересува ме дали е вазможна появата на обрив при смесване на антибиотик с алкохол?Ако има компетентни,моля да ми отговорите.

Стефан Симеонов
12
16 март 2010 07:00

Най - просто казано, алкохолът е опасен в две насоки:
1. Снижава възможността на черния дроб да обезврежда химическите агенти.
2. Може директно да реагира с антибиотика.
Обрив - вероятно наричате някаква кожна алергична реакция.
Като не абравяме че и медицината не знае чудеса за алергиите освен че може по опасен начин да намира алергени....
Отговорът е да, може, като въпросът е по скоро дали и самият антибиотик не предизвиква обрива.
А комбинацията с алкохол в тоя случай е повече от лоша, както казах, най - малкото удължава вредното действие на антибиотика.

13
19 апр 2011 22:36

Ще ме извинява автора ама... има много написани глупости.
“Рядко там има бактериални заболявания, обикновено говорим за редки, остри и силно заразни инфекции, като ХОЛЕРАТА.”
Точно ХОЛЕРАТА се лекува с антибиотици и то широкоспектърни , защото е инфекциозно заболяване предизвикано от БАКТЕРИЯ!

Стефан Симеонов
14
20 апр 2011 08:20

Колега, не четете внимателно. Преди да пишете квалификации, вникнете по - внимателно в съдържанието.
В посоченото изречение пише, че в стомашно чревният тракт прилагането на антибиотици по определение е глупост, защото бактериалните заболявание са малко и обикновено се касае за остро заразни и лесни за дефиниране такива, като холерата. В останалите случаи антибиотиците дори могат да навредят, унищожавайки естетвената флора и увреждайки лигавицата.

15
30 сеп 2015 13:12

Много полезна статия! Поздрави! Дано повече хора я прочетат и вникнат в нея :)

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.