Синузит

Врагът в твоята глава

от четиво за 4 минути

През есенно-зимния, както и пролетния сезон, се проявява или обостря едно особено неприятно страдание за повечето хора, а именно синузитът. Главоболието е нетърпимо, тежест сковава цялата глава, в гърлото се стичат неприятни секрети, трудоспособността е силно нарушена. Звучи ли ви познато?

Синузит

Историята разказва как именно синузитът става причина за поражението на Наполеон при Ватерло. Пълководецът не спял нощем заради страданието си, а на следващия ден взимал неправилни решения, които се оказали фатални за мисията му. Статистиката сочи, че всяка година в Европа от синузит заболяват 10 милиона души, а 50 милиона страдат от други възпалителни заболявания на носа.

Какво представлява синузитът?

Синузитът е сред най-често срещаните възпалителни заболявания на околоносните кухини - синусите. Причините за него могат да са различни (бактерии, вируси, гъбички), но най-често инфекцията е смесена. По същество представлява остро или хронично възпаление, което преминава от носната кухина в кухината на синуса.

Могат да бъдат засегнати фронталният, максиларните, етмоидалните, сфеноидалните синуси. Когато възпалителният процес е обхванал повече от един синус, заболяването се нарича пансинуит. Като хроничен се определя синузитът, когато гнойното възпаление продължава повече от 3 месеца.

Причини за синузит

За проявата на синузита най-честа причина е безобидната в началото си хрема. Важна роля играят също изкривяването на носната преграда, наличието на увеличена трета сливица, пониженият имунен статус. Синузитът може да се развие и при грипни и грипоподобни заболявания, при заболявания на зъбите. Причинители на синузита могат да са различни болестотворни микроорганизми, като при хроничния синузит причинителят не е постоянен и варира при всеки епизод на обостряне.

Симптоми на синузит

Симптомите на това заболяване се изразяват в хрема, запушен нос, главоболие, кихане, набъбване на носната лигавица. Не са рядкост зачервено гърло, висока температура, втрисане, мускулни и ставни болки, оток около или под очите. От едната или от двете ноздри изтича слузно-гноен или гноен секрет. Такъв се стича и в гърлото.

Най-честото оплакване на болните от синузит си остава главоболието. При възпаление на максиларния синус, болката е в областта на горната челюст, поради тази причина често погрешно се счита за проблем със зъбите. Болката може да е в корена на носа и вътрешния очен ъгъл.

Когато има синузит на челните синуси, болката е съсредоточена в челото. Когато е засегнат сфеноидалният синус, главоболиетo е в тилната област на главата по дълбочина на орбитите. Главоболието е придружено с тежест при навеждане и завъртане на главата.

Усложнения

При недостатъчност на лечението и понижени защитни сили на организма острият синузит може да премине в хроничен. Той се характеризира клинично с по-слабо главоболие, трайно намаляване на обонянието, носовото дишане е значително затруднето и гнойните материи са с неприятна миризма поради действащи анаеробни процеси в синусните кухини.

Лечението може да бъде симптоматично и хирургично. Предписват се антибиотици срещу съответния бактериален причинител, капки или мехлем за носа и инхалации. Ако консервативното лечение не покаже резултат, се прави пункция на синуса с цел евакуация на гнойта. Усложненията от неизлекувания синузит се дължат на разпространението на инфекцията по съседство. Възможно е засягане на очните орбити, възпаление на зрителния нерв, отит, менингит.

Лечение на синузит

След преглед, по преценка, се прави бактериологично изследване на изтичащия секрет, рентгенова снимка, които спомагат за правилната диагноза и лечение. Антибиотикът е средство на избор при синузит. В достатъчна доза и време на приемане осигурява пълно излекуване. Обикновено лечението продължава десетина дни. Съчетава се с физиотерапевтични процедури, обезболяващи, антиконгестанти, общоукрепващи средства.

Стара изпитана народна рецепта при синузит е поставянето върху челото и на носа загрети торбички с морска сол. Полезни са и промивките с морска сол, както и с физиологичен разтвор.

Народът препоръчва и лечение с краве масло - малка бучка краве масло  се поставя в едната ноздра и болният лежи, докато маслото се разтопи и навлезе в цялата ноздра. Един от най-ефективните народни лекове е със сок от червен лук. Добър ефект имат инхалациите с лайка, със сода бикарбонат или смрадлика. В студено време шапката е задължителна и трябва да покрива челото. Храната също е от значение както в превенцията на синузита, така в лечението му.

В статията са използвани източници - виж списъка.

  • vita.bg
  • evropea.com
  • doctorbg.com
Хареса ли ти статията?
Статията написа Ива Павлина
Ива е молекулярен биолог-микробиолог. Работи в сферата на клиничната микробиология - медицинска диагностика и работа с пациенти. Има интереси в областта на медицината, спорта, балансираното хранене и природосъобразен начин на живот, музика, кино, изкуства. По-специално - аеробни спортове, упражнения със собствено тегло, кардио-тренировки, танци.
Мнения по темата
LttS
1
14 яну 2009 22:17

Моето проклятие! :(

2
15 яну 2009 08:38

Няма отърване просто...какво ли не съм изпробвала, просто няма лечение.
Всеки, който усети някой от симптомите да бяга да се лекува веднага, понеже по късно става почти невъзможно да се бориш с синузита.

3
15 яну 2009 16:13

Какъв е цветът на секрета? ? ?

Ива Павлина
4
16 яну 2009 06:53

През нашата лаборатория всекидневно минават поне по 2-3 пациента точно с това оплакване и с молба за микробиологично изследване. Цветът на секрета варира, в зависимост от фазата и от причинителите дори. В началото може  да е бистър, с напредване на възпалението да стане слузно-гноен или чисто гноен. Субективно пациентите съобщават за “зелени”, “оранжеви”, “жълти”, дори “керемидени” секрети...

5
30 яну 2009 18:19

Аз се лекувам всяка пролет  на морето с периодично гмуркане на 10-12 метра, като на всеки два метра изравнявам налягането.Малко е неприятно но върши страхотна работа.Съветвам всички, които имат възможност и могат да плуват естествено да опитат този метод, а за останалите съм чувал, че престоя в барокамера има същия ефект.

freak?
6
22 март 2009 08:04

При мен проблема започва точно сега, когато времето взима да се затопля и аз се отпускам и започвам да се обличам по-леко. При мен проблема е предимно със запушения носа. Всяка вечер с лампа си нагрявам челото за по 10 мин. и има много добър ефект. Още след първите 2 дена усещам подобрение - носът ми се отпушва и взимам да дишам мн по леко и спокойно, иначе с капки за нос съм карал по повече от седмица и никакъв ефект.

7
26 май 2009 18:22

Около 1 година имах лека форма на синузит, напълно запушена 1 ноздра и дори и в най-големите жеги си беше така, от преди няколко месеца спрях приема на мляко(както и на месо преди това, с изкл. на малко риба), а млечните продукти ограничих до минимум и носът просто сам се оправи, а преди това 1 година антибиотични капки, други капки, почти никакъв ефект...

8
Мария
9 юни 2009 05:46

И аз страдах от синузит от малка, но вече го овладях. Преди години съм изпробвала почти всичко, което се слага в носа - мед, краве масло, лук - много е болезнено. Антибиотици и инхалации също съм изпробвала - имаха временен ефект. Миналата година като бях болна от грип си капах една седмица сребърна вода в носа и оттогава нямам и проблем със синузита. И не боли :)

9
12 авг 2009 09:29

Аз имам от малка хроничен синузит и съм минала и през нагревки с абразивни лампи и антибиотици и през всевъзможни компреси, инхалации и бабини деветини, а ефекта нулев, докато един ден не попаднах на една жена която е ходила при Ванга именно поради този проблем. Оказа се ,че е доста лесно: на носна кърпа или друг памучен плат се разбиват топчета черен пипер отгоре се сипва 1-2 капачки шльокавица или друга ракийка и кърпата се слага точно на носната кухина между веждите така че да покрие и челото и кухината. Отгоре (задължително) се завръзва вълнен шал. Започва да пари и ако някой е с по чувствителна кожа най добре е в началото да намаже крем  или вазелин. Така преспивам и го правя в продължение на 3-5 дни като сутрин като сваля превръзката 1 час минимум да се стои на топло. Това е единственото средство което ми отпушва синусите и облекчава изцяло болката.

10
17 окт 2009 23:20

СРЕБЪРНАТА ВОДА помага изключително много!! Аз преди месец получих усложнения със синузита и бях изключително зле, излизаха ми кървави секрети от носа и устата. Като отидох на лекар УНГ той ми каза, че имам кървящ полип в носа и че съм за операция...Почнах с антибиотика и другите лекарства и почнах да усещам облекчение и няколко дни след това като препрочетох статията и мнението на Мария за сребърната вода веднага почнах да си я капя всеки ден в носа и от около седмица не мога да повярвам, че дишам толкова свободно както никога досега от близо 2 години, усещам се напълно здрав както преди и се надявам, че няма да е само временно...така че горещо препоръчвам сребърната вода на всеки, който има проблеми с носа! Ето един сайт и в който има малко инфо за нея http://www.arcol.hit.bg

11
Тишо
5 яну 2010 14:25

Ужас, ужас. И аз какви ли не съм ги пробвала. Бабибни, антибиотици, нагревки, промивки. Още си ме мъчи. На скоро пробвах Назодрен, извлек от циклама. Доста добър ефект. Първо че веднага отпушва. А и сега доста по на рядко ми се обостря синузита.

12
pipi
25 яну 2010 17:52

здравейте аз също съм в групата на синузитите ту се оправям ту  не но мен много ме удря с болка в дясното уше и малка да съм на студа и на следващия ден имам хрема и така дайте и вие нещо за лек

13
Стамена
2 март 2010 16:05

Не искам да говоря без да съм сигурна, но пробвах Назодрен и има ефект. Ако някой е решил да се лекува с това, все пак да внимава. Лекарството се продава без рецепта, но е доста лютиво. Важно е да не се предозира. Достатъчно е само по една капка в ноздра на ден.

14
stereoTip
6 март 2010 14:41

Каква е тази сребърна вода и от къде мога да се здобия с такава ??

15
6 март 2010 15:13

Има я в аптеките...3 лв. май струваше едно шишенце. Голямо облекчение също получих от едни флакони с термална вода от Сирмионе, което е в Италия, тъй че малко вероятно тук да се продават, но може да се потърси някакъв еквивалент...

16
Ani
9 март 2010 13:10

Сребърна вода може и само да си направите, има специални уреди. Наистина е много ефикаснa не само за синузит.

17
Vanio Danev
15 март 2010 11:59

Кратка история на медицината:
2000 г. пр.н.е. - Ето, изяш този корен.
1000 г. от н.е. - Не яж този корен, той е езически! Кажи тази молитва.
1850 г. от н.е. - Да казваш молитви е суеверно! Изпий тази отвара!
1940 от н.е. - В тази отвара има змийска отрова! Глътни това хапче!
1985 от н.е. - Това хапче не е ефикасно! Вземи този антибиотик!
2000 от н.е. - Този антибиотик е вреден! Ето, изяж този корен!

18
Vanio Danev
19 март 2010 11:49

искам да кажа, че бъдещето е на природни суровини. Дори тази седмица по телевизиите видях реклама на спрей за отпушване на носа  от циклама  - Назодрен

19
Милена Цанкова
18 фев 2011 12:50

Аз страдам от сунузит вече 3-та зима и знам една рецепта,която искам да споделя с вас.Доста помага,с нея се излекувам времеено(до следващата зима,когато пак се влошавам).Намазва се челото добре с олио,прави се малка питка от тесто(брашно и вода),която се слага на челото,в областта на синусите,върху питката се слага прясно настърган хрян(колкото е по-сочен,толкова по-добре),отгоре един найлон и се върже с парцал.Така се спи цяла нощ,в продължение на около 10 нощи или докато секретите от носа ти спрат да текат.После се прави 2-3 дена през ден.И да се внинава да не попадне хрян върху кожата,защото изгаря!!! Пробвайте,няма да съжалявате!

20
пенка димитрова станева
10 март 2011 11:35

а нормално ли е след излекуван синузит да тече кръв от носа?

Ива Павлина
21
10 март 2011 12:29

Това се дължи надруга причина - вероятно вариации в кръвното налягане или слаби кръвоносни съдове в носната лигавица.

22
ioan
3 апр 2011 20:08

със морска сол се управих,много ефикасно

23
Yonko
12 апр 2011 14:35

Към синузит са предразположени и хора, на които горните зъби са прекалено близо до синусите. Зъбната инфекция също може да докара синузит.

24
emilia
12 апр 2011 16:49

В началото на зимата се самолекувах с Назодрен. 3,4 месеца нямах проблеми. Но от няколко дена познатото главоболие и запушен нос се върнаха. Не ми се дават пак 30лв за назодрен. Какво мислите за природните рецепти с мед?
А някой знае ли дали киста на венеца може да доведе до симптоми подобни на синузит?

25
Сергей Соколов
13 окт 2011 09:52

Аз също имам такъв проблем, изпробвал съм най-различни методи с променлив успех.
Най добър ефект имах от капките от смлян и изцеден лук, както и от противоалергични капки. Диетата е много важна, аз съм месоядец засъжаление и там е основният корен на проблема. Капките за нос са най-лошият вариант и не ги препоръчам на никого.

26
DANI
6 ное 2011 23:16

Най-много помагат промивките със сребърна вода и физиологичен разтвор. Капва се по-голямо количество, така че да достигне до синусите и след това се издухва много хубаво. Но трябва да се прави няколко пъти на ден, за да се поддържа носа винаги отпушен. Разреден прополис също много помага. Още при първите симптоми на хрема или запушен нос си взимам Ибупром Синус и започвам с промивките и се възстановявам много бързо.

27
31 яну 2012 00:26

Здравейте името ми е Красимира на 28г, обръщам се  за съвет и помощ .От 4 седмици имам силни болки отгоре на главата от която винаги съм изморена ,замаяна и винаги искам да полегна.от 2 дни болка се появи на челото,около веждите и около носа.не живея в България и не е така лесно да ме изследват веднага,чакам сега да ме повикат на скенер за да видят дали е синузит или болката идва от главата.моля някой ако е имал такива симптоми да сподели тук много ще ми помогне.Изпих като се започне от ибопруфен с парацетамол,нагрявки с вода и ментов разтвор,сега ми предписаха и хапчета за синузит и силни болкоуспокояващи ,но все още нищо болката в главата е още силна и чувам че имам шум в главата.само да спомена че нямах и нямам запушен нос,нямам секрет ,само болка в главата и лицето.моля погнете найстина е много болезнено най вече на главата.благодаря предварително

Niki Sb
28
5 апр 2012 20:44

Аз знам друго средство за лекуване на синузита.С баща ми постоянно страдаме от този ужас и единственото ,което ни помага е прополис смесенс масло (краве) в отношение 1:3.Разтапя се на водна баня и се бърка до получаване на хомогенна смес.Държи се в хладилника. :) Когато усетите синузита се слага по малко (мн малко топче) във всяка ноздра.Стои се докато се разтопи и навлезе дори в гърлото.Чувстото е много гадно и неприятно,постоянно се киха.Но това е изпробвано цяр в нашето семество :) Така че ,който не е алергичен към прополис нека опита. :)

Georgi79
29
20 дек 2012 23:16

И аз да споделя моят лек - около 30-40 мл. сребърна вода (или смесена в равна част със солена вода), в която капвам 12-15 капки клеева тинктура (който не е опитвал, в началото може да пробва със 7-8 капки - много люти!). Сипвам в носа направо със спринцовка от 5 куб., като редувам ноздрите по 3-4 пъти. Започва се още при първите симптоми на хремата и се прави поне по 2-3 пъти на ден, за да не се сгъстява секретът в носа. Помага ми също Фенистил капки за пиене - противоалергичен препарат. Не съм го пробвал, но при хроничен синузит д-р Михайлов препоръчва тридневна детоксикация и при тежки случаи - за месец противоалергична диета без житни (заради глутена) и млечни продукти. Подчертава, в никакъв случай да не се ползват съдосвиващи капки за носа - хремата е защитна реакция и не трябва да се спира! (повече по темата има в книгата му и във форума на БГ Мама) Успех и много здраве!

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.