Фитоестрогени

Една добра алтернатива на хормонно-заместителната терапия

от четиво за 6 минути

При споменаването на думата „хормони", повечето от нас се досещат за половите такива. И действително тестостеронът и естрогенът изпълняват жизнено важна функция, свързана не само с половата енергия, а и с поддържането на добро здраве. Достигайки до определена възраст, в организма на съвременната жена настъпват изменения (климактериум; следоперативно отстраняване на яйчниците, което често е свързано с нервно - вегетативни прояви - изпотяване, безсъние, промени в настроението; можем да добавим и по-късно развиващата се остеопороза), които са свързани именно с намаляването на количеството на тези хормони. Необходима е алтернатива, която да компенсира тази загуба, като понякога природните медикаменти се оказват по-добри в сравнение със синтетичните лекарства. И тази алтернатива се нарича фитоестроген.

Фитоестрогени

Какво са фитоестрогените?

Фитоестрогените са вещества от растителен произход, представляващи аналог на женските полови хормони. Попадайки в организма на жената, фитоестрогените са способни да регулират синтеза и да компенсират липсата на естрогени до нивото, от което зависи външния вид и здравето на жената. Те нямат хранителни свойства, защото липсата на прием не води до дефицит. Названието на фитоестрогените е напълно условно, тъй като естрогените при бозайниците са произволни на холестерола и са изградени от четири кондензирани въглеродни пръстена, както всички стероиди. А фитоестрогените от химична гледна точка се разглеждат като полифеноли и проявяват структурно и функционално сходство с естрадиола. Фенолният пръстен може да взаимодейства с два естрогенови рецептора, като ги активира или инхибира.

Фитоестрогените представляват хетерогенна група от различни съединения: флавоноли (кверцетин, мурицетин, кемпферол), флавони (лутеолин, апигенин), катехини, флавонони, антоцианиди. Оформят се две основни класа, които представляват интерес от медицинска гледна точка:

Изофлавони и лигани

Изофлавони - те са с най-мощно действие сред растителните естрогени (изофлавоноиди, изофлавонони, изофлавани, куместани, птерокарпани), които са характерни вторични съставки в растенията от семейство Leguminosae. Представляват неактивни молекули, когато са под формата на глюкозиди (генистин и даидзин), но като аглюкони (генистеин и даидзеин) са активни. Изофлавоните оказват благоприятно действие, като:

  • естрогени (намаляват оплакванията, свързани с менопаузата и най-вече горещите вълни) и антиестрогени;
  • вещества, предпазващи от рак;
  • антиоксиданти (антиоксидантното им действие се потенцира при едновременната им употреба с витамин С, а също така зависи от броя и разположението на хидроксилните групи);
  • вещества, укрепващи имунната система.

Вследствие на съвкупността от тези действия може да се счита, че изофлавоните играят роля в профилактиката на сърдечно - съдовите заболявания (изофлавоните оказват протективен ефект срещу цитотоксичния ефект на LDL), на симптомите на климакса и менопаузата, на остеопорозата и раковите заболявания.

Натрупването на изофлавони се установява главно в зърната, шушулките, плодовете, корените и листата на растенията. Богати на изофлавони са: пшеница, ръж, царевица, боб, леща, а особено богати са соевите продукти. Соевите изофлавони са слаби естрогени и от тях най-значими за човешкото здраве са генистенът и даидзенът. Част от тези два изофлавона са в свободно състояние в соевите зърна, а друга част са свързани с глюкоза, като глюкозиди. В чревния канал глюкозата се отделя от изофлавона, така че количеството на генистен и даидзен се увеличава. В соевите храни концентрацията е висока, достигайки 3 мг/гр, като съотношенията и количествата на двата изофлавона варират, но всички традиционни соеви продукти като тофу, соево мляко, темпе и мисо са богат източник.

  • Лигани - от химична гледна точка представляват дибензилбутани. Растителните лигани се метаболизират в човешкия организъм до ентеролактон и ентеродиол. Богати на лигани са житните растения и маслените семена - например: ленено, конопено семе, ядки и др..

Хормонално-заместителна терапия или лечение с фитоестрогени?

Хормонално-заместителната терапия с естрогени, както всички превантивни методи за лечение има своите положителни и отрицателни страни. Голяма част от дамите я предпочитат заради положителните ефекти върху вазомоторните синдроми, депресията и други емоционални нарушения, които се появяват в климактериума.

Доказан е и протективният ефект на естрогените върху сърдечно-съдовата система и върху костната структура. Но, от друга страна въпреки изтъкнатите благоприятни ефекти, това лечение среща голяма доза колебание, защото се наблюдават и някои доста сериозни странични ефекти, като: повишена чувствителност и болка в млечните жлези, вагинално кръвотечение, риск от развитие на карцином на ендометриума, други хормонално - зависими неопластични процеси, възобновяване на менструалното кървене.В резултат на което в последните години учените залагат на идеята да използват природни медикаменти, съдържащи фитоестрогени, като по - добра алтернатива на хормонално - заместителната терапия. Фитоестрогените, наподобявайки женските полови хормони - естрогените, имат сходно действие, но значително по-слаб ефект от тях. А освен това са лесно достъпни, защото соята е една от храните с най - високо съдържание на фитоестрогени. Както половите хормони, така и фитоестрогените имат протективна функция за сърдечно - съдовата система.

В световната фармацевтична мрежа се разпространяват добавки, съдържащи фитоестрогени, които имат за цел да облекчат симптомите на менопаузата при жените. В последно време растителните хормони намират приложение и в козметиката. Много кремове, рекламирани като подпомагащи стягането, уплътняването, а дори и увеличаването на бюста, съдържат фитоестрогени. Известно е, че при жените на които организма не произвежда достатъчно количество естроген, се наблюдава недоразвит бюст. С напредване на възрастта производството на естроген намалява и това е една от причините за увисване на бюста. Стимулирането на естрогенните рецептори с растителни хормони, може да уголеми женските гърди до 150%. Невероятно, но факт!

Застрашава ли нашето здраве прекомерната употреба на фитоестрогени?

Мненията на учените относно влиянието на фитоестрогените се оказват твърде противоречиви. Те са на мнение, че прекомерната употреба на растителни хормони сериозно вреди на здравето на жените. Учените предупреждават дамите да не прекаляват с приема на соеви продукти, защото твърде голямото количество естроген в организма увеличава риска от появата на рак на гърдата.

Изследвания, показват че в малки дози фитоестрогените действат като човешките полови хормони - естрогените, но в големи дози застрашават тяхното действие и производство. Но, за да получите желаният ефект от употребата на фитоестрогени, най-доброто решение е навременната консултация със специалист, който може да определи необходимите количества, така че растителните хормони да бъдат полезни за вашето здраве.

В статията са използвани източници - виж списъка.

  • zdrave.bg
  • bg.venera.com
  • „Соевите изофлавони - ценна хранителна добавка в здравната профилактика" - проф.  д - р Л. Балабански
Хареса ли ти статията?
Статията написа Ирена Стефанова
Ирена е химик (с педагогическа и изследователска насоченост) и автор в BB-Team от 2008 год. Интересите й са насочени изцяло в областта на фармацията, медицината и здравословното хранене. Отрича напълно нездравословното гладуване и предпочита аеробиката за поддържане на формата си.
Мнения по темата
Стефан Симеонов
1
30 яну 2009 20:11

Чудесна статия, Ирена.
За съжаление един от основните проблеми при храните с фитоестероген при жените е тяхната... неконтролируемост.
Соята е опасният източник, но соеви продукти има и в шоколада, и в каймата, и в колбаса... А като добавиш и другите култури...
Лично според мен много вероятен обвиняем за менструалните смущения без видим причинител в повечето случаи.
Поздрави!

Neda
2
31 яну 2009 08:11

Изофлавоните  се синтезират в растенията като гликозиди и затова са много добре разтворими във вода, което позволява да ги поемаме освен с храната и с голям брой билкови чайове. Те имат уникалното свойство да балансират нивото на естрогените, защото навлизайки в кръвния поток те се явяват техни химични аналози и конкуренти. Има два вида рецептори за естрогените-алфа-рецептори, които са отговорни за всички положителни ефекти на естрогена за здравето и бета-рецептори, които са отговорни за негативните ефекти от естрогена. Изофлавоните са уникални с това, че конкурирайки същинските естрогени в бета рецепторите намаляват вероятността от рак на гърдата и рак на простатата. В същото време истинските естрогени проявявят ефективна и достатъчна концентрация да се свързват с “добрите” алфа рецептори. Така изофлавоните много меко регулират равновесието на естрогени в организма. Изофлавоните са характерни за растения от семейство Бобови-освен  в познатите бобови варива се срещат в червената детелина, люцерната и др. треви от сем. Бобови/ Fabaceae/. Интересно е това, че тези растения използват въпросните вещества за да стимулират азот-фиксиращите бактерии в техните корени /симбиоза/, които им помагат да растат при изключително бедни на азот почви.  В този смисъл изофлавоните могат да  стимулират  чревната микрофлора, която от своя страна  участва в правилното усвояването на тези вещества от храносмилателния тракт.
  Друг подобен клас природни съединения  които се срещат в лененото семе, житни и ядки са  Лигнани. Тяхната химична структура е доста по-различна от тази на естрогените, но  чревната микрофлора и по-късно тяхното метаболизиране в кръвта  осигурява  действие подобно на изофлавоните.  Лигнаните са фибри подобни на лигнините, но за разлика от тях те се усвояват и могат да изпълняват ролята на фитоестрогени/изофлавони/.
Има някои данни, че изофлавоните могат да помогнат при оплаквания наречени Предменструален синдром-ПМС.
Много хубава тема, много изчерпателна. Поздравления!

Ирена Стефанова
3
31 яну 2009 19:31

Благодаря Ви :)

4
2 фев 2009 17:41

Тя хубава статия, ма никъде не видях разгледано влиянието им върху мъжете... Чел съм какви ли не противоречиви мнения, ще е добре да се обогати статията.

Димитър Михайлов
5
2 фев 2009 18:17

Tsetso, чувствай се поканен да споделиш с нас информацията, която си прочел - като коментар или отделна статия. Би било интересно за всички.

Ivailo
6
26 апр 2010 15:45

Много неизчерпателна статия. Не е споменато за влиянието им върху мъжете. А какво ще кажете за ксеноестрогените?

7
дани
8 юни 2011 22:37

Възможно ли е примането на продукти с фитоестрогени като хормоно заместителна терапия да повлияват появата и нарастването ма мийома в мено пауза.Примам ги вече в продължение на 1г8м

8
30 март 2012 23:30

според мен, не трябва да се правят експерименти без консултация с лекар.Имам малък бюст но съм била на хормонални изследвания и нямам недостиг на естроген.Преди няколко месеца започнах да ям ленено семе по 1 с.л. смляно с кисело мляко и го ядях всяка сутрин в продължение на 3 месеца, в резултат на което получих смущения в месечният цикъл и престанах, в момента в който спрях всичко се регулира.Като позитивен ефект усетих най-вече в това че косата ми стана наистина много здрава и красива, друго не съм усетила видимо,но аз по принцип съм родена със хубава коса и кожа.Увеличение на бюста нямаше, за съжаление ще разочаровам дамите:) Трябва да се внимава с такива неща и консултацията с лекар е задължителна, в интернет има изобилие от противоречива и неточна информация(не говоря за този сайт а като цяло) хубаво е специалист да ви препоръча какво и как да приемате.

Георги Иванов
9
22 апр 2013 08:03

500гр соя седмично повишава ли значително нивото на естроген при мъжа и това прави ли ме “по-женствен” ?! ..

Лазар Радков
10
22 апр 2013 10:23

@Георги Иванов

1. спри соята за един месец след което си пусни хормонален профил - свободен и общ тестостерон, DHEA и естрадиол.

2. след това един месец хапвай соя както си ядеш в момента и повтори изследванията.

Така ще знаеш със сигурност!

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.