Обикновен глог - Hawthorn (Crataegus laevigata)

Здраве за сърцето от задния Ви двор направо в обедната Ви салата

от четиво за 3 минути

Повечето от нас са чували за глога от по-възрастните ни роднини. За майките и бабите ни комбинацията от мента, глог и валериан върши чудеса, като успокоява ума и тялото. Глогът обаче е растение с далеч по-голям потенциал, което следва да се използва не само инцидентно, а съвсем целенасочено с превантивна цел от всички, които претоварват сърцето си. Това, както се досещате, включва и активно спортуващите хора с напрегнат начин на живот.

ГлогКакво е глог?

Обикновеният глог (Crataegus laevigata, Rosaceae) e ниско храстовидно дърво, характерно за умерените климатичн и зони, в каквато попада и България. У нас той е често срещан в гористите местности, както и сред храсталаците около планинските пасища.

Дървото варира на височина от 5 до 14 метра, има силно разклонени тънки клонки. Част от клоните му са видоизменени в бодли, които пазят червените плодове на растението. Листата и плодовете на глога се ползват от години в лечебните програми на народните билкари балканджии под формата на тинктури, билков мед и чаени екстракти. Младите листенца на глога пък са чудесна подправка за пролетните салати, като им придават уникален вкус и аромат.

Глогът е използван от лечителите в Европа още от най-древни времена. Има запазени писмени данни за прилагането му в Римската империя през първи век от новата ера. Днес лекарите фитотерапевти, подобно на билкарите, използват глога за профилактика, превенция и съпътстващо лечение на сърдечно-съдовите заболявания.

Какво трябва да знаем за активните съставки на глога?

В листата на глога се съдържат различни активни съставки: танини, флавоноиди, есенциални мастни киселини, пуринови производни и тритерпенни въглеродни киселини. Плодовете му са богати на танини, флавоноиди, пигменти и витамини.

Доказани ползи:

  • Успешно се използва при лечението синдрома на сърдечно-съдовата недостатъчност (ССН). Глогът подобрява способността на сърцето да изпомпва кръвта и така облекчава болните, без страничните ефекти, които имат много от съвременните ACE блокери.
  • Подсилва сърдечно-съдовите контракции.
  • Приеман от хора със ССН одобрява способността на сърцето да се справя с физически усилия, като намалява честотата на поява на симптомите, както и тяхната сила.
  • Стабилизира сърдечно-съдовия ритъм и намалява риска от поява на аритмия.

Предположения, слабо проучени твърдения и научни прогнози:

  • Приеман редовно, понижава силата и честотата на прояви на ускорено сърцебиене. 
  • Притежава успокояващ ефект върху сърдечно-съдовата система, като стабилизира кръвното налягане.

Има ли странични ефекти и противопоказания за прием на Глог?

Екстрактът от глог е приет за генерално безопасен продукт, който може да бъде приеман от здрави хора без медицинска препоръка. Билката няма странични ефекти, но приемът й при хора със сърдечно-съдови заболявания трябва да се контролира от лекуващия кардиолог, заради непроучените възможности за взаимодействие между нея и приеманите лекарства. Безопасността от приема на глог при бременни, кърмещи жени и деца не е добре проучена.

Дозировка

Обичайно се използва доза от 300 мг. до 600 мг. три пъти дневно сух стандартизиран екстракт от глог със съдържание на 2% до 3% флавоноиди и/или 18% до 20% процианидини. Научните проучвания заключват, че за проявата на пълния ефект от приема на билката може да е нужна терапия с продължителност до шест месеца. 

В кои спортни и здравословни добавки можем да срещнем екстракт от Глог?

Можете да намерите екстракт от глог като основна активна съставка на етикета на здравно-профилактични добавки, укрепващи сърдечно-съдовото и артериалното здраве. Като помощно вещество можете да срещнете глога в мултивитаминни и комплексни билкови формули за хора на средна и висока възраст. В специализираните спортни добавки глогът намира ограничено приложение при това в минимални дози. Можете да го срещнете на етикета на фат бърнери или азотни буустери, най-често със слаба обосновка като "сърдечно-съдов протектор".

В статията са използвани източници - виж списъка.

  • healthlibrary.epnet.com
  • ncbi.nlm.nih.gov
Хареса ли ти статията?
Мнения по темата
abracadabraabrac
1
15 сеп 2009 07:08

изключително вкусни са и плодчетата...

2
23 фев 2010 08:08

моля за помош ,имам диабет от 7 години.Редовно ходя на профилактика.Но захарта ту е висока ту нормална.Пия си редовно хапчетата но уви.Включихами глюкобай но с него получих болки в стомаха, и разхлабване непрекъснато.Иреших след 3месеца го спрях.Не желая да мина на инсолин,затова искам помощ от вас.Благодаря ви.

3
20 сеп 2010 20:14

Момиче, за диабета....
Влез и прочети на Хулда Кларк книгата Лекуване на всички болести, http://www.spiralata.net
Търсиш на книги на български, на буквата К и мисля на третата страница са нейните книги.
Принципно, повечето хора я знаят, че говори за рака. Идеята на диабета уви е същата.
http://www.recipemagician.com/  на този сайт момчето, те са семейство, знам, че той беше обещал на майка си да я излекува от диабет. Не ги познавам лично, само от сайта, но разгледай страниците им, дано в суровоядството намериш нещо за себе си. Трябва да знаеш, че има надежда. Всички болести могат да си идат завинаги от нас

4
Вери
25 окт 2010 22:00

Аз съм момичето на момчето от въпросното семейство и сайт.
Тенис мам, благодаря, че си ни споменала.

На Блага бих препоръчала да се запознае с книгите на Гейбриъл Казънс. Той успешно лекува със суровоядство и не само т.е. някои духовни практики. Има и филми с него на тази тематика.

При моята свекърва единственият недостатък е, че тя е в България, а ние не. Трябва си ежедневно наблюдение. Тя е инсулинозависима, но много лекарства, които пиеше, ги спря. Не яде месо от половин година, намали консумацията на млечни и яйца. Чувства се много добре, отслабна (с наднормено тегло е); скоро беше на контролен преглед + кръвни изследвания и лекарят нямаше никакви забележки. Т.е. не се е влошила.

Успех, Блага!
Знай, че винаги има начин сами да се хванем в ръце и да си помогнем.

5
Дони
11 яну 2012 17:36

За диабет се пие сок от изстискан или рендосан лук - сравнително бързо сваля захарта. Пие се всеки ден, може би сока от една глава. Опитайте за ден-два и си проверете захарта преди/след.

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.