Ботокс против бръчки

Колко струва да имаме съвършена външност?

от четиво за 7 минути

Нашето лице се състои от 57 мускула, като само малка част от тях работят постоянно. Мускулите, "лишени" от движение, постепенно отслабват, тонусът се понижава и те се отпускат. В резултат на което се появяват торбички под очите, отпускат се бузите и брадичката, горните клепачи "натежават". Грижите и емоциите също оставят своя отпечатък, дори и върху младото лице - по челото се образуват малки бръчици - издайници, между веждите се получават гънки, нагъват се ъгълчетата на очите, образува се т. нар. "пачи крак"... какво да направим?

БотоксНима трябва да се примирим? Всяка дама, подвластна на красотата и суетата, би дала категоричен отговор: "В никакъв случай!". Съществуват много начини за борба с остаряването на кожата. Ние не можем да спрем този физиологичен процес, защото това е неизбежна част от нашия живот. Но можем да се отървем от досадните бръчки с помощта на кремове с лифтинг ефект, пилинг, корекции с лазер, подкожни инжекции с биологични вещества - хиалуронова киселина или собствени мазнини, хирургическа намеса или ботокс терапия.

Първите методи изискват време и постоянство, за да има резултат, докато процедурите с ботокс дават почти мигновен резултат (в рамките на 24 до 48 часа) и по-скоро нямат странични ефекти. Ботоксът се радва на голяма популярност през последните няколко години, но парадоксалното е, че той е бактериална отрова.

Ботокс - бактериална отрова?

Ботокс е медикамент, който се произвежда от ботулиновия токсин тип А. Този токсин се синтезира и отделя от специфичен вид бактерии, наречени Clostridium Botulinum. В природата те съществуват единствено в анаеробна (безкислородна) среда и отделят екзотоксин по време на размножаването си. Познати са няколко типа ботулинов токсин - A, B, C, D, E, F и G, като за целите на медицината се използва основно тип А и много рядко тип В. Инжектирането му в нищожни количества директно в мускулатурата, предизвиква нейната релаксация и същевременно изглаждане на надлежащата кожа.

Какво е общото между ботулизма и ботокса?

Бактерията Clostridium Botulinum (грам - отрицателни) предизвиква смъртоносното хранително отравяне, наречено ботулизъм. Бактериите се развиват и размножават в животни, риби, птици и чрез тях попадат в човека. В консервираните продукти те се рзамножават много по-бързо, защото там средата също е анаеробна. Когато попаднат в храносмилателния тракт на човека, бактериите отделят екзотоксин, който прониква в кръвта и бързо достига до всички тъкани и органи. Настъпва силно увреждане на нервната система, защото бактериалният токсин причинява нервно-мускулна парализа. Токсинът уврежда и малките кръвоносни съдове, в резултат на което настъпват много различни по големина кръвоизливи във вътрешните органи. Обикновено лечението се провежда в инфекциозно болнично отделение, включва прилагането на специфичен противоботулинов серум, както и широкоспектърни антибиотици, витамини, вливания на глюкозо-солеви разтвори.

Важно е, да се отбележи, че инжектирането на ботокс в мускулите не може да предизвика развитие на ботулизъм.

Какво знаем за ботулиновият токсин?

Ботулиновият токсин, известен с наименованието "ботокс", е открит през 1822 год, а едва през 1968 год. започва неговата употреба за медицински цели. От 1978 год. се прилага в офталмологията, когато очни хирурзи случайно откриват, че с помощта на ботокс успешно се лекуват някои случаи на страбизъм (кривогледство) при децата и блефароспазъм (неконтрулируемо мигане). По-късно намира приложение и в неврологията за лечение на лицев хемиспазъм, шийна дистония (болезнено неврологично заболяване съпроводено със спазъм на мускулите в областта на раменете и шията). През 1992 год. се поставя началото на т. нар. ботокс терапия. Успешно се третират мимическите бръчки на лицето, както и бръчките "пачи крак", а дори намира приложение за лечение на хиперхидроза - състояние на обилно изпотяване.

Ботулиновият токсин представлява мощен невротоксин. Неговото действие се изразява в блокиране на предаването на нервния импулс от неврона към мускулното влакно (блокира прехода на ацетилхолин от нерва към мускула). По този начин мускулът остава в трайно състояние на релаксация, т. е. не се съкращава и не може да набръчква кожата, която е разположена отгоре. Този период на релаксация трае от 3 до 14 дни след инжекцията, а ефектът на "изгладените" бръчки - около 6 месеца. През това време ботоксът се разгражда от ензими в организма и нервните окончания възвръщат предишната си функция. В дългосрочен аспект процедурите с ботокс намаляват появата на нови бръчки.

Съществуват данни, че ботулиновият токсин успешно повлиява мигренозните пристъпи, като води до пълното им изчезване, но все още няма достатъчно доказателства.

Ботокс терапия

Ботокс терапията е бърз и безкръвен метод и точно поради тези причини се оказва и много търсен. Много важно е да се отбележи, че процедурите с ботокс са абсолютно противопоказани по време на бременност и кърмене. Препоръчително е ботокс да се използва при пациенти над 30 годишна възраст. По принцип не съществува ограничение на процедурите с ботокс, могат да се правят цял живот, но не е препоръчително да се инжектира токсина на едно и също място повече от два пъти в годината. Ако повтаряте по-често процедурата и тя се изпълнява от непрофесионалист, то съществува реална опасност да получите парализа на лицевите мускули.

Ботокс се прилага в случаите, когато трябва да се изгладят мимическите бръчки по лицето и шията, между веждите, около очите (т. нар. пачи крак) и около устните. Той е в състояние да промени общата визия на лицето, като успешно заличава уморения вид. Токсинът може да "поправи" включително леки дефекти в носа, а също така се справя успешно и със стърчащите уши. Намира приложение и при контролирането на нежеланото изпотяване по лицето и челото. Ботулиновият токсин се оказва особено полезен не само за суетните дами, но и при хора, "тежко" белязани от съдбата - жертви на катастрофи, при инциденти със заливане с киселина и др..

Манипулацията с инжектирането на токсина трае от 5 до 10 минути, като ефектът от нея се проявява след 2 до 5 дни и първоначално продължава около 6 месеца. След повторното му нанасяне, времетраенето му се удължава. Дозировката на ботокса, предназначен за корекция на бръчки, е под 100 единици, като той е екстремно разреден. За сравнение може да добавим, че ако единиците са над 3000, може да бъде убит 70 килограмов мъж. За дълбоките назолабиални бръчки (свързващи носа и устните), ботоксът не би бил най-добрият избор. По-добре е те да бъдат третирани с хиалуронова киселина.

Нежелани ефекти

Усложненията при терапията с ботокс са минимални и преходни. Непосредствено след апликацията може да се наблюдава усещане за тежест, разпъване, повишаване на температурата, главоболие, дразнене на стомаха. Но това е в рамките на нормалното и обикновено отшумява с резорбирането на разтвора. Най-сериозното нежелано явление, което може да се получи при прилагане на токсина е птоза на клепача - спадане на клепача и невъзможност окото да се отваря напълно, вследствие на което се налага хирургическа интервенция.

Понякога се появява синина на мястото на инжектирането, и най-вече около очите. Тя може да бъде по-голяма при пациенти, които са приемали аспирин и други разреждащи кръвта препарати. Оказва се обаче, че ботокс терапията има един съществен недостатък – тя е достъпна само за платежоспособните дами и господа. Все пак има начин за борба с остаряването на кожата – естественото й поддържане – то е достъпно за всеки. Ефектът от него е чудесен и постигнатите резултати са трайни. Ключът е във фейсбилдинга (face–building – гимнастика за лицето). С негова помощ могат да се укрепят мускулите на очите например. Тренираните мускули увеличават обема си, като по този начин бръчките се заглаждат.

В статията са използвани източници - виж списъка.

  • "Всички трикове за красотата"
  • изд. „Журнал за жената"
Хареса ли ти статията?
Статията написа Ирена Стефанова
Ирена е химик (с педагогическа и изследователска насоченост) и автор в BB-Team от 2008 год. Интересите й са насочени изцяло в областта на фармацията, медицината и здравословното хранене. Отрича напълно нездравословното гладуване и предпочита аеробиката за поддържане на формата си.
Мнения по темата
festo
1
20 фев 2009 18:41

дайте някои упражнения за фейс билинг! Звучи много интригуващо

Ирена Стефанова
2
20 фев 2009 20:28

1. Упражнение за двойна брадичка: Силно притиснете края на езика към средата на небцето. С всички сили напрегнете мускулите на брадичката и пребройте до 5, отпуснете ги за 3 сек. и отново направете упражнението. Упражнението се прави 5 поредни пъти, веднъж на ден, а специалистите твърдят че след 2-3 седмици настъпва укрепване на брадичката.

2. Упражнения за шията и бузите: Целта е да се подобри овалът на лицето и да се укрепи долната част на бузите. Силно напрегнете шията и бавно я завъртете на дясно, стараейки се да доближите колкото е възможно повече брадичката към дясното рамо, без да намалявате напрежението. А раменете остават неподвижни, броите до 5, отпускате за 3 сек. и повтаряте упражнението за другата страна. Упражнението се изпълнява по 3 пъти на ден, като броят на повторенията ежедневно се увеличава, като достига до 6 пъти във всяка посока.

3. Упражнение за челото: Поставете показалците си в долната част на челото, точно над двете вежди. Натиснете леко в посока надолу, като в същото време се опитвате да повдигнете веждите нагоре, сякаш изразявате учудване. Повтаряте 3-4 пъти седмично.

4. Упражнения за очите: Целта е да се намалят торбичките под очите и да се увеличи притокът на кръв. Поставете средните пръсти между веждите, там където се образуват вертикалните гънки. Палците трябва да се намират върху външните ъгли на очите, където се образува “пачи крак”. Притиснете пръстите към лицето, силно напрегнете долните клепачи и ги повдигнете нагоре. Трябва да почувствате как пулсират външните мускули на очите, упражнението се повтаря 10 пъти, като при всяко напрежение концентрирате вниманието си върху външните мускули и броите до 40.

5. Против бръчки около устните: Произнасяйте многократно гласните букви: “и” и “у”, това действа особено тонизиращо на кожата около устните.

Иван Шишманов
3
21 фев 2009 05:00

Неочаквах тук да прочета за изкуствен начин да подобрим визията си :)

Neda
4
21 фев 2009 11:23

Много хубава статия!  А упражненията за лице са супер козметика. Според мен много по-добре от инжектиране на отрова...
Поздравления!

5
21 фев 2009 22:22

Подкрепям Неда напълно. Изкуствения начин е описан в статията.

6
22 фев 2009 12:18

Много  добре написана и полезна статия! Категорично подкрепям горните мнения - по-добре face–building, отколкото ботокс. Благодаря на Ирена Стефанова за упражненията. Отнемат повече време от процедурите, но са за предпочитане. А и не смятам, че бръчките са толкова голям проблем - всяка бръчка е изживяна емоция. Ако живееш в мир със себе си и в хармония с природата /доколкото е възможно в днешно време/. Човек трябва да остарява с достойнство. А и това е единственият начин да живееш дълго. Възрастта не е порок - живей умерено, храни се умерено и спортувай умерено до дълбока старост , дори и с бръчки!

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.