Кръвна захар, мозък и НВД

Могат ли да съжителстват безпроблемно?

от четиво за 8 минути

Нисковъглехидратната диета е основната диета на повечето спортуващи, желаещи да свалят някой килограм. Често тя се практикува и просто така, като здравословен начин на живот, като обичайно хранене. Напълно безопасна ли е тя? Какви са рисковете от прилагането й?

Рискове за нервната система от хранителните режими с понижена кръвна захар

Нисковъглехидратна диетаКолкото и странно да звучи, нашият организъм е така устроен, че основната част от енергията (50 и повече процента) идва от въглехидратите. Макар и не най-калорични, те са най-бързо обработваемият и най-лесен за складиране и преработка източник на енергия в организма. Капацитетът на организма за добив на енергия от въглехидрати е най-голям.

Въглехидрати като галактозата и фруктозата още щом попаднат в тънкото черво и черния дроб, се превръщат в глюкоза - основна транспортна форма в кръвта. Глюкозата се използва от мускулните и нервните клетки като енергиен източник. Тя има още редица други свойства, например променя осмотичното налягане, с което клетките започват да изхвърлят вода в плазмата и по този начин се дехидратират, а кръвното налягане може да се покачи.

Проблемът е, че при различните режими на НВД консумираните храни съдържат малко или никакви преки източници на глюкоза.

Колебанията на кръвната захар

Познати са два варианта: хиперглекимия и хипоглекимия.

Хиперглекимията е висока кръвна захар. По принцип храненията повишават кръвната захар, т.е. за да сте сигурни, че захарта ви е наистина висока, трябва да я измервате на гладно. Високата кръвна захар трайно дехидратира клетките, което води до смущения в работата на много органи; ненавлизането на захар в клетките води до засилено разграждане на мазнини, което обаче при недостиг на въглехидрати в самата клетка (например поради инсулинова резистентност) води до натрупване на токсичния ацетон и започват верижни промени. Този процес не заплашва непосредствено организма; обичайно последиците идват при диабетици, изложени с години на това влияние.

Хипоглекимията - ниската кръвна захар, макар и да звучи по-безобидно, всъщност е по-опасното явление. Нервните клетки, ретината и половите жлези постоянно се нуждаят от въглехидрати; съответно при хипоглекимия незабавно могат да възникнат смущения във функциите на нервната система, зрението, черни кръгове под очите и др. Нерядко се стига и до защитно "самоизключване" на нервната система - припадък, а последствията могат да бъдат и по-лоши и при това да настъпят много бързо.

Нервната система и глюкозата

Глюкозата постъпва в клетките с помощта на хормон - инсулина. Но за най-големите й консуматори - нервните клетки, е направено "изключение"(такова изключение има и при чернодробните клетки, но там идеята е друга). Глюкозата влиза в тях постоянно, т.е. дори и без достатъчно инсулин, както и при диабет от първи тип или заболявания на панкреаса, те ще получават глюкоза.

Нервните клетки постоянно разграждат глюкоза. Концентрацията й в тях клони към нула. Липсата на кръвна захар силно уврежда мозъчните клетки и може да причини хиперглекимична кома.

Ще оживее ли мозъкът при НВД?

Да, разбира се. Нервните клетки са с голям приоритет при снабдяването с глюкоза и дори когато се подложите на по-сериозни диети и приемът на въглехидрати е минимален, организмът има механизъм да се справи с проблема.
Поне на първо време.

Разграждането на въглехидратите дава изходни продукти, като пируват или лактат. Давайки обратен ход на реакцията, организмът започва да ресинтезира глюкоза от тези метаболитни "отпадъци". Освен това глюкоза може да бъде синтезирана от организма и от другите хранителни вещества - белтъчини и мазнини, или по-точно аминокиселини и глицерол. Тези реакции носят името "глюконеогенеза". Спадът на кръвната захар активира надбъбречната кора и хормона кортизол, който вдига нивото на аминокиселините в кръвта. Черният дроб ги дезаиминира (при което обаче се отделят токсични остатъци, като амоняк, който се преработва в урея) и ги превръща в изходни суровини за въглехидратната обмяна.

По този начин организмът е в състояние да произведе до около 200 грама глюкоза дневно, или близо 1000 калории, които са в състояние да обезпечат работата на мозъка и нервната система. Ниските нива на инсулин пък гарантират минималното навлизане на глюкозата в мускулните клетки при тези екстремни условия.

Както виждаме, организмът има пълна готовност да си произведе глюкоза както от другите хранителни вещества, така и от остатъците от глюкозната обмяна. Капацитетът на този процес обаче е малък и трудно обезпечава организма при завишени нужди, твърде дълги периоди от време или пък неочаквани промени в приема.

Алтернативи за мозъка?

При недостиг на въглехидрати тялото започва да използва повече мазнини за енергия. Катаболизмът на мазнините в черния дроб дава остатъчни метаболити, т.нар. кетонни тела, които, след като достигнат определена концентрация в кръвта, започват да се приемат в мозъчните клетки. В нервната клетка те започват да заменят въглехидратите и мозъкът започва да използва кетони, за да функционира. Все пак метаболизмът на кетоните не протича с еднаква скорост с този на въглехидратите - по-бавен е, а и горивото не е обичайно, така че има определен период на адаптация. Кетонната енергия е основен източник на енергия за мозъка в популярната Аткинсова диета. При тази диета често има период на нагаждане, време, в което прилагащият я чувства леност, отпадналост, понижена активност. Това обикновено са първите 1-2 седмици от прилагането на диетата.

Безопасна ли е за мозъка липсата на въглехидрати?

Въпреки че безвъглехидратните диети имат хиляди привърженици по цял свят, отговорът е по-скоро не. Диетата е ефективна, но не е безобидна, още по-малко за дълъг период от време.
Някога използвана за лечение на епилепсия, кетодиетата все повече попада под полезрението на учени и изследователи.

Изследване на Tufts University, направено през декември 2008 г. и концентрирано върху жени между 22 и 55 години, показва остро намаление на способностите за запаметяване и познавателните умения при дамите на кетонна диета. Счита се, че тази диета води до увеличено предразположение към Алцхаймер и прилагането й на бременни може да предразположи децата към някои видове рак.

В контрапункт има проведено изследване в School of Medicine, Cleveland, през 1995 г. То показва липсата на каквито и да е изменения на мозъка у мишки, подложени за три седмици на тази диета, като метаболизмът на мишките на кетонна диета е бил дори по-добър (откъм желания ефект - белтъчна обмяна и топене на мазнини) от този на мишките с другите диети.

Във всеки случай това не е достатъчно доказателство за сигурността на диетата и съмненията са достатъчно основателни; неоспорим факт е, че нервната система използва основно въглехидрати, разгражда ги моментално, а кетони ползва само в крайни случаи.

Мозък, НВД и тренировка

Повечето хора, прилагащи тази диета, я комбинират със спорт. Спортът, освен чисто физическия ефект (уголемени мускули), носи и редица физиологични ползи. Една от тях е допълнителното намаляване на кръвната захар, която мускулите използват като гориво при работа. При ниска кръвна захар тренировката е в състояние да доведе нивата на глюкозата до критични стойности. В този случай е необходимо да поемете малки количества въглехидрати.

Все пак най-добре е да прилагате диетата едновременно с правилно планирана тренировка. При обикновената нисковъглехидратна диета повечето тренировки са приемливи, стига да не са твърде продължителни. Ако целта ви е кетоза, то най-добре правете експлозивна, силова тренировка, интензивна, но с неголяма продължителност и кратко кардио.

Съвременната наука не познава по-ефективна диета за сваляне на килограми от нисковъглехидратната. Въпреки това тя трябва да бъде умерена и добре планирана, за да не се стига до отклонения и нежелани ефекти. Въглехидратите са основно гориво за мозъка и перманентното му лишаване и търсене на заместители е способно да се отрази на функциите му в дългосрочен план.

Затова, пазете диети, но не изпадайте в крайности! Организмът е стабилна система, в която скоростта си има цена!

В статията са използвани източници - виж списъка.

  • barillaus.com
  • futurepundit.com
  • ezinearticles.com
Хареса ли ти статията?
Статията написа Стефан Симеонов
Модератор на форума и BB-Team автор от 2005 г. С интерес в сферата на медицината и физиологията. С опит в спортове като езда, фехтовка, някои бойни спортове и др., но постоянната му любов си остава фитнесът, силовите спортове и всичко свързано с тях. Привърженик на балансираните режими, противник на крайностите, освен когато не е наложително.
Мнения по темата
1
21 март 2009 07:20

Едно голямо браво за статията :) Все пак толкова хора живеят с логото - “Ако може да превърнем и мозъчните клетки в мускулна тъкан”. Не може да сме в хармония със себе си ако даваме предимство само на една част от нашия организъм а другите лишаваме от нуждите им.

Neda
2
21 март 2009 09:49

Чудесна статия! Лишаването от въглехидрати и наблягането на белтъци  си е рисково хранене. Както и лишаването от достатъчно количество разнообразни мазнини /растителни/  си е направо опасно. За опасността от недостиг на белтъци повече се говори и пише и хората са по-запознати.  Остава правилото -Не се лишавай от нищо и внимавай да не прекаляваш с нищо! Не е трудно!  :) 
Поздравления за хубавата статия, която казва истината за така често препоръчваната НискоВъглехидратна Диета!
Бъдете здрави!

3
21 март 2009 09:52

Чудесна статия. Изпитвала съм неблагоприятното влияние на по продължителния безвъглехидратен режим върху нервната система. Смятам, че безвъглехидратният режим е подходящ за много кратки периоди- не повече от 10 дена.
Бих искала да попитам при нисковъглехидратен режим и ежедневна активна мозъчна дейност (5-7 часа през делничните дни) какво е количеството въглехидрати, което да обезпечи функциите на мозъка при по продължително прилагане на режима (6-10 седмици). Тренировките са 3 пъти седмично според съвета в статията.
Благодаря предварително!

Winnie
4
21 март 2009 10:24

Поздравления за статията, Стефане!:)

5
21 март 2009 11:12

И аз съм на това мнение. Видях повече вреди, отколкото ползи от НВД-то. Трябва да се ограничават въглехидратите, но винаги когато се изпада в крайности, вредата е налице.
По-здрави :)

Hydravliska
6
21 март 2009 15:41

Доста разбираемо е описано всичко. Браво за статията :)

Ради Хаджирадев
7
21 март 2009 21:48

Хубава тема. Важно е да се напомни, че за трениращите-любителите тези “орязани” НВД-та не са най-добрият вариант. Тялото си има достатъчно защитни механизми, но самите те отслабват организма и намалят имунитета.

“Спадът на кръвната захар активира надбъбречната кора и хормона кортизол, който ..” няма ли се предвид “надбъбречна жлеза”?

А това ме подсеща на един друг въпрос.. както знаем някои от трениращите вземат кортизол-блокери вместо или направо в комбинация с фет бърнъри. Когато това е комбинирано с НВД с доста ограничено количество въглехидрати (по-малко от 1гр/кг) не става ли прекалено голям риска от хипогликемия или няма чак такова значение?

Стефан Симеонов
8
22 март 2009 15:23

Благодаря на всички ви за интереса.
Разбира се , дал съм едно проучване за и едно против. Ако вие имате повечко информация, ще се радвам да я споделите.

Ради, то е същото. Ясно е ,че източника на хормона е жлеза, жлезисти клетки... Това че е написано кора, то на тази жлеза основната й част се нарича кора. Чак сърцевината й има малко по - различна структура.
Всъщност, не съм сигурен, и не ми се проверява, но мисля, че на самите хормони - кортикостероиди - името е съставна от две думи, като кортикос означава кора. Т.е. стероиди от кората.
Каот това е условно наименование, ясн ое че каот говорим за надбъбречните жлези ,става дума за същото нещо!

По вторият ти въпрос, смятам че отговорът е “да”. Нищожен прием на въглехидрати, комбинирано с блокиране на хормони, водещи до “вадене на глюкогенният резерв” ще увеличат риска от хипоглекимия. Все па кда се има предвид че последната е критично състояние и не винаги и задължително се постига, а и остават много вторични фактори, като глюконеогенезата - т.е. синтез от други вещества(с ограниче нкапацитет, но все пак може да бъде достатъчен да се прескочи минимума).


За всички: тъй, каот интернет е пълен със суперлативи и маркетинг на всеизвестния Аткинс и подобни школи, които се приемат за научни, само защото са гръмнали в американските медии(макар че Аткинс сам се коригира в диетата, неофициално признавайк ислабости в теориите си), аз пък реших обективно да се спрем тук на обратната страна на медала. “Ползи” и ефекти от отказа от въглехидрати може да намерите навсякъде, има даже цели сайтове.

Но това не е нещо повече от ненапълно обоснвана мода, същият, като половинвековното отричане на мазнините и приема им - през голямата част от миналия век, а защо не и в религии, като мюсюлманство и юдаизъм от хиляди години назад.

Neda
9
22 март 2009 17:10

Тъканите на надбъбречните жлеза  са два вида-кора -cortex и сърцевина- medulla. Те  имат различни характеристики и  произход и се различават по афинитета си към багрилата, които се използват в микроскопските изследвания.  Клетките на медулата се багрят  в наситено кафяво от соли на хром, докато клетките на кората-не. Затова клетките на сърцевината са наречени хромафинни клетки, каквито са и  някои клетки на нервната система. Сърцевината /медула/ на надбъбречните жлези  синтезира водно-разтворими хормони- /катехоламини/, като  напр. адреналин и норадреналин и др. Кората /кортекс/ на надбъбречните жлези синтезира хормони производни на холестерола-/кортикостероиди/-кортизол, полови хормони и др.

Стефан Симеонов
10
22 март 2009 17:50

Благодаря за уточнението, Неда :) Именно това имах предвид и аз, но не успях да го изкажа на такъв висок медицински език, а просто като насока.
Поздрави!

Neda
11
22 март 2009 18:18

За мен беше удоволствие, колега.  :)  Благодаря. Надявам се, че обяснението ми е  с добра разбираемост...
Поздрави и от мен!

Ради Хаджирадев
12
22 март 2009 18:42

И аз благодаря за разяснението. Внесе още яснота :)

13
Христианна Петрова
16 юни 2009 06:57

искам да ми разясните вредно ли е кръвно налягане с граници 139/79
на 17 години съм

14
14 юли 2009 14:39

Христинке горната граница ти е висока, пии повече вода. нормално се счита 120 на 80 т.е. 40 деления разлика.

15
26 юли 2009 11:30

Отлична статия. Нисковъглехидратната диета е подходяща, но само за ограничено време и с необходимите предпазни мерки. Вчера имах възможност лично да почувствам ефекта от интензивно натоварване и липса на въглехидрати.

alexxxeight Darkknight
16
13 апр 2011 18:43

нисковъглехидратната диета има ефект само когато се взимат добавки и стероиди , нека да бъдем честни с хората които четат тук

Владимир Недков
17
13 апр 2011 20:10

alexxxeight Darkknight, това съвсем не е така. Ниско въглехидратната диета е концепция, развивана десетилетия от редица диетолози по света, правени са десетки проучвания за ефектите и върху здравето, включително и сравнителни проучвания. Като всяка базова хранителна система и НВД, ако се съобрази индивидуално и се контролира адекватно, ще даде резултат и без стероиди.

alexxxeight Darkknight
18
26 апр 2011 16:11

Не  разбра какво исках да кажа , има ефект отслабва се не е здравословно да се подържа много време страдал Съм бил Съм в болница зарди диети  ,имам предвид че хората които четат ще си кажат ами ше стана релефен и як а без добавки ще стане щиглец за хората които тренират натурално не е добре , ако взимат добавки да , нисковъглехидратна диета спазват култористи който са ми познати и дори те ми казаха че няма смисъл без добавки или химия и добавки и е така .

19
AGLIKKA
8 май 2011 10:22

Аз ще си позволя да не се съглася с горните мнения за НВД. Първо не става ясно точно за кой тип нисковъглехидратна се говори - това, което е описано в статията звучи като принципите на Дюкан, които са пагубни за организма. С НВД наистина се отслабва, но не мисля, че тази диета трябва да се демонизира, защото при правилното балансиране на съотношението В-Б-М 20-20-60% се получава един отличен ефект за организма. От НВД има много повече ползи за здравето, отколкото само отслабване. Мазнините са изключително важни за хормоналната обмяна. Без тях се получава хормонален дисбаланс и заради това много жени, чийто режим на хранене се доближава до РБД, страдат то проблеми с месечния цикъл, нередовност, силни болки, безплодие дори. Освен това прекаляването с въглехидрати (>20% дневно) + консумирането на консерванти, трансмазнини, аспартам и др. вредни вещества в съвр. храни стремително повишава риска от рак (най-разпространените видове днес (чудно защо ли?) - на гърдата, кожата, простатата и др.), алцхаймер, причинява акне и разбира се диабет.  Захарта сама по себе си наистина е отрова за чов. организъм - тя е осн. причинител на гореспоменатите заболявания. Особено в комбинацията си с мазнини, най-вече трансмазнини. Това се отнася за всички видове захари, дори тези в картофите и ориза. Не смятам, че за мозъка има риск, ако въглехидратите се намалят. Напротив. Аз самата съм на ВМ-НВД от 2 месеца най-вече, защото имам 10 килограма за сваляне. От тях съм смъкнала 2 и съм много доволна, защото не изпитвам никакъв глад, ям колкото се може по-натурални храни, никога през този период не съм се чувствала замаяна или отпаднала - точно обратното. Скоро започнах и да спортувам. Нямам проблеми с паметта или запаметяването. Не ям фабрични храни и единственото сладко нещо, което ям е или натурален шоколад, или сусамов тахан с мед, и плодове естествено, но те не са с толкова високо съдържание на захари. Чувствам се енергична и не изпитвам нужда да пия кафе. :) Искам отново да спомена обаче, че НВД не означава просто високобелтъчна диета. С протеините не бива да се прекалява, а всички вещества да са в балансирано съотношение. Това, което най-много ми харесва в този режим на хранене, е че вече нямам пристъпите на глад, които имах предии, тъй като чрез съотношението мазнини-белтъчини и намалени въгл. се регулира инсулиновата чувствителност и разпределението на енергията. При хранене с въглехидрати, енергията им се изразходва страшно бързо и минимум до 2ч след хранене при мен се появяваше чувство на вълчи глад. Щом ги намалих, веднага имаше резултат! Сега енергията ми е разпределена равномерно през деня, огладнявам наистина, когато имам нужда от храна, не ми се спи по никое време, спя много добре нощем. Има много изследвания, които потвърждават нейната антиракова профилактична сила, така че мисля, че всеки би направил един добър избор с този режим. Да не забравяме все пак, че въглехидратите са евтини храни, произвеждат ги монополисти, които искат да печелят на гърба на здравето на хората. Освен това фармацевтичните компании имат изгода да продават лекарствата си. Всичко е бизнес, така че си отваряйте очите и ушите за “полезните” въглехидрати. С тях няма да си навлечете нищо друго освен болести! Освен това не е вярно, че нервната система се нуждае от въглехидрати - тя се нуждае от мазнини. Повчето болести на нервната система, както и някои генетични заболявания, са причинени именно от лошо снабдяване на организма с есенциални мастни киселини. Въглехидратите са бърза енергия, която ни е нужна само при изключителни натоварвания. И да отбележа, че съм си правила изследване на кръвната захар при ВМ-НВД и всичко ми е в норма, не съм имала хипогликемия. :)Това е от мен. Иска ми се по-подробно да обясня как и защо действа така ВМ-НВД, но ще ми трябва повече време и място. :)

alexxxeight Darkknight
20
19 юни 2011 20:17

някаде тук четох ,че по време на тази диета се пият нискомаслени млечни продукти да ама не , да пиеш 0,1 процент прясно мляко и да мислиш че е диетично трябва да си пълен идиот ,много знаем как действа тази диета не е нужно да ни обясняваш има някои хора които я разбират по друг начин и мислят че може да си позволяват най-различни глупости,има дори начин да ядеш хамбургер и пак да си оформен , пише го в новото списание мускули и фитнес и преди Съм го чувал , общо взето трябва диета в която всеки ден се яде различно нещо във различен процент като количество така най-добре за релеф

21
Иванов
15 сеп 2011 08:19

Що, не напишете една статия, “Как да се предпазим от недостатъците на НВД” а наблягате само на “закачливи стати” които нямат особенно голяма полза.

Стефан Симеонов
22
15 сеп 2011 08:31

Колега, статията изобщо не е закачлива и същественият въпрос, който се поставя при нея е ЦНС при НВД - както струва ми се ясно се вижда :)
Как да се предпазите от недостатъците - зависи колко са Ви недостатъците, т.е. при всеки е индивидуално, според това колко недостатъци сте си планирали :) Статията не се ангажира с конкретна рецепта за хранене, а показва къде е критичната граница и какви може да са последствията.
Можете да ги постигнете не само с Дюкан.
Как да ги разберете? Ами по най - простия начин.
Следете си кръвната захар. Започне ли да ви причернява, да се замайвате или да залитате при смяна от легнало в право положение, значи инатът Ви е почнал да става по - голям от възможностите на организма Ви :)

23
Иванов
15 сеп 2011 09:02

Ок значи, от коментара разбирам, че проблеми ще има, при изпадане в крайности на НВД.
Кажете ми тогава кои са най рационалните диети за изгаряне на манини според вас, за да не се сбълскваме с гореспоменаните проблеми, при този хранителен режим?

Стефан Симеонов
24
15 сеп 2011 09:26

Това е съвсем отделен въпрос и изобщо не е предмет на статията.
“Рационалните диети” за всеки са различни и всъщност няма “единствено вярна диета”. Аз например - срамно е да си призная, ама бях стигнал в положение, до което съм свалил 60(шейсет) килограма. Как? Ами пробвах различни диети. Кетодиета с високовъглехидратен ден; НВД без мазни меса. Най - ефективна, лично при мен беше странна диета, която няма да срещнете в учебниците и представлява нещо като НВД в който , образно казано, се яде през ден. Диетата според мен стана ефективна преди всичко с факта, че макар и първоначално да се “понадумквах” на хранителния ден в последствие неяденето започна дългосрочно да ми убива и апетита и капацитета на стомаха.

Така че...
Търсете си Вашият хранителен режим.
Пробвайте различни.
ИДЕАЛЕН ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ НЯМА. Освен на теория.
Установете какъв точно е проблема и кой режим Ви влияе най - добре.
Понякога, особено в нашият случай, подценен страничен факт може да се окаже двигател на прогреса. Например някой да не отслабва и да започне да отслабва ходейки на фитнес. Защо? ами най - вече защото преди това е напълнявал поради стрес, депресия и липса на стимул, а новата активност му подава нова мотивация. Пример давам. Както при мен ключово се оказа не точната комбинация с храни, а битката с апетита.

Всички диети могат да имат ефект, ако заложат на приемлив за Вашият организъм баланс и разбира се на някакъв “калориен недостиг” - казвам го с пълното съзнание че не харесвам калориите като измерител, но е трудн ода предложа по - добър. Уравнениеот трябва да дава минус. 2-3 = -1 4-5=-1 - различни уравнения, еднакъв отговор :)

Успех и мислете с главата си, никой друг няма да успее да измисли собственият Ви организъм по - добре от Вас :)

25
гост
23 яну 2012 22:58

въпрос към последователите на ВМ НВД , от къде идва
формулата В-Б-М 20-20-60% и това демонизиране примерно
на лъжица мед,купичка ориз,печен картоф,...

Von Suthaus
26
8 юни 2012 12:30

Демонизирането идва от ...... склонността на човека да приема дадена идея с фанатична вяра. Особено изразена последица при екземпляри с определени психически проблеми.

Иначе, до самия автор - от години се върнах към подобен тип хранене (много преди света да е чувал за ВМ-НВД формулировката моите треньори му казваха на това “руска школа в храненето”).

Имам периоди на почти нула въглехидрати придружени примерно с почти всеки ден по 2 часа интензивни тренировки, на макс, вкл. двуразово, и не съм изпитал нищо от цитираното по-горе.

Къде да се запиша за феномен!?!?

Георги Трендафилов
27
7 юни 2013 09:07

Мх.. ще плашите куче с кокал.. ;)

Петър Арнаудов
28
29 ное 2013 10:31

Кетони!
КЕ-ТО-НИ!
...
Ама кой да знае, кой да чете...

Лазар Радков
29
29 ное 2013 11:43

Петър Арнаудов,

обясни ни за кетоните. Преди всичко ни обясни от какво зависи какво ще бъде съотношението между ацетоацетат и бета-хидроксибутират от една страна и ацетон от друга.

Това е много важен въпрос, на който е добре да обърнеш внимание, за да мога да ти обясня след това в кои случаи кетозата е силно непрепоръчителна и може да се отрази силно негативно на човека, който по един или друг начин изпада в нея.

поздрави
Лазар

Петър Арнаудов
30
29 ное 2013 12:39

Лазар,
ще обясняват тези, които пишат статиите. Аз и да обясня, никой не бива да ме слуша, защото не съм специалист и изобщо нямам професионални познания в областта на храненето или тренирането. Сам си троша главата (и тялото може би), според това което чета и изпробвам върху себе си.
Просто не ми хареса поредното привързване към догми, от сорта на “без захар, мозъкът ти спира и не можеш да стигнеш до офиса, камо ли да отвориш вратата му...За трениране пък да не говорим. Абе ще оцелееш, тялото ти ще се справи някак, ама...” А какво не ми харесва на мен, си е пак мой личен проблем и надали трябва да го споделям тук.
Че универсални истини, камо ли диети, няма, това е ясно. Но в специализирани сайтове като този, текстовете трябва да са особено внимателно написани, защото за много хора може да останат единствените прочетени по дадена тема и да ги оставят с, хайде, не грешно впечатление, но да го наречем едностранчиво такова. Разбира се, няма как в четиво за 5-10 минути да се разгледат подробно всички аспекти по толкова обширни въпроси...

Лазар Радков
31
29 ное 2013 14:25

Петър Арнаудов,

кажи ми често - чете ли статията? Ама наистина честно!

Благодаря

Стефан Симеонов
32
29 ное 2013 14:30

Петър Арнаудов, единственото обяснение , което мога да дам, е че от статиите не е редно да се чете само заглавието. Повече не виждам какво да кажа и каква дискусия да провеждам, специален раздел от статията е за кетоните, ама не е под заглавието точно :)
Ако имате нещо против че без въглехидрати мозъкът спира, ако искате можем да направим опит да минете на аткинсова диета и медикаментозно да блокираме усвояването и преобразуването на въглехидрати в организма. После ще минете на кетони и ще заповядате във форума да ни обясните за какво става въпрос и къде грешим :)

Шегата настрана. Въпросната тема се сблъсква с адски много вярващи и повярвали си ,защото веднъж отслабнали на някоя диета. На мен това ми е известно че е така от 10 години сигурно. Темата е щекотлива и някои хора дори не знаят защо я приемат лично.  Но в темата ви се обяснява общата логика на функциониране на организма. Каквито и гениални формули да ги мислите, основното гориво на организма СА И ВИНАГИ ЩЕ БЪДАТ ВЪГЛЕХИДРАТИТЕ.
А кетоните винаги ще бъдат малко или повече токсични.

Идеята на кетоните е да компенсират временен недостиг, какъвто е и принципа на “кислородният кредит” в клетките на мускулите например. Не е идеята еволюционно да изместят въглехидратите.
И да, няма да умрете, но между другото спирането на приема на въглехидрати НЕ ОЗНАЧАВА РАБОТА БЕЗ ВЪГЛЕХИДРАТИ.
Просто има още един раздел в статията - глюконеогенеза.
Няма да отбелязвам, само ще забелязвам ,че изобщо е неприемливо при това положение да предлагате дискусия.

Поздрави!

Стефан Симеонов
33
29 ное 2013 14:33

Мда, Лазар ме е изпреварил. Благодаря , Лазаре. Очевидно е че от “четивото за 5 минути” човекът е отделил към 15 секунди на четене. Оттук нататък каквито и доводи да вкарва, че е очевидно че вместо да се извини, търси да се заяжда.

Михаела Йорданова
34
17 дек 2013 11:16

Точно и ясно е обяснено, без излишни сложнотии. Всичко написано е вярно. Не трябва да се прекалява с нищо и най-хубавото е да следим собствения си баланс - тялото ни само говори. За момченцето по-горе което ” говори с културисти” които са му казали ( или беше прочел, не помня ), че с хамбургери пак може да си релефен - порастни! Здравословното хранене и спорт са част от добрия живот, а не част от пътя по който да станеш културист, як и нацепен мъжага. Най-обърканото в днешно време по този повод е,че доста мъже смятате,че ако имате плочки на корема и яки нацепени мускули означава,че сте много здрави и яки, а и много харесвани от жените. И трите неща са пълни глупости! Първо, това да си релефен и “нацепен” ( много смешна дума ) не значи че си много “як” и си по-здрав от другите, дори напротив, като знам какви боклучиви добавки и анаболи се взимат в БГ просто ми става зле. Дори някой беше влизал в болница - ако се беше хранил адекватно и не се беше блъскал с евтини боклуци само и само да станеш як, нямаше да се налага. И второ, това че човек има релефно и оформено тяло не го прави по-готин в очите на жените, дори напротив. Много често такива мъже са противни за нас, не само защото са прекалено обсебени от собственото си тяло и външен вид, а защото ги асоциираме с гейове. Така че си помислете преди да се правите на нацепени роботи. Жалко ми става като видя във фитнеса някакви момченца как се потят на щанги без хал хабер да си имат какво изобщо правят и най-често резултата е огромен гръден кош и ръце и слаби,хъбрави крачета. Е, аз на това не му викам културист!

35
29 юли 2014 19:08

Страхотна статия и коментари, поне до момента в който Алекс Черния рицар и Аглика (която е на НВД от 2 месеца и нищо и няма) не се включиха в коментирането.

Поздравления.

Колкото до д-р Аткинс, който се смята за един от гурутата на ВМ-НВД - не забравяйте, че е починал на 72 годишна възраст, тежащ 117 килограма, след като се подхлъзнал на лед. Жена му така и не е позволила да му бъде направена аутопсия, а медициския му картон разкрива дълга история от сърдечни удари и проблеми със сърцето.

36
8 март 2015 20:48

Привет от мен! Много добра статия, г-н Симеонов. Само едно неясно нещо остана за мен и бих искала да попитам: рязко спрях всякаква захар, абсолютно всякаква, освен няколко банана и ябълки. Преди около две седмици реших да се откажа от захарта, към която съм пристрастена. Много зле се чувствам, въпросът ми е грешен ли е тоталният отказ от захар? Тази абстиненция ще отшуми ли скоро? Може да ми се смеете, но аз вече сънувам как се тъпча с шоколад :/  Благодаря за вниманието!

Стефан Симеонов
37
8 март 2015 20:56

Здравейте и честит празник.

Точната дума е, че подобен светкавичен отказ от захарта е дори опасен.
Не съм наясно с точната диета и с целите й, с които я прилагате, но пр иположение , че употребявате термини от типа на “пристрастеност към захарта” бих препоръчал поне веднъж в седмицата ,ако не и два, да си позволявате по нещо малко, като говоря за нещо свързано с глюкоза ,а не директно със захар.

38
23 ное 2015 23:05

Здравейте,
Бих искал да попитам автора (а и останалите читатели) няколко неща по тази много интересна тема:
1. Колко минимум грама въглехидрати на килограм са необходими за един нормално спортуващ човек който е на нвд, за да обезпечи нормалното функциониране на мозъка ? Защото в статията не  е посочено и е малко неясно къде  приблизително е границата. Както се казва: дали нещо ще е отрова или лекарство понякога е въпрос на дозиране.
2. Вярно ли  е, че по-голямото количество въглехидрати забавя и затруднява усвояването на протеините и затова нвд се стреми да ги ограничава?
3. Чета, че нвд се прилага успешно и при активни спортисти. От друга страна срещам единствено отзиви за това как хората  отслабват с този хранителен режим. Така и не мога да разбера, може ли да се покачва с този режим мускулна маса и то по колко кг на месец? Естествено, че  е строго индивидуално, но факт е, че не прочетох и едно мнение на човек, който да се похвали, че е покачил масата си, което малко ме озадачава? Някой може ли да сподели дали на практика е имал опит в посока покачване на маса с този режим и дали е приложим?

39
15 сеп 2016 19:14

В момента в България много малки деца страдат от Хипогликемия, най - често след лечение с високи дози антибиотици. Това което се случва е, че детския мозък буквално може да загине безвъзвратно.

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.