Лечение и профилактика на затлъстяването

Да гладуваме, да се подложим на операция или да се доверим на съвременната фармакология?

от четиво за 11 минути

Затлъстяването постепенно се превръща в световна епидемия със сериозни здравни и икономически последици. Милиарди евро се влагат ежегодно в разработването на стратегии за лечение и профилактика на заболяването с най-голяма социална значимост в наши дни. Колко ефективни обаче са тези стратегии и коя точно да изберем при необходимост?

ЗатлъстяванетоОсновната причина за развитие на затлъстяване е хронично поддържаният положителен енергиен баланс, породен от увеличен енергиен прием, понижен енергоразход или комбинация от двете.

Следователно, за да се предпазим от натрупване на излишни килограми или да загубим тегло, трябва съответно да поддържаме енергийно равновесие или да предизвикаме отрицателен енергиен баланс.

Това може да бъде постигнато по два основни начина: чрез увеличаване на енергоразхода (физическа активност) или чрез ограничаване на енергийния прием (диетологични интервенции, фармакотерапия, оперативни намеси).

Заслужава ли си да се подложим на операция и кога?

Хирургичните интервенции, провеждани за лечение на затлъстяване (в това число не влиза естетичната хирургия) са известни под общото наименование бариатрични операции.

Терминът включва различни оперативни методи, целящи намаляване големината на стомаха или ограничаване усвояването на хранителни вещества.

Най-популярните и най-често прилагани операции са стомашният байпас и напасващата се стомашна връзка.

Важно е да се знае, че бариатричните операции са показани само при пациенти с ИТМ ≥ 40 кг/м2, страдащи от сериозни съпътстващи заболявания (артериална хипертония, метаболитен синдром, захарен диабет тип 2), при които използването на диета, физическа активност и фармакотерапия не са имали ефект.

Преди подлагане на подобна операция всички пациенти трябва да преминат през щателни медицински изследвания, а консултациите с психолог са задължителни, защото в голяма част от случаите наличието на депресия може да провали лечението.

На всички пациенти трябва предварително да се разяснят някои основни моменти: възможността от възникване на усложнения, необходимостта от последващо фармакологично лечение, както и какви резултати да очакват от операцията.

Количеството загубено наднормено тегло (наднормено тегло = телесно тегло – идеално телесно тегло) е строго индивидуално и зависи от използвания метод.

При приложение на напасваща се стомашна връзка най-често наднорменото тегло се понижава с 45-47%, а при използване на стомашен байпас - с около 60-62%.

Въпреки че усложнения след прилагането на бариатрични операции възникват често (при около 20% от пациентите), смъртността е относително ниска (от 0.1 до 1%), като това до голяма степен зависи от опериращия екип и от следоперативните грижи.

Бариатричните хирургични интервенции крият някои здравни рискове, но за момента са единственият дефинитивен метод за лечение на затлъстяването, с наблюдавана загуба на тегло за период от 10 години (1).

Фармакологично лечение на затлъстяването

Фармакологичните средства, използвани в борбата със затлъстяването, най-често се прилагат в комбинация с дуги терапевтични методи, за да увеличат техния ефект.

Те въздействат върху различни органи и системи в тялото (централна нервна система, храносмилателен тракт, периферни тъкани) и целта им е нормализиране на патологичните механизми, виновни за развитието на затлъстяване.

Въпреки наличието на голям брой подобни препарати само три са показали достатъчно добри резултати и са одобрени за продължителна употреба.

 • Сибутрамин (Sibutramin) притежава централно (в мозъка) действие. Той инхибира деактивирането на невротрансмитерите серотонин и норепинефрин и по този начин потиска апетита. Голям брой изследвания показват загуба на тегло от около 4.5 кг след едногодишно изолирано използване на сибутрамин. При комбинирането му с промяна в начина на живот (понижаване на енергийния прием и увеличаване на физическата активност) може да се очаква отслабване с около 12 кг на година. Употребата на този препарат предизвиква увеличаване на кръвното налягане и ускоряване на сърдечната честота, затова приложението му е противопоказано при хора със сърдечно-съдови заболявания. Сибутрамин е разрешен за употреба до 12 месеца (2).
 • Орлистат (ксеникал) е ензимен инхибитор, възпрепятстващ разграждането на мазнините в червата и абсорбирането им през чревната мукоза. Приложението на орлистат предизвиква загуба на тегло от около 3 кг за 1 година. Което е по-важно, той подпомага запазването на загубените килограми и подобрява рисковите фактори за развитие на усложнения вследствие на затлъстяването. Препаратът може да предизвика някои стомашно-чревни проблеми като диария или да намали резорбцията на мастноразтворимите витамини. Сериозни странични ефекти се наблюдават изключително рядко и орлистат е одобрен за приложения до 2 години (2).
 • Римонабант (акомплия) е медикамент, блокиращ канабиноидните рецептори в централната нервна система и в периферните тъкани, като по този начин потиска апетита и подобрява обмяната на веществата. При употребата му може да се очаква значително понижаване на телесното тегло (около 7 кг за 1 година), както и подобряване дейността на сърдечно-съдовата система. Блокирайки канабиноидните рецептори обаче, римонабант увеличава вероятността за развитие на депресивни състояния (2).

Както се вижда, в повечето случаи изолираната употреба на фармакологични препарати води до сравнително малка загуба на телесно тегло.

От друга страна, страничните ефекти, които те може да причинят, не са изучени напълно и упоребата им е разрешена за период от максимум 2 години.

По този начин те са краткотрайно решение на дълготраен проблем като затлъстяването и се налага приложението им да се комбинира с модификации на хранителните и двигателните навици.

Физичеката активност и загубата на телесно тегло

Резултатите от научни експерименти, изследващи въздействието на физическите упражнения върху загубата на тегло, са сравнително оскъдни.

Установено е, че само с упражнения може да се постигне понижаване на телесното тегло с 2 до 7 кг.

Въпреки това значението на физическата активност не бива да се подценява и тя трябва да бъде неразделна част от всяка стратегия за понижаване на телесното тегло.

Физическите упражнения не само повишават енергоразхода, а подобряват капацитета на организма да използва за енергия мазнини, благоприятстват дейността на сърдечно-съдовата система и намаляват вероятността за развитие на усложнения, свързани със затлъстяването.

В допълнение те спомагат за запазване на мускулната маса по време на отслабване и дори за повишаване на нейното количество.

Тъй като мускулите са метаболитно най-активната тъкан в човешкия организъм, по-голямото им количество би предотвратило или забавило бъдещото възвръщане на загубените килограми.

Доскоро се акцентираше основно върху използването на упражнения за издръжливост, но през последните няколко години се наблюдава научно обоснована тенденция за включване и на силови упражнения в седмичния режим.

За хора, които никога не са практикували какъвто и да било спорт или са имали дългогодишно прекъсване, се препоръчва започване с 2-3 занимания с ниска до умерена интензивност и продължителност 30-40 минути седмично.

Целта е постепенно да се стигне до 60-минутни тренировъчни занимания с умерена до умерено-висока интензивност 5 дни в седмицата.

От изключителна важност е правилното дозиране на физическите натоварвания при хора, страдащи от съпътстващи заболявания, както и непрекъснатият контрол за наличие на субективни и обективни странични реакции.

В много случаи затлъстяването е резултат от липса на всекидневна, т.нар. хабитулна физическа активност.

Ето защо хората трябва да бъдат насърчавани да въведат някои промени в ежедневието си: да използват стълби вместо асансьор, да паркират колата по-далече от входа на жилището си или от магазина, за да увеличат разстоянията, изминавани пеша, да използват свободното си време за разходки вместо за гледане на телевизия.

Въпреки че физическата активност не оказва особено влияние върху загубата на тегло, тя има съществено значение за осигуряване на по-добро здраве и за поддържане на ефекта от диетологичните интервенции (3).

Диетологичните интервенции в борбата със затлъстяването

В наши дни разнообразието от диети, обещаващи бърза и трайна загуба на тегло, е толкова голямо, че за обикновения човек е изключително трудно да се ориентира в обстановката.

Някои автори препоръчват лечебен глад, други - намаляване или елиминиране на определени макронутриенти от хранителното меню, а здравните власти - просто намаляване на енергийния прием.

Кой е най-правилният избор при започване на диета и има ли въобще такъв?

Нека разгледаме някои от най-често прилаганите диетологични интервенции.

 • Много нискокалорийни диети (VLCD) – това са хипоенергийни диети, доставящи на организма до 800 ккал на ден. Използвани още от 20-те години на ХХ век, те най-често се предлагат като готови течни формули с различно съдържание на макронутриенти и осигуряват бърза загуба на телесно тегло. Подходящи са за употреба от хора с ИТМ ≥ 30 кг/м2, страдащи от съпътстващи заболявания, които могат да бъдат повлияни от рязко понижаване на теглото. Очакваните резултати варират от 2-3 кг седмично до 12 кг за период от 12 седмици. VLCD не трябва да се прилагат за дълги периоди от време, както и при деца, бременни или кърмещи жени, при хора, страдащи от сърдечно-съдови, бъбречни заболявания, остеопороза и др. Използването им трябва да става само под строг медицински контрол (4).
   
 • Стандартни нискокалорийни диети – това са диети с високо съдържание на въглехидрати (55 - 60% от общата енергия), ниско съдържание на мазнини (< 30%), умерено съдържание на белтъци (15 – 20%), осигуряващи отрицателен енергиен баланс (500 – 1000 ккал под нормалните енергийни нужди). Богати са на сложни въглехидрати и фибри и имат нисък гликемичен индекс. Тези диети може да доведат до 10% загуба на тегло за период от 6 месеца, като същевременно значително намаляват опасността от развитие на съпътстващи заболявания. Те не крият никакъв риск за здравето на хората и са препоръчвани от здравните власти в цял свят (4).
   
 • Нисковъглехидратни диети (НВД) – това са диети с крайно ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини и белтъци. Физиологичното обяснения на тяхната потенциална ефикасност е поддържането на сравнително ниски инсулинови нива, които биха благоприятствали загубата на телесно тегло. Тъй като са масово използвани от десетиления, тези диети са сравнително обстойно проучени.

  Оказва се, че от гледна точка понижаване на телесното тегло те превъзхождат стандарните нискокалорийни диети само при кратка употреба (3 месеца), докато при продължително приложение (6 месеца) ефектът е еднакъв. Много често НВД са богати на наситени мастни киселин, увеличаващи риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, и крият риск от животозастрашаващи пристъпи на хипогликемия (остро понижаване на кръвната захар) (4).
   
 • Бедни на мазнини диети – създадени за профилактика на сърдечно-съдови заболявания, тези диети, съдържащи 10-15% мазнини, постепенно придобиват широка популярност (The Ornish Diet). Техният ефект върху загубата на телесно тегло не се различава особено от този на стандартните нискокалорийни диети. В същото време беднити на мазнини диети съдържат голямо количество фибри и може да възпрепятстват усвояването на някои микроелементи и на мастноразтворимите витамини, затова не се препоръчват за дълготрайно приложение.
   
 • Високобелтъчни диети – тези диети съдържат относително високо количество белтъци (около 25%). Тъй като белтъците притежават изразен термогенен ефект и удължават чувството на ситост, високобелтъчните диети бяха посрещнати с изключителни надежди. Досега обаче няма доказателства, че те стимулират загубата на телесно тегло. Освен това приемът на белтъчни храни, богати на пурини (червени меса и морски деликатеси) крие известен риск от развитие на подагра и бъбречни заболявания (5).

От написаното дотук става ясно, че изборът на правилна диетологична интервенция е строго зависим от моментното ни здравословно състояние и от поставените цели.

Големият проблем обаче е друг – запазване на загубеното тегло.

Почти в 100% от случаите след прекратяване на диетата теглото постепенно се връща до пъроначалната си стойност.

Това прави подлагането на кратки многообещаващи диети нерентабилно и изисква дълготрайна и дори доживотна намеса в хранителните навици.

Ето защо най-подходящият и безопасен избор е използването на балансиран хранителен режим, осигуряващ умерен енергиен дефицит.

В заключение – затлъстяването е хронично заболяване, изискващо "хронично" лечение.

За съжаление единственият метод, осигуряващ дълготрайно отслабване, са бариатричните хирургични интервенции.

Чрез някои промени в начина си на живот обаче ние можем не само да се предпазим от затлъстяването, но и да се избавим от неблагоприятното му присъствие.

В статията са използвани източници - виж списъка.

 • Sjostrom L, Lindroos AK, Peltonen M, Torgerson J, Bouchard C, Carlsson B, et al. Lifestyle, diabetes, and cardiovascular risk factors 10 years after bariatric surgery. N Engl J Med. 2004 Dec 23;351(26):2683-93.
 • Li Z, Maglione M, Tu W, Mojica W, Arterburn D, Shugarman LR, et al. Meta-analysis: pharmacologic treatment of obesity. Ann Intern Med. 2005 Apr 5;142(7):532-46.
 • Hainer V, Toplak H, Mitrakou A. Treatment modalities of obesity: what fits whom? Diabetes Care. 2008 Feb;31 Suppl 2:S269-77.
 • Strychar I. Diet in the management of weight loss. Cmaj. 2006 Jan 3;174(1):56-63.
 • Hensrud DD. Diet and obesity. Curr Opin Gastroenterol. 2004 Mar;20(2):119-24.
Хареса ли ти статията?
Статията написа Цветан Стефанов
Цветан е магистър по "хранене и обмяна на веществата". Интересите му са насочени към метаболитните заболявания и към значението на физическата активност и храненето в етиологията на затлъстяването, метаболитния синдром и захарния диабет тип 2. В момента разработва докторска дисертация за влиянието на редовните занимания с физическа активност върху различни компоненти на метаболитния синдром.
Мнения по темата
1
20 апр 2009 18:43

Статията е чудесна, отново...
Имам въпрос, защото моето хлапе, преди тренировка тенис/ понякога само половин час преди това се храни и отива на тренировка. Не бих казала, че е кой знае колко активна, но все пак е физическо натоваране. И тъй като има проблеми с теглото, опитвам се да не и разрешавам обилно хранене. Успявам, но е трудно да я залъжа с банан, ябълка или плод само. Все пак след училище децата са свикнали да хапнат в къщи. Направо ми е дилема, как да се справя с това, хем да не е гладна на тренировката си, хем да не яла ...??/1

2
26 апр 2009 15:03

страхотна статия.
tennis mom, детенцето ти ще се оправи/каза че е 60кила /,нали спортува усилено.само внимаваи да не и насадиш някакви комплекси и да развие анорексия.еми,пълничка е,но нали спортува-с възрастта,а и ти каза,че се храни здравословно ,ще надрасте дебелината .но от прекалено вманиячаване,може да и насадиш мн големи вреди.и аз бях така като дете ,маика ми навсякъде се подиграваше,че съм три пластова и ме записваше да тренирам всичко.готвеше ми какви ли не диетични манджи......сега и да отслабна и да надебелея ,все се имам за огромна.виждам че съм нормална,всички ми го повтарят,мъжа ми се уморява да си прося комплименти,но в съзнанието стои това малко трипластово дете и ми е отвратително.като съм на гости аз все смятам ккл.,като седна на маса винаги броя ккл и ме е срам на банкети да ям с другите хора.срам ме е да покажа че ми е готино да се наям,в къщи се крия пред хладилника като заспят и ям като за последно.това е само защото като бях дете ,мн по-висока от връстниците си и малко закръглена,ми се натякваше денонощно,че трябва да съм слаба.казах го.извинявам се ,че спамя темата,костваше ми ,мн.да си открехна душицата.но е по-добре по-дебелко дете със щастливо детство ,отколкото потиснато от амбициите на мама/понеже тя е страхотна ,слаба и се грижи за себе си.така,че мила по-внимателно.в краина сметка е важно хармонично развитие,а не слабо момиче ,с увредена самоидентичност.и идея си нямаш каква машина за смятане на масти,белтъци и въглех.,разходи от бягане и т.н.,даже и от секс,купуване на дрехи с 5 размера  по-малки,постоянния часовник в главата ти да си слаба.това е болестно състояние.от него не се мре,но цял живот си го носиш като самар.в училищата е пълно с такива деца,които ядат само солети.спри да и висиш над главата и да и контролираш хапката.сприятели се с нея и я научи сама да се контролира и да уважава здравословната храна.сега може и да успяваш да я залъгваш с бананче и ябълка,но като порасне ще избухне бомбата.надявам се да съм ти била полезна и не ми се сърди.

3
27 апр 2009 15:14

Благодаря за съвета, Петина. Аз слава богу не съм от тия майки, тя все пак е само на 11 години.

Мен ме притеснява, че тя се притеснява Как да и отговоря, като ме пита, мамо защо другите ядат по няколко сандвича и не са като мен. И като разбрах, че на рожденни дни никога не яде торта/от срам/ и от училище си пести паричките за нещо друго, като излезем двете... Ами, стана ми тежко и поради тази причина се опитвам да намеря решение. Слава богу, никога не съм и казвала обидни думи. Но тя сама си ги измисля. Дали някой и е казал, дали ...Незнам. Но много благодаря за съветите, защото и аз си нося от детството някои комлекси. А за залъгването, правя го не целенасочено, ами, нали знаеш, ще ти е тежко докато играеш и така. Още повече , че и с  приятел лекар се консултирах, той също казва, че ако си се нахранил здраво, тренировката е даже вредна. Ами това е.

4
27 апр 2009 16:06

за съжаление децата са доста жестоки по отношение на външните различия.проблема с храната  е вследствие на вътрешни борби.има някакви емоционални въпросителни.още повече отношението на девоиката към храната е като отношението към мама.ти си и кумир в момента.говорила ли си с психолог.м.алгафари им доста интересни статии в една от книгите си по този въпрос.

5
28 апр 2009 05:56

Наистина чудесна статия!
Наднорменото тегло е проблем и справянето с него също е проблем, за съжаление. Единственият начин да се регулира теглото и да се поддържа в норма е разумното хранене, съчетано с оптимално физическо натоварване. И това - до края на живота. Или безкраен низ от диети с “йо-йо” между тях. Със сибутрамин имам горчив опит. Вземах го 5.5 месеца, свалих 5 кг, но повиших кръвното налягане и сърдечната честота. Сега, 6 месеца по-късно, изгубените килограми се върнаха, постепенно намалявам лекарствата за кръвно, с надеждата, че скоро няма да имам нужда от тях. По-добре малко закръглена, но здрава и в добра физическа форма!

6
28 апр 2009 18:03

не мога да разбера как се съгласяват хората да пият такива лекарства ,които имат толкова странични ефекти и се махат 5 кила.поне 20 да са,а то 5 - и след 5 мес.с още 5 отгоре.какво обаче е разумното хранене?

7
Цветков
30 юни 2009 18:52

Стомашен бай пас е златен стандрат за лечение на болезнено затлъстяване. Прилага се при Индекс на телесното тегло над 45 и помага много ефективно на пациентите. Операцията е лапароскопска и се прилага единствено в Болница “Доверие” София. Цената е 5000 лева и е много лошо, че здравната каса не заплаща нищо за това социално значимо заболяване!

8
1 юли 2009 09:26

за болезнено затлъстяване с индекс над 40.а масата от хора са с наднормено тегло и си носят с наслада 10-15кила.за тях едва ли операцията би била решение.а лакомията и вечното чувство,че си гладен ,с каква операция ще се оправи.с лоботомия ли?станало веднъж пандемия трудно се овладява дебелеенето.та нали е в народопсихологията ни -да седнем на маса,да хапнем и пиинем,че един живот имаме.

9
11 юли 2009 18:57

За себе си съм намерила решение. В понеделник си възстанових навика да я карам само на вода. Това не само ме кара останалите 6 дена да не чувствам вълчи глад, но и да не ям такива количества, каквито си мислим, а в действителност че са нормални.

Едно от нещата,което провокира яденето, е късната вечеря. Ако вечеряш късно, защото за деня си имал само веднъж ядене, ОК, но ако си си хапвал здраво и вечеряш още по-здраво и то късно, сутрин със сигурност умираш от глад. Пробвайте. Аз съм забелязала от децата. Ако след късна игра отворят хладилника, на сутринта първо пак са там. Ако последното хранене е било преди залез слънце, както казват старите хора, хладилникът не ги дърпа чак толкова.

Проблемите също карат хората да ядат. Когато се хранят, тревожното чувство отива нанякъде, макар и за малко и затова много хора ще чуете, че дебелеят от нерви. Пак опират нещата до психиката, до стабилното емоциоанлно състояние.

Моята малка взе да отслабва. Дали защото я водих на масажи за гърба, имаше проблем и оттам някак си се промени... незнам.

Добрия масаж на тялото позволява, както казват китайците, енергиите да се движат свободно, без задръжки. Затова йогата е толкова универсален начин за възвръщане на фигурата и психичното здраве.
Другото, на което трябва да се обърне внимание, е как дишат хората, които имат проблеми с килограмите. Ако дишането им е непълноценно, това също предполага затлъстяване.

Но се учим, нали? Иам начин, не може да няма.

10
16 юли 2009 18:48

имам проблем...на 14 съм 1.60,1.65 някаде висок и 70 кила...как да отслабна?трябва ми помощ наистина!съжалявам ако тук му не е мястото на този пост,но...незнам какво да направя

Draken
11
12 яну 2010 17:04

Grigor отваряш форума на тоя саит, и почваш да четеш (първо четеш) ако случайно има нещо дето не можеш да го разбереш питаш. Има тонове информация.
Успех

12
доктор
20 окт 2010 11:06

Сибутрамина е вече забранен за употреба в САЩ и други страни поради странични действия и самоубийствени опити. Също така бариатричната хирургия е единствения ефективен и клинично доказан метод за борба с болестното затлъстяване. Проблемът е че след операцията пациента трябва да бъде следен от диетолог, психолог, ангажиран личен лекар и сестра с обучение по бариатрична хирургия. В България това не може да стане, въпреки че и ББ си е вече с наднормено тегло. Другият проблем е че Здравната Каса и онези от МЗ не признават болестното затлъстяване за социално значим проблем и съответно не отдeлят пари за лечението му.

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.