Проблемната коса

Косопад и оплешивяване

от четиво за 6 минути

Загубата на коса или нейното разрушаване не е само медицински проблем, но може и силно да наруши душевното равновесие на човек и дори благополучието му като цяло. Защото нашата коса запазва своята важност като символ на сила, младост, жизненост и здраве. А парадоксът тук се крие в това, че здравата коса е нещо, за което дори не губим много време да мислим. Но дали така стои въпросът с косопада...

КосопадЕто малко общи факти за човешката коса:

 • Общ брой косми: 100 000-150 000
 • Гъстота: 200 косъма/см3
 • Диаметър: 0.1 мм
 • Растеж на косъма: 1 см за един месец
 • Брой падащи косми на ден: 50-100

Какво би станало, ако само някой от тези показатели е нарушен и при всяко сресване на косата в ръката ни остава огромна шепа косми?! Звучи кошмарно, нали?

Коса и история

Различна и динамична е ролята на косата през вековете. В Древен Египет косата се превръща в символ на статуса, като личност, общество и позиция. За келтите пък тя е символ на силата, докато за древните гърци - израз на отношение към света като цяло. Векове по-късно прическата пънк се превръща в основен символ на съпротивата. А през 60-те години косите стават символ на младите, които искат любов, а не война. Дали има някой, които да не е чувал за знаменития мюзикъл "Коса"?!

Фази на растеж на косата

Растежът на косата е асинхронен и цикличен. Космите растат от корена и имат цикъл от три последователни фази:

 • Анагенна фаза (85%) - от три до осем години. През тази фаза се наблюдава непрекъснато делене на клетките, изграждане на косъма, крайна диференциация на кератинизиращата зона и непрекъснат растеж на косъма.
 • Катагенна фаза (1%) - от две до три седмици. Това е т. нар. "фаза на обратно развитие" на косъма, клетките бавно спират делението си, фоликулът на косъма се свива и измества към повърхността.
 • Телогенна фаза (14%) - от 2 до 4 седмици. Известна като "фаза на почивка". Косъмът пада, фоликулът се изтегля по-дълбоко в кожата, след което започва нова фаза на растеж.

Коефициентът на интелигентност и цветът на косата - мит или реалност?

Отговорът се крие в сложния химичен състав на косата. Основните елементи, изграждащи косъма са: C (45%), O (28%), N (15%), H (7%), S (5%), както и някои микроелементи - Mn, Cu, Na, Ag, Hg, Br, Cl... общо 40 вещества. Установено е, че при брюнетките преобладава сребро, манган, олово, титан и мед; никелът съпътства прошарените коси, а при естествените блондинки златото в косите е съвсем реално. Учени твърдят, че анализът на косъма дава ясна предства за умствените способности на човек. Хората с висок коефициент на интелигентност имат повече цинк и мед в косите си.

Често страдаме от косопад? Защо?

Факторите за косопад се разделят в две основни групи:

Нарушения в растежа на косъма:

 • в отговор на вредни влияния
 • увеличаване броя на корените в телогенната фаза
 • дистрофия на косъма 

Структурни нарушения:

 • механични - при сресване, приглаждане, силно стягане на косата. Понякога при силно тупиране на косата с гъст гребен настъпва увреждане на кутикулата на косъма и той се накъсва.
 • химични - обезцветяване, боядисване, трайно къдрене
 • физични - излагане на слънце, UV-радиация, горещ и сух въздух

Видове косопад, познати в медицината

В медицината са познати два основни вида косопад: ефлувиум (процес на косопад) и алопеция (краен резултат от процеса на косопад). Алопецията от своя страна се дели на :

 • злокачествена - фоликулът е безвъзвратно разрушен поради тумор, инфекция и др.
 • доброкачествена - фоликулът все още функционира. Доброкачествената алопеция има няколко подвида: алопеция ареата, андрогенна алопеция и дифузен ефлувиум.

Неслучайно казват, че оплешивяването е "привилегия" на силния пол. 47% от мъжете до 30-годишна възраст страдат от т. нар. андрогенен косопад. Той е резултат от катаболитния продукт на тестостерона - дихидротестостерон, който първоначално причинява скъсяване на анагенната фаза, което впоследствие води до намаляване и изтощаване на фоликула на косъма. Андрогенната алопеция започва при слепоочията, областта над челото и темето на главата. За разлика от мъжете, при които се наблюдава неравномерен косопад, при жените той е равномерен, предимно в горната част на главата. А специалисти твърдят, че плешивостта е генетично заложена.

Многобройни са и причините за дифузния ефлувиум:

 • Стрес
 • Температура, инфекции, ревматизъм, анемия, метаболитни нарушения (тиреопатии)
 • Бременност и кърмене
 • Интоксикация, радиация
 • Недохранване, диетичен хранителен режим, безразборен прием на алкохол, продължителен прием на лекарствени вещества (цитостатици, бетаблокери, липидопонижаващи средства)

Една от формите на локална плешивост е алопеция ареата. Тя се появява внезапно, като лечението е трудно и продължително, но е възможно понякога да изчезне и сама. Започва с плешиво кръгло петно на темето и постепенно обхваща и други участъци от главата. По принцип се препоръчват продукти, стимулиращи луковицата на косъма.

Здрава и красива коса - лесно е!

Преди всичко трябва да запомним, че воденето на природосъобразен начин на живот би ни осигурило не само красива коса, но и крепко здраве. А как да се погрижим добре за косите си? Ето няколко полезни съвета:

 • Винаги използвайте подходящ за вашия тип коса шампоан. Преди да го нанесете върху косата си, го разтворете добре и след нанасянето му масажирайте енергично кожата на главата .
 • Използвайте сешоар само в краен случай.
 • Избягвайте агресивни бои за коси, които освен че нарушават целостта на косъма, увреждат и кожата на главата.
 • Приемът на голямо количество плодове и зеленчуци би оказал благоприятен ефект.

С развитието на съвременната медицина се увеличава броят и качеството на предлаганите продукти против косопад и оплешивяване. Голяма част от тях съдържат следните вещества, които ограничават тези процеси:

 • бирена мая - за изключително здрави коса и нокти
 • витамин В1 - подобрява обмяната на веществата, увеличава способността за делене на клетките
 • желязо и цинк - за по-бърз растеж
 • L-cisteine - участва в синтеза на проколаген и кератин
 • кератин - основен градивен елемент на косата и ноктите
 • пара-аминобензоена киселина - поддържа косата и ноктите здрави, а в комбинация с пантотеновата киселина подпомага запазването и на цвета на косата.
Хареса ли ти статията?
Статията написа Ирена Стефанова
Ирена е химик (с педагогическа и изследователска насоченост) и автор в BB-Team от 2008 год. Интересите й са насочени изцяло в областта на фармацията, медицината и здравословното хранене. Отрича напълно нездравословното гладуване и предпочита аеробиката за поддържане на формата си.
Мнения по темата
Ива Павлина
1
3 май 2009 07:37

Ха-ха! Иренче, не знам откъде си взела инфото за “реалното злато” в косите на блондинките, но науката казва, че това си е пигментът меланин, с малка модификация - ФЕОМЕЛАНИН.

LttS
2
3 май 2009 15:23

Де да имаха истинско злато в косите си...
Само с блондинки щях да се хващам(естествени де...)! :)

3
Краси Лазарова
6 авг 2009 17:18

Решение на проблемите с косопада с продуктите на ЛР - комплект шампоан и лосион

4
12 ное 2009 12:40

Много добра статия,но не прочетох,че една от причините за оплешевяването и е наследсвена.
Дали е така?

mugatu
5
16 фев 2010 17:05

и аз прочетох статията. чесно казано ми дава малко надежда. оплешивях на 20 години като загубих огромна част от косата си в горната част на скалпа. стана много бързо, за около година и малко, а имах толкова гъста коса, че машинката блокираше като се подстригвах. какво стана незнам. баща ми е оплешивял, но след 30те. мисля да пробвам с дермофит, сега прочетох че е възможно да даде ефект. право думат в статията, че колкото здравословно, толкова и психически вреди оплешивяването.. няма по-гадно просто от това да си на 24 и да нямаш коса :( дано помогне Дермофита. относно продукти на Виши, Самсон Блу, Низорал, Себореал и т.н. това за нищо не става.. само народна медицина, иначе операция и така..
още веднъж - много полезен форум :Л)

6
Данчев
7 апр 2010 07:42

Дали може да ми препоръчате лекар или козметик или друг спрециалист, към когото да се обърна за 15-годзишната ми дъщеря. Според мен, тя има алопеция ареата.

vip4eto
7
24 апр 2010 18:05

доста добра статия

8
Juliq
16 май 2010 18:28

Здравеите,обрьщам се кьм вас с молба и зов за помощ.От няколко месеца ( 5-6 ) прогресивно ми пада косата,особенно когато я мия... по цели топки коса пада.Страхувам се,4е ако продьлжи така след още толкова месеца 6те оплешивея :(. Някои може ли да ми даде сьвет какво да направя,маски, витамини,нещо за мазане или кои каквото знае - моля помогнете ми.За пьрви пьт ми се случва това и наистина незная какво да правя. Страхувам се,4е ще остана без коса.Благодаря ви предварително.

9
DaisySlava
1 авг 2010 19:42

До Plamen и Juliq, както и всички, които търсят решение на проблема. Помага т. нар. “овча маска”. Основният й компонент е Тривитаминол (АД3Е), който е мастен/воден разтвор на три витамина - А, Д и Е. Използва се във ветеринарната медицина за стимулиране растежа на овчата вълна като се инжектира на животното. За хора се употребява външно - било самостоятелно, било като част от маски. Потърсете в Гуугъл, за да изберете рецепта, която да е приложима във вашия случай.
Ефективно средство е и чесънът. С разрязана на две скилидка се натърква кожата на главата, престоява 2 часа и след това се отмива с мек шампоан. Миризмата обаче си остава и дори при леко изпотяване или повишаване на температурата започва да се носи аромат...
Моята коса е боядисана и косопад се появява есента. На мен ми помага Стимуланта за коса на “Икаров”.
Дано съм била полезна.

10
Reni
14 сеп 2010 13:14

Здравейте. Имам проблема с косата, наречен алопеция ареата (плешиви петна). Наскоро ми бе приложено лечение, което сега засега има резултат - косата ми расте на някои от местата. Ако някой се интересува от лечението, моля пишете.

11
яна
5 ное 2010 13:45

И аз имам кръгов косопад и се интересувам има лечение, което да има резултат?

12
Силвия
25 ное 2010 09:46

Reni , моля те да споделиш какво е лечението което прилагаш

13
20 сеп 2011 11:54

Рени моляте за малко повече информация за какво лечение става въпрос и помогнало ли ти е?

14
30 окт 2011 10:33

Моля те Рени бъди така добра и сподели своето лечение  ,благодаря предварително

15
24 фев 2012 14:09

Здравейте,аз съм на 21г. и страдам от тази болест вече 7,8 години.Какво ли не опитвах.Пих таблетки,къпах се със разни шампоани,пих желязо под формата на подправка,ходих при един народен лечител,който зверски ме драскаше с една игла и след това втриваше някаква течност на петната.Имам 2,едното е точно на темето,където се разделя косата,а другото(то излезе по-късно) е над бретона.И с чесън съм пробвала,но ... нищо не помага !!! Моля ви,ако някои знае лек,да пише.Благодаря предварително.

Иван Поперов
16
3 ное 2013 20:04

Съжалявам че ще ви разочаровам момичета и момчета, но косата е генетично заложена, познавам твърде много хора и мога да ви кажа, че има хора който познавам, пия пушат, водят най смотания живот , дори не се къпят често, и имат супер гъста здрава и хубава коза дори и мазна :D
Аз като цяло съм момче на 23г пробвал съм много неща храня се тренирам и пак ми е по рядка , но аз от 18годишна възраст се подстригвам 0 номер , и ефекта от него е само че косата ти за 1 седмица пораства доста бързо..

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.