Гладолечение

Между безумието и терапията

от четиво за 7 минути

Не може да не сте чували или чели за теорията за гладолечението. Там основно се застъпват идеите за миниатюрните количества храна, разпределени на голям интервал от време и "само когато си гладен"; преживяването изключително на вода, мед, чай и плодове... Не е изключено тази философия да ви докара предимно проблеми, но е факт и благотворното повлияване на някои болести.

Малко история

ГладолечениеГладът с лечебна цел е известен от векове, за което говорят съчиненията на древни учени от Египет, Вавилон, Индия, Персия, Китай, Тибет, Гърция и Рим. Питагор, Сократ и Платон споменават за гладуването с цел оздравяване. Хипократ признавал гладуването за най-доброто средство на организма да се освободи от ненужните и отровни вещества. Авицена препоръчвал по 3 до 5 дни въздържание от храна по време на боледуване.

Първият лекар, който в по-ново време препоръчва гладолечението, е американецът Едуард Дюи, на когото хрумнало да лекува по този начин болна от тиф пациентка. Тя повръщала поетата храна, което довело до хрумването на лекаря. След 35-дневен глад с прием само на вода, напълно се възстановила. Същия метод Дюи приложил на детето си, когато се разболяло от дифтерит - ефектът бил повече от добър.
По-късно гладуването било легитимирано като научен метод, прилаган за пречистване на организма. През 1928 г. в Амстердам диетолози признали метода за подходящ при сърдечно-съдови, гастро-ентерологични, ендокринни, кожни, метаболитни и др. заболявания. Било установено, че физиологичният глад в определена степен възстановява имунната система, подобрява работата на стомаха и червата, укрепва и мобилизира организма.

В наши дни най-видният световен диетолог е Пол Брег - доктор по медицина, основател на Здравното движение в Америка. Той е създател на световноизвестната "Система на Брег" за здравословен живот и естествени методи за лечение. Книгата "Чудото на гладуването", издадена на повече от 25 езика в над 20-милионен тираж, предизвиква истински бум и е наричана "Библия на гладолечението". Според нея гладуването е най-добрият, ефикасен и безопасен начин за детоксикация на тялото. Авторът загива при инцидент на 94 години, докато кара сърф (поне това е официалната версия, въпреки че в последните години се появиха различни източници, които оспорват и подлагат на съмнение множество факти от живота на Брег). Според лекарското мнение бил напълно здрав.

Гладолечението в България

Лидия Ковачева е последователката на Пол Брег в България. Тя застъпва теорията, че продължителността на човешкия живот може да бъде увеличена многократно с помощта на «целебния глад». Нейните ученички д-р Виргиния Георгиева и д-р Емилова по-късно създават и собствени центрове за лечение. Всъщност самата Лидия Ковачева умира от сърдечен удар на 88-годишна възраст. Когато била едва на 30 г., заболява от туберкулоза, а след това и от цироза. Пенсионират я на 40 г., лекарите я отписват. Случайно дочува за метода на гладолечение на руския професор Юрий Николаев и започва да го прилага върху себе си. След 12 месеца от туберкулозата няма и следа, а цирозата отшумява от само себе си. «Няма неизцерима болест, но има неизцерими болни!» и «Пълен стомах - празна глава!» - това са известни нейни думи.
Методът й включва няколко дни, през които позволена храна са само плодовете - от 500 до 800 г., и билкови чайове, подсладени с мед. Разрешава се и малко зеленчукова отвара. След няколко "гладни" цикъла от страданието на болния не оставала и следа.

Същността на лечебния глад

Всеки организъм реагира по различен начин на глада. Затова чистият лечебен глад не е широко разпространен. Заменен е с негови "по-меки форми" - само на плодове, на плодове и зеленчуци и други разтоварващи комбинации. По време на глад организмът е подложен на физиологичен стрес. Засилва се дейността на жлезите с вътрешна секреция, повишава се активността на всички системи, променя се психологическият фон, започват да действат механизмите на биохимично пречистване, стимулира се разграждането на мазнините, променя се дори съставът на кръвта. Ето защо този вид разтоварване, но проведен правилно, може да зареди човешкия организъм с енергия за дълго време.
За да е по-леко гладуването, препоръчително е да се избере един постоянен ден в седмицата, в който не сте натоварени - например събота или неделя.

Гладът е по-добър от лекарство?

Има данни, че гладуването може да излекува хипертония, епилепсия, психични заболявания, безсъние, сърдечни болести, диабет, артрит, астма, камъни в жлъчния мехур, кариес, проблеми с венците. Най-ефикасно гладуването се оказва за храносмилателната система - "бори" колити, гастрити, язви и т.н., при които наистина е доказан положителен ефект.

Захранването

След преустановяване на гладолечението, организмът трябва да бъде захранен много внимателно, по строго определен начин. След продължителното гладуване е налице изкушението да се нахвърлим веднага върху храната и да се натъпчем до пръсване. Това може да завърши фатално. След гладуване повече от един ден постепенно се преминава към по-тежките за храносмилане храни. В противен случай гладуването е безпредметно - даже и вредно.

Минусите при подобен тип хранене:

  • Не се щади мускулатурата - отслабва се цялостно;
  • Възможно е спиране на цикъла при жените;
  • Отслабването при гладуване е прекалено рязко.

Опасност?

Гладолечението трябва винаги да се извършва под строг лекарски контрол. И тук важи златното правило: не прибягвайте към самолечение! Гладуването в домашни условия не е безопасно. Според лекарите дългосрочното гладуване - над 3 дни, трябва да се провежда в стационар и под лекарски контрол. Не бива да се гладува напълно повече от 10 дни, като и през това време процесът се контролира от медицинско лице. Според учените продължителното (21 - 35 дни) и безконтролно гладуване може да завърши фатално за 60-70 % от здравите хора и 85-95 % от болните. Към продължителното гладуване трябва да се подходи поетапно. Освен това е необходимо да се спазва неколкомесечна програма на хранене преди това.

В Англия и в САЩ смятат като оптимално 30-дневното лишаване от храна, като в този период пациентът е предимно на легло и под лекарско наблюдение. В Германия медицинското мнение е, че лечебният глад не бива да продължава повече от 21 денонощия. Французите препоръчват 14-дневно пълно гладуване. Такава стъпка не бива да се предприема при туберкулоза, исхемична болест, злокачествени заболявания, цироза, болести на нервната система, Базедова болест, поднормено тегло, при възраст над 60 г., при деца и бременни.

Законовата основа

Съществува публикувана наредба на здравното министерство за нетрадиционните методи на лечение. Документът изрично ограничава лечението чрез гладуване до 7 дни. Според някои лекари оздравителният ефект при този метод започва от осмия ден на очистителното лечение. Естествено, това зависи от теглото, възрастта, болестите, лекарствата. Възможно е да се направят 1-2 дни на плодове, чай и мед, при други пациенти периодът е 5 дни и т.н. Условията са специфични за всеки пациент. Лекуващият лекар може да прецени колко време да приложи подобна програма и в какъв вид да бъде тя. Не бива и да се забравя, че лечебният глад не е панацея.

Гладолечението е само и единствено тип лечение при някои болести, но не и мода или начин на живот. И още нещо - ако човек се храни здравословно през цялото време, то той няма нужда от двадесетдневно гладуване!

В статията са използвани източници - виж списъка.

  • dar-center.com
  • novinar.net
  • more.info.bg
  • lekar.bg
  • health.bg
Хареса ли ти статията?
Статията написа Ива Павлина
Ива е молекулярен биолог-микробиолог. Работи в сферата на клиничната микробиология - медицинска диагностика и работа с пациенти. Има интереси в областта на медицината, спорта, балансираното хранене и природосъобразен начин на живот, музика, кино, изкуства. По-специално - аеробни спортове, упражнения със собствено тегло, кардио-тренировки, танци.
Мнения по темата
LttS
1
7 май 2009 16:32

Не изчетох статията до край, защото това е най-голямата глупост, която съм чувал!
Стигнах до това изречение - “Авицена препоръчвал по 3 до 5 дни въздържание от храна по време на боледуване.”
Няма да обяснявам, че ше стане пак спор, голям...

2
rala
8 май 2009 01:22

Да не се забравя, че трябва да се правят клизми всеки ден!

Cedar
3
8 май 2009 05:44

Жлезите с вътрешна секреция съставят ендокринната система, а не храносмилателната......

Neda
4
8 май 2009 06:10

Освен , че прочиства тялото от натрупаните отрови /процес на автоинтоксикация, който се случва неминуено при всякакъв тип хранене, но изключително при високобелтъчно хранене/, гладуването до 3 дни месечно, или 1 ден седмично само на вода ” прочиства” и съзнанието. Преди да започне да преподава на свои нови ученици, Питагор е поставял условието да са гладували /последните дни постене/ около 40 дни преди това. Това, което и той правел редовно. Така се прояснявало  съзнанието  на учениците и подобрявала паметта им многократно. Токсичните продукти от автоинтоксикацията на организма, никак не са за подценяване. С времето се натрупват някъде из тялото или просто си циркулират постоянно в лимфата и могат да причинят много тежки болести. Опасността от лечебното гладуване, идва от факта, че след след 2 дни гладуване настъпва мощно отделяне на токсини от всички клетки и тъкани и организмът може да се самоотрови. За това при хора с висока степен на интоксикация /високо белтъчно хранене и общ нездравословен живот/ трябва да се започва с 24 или 36 часа гладуване, за да не се стига да силна интоксикация. /и ходене на промивки в токсикологията/ След 4, 5 такива гладувания по 1 ден седмично голяма част от токсините ще са вече елиминирани и по-дълго гладуване /напр.3-5 дни/ ще преминава по-лесно. Лечебният ефект на гладуването е невероятен и  само който не е изпитвал прекрасното чувство на лекота след изхвърляне на отровите от тялото си може да си помисли да  оспорва и съмнява  фактите или да ги нарича “глупости”.
Статията е тачно на място, след дългите 6 дневни празници, през които хората наистина масова се поотровиха от ядене на агнета, пиене, преяждане... Най-искрено им съчувствах към края на Гергьовден...
Поздравления за статията Ива! Както винаги перфектна и на място! Много хора имат нужда от нея.
Благодаря!
Приятен ден на всички читатели

LttS
5
8 май 2009 06:52

Аз не споменавам, че е глупост да се гладува с цел прочистване, когато човек е здрав!
Казвам, че е глупост да се твърди, че трябва да се гладува, когато човек е болен. Било то от грип, настинка...Точно храната в случая играе важна роля за оздравяването на човек. А иначе някои могат и да си карат на диетка само с антибиотици. Успех! ;)

Madman_
6
8 май 2009 07:23

Статията е интересна, но се надявам никога да не ми се налага да изпробвам гладолечението... няма да го понеса - не обичам да се лишавам от храна, а и всичко постигнато с тренировки ще се “стопи”. Предпочитам да се храня колкото е възможно здравословно и да тренирам - спорта също изхвърля токсините от тялото нали? Тогава защо да гладувам? :)

7
Антонио
8 май 2009 07:38

Аз самият лично съм се подлагал на 21-дневно гладолечение. Наистина имунната система ми се засили, кожата ми стана по-мека и гладка, както и станах по оптимистично настроен.
Но найстина мускулатурата се губи, не трябва да се натоварваш физически, а само леки упражнения за раздвижване.

Смятам, че поне един ден в седмицата е хубаво да се изкара изцяло на плодове и вода, без ограничение на самото количество плодове.

8
8 май 2009 10:22

Гладолечение? От кога лишаването на организма от есенциални вещества е станало полезно, че дори и за един ден? На “специалистите” прилагащи тези методи върху хора трябва да им се отнеме всякаква гласност! Това са от медицинска, биохимична, физиологична и биологична гледна точка такива невероятни глупости, че просто не подлежат на коментар!

Neda
9
8 май 2009 10:49

Когато сме болни, самата природа подсказва, че трябва да се спре храната, точно за това ни лишава временно от апетит по време на заболяването. Храносмилането и усвояването на хранителните вещества черпи много жизнена енергия, която иначе се насочва към самия процес на оздравяване. Както във статията се казва:  “По време на глад организмът е подложен на физиологичен стрес.”, а всеки стрес,  когато е краткотраен, води до максимална мобилизация на организма.  Но конвенционалната медицина е “много против” такива прости и лесни начини на оздравяване, защото няма да си купувате никакви хапчета за сън, против затлъстяване,  лош холестерол, диабет, хипертония....операция.... и не  инвестирате средства в своето оздравяване. Много хора са се отървали завинаги от т. нар. терминални или нелечими заболявания, само с прочистване от токсините /които всъщност ги причиняват/ и тотална смяна в начина на живот.  Много жалко, че в България няма истинска  Клиника по гладолечение,  както има на други места по света , вероятно заради подобни причини
А това че и днес помним  Авицена и Хипократ  с признание  и  лекарската клетва е Хипократовата клетва, говори, че по-скоро те наистина са прави относно гладуването с лечебна цел, въпреки многобройните противници на този метод на лечение.
Бъдете здрави!
Поздрави на всички :)

10
Vasileva
8 май 2009 11:07

Забелязали ли сте,че животните когато боледуват не се хранят.Това никак не е случайно.Пък и яденето не е най-важното нещо в този живот.

LttS
11
8 май 2009 11:44

Айде да го пробваме тогава!
Когато сте болни(недай боже) не взимайте нищо, просто гладувайте! И искам да напишете тук или на лично какво е станало.

Поздрави!

12
Vasileva
8 май 2009 13:21

Не казах това случайно,ако се интересувате малко повече ще знаете че при определени здравословни проблеми се препоръчва за определено време да се ограничи приемът на храна.Пробвала съм и съм много доволна от резултата.

Neda
13
8 май 2009 14:17

Няма нужда да пробваме... :)  Изпробвано е.  Една поправка моля-не може да не взимаме нищо. Вода трябва да се пие...  вирусни хреми,  настинки, грипове... само чай с лимон  1 ден  и лежиш кротко на втория носа ти тече малко но си имаш апетит...и на втория ден си ок. не използваме антибиотици, нито аз нито децата ми...А  децата когато са малки и са болни, ако някой може да ги накара да ядат, да ми се обади...  Който упорства и ги кара да пият мляко вместо вода и те го правят  защото са жадни, не е изключено да ги докара до антибиотик. Но те лекарите си изписват антибиотици на децата още с първата хрема така че няма смисъл да задълбаваме на тази тема. Когато си на антибиотик и с храна и  без храна...все тая. Човек трябва да се храни балансирано и разумно много преди да се разболее....
А ако някой е болен от стомашно чревни вирусни инфекции и ми каже, че след като  яде  не страда десеторно повече  след това, значи не казва истината. Всеки лекар от поликлиниката ще Ви каже, че ако имате разстройство трябва да минете на “лека храна”-препечени филиики с чай...в които филиики има страшно много “есенциални” вещества...
Приятен ден и бъдете здрави. Дано не ви се налага да се лекувате от нищо!

LttS
14
8 май 2009 15:23

Явно чревоугодниците сме останали малко...

Cheresharche
15
8 май 2009 20:32

Последно време нещо не ми намират приложение иначе хубавите ви статии, не знам къде е причината, но преди явно всяка статия я четях и научавах с интерес.
Иначе по тази мисля, че гладуването практикувано във всяка форма си е чиста проба глупост.Не е ли то да се храниш целесъобразно или според нуждите на организма ...

Иван Фъртунов
16
9 май 2009 11:08

1. Статията е страхотна. Прилагам принципите на гладуването от доста време насам и мога само да потвърдя, че резултатите са изключителни!

А в отговор на някои нискоинтелигентни изказвания бих искал да споделя някои свои мисли ... :

2. Би било добре преди да си давате мнението по дадена тема да сте компетентни по въпроса. Това на практика означава да сте пробвали гладуването, а не да обявявате всичко, което излиза извън света, който промитите ви мозъци са способни да възприемат, за лъжа, глупост и т. н. Не мога да разбера какво точно уникално самочувствие трябва да има човек, за да обяви на всеослушание, че видиш ли Хипократ едва ли не е бил глупак, понеже е изповядвал принципите на очистване на организма чрез гладуване.

3. Всеки решава сам за себе си, като държите толкова на собственото си мнение изковано на базата на липса на знания - добре, то си е за вас. Но не е редно да се изказвате сякаш едва ли не от устата ви тече реката на меродавната мъдрост и абсолютно знание - това било “... глупост ...”, онова било “... простотия ...” - комай единственото глупаво и просташко тук са тези, на които принадлежат въпросните слова.

Cheresharche
17
9 май 2009 19:44

Горния коментар е насончен към първото ми изказване и въобще не мисля, че точно първото ми е в категория ” нискоинтелигентни изказвания”, защото:
1.Имам право на мнение и го казвам без да си мълча и заставам още веднъж зад него.
2.”Гладолечението е само и единствено тип лечение при някои болести, но не и мода или начин на живот. И още нещо - ако човек се храни здравословно през цялото време, то той няма нужда от двадесетдневно гладуване!” живеем в 21в. Недай си Боже да се разболея със сигурност последния метод за лечение ще ми е гладуването !!!
3.Хипократ си е Хипократ и няма две различни мнения за него, само че през вековете много неща са се променили ама МНОГО.Тесни специалисти като от горния пост не са за форума ами направо за Военна болница там да гладуват и да дават примери.То тяло и лечение не се прави с гладуване, по време на “лечението” как да си доставям необходимите дози витамини, въглехидрати и прочие ?? На правилно НВД пада силата пък какво остава само на плодове и чайчета ... Когато сме болни всеки знае, че няма апетит кое ще ми даде сила плод + чай или правилната храна.
4.Като идеш на лекар и ти поставят диагноза на ГЛАДОЛЕЧЕНИЕ ли те слага или ти предписва лекарства и ти казва какво да правиш после ? Не ми казвай мойто момче, защото не съм боледувал само от хрема и имам представа за някои работи.Чертай си чертежите и не почерняй всяко мнение различно от твоето.

Neda
18
10 май 2009 06:05

Хе-хе... май стигаш до истината...При “правилно” НВД пада силата, защото се храниш изключително с белтъци и мазнини.... и те те натоварват  невероятно. И имаш нужда от отделяне на токсините повече от всякога. Прочети всичко за НВД .... и не се чуди защо губиш сила.  А за Хипократ  не коментирай и за промените през вековете, защото анатомията и физиологията са все още същите....и не разчитай винаги на  “чудотворни хапчета”-  Всичко с мярка и с интелигентен подход.  Защото всички знаем, че един от най-големите фактори в Световната икономика /на 21 век!/е Фармацевтичната промишленост.............................................................Многоточието си го напишете сами.

LttS
19
10 май 2009 06:43

Добре, че не са публикували коментарът ми...
Черешарче, много добре казано!

Иван Фъртунов
20
10 май 2009 07:14

Ми Черешарче - няма как да ти отговоря на точка 4 тъй като не съм боледувал от около 5-6 години. Но ти явно имаш доста опит, което ако си умен човек най-малкото би те накарало да се замислиш дали, аджеба, начина ти на живот е перфектен. Неда го каза много добре - фармацевтиката е отрасъла, където се въртят повече пари и от наркотиците - нормално е лекарите да ви надписват 100000 тона безполезни хапчета, които доказано ви изклащат здравето. Но всеки си решава нали? Аз предпочитам да си я карам както сега - не съм пил нещо повече от витамин C в близките години и смятам да продължавам в този дух.

И не коментирах конкретен пост, а генерално критиките против нещо на хора, които не са го изпитали на собствен гръб.

Живи здрави и по-добре без лекари и болници!

Cheresharche
21
10 май 2009 14:30

@Neda по времето на Хипократ природата не е била замърсена.Днес за да се храня с чисти плодове, зеленчуци и месо трябва да си ги набавям като през 19в. и приготвям.Явно грешно си разбрала поста за промяната от тогава, казах горе че за Хипократ 2 различни мнения няма.
@Иван Фъртунов, ми черешаровото, радвам се че не си боледувал от години - продължавай така.Начина ми на живот не го определям аз нито средата която обитавам.Негативите съм опитал да ги сведа до минимум.Фармацията е найстина много печеливш отрасъл и то ЛЕГАЛЕН, това не значи, че тя е безполезен.Взема се с мярка от всичко, най-добре е даже без, защото организма се приспособява към лекарствата.
Поздрави на всички взели участие в темата.

Стефан Симеонов
22
10 май 2009 14:31

Черешарче,
Точно с това са уникални нашие статии, че са за различна аудитория, не само за точно определена.
Макар че лично аз виждам сериозен интерес към тази статия , а Ковачева и Емилова всеки ги е чувал.

Личното ми мнение е, че е много спорно дали стресът от спирането на храната ще излекува или ще подсили болестта. Така че според мен да се дават таквиа универсални преоръки .... е леко безотговорно, дори и ако са от Доктор... Като Лидия Ковачева например. Тя ясно, че може да си съчини оправдание след това.
Ясно е също така, че има и болести на преяждането, и на недояждането... Лечебен глад.

Но като цяло гладуването е често срещано и сред нормалните хора, и сред спортистите - като гонят категория например. Така че статията е доста актуална. И на всеки може да се случи.

За силата се надявам пак тесни специалисти като колегата първокурсник и бургаския колега да не побързат да се изкажат, но силата не пада от НВД - то толкова, колкото от категорията. Зависи какво наричате сила де. Така че и при гладуване голямата част от максмалната сила може да се запази... Анаеробното вдигане на максимални двойки не изисква чак толкова много глюкоза...

И освен всичко друго аз не виждам в статията да се изказва мнение дали трябва или не трябва да се гладува. Това некои са си го разбрали... Някак си. Аз не го разбрах от статията...
Поздрави за статията, Иве

Иван Фъртунов
23
10 май 2009 14:47

Относно силата, моят личен опит е, че както е споменал колегата при анаеробно натоварване дори да съм недохранен от няколко дена, недоспал и т. н. не забелязвам спад. И то при НВД. Силата доколкото съм запознат е повече функция на нервната система и доколко можеш да си владееш Голджи рецепторите си, но това е една друга доста широка тема.

Според мен също няма генерална рецепта затова както и спменах преди е най-добре всеки да пробва сам и да установи как му се отразява. Аз съм си открил лимитите и знам докъде е ефективно гладуването при собствения ми организъм.

А относно стресът - известен факт е, че по време на глад се отделя хормон на растежа, който активира всевъзможни процеси на поправка в организма, така че моето мнение по този въпрос е ясно.

Поздрави

Neda
24
10 май 2009 15:23

P.S. Най-важното е да се прави разлика между  *Хронично недохранване*  и *Пречистващо и лечебно гладуване*, които нямат нищо общо и вероятно  погрешно се тълкуват и смесват.

Владимир Недков
25
10 май 2009 16:18

Когато бях на 14 години, здравето ми още не беше укрепнало докрай. Бил съм и при покойната Д-р Ковачева и при дясната и ръка, Д-р Емилова. Проведох два курса на гладолечение, само с вода за три дни и по-меко, с плодов режим за 21 дни. Смея да твърдя, че чернодробните ми показатели (за незапознатите, аз съм с хронично чернодробно заболяване) се подобриха значително, но не влязоха в норма за здрав човек. Загубих 4 килограма, които наваксах в следващите два месеца. От 15 до 16,5 г. тренирах (претренирах) активно по глупави схеми и спазвах високо мазнинен-високо въглехидратен режим, поне така го виждам. Макар да бях като биче, чернодробните показатели не бяха добри. На 17 задълбах в биология, химия и диетология - започнах да се храня разделно по Пол Брег. Показателите се подобриха, мазнините намаляха, мускулната маса се качи. Последва контузия и зарязах железата за 2 години, респективно апетита намаля паднах до 57 кг, но здравето ми беше ок. :) Когато поднових тренировки, започнах да се храня изчислено и балансирано с две смесени и две разделни порции храна. Здравето ми беше ОК, тренировките също и качих до 65 устойчиво. 2008 вече бях 76 кг. Макар да се хранех изчислено, при 76 кг. чернодробните показатели тръгнаха на зле. Върнах се на 71 кг. Какъв извод си правя в личен план, анализирайки какво съм ял, колко съм бил стресиран и как съм тренирал? Има директна връзка между хранене, тренировки, глад, метаболизъм на вътрешните органи и имунна система. Лошото хранене (мазнини+въглехидрати, нисък протеин) скапва имунна система, скапва вътрешни органи, съпътстващите тренировки подпомагат това, особено ако са твърде обемни. Доброто хранене, само по себе си подпомага възстановяването на здравето в дълготраен мащаб. Гладуването дава възможност за бърза детоксикация. При глад в органите на клетъчно ниво, имат по-малко рутинна работа и те, почват да изглаждат някои зле работещи схеми. Уви, в клетките има едни отпадни мехурчета, дето си остават там до смъртта ни и колкото по-интензивен е метаболизма но, толкова повече са грешките и отпадните продукти, толкова повече са мехурчетата. Повечето тъкани нямат механизъм да ги изхвърлят, защо - тук Ива може да обясни по-добре като тесен специалист. Е, по време на гладуване системата изчиства възможното, прави преорганизация на работата. След края на гладуването тялото ви позволява по-висок праг в обема на метаболизма (ккал/ден) при по-малко или същия на брой грешки (отпадни продукти - силно симплифицирам!). Това ви дава възможност да качите тегло без риск за здравето. Не е спортно оправдано, но хей вие от професионален спорт ли живеете?

На “отворковците” набор ‘90+ ще кажа: Момчета, евала ви за хъса, да си пазите мускулната маса, ама повярвайте, в един момент ще загубите повечето от постигнатото! Дано да не сте заяквали пренебрегвайки здравето си, че иначе ще четете опаковки на лекарства. Аз такива четях от 8 до 16 годишен, вече не. Залягайте над учебниците! Аз и много други хора “опростяваме” информацията за Вас. Знам че знаете всичко, просто допускайте и други мнения, щото някой ден ще се усетите болни и депресирани, както много мои набори, които преди не можех да бия на канадска.

Успех!

Иван Фъртунов
26
10 май 2009 20:47

Владка направо ги разби човече, имаш 1 бира от мен :)

Ива Павлина
27
11 май 2009 05:28

Трояна, естествено, че жлезите с вътрешна секреция съставят ендокринната система - къде видя противоречие?!.... Оттам нататък така сте се улисали в спорове, че не знам защо се опитвате да се убеждавате един друг, че всичко е черно или бяло. Аз също съм се въздържала от изказване на лично мнение по въпроса, но за себе си определено имам такова. Благодаря за отзивите - радвам се, че отново духовете се разбуниха:)

28
11 май 2009 06:32

Неда, Иван и Владимир вече са написали всичко, което бих казала, ама пък друго е да се чуе още един глас за гладуването. Естествено, много разумно и обмислено. Аз гладувам 1 ден седмично на вода, и рядко - веднъж на 2-4 месеца, 3 дена. Целта ми е точно прочистване. И мога да кажа, че енергията, която имам на втория и третия ден глад, е в пъти повече от стандартното - изкарвам спокойно по 2 тренировки на ден. Според мен е разумно деня на вода да е съчетан с по-голяма физическа активност, така че и якото изпотяване да помага. Апропо, същия ден на вода правят и активно състезаващи се каратисти от моя клуб, не съм забелязала да се отразява на формата им (излишно е да казвам, че и те се занимават с фитнес, нали?).
И друго - аз съм ЗА гладуването - планирано и обмислено, и ПРОТИВ пропускането на хранене.

Апропо, и аз не боледувам. И също като Неда винаги слагам на вода себе си и семейството си при стомашно-чревен вирус за поне 24 часа - много по-ефективно е, отколкото да правиш специален подбор на храни, и да комбинираш с две-три лекарства. При други болести обаче също си мисля, че разумно подбрана силна храна може много да помогне. Всичко зависи от целите и състоянието на организма.

LttS
29
11 май 2009 11:47

Последните 2-3 изречения на облачето! Там е истината!

30
11 май 2009 16:18

Като се сменя маслото на колата, се източва старото. И не виждам нищо лошо в това, да си “сменим” и ние маслото, а не да наливаме в старото ново.

Гладуването е и според човека. Като се настроиш, че не върши работа, да, наистина не върши.
И за какво гладуване става дума, да не би нашите баби и дядовци да са яли по три или повече пъти на ден?
Аз писах някъде, или е изтрито или не знам къде го писах, но съпругът ми прави гладуване и то по десетина дена, но ние с децата трябва да не сме наоколо, защото сме изкушение. Е, направо нов човек, даже характера му става друг.
Аз всеки понеделник правех въздържане от храна, след всички тия неделни преяждания с фамилията. Сега се позанемарих и май нямам воля да започна пак, а чувствам, че трябва.

Стефан Симеонов
31
13 май 2009 13:28

Няма нищо общо смяната на маслото на колата с гладуването :D
Това, което казва Сребърен Облак(еднодневен глад седмично) е едно, и много хора го правят, но системите за лечебен глад са нещо съвсем друго.
А гладуването при стомашно чревен вирус си е обичайна медицинска практика. ВИнаги го споменават, никаква или много лека храна. И то е нормално, стомахът и да вземеш повече храна, не я обработва, само дето се довъзпалява.
Но при да кажем сърдечни заболявания, само хипоглекимия ти липсва, да ви кажа.
И това, че гладът е терапевтичен при диария не го прави лечебен по принцип.

После, тук сме споретен форум. Т.нар. лечебен глад безспорно забавя метаболизма... Има ли някъде реална статистика колко от гладувалите по системите за лечебен глад са всъщност добре сложени и колко реалн оса дебели? Щото според мен болшинството не просто са си връщали старите килограми, ами са добавяли и нови - заради забавеният метаболизъм.

Neda
32
13 май 2009 14:04

P.S.  Гладът /или  неговите омекотени форми/  е терапевтичен не само при диария, но и при други инфекции. По време на глад кръвта, междуклетъчните пространства и всички телесни течности  стават изключително бедни на азот. Липсата на азотен източник ограничава появата и  разпространението на вторични  бактериални инфекции, ако случайно имунната система допусне пробив. A по време на някои инфекциозни заболявания /напр. варицела/, повечето от белтъците в храната освен че подхранват вторичните инфекции, много често  се превръщат в алергени и могат да усложнят състоянието дапълнително.

Стефан Симеонов
33
13 май 2009 18:47

Neda, ако следваме тази логика терапевтичен към инфекциите не е глада, а неяденето на белтъци...
Което, ако е вярно, би превърнало хищниците в съществата с най - лабилно здраве...

Neda
34
14 май 2009 05:48

1. Хищниците ядат веднъж на няколко дни. 
2. когато са болни няма как да намерят храна, а и да има храна не  ядат.
3. Липсата на апетит по време на болест не  може да бъде случайна, и който не се съобразява с този природен сигнал, получава втори сигнал-повръщане след като се нахрани обилно. Цитат от статията:  ” ..... болна от тиф пациентка. Тя повръщала поетата храна, което довело до хрумването на лекаря.....”
4. Както липсата на апетит, така и прекомерният апетит на затлъстелите хора например  не е случаен. Те са най-вероятно  типичен широко разпространен пример  за  Недохранване. Нещо важно и есенциално липсва в тяхното тяло и то крещи за храна, като отчаяно се надява измежду многото храна, която ще му се даде  да намери тези важни елементи за системата която  куца.-Някой витамин, минерал, незаменими мастни киселини, незаменими аминокиселини,  фибри... и  т. н., или съотношението между тях е недобро.  Но най-често за съжаление в стомахчето се натъпкват изобилно същите неща като вчера, и онзи ден и...близките месеци и години.  И вместо да се направи добър и съвременен  Индивидуален анализ на тялото кой точно елемент липсва /методи за анализ-бол/ , хората намерили  химикал за потискане центъра на апетита в мозъка  ...за всички пациенти .... /дистрибутора е provide-нал поне 2-3 подобни  марки/
Аз не знам кой е глупак-Майката природа или Авицена или не знам кой....
5. Животът на Земята има Милиони години еволюция зад гърба си. И не винаги е имал пред себе си банкетна маса. А човека е възникнал късно и не в общество, в което са сервирали закуска, обяд и вечеря в точен час. И са давали болнични,  когато си болен, а някой друг е носел храна.... Хапвали са по малко и често , когато каквото намерят-т. е. разнообразно.  Това,  че човешкият мозък невероятно е ускорил собствената си еволюцията, не означава че физиологията ще еволюира с точно същите темпове.

Милиони години еволюция.......  Огромна мъдрост е заключена във всяко живо  тяло.

35
don Pozo
17 май 2009 13:58

Понеже форума е още топъл ще се намеся.Към такива средства с прибягва и то внимателно от болен човек.Гладуването не е средство за отслабване.Клкото до привържениците на хапчета, та те половината са менте.Както сиренето е без мляко и салама без месо.

36
123
17 май 2009 14:37

Бях чел статия, в която пишеше, че гладуването убива мозъчни клетки. Това е било открито от канадски учени. Въпросът ми е: вярно ли е? Искам да живея здравословно, но не желая “да затъпявам”.

Стефан Симеонов
37
17 май 2009 18:54

Ами, част от отговора е тук:
http://www.bb-team.org/articles/3404/

Neda
38
18 май 2009 07:01

123 Постоянното високобелтъчно хранене не е добре за човека. натоварва го с азот-съдържащи токсини и силно намалява запасите от гликоген в организма. Ето защо след продължително  високобелтъчно хранене продължителното гладуване -повече от 1 ден, може  да доведе до силна интоксикация и  няма достатъчно гликоген да обезпечи нуждите от глюкоза.  А мозъкът  е изключително чувствителен към  липса на глюкоза  Затова в статията на Ива  е казано, че преди това трябва да се прецени  дали организмът  е бил относително правилно и добре нахранен  /предшествалият гладуването начин  на хранене/. Защото високобелтъчното хранене например НВД си е гладуване за въглехидрати, /което може да навреди на мозъка/  и т. н. други диети.  И да не се  предприема хей-така изведнъж самостоятелно и продължително гладуване повече от 1 ден  Също затова са създадени омекотени форми на прочистване с чай, зеленчукови и продови фреш сокове и т. н.  Изобщо... “яденето”  и “неяденето”  на белтъци /и на всичко друго,  вкл хапчета/ играе много много важна роля ...  И прекаляването с каквото и да е -също...
Бъдете здрави.
Поздрави на всички

39
19 май 2009 15:10

Гладуването не убива мозъчни клетки, точно обратното, след гладуване много заспали инстинкти се събуждат, възстановяват. Точно по тая причина, че става обновяване на клетките.
Koлко от пишещите тук са гладували или имат познати около себе си, които го правят. Защото много от нещата се обезмислят само от теория. За себе си твърдя, че съм го правила, когато децата не бяха край мен, а при баба си.  Съпругът ми също и то за големи интервали.
Добре ще е ако пробвате ден или два и споделите.
За съпруга си твърдя, че гладувайки има много по голяма физическа издръжливост и желание за работа. Така, че пробвайте, ще е интересно.

Neda
40
20 май 2009 06:57

tennis mom, споделям веднага:  Да, :) , инстинктите направо се “рестартират”. Многото токсини влияят лошо на мозъка и паметта. Изчистването на тези токсини прояснява мозъка и съзнанието-така е мислел и Питагор за учениците. Но трябва човек да има добри  запаси от гликоген в мускулите и черния дроб /След  продължително НВД наистина мисля че не бива, защото това също е гладуване , но от най- лошото-за глюкоза. /  И според мен всеки трябва да си ги слуша собствените инстинкти... ако изпитва ужас при мисълта за глад, значи нещо не се храни както трябва и мисълта за  липса на храна го плаши. И е по-разумно първо да разнообрази и промени  храненето, докато това чувство изчезне или поне отслабне или да пробва поетапно за ден всяка седмица, което също балансира елементите в тялото, или нещо такова, всеки сам може, ако иска,  да си намери начин.  Според мен апетита е много много важен индикатор за човешкото здраве.  Силният,  неутолим и постоянен апетит  , казва: -”Побързай, спешно трябва да доставиш важни вещества, защото ще закъсаме.” Липсата на апетит на организма  горе долу звучи така: “Сега си имам всичко, спри храната, защото имам друга по-важна работа.”  А нормалният апетит, който съпътства нормално здравия организъм,  който апетит,  може да премене за 5-10- мин,  казва: “Време е да хапнеш, но не е спешно, ако сега не може,  ок, по-късно.” И точно този последният според мен е нормалният апетит и процесите в организма протичат нормално и при него,  няма никакъв страх от глада.
Хората сигурно си мислят,  че това лечебно и прочистващо гладуване е “истинско мъчение”. Напротив,
дори създава оптимизъм и радост от изчистването, както казва Антонио и аз го потвърждавам.
Аз пък си мисля, че е мъчение, когато човек е болен и не му се яде 1-2 дни , някой да го кара да се тъпче със “силна храна” и после евентуално да повръща...
Аз лично не съм пробвала пълно гладуване само на вода, защото мисля, че нямам сериозни запаси..., но на вода +билков чай с малко мед  или  фреш сокове мога да си карам  дълго  и чувството е невероятно приятно. Правя го сравнително рядко,  когато ми хрумне, но задължително  винаги, когато започна да се чувствам уморена и някак си  “започва да ме мързи и да се изнервям”.  И също така  организмът инстинктивно ти показва кога да спреш гладуването . Затова всеки  трябва да слуша  собствения си организъм. И да не забравя да го храни добре и правилно след това, защото иначе всичко се обезмисля.  Не съм забелязала да имам някакъв повишен или зверски апетит след това или да си повишавам теглото или нещо друго негативно за фигурата, за което хората говорят че ствало, дори напротив....  и изобщо нищо негативо не съм забелязала....  А жизнеността ми наистина се  повишава  многократно.
Приятен ден
Поздрави

41
don Pozo
21 май 2009 18:06

Браво! Имал голямо желание за работа.Направо ме уи.Тук не се споменава за работа.Там има професионални форуми.Ефекта кажи върху сексуалния му порив е огромен, или нещо подобно.

42
11 яну 2010 19:24

не исках да го казвам, но Дон Поза го иска, така че ...
Сексуалният порив наистина е по-различен, да не изпадам в подробности, но това беше едно от нещата, които ме озадачиха и ме накараха да мисля, че няма нищо, което човек да не може да промени в себе си, особено като чета хората колко здравословни проблеми имат, и тичат по доктори.
За мен лично е учудващо, как хората отказват да вярват в Господ, а вярват на доктори.
Няма логика, да вярваш в силата на на някакво си хапче, изработено незнайно къде, незнайно от кого, и незнайно защо. И да нямаш силата да се обърнеш към корените си, и да видиш живота на поколенията преди теб и поне за секунда да не се усъмниш, че храненето по час, по грамаж, по някакви си таблици е повече от безумие, ако се прекали естествено. Скоро с една позната седнахме така по празниците с едни такива особи, дето мноооого спортуват и много диети спазват. Ами то абсолютна скука, толкова озлобени същества не бях срещала скоро. Това н ядяи, нова било незнам си какво... Добре, че с моята позната не си падаме по таблицте, та си изкарахме по нашенски....

Да, знам, статията е за гладуването и тук искам да кажа, гладувай с радост, гладувай с желание, не насила, тогава резултат има, във всяка една насока.. Да, тематае малко позабравена, но сега видях коментара..

Снейк
43
12 яну 2010 10:59

Здравейте! Както много други и аз по празниците се поотпуснах и качих килограми, които непоносимо ми тежат. Пречат ми за коремни преси, лицеви опори и почти всички упражнения.
Отдавна проучвам гладолечението на Лидия Ковачева, прочетох книгата и всякакви мнения по форумите и научни статии в Интернет.
От вчера започнах т.нар. “плодово-чаен разтоварителен режим” и съм удивен от факта, че втори ден не изпитвам никакво чувство на глад. А ходя и да бачкам стабилно. Сещам се къде е разковничето-предварително се ментализирах много силно, че ще успея. Така беше и преди 5 г. когато отказах цигарите. С желязна воля винаги е лесно.
Ще ви пиша през следващите дни за впечатленията ми от режима.

Снейк
44
13 яну 2010 11:24

Трети ден- не се усеща чувство на глад. Пълен комфорт. Не съм очаквал, честно!
Осъзнавам,че с подобни режими се губи и мускулна маса, но приемам риска. Предпочитам после да започна начисто. Досега масата която трупах не се забелязваше почти под подкожните мазнини.
Очаквам с нетърпение мненията ви...

Neda
45
13 яну 2010 11:57

Много се радвам, снейк. Сигурно тялото ти много се радва, че си му дал възможност да си свърши някой “позабравени” работи.... и хич не му е до ядене. нормално е да се губи материя-всички токсини /телесните/ са материални и бъди сигурен, че тялото ти знае Кога  и колко..... Успех!

Снейк
46
14 яну 2010 10:28

Четвърти ден:
Бях решил да не помпам по време на гладолечението, но изпитвам такъв прилив на енергия, че днес се напомпах зверски.
Режима е як. Много як!

Снейк
47
20 яну 2010 07:12

Десети ден лечебен глад по Лидия Ковачева.
Не смятах да ви занимавам постоянно със себе си, но понеже получих няколко запитвания ще продължа>>> Режимът се понася много по-леко, отколкото съм очаквал. По принцип думата глад винаги ми е звучала стресиращо и отблъскващо. Това което ми помага най-много е че предварително се ментализирах 100процентово и повярвах във успеха на терапията.
За 10 дни съм свалил 5 кг. с ясната представа, че в следващите седмици процесът ще се забави. Понасям го толкова леко, че ми се иска да продължа и след 21 ден, но се консултирах и ми препоръчаха да направя захранване и интервал от няколко дни. Продължавам да чувствам изобилие от енергия, добро настроение и лекота.
Недостатъците-
1.усетих , че на моменти се нервирам много бързо и избухвам за дреболии
2.през уикенда, когато всички се събираме на трапезата и при вида на любимите ми червени вина и телешки ентркоти ... ами чувства се определен дискомфорт наистина. Но не е проблем да се преодолее.
Всичко е във волята и предварителната нагласа.

Стефан Симеонов
48
20 яну 2010 13:12

Абе аз пък взех да си задавам въпроса:
Жените по принцип живеят по - дълго.
Ядат по - малко.
Психически по устойчиви са.

Защо обаче по  -голямата част от язваджиите и други храносмилателни проблем иса жени?
Защо нещо подобно има и при нервните разстройства?
Не е ли причината именно в тея хранителни режими?
Доктор Ковачева може още да не е била доктор когато майка ми и леля ми правеха некви режими с по една ябълка на ден... При това сме лекарско семейство.
Жените го правят това “лечебното” откакто свят светува.

Сега с риска да се изправя срещу многобройните фенове на режима.
Другари.
Лечебното гладуване е терапия за детоксикация на организма.
Не е режим за ефективно сваляне на килограми.
Има този страничен ефект, ама не се концентрирайте толкова върху него.
Защото първо, този режим сваля килограм ии изхвърля вода поголовно. Без да подбира.
А нормалният отслабваш иска да оформи тялото си красиво, не да подчертае скелета.
Второ не е дълготраен и ефектът му често е обратен.
Трето, абсурд е да в истане начин на живот.
Ако търсите да сваляте килограми, хванете нещо смислено и балансирано.

На много млади дами им звучи силно привлекателно... Ехеее. Тука за 5 дена свалих 10 килограма. Великан!
После мускулите атрофират, гърдите висват и прочие ма кво от това, нали целта в кантара е стигната.
Свалянето и качването на килограми е цялостно решение за организма.
Гладът в никой случай не е цялостно решение.
Поздрави!

Снейк
49
21 яну 2010 07:21

До Стефан Симеонов:
  Не разбрах какъв е личният ти опит с подобен тип терапии. Научих само за неуспешните експерименти на майка ти и леля ти.
  Лидия Ковачева никога не е била “докторка”, както я наричаш, но е излекувала много повече хора от цялото ти дипломирано “лекарско семейство”.
  Режимът на Л. Ковачева не е просто по ябълка на ден, а стройно изградена хранително-двигателна система за цялостно пречистване на организма. Жалко ,че не си чел книгата й, но мога да ти я пратя, ако искаш :)
  След като отричаш метода в поста си, не видях да предлагаш алтернатива някаква, въпреки богатия ти опит и изобилието на лекарски гени .
  Вярно е, че се губи част от мускулната маса, но е по добре после да започнеш на чисто. При наднормено тегло само с тренировки не се постига хармонично тяло, тъй като тлъстините продължават да покриват новоразвитата мускулатура. Ако си с голям увиемал корем, никакви бицепци или абдоминали няма да го компенсират. Трябва да се сваля.
  Не твърдя , че лечебния глад е единствения или най-добрия метод, но след като лично съм го пробвал, мога да го препоръчам на всеки, разполагащ с воля да го направи качествено и до край.

50
21 яну 2010 11:54

С две ръце се подписвам под написаното от Стефан. Макар че никак не съм убедена, че повечето язваджии са жени :) Снейк, ще се радвам да довършиш “дневника си” и да споделиш как се чувстваш след гладуването. Определено ще загубиш временно не само мускули, но и сила, воля за живот и активност. Нека някой близък, на когото вярваш, да те наблюдава и да ти казва нещата, които не виждаш и не осъзнаваш. Все пак се надявам това да е добър “рестарт” и после да продължиш нормалното хранене и тренировки с пълен ентусиазъм и успехи.
А като каза “Воля” някой няма ли да пусне тема за волята? Гледам, след като минах едно сериозно изпитание, за което се бях стегнала тотално, сега пак съм се отпуснала. Не е като да не тренирам, обаче ми е адски трудно да устоя на сладкото. А знам идеално какво и защо трябва и не трябва... воля, воля ми трябва.

Стефан Симеонов
51
21 яну 2010 12:41

Колега, ако обичаш без лични драми и пререкания.
Виждам че малко агресивно пишеш... Може и гладуването да е проблема. Изнервя, знам го, и аз съм пробвал.
Не знам отде разбра кой колко хора е излекувал, нема да коментирам.

Съмнява ме че наистина те интересува, но щом питаш:
Личният ми опит е например:
За 9 месеца 60(шестдесет) свалени килограма аз.
Колко мускули съм свалил, не мога да кажа ,разликата е драстична в общия вид.
30 свалени от съпругата ми.
Силата ми е паднала с около 10-15% което на фона на към 40% загуба в личното тегло е нищо.
Резултатът е напълно задържан и управляем ,дори мисля да продълавам.
Тя е загубила към 30% от личното си тегло без това да й се отрази особено на силата ,вярно, моята сила беше в горните граници на нормално трениращите, нейната нормална.
Ти когато постигнеш това по “лечебен глад” , ела и ми се обади да ти стисна ръката и да се поклоня, нищо че пак ше е същто .Можеш ли?

Преди повечко години също съм свалял доста кила за да влеза във форма.
И макар и да не се чупя с гръмки лепенки, като най - успешен треньор и инструктор на годината ,с моя помощ доста приятели са си моделирали тялото. Разлиакта между мен и инструктора е че аз не съм взел пари. И често  и това, че постигам резултат. На практика почти не е имало период във фитнеса, когато и външни хора да не са тренирали с мене. По залите се въртя от повече от 10 години.

Четете там някакви книги... Книгата на лидия ковачева я има от милион години в Интернет. Може би дори преди теб съм я чел.
И какво?

Свободен си да си рушиш здравето както ти идва на акъла. Здраво тяло и здраве с “лечебен глад” обаче не знам дали ще постигнеш. Питай децата в Сомалия. Питай чумата и проказата за “лечебния глад”. Или може би там причината е че хората не са психически подготвени за глада? Или за да не се заразяват?

Далече съм от мисълта да отричам авторитети или да се боря против нещо коеот хората харесват. Макар че някои неща свързани с Лидия Ковачева и последователите й все повече ми заприличват на начина и нещата на Орифлейм, които също имат медицински... аспирации.

Но отново казвам:
Щом сте я чели,
прочетете я пак.
Системата на Лидия Ковачева е система за ЛЕЧЕБЕН ГЛАД и УКРЕПВАНЕ НА ОРГАНИЗМА.
Не е система за МОДЕЛИРАНЕ НА ТЯЛОТО и отслабване. Има такава странична насока в книгите й, но не е нито обоснована нито наблегната, основното е ГЛАДОЛЕЧЕНИЕ.
Па то стига само снимките на Ковачева да видиш за да схванеш за какво моделиране на тялото може да става въпрос...
Верно, там цъфтят тайни рецепти, фигурини и още какво. Ок, като желаете пробвайте.

И, природосъобразното на тая диета куца.
Знаеш ли къде куца?
Ами за да се хранищ природосъобразно по Лидия ковачева трябва да си промениш челюстта и зъбната формула. Мда. Хубаво е кушешките зъби да ти паднат, резците да се уголемят и притъпят. Малките кътници и преходните зъби да бъдат заменени от малък брой с голяма дъвкателна повърхност.
Тогава можеш да се отдадеш изцяло на суровоядство на зеленчуци и плодове, без месо.
Природата ти е казала кое е природосъобразно и кое не .Пише го с големи букви в устата ти, просто чети. Остави кой какво е написал.
Като всяко всеядно животно, човек може да се пригоди и само към месо, и само към плодове без директно да си навреди. Може би в поколенията... Сигурно. Изменения и мутации са и еволюционни опити.

Без да говорим, че човекът въобще е слязъл от дърветата за да ловува. Ходи прав за да се оглежда и преследва. Измислил е сечивата и оръжията за да поразява. Не зеленчуци.
Т.е. човек е човек заради лова. По принцип в природата интелигентните са хищниците.

В заключение, пак казвам: не отричам Ковачева. Просот си я прочетете пак, по внимателно. Има безспорен успех в терапията на някои заболявания. на места има и неуспехи, там веднага идва оправданието “не е правилно приложено”. Както и да е.
За да направите хубаво тяло и да сте здрави едновременно има и други начини.
Всеки начин, който се продава в големи мащаби, претендира да е най здравословен.
Просто помислете, отговорът е пред вас.

Neda
52
21 яну 2010 15:22

Стига с глупостите

Снейк
53
22 яну 2010 08:50

Стефане, с интерес чета огромните ти реферати (диалекта ти гали ушите ми), за изключителните постижения-твои и на съпругата ти.
Можеше просто в 2 изречения да опишеш какво си постигнал и КАК (никъде не споменаваш) и щеше да бъдеш убедителен, уверявам те. Безбройните празни приказки водят единствено до отегчение и прескачане на постовете ти.
Нищо лично! Приятен уикенд на теб и семейството ти!
Лично аз съм 12-ти ден на гладолечение и се чувствам все по-добре във всяко отношение-емоционално и физически. С огромно удоволствие бих продължил още месеци на плодове и чай, но смятам да спазвам стриктно системата и след 21 ден да направя постепенното захранване + малък интервал , след което да повторя курса.
ИСКАМ ДА БЛАГОДАРЯ НА НЕДА ЗА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПОЛЕЗНАТА ИНФОРМАЦИЯ И СЪВЕТИ ПО ТЕМАТА!

Стефан Симеонов
54
22 яну 2010 11:48

Как - ще спомена като реша че му е дошло времето. Тъй като все още имам какво да желая, не бързам да се показвам. Но във всеки случай нямам намерение да те убеждавам ,ти ме питаш и ти отговарям. Който ме познава, знае. И знае с гладуване какво се постига.
Бил съм и аз на гладуване. Успех, няма да повторя пред алтернативите. Моето мнение е че човек трябва да си счупи главата за да повярва че боли, така че с приказки не вярвам да успея и много правилно споменах още в началото на “реферата” че ти не ги искаш а просто се заяждаш.

Последно,
Тук не е мястото да си публикуваш дневника.
Ето тук е мястото
http://www.bb-team.org/forums/viewforum/40/
Моля, заповядай.
Хем повече хора ще го видят.
Приятен уикенд и на теб.

55
don Pozo
23 яну 2010 18:20

Е, има истина в спора и то от двете страни. Най-вече това не е ефективно за сваляне на клограми. Трябва да си запасен с няколко тежки заболявания, за да прибегнете към
такива драстични системи. Въобще не ми пука нито за килограми, нито за мускулна маса.
БОЛЕН СЪМ  ТО МНОГО. Такива като мен имат прово и мотив да го правят.Иначе по-внимателно.

Снейк
56
28 яну 2010 08:52

Без да обръщам повече внимание на скептиците, ще споделя с вас, че днес е моя 17-ти ден, чувствам те по-здрав и енергичен от всякога, свалих доста килограми . И малко мускулна маса, вероятно, макар , че поддържам тонуса с ежедневни тренировки. Но това не е болка за умиране- възстановяват се.
Не съм вкусвал сол почти три седници, но не усещам липсата й по никакъв начин.
Чувствам се пречистен и новороден.
Не навивам никого, нямам никаква лична изгода, само споделям с форума , че режимът на Л.Ковачева си струва, ако се спазва стриктно и е придружен с необходимата воля да направим нещо добро за здравето си и да се почувстваме по-конфортно в телата си.

57
don pozo
8 фев 2010 11:47

Хайде да не го обръщаме на състезание. И аз започнах. Е, по-добре е сам с кучето на вилата,
но е още рано. Нямам търпение и започвам заедно с великия пост до където стигна.

58
25 фев 2010 13:03

Стефане абсолютно си прав. Не гладуването , а психическата настройка лекува.

59
20 март 2010 10:45

Статията е прекрасна, аз и моето семейство притежаваме една от книгите на Пол Брег, и веднага след като е купихме всеки член на семейството ни направи лечебно гладуване, започнахме с 3- 7- 10 дена, на всеки три месеца, и след това захранване по схемата на Пол Брег, резултатите бяха поразителни. В продължение на три години. А сега по 1-2 пъти в годината, правим пречистване. Само лаици и само хора които не са чели книгите му и не са приложили лечебно или профилактично прочистване на организма, чрез гладуване , само те не биха могли да кажат колко полезно и колко здравословно е гладуването, но не бива да се забравя, че по време на гладуването се правят клизми задължително, за да може организма да изхвърли всички токсини натрупали се от нездравословното ни хранене, и хранене с храни които са с ГМО, с нитрати и т.н. Уважаеми господа, когато вземате становище по някоя тема, поне се опитайте да я проучите, и тогава пишете. Благодаря ВИ Ива Павлина, статията е прекрасна, продължавайте да ни обогатявате с Вашите знания и методи, не обръщайте внимание на статиите, с които се отричат тези методи, това са хора които не четат и не желаят да се разделят със остарелите и закоравелите си методи, че човек трябва да е винаги с пълен “търбух”. Неда и ти си абсолютно права, Браво и на теб. Успех на всички от bb-team.org сайта ви е прекрасен.

60
Петър Бойчев
20 май 2010 16:51

Здравейте!Радвам се,че има доста хора знаещи тайната на младоста и здравето!Не лекува глада.Той премахва греховете ви-един ден глад опрощава една година грях и след това всичко е начисто и очите ви светят.Бъдете щастливи!

Стефан Симеонов
61
20 май 2010 19:51

Аха :) Значи по гладолечението можем да познаем закоравелите грешници... Такива, дето по цели години са грешали....

Хаха, майтап. Не, и аз харесвам духовният подход към нещата... Само че тук по принцип си говорим за физическия... Гладолечението като диета и терапия. Това е същността на сайта. Не пост и медитация преди посвещаването в мистериите на делфийския оракул например.
Но като цяло, господин Бойчев, погледнато от тази гледна точка съм по склонен да се съглася, отколкото с безумния спор отгоре това ли е най - ефективната диета за отслабване... Иисус като е постил до край в пустинята 40 дни , не съм чувал да е било за състезание по културизъм.
Идеята на този пост въобще не е храната, а въздържанието, и не е материалното, а духа.
Отслабва се иначе с глада, и мозъчно, в нередки случаи.

62
24 май 2010 05:12

Мислех да не се намесвам, и едва ли пак ще пиша в темата, за Велик ден с постите се поразминахме. Затова. след тях мъжът ми реши, че все пак, трябва да си мине по пътя. Два приема на английска сол със сълно концентриран лимонов сок, за два дена и прием само на варени картофи, не повече от три дена от началото. След това, само жито, сурово и вода. След силен неочакван стрес, беше качил килограмите доста. Болнав и съмнителен вид.
Десет дена ги изкара, като на майтап. Реши, че не му стига и продължи с житото, аз не го нарчиам глад, защото се яде жито. А то е храна,нали? На десетия ден направи компромис и само вечер приемаше сокове приготвени в къщи.

Свали 18 килограма, малко повече отколкото трябваше, но да се започне на чисто е добро решение. Диоптърът му падна, вече писах, че същото се случи и с дъщеря ми, след десет дена боледуване и не приемаше храна, поддържайки около 38 градуса температура. Никакви антибиотици и лекарства.

Така, че , да ограничиш храната, и както съветва Лидия Ковачева, да е в границите между 400 и 800 грама, плюс чай, това не е глад все пак, но ефектът е същия.
Аз много уважавам докторите, но гледам да не попадам в ръцете им. Имах алергична реакция, поне така ми казаха, изписаха ми лекарства, от които ми се схвана лявата половина на тялото, а жлъчката си поигра с нервите ми. Тогава аз просто спрях да ям. Само вода и чайове. За седмица ми мина. Лекарствата трябваше да ги пия девет дена. Мисля, че си спестих ада.
Така, че, докторите за бърза помощ са добро решение. За хронични болести и такива, които носят пари на техните шефове от фармацевтичната промишленост, по добре настрана.

Вуйчо ми , писала съм вече, на седемдесет години почти, сряза гипсовото корито, в което докторите го бяха опаковали и приготвили за другия по светъл свят, а той взе, че сряза коритото и напук на докторите не само че проходи, ами още е жив. На ден я изяде едно яйце, я не. Виж, от цигарите не се отказа.
Що се отнася за гладуващите тук и там, доста стандаретен отговор относно глада, но те от глад не са имали възможностт да натрупат всички тия токсини и не само , колко симпатични паразичтета си отглеждаме, благодарение на  цивилизацията, та в случая става въпрос за обновяване  на организма на принцип, доста спасителен и умен.

Чували ли сте, за белите престилки  и за белите  хора? ...............  Чия идея е, знаете ли?
Най ми беше интересно, да говоря с докторка пенсионерка, която не можше да се движи, а съпруга и го обслъжваха в стаята му. Тя си знаеше всичките болести и твърдеше, че не се лекуват. Мислете, че спорех с нея? Затова пък, дъщеря им, също докторка, лекуваше по бабешки внучката,..

63
24 май 2010 05:25

Аз малко поразгледах пак коментарите, колко ли килограма трябва да е човек, за да си позволи да свали 60?
Ама i големи зубрачи има в тоя сайт.

Стефан Симеонов
64
24 май 2010 18:56

Тенис мом, човек трябва да е между 145 и 150 килограма...
Дай си мейл, ще ти рпатя снимки, макар че нямам актуални. Ама ще си направя. Важното е да видиш старите, макар че никога не съм бил чак разплут а съм и висок.... Но разлиакта е доста... осезаема.
Подобни мога да пратя и на жена си, ти ще м икажеш дал ие по добре с глад или без глад...

Права си принципно че може и да има ефект, може и да няма гладът...
Идеята за гладуване за да смъкнем диоптъра... леко ще я прескоча. Също и идеята да чистим токсините с едно яйце и цигари.... Не зная дали се е случвало. Вероятно да, щом казваш. убеден съм обаче че и да е имало ефект не е поради лечебната сила на глада... По скоро както вече съм казал, внушението е голяма сила. По - голяма от глада. Ако някой с глад стига до внушение, гладуването е оправдано.

Нали, казвам го със чистата съвст че и аз не обичам лекарите и имам съмнения за компетентността им. Но това не значи че всеко откритие на принципите на въртене на света от некоя лелка у тех си и с две три други от клуба, трябва да приема и приложа на чисто доверие.
Иначе , за глад и пречистване, ок. Макар че 800 грама храна на ден не могат да бъдат глад, а могат да са дори пълнеене..... Така че май говорим за доста широк спектър разбиране на глада и за много различни начини на гладуване едновременно. И проссто няма как да се разберем.

Все пак аз продължавам да смятам ,че ефектът на лекуване на глада е спорен, на детоксикация - безспорен но не и оправдан във всичк ислучаи, а този на формиране на тяло с глад - направо ще се усмихна.

65
Валентина
31 авг 2010 12:03

Тука е пълно с тъпаци.Как бихте излекували лека настинка:а)със стабилна манджа и антибиотик  б)с зеленчуци и плодове.При първият вариянт силите на болния ти организъм ще бъде зает да преработи сложната храна (манджата) и ще изразходи енергията която ти трябва за оздравяване за правене на лайна.Във втория случай пак ще има лайна,но за направата им ще е изразходвана много по малко енергия и остатака от нея ще отива за оздравяването ти.

Тино
66
31 авг 2010 20:07

Щом като е глупост Гладолечението хората, които се хранят от слънцето, не ядат нищо и имат 10 пъти повече сила от нормален здрав човек какво е? Незнам какво е но е факт....

Стефан Симеонов
67
1 сеп 2010 08:13

Валентина, чупиш рекорди с това изказване.
Четох го три пъти и всек ипът се смях. Благодаря! Също и за изказа!
Значе, според теб яденето е процес на загуба на енергия за организма, не на набавяне, така ли ?

Владимир Недков
68
1 сеп 2010 08:56

Не бе Стефане, това е с храненето от слънцето си е факт. Инки, тибетци - всички са безсмъртни. Не верваш? Питай Фламел. Той след като направил по случайност Философският камък на 17.01.1382-ра постигнал безсмъртието :)... И така до 22 март 1417-та година. :) После не се знае... Много факти не са ни познати на нас “тапанарите”. Сигурно щото не работим с алхимични материали от 14-ти век. Валентина я вземи порасни! :)

Стефан Симеонов
69
1 сеп 2010 10:00

Хаха :)
Е няма нищо лошо и в ал-химията, ако се чете разумно.
Това за слънцето предполагам беше некакъв прочит на дъновизма :)
Бе немам нищо против философията. Ама и Дънов го помним доста як, 10 пъти колкото нормален човек... Даже лично той, 100. Направо ги издънваше!

Стига бъзици. Като цяло няма лошо човек да прави това , коеот го мотивира.
Стига да не изпада в крайности.

70
Барс
2 сеп 2010 08:21

Гладолечението е добро нещо, НО НЕ Е ЗА ВСЕКИ! Обикновено се практикува с успех само при болни и бая задръстени възрастни организми, особено ако са с наднормено тегло. Ако сте слаб, здрав, млад, физически активен и се храните разумно, няма смисъл да си правите експерименти с тялото!
Самият Дънов не препоръчва драстични диети за всички. Той винаги е бил против крайностите и изтезанията на организма. Но някои хора много обичат да тълкуват това, което им изнася.

Draken
71
2 сеп 2010 10:52

Много забавни коментари.. като на Валентина по горе :)
И на Тино... видял някакъв мутирал дядо дето 10години “ял” само слънчева светлина... АхахАХАх! Тва са глупости. Има генетични мутации по цял свят (поразтърсете се, има и по интересни случаи на хора с необикновенни способности) и единични случаи като този, няма какво да се обсъждат.
За здраво тяло, трябва да се яде качествена храна съобразена с нуждите на тялото в зависимост от активното тегло и т.н. както несъмнено някои вече е казал по горе(мързи ме да чета 70 коментара).  Да, съгласен съм че при определени заболявания и разни стомашни болки и т.н. проблеми може да е по добра идея да се стигне до гладо”лечение”, но ако един човек който се грижи за здравето си, спортува, храни се здравословно и поддържа активна имунна система.. няма да се стига до това. И в тоя случай изобщо няма да му трябват разни там.. “пречистващи” дни.. да карам аз на ябълки и вода цял ден.. пффф мерси.

72
10 сеп 2010 15:14

Незнам дали тоя спор помага на някого, но аз лично казвам, да, за себе си.

Писах на няколко места, http://www.spiralata.net книгата на Хулда Кларк, за Лекуване на всички болести , идеята за опаразитяването на човешкия организъм е много актуална. И макар Хулда Кларк да не говори за глада, а за пелина, карамфила, черния орех и много други, да речем един копър, то за мен лично гладът е ефективен, защото лишава паразитите от храна. Не говоря за отслабване, говоря за здравословната страна на глада.

По горе бях писала за 400/800 грама храна, без да уточня, че става дума за жива храна, плодове и зеленчуци. Храната, която дава ензимите на човека.
В България сме все още късметлии, защото нямаме хората на Америка. Някакви странни статистики ни сочат първенци в това или онова. Да, след американските бомбардировки в Сърбия, няма как да не се увеличат раково болните. Да не говорим за населени места, като Чикаго, където на всеки две минути каца и излита самолет. Хората, които живеят под трафика на самолетите, които си изхвърлят при кацане горивото, определено няма да са столетници. Затова пък, като се строи нов квартал, строежа се започва с огромна болница. Защото перспективата е такава. Болни, хронично болни хора, от всичко което ви дойде на ум. Цивлизизаццционни болести. Болести на алуминиевата кутийка кока кола, болести на пластмасовата бутилчица минерална вода, болести на задръстената клетка, не познала кислорода в краткия си живот.
Така, че темата за глада, не е просто глад, гладът пречиства, а Витоша дава кислорода.
Всеки е прав за себе си.
Аз следвах на Хулда Кларк един съвет. За боракса. Премахнах кожни образования, които иначе с лазер само махат.
Така, че нека не се караме, а да потърсим добрата страна във всяко мнение.
И умните го правят, а другите ще поумнеят!!

73
dani
22 фев 2011 10:31

Имам позната,която всяка сряда използва само вода.Всяка сутрин бяга без почивка 7 км.и е перфектна.

74
Виктор Лозев
5 май 2011 09:47

Здравейте интересува ме когато човек има диабет и захарта му пада дали е проблем при гладолечението?

Владимир Недков
75
5 май 2011 10:48

Зависи кой диабет. Ако е вроденият инсулино зависим - гладът за дълги периоди води до хипогликемия и смърт. Ако е придобит, гладът за кратки периоди увеличава инсулиновата чувствителност. Гладолечението обаче не е най-добрата схема лечение на диабетно болни, особено при самолечение. Ако си с придобрит диабет се насочи към Периодично гладуване, а ако си с вроден към равномерно балансирана диета с много хранения с храни с нисък ГИ и умерен/Висок ГЛ.

София Жекова
76
25 май 2011 15:50

Гладолечението е нож с две остриета-едното е склапела на хирурга, другото е ножа на убиеца. ...мога дълго да говоря на тази тема, но отдавна съм се отказала да го правя, тъй като нямам намерение да убеждавам никого в нищо.Особено пък негативно настроените,които никога не са пропускали хранене през живота си- нека да си задържат негативните настроения за себе си. За мен лично гладолечението направи чудеса, не само ме излекува от телесните ми болести, а също доведе до промяна на базови нагласи на личността, като ме направи човек позитивен,усмихнат и радващ се на всеки ден от живота. А покрай това открих и колко много обичам усещането за току що изиграна добра HIIT тренировка...а някога бягах от часовете по физическо възпитание :D

77
ИВан Кирев
20 сеп 2011 05:55

Здравейте!
Хареса ми много тази статия и за първи път мисля да постна и аз нещо по дадена тема(в случая тази).
Занимавам се с фитнес от близо 4-5 години и преди 2 години с мен се случи най-голямата простотия на този свят. Принципно се занимавам с DJ-во (занимавах се) и доста често ми се е налагало да правя тренировки на 2-3 часа сън, което от своя страна доведе до преумора в момента в който влезнах в първия си състезателен период. След парти в Пловдив и път около два часа, без грам сън реших, че тялото ми може да понесе една тренировка(поредната). Някъде около 4 часа сутринта се събудих треперещ с болка в цялата лява част на тялото. Запалих към спешното в моя град със огромен страх да не би да е сърцето и за моя радост се оказа че нищо му няма. Проблема беше в това, че дежурния ме наплаши, като ми каза че с добавките, че с добавките, които взимам може да съм си навредил много лошо. От там при личния, който ми каза че няма право да ме праща на лекари за каквито и да било изследвания без основание. Реших да тръгна на частни прегледи, като минах абсолютно всички възможни звена за откриване на каквато и да била болест. Становището на 3-та кардиолози беше, че ми няма нищо на сърцето. Бях и при двама специалност ендокринолог....Също без проблеми!Гастроендокринолог - нищо ти нямааа!!!!
Невролог- нищо ти нямааа!!!
В този ред на мисли обаче всеки ми изписваше някакви хапчета. Било то за болката от ляво, за нервите(атаракс, деанксит, ксанакс, мелатонин), за стомаха (накрая събрах около 9-10 вида хапа , които трябваше да приемам на всеки час). Най-чудното беше, че никой не гледаше какво е изписал този, който съм посетил преди това. Месец след приемането на толкова хапчета вените на краката ми започнаха да се надуват придружени от огромни болки, които в последствие преминаха в скованост и ме приковаха на легло, от което едвам  ставах да ида до тоалетната. Появи се огромна гъбична инфекция(за която минах 4-ма лекари и хвърлих само за нея 400лв. и не изчезна), а гърба ми, бедрата, врата и малка част от гърдите се обринаха в ужасни пъпки. Съня ми вместо да се подобри започна да се влошава. Виеше ми се свят всеки път, когато се изправя. Появи се страхотна болка в главата, а малко по късно и моменти , в които бях просто неадекватен. Запалих към Пловдив “Университетска болница” и няколко частни клиники , в които си направих пълна Биохимия + допълнителни изследвания, като доплер и др. Повечето от лекарите казваха, че нямам нужда от тях, но понеже през ръцете ми е минала доста литература реших да се подсигуря. При излизането на пълната Биохимия чернодробните маркери ми бяха на границата(оставаха ми 2-3 единици да прехвърля два от тях). При ПКК изследването левкоцитите ми бяха 18.0 при граница 10.0. В крайна сметка така и не се намери проблема за моето състояние. Накрая реших да ида при професор Васил Анастасов, който ми направи отново изследвания и ми каза да хвърля всички хапчета, които са ми изписали преди това за да не се озова 2 метра под земята накрая. Работата беше там, че положението ми не беше никак розово. Професора ми каза, че може да ми се назначи лечение на това състояние, но колко адекватно ще бъде то не може да ми се гарантира(в крайна сметка щях да се въртя в един кръг от хапове- изследвания, хапове-изследвания и така докато не ми вземат тока). Прибрах се вкъщи с мисълта, че до два три месеца ще се разбере какво ми има. В последвалия период от 8 седмици ходех на своя глава постоянно на изследвания. Чернодробните маркери преминаха границата, бъбреците я стигнаха, левкоцитите играеха между 14.0 и 20.0. Крака ми повече не стъпна в лекарски кабинет. За моя радост научих за Пол Брег и веднага му купих всички книги. Започнах с 24 часа гладуване в продължение на 2 месеца. След това преминах на 36-часа само на дестилирана вода. 4 месеца след започването на гладолечението направих 72- 4аса. През това време всичко се следеше, като всяка седмица се даваше кръв за пълна биохимия. След най-дългото ми гладуване всички маркери влязоха в норма без левкоцитите. Повторих този цикъл още веднъж и всичко влезна в нормата си. Останаха само болката в краката, пъпките по тялото и гъбичките, които така и не можах да преборя с какви ли не хапчета изписвани от какви ли не лекари. На третия цикъл от моето гладолечение реших да направя 14 дневно гладуване само на дестилирана вода( само искам да спомена че захранването при такъв период от гладуване е близо 18-24 дена) Всичко, което имах като проблеми изчезна!!!! Гъбичките се умориха за 10-12 дена, а вените на краката ми се заличиха на 20 ден от целия цикъл. По време на гладуването езика ми побеля като сняг, дъха ми беше буквално убиец, а тялото ми от 5-я до 8-я ден от гладуване покачи температурата си рязко, след което я понижи по същия начин. От 36.4-5 скочи на 37.5-38, а след осмия слезе на 35.7-9 до 36.0 така беше до 6-я ден от захранването. От 6-я до 8-я ден ми се виеше толкова много свят и така ме цепеше глава, че на два пъти ми причерня пред очите(до припадъци не се стигна, но бях на границата). Периода на гладуване беше нищо в сравнение с този на захранването. Започнах да захранвам с една супена лъжица сок от лимон разтворена в 250 милилитра вода първия ден по един път на ден, втория два, третия три. От четвъртия ден до 10-я увеличавах сока от лимони за сметка на водата докато не стигнах 250 милилитра на ден чист сок от лимон. След това приложих едно от леченията на Махалов със сок от лимони. Започнах да вдигам дозата в продължение на 4 дена( някъде около 8-я и 12-я ден) докато не достигнах 750 милилитра на ден лимонов сок. 13-я и 14-я ден бяха кошмарни. Повръщах постоянно а температурата на тялото ми се покачи до 38.5 . На 16-я ден от моето захранване дойде неописуем глад, който едвам едвам изтърпях. Започнах със един килограм плодове, които бяха по схема на кръвна група (Д`Адамо) и ги разделих на 4-5 приема като започнах от 100 грама и покачвах дозата с всяко хранене (100-200-300-400). На 17-я ден започнах с 400 грама плодове а след това преминах на един килограм зеленчуци отново по схема на кръвната ми група и отново разделени на 4-5 приема като плодовете. На 18-я ден започнах с първо хранене 400 грама плодове, второ хранене 400 грама зеленчуци, а четвъртото реших да ми е определени ядки които преди това съм оставил да се накиснат във вода и съм пасирал с блендер. Количеството сурови ядки беше 150 грама ( изчислено по системата за количество мазнини на килограм телесно тегло. На 19-я ден започнах със плодова салата 400 грама като първо хранене, второ зеленчукова салата 400 грама, а трето 75 грама ядки. Четвъртото ми хранене беше от 50 грама варена киноа. В продължение на 4 дена поддържах този режим като увеличавах количеството на киноа до 250-300 грама, а веднага след това вкарах и 5-то хранене, което се състоеше от 25 грама варен телешки черен дроб. Отново продължих известно време покачвайки количеството на дроб до 100-150 грама. След процеса на захранване си направих диета, която се състои основно от зеленчуци и плодове в сурово състояние->сурови ядки и семена->Кълнове(боб адзуки и черно око, жито и рядко леща)->Варива(киноа, кафяв ориз, боб Адзуки и черно око, бял боб, рядко леща)->Водорасли(20 грама на ден спирулина и 5 грама на ден Келп)-> 3 пъти на седмица месо по 100-180 грама за порция(еднократно за деня). Всички хранения бяха по система на Хърбърт Шелтън, но доста по задълбочена. ( например месото се комбинира със зеленчуци, които задължително окисляват). Започнах отново фитнеса като запазих 36-те часа на демица гладуване и на всеки 3 месеца по 72 4аса. Гладувам от петък 20:00 до неделя 8:00…
По време на лечението изгубих 30 килограма и от 89 (при 189см височина) станах 59. За 6 месеца след укрепването ми на организма с всичките тези гладувания и изключително балансирана диета (хранене с везна, комбинации от ядки и семена + някои супер храни за набавяне на пълния набор от белтък) аз покачих 20 килограма, а резултатите ми във фитнеса са 3 пъти по големи от колкото преди. Спя непробудно по 9 часа на ден и се чувствам постоянно енергичен. До ден днешен не съм спрял и в момента тялото ми е много по красиво от преди 2 години, много по енергично и всичко по много. Продължавам да чета специализирана литература и колкото повече се задълбочавам толкова повече разбирам какви са били грешките ми в миналото.
За себе си видях, че гладолечението действа!!!
Относно дали е вредно или не ще цитирам един от въпросите на Харви Деймънд, Пол Брег, Лидия Ковачева, Генадий Махалов и куп други в някои от книгите им.(няма да е точно, но все пак)
Има ли животно в природата, което да готви храната си?
Има ли животно, което да се храни във всеки един момент когато му скимне?
Има ли животно в природата, което да преяжда?
Има ли животно, което да употребява хапчета когато се разболее?
Е, споделих какво е станало с мен и мисля да приключвам, че стана доста дългичко.... На всички пожелавам лек ден и добри резултати в залата! :D


78
tennis mam
3 окт 2011 21:49

Случайно попаднах пак  на темата......
Браво Иване, евала, че мъж може така да устоява истината!

За мен след толкова години, като чуя от някой че гладуването било вредно и само му се изсмивам! Крайно време е да не живеем в рамките създадени от фармацевтиката и ХА-ХА разните добавки / и те са детенце на фармацевтиката/.

А за статията, вярно, от доста време е, но на фона на Рим, Египет и тем подобни е грях да ги няма траките. Та цял свят се  е стичал на Перперикон да получи просвещение, а ние пак другите слагаме отпред.

Със здраве и една чаша чиста гореща вода!

79
ИВан Кирев
27 окт 2011 00:40

tennis mam, не мисля, че хората, които говорят за гладуването толкова лошо са наясно с материала. Тук има доста, които са против гладуване и споделят мнения от сорта на:
-Лишаваш организма с храна, с полезни вещества и куп други глупости. 
      На тези хора бих казал само да хванат най-малкото, което е учебник по физиология на човешкото тяло и да прочетат поне отгоре-отгоре как функционира то. За пример бих дал Автолизата или функцията на червата.. Също така доста от хората, които съм срещал особено във фитнеса ме питат:
-Как си набавяш нужния белтък за да създадеш Хипертрофия(разтеж на мускула)?
Отговор:
  -Не ми е нужно да ям тежка храна, която ме приспива за да имам пълния набор от аминокиселини, тялото ми го прави само чрез собствената автолиза!
  Пояснение——>    Много от хората са наясно с чревната флора, но много малко от тях сигурно са наясно с факта, че всяка една бактерия участваща в изграждането и след смъртта си се превръща в перфектен източник на пълноценен белтък. Още един източник на аминокиселини са Ензимите защото те самите са аминокиселинни съединения способни да нахранят тялото много по качествено от колкото 100 грама животински белтък. И на последно място, но по важност на първо е белтъка в зеленчуците, който в 99,9% от случаите е под формата на чиста аминокиселина, която не изисква време за усвояване, а влиза директно в кръвта и захранва за отрицателно време организма с енергия. Всички зеленчуци от семейство зелеви броколи, карфиол, бяло зеле и особено царя Кейл съдържат  22-те аминокиселини в перфектно съотношение и огромно количество.(съвсем малък пример за пълноценен белтък) 
-Как може да правиш загрявка 40 минути, а да тренираш 15 минути? Не е ли малко!?
  Отговор:
-Ако ти нямаш добра загрявка, няма да имаш достатъчно кислород нужен на тялото за да отделя енергия.... Ако загрявката ти е прекалено малко време, то количеството кръв преминаваща през кръга от кръвоносни съдове и навлизаща във всички тъкани ще бъде прекалено малко. Защо ми е да хабя енергия във вдигането на ненужни тежести в продължение на един час след като половината от него тялото ми ще възприеме като загрявка, а другата половина ще бъде изтезание за него.
  Същите хора са ми казвали че без месо не можеш дори да си помислиш за каквато и да било маса, а много от тях изключват факта, че за да отдели организма нужния му “белтък” от останалите непотребни, тровещи организма вещества са нужни изключително много време и усилия равняващи се на 2 километра бягане. 90% процента от хората не могат да осъзнаят, че за да се усвоят 100 грама варен животински продукт или всякаква друга храна преминала каквато и да е обработка(недай си боже тя да е рафинирана, пушена или полуфабрикат) са ти нужни най-малко 400 грама сурови зеленчуци и 400 грама плодове. Ако ти нямаш нужния набор от ензими,витамини и минерали тогава белтъка в тези продукти ще се усвои само на 25 процента, а останалото ще загние и ще създаде среда благоприятна за развитието на вредни бактерии, които в късен етап ще са причината за много болести или наднормено тегло.
Следователно:
Ако в 100 грама месо има 22 грама белтък и ти нямаш нужния набор от по горе посочените нутриенти(изразени в сурови зеленчуци плодове и ядки) тялото ти усвоява едва 5 до 7 грама от него, а останалите 15 грама се превръщат в отрова. Идиотщината в случая обаче е, че 90% от тях си нямат ни най-малко понятие  какво точно значи здравословно хранене, а за термини като маса, плътност, издръжливост и сила използвани непрестанно от тях нема да говоря. Простотията в България вече е в колосални количества, а лекарите ни до такава степен са се опиянили от властта, която имат над нас, че ни третират като опитни зайчета, а за безхаберието, алчността и най-вече агресията проявявана един към друг просто не ми се говори. Всеки се оплаква, че има проблеми, но никой няма да седне да помисли дали всъщност причината за наличието им не е в самите тях. Даваме безсмислени оправдания или ненужни глупави съвети в сфери абсолютно непознати за нас и в крайна сметка всичко това ни отвежда до този така чаровен хаос налегнал ни в последните години. Повечето от фитнес инструкторите в България просто се водят такива и всички от тях си имат някакви уникални теории за това как трябва човек да тренира или да живее, за фитнес програмите пръснати в интернет пространството въобще и няма да говоря.
      Лошото в случая е, че заради цялата тази черна обстановка, невежие и безотговорност човек може да се демотивира и нищо да не постигне. В последствие се получава и това отричане на много от нещата, от които зависи нашия спокоен и щастлив живот.
  Пак стана един коментаааааааар......!!!!! Нищо.....!!! Айде дано има хора, които не ги мързи да четат. :D

80
Ник-69
12 ное 2011 15:01

Гладувал съм  до 21дни и го препоръчвам на всеки! Имам само една забележка -много внимавайте с подготовката преди него и  възстановяването на храносмилането след това!

Neda
81
12 ное 2011 21:25

Колко много истини казва Иван!  Чудесно поднесени на популярен език  научни факти за протеините. Дано наистина има  повече хора, които  не ги мързи да четат коментарите на Иван. Поздрави!

82
8 дек 2011 12:54

първата глупост която прочетох беше за здравословното хранене през 21 в.всичко което ядеме е отрова, от бройлерите, през свинското и телешкото които са бъкани с хормони за растеж те пък от своя страна разцентроват работата на целият организъм, да не говорим за консервантите, стабилизаторите и подобрителите във всяка храна.затова гладуването е крещящо необходимо, това е единственият начин що годе за очистване на организма.и запомнете до обяд никаква храна - очистителният процес в нашият организъм започва в ранните часове и с всяка приета храна до обяд ние спираме този процес, с което следва натрупване на токсини и самоотравяне.и втората глупост която прочетох беше за спортуването.да спорт но само при изчистен и здрав организъм иначе последствията наистина са меко казани плачевни.и накрая житеиската формула за дълъг и здрав живот е глад и секс.

83
Toblerone Love
9 дек 2011 09:42

Ако искате пълно 100% натурално екологично лечение без хапчета отидете при бушмените!

84
хаху
29 яну 2012 20:34

Йогите са го казали, доказали  и го казват най-добре! Вече над 25 000 години...
Подходът е комплексен: дихателни и физически упражнения, почистващи процедури - отвън и отвътре, закаляващи процедури, пълен глад само на вода - 2 пъти по 2 седмици годишно, воден (гладен) ден всяка седмица, 3 дни глад в края на всеки месец, който иска да цери сериозна болест - 30 дни глад веднъж годишно. При гладуването не се яде нищо за да може организмът да мине на автономно хранене и да изяде болните клетки, евентуално причинителите на болести. През останалото време - умерено хранене предимно с вегетарианска храна, по възможност необработена термично, забрана на пърженото и месото. Дихателните упражнения, асаните и почистващите процедури  се правят във всички случаи!

85
Дон Цеко
14 фев 2012 18:29

За застъпниците и противниците на гладуването е ясно едно - първите говорят от висотата на собствения си човешки опит, а вторите от пиедестала на самомнението си. По силата на елементарната логика може лесно да се прецени кои са правите в случая. Никой не е по-голям от човешкия опит. За жалост, в днешното побъркано време трябва да се осланяме на собствения си такъв, вместо да се ползваме от изворите на времето. Виновници за това са масовите медии, чиято пропаганда има една единствена цел - да седне на мястото на Твореца и да води делата Му по свой тертип. Експериментът е достатъчно успешен. Хранителната и фармацевтичната индустрии са в челната тройка в световен мащаб по успех и извлечени печалби. Печалби, които ние, хората, с готовност им ги гарантираме. Ако загърбим супермаркетите и аптеките, което абсолютно е по силите ни, то тогава светът би изглеждал по съвсем друг начин. Няма друг естествен, природен метод за лечение, освен гладуването. То е проверено във вековете средство. Съвсем наскоро американците публикуваха откритието си, че при пълно гладуване се изработва напълно непознат протеин, отговорен именно за продължителността на живота, и то в доста голям диапазон. Естествено, сега мислят как да го направят на хапчета и да го пуснат по рекламите. Щели да го набавят от доброволци-гладувачи. Разбира се, това няма да е същото. Искам само да добавя, че мускулатура не се губи, мускулатура се губи, когато организмът започне да се разгражда от гладуване след 40-50 ден. Усещането за отслабнала мускулатура е от изхвърлените води и мазнини от съответните области. Аз самият редовно провеждам такива процедури, и то в омекотения им вариант, защото ми е по-лесно, като съм изпитал, че гладуването само на вода е най-доброто. Човек лекува не само тялото си, но и душата си. Гладуването е в състояние да премодулира ДНК-то и да атакува куп заболявания. Но това не става от един път, има цели схеми на продължителни гладувания и захранвания в къс период от време. Който е скептик,това си е негова работа. Нищо не пречи човек да опита и сам да се увери, като спазва, разбира се, по-горе дадените препоръки за контрол върху процеса, най-вече в захранването. И, което е най-важно - яжте само проста храна, сурова /плодове, зеленчуци/, приготвена термично на пара /картофи, кълнове от варива/ и варива, а месото /трупното в магазините/ го оставете на лешоядите. Салатите си ги поръсвайте с миксове от семена /лен, сусам, тиквено семе, слънчогледово семе/, смляни на кафемелачка. За десерт - орехи с мед. Това е простата рецепта.

86
iwo
15 фев 2012 18:04

Българина е толкова промит мозък,че ако щеш под заплаха да му говориш той пак си знае неговото!!Много българи не искат т.с не им изнася да слушат за лечебно гладуване,полезни диети,разделно хранане!!!Те са като коне с капаци,повечето казват-”Аз да не живеем 100 години-ям си пръжки,салами суджуци ракия ихаааа...” Обаче ела да видиш физиномията ,когато тоя “Истински българин”се разболее- олелеее какво стана,олелее няма по-хубаво от това да си здрав,олелее тия лекарства мноого скъпи.. малеее днес 5часа скитам по болници....и такаа.Аз когато спомена на някой за хомеопатия и ме мислят за луд,разделно хранане-отново съм луд, вечер ходя да тичам-отново съм луд!?!? Българина като цяло е един задръстен,глупав ,закърнял, тесногръд индивид!
  Четете  мненията на Neda -много полезни неща споменава.Браво!!

87
iwo
15 фев 2012 18:22

“Простотията в България вече е в колосални количества, а лекарите ни до такава степен са се опиянили от властта, която имат над нас, че ни третират като опитни зайчета, а за безхаберието, алчността и най-вече агресията проявявана един към друг просто не ми се говори.”

Абслоютно подкрепям мнението на Иван!!Докторите у нас подхождат към пациента с някакви методи,логики и знания от преди 50г!!Лекарите се озлобяват,когато им говориш за правилно хранене-разделно,лечебно гладуване...Много обичам да дразня лекарите ,като им споменавам за хомеопатинчото лечение хахах тогава се побъркват.И не е тайна ,че лекарите станаха роби на фармацевтичните компании!!Оххх положението е зле,хора поинтересувайте се за ваксините-какви отрови са това-как се съсипват деца-заради пари,заради парите на една огромна античовешка организация а именно СВЕТОВНАТА ЗДРАВНА ОРГАНИЗАЦИЯ!
Замислете се къде изведнъж изчезна птичия грип,а свинския??Колко милиарда ваксини се продадоха??
Знам ,че това не е по темата,но е много важно!
Лошото е ,че останаха най-отровните ваксини-детските!!!Световната здр.организация има такова силно лоби и така мощно натиска  правителствата за тези ваксини ,че .....не знам...положението е трагично! Задължителни ваксини,задължителни ваксини...непрекъснато се появяват нови и нови.И непрестанните заплахи- вашшето дете няма да отиде в детска градина ако не е ваксинирано с 10 ваксини,вашето  дете не може да започне училище ако няма 10 ваксини и..и,,,,и.... страшно е
  Четете интересувайте се за ваксините,

88
4 март 2012 18:13

Здравейте.Искам да помоля,ако някой може да ми каже как трябва де се захране след гладуване.Но,моля да е човек който го е практикувал,а не само чел.Благодаря.

Victoria Voinikova
89
19 март 2012 22:45

ИВан Кирев, съжалявам, е ти го казвам, но само абсолютно неориентиран, неинформиран и глупав човек може да се съгласида приема толкова много лекарства НАВЕДНЪЖ?!?!?!? Нищо чудно, че си прехвърлил всички граници!!!! Лекарствата за химически вещества и всичко това мина през черния дроб и бъбреците. То организма на редовно хранене с месо не исдържа, та камо ли на такава бомба от лекартва! И да коментирам твоят глад за пречистване и захранването и т.н., това човек, който няма номални показатели трудно би го понесъл, и от физиологическа, и от психическа гледна точка. Човек, който има дефицит на някое вещество в отганизма си поради слабото му набавяне, какво би станало с него ако изобщо спре да си го набавя, особено, ако е елемент в основата на физиологията на човека, като желязото - ти ще умреш от малокръвие, бре човек!!! Аз за натравяне на цялото тяло с токсини от ядене на месо през целият минал живот на човека съм чела за много по-леки гладолечения, пък за твоето - не знам, явно си бил много зле...

90
24 март 2012 18:51

Ами, да ви кажа честно Victoria Voinikova, незнам какво имате в предвид с това „тежко гладуване“, но се надявам да ми обясните.
  Лекарствата са изписани от специалисти с ДИПЛОМИ, които са учили много повече от мен и вас взети заедно. Освен това не трябва да изключваме факта, че всеки ден през техните ръце минава маса народ. Когато някой се разболее отива на лекар без да се съмнява в преценката и диагнозата, която ще бъде направена. Наречи го както искаш, но ако съм абсолютно неориентиран, неинформиран и глупав човек, то тогава 90 процента от населението на ПЛАНЕТАТА СА ТАКИВА и само 10 процента са абсолютно информирани (предполагам вие се смятате за една от тези десет процента) в сфера, за която най- големите учени признават, че знаят едва 5%, може би 10% (забравих каква беше точно цифрата) от 100%. Не смятате ли, че е доста грубо това, което казвате. Човек може да сметне това за обида.
  „То организма на редовно хранене с месо не издържа, та камо ли на такава бомба от лекарства!“. –Незнам какво се опитвате да кажете с това, както и с това− „Аз за натравяне на цялото тяло с токсини от ядене на месо през целият минал живот на човека съм чела за много по-леки гладолечения…“− но до колкото аз съм чел и знам, отравяне с месо се получава от бактерии, а не от токсини. Ако съдим по вашата логика може да се натровим от всяка една храна понеже витамин А, минерала цинк и сярата например, може да бъдат доста токсични за организма. Точно поради тази причина не бива да се прекалява с морковите, с лененото семе и най- вече с жълтъците на яйцата, защото тези храни съдържат доста голямо количество от посочените елементи. Самите левкоцити в организма на човек от защита може да се превърнат в опасност ако са доста дълго време повече от общоприетото количество за нормално. На базата на това което казах ще добавя, че всеки един животински продукт (не само месото) товари по един и същи начин организма. Млечните продукти дори бих казал, че пречат много повече на човек от колкото една риба или черен дроб. В защита на това което казвам, ще добавя едно две неща, от които човек сам да си направи изводите.
  − Прясното мляко, за което всеки казва, че е така полезно, след като навлезе в стомаха полепва по стените му изапочва процес, при който се доближава по вид на изварата, но ако изварата се усвоява от организма, то това което се формира при поемането на въпросната храна, пречи на усвояването на всеки друг продукт. Млечните продукти не се смятат за белтъчни храни, а за въглехидратни. Количеството на въглехидрати в тях е доста по голямо от количеството на белтъчини и най- лошото е, че те не се усвояват от организма. Тези въглехидрати се славят с името Лактоза и спадат към дизахаридите като малтоза и целулоза. За да започне усвояването му в организма, човек трябва да отдели доста солидно количество от ензима Лактаза. За съжаление този ензим е в най- голямо количество в ранните години на едно животно или един човек. Колкото повече един организъм се развива, толкова повече намаля отделянето му, докато не се стигне до момент, в който напълно изчезва (все още не е ясно защо е нужен на организма този процес). Някой казват, че Лактаза спира да се отделя след 3-5 година в човешкото тяло. Други казват, че продължава да се отделя, но в ПРЕКАЛЕНО НИЩОЖНО КОЛИЧЕСТВО, което не е достатъчно за да се постигне разграждане на лактозата. Лактозата като цяло е количеството сухо вешество СУХОТО ВЕЩЕСТВО в прясното мляко, което може да достигне за 100 грама до 10%. Сиренето, кашкавала и изварата (особено ако е суроватъчна) са храните с най- голяма концентрация на този въглехидрат. В тях той може да достигне и до колосалните 40% за 100 грама продукт в зависимост от начина на обработка. Дори и да пренебрегнем тези ФАКТИ, съдържанието на РАФИНИРАНА СОЛ в тях би следвало да е прекалено показателно. По статистика направена от проведени изследвания, 90 процента от случаите на алергии се причиняват от продукти с високо съдържание на глутен и лактоза. Белтъците и мазнините в млечните продукти по абсолютно никакъв начин не се различават от тези в месото. Количеството на холестерол и количеството на пикочна киселина, която се отделя след обработката им е в същото количество, което е на лице и при месото. Тук обаче пропускаме един много важен факт. Нивото на холестерол не зависи от това какво количество животински продукт си изял, а дали организма ти може да отдели достатъчно количество от вторичната форма на холестерола HDL за да се противопостави на така вредната за организма първична форма LDL. Дори и човек да не яде месо в неговия организъм продължава да се отделя LDL и ако имаш проблеми със секрецията на HDL отново може да се достигне до увреждане на тъкани. Тук е време да спомена, че холестерола е доста важен (макар и всички вредни ефекти, които споменах) за синтеза на витамин D и някои видове хормони. НИКЪДЕ, ПОВТАРЯМ, НИКЪДЕ в никоя книга написана от специалист в областта не се споменава, че трябва да се спре употребата на месо. Това го казват само поддръжниците на пълното вегетарианство и до някъде на суровоядството. Според повечето учени човешкото тяло не е пригодено да се храни с месо.МОЖЕ ДА ЯДЕ, НО НЕ Е ПРИГОДЕНО ЗА ТОВА. Доказателството е в сравнението, което се прави между един хищник и едно тревопасно. Хищника има черва, които ако сравним по дължина с тези на тревопасното, ще се окажат 2 до 3 пъти по къси. В стомаха на едно животно, което се храни с месо има 3 пъти по- висока концентрация (не количество) на солна киселина от този на животно, което се храни с растения. ЧОВЕК ИМА МНОГО ПО- МАЛКА КОНЦЕНТРАЦИЯ НА СОЛНА КИСЕЛИНА И МНОГО ПО КЪСИ ЧЕРВА ОТ ЕДИН ХИЩНИК. Колкото по дълги са червата, толкова повече храната се застоява в организма, а както знаем, месото загнива доста бързо, особено при стайна температура.
———————————-Нека този, който чете това сам да си направи изводите!!!
  Вие Victoria Voinikova споменавате също и  − „особено, ако е елемент в основата на физиологията на човека, като желязото - ти ще умреш от малокръвие, бре човек“. Как разграничихте какво е основно и какво не в един организъм, след като няма нищо, което би следвало да съществува по случайност в него. Ако имах ниски нива на желязо хемоглобина ми щеше да бъде далеч под нормата (желязодефицитна анемия), а както се изрази един от лекарите в Пловдив „хемоглобина ти е като на римски легионер“. Казвате: −„Човек, който има дефицит на някое вещество в отганизма си поради слабото му набавяне“. За какво слабо набавяне става въпрос? В организма на едно живо същество има много реакции, които пречат на усвояването на някои вещества. Например усвояването на калций се влошава при ниски нива на витамин D, а за синтеза на витамин D отговаря холестерола, (сам да си направи изводите този, който чете). Дори и организма да успее да синтезира достатъчно витамин D нужен за усвояването на калция, той трябва да има и достатъчно количество магнезий, без който неможе да бъде задействана реакцията отговаряща за неговото усвояване от организма. Ако всичко върви по план тялото ни ще има достатъчно количество калций, който ще бъде разпределен там, където е най- нужен. Да речем, че всичко е готово. Имаме достатъчно количество от това вещество и тялото ни е готово да го разпредели както сметне за добре. Започваме да се храним с овесени ядки, които са доста богати на фосфор. Когато той е в по- голямо количество от калция обаче, има способността да се свързвже с него и да образува неразтворими съединения, които не се усвояват, а се изхвърлят заедно с фекалиите. По този начин готовия неразпределен калций намаля и организма започва да използва този, който се намира по костите.
              КАКТО КАЗАХ ПРЕДИ, ПРАВЕТЕ СИ САМИ ИЗВОДИТЕ!
  Дори и да имаме най- балансирания режим на хранене (което неможе да стане), винаги ще има дисбаланс в едно вещество, който ще задейства верига от нежелани реакции. Въпроса е в това до колкото тялото ни може да контролира тези процеси и грижим ли се ние да улесним работата му.
  При глад от 24 4аса (абсолютен глад) един път в седмица и глад в период (постоянно гладуване без прекъсване) на 20 дена (абсолютен глад) е доказано, че този дисбаланс, който споменах се регулира по естествен начин и тялото възвръща доста от нормалните си функции. Как ще се приеме от личността, която гладува зависи от състоянието на въпросната личност.
  Незнам какво сте чели Victoria Voinikova за храната като цяло и за гладуването, но мисля, че казах достатъчно.
  На всички, които са стигнали до този последен ред, пожелавам много здраве и много успехи в спорта.

91
26 апр 2012 17:01

Имам един вапрос може ли хрони4ен плексит на шиино раменен поияс да се излекува с лечебен глад

92
3 май 2012 14:34

Зависи от причините за този плексит. Принципно това е неврологично заболяване, което означава, че човека, който има такова явно не води спокоен начин на живот. Пиенето на кофеинови напитки, взимането на хапчета за сън или нерви също могат да бъдат причина за почвяването на тази постоянна болка . Тренировките без загрявка също може да допринесът за възпаление на нервите. Със глад може да се излекува, но ще ви трябва доста време и доста курсове на гладолечение. След дните на гладуване задължително трябва да се въведе употребата на храни, които успокояват нервната система. Храни като скумрия, лимони(задължително), неподсладена овесена каша, суров корен от джинджифил(ако ви тормозят много болките той може да ги успокои, дори може да изчезнат за определен период от време понеже от него извличат основата за всички болкоуспокояващи), пилешко месо ,банани, чесън, сок от ананас. Аз ви съветвам първо да опитате с тези храни, без да се налага да гладувате понеже трябва да се откажете от стария си начин на хранене. В противен случай ще усложните още повече състоянието си, а може дори и да си навредите до толкова, че и общоприетата медицина да не е в състояние да ви помогне. Пуснете си веднъж ПКК и вижте дали левкоцитите надвишават нормите(левкоцитите отговарят за имунната система и ако са високи това означава, че нещо не в ред). Ако е така, следете в период от четири седмици как варират и се опитайте да ги намалите(високи ли са толкова дълго време може да станат причина за по бавното пречистване на организма и всъщност да допринесат за предизвикването на плексит). Всяка сутрин правете физзарядка за да  отпуснете мускулите около рамото(загреете ли мускулите ще затоплите и нервните окончания, които може да се заплели и отново да предизвикват болка), врата и гърдите. Сутрин на гладно изпивайте поне 250 млл сок от лимони(пийте сок от лимони защото лимонената киселина има за функция да се свързва с тежките метали в организма и да ги изхвърля от него. Ц-витамина ще засили имунната система.)  и чак 2-3 часа след приема им направете следващо хранене. Избягвайте пържени храни и храни като пица, кебапчета, кюфтета, пушени храни и консерви. Хапвайте вечер по 2-3 скумрии за да успокоите организма и да предотвратите вредното влияние на кортизола(кортизола е хормона на стреса) в тялото ви. Наблюдавайте дали съня ви става по дълбок и по спокоен. Ако това стане след време и плексита ще изчезне.
  Мога да дам повече подробности, но не знам в какво състояние е организма ви и какъв начин на живот водите(в това число и начин на хранене). Дано съм бил от полза.

Петър Петров
93
30 май 2012 16:42

Здравейте, Наскоро дочух за лечебното гладуване, и го пробвах. Имам проблеми с стомашно чревния тракт от половин година, тъпках се с хиляди лекарства, както и с храна(уж полезно пък и да качвам килограми), пробвал съм много диети, но не минава.
От гладуването мисля че имаше най-голям ефект. От седмица чух за  този метод и досега съм направил 3 дена само на плодове и то не са поредни и не абсолютно чисто все по някоя вафла отгоре съм хапнал. Има подобрение, но има какво още да се желае.
Загубих и 2килограма от 64 станах 62. Явно това е малко.
Колко цикъла трябва да направя, за пълно оздравяване и как точно пълен глад или по-лека форма, мисля че и тренировките ще се наложи да спра, пък и много килограми губя, мамка му, чиста мускулна маса са(мазно нямам), надявам се на йо-йо ефект ако се наложи да загубя и още. Това и евентуалната липса на енергия по време на глад, не искам да ставам 50 кила нито пък да се обездвижвам, обичам движението, иначе досега да съм ги направил 5 дена глад. Интересувам се също как гладът ще се отрази на психологичния фон, че и с това имам проблеми.
Ако трябва да дам още информация за себе си питайте ме на лично или тук. Реших да питам преди да пробвам, ще съм много благодарен ако ми помогнете ;)

94
31 май 2012 23:25

Готов съм да споделя със всеки един от вас моите виждания, знания и съвети, но ми трябва адски много информация за вас самите. Ако някой желае може да ме намери във глупавия “facebook”. Само трябва да напишете името ми и сте готови. Дано да съм ви от полза!  :)

95
24 сеп 2012 15:23

Здравейте,
Бих искал да ви попитам какво знаете относно лечение на дисковите хернии с гладуване?
Аз лично практикувам гладолечение от 16 годишен...... и си се чувствам много добре сега на моите 32.
В случая не става въпрос за мене а за майката на жена ми която е на около 55 години и страда от силни болки в гърба. За гладуването знам че пречиства и лекува доста болести, но сега за първи път се сблъсквам с такъв проблем и не знам какво да и кажа. Самия аз не съм сигурен дали би помогнало. Докторите, при които ходи са единодушни че трябва да се реже, искат и 2000 лева отделно от операцията само за приставката на единия прешлен която трябва да се сложи. А тя женицата има три хернии за операция
Все си мисля че един сеанс от 15 дена в някоя клиника за лечебно гладуване съчетан с гимнастика(йога) би и помогнал, и би я насочил в правилната посока, но от една страна не ми се иска да я подведа и да се усложни състоянието и.
Бих желал да споделите вашето мнение, а също ако знаете някой лечебен център където на разумна цена би могло да се направи такова гладуване от специалист.
От това което видях в интернет най-евтиния вариант за гладолечение е в клиниките на др.Емилова и др.Георгиева-90 лева на ден което си е кожодерство според мене.  Ако трябва да направи 2 или 3 сеанса, а аз вярвам че сте е необходимо защото изчистването не става от един път, то това идва около 4000 лева. И гладолечението го комерсиализираха.......
Знаете ли за някой, който извършва подобни нетрадиционни лечения и който да не е комерсиален като горепосочените.
Предварително благодаря

96
29 сеп 2012 15:48

Здравейте !
За друга клиника освен тази на др. Емилова незнам, но ако не ме лъже паметта тя е протеже на Лидия Ковачева, така че аз бих опитал този вариант пред “ножа”. Не съм експерт в областта, даже бих казал, че знам прекалено малко, но моето мнение е, че няма смисъл от гладуване. Гладолечението в случай като този може да бъде пагобно. Човека за когото говорите може да има влошено усвояване на калций и от там да се създават проблеми с устойчивостта на костите и сухожилията. Ако е така, глада ще влоши още повече тяхното състояние. За мен най- добрия вариант е да се намалят зърнените храни до минимум, а за сметка на това да се увеличат зеленолистните зеленчуци. В случая “Кеил” би свършил чудесна работа заедно със спанак, броколи, аспержи и т.н. Колкото е по- тъмен един зеленчук толкова повече калций и желязо съдържа. Нека си вземе и суров сусам, но да е небелен. Общо взето трябва да се увеличи приема на храни със високо съдържание на калций, магнезий  и глюкоза(много сладки плодове)  в промишлено количество. Заедно с тях обаче трябва да има и достатъчно мазнини. Може да направите и една кръвна проба за нивото на холестерола и ако е в приемливо количество, ако желаете може да прибавите и по 2 - 3 цели яйца през ден. Мога да говоря много за храната и да дам съвети според това, което съм научил през времето, но предполагам, че положението е прекалено тежко за да се правят експерименти, а и незнам нищо за хранителните навици на въпросната личност до момента. Каквото и да кажа би било равно на глупаво и безмислено изказване. Категорично заявявам обаче, че глада няма да помогне в случая. Една промяна на диетата би имала много по- добър ефект. Нещата са доста обширни за да се кажат в един пост. Най- добре идете при дипломиран диетолог или в болницата на др. Емилова. За мен специално 15 дена за човек, който не е гладувал никога са прекалено малко време(особено като се има в предвид годините). За такъв човек смяната на хранителния режим би бил доста тежък, а какво остава за периода на захранване след гладуване. Това е, което мога да споделя.
Всичко най- хубаво ви желая !

97
30 сеп 2012 16:42

Здравейте,

Бих искала да се обърна към Иван Кирев и да го помоля за повече информация (на лична).
Идеята и начина, по който гладолечението действа ми се струва покрит с достатъчно факти, но за всеки индивид би трябвало да е индивидуално.
Ако е възмойно бих искала съвет, от някой, който вече е преминал през това.

Благодаря

98
1 окт 2012 00:00

neda vazharova, извинявам се, но немога да разбера за какво точно се обръщате към мен. Като цяло глада не лекува организма. Всеки, който сметне глада за нещо, което лекува е в огромна грешка. Той е нож с две остриета, който може да помогне, но може и да му навреди. За да се излекува един човек от една болест трябва да се вземе в предвид нейната патология и нейния стадий на развитие. Много е важно също дали тя е хронична или вродена.  Храната е тази, която лекува, а не глада. Той просто се използва за пречистване на организма и като помощно средство при смяната на неговите хранителни навици (аз го наричам ПРЕХОДНО СРЕДСТВО). В много от случаите обаче може да бъде неблагоприятен (например случаи като диабет или подагра ). На 100% обаче храната е тази, на която трябва да се обърне най- много внимание. Например при настинка ако се увеличи приема на лимони и храни, които имат високо съдържание на витамин “Це” тя ще изчезне. При заболявания на костната система се приемат храни с високо съдържание на калций. Гастрит например се лекува много лесно с кафяво водорасло келп и корен от джинджифил. За разширени вени може да послужи сока от ананас и сока от джинджифил. За сън добре влияят храни като овесени ядки, скумрия, сьомга, мед. Един определен зелечук, ядка, или плод в сурово състояние могат да помогнат при лечението на една определена болест, но при други десет болести тази храна няма да има никакъв ефект. Например при колит приемането на ленено семе е противопоказно понеже то отделя слуз, която дразни чертвата и болките ще се засилят допълнително, но при кожни заболявания влияе доста благоприятно (като цяло влияе благоприятно на кожата). При гъбична зараза ( без значение каква е тя, Кандида или не) приемането на храни, които съдържат мая (хляб, сирене), или бързи въглехидрати (мед, захар) само ще подпомогнат нейното развитие, но не и лечение (от друга страна меда помага при заболявания на костната система) . Точно поради тази причина мното от хората с гъбички немогат да ги победят и казват, че няма оттърване. Когато човек гладува той засилва вкусовите рецептори и по този начин променя по- лесно своите навици, но както споменах по- горе.... В МНОГО ОТ СЛУЧАИТЕ НЕ СЕ НАЛАГА ГЛАД. Освен това не всяка личност е способна да гладува. Неможе да накараш 5- 10 годишно дете или 50-60 годишен човек (който никога не е и чувал дори, че съществува нещо такова) да гладува !! Основната грешка на лекарите в България, а и не само в нея е, че не се обръща внимание на живота, който водят пациентите. Например как се храни, какво работи, колко часа спи, има ли проблеми в семейството, стресиран ли е, какво го притеснява и т.н.(Говоря примерно) Те не познават пациентите си ! Аз лично като фитнес инструктор и диетолог немога да препоръчам на никой от клиентите си каквато и да било диета или тренировка без да знам какъв начин на живот имат до момента ( и то в абсолютни подробности). Генетичните заложби и типовете тяло за мен са глупави клишета, които са просто за залъгване на хората, които не са наясно с нещата в тази област. Много често искам да ми се покажат  дори и кръвни проби, и изследвания на сърцето. Лечението на една болест не се състои само в това да гладуваш. или само да правиш някакви физически упражнения, или само да промениш хранителните си навици. Лечението на една болест включва всичко това като едно цяло, което е превърнато в един строго определен цикъл. Следенето на състоянието на пациента (клиента) е основното, което един лекар (фитнес инструктор, диетолог) трябва да прави. Това наблюдение може да включва записки свързани с хранителния му режим или изследвания свързани с някой от органите (най- често и двете). Без тези неща неможе да се въведе адекватно лечение или адекватна тренировка. Затова в предишния си пост казвам, че нещата са доста сложни и неможе да бъдат описани толкова лесно. ЗА ВСЕКИ ИНДИВИД НЕЩАТА СА СТРОГО ИНДИВИДУАЛНИ. Тези неща се определят от всичко това, което споменах малко по- горе. Едно хомеопатично лечение (или фитнес тренировка)  включва установяването и въвеждането на храните, които влияят благоприятно върху организма на въпросната личност и премахването на тези, които имат негативен ефект. Това е доста дълъг процес, който може да продължи месец дори година (МОЖЕ И ПОВЕЧЕ), а цялото лечение може да продължи двойно повече. Както казах не е лесно, а в много от случаите пациентите (хората, които искат да спортуват) са доста големи темерути и немогат да възприемат, че трябва да спрат употребата на цигари или алкохол( най- често и двете) за да имат положителен ефект и най вече бърз ефект. За премахването на някои храни пък просто да не става и дума. Понякога ми казват да се самоубия като започна да говоря за здравословен начин на живот, но това са просто подробности :) ! Навика е нещо, което трудно се променя, а когато той е свързан с храната става още по трудно. За жалост ако човек не промени начина си на хранене няма да се пребори с никоя болест. neda vazharova възможно ли е да бъдете малко по- конкретна понеже не съм на ясно с това за какво точно да поствам каквото и да било мнение ? Благодаря предварително и дано съм бил от полза.

Vasil Vasilev
99
7 ное 2012 14:18

“Не се щади мускулатурата - отслабва се цялостно”

Това не е вярно! Аз съм изкарвал много курсове на гладолечението отслабване на мускулатура няма. След правилното захранване сантиметрите от ръцете Ви спадат с около 1-2 см. но тежестта, която сте повдигали преди на дадено упражнение преди глада след захранването ще можете да повдигнете отново!

100
26 ное 2012 01:55

Здравеѝте,
направих 15 дневен глад по метода на Лидия Ковачева.
Сега сам 6 ти ден от захранването.Свалих около 10 кила,свалил  сам холестерола значително.Досега сам пробвал пълен глад до 3 дни сам стигал 2 пъти, така че не ми беше
трудно да започна.Дали сам излекувал язвата ще разбера февруари 2013.Тогава ще напиша
подробности.Успех на всички които се опитват да се лекуват  разумнос глад ......

KuzmoV
101
27 май 2013 22:07

Като цяло мненията са противоречиви...
В крайна сметка аз мисля, че истината е някъде по средата...
И питането ми е как мислите добре ли е да се комбинира 2 дни глад седмично.
Пример:
Понд. - разделно хранене
Вторн. - глад (20% от калориите)
Сряда - разделно хранене
Четв. - глад (20% от калориите)
Петък - разделно хранене
Събота - разделно хранене
Неделя - разделно хранене

Някой пробвал ли е нещо подобно?
Ще се радвам да видя компетентни и обосновани мнения.

Лазар Радков
102
27 май 2013 23:58

Един от колегите експериментира преди време със следната схема:

Седмица 1 - 72 часа глад
Седмица 2 - 48 часати
Седмица 3 - 24 часа
Седмица 4 - 0 часа глад

като завъртя два цикъла от това.

поздрави
Лазар

KuzmoV
103
28 май 2013 21:38

Аз мисля в гладния ден да пия чайове и по някой плод.... Поне първите опити.
Според мен на никого няма да му е вреда да си прави по един гладен ден седмично.
А като посвикна мога да пробвам по два дни гладни или по един на пълен глад. Не знам как ще ми се отрази..
Ще споделя впечатления.

KuzmoV
104
29 май 2013 21:10

Доста добре го понесох. Тренирах по-лека тренировка с по-ниска интензивност. Имах си достатъчно хъс. Мисля, че ми се отрази добре този ден.
За целия ден изядох 4 банана и 4 чая (зелени).
Мисля, че не съм нарушил рамките на определението “гладен ден”, но все пак ще се радвам да чуя някое мнение правилно ли ми е менюто?

105
18 юни 2013 12:56

Като студент, участвах в спартакиада.Представянето ми беше доста добро, до момента в който направих фатална грешка при прескачането на “коня” и сериозно се ударих в областа на черния дроб. Млад бях и превъзмогнах болката, а с течение на времето дори забравих за това. Но явно сериозно съм се бил наранил, защото след близо година започнаха страдания, вероятно свързани с това. Тогава не направих връзка и тръгнах по лекари. Виждайки млад човек срещу себе си, не обръщаха кой знае какво внимание.И така 4-5 години. Психиката ми се срина- нямах ясна диагноза, но проблемите ми се задълбочаваха. Какво ли не правих, но нищо не помагаше. Това беше преди около 35 години, информация от никадъде, още повече за някакви начини различни от хуманните. Нямам предства от къде точно ми хрумна да приложа гладолечение, но го направих. Както казах за съжаление, нямах и представа какво правя и извърших едно джеладско гладуване в продължение на около 7 дена. Да продължа ме спря само един припадък. Беше някакъв кошмар. Почти не пиех и вода. Изключвам лошото състояние на духа си като цяло, но на 8-9 ден почувствах значително подобрение относно страданията заради които гладувах. Тогава реших да направя още един курс/ ее, не веднага и това може би ме спаси/. Вероятно съм споделил с някой, защото нямам спомен откъде повреме на второто ми гладуване се появи някаква смес - сок от алое с мед. Няма да повярвате, но в  тази комбинация се случи чудото. Изчистих се от нещото в мен което измъчваше организма ми и гризеше съзнанието ми денонощно. Със сигурност усещах, че  малко след приема на меда с алоето, като че ли някаква невидима ръка стискаше областа в черния дроб и сякаш го изцездаше.  Като спазми. От цялото това неконтролируемо гладуване постигнах невероятен успех, но ми остана един дълготраен спомен - големи черни петна в обласа на слепоочията. Които обаче след години си изчезнаха сами.
Че това е моя опит. За съжаление с годините все не намирам врме за сериозни сесии на гладуване, с изключение на епизодични хранителни ограничения. Оправдания много. Но извода ми е един-всичко което ни се случва е възпитанието в културата на хранене още от утробата на майката, и изграждането на навици още от първите години.За да не си търсим оправдания, че се храним нездравословно, щото е това или онова. Изградените навици не дават на ръката да посяга към това или друго което идва в повече на организма. И за да не стигаме до необходимостта да спорим по форумите в кое е право или не. Изводите ми са, преди да прилагаме методите на гладуване е че първо нека да се огледаме в процесите на природата около ни. Да ги преекспонираме върху нас и да видим къде ние се мъчим да я надхитрим. Да се самонаблюдаваме. Милиони години тя милата се изграждала и пренагаждала на базата на това да оцелее, съобразявайки се единствено с наложените и закони, а ние нейното творение се мъчим всячески да я пренебрегваме. Извинете ме, малко се поотървах в разсъжденията! За последно нещо като съвет важещ и за мен. Има хора и хора. Но на някои някак си като че ли им е дадено да внушават истините. Нека да не се правим на черногледци, все ровещи в подробностите на нещата. Да вземем най-рационалното от тях и природата и напред към дълголетието-мисля най-важия смисъл на човешкото съществуване.

Теодора Бориславова
106
3 фев 2014 14:38

В статията има противоречие: “След 12 месеца от туберкулозата няма и следа, а цирозата отшумява от само себе си.” - по повод Лидия Ковачева и: “Такава стъпка не бива да се предприема при туберкулоза, исхемична болест, злокачествени заболявания, цироза...”

 

Delcho Grancharov
107
23 апр 2014 02:23

Юрий Сергеевич Николаев, професор по медицина, създател на първите три института по гладолечение в бившия СССР, автор на книгата “Гладуване За Здраве” пише: статистическите данни от резултатите от работата на института за гладолечение показват, че 99% от нашите пациенти са вече обявени за нелечими от традиционната медицина случаи, които като последна инстанция, както удавникът се хваща за сламката, решават да опитат гладолечение! ПО СТАТИСТИЧЕСКИ ДАННИ 95% от лекувалите се в институтите по гладолечение СА ТРАЙНО ИЗЛЕКУВАНИ!
Авторът обяснява какво значи “трайно излекувани”, дава примери, обясненията са добри и дотъпни не само за доктори, но и за обикновени мислещи! Е, остава да потърсите книгата и да я прочетете. Доста силен е и предговорът, написан от българския издател - обяснява причината да преведе и издаде тази книга на български език. Поздрав за всички!

108
6 май 2014 16:01

Какво значи здравословно хранене?
Аз съм на чиста натурална храна, без пържени, без фастфуудс, не ям хляб, тестени изделия, колбаси...
Ям само плодове, зеленчуци, пиле, риба, млечни продукти всякакви, яйца, рядко си позволявам свинско, агнешко, заешко, ако ми се яде “бърза захар”, предпочитам да си я приготвя аз, под формата на кекс, торта, питка, козунак и прочие в много редки случаи, само по специални празници...
И пак се задръстих, подпухвам и задържам вода.
Ясно е, че храната не ми е чиста, купешка е... но пак я подбирам по качество, производство, цена (и не най-скъпата, безумно е).

109
27 фев 2015 14:33

Аз съм била на плодове най-дълго 20 дни,а също за сега и до 2 дни без никаква храна и вода(което чисти тялото по-интензивно).Никой вече не може да ме убеди,че е вредно!Искам само да кажа,че намерих противоречие в статията:”Когато била едва на 30 г., заболява от туберкулоза, а след това и от цироза. Пенсионират я на 40 г., лекарите я отписват. Случайно дочува за метода на гладолечение на руския професор Юрий Николаев и започва да го прилага върху себе си. След 12 месеца от туберкулозата няма и следа, а цирозата отшумява от само себе си.”,а малко по-долу следното:”Такава стъпка не бива да се предприема при туберкулоза, исхемична болест, злокачествени заболявания,цироза...”Предполагам,че се има предвид,да не се предприема без лекарско наблюдение,понеже наистина си е опасно,когато си сериозно болен.

110
13 апр 2015 02:11

Здравейте,

Бих искал да се обърна към Иван Кирев и да го помоля за повече информация (на лична).Как мога да се свържа с Вас във Facebook излизат доста хора с това име ?

 

Cveti
111
23 апр 2015 20:45

Иван Кирев е доста краен и противоречив в постовете си

112
23 апр 2015 21:22

Иван Кирев не е нито краен нито противоречив това което е написал си е точно така който е пробвал знае казвам го от личен опит. Който иска да си прочисти организма и да е здрав Глад му е майката.

113
31 яну 2016 23:08

Иван Кирев - а и не само той - изобщо не са крайни и нито противоречиви в коментарите си!

Аз за първи път направих гладолечение (на своя глава) миналия август. 21 дена . И захранване 10 дена . От 75 кг стана 65. А чувството за лехичките и енергия- неописуемо!! Понеже работих по 12 -15 часа на ден и то в суши ресторант , помислих че ще припадам от глад! Нищо подобно !! На 5 ден имах такава енергия, направо работих за двама!!

Така че , мили деца, никога не пишете наизуст! Изпробвайте и тогава правете съпоставки и пишете мнения!!

Аз смятам от утре пак да започна един 21 дневен курс.

Само да добавя - от тогава станах вегетарианка, а сега след този курс мисля сериозно да пристъпя към крачката да изключа напълно млечните продукти от менюто си, поради простия факт че (Уау) - жива и здрава съм си и без тях , както и без никаква консумация на яйца ! И добавям друг факт - на 42,5 години съм, и в момента започвам професионален курс и обучение за фитнес треньори тук, в Англия ! Целта ми е перфектно - за мен - тяло и Bikini Competition

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.