Смокини - древни и вкусни

По-вкусни от шоколад!

от четиво за 4 минути

В случай, че се чудите как да заместите шоколадовите бонбони по време на пролетната диета, то смокините са идеалният вариант. Консумирайте ги пресни в комбинация с кисели ябълки или вишни при съотношение 1:1.

СмокиниСмокините са плодовете на смокиновото дърво (Ficus carica, Moraceae) което расте в субтропичните, тропичните и по-трудно в умерените климатични зони. Дървото не е много претенциозно към климата и качеството на почвата и се отглежда лесно. Расте между три и десет метра на височина, листата му са големи, а плодовете имат формата на малки торбички с размер между три и пет сантиметра. Цветът на смокинята се променя от светло към тъмнозелен до кафяв с настъпване на узряването.

Смокините са познати на човека от самото зараждане на цивилизацията. Споменати са в Стария завет на Библията като дърво из "Райската градина". Именно със смокинови листа се покриват Адам и Ева след грехопадението. Смята се, че смокинята е била култивирана за пръв път в Древен Египет.

Филогенетичният произход на смокините сочи, че те са се оформили като вид в Азия. Днес са естествено разпространени из Средна Азия, Мала Азия, по крайбрежието на Средиземно море и Балканите (вкл. България). В наши дни смокините са култивирани и се отглеждат като важна търговска култура най-вече в Азия, Мала Азия, Централна и Южна Европа и по-слабо в Северна Африка, Северна, Централна и Южна Америка.

Видове продукти от смокини

 • Сурови смокини - пресните смокини се продават сезонно, през пролетта и лятото.
 • Сушени смокини - можете да ги намерите целогодишно. Биват сурово сушени и сушени на пара.
 • Замразени, захаросани смокини - у нас се срещат по-рядко, най-често са внос от Гърция и Турция.
 • Консервирани смокини - цели плодове, сладка и мармалади.
 • Сироп от смокини - използва се като дресинг за сладкиши.

Хранителен състав на смокинята

Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр. храна:

Продукт вода в %
ккал белт. /гр мазн. /гр смилаеми въгл. /гр фитостероли./мг захари/гр  фибри/гр

Сурови смокини

79% 74
0.7 0.3 16.3 - 16.3 2.9

Сушени смокини

30% 249
3.3 0.9 54.1 - 47.9 9.8


Здравословни ползи

Здравословни рискове

Рисковете, свързани с консумация на смокини, са:

 • Прояви на алергични реакции към смокините: те са рядко явление, но не са изключени. Ако имате някакви подозрения, че тялото ви е свръхчувствително към смокините, най-добре ги избягвайте дори и в състава на термично преработени храни. Консултирайте се с алерголог.
 • Оксалати. Смокините са сред храните, които съдържат оксалати. Това са естествени съединения, които, попаднали в тялото в големи концентрации кристализират и могат да предизвикат здравословни проблеми. Кристализирайки, оксалатите отнемат калций от тялото. В случай, че имате здрав стомашно-чревен тракт, няма причина да се притеснявате от консумацията им, стига да не се стига до системни преяждане с неразумни количества.
 • Сулфити и серен диоксид. Сушените смокини могат да бъдат тренирани със серен диоксид и сулфити, за да бъде консервирани така, че да запазят търговския си вид за по-дълъг период. Ако сте чувствителни към серни продукти, внимателно проверявайте етикетите, преди да купувате сушени плодове. Реакции на чувствтелност проявява средно един на всеки сто човека. Смокини, сертифицирани като БИО (органични) не съдържат сулфити.

Как да изберем и съхраним смокините?

Пресните смокини са едни от най-лесно ферментиращите плодове, затова следва да се пазаруват в количества, позволяващи изяждането им в рамките на един до два дни. Когато пазарувате смокини, проверете кожата им да няма разкъсвания, да бъде гладка и мека. На цвят следва да са зелено-кафеникави. "Пъпчето" от долната страна на плода следва да е изсъхнало и през него да се процеждат ситни капчици нектар от сърцевината. На пипане смокините трябва да са равномерно меки, но да оказват известно съпротивление при опит за промяна на формата им.

Суровите смокини се съхраняват охладени в хладилник, където могат да се запазят за два дни. Замразяването е възможно при специални условия в захаросана вода.

Идеи за използване на смокини

 • Сурови: самостоятелно, в плодова салата с други плодове, в мюслита с овес, ръж, пшеница и др.
 • Сушени: самостоятелно, в нискокалорични сладкиши, с пресни плодове в плодови салати, в мюслита и каши с овес, ръж, пшеница и др.

Нашето кулинарно предложение:

В статията са използвани източници - виж списъка.

 • wikipedia.org
 • whfoods.com
 • nutritiondata.com
Хареса ли ти статията?
Мнения по темата
1
29 апр 2009 15:06

От баба си знам, изяж една смокиня, ако имаш женски проблем.
Какво е имала предвид, незнам.
                                                    То тогава проблемите не са като днешните.
На оградата със съседите винаги имаше смокини.
По хубаво сладко от смокиновото незнам.

2
30 апр 2009 03:51

Браво за хубавата статия! Смокиновото дърво е с продължителност на живот 2000 г.  Плодовете са много хранителни, лесносмилаеми и стимулиращи. Съдържанието на по-значително количество витамин С (само в прясно състояние) и наличието на витамин А и В е истински медикамент против умората, а една топла смокина, поставена върху мястото на абцес, е чудесна лапа за съзряването му. Със смокиня успешно се лекуват и болезнени мазоли. Възможно е при допир и листата да предизвикат алергични реакции.

Владимир Недков
3
30 апр 2009 12:08

buba_val, някаква грешка има с тези 2000 години. Най-високата му продуктивна възраст е около 50 години и случаите са единични. :) Не зная от къде черпиш информация, обаче има някакво недоразумение, особено за възрастта и Витамин С и про-витамин А. Провери http://www.nutritiondata.com за смокиня (Figs, raw).

Innocence
4
7 фев 2011 15:43

Потърсих информация тук, защото сушените смокини, които имам под ръка миришат ужасно! Направо са напоени с химия, това не може да се яде! А са в срок на годност, даже до края на годината са годни. Ох, ужасен опит, явно ROIS никак не са заинтересовани към чистотата на продуктите си.

5
17 фев 2012 11:48

Имам възможността , пък и късмета да си купувам изсушени смокини директно от бабите от селата. От опит знам ,че смокините много помагат при запек/лениви черва , и при проблеми с яйцеклетките или кисти на яйчниците. Един местен хомеопат казваше-* Господ си знае работата и за всеки орган е създал по един продукт. Примерно при проблеми с концентрацията или паметта- орехи. И вида и формата напомнят мозъка.При проблеми със зачеването или яйчниците- смокини, проблеми със стомаха-зеле,броколи,карфиол...

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.