Инсулинова резистентност

Какво може да ни лиши от незаменимото действие на инсулина?

от четиво за 6 минути

Способността на инсулина да понижава нивата на кръвната захар и да активира анаболните процеси в тялото го определя като един от най-важните регулатори на обмяната на веществата в човешкия организъм. Определени фактори обаче може да ни лишат от неговото незаменимо действие, понижавайки чувствителността на тъканите, и така да доведат до развитие на тежки заболявания.

Инсулинова резистентностПонижената чувствителност на тъканите към инсулин, или инсулинова резистентност, е състояние, при което дадени инсулинови нива не могат да провокират съответния физиологичен отговор в мастната тъкан, черния дроб и мускулите. В резултат се намалява усвояването на глюкоза в мускулните клетки и се активира освобождаването на глюкоза от складирания в черния дроб гликоген. Натрупаните в мастната тъкан триглицериди се хидролизират и в кръвообращението се отделят свободни мастни киселини (СМК). Това води до значително покачване нивата на кръвна захар (хипергликемия), която се компенсира от организма чрез секретиране на по-големи количества инсулин (хиперинсулинемия). В началните стадии на инсулинова резистентност хиперинсулинемията успява да компенсира намалената чувствителност на тъканите и да предизвика съответния ефект. С течение на времето обаче β-клетките на панкреаса се изтощават, секреторната им функция намалява и се развиват сериозни здравни усложнения като метаболитен синдром и захарен диабет тип 2.

На крачка от пропастта

Ето какви са обичайните симптоми на инсулиновата резистентност:

 • Повишени инсулинови нива в кръвта;
 • Повишена кръвна захар;
 • Увеличено артериално кръвно налягане;
 • Задържане на течности;
 • Лесна уморяемост – както физическа, така и психическа;
 • Сънливост;
 • Депресия;
 • Увеличаване на телесното тегло за сметка на мастната тъкан.

Тъй като всички тези симптоми са трудни за отдиференциране, наличието на инсулинова резистентност често остава скрито. Най-добри от диагностична гледна точка са лабораторните методи, изследващи нивата на инсулин и кръвна захар, както и регулацията на кръвната захар. Хората с наднормено тегло трябва да бъдат нащрек и да се подлагат на медицински изследвания по-често, защото абнормното натрупване на мастна тъкан е една от основните причини за понижаване на тъканната чувствителност към инсулин.

Причини за развитие на инсулинова резистентност

От какво се причинява инсулиновата резистентност, все още остава въпрос без отговор. Предполага се, че до определена степен развитието на това състояние е генетично предопределено. В много голям процент от случаите децата на родители, страдащи от захарен диабет, имат понижена чувствителност към инсулин и впоследствие също развиват диабет.
Наличието на заболявания като синдром на Къшинг, хипогонадизъм, полицистичен синдром на яйчниците и др. също е свързано с развитието на инсулинова резистентност. При някои от тези заболявания обаче не е ясно дали понижената чувствителност към инсулин е причина или последица от заболяването.
Важно място в етиологията на инсулиновата резистентност заемат и два фактора, които може да се повлияят от начина ни на живот – консумацията на големи количества въглехидрати и повишените нива на СМК в кръвта.

Високовъглехидратна диета

Прекомерният прием на въглехидрати, и по-специално на такива с висок гликемичен индекс,  може да има отрицателен ефект върху производството на инсулин в панкреаса, както и да доведе до развитие на инсулинова резистентност. Счита се, че основната причина за това е глюкозната токсичност или оксидативният стрес, причинен от големите количества глюкоза.

Високи нива на СМК

Увеличената концентрация на СМК в кръвта може да бъде породена от приема на богата на мазнини храна или от освобождаването им от мастната тъкан. Последното явление е свързано изключително с наличието на затлъстяване. Независимо от причината, големите количества мастни киселини в кръвната плазма водят до натрупване на триглицериди в черния дроб и мускулите. Натрупването на триглицериди от своя страна е причина за освобождаването на токсични съединения - междинни метаболити в мастната обмяна, които потискат инсулиновата сигнализация и намаляват чувствителността на клетките към инсулин. В резултат на намалената чувствителност от мастната тъкан започва още по-интензивно отделяне на СМК и се образува своеобразен порочен кръг.

Как да се предпазим от инсулиновата резистентност

Основният начин за профилактика и лечение на инсулиновата резистентност е промяната в начина на живот, насочена към редуциране на телесното тегло. Най-ефективните методи са модифицирането на хранителните навици и включването в дневния режим на занимания с физическа активност.

Промяна в хранителния режим

 • Консумиране на хипокалорийна диета;
 • Избягване приема на прости въглехидрати и на храни с висок гликемичен индекс;
 • Включване в дневното меню предимно на храни с нисък гликемичен индекс, богати на сложни въглехидрати и фибри;
 • Ограничаване консумацията на мазнини като цяло и в частност тази на храни, съдържащи наситени мастни киселини.

Подобна промяна в хранителните навици ще доведе до постепенно редуциране на телесното тегло и понижаване количеството мастна тъкан в тялото. Консумацията на сложни въглехидрати и намаляването на мазнините в дневното меню ще осигурят стабилни нива на кръвната захар, няма да оказват стрес върху панкреаса и няма да възпрепятстват инсулиновата сигнализация.

Физическа активност

Поради своето инсулиноподобно действие върху нивата на кръвната захар, физическата активност е на-добрият метод за повлияване на понижената тъканна чувствителност към инсулин, както и за упражняването на гликемичен контрол при наличието на това състояние. От друга страна, физическите упражнения усилват ефекта на хранителния режим върху понижаването на телесното тегло и подобряват мастната обмяна. По-добра мастна обмяна би означавало по-малко междинни метаболити и по-добра инсулинова чувствителност. Благоприятното въздействие на продължителните физически натоварвания с ниска до средна интензивност върху гликемичния контрол е добре известно от десетилетия. През последните няколко години се натрупват все повече научни факти, показващи изразен положителен ефект и при занимания със силови упражнения.

Ето и няколко съвета:

 • Ограничете времето, прекарано пред телевизора или пред компютъра;
 • Когато е възможно, не използвайте превозни средства или асансьор, а ходете пеша;
 • Отделяйте повече време за разходки и физическа активност;
 • Оптималният вариант е около 30 минути физическа активност дневно.

Към активно спортуващите

Избягвайте крайните диети, които може необосновано да обременяват панкреаса ви или да имат отрицателен ефект върху инсулиновата сигнализация. По специално, използвайте високовъглехидратни диети за кратки периоди от време и дори тогава ограничете консумацията на прости захари и на храни с висок гликемичен индекс. При прилагане на нисковъглехидратна диета не я превръщайте в режим, изграден предимно от мазнини, а разпределете калориите пропорционално между белтъците и мазнините. По този начин ще си осигурите по-добра спортна форма и което е по-важно – по-добро здраве.

В заключение – инсулиновата резистентност е сериозно здравно усложнение, следствие най-вече от неправилно хранене и заседнал начин на живот. Модифицирането на хранителните навици и редовните занимания с физическа активност може да възпрепятстват неговото развитие или да спрат последната крачка към пропастта – развитието на захарен диабет тип 2.

В статията са използвани източници - виж списъка.

 • en.wikipedia.org
 • ncbi.nlm.nih.gov
 • healingdaily.com 
 • Poitout V, Robertson RP. Minireview: Secondary beta-cell failure in type 2 diabetes--a convergence of glucotoxicity and lipotoxicity. Endocrinology. 2002 Feb;143(2):339-42
Хареса ли ти статията?
Статията написа Цветан Стефанов
Цветан е магистър по "хранене и обмяна на веществата". Интересите му са насочени към метаболитните заболявания и към значението на физическата активност и храненето в етиологията на затлъстяването, метаболитния синдром и захарния диабет тип 2. В момента разработва докторска дисертация за влиянието на редовните занимания с физическа активност върху различни компоненти на метаболитния синдром.
Мнения по темата
1
ven
1 юли 2010 09:02

Здравейте,

тъй като имам проблем с инсулина и ми се иска да го реша с диета и спорт, а не с лекарства - насочете ме към подходяща диета или още по добре към ендокринолог-диетолог, който може да ме консултира.

Благодаря ви предварително.

Стефан Симеонов
2
1 юли 2010 10:09

Споменете и какъв ви е проблемът с инсулина -  някакви измерения,  засегнати хормони, органи...

3
ven
1 юли 2010 12:33

Високи нива на инсулин и пролактин. За сега единствения екефт са няколко килограма отгоре, но явно трябва да се вземат мерки. От лекарството, което трябва да пия заради високия инсулин се чувствам ужасно.

Стефан Симеонов
4
1 юли 2010 14:33

Не обещавам да помогнем и то точно с диета, но...
1. Колко високи?
2. Има ли някаква цел в измерването им? Мерихте ги защото не се чувствате добре, случайно или имате някаква конкретна цел?
3. Каква е диагнозата? Причината за високия инсулин според лекарите? Хиперфункция на жлезата, начална резистентност, нещо друго?

Принципно не е учудващо от лекарство, свалящо инсулина да не Ви е добре, а е под въпрос и дозата там, но... Това са други проблеми.

Поздрави!

Lachezar Tomov
5
7 окт 2012 15:10

Тук ще напиша какво е за мен добра инсулинова чувствителност - мой колега, на име Стоян го накарах да яде 4000-6000 калории на ден, много от тях бяха от ориз, за да качи тегло с тренировки,  яде и сладко в нормални количества. Накрая той качи 5-6 килограма мускул и 1-2 килограма мазнина, ако не и по - малко, за 2-3- месеца нередовно трениране и от 61 кг на 182см стана 68кг. Два месеца два пъти по-големи калории (много въглехидрати) от необходимите за подържане и резултатите са с над 70-80% качен мускул. ТОВА е добра инсулинова чувствителност.Да не ти е добра не означава да си болен. Лекарите имат грижата да лекуват болести, не да поддържат пациентите си в оптимално здраве.

Владимир Недков
6
7 окт 2012 18:27

Лъчо, ако същият човек с “добра” инсулинова чувствителност, го държиш на същите калории, но просто му махнеш спортните стимули - картинката ще е много по-лоша. Особено, ако е свръх чувствителен, а разходът му на енергия падне драстично. Т.е едно е + 15-30% над КБ “със” и същото “без” спортните стимули.

7
7 апр 2016 10:53

Статията е написана академично и съдържа доста големи неточности

1. Инсулинът е хормониът, който позволява на клетките да приемат енергия (глюкова). Т.е при наличие на инсулин ние ТРУПАМЕ запаси (мазнини) и не ги горим. Справка защо диабетиците са дебели.

2. Инсулиновата резистентност е СЛЕДСТВИЕ на въглехидратна непоносимост. Всеки човек може да ‘понася’ между 50-200грама въглехидрати на ден, това е генетично (и ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ) и както е споменато ако имате диабетици в семейството най-вероятно сте в долния край на тази скала (50г). Ако надвишите тази толерантност, вие надминавате капацитета на клетките да поемат глюкозата и  панкреасът произвежда все повече и повече инсулин с цел да намали кръвната захара в нормални граници, но тази захра няма къде да отиде (нетолерантност). Казано по-просто: инсулин бол - полза никаква (резистентност). За това се налага инсулинови инжекции и/или лекарства които намаляват производството на глюкоза в черния дроб. Това е бавен процес и затова диабет се развива постепенно, а не изведнъж. Диабетът е само един от многото проблеми. Съвкупността на английски се казва Metabolic syndrome, няма термин на български. Включва високо кръвно, повишени триглицериди (мазнини) в кръвта, коремни мазнини, диабет.

3. Тази въглехидратна нетолерантонст включва ВСИЧКИ въглехидрати, и пълнозърнестите, картофи, ориз. Гликемичният индекс е неточен начин за описване на храни, тъй като например морковите имат що годе висок индекс, НО за да си докарате такова повишаване на кръвната захар трябва да изядете няколко килограма. По точен термин е гликемично натоварване (glycemic load) т.е колко бързо и колко като количество въглехидрати съдържа определена храна.

4. Не всеки и дори не знам дали лабораториите правят тестове на кръвна захар след 2, 5 часа след ядене, но ако имате проблеми с теглото най-вероятно ядете повече въглехидрати отколкото можете да изгорите и съответно трупате мазнини. Д-р Аткинс е един от пионерите на тези вид тестове, но както казах ако имате проблеми с теглото и без тестове е ясно.

5. Мазнините, най-вече животинските са ПОЛЕЗНИ и не трябва да се лишаваме от тях. Растителните са проблемът.

6. Калории и т.н е абсолютно безсмислено да се броят, тъй като ние имаме вграден механизъм в мозъка, който регулиране колко енергия приемаме и колко изразходваме. Ако ядете по 20калории повече на ден (т.е почти нищо) за 10 години, ще качите 10кг мазнини. Никой не може да си регулирара каориите толкова точно. Горепосояеният механизъм се дерегулира от рафинираните/бързите въглехидрати, котио ние ядем по много всеки ден.

7. Човешкият организъм и дори спортистите НЯМАТ нужда да ядат въглехидрати. Ние можем да ги произвеждаме в черния дроб. Справка няма болест от въглехидратна недостатъчност, но има от повече - диабет, и т.н

8. Какво можете да направите по въпроса, дори ако сте диабетик? Спрете да ядете рафинирани въглехидрати (хлебни изделия, ориз, макарони, т.н). Това не е диета а НАЧИН на живот, тъй като не може да промените въглехидратната толерантност която имате наследена.

Ето няколко статии по въпроса. На английски са, но тази информация я няма на булгарски (Гугъл преводач ще Ви помогне)
(http://www.thetallcyclist.com/2015/10/carbohydrates-for-cycling-and-endurance-sports/)

Димитър Михайлов
8
7 апр 2016 13:19

Благодарим за мнението, Никола!

9
23 апр 2016 15:21

Здравейте, моля да коментирате тези резултати от обременяване с глюкоза. Надявам се със спорт и диета да ги коригирам. Ще посетя и лекар, но им нямам доверие - принципно!
Освен това Вие имате по добра информация ми се струва, понеже не робувате на утвърдени стари теории. Мисълта ми е, че не искам да посягам веднага към лекарствата, а да се възползвам от по нова информация за коригиране на ИР. Ето и резултатите ми:
Име на теста (изследването) Резултат Единици Референтни граници
Обременяване с 3кратно определяне на инсулин и кр. * Профил Виж по-долу
Глюкоза - 0 час 5.26 mmol/l Веноз. от 3.8 до 6.1
Глюкоза - I-ви час 8.08 mmol/l За оценка от лекар
Глюкоза - II-ри час 4,56 mmol/l За оценка от лекар
Инсулин - 0 час 3.1 mkU/ml Cутрин на гладно до 15
Инсулин - I-ви час 40.9 mkU/ml За оценка от лекар
Инсулин - II-ри час 13.3 mkU/ml За оценка от лекар

Благодаря за вниманието!

ева миланова
10
28 юли 2016 13:22

Привет и от мен!
Наскоро и при мен се откри ИР след преглед при ендокринолог. Изписаха ми Сиофор 1000 мг, който да приемам по схема. Също така имам проблем с един от хормоните, за който също пия лекарство.  Честно да ви кажа не съм привържаник на лекарствата, но явно ще ми се наложи.. От 2009 г. до днес съм свалила 33 кг., но лекарите ми каза, че трябва да сваля още 10 - 20, за да се предпазя напълно от усложнения. Кажете ми каква храна трябва да приемам, защото съм ужасно объркана..
:)

Вероника Налбатска
11
29 юли 2016 08:30

Привет, Ева!

Консултирайте се с лекарите, които посещавате и които се предполага, че са запознати в детайли със състоянието ви.
Ако желаете да чуете и други мнения, можете да пуснете тема в нашия форум и/или да създадете свой дневник в съответния раздел, където редовно да описвате хранене и движение, да получавате идеи и да можете да следите развитието си.

http://www.bb-team.org/forums

Поздрави!

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.