Дископатия

Не подценявайте дегенеративните изменения в областта на гръбначния стълб!

от четиво за 5 минути

Гръбначният стълб е основната механична опора на тялото. Развитието му става по пътя на обособяване на неговите отдели във връзка с преминаването към земен живот и движението по земята с помощта на крайниците. При човека гръбначният стълб е изграден от 33-34 костни сегмента, наречени прешлени (24 прешлена - шийни, гръдни и поясни, кръстна и опашна кост. Кръстната кост е изградена от срастването на 5 кръстни прешлена, а опашната - от 3-4 недоразвити опашни прешлена).

ДископатияПрешлените са подредени един над друг и са свързани посредством хрущялни, плоски и здрави съединителнотъканни връзки, образувайки гръбначен канал, в който е разположен гръбначният мозък. Те са изградени от тяло, дъга и израстъци на дъгата. Тялото е най-масивната част на прешлена.

Вътрешността му е изградена от гъбесто вещество, а външната част е покрита с тънък слой компактно вещество. Отгоре-надолу прешлените стават все по-големи. Хрущялните дискове, които са разположени между телата на прешлените, играят ролята на "ресьори" и при натиск променят дебелината си, като по този начин осигуряват слабо разместване на прешлените.

А намаляването на височината на хрущялните дискове и загубата на амортисионните свойства, е свързано с появата на патологични изменения - най-често това е дископатия или т. нар. остеохондроза.

Дископатия

Дископатията, както и дисковата херния, наблюдаващи се най-често в шийната и лумбалната област на гръбначния стълб, заемат най-голям процент от заболяванията на периферната нервна система. Наблюдава се дегенерация на хрущялния диск под влияние на външни пренатоварвания и възрастови изменения, появява се силна болка в областта на кръста, която се разпространява към долните крайници.

Съществуват и редица други причини от токсикоинфекциозен, ендокринен и вирусен произход. Гъбестото вещество (нуклеос) от вътрешността на прешлена загубва своята еластичност, намалява по обем и дори може да калцифицира. Постепенно настъпват изменения във фиброзната дъга, връзките и телата на прешлените. Вторично се засягат и междупрешленните стави, като междупрешленното пространство силно се стеснява.

С времето възникват деформации - лумбална хиперлордоза (огъване в кръста над нормалното), торкална хифоза (оформяне на гърбица), сколиоза (изкривяване на гръбначния стълб). Получава се ускорено износване на междупрешленните дискове, което води до пренапрежение в отделните мускулни групи. Мускулният спазъм от своя страна води до нарушение в кръвоснабдяването, обездвижване и притискане на междупрешленните дискове (дископатия).

Клиничната картина на остеохохдрозата понякога може да бъде доста бедна и да зависи изцяло от начина на деформация на хрущялните дискове. Но основна роля играе механичният фактор - притискането на задните коренчета. Наблюдава се силна болка, сетивни смущения и нерядко и двигателни нарушения, в съчетание с отслабени или липсващи коленен и Ахилов рефлекс.

Защитната реакция на организма в този случай е образуване на калцификати (натрупване на соли в болната става). Появява се функционално намаление на подвижността поради разрушаване на нуклеоса. Вследствие на деформирания диск се разрастват остеофити (костни израстъци), които увеличават опорната плоскост в мястото на деформирания нуклеос.

Различни автори твърдят, че около 35% от дископатиите са в областта на долните шийни прешлени, и около 45% в долните лумбални. Най-рядко дископатия се наблюдава в гръдния сегмент, предимно отпред, поради по-силното натоварване на фиброзния пръстен в неговия преден сегмент, където минава линията на тежестта.

Причини за развитие на болестта

Причините за развитие на дископатия са доста разнородни, но в основата стои нецелесъобразният начин на живот, съчетан със стреса от интензивното ежедневие.

 • Неправилна поза през работния ден;
 • Чести микротравми;
 • Нарушено психично равновесие;
 • Неправилен двигателен режим;
 • Небалансирано хранене;
 • Наднормено тегло;
 • Хълбочинно изместване;
 • Генетична предразположеност.

Важна роля в патологичните изменения имат и често повтарящи се стресови ситуации или шокови изживявания, които рефлектират в координацията между централната нервна система и мускулатурата на тялото.

Лечение на дископатия

Лечението на остеохондроза се оказва нелека задача, включваща серия от методи с комплексен характер. Важно е да се запомни, че това лечение е строго индивидуално, като различните пациенти реагират по различен начин на прилаганите методи. Диагностицирането на дископатия става с помощта на рентгенографско изследване, компютърна томография и ЯМР,  като при наличие на пареза се прилага и електромиографско изследване.

 • Терапия с медикаменти - използват се нестероидни противовъзпалителни средства, аналгетици и витамини от групата В, които особено добре повлияват заболявания, свързани с нервната система.
 • Масаж - той заема централно място в лечебния план на пациенти, страдащи от дископатия. Комбинацията от различни масажни техники, както и броят на процедурите зависи изцяло от патологичното състояние на организма. Масажът има за цел да премахне микроразместванията на прешлените и да подобри предаването на нервните импулси от гръбначния мозък към вътрешните органи. Освен това той подобрява кръвообращението и лимфообръщението, както и обмяната на веществата. Възстановява се тонусът на отпуснатата мускулатура и се увеличава отделянето на токсични вещества от организма.
 • Серия от физиотерапевтични упражнения, които се определят изцяло от патологичната особеност на пациента.
 • Болкоуспокояващи процедури.
 • Ултразвук с медикамент - използват се различни масажни гелове като Feloran gel, Fastum-gel, Voltaren, Ibutop gel и др.
 • Хранителен режим - поддържането на оптимално телесно тегло и доброто състояние на мускулатурата и костите са от първостепенно значение за лечението на дископатия.

В забързания ритъм на интензивното ежедневие, спортът и физическото натоварване са едни от най-важните неща, които съвременният човек може да направи за своето физическо и духовно здраве. Активното спортуване поддържа теглото ни в нормални граници, намалява риска от: диабет, високо кръвно налягане, атеросклероза, подагра, ревматични заболявания, но също и преждевременно изхабяване на ставите и междупрешленните пространства. Спортът, съчетан със здравословно и балансирано хранене, със сигурност би ни осигурил крепко здраве и дълъг живот.

В статията са използвани източници - виж списъка.

 • "Анатомия и физиология на човека" - проф. Ст. Попов, София 1989
 • "Клинична ортопедия" –под ръководството на проф. Янаки Холевич, София 1988
Хареса ли ти статията?
Статията написа Ирена Стефанова
Ирена е химик (с педагогическа и изследователска насоченост) и автор в BB-Team от 2008 год. Интересите й са насочени изцяло в областта на фармацията, медицината и здравословното хранене. Отрича напълно нездравословното гладуване и предпочита аеробиката за поддържане на формата си.
Мнения по темата
emz
1
emz
1 авг 2009 06:17

Ако се прекалява с тежестите при някои упражнения също може да стане напечено - мъртва тяга , хиперекстензия и др.

2
6 авг 2009 17:43

Аз вече си прецаках моя ,поеади простата причина че имам голяма извивка на гръбнака и нее  трябвало вообще да правя каквито и да е силови упражнения натоварващи кръста .

emz
3
emz
7 авг 2009 05:29

Аз много си натоварвам кръста напоследък.
Надявам се да няма проблеми.

4
10 авг 2009 08:51

Към някой който има представа :
сега като вече съм с дископатия мога ли да продължа със същите упражнения и интензитет тренировките за останалата (горната) част на тялото ???
Моля нека отговора бъде адекватен ,не е първия и просто искам да сравня няколко мнения !!!

Ирена Стефанова
5
10 авг 2009 15:36

@monaha-според специалист невролог, след като има доказана дископатия, интензитетът на тренировките и упражненията трябва да се редуцира. Необходими са щадящи кръста упражнения, за да се избегнат последващи усложнения, като дискова херния.

6
11 авг 2009 10:33

Ирена ,дископатия и дискова херния са идентични неща !

Ирена Стефанова
7
11 авг 2009 12:06

@monaha-Дископатията представлява увреждане на нервните коренчета, а дисковата херния-нарушаване на целостта на диска на прешлена (хрущялно-съединителна пластинка, свързваща прешлените), в резултат на което част от веществото излиза встрани.

8
22 авг 2009 04:39

На Норбеков упражненията за гръбначения стълб са добро решение.
Има  в интернет много информация, а мисля книгите му са в www,spiralata.net

Валентин Мирчев
9
6 окт 2009 16:16

юмейхо е бъдещето http://www.yumeiho.bg или в  utube   И ПИШЕТЕ  YUMEIHO

10
irena
5 дек 2011 20:51

Здравейте, аз съм на 27 години и много ме болеше гърба. 2 години стоях така и най-накрая отидох на лекар и ми казаха, че се съмняват за дископатия. Изписаха ми лекарства. Някой може ли да ми каже какво е лечението, какви лекарства е пил?

11
do irena
15 дек 2011 18:04

Нимезил и Селебрекс ... отделно се маже с дийп рилийф или подобно мазило.

12
лидия
25 дек 2011 15:44

здравейте аз съм на 32г и преди месец разбрах че имам дископатия  дайте моля ви съвет как да се опитаме да се справим с този проблем поне да забавим развитието на болеста  ,като ни боли  как да намалим болката  и препоръчва ли се почивка някъде и къде  ,някакви нагревки......изобщо всичко полезно което може да се даде като инфо .Благодаря ви

13
25 сеп 2012 15:15

Здравейте всички,споделили неволите си за случката с кръста.Моя мъж има дископатия.Миналата година разбрахем за инжекциите Discus Comp. N Mit Kalmia Ampullen.самите инжекции са класифицирани, като хомеопатично средство в Германия (а там хъката-мъката няма)Проведе лечение от тогава няма оплаквания страшно сме доволни.Има ги само в Германия и сега си бие профилактично веднъж годишно.Имам вкащи такива,ако някой прояви интерес да ми пише на pisee@abv.bg или да ми се обади тел.0885600897

bobkata
14
30 окт 2012 15:19

Здравейте,
Бих искал да споделя със заинтересованите опита ми с дисковата херния, защото това е истинско ходене по мъките и защото се начетох на безкрайни теми в разни форуми, от които човек остава с впечатлението, че няма оправия. Опериран съм преди 4 години (тогава бях на 25 - от най-младите жертви на болестта) и операцията беше успешна. Имах пареза и на двата крака и не можех да се вдигам на пръсти. След операцията се оправих за около година. За съжаление статистиката сочи, че в рамките на 3 години проблемите се появяват отново, обикновено в по-долните прешлени, каквото се случи и при мен. Парезата на десния ми крак се появи отново. Ходих на физиотерапии, балнеолечение и какво ли още не ... ефектът беше почти никакъв. Тогава приятелка на сестра ми със същия случай (повторна пареза няколко години след операция) ми препоръча да посетя лекар при който самата тя беше ходила и който й беше помогнал. Името му е д-р Евгени Манолов. По принцип съм много внимателен когато посещавам специалисти в тази област, тъй като наистина има много шарлатани, а в крайна сметка рискът е голям, тъй като може да ти нанесат трайни увреждания, но в случая се доверих на препоръката, а и наистина се бях находил по лекари и болници. С една дума - няма чудеса, някакви чудодейни методи или лекарства - човекът просто “ме намести”. Изпука ми почти всички прешлени на гърба и врата. Нещо като тъй наречените “чекръкчии”, с тази разлика, че той е дипломиран лекар и е много наясно точно какво прави, а и наистина му се отдава. Единственото лекарство което ми препоръча, беше да пия магнезий за да се отпуснат и станат по-гъвкави ставните връзки. Като цяло след процедурата почувствах наистина облекчение, но някак си не беше пълно. Д-р Манолов ми каза, че ефектът от неговата процедура ще продължи да действа и следващите няколко дни. На третия ден, както си лежах, без никакво напрежение или каквото и да било, се завъртях леко в леглото и се чу силно изпукване, без никаква болка, но след което почувствах как кръвта в крайниците ми започна да циркулира свободно и те започнаха да се стоплят. В последствие направих още 3-4 процедури горе долу по веднъж в седмицата и мога да кажа, че след около месец-два, комбинирано с леки упражнения и прием на магнезий по една таблетка дневно, парезата на крака ми се оправи, мога отново да си ходя на разходки, на работа и всичко останало! Преди около месец заведох при него и майката на жена ми, която също го беше закъсала много сериозно и беше заплашена от операция. В момента тя също се възстановява много добре! Единственото от което тя се беше постреснала при първото посещение при него беше, употребата на едно чукче с което третира при първите едно или две посещения прешлените на гръбнака - каза че я е заболяло доста, но на фона на изтърпяните преди това болки по време на кризата, било поносимо. Казвам го за да не се изненадвате и стряскате от процедурата, така или иначе това не е основното в цялото лечение - основното по мое мнение е наместването - просто докато не ви се намести увреденото място, никакви лекарства, балнеолечения и прочие не помагат! В момента го посещавам профилактично горе долу веднъж в месеца, тъй като тези проблеми си остават до живот и имат нужда от периодична профилактика. Препоръчвам д-р Манолов на всеки който е заплашен от операция, както и на всеки който смята че има нетърпими болки и се е изморил от нулевата ефективност на традиционната физиотерапия! Ето линк към информация за него, както и телефон за връзка и адрес на кабинета:

http://kineziterapia.com/?page_id=159

Входът се намира до казиното зад хотела, има малка табелка на която пише “д-р Манолов - Кабинет за лечение на болката”. Успех на всички и не губете надежда!

15
26 яну 2013 22:08

При дископатия може ли да се прави клек зад врат, мълтва тяга с изправени крака и гребане с щанга?
Може ли от настинка да се “отключи” дископатия ?

16
25 март 2014 11:35

До Ирена,здравейте,имам разместени прешлени и дископатия.Много силни болки в кръста и десния крак.Имам проблеми с лимфата,насъбира се по краката и даже отзад на гърба.Възможно ли е тя да причинява проблема и как се процедира в тези случаи.Благодаря предварително.Мери Иванова

Димитър Михайлов
17
25 март 2014 16:48

Здравей Мери, за съжаление одобни въпроси няма да намерят правилен отговор под тази статия. Моля да се обърнеш към терапевт, ако вече не си.

18
14 апр 2014 19:39

Здравейте! Към момента се занимамвам с INSANITY WORKOUT (система подобна на аеробика и тае-бо, но много по изморителна и натоварваща). Тренировките се състоят от много подскачане и прости базови упрайнения без тежести (лицеви опори, прескоци, полуклекове). Интересувам се дали такъв вид тренировки са подхудящи за хора с проблеми в кръста, било то дископатия или подобни заболявания. Моля за компетентно мнение и благодаря предварително за отделеното време!

Жоро Йоргов
19
20 апр 2014 12:30

Опитайте с това е най честата причина за дископатия и болки в гърба е от неправилно седене
http://stelki.ladysecret.eu/oblegalka.htm

20
21 окт 2014 17:46

Бих искала да попитам лечение на пареза на крака с невъзможност да се мърдат пръстите има ли в България или в чужбина?И ако има какво е?

21
1 окт 2016 18:30

Имам дископатия. Болката е много силна нощем , когато ставам. През деня ходя много пеша и нищо ми няма. Само от време на време ме пробожда от дясната страна под ребрата. Защо болката се усилва нощем? Благодаря предварително за отговора.

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.