Хималайска сол

Най-чистата от примеси сол на планетата

от четиво за 5 минути

Солта се превръща в най-употребяваната подправка след захарта. Българинът (по неписан закон) употребява 2,5 до 3 пъти повече сол от допустимите 3 до 5 г на ден. Консумацията на натриев хлорид е много висока, като 75-80% се приемат с готовите храни (колбаси, пушени и консервирани меса, сирена). А последствията наистина могат да бъдат много сериозни!

Хималайска сол

Наричат натриевия хлорид "тихият убиец"...

Няма съмнение, че едно от най-тежките последствия от прекомерната употреба на сол е хипертонията.

Натрият има свойството да задържа вода в организма, като го "принуждава" да елиминира калия, при което се увеличава работата на бъбреците и те се свръхнатоварват функционално.

Съществува реален риск от развитието на сърдечно-съдови заболявания, диабет и не на последно място - туморни образувания.

От друга страна, мускулните клетки се изпълват с вода, увеличавайки теглото и размерите си.

Специалисти твърдят, че всеки излишен грам сол води до задържането на 23 грама излишна вода в тялото, чиято проява е целулит и клетъчно обезводняване.

Освен това организмът се стреми да се освободи от излишното количество натриев хлорид, в резултат на което той се отлага в ставите, кръвоносните съдове и органите.

Което създава предпоставка за развитие на подагра, артрит, камъни в бъбреците.

Нито един организъм не може да живее без прием на сол, защото е известно, че тя влиза в състава на кръвта и лимфата и е от основно значение за редица клетъчни процеси, сред които - движението на водата във и вън от клетките.

Недостигът на натрий може да доведе до нарушаване на процесите на провеждане на нервните импулси, както и на производството на инсулин.

Липсата на този елемент стимулира производството на вещество, наречено ренин, което може да предизвика спазъм на капилярите и повишаване на кръвното налягане.

Тогава възниква въпросът как организмът да си осигури необходимото количество сол, без това да доведе до негативни последствия за него?

Наричат хималайската сол - "бялото злато". Защо?

Хималайската кристална сол се смята за най-чистата от примеси сол на планетата, богата на ценни минерали и енергия.

Образувала се е в резултат на специфични геоложки процеси преди повече от 250 милиона години.

И въпреки че носи името "бяло злато", хималайската сол е с розов цвят, дължащ се на железните атоми, включени в кристалната й решетка, в големи кубични кристали, които са едни от най-съвършените форми в природата.

Различни методи за анализ показват, че енергията на кристалите е правопропорционална на големината им.

В състава на солта освен желязо, влиза и сяра, калий, калций, магнезий и натрий, който е в значително по-ниско количество, отколкото в обикновената готварска сол, което със сигурност означава едно - в организма не се задържа вода.

Разтварянето на кристалната сол във вода води до разпадане на кубичната структура, вследствие на което йонизираните елементи могат лесно да бъдат усвоени от човешкия организъм.

А минералните соли във вид на йони изпълняват някои жизненоважни функции:

 • поддържат осмотичното налягане в клетките;
 • поддържат нормалното колоидно състояние на цитозола;
 • стабилизират белтъчните разтвори;
 • участват в поддържането на киселинно-алкалното равновесие.

Начинът на добиване на хималайската сол е съвсем прост - изкопава се, измива се на ръка и се суши на слънце.

Много преди да бъде разгадан биохимичният състав на солта, хората са я използвали не само за кулинарни цели, но и за лечение.

Те вярвали, че хималайската сол събира и съхранява енергията на слънчевите лъчи.

84 минерала, образуващи съвършена биохимична структура

Чрез различни методи за анализ (атомно-абсорбционна спектроскопия, йонна хроматография, честотна спектроскопия, пламъчна спектрометрия и др.), е разгадан съставът на хималайската сол.

Той включва всички елементи с пореден номер от 31 до 94 в периодичната система, както и допълнителни комбинирани елементи.

Но трябва да се има предвид, че наличието на много от елементите не може да бъде доказано чрез конвенционален химичен анализ. Това означава, че съдържанието на повечето от тях е в много ниска концентрация. Добре е да се има предвид и това, че хималайската сол не съдържа йод.

Здравословни ползи за организма

На хималайската сол се придават редица свойства, много от които тя постига в партньорство с други химични вещества, които консумираме:

 • алкализация и възстановяване на солевия баланс;
 • стимулира дейността на нервните клетки и подобрява процеса на пренасяне на информация;
 • укрепване на кръвоносните съдове и нормализиране на кръвното налягане;
 • оказва положителен ефект при лечение на болести на кожната и дихателната система;
 • подобряване на клетъчния метаболизъм и храненето като цяло, включително по-добро усвояване на лекарствата и хранителните добавки;
 • предотвратява мускулните крампи, укрепва костите и значително намалява риска от развитието на остеопороза;
 • особено полезна при бременност, тъй като подобрява състава на амниотичната течност;

Начини на употреба

Хималайската сол е напълно достойна трайно да замени обикновената готварска сол в менюто ви, както в сурови, така и в термично обработени блюда.

Освен това хималайската сол може да се използва и за прочистване на синусите, гаргара, промивки на устната кухина при борба с различни язви и възпаления на венците, инхалация, под формата на маска за лице, за натривки по тялото, като се смеси с други натурални масла, и не на последно място - тя е чудесна добавка към солите за вана.

В заключение можем да обобщим, че хималайската сол е дар от природата, подходящ за всяка възраст - от бебета до възрастни, за един пълноценен и здравословен начин на живот.

Хареса ли ти статията?
Статията написа Ирена Стефанова
Ирена е химик (с педагогическа и изследователска насоченост) и автор в BB-Team от 2008 год. Интересите й са насочени изцяло в областта на фармацията, медицината и здравословното хранене. Отрича напълно нездравословното гладуване и предпочита аеробиката за поддържане на формата си.
Мнения по темата
1
3 окт 2009 05:02

Не съм съгласна с изказването “Известно е, че животът се е самозародил и непрекъснато се самозаражда от неживата материя.” Експериментите на Жолио Кюри показват, че всъщност живот може да произлезе само от живот. И това, че някои твърдения са известни не означава, че са научно обосновани и доказани.И преди хората са смятали, че земята е плоска и това мнение е било широко разпространено, но сега знаем, че е невярно.  Затова по въпросът за съществуването ни всъщност има десетки теории. Но това са теории - все още останали предположения. За това искам да попитам автора за конкретни примери на самозараждане в съвременния свят. Дори само този термин “самозараждане” дава много възможности да обмисляне и обсъждане. Какво в действителност означава? Няма как да се появи цвете без семе, а то идва от друго; няма къща без строители; няма дете без родители - винаги генетичният материал идва от някъде...Всъщност темата не засяга “самозараждането” и аз благодаря за чудесната информация, но ми се струва, че когато се публикува нещо още повече трябва да се обръща внимание на изказа и фактологията.

emz
2
emz
3 окт 2009 06:05

Уаау, звучи много хубаво всичко. 
В България има ли “Хималайска сол”?

Ирена Стефанова
3
3 окт 2009 07:53

“Известно е, че животът се е самозародил и непрекъснато се самозаражда от неживата материя”-това представлява всъщност една от идеите за произхода на живота, наред с хипотезата за панспермията и теорията за големия взрив. Появата на живи същества от неживата материя се означава като самозараждане (generatia spontanea). А в спонтанното самозараждане, хората вярвали още от най-древни времена. Древните гърци напр., разглеждали самозараждането като неоспорим факт, а векове по-късно много алхимици се опитват да докажат истинността на идеята. Но, едва през 17 век Ф. Реди чрез доста елементарен опит доказва нейната несъстоятелност, а Л. Пастьор напълно опровергава идеята за самозараждането, след което тя се разглежда само като исторически факт. Имайки впредвид  древния произход на хималайската сол и дълбоката древност, в която идеята се е зародила, реших да обединя двете твърдения. Просто идея, с изцяло познавателен характер. :) Може би, грешката е моя и е трябвало да поставя кавички в началото и края на изречението. Надявам се, да не Ви разочаровам, но съм напълно наясно с фактологията и изразите, които използвам! Но съм съгласна с Вас, че тази тема не засяга теорията за произхода на живота, а носи полезна информация за един определено добър продукт, в което лично се убедих.
@emz-в България хималайската сол се предлага от фирма, от доста години утвърдила се на бълг. пазар, като 200 грама сол струват около 20 лв.

Crazy_With_Razor
4
3 окт 2009 12:10

“Експериментите на Жолио Кюри показват, че всъщност живот може да произлезе само от живот.”

Линк? За пръв път чувам Жолио-Кюри да се е занимавал с подобни експерименти. Но дори и да е правил такива и да е стигнал до това заключение, то определно е бил в грешка.

“Затова по въпросът за съществуването ни всъщност има десетки теории.”

Научната теория по въпроса е само една - Абиогенезис. Другите “десетки теории” са предположения, измислици, митове и легенди.

http://en.wikipedia.org/wiki/Abiogensis

http://www.youtube.com/watch?v=U6QYDdgP9eg

http://genetics.mgh.harvard.edu/szostakweb/

pepSyta
5
3 окт 2009 21:15

доста интересна статия

6
5 окт 2009 19:35

смятам представянето на тези продукти като форма на реклама и ми е трудно да повярвам на целия набор положителни ефекти .... къде са фактите

vladokar
7
4 дек 2009 18:55

Много интересно! Бил съм в Хималаите, но никъде не видях такъв продуктм, нито чух да го споменават. Имам някакви съмнения за чудодейните свойства на този продукт, но ще ги проверя, когато отново посетя Хималаите.

8
Malinita
20 юли 2010 10:20

emz, такава сол има и в България, ползвам я вече поне от 2 години. Първо – тази, която се предлага от Аквасорс, след това моя близка намери един господин от Хасково, който внася, а напоследък в София има 2 магазина, които я предлагат – единият е близо до хотел Кемпински, а другият е на ул. Венелин, мисля, че номерът е 22, едно малко и много приятно магазинче, на което попаднах съвсем случайно.

9
12 окт 2010 15:26

Солта - най древното лекарство!
Д-р Батманжелидж обяснява в книгите си  “Ти не си болен, а просто жаден”, “Водата - натурално лекарство” как безсолната диета и обезводняването на тялото (дехидратация) могат да причинят множество заболявания, като астма и алергия, Алцхаймер, диабет, ракови заболявания, психически разстройства (депресия, страхова невроза и др.), остеропороза, сърдечни и бъбречни заболявания, автоимунни заболявания и др.
Солта играе важна роля за профилактиката и лечението на рака. Раковите клетки се страхуват от кислорода, понеже са анаеробни организми. Когато организмът е добре наситен с вода, а солта повишава обема на циркулиращата кръв, като и помага да достига до всички части на тялото, кислородът и активните и „мотивирани” имунни клетки попадат в раковата тъкан и я разрушават. Недостигът на вода и сол потиска имунната система и активността на нейните клетки, които се борят с болестите.
Прочетете цялата статия на сайт: http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/2010/10/blog-post_11.html и други статии за ползата от солта и водата за лекуване на болести: http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/p/blog-page_13.html

10
Peter Stoitsev
11 ное 2010 14:21

Здравейте,няколко пъти си купувах “тибетска-хималайска”сол.Наистина има приятен вкус,но като прочитам разни рецензии за нея,се запитвам дали е найстина от Хималаите,а не е нашенско менте,наречено тъка?!Моля за Вашия коментар,тъй-като един човек бил в Тибет казва че не е чувал за тъкава сол.

11
11 ное 2010 15:16

Здравейте, хималайската сол има розов цвят. Виж съм сол от Андите, която има също розов цвят. Ако солта е на големи кристали мисля че няма защо да се съмнявате. Натуралната морската сол е също полезна. Естествена каменна сол може да си купите от ветеренарните магазини на големи буци и я продават на кг. и е много евтина. Мисля, че най добре е да се използват различни видове сол. Поздрави!

12
тарзан
3 фев 2011 18:59

солта се добива в пакистан,не знам що и викат хималайска

13
eva
8 фев 2011 11:09

има ли такова нещо ,че не съдържа йод,докато в морската сол си има и то в достатъчно количество..

14
moonclub
4 юни 2011 06:34

Чиста реклама. Отдалече мирише на антинаука и реклама, не знам защо в такъв сериозен сайт се допускат такива статии. Не е зле редакторът да чете материалите, преди да ги пусне.

15
Malinita
8 юни 2011 01:29

тарзан, да, солта се добива в Пакистан, но дали си забелязал, че част от Хималаите влиза в територията на Пакистан? Виж сам:
“Хималаите (санскрит: буквално „страна на изобилие от сняг“, хинди/санскрит: हिमालय) са планинска верига в Азия, разделяща полуостров Индостан (Бутан, Непал, Индия на юг и Пакистан на запад) от Тибетското плато (Китай) на север.”
При това осмият по височина връх в Хималаите - Нанга Парбат, 8126 м, се намира точно в Пакистан.
http://bg.wikipedia.org/wiki/Хималаи
moonclub, написаното за солта нито е лъженаука, нито е само реклама, хималайската сол има доказани свойства и качества, но естествено, никой не Ви кара да я консумирате.
Във всеки случай тя е може би най-добрата, поради състава си, най-вече, но не само. Морската сол също не е лоша, но моретата и океаните са вече толкова замърсени, че мисля, че е по-добре да не се използва за консумация.
Пламен Шопов, благодаря за информацията за солта от Андите, ще потърся и аз повече информация, но ми се струва, че у нас няма да може да се намери - поне в момента.
А вкусът на хималайската сол си е на... сол, поне аз не усещам никаква разлика.

16
тарзан
9 юни 2011 22:27

Много добре знам,че Хималаите навлизат и в Пакистан,но това е колкото Стара Планина в Сърбия!Слушал съм един професор,изказал се по въпроса със солта та той беше споменал,че се добива в Пакистан /може би той не знае че Хималаи има и в Пакистан,или находищата да не са в Хималаите/.Аз ползвам солта от 4 месеца,нямам никакви  физически или други проблеми от тогава.По принцип не съм болнав човек,но имах някои възпаления които ми се появяваха периодично,но от тогава нямам и такива!

Гергана Георгиева
17
12 юли 2011 21:51

Аз вярвам в тази статия и определено ще пробвам тази сол. А и не съм чувала за нея, само от тази статия и това, че обикновената сол е вредна за човека - няма никакво съмнение. А човекът, който е написал, че в Хималаите не е видял продукта “хималайска сол”... това е нормално, понеже за тях тази сол си е обикновена сол , все едно ние да си кръстим нашата сол “българска сол” :).  В този сайт има чудесни статии и не мисля, че се публикува “каквото и да е”.

18
3 март 2012 21:21

Malinita , можеш ли да ми кажеш името на този господин от Хасково , защото аз съм от там и мисля да си купувам от него ...
Благодаря Предварително !!

ivan sabchev
19
8 юни 2012 15:09

Според мен това е рекламна статия,преувеличени са ползите на хималайската сол и са пропуснати някой факти.Искам да ви попитам,след като наричат натриевия хлорид тихият убиец и той е толкова лош  в състава на обикновената сол,бихте ли написали състава на невероятно полезната и неоправдано скъпа  хималайска сол.........благодаря ви

Simeon Velkov
20
2 юли 2012 15:08

Хималайската сола има допълнително минерали освен NaCl. Според линка по-долу 97% е съдържанието й на NaCl.

http://www.byalataorlitsa.com/himalaiska-sol/content

Действително това е натурален продукт, който е по-добър от обикновената готварска сол. Но понеже един отговорен за своето здраве човек трябва да приема до 4 грама натриев хлорид на ден, то дали е химаалйска, каменна, морска или обикновена трапезна сол няма особено значение.

Mihail Nikitov
21
27 дек 2012 12:39

Да наистина много интересно.Но се питам как се добива и от каде?

Катя Блохина
22
2 март 2013 13:10

Има едно магазинче за хималайска сол близо до 31СУЧЕМ.

23
10 юни 2013 16:30

Моите почитания към автора на статията,само че за жалост тя първо, лъха доста тежко на реклама  второ,изпълнена е с груби неточности...
Молекулярен биолог съм,от 15 години се занимавам с биология,в лекарско семейство съм израснал,имам претенции,че разбирам от химия и биология.
Всъщност никак не е коректно(за това призовавам НИКОЙ да не приема статията за чиата монета) химик да говори за нуждата на човешкия организъм от това и зловредното влияние на онова,
А ако се чудите,каква е разликата между биолог и химик,ами тази,че биолога трябва и да е химик,а химика не е нужно да е биолог.Дори в учебните планове,с които съм доста добре запознат,въобще няма биологични дисциплини(за химиците),а не е и нужно!!!
Химията е ФУНДАМЕНТАЛНА наука,а не КОМПЛЕКСНА,като биологията,медицината,агрономическата наука и много други,в основата на които е точно химическата и друга фундаментална наука-физиката.
Така,че госпожо,не се сърдете,но можете единствено да преподавате на дечурлигата уроци по химия(не,че това е лошо,напротив,уважавам професията),но е и да съветвате хората по подобни въпроси.
Вашата статия навява доста мрачни чувства,у хората които не са специалисти и консумират готварска сол.Вие си позволявате,да натрапвате едно изключително погрешно мнение,че готварската сол е едва ли не вредна и трябва непременно да я заменим с някаква си хималайска,без да посочите НИТО един макар и не убедителен НАУЧЕН аргумент(няма и как да го направите впрочем) за това,е ако това не е реклама...
Готварската сол,съдържа не само натриев хлорид, а и други химични съединения и минерални соли също,тези вещества не са пъхнати случайно в найлонов плик,а БЛС,въз основа на световната здравна организация,дава одобрение на точно този коктейл от химични вещества,между които и йод,един химичен елемент,но който сигурно може да напишете електронната конфигурация или да получите на белия лист или в лабораторията,но за свойствата му най-вероятно само сте чували(за биологичните),бихте ли ми отговорила,как така,ще се лиша от йод.... или читателите в сайта,как точно ще си набавят този толкова важен елемент за крепко здраве?
В готварската сол има точно съотношение,между съставките(между тях и йода),съобразено с потребностите на човешкия организъм,понеже се знае,поне в някакви граници колко грам сол,се консумира от човек на ден(съответно колко йод му е нужно).
За вълшебните свойства на хималайското чудо,няма да говорим,няма смисъл,всеки по любознателен ученик завършил средния курс,в момента се смее на писанието.
Така,че парите са си пари,но.... не подвеждайте хората.....
Поздрави!

cvetina_a
24
11 юли 2013 11:20

Аз смятам, че хималайската сол е наистина полезна, но в 99% от статиите за хималайската сол се пропуска фактът, че може да доведе до йодно предозиране, което може да доведе до хипер-функция на щитовидната жлеза, съответно и до фатални последствия! Затова ме интересува в коя сол има по-малко йод - морската или хималайската?

Иван станчев
25
24 юли 2013 15:31

1. Нека не разкъсваме на кръст авторката, а желаещите критици да понапишат компетентни статии.Предполагам статиите, ако са добри ще се приемат.
2. Солта не ни е, главния враг, собственото ни невежество.
3. Наистина се чудя дали след като ограничихме ползването на йодирана сол в домакинството ни, не направихме грешка, като минахме на 100% ползване само на хималайска?????Не напразно хиляди заболявания се предотвратяват от ЙОДа в обикновената йодирана сол, а аз сега имам проблеми с хипофункция на щитовидната........

Janna Fezelova
26
28 сеп 2013 11:47

Благодаря! статията ви е чудесна.Реклама или не това е въпрос на личен избор,а това кой как тълкува или приема нещата е друго.За ценителите на Хималайската сол мога да посоча вносителя Магазин ДАР-Хасково Гергана и Иван Митеви ,известни минералотерапевти.Като продукт Хималайската Сол се предлага оригинала в опаковка 1\един\ килограм,това е стандарта ,производство на Пакистан- признат и в Европейскя Съюз. Лично АЗ ползвам СОЛТА 3 години и указанията на д-р Батманжелидж и здравословните резултати са на лице-стопиха се шиповете , нормално кръвно и т.н.Пийте необходимото количество вода -това е много важно.

27
15 дек 2013 02:13

“Хималайската кристална сол е се смята за най-чистата от примеси сол на планетата, богата на ценни минерали и енергия.”
“84 минерала, образуващи съвършена биохимична структура”
Тези твърдения не си ли противоречат? А каква ли е енергийната стойност на солта? Сериозен сайт ли четем или алтернативни псевдонаучни шарлатании?

28
12 фев 2014 23:06

http://blogzaserioznihora.blogspot.com/2012/02/blog-post_2261.html важно за солта е само да не е йодирана мойе и морска е проблем ако няма хималайска :)

29
17 апр 2014 00:57

Хималайска сол. Като обикновената, освен цената:
http://www.kenanoff.com/blog/archives/2348

30
1 сеп 2014 20:59

Здравейте,
Препоръчвам Ви да попрочетете малко преди да спорите за неща, които другите хора са проверили преди Вас и са имали добрината да публикуват.  http://www.saltnews.com/chemical-analysis-natural-himalayan-pink-salt/
и после говорете за ” най-чистата от примеси сол на планетата” и “съвършена биохимична структура”... Както казваше един мой добър познат: Голям лаф, жълти стотинки и мек х*й ... всеки може да извади!
Хайде със здраве и не се засягайте!

Florina
31
15 окт 2014 13:56

Благодаря за полезна статия и доста интересни коментари,ако някои хора смятат себе си за по умни, нека да се изразяват с малко повече уважение и към другите:) Ползваме отдавна хималайска сол която се намира и в Пакистан също,купувала съм и Тибетска,доволна съм.

32
31 окт 2014 01:44

Ами сега? Съвсем ме объркахте! Да има ли йод, да няма ли? От къде да разбера има ли и колко... От една страна - яжте розова/пакистанска/хималайска сол до пръсване, защото кристалната ѝ решетка е по-секси от тази на бялата; от друга страна каменната дето кравичките ближат си е същата, може би без желязо(щото не е розова)(то дали е усвоимо тва солено желязо?). Но тя, както и морската, май не е богата на йод, който е много полезен, също така е много вреден, защото еди кой-си спрял бялата скучна зла сол и щитовидната му жлеза заболяла. Все пак натриевият хлорид е жизненоважен смъртоносен дар от Бога. Някой да напише отговорен отговор, де. МАЗАЛО.

33
11 март 2016 20:11

На солта пише отзад 98.5 % Натриев Хлорид. Говроил съм и с лекар , каквото и да напишете , да верно е по добра от другата морската сол, но повярвайте ми с нищо не по не вредна , ако така мога да се изразя от другата. Има магнезий , и .т.х ама в тия 1.5%

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.