Пикногенол

Боров екстракт звучи по-добре от аспирин, нали?

от четиво за 6 минути
Пикногенол

Природата е успяла да създаде един наистина уникален продукт, който осигурява оптимално клетъчно хранене с подчертан антиоксидантен, регенеративен и широкоспектърен възстановителен ефект.

Нашата имунна система е нашата защита - над един трилион клетки са 24 часа на пост и бдително елиминират вируси, дрожди, бактерии, туморни клетки и токсини. А нашият организъм е в постоянна битка с непрестанното нашествие на "мълчаливи" микроби и непрекъснато мутиращи "свръхбактерии" в токсичната среда около нас.

За съжаление обаче, много често ние сме губещата страна. И въпреки че съвременните медицина и фармация са достигнали високо ниво на развитие, науката все още не познава достатъчно добре имунната система на човека.

Няма съмнение, че тогава би възникнал въпросът: "Какво можем да направим, за да повишим съпротивителните сили на нашия организъм?" А отговорът е абсолютно логичен - можем да се обърнем към природата и да променим коренно начина си на живот.

Известно е, че приемът на здравословна и разнообразна жива храна, състояща се от много плодове и зеленчуци, е от първостепенно значение. Тя съдържа много и различни антиоксиданти, които контролират "нашествието" на свободните радикали, които могат да доведат до сериозни последствия за организма.

А един хранителен режим, включващ богат набор от витаминиминералимикроелементи, есенциални мастни киселини и антиоксиданти, несъмнено подпомага вродената антиоксидантна защита на тялото.

Какво е Пикногенол?

Като вещество, пикногенолът е абсолютно естествена субстанция, открита през 16-ти век. Първите сведения за действието му са свързани с моряците от екипажа на капитан Жак Картие, които страдали от скорбут, а продължителното плаване ги заплашвало със сигурна смърт. По съвета на един лечител, те били излекувани с помощта на отвара от кората на местни дървета.

В днешно време Пикногенол (Pycnogenol®) е запазена марка на британската компания Horphag Research, Ltd.

Представлява продукт, който се добива от кора на Европейски крайбрежен бор, растящ в Югозападна Франция (Pinus maritime или Pinus pinaster) и се приготвя чрез патентован процес.

Екстракът от пиния съдържа комплекс от биологично активни субстанции, принадлежащи към групата на биофлавоноидите. От тази група са идентифицирани над 4 000 представители с добре изразени антиоксидантни свойства.

Химическият състав на пикногенола е добре изучен, той включва: 80-85% проантоцианиди, 5% от мономерите катехин и таксифолин, а остатъкът се разпределя между някои фенолни киселини (ферулинова и кафеинова) и вода.

Механизъм на действие

Основният механизъм на действие на пикногенола е чрез способността му да увеличава нивата на азотен оксид в кръвта.

От една страна повишаването на коцентрацията се получава чрез намаляване на конвертирането на азотен оксид до супероксид, което удължава полуживотът му.

От друга страна това се получава чрез директна стимулация на ензима Nitric Oxide Synthase (NOS).

Клинични проучвания

Пикногенолът намира място в десетки, дори стотици научни изследвания с най-различни цели.

Еректилна дисфункция

Едно от основните направления при изследването на пикногенола е при еректилната дисфунция.

Едно от изследванията е проведено при мъже с потвърдена органична еректилна дисфункция. 13

В продължение на един месец, мъжете са приемали 3 грама аргинил аспартат (дипептид съставен от 1,7 г аргинин и аспартат). След този месец към протокола са добавените съответно 40 и 120 мг пикногенол.

Резултатите са внушителни. При прием на чист аргинин, без допълнително пикногенол, едва 5% от мъжете са получавали нормална ерекция. При протокола с допълнително 40 мг пикногенол, този процент е 80%, а при 120 мг пикногенол – 92,5%.

Подобни резултати са наблюдавани при прием на хранителната добавка Prelox, която съдържа именно екстракт от кората на бор и л-аргинин аспартат. 14,15

Кръвообращение и вазорелаксация

При хора със заболяване на коронарната артерия, 200 мг Пикногенол дневно за 8 седмици, заедно със стандартна терапия, успява да подобри кръвообращението с 32%, докато при плацебо групата промяна не се наблюдава. 1

Подобен резултат се наблюдава и при доза от 100 мг дневно за период от 8 седмици при хора с високо кръвно налягане2, както и при 180 мг дневно при здрави хора. 3

Кръвосъсирване и тромбоза

Няколко изследвания отличават пикногенола като чудесена превантивна мярка срещу тромбоза.  4,5,6,7

Това свойство на пикногенола се изследва при пушачи и непушачи, като завишеният риск от тромбоза при пушачите е многократно доказван.

Доза между 100 и 200 мг пикногенол има значителен положителен ефект и при двете групи хора. Ефективността му е сравнима с дозата от 500 мг аспирин, с разликата, че пикногенолът не носи рисковете от продължителен прием на аспирин.

Ставни проблеми

Няколко научни изследвания показват внушителни резултати при прием на пикногенол от хора с остеоартрит. 8,9

Разпределена на 3 приема, дневната доза от 150 мг пикногенол приемана в период от 90 дни успява да намали силата на симптомите от заболяването.

Оплакванията за болка са намалели с 43%, за скованост - с 35% и 52% подобрение на движението.

Астма

Пикногенол показва сериозни резултати и при заболявания като астма. 10,11,12

Няколко изследвания показват, че продължителният прием на дневна доза между 100 и 200 мг пикногенол значително намалява симптомите от заболяването. При голяма част от изследваните субекти необходимостта от прием на допълнителни медикаменти и инхалатори е намаляла значително.

Други

Пикногенолът намира място и в изследвания при редица други заболявания и проблеми, сред които са хиперактивност и дефицит на вниманието, кожни проблеми, лош липиднен профил, наднормено тегло, симптоми при менопауза и други, но при тях данните все още са противоречиви.

Препоръчителни дози и начин на употреба

Точната дозировка между различните изследвания варира, но оптималната такава е от порядъка на 100 до 200 мг дневно.

Дневната доза може да бъде разпределена на няколко приема през деня или приета наведнъж.

Приемът по време на хранене е препоръчителен, но не и задължителен.

Странични ефекти и противопоказания

Екстрактът от борова кора не показва никакви странични ефекти в изследваните дози до 300 мг дневно в продължение на 3 месеца.

Безопасността на по-високи дози все още не е ясна.

В заключение

Пикногенолът е един изключително силен антиоксидант и като такъв, той може да е от полза за превенцията и профилактиката на различни здравословни проблеми.

Екстрактът се отличава със сериозен потенциал и в определени ситуации си струва да бъде опитан като натурална и безвредна алтернатива на съвременната медицина.

Хареса ли ти статията?
Статията написа Тихомир Велев
Тихомир е любознателна натура. Макар да притежава техническо образование в областта на телекомуникациите, в интересите му са силно застъпени фитнесът, храненето и всички техни производни. Стреми се да обогатява знанията си ежедневно, а с наученото да помага на който с каквото може.
Мнения по темата
1
ivan ivanov
9 ное 2009 21:56

къде може да се намери и на каква цена?

Neda
2
10 ное 2009 09:10

май  го има  в аптеки Лечител, но не съм сигурна.
Много ми харесва статията. Един от вариантите за хора с малко или почти никаква  растителна храна в менюто. Забелязвам, че напоследък все повече хора прибягват към разни диети, които са много бедни на растителна храна-в растенията имало въглехидрати, захари, и не знам още какви “вредни” за фигурата неща.....
Растенията са източник на вит С, който винаги върви  в комплект с флавоноиди, за да се усвои и да остане в тялото. Иначе почти веднага напуска организма и не е от голямо значение дали сте взели синтетично  хапче от 20 или от 200 милиграма вит С.
Пикногенол е компкекс от флавоноиди-танини-които, освен всичко прекрасно описано в статията,  подпомагат и функцията на черния дроб и бъбреците и така помагат на тялото по-лесно да отделя всякакви токсични материи.

festo
3
10 ное 2009 10:20

Сега погледнах в нета. Има го по аптеки и разни билкови магазини, Цената му е около 50лв

4
magi nikolova
10 ное 2009 10:57

Моля, дайте информация къде може да се купи и каква е цената му?:)

5
10 ное 2009 15:26

За съжаление продукта е скъп и не се знае дали екстракта от зелен чай на таблетки , който е в пъти по-евтин не върши почти същата работа. Общо взето някаква естерфицирана форма на Vitamin-C + зелен чай и наблягане на сурова храна поне в две от храненията за деня е много по-добре от диети само на мръвки и протеин и 6 хранения. А много от антиоксидантите в отрганизма се образуват, когато човек спи и тогава корегират вредните въздействия на радикалите. Общо взето формулата за защита от радикали е следната. Колкото се може повече сурова храна - плодове, зеленчуци, зехтин, сурови ядки + винаги достатъчно сън. Ако храната е предимно без ензими и готвена или преработвана, храненето 6 пъти на НВД + куп други добавки то това не може да се нарече здравословно и никакъв пикногенол или други антиоксиданти не могат да компенсират погрешния подход.

abracadabraabrac
6
10 ное 2009 16:31

да ,дайте и линк някакъв ако го откриете в нета

Neda
7
10 ное 2009 20:07

Много добре казано Toshimaster,  НВД,  и Дюкан, и Аткинс,  и кетогенно хранене, и др. подобни вариации , са възможно най-погрешният подход в човешкото хранене. Полифенолите и Флавоноидите са патент на растенията и не може да се получат от животинските храни.., а са с изключително значение за човешкото здраве. Когато са били открити за първи път, те са били наречени Вит Р, което название обаче по- късно изчезва от употреба.  Поради огромното разнообразие на флавоноидите и  многообразните им благотворни ефекти върху човешкото здраве, днес  те  се обозначават с отделните имена на подгрупите. Освен зелен чай, изобилие от тях има и в пълнозърнестото/черно какао, боровинки и подобни дребни плодове, всякакни сурови ядки и зърна-напр. червената обвивка на фъстъците, орехите и лешниците , червено грозде/вино, масло от гроздови семки, кокосов орех, нар-червените плодчета и обвивката на нара, шипки, ябълки, хипофае  и др. розоцветни растения....и още много други ядливи растения. Най-общо тези вещества се наричат полифеноли, а подгрупата е от вида катехинови и кондензирани танини/проантоцианидини. Пикногенол е концентриран екстракт на тези вещества. Съдържат се и  в много от лечебните растения.
Липсата на флавоноиди и съответно недостиг на  вит. С и антиоксиданти в организма,  не е единствената погрешност  на НВД-тата...
Бъдете здрави!

Queen Kobra
8
11 ное 2009 09:59

една от ка4ествените форми може да се намери в магазините на ле4ител
цената е според концентрацията- 20 мг 28.40 лв.и 40 мг 50.40 лв. 
скъпи4ко но гарантирано ефективно и има големи разлики от зеления 4ай
просто съставките са разли4ни

festo
9
11 ное 2009 12:57

Ето тук мисля е най-евтин продукта http://ekomet90.com/site/index.php?page=shop.browse&option=com_virtuemart&Itemid=1

Temenouzhka Zaharieva
10
30 апр 2014 09:39

Имам добър опит с него, но ме интересува дали има специални изисквания за доза, за да се получат всички тези ефекти?

Тихомир Велев
11
30 апр 2014 09:44

Привет,

Някои изледвания показват като ефективни дози около 60 мг дневно, но за по-оптимални се смятат 100 до 200 мг.

Приемът може да е еднократен (наведнъж) или общата доза да е разпределена на два приема - един сутрин и един следобяд.

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.