Невроза

Когато стресът от съвременното ежедневие стане нетърпим...

от четиво за 7 минути

Да се чувстваш тъжен и напрегнат понякога е част от нормалния начин на живот за много хора, особено когато възникнат проблеми. Но за хората, които страдат от постоянна тревожност, тази тъга и напрегнатост затруднява, а понякога прави и невъзможно нормалното им функциониране както вкъщи, така и на работното им място. До самото заболяване невроза се стига, когато реакцията на организма спрямо стреса доведе до сериозни отклонения в поведението.

НеврозаВсеки пети човек в някакъв период от живота си страда от психично разтройство, наречено невроза. Тя възниква вследствие на продължително психично напрежение, като най-често това са продължително действащи социални фактори върху личността. Тези фактори водят или до хронично пренапрежение на възбудния процес в централната нервна система (например дълго продължаващи семейни конфликти, хронично недоспиване, дългогодишна работа без седмичен или годишен отпуск, лош микроклимат) или до хронично пренапрежение на потискането (продължително потискане на емоционалните реакции, непрекъсната смяна в обема на работата, изпадане често в ситуации, при които е необходимо да се вземе бързо решение). В условията на съвременния начин на живот действат огромен брой подобни социални фактори като безработица, инфлация, социална неосигуреност и дори расова дискриминация. Лесно се отключват невротични състояния като анорексия, пиромания, перфекционизъм, злоупотреба с алкохол, наркотици и тютюн.

Ето няколко съвсем обикновени примера:

  1. А. Иванов, 35 г., управител на супермаркет: "Живея под непрекъснат стрес, от месеци имам затруднения в дишането и стягане в областта на сърцето..."
  2. В. Стефанова, 46 г., мениджър: "Започнах да ходя на фитнес, защото се чувствам непрекъснато отпаднала, замаяна, имам топли вълни, но въпреки физическата умора не се чувствам по-добре и по-спокойна..."
  3. С. Георгиева, 18 г., студентка: "Изпитите ми започват след 3 седмици, имам прекалено много за учене и само при тази мисъл стомахът ми се свива на топка и съм силно изнервена..."
  4. Е. Василев, 56 г., бизнесмен: "Да управляваш голяма компания не е никак лесно! Имам проблеми със заспиването, будя се нощем, а на другия ден реакциите ми са забавени, трудно се концентрирам и съм силно раздразнителен, дори агресивен..."
  5. Л. Стоянова, 35 г., майка на три деца: "Грижа се за трите си деца, а съпругът ми рядко си е вкъщи и почти не ми оказва никаква помощ. Изморена съм, нямам достатъчно енергия за да водя пълноценен живот, срещам трудности в общуването и не мога да се приспособявам..."

Важно е да се отбележи, че неврозата не е свързана с увреждане на нервните структури или функциите на органите. Основните признаци за подобно състояние са прекомерните по сила емоции като: страх, тревога, притеснение, напрежение, свръхвъзбудимост и раздразнителност. Почти винаги тези емоционални състояния се съпровождат и с неприятни симптоми от страна на тялото - сърцебиене, главоболие, задух, стомашни оплаквания, схващания, бърза уморяемост, нарушение на съня и др. Много трудно би било да се изброят всички телесни оплаквания, защото те се дължат именно на реактивността на вегетативната нервна система.

Видове неврози

От медицинска гледна точка неврозата се разделя на: фобийни разстройства, тревожни състояния и хистерия.

  • Фобийни разстройства - при тях най-често се наблюдава съчетание от натрапчиви мисли, действия, страхове с различно съдържание - страх от заболяване с последващо заразяване (фиксирани са обикновено заболявания като инфаркт, СПИН, сифилис), страх от затворени пространства, различни височини (клаустрофобия, агорафобия и др.), несигурност по отношение на работния процес и обществените задачи. Такива болни обикновено изпълняват натрапчиво различни действия - например броене до определено число, минаване само по един и същи път, миене на ръцете определен брой пъти. Наред с това могат да се появят симптоми като нарушение на съня, намалена трудоспособност, лесна уморяемост, потиснато настроение.
  • Тревожни състояния - представляват субективно усещане за заплаха или неизбежна опасност. Тревожността е част от нашия живот и има защитна функция. В случай на опасност именно тя подготвя организма да се справи с нея, като поставя съзнанието "нащрек" и подготвя тялото за действие. А страховете могат да бъдат свързани с мисли за здравословното състояние, безпокойство за близките, свръхзагриженост и несигурност по отношение на обичайните за ежедневието неща. Но тревожността се превръща в проблем, когато причинява дискомфорт и пречи на изпълнението на ежедневните дейности. При част от хората тя може да доведе до непреодолима вътрешна потребност да подреждат вещите си по точно определен начин или да извършват мислени "ритуали", с цел да предотвратят нежелани събития. Неслучайно този тип невроза е най-широко разпространен и се характеризира със следните прояви: главоболие, нарушение на ритъма на съня, лесна избухливост, раздразнителност, нетърпение, намалена издръжливост на умствени и физически натоварвания. Много често се наблюдават и нарушения във функциите на вегетативната нервна система: усещане за тежест и стягане в областта на гърдите, присвиване в стомаха, пулсиране в горната част на коремната област, усещане за втрисане. Не са рядкост и случаите, в които настъпват проблеми в половия живот.
  • Хистерия - тя се изразява с гневни реакции и бурни конвулсии, придружени с плач, викове, кършене на ръце, двигателно неспокойствие, често с усещане за задушаване, схващане, парализиране на крак или ръка.

Дали ще се развие един или друг тип невроза, изцяло зависи от типа нервна система, от вродените и придобитите особености на личността, както и способността й да се бори с ежедневния стрес. А за съжаление, той е неизбежна част от нашия живот. Но пък от друга страна избягването на стресови ситуации прави човекът непълноценен и зависим от други хора и събития.

За живот, освободен от тревожност...

Много психолози смятат, че първата крачка в терапията срещу невроза е разкриване на несъзнателните желания на болния, както и причините за неговото поведение. Обикновено се прибягва до хипноза, обсъждане, търсене на влиянията от детството и психотерапия, която е необходима при лечението на всички тревожни разтройства. Последиците, които стресът причинява на психиката и тялото могат да бъдат повлияни и облекчени. При здрави хора психотерапията предотвратява възникването на тревожно разтройство, а при пациенти - намалява риска от повторното му възникване. Но няма съмнение, че състраданието, приятелството, съпричастността и безрезервното приемане на личността на засегнатия могат да облекчат несъзнателните му притеснения и да го освободят в неговата борба срещу стреса.

Леките форми на неврозата се повлияват особено добре с диети, лечебни билки (жен-шен, мента, майорана, валериана, глог и жълт кантарион), правилен режим на хранене и спорт. Полезно за нервната система се оказва превключването от умствен на физически труд. Защото е известно, че активно спортуващият човек е подложен в по-малка степен на травми, които са опасни за централната нервна система. По време на спорт организмът на човека произвежда голямо количество ендорфин - истинско природно лекарство срещу стрес.

По-тежките форми на невроза успешно се повлияват от лечение с антидепресанти, независимо дали са налични или не симптоми на депресия, и бензодиазепини. Но трябва да се има предвид, че бензодиазепините дават бърз и осезаем ефект непосредствено след приема им, като този ефект след време се изчерпва и възниква необходимост от по-високи дози, а прекратяването на приема става почти невъзможно. Поради тази причина бензодиазепините се комбинират с антидепресанти, които са с отсрочено във времето действие.

Някои специалисти предлагат за лечение на невроза електрошокова, лазерна, ултразвукова и зонова терапия, както и иглотерапия и природолечение. Тези методи се характеризират с болкоуспокояващ и противовъзпалителен ефект, като подобряват кръвообръщението, засилват обменните процеси и спомагат за отделянето на токсините от организма. В заключение можем да отбележим, че не избягването на стреса, а умелите модели за справяне с него са сигурен залог за вътрешната ни стабилност!

В статията са използвани източници - виж списъка.

  1. "Съвети на домашния лекар" - под редакцията на проф. Г. Маждраков и проф. Б. Братанов, София
Хареса ли ти статията?
Статията написа Ирена Стефанова
Ирена е химик (с педагогическа и изследователска насоченост) и автор в BB-Team от 2008 год. Интересите й са насочени изцяло в областта на фармацията, медицината и здравословното хранене. Отрича напълно нездравословното гладуване и предпочита аеробиката за поддържане на формата си.
Мнения по темата
platttonnn
1
13 ное 2009 08:57

Здравейте,имате добри познания,но навлизате в мои води и трябва да кажа нещо! Неврозата е дисоциация,разминаване между мисли и чувства. За разбирането на психиката е нужно да се познават нейните основи.
Те са:екстраверсия,интроверсия,четирите основни психични нагласи,мислене,чувство,усещане и интуиция. Пример:ако човек има чувствена нагласа,а средата изисква мисловна,неврозата е налице!
Така,че себепознанието и възможностите за адаптация са добри подходи. Трябва да се има предвид и това,че неврозата винаги е и една възможност за проглеждане,тя ни подсказва,че трябва да преодолеем нещо.
Несъзнаваната-основната-психика е наясно с нашите ограничения и нашия потенциал,ако първото се наруши,а второто не се реализира неврозата е неизбежна.Лекарствата са за тялото,никога за психиката. Освен при патология за овладяване на опасна агресивност.
http://www.imotinesi.com       В дясно горе на сайта. Приятен ден.

2
13 ное 2009 11:58

Много интерсна статия,но честно казано има доста сложни термини които лично аз не разбрах.
Много ми харесва саита и статиите в него,но според мен трябва да ги пишете на малко по опростен език,а  не толкова научно за да имат повече хора полза от тях.
Все пак този саит не е предназначен за учени и доктори,а за хората които искат да живеят по здравословно и да спортуват правилно.
Това е моето мнение.Надявам се да не съм обидил никого!

3
nepoznat
17 ное 2009 08:55

Браво platttonnn,
точно така - да не се пишат глупости за антидепресантите и транквилантите. Световната фармацевтика спекулира с идеята за хапче което решава проблеми - препоръчвам книгите на Peter Breggin на всички които се придържат към използването на хапчета и соновно 2 книги -Psychology of freedom and Toxic psychiatry !

Ирена Стефанова
4
17 ное 2009 11:22

@nepoznat-кое от написаното за медикаментите според вас са “глупости”? Надявам се, че се досещате, че с това ваше изказване поставяте под съмнение сериозна медицинска литерарура. Според едно изследване около 20% от населението страда от невроза, като при почти 5% от тях тя е в тежка форма. Много често се подценява ходът на заболяването. Неврозата проявява склонност към рецидиви и хронифициране, а с напредване на възрастта и продължителността на заболяването, тя става по-тежка. С право при повечето пациенти може да се говори за доживотно заболяване. Днес лечението се извършва със съвременни антидепресанти, като може да се предложи съпътстваща психотерапия. Ако след първоначалната терапия или след увеличаване на дозата има успех, лечението следва да се продължи още половин година, за да няма рецидиви (по мнение на невролог-специалист).

5
nepoznat
23 ное 2009 12:23

Препоръчвам ви да почетете малко повече литература. Неврозата не е заболяване. То е емоционален отговор на случващото се около вас и вашето възприемане на същото. Няма в света тест който потвърждава невроза. Има тестове за ЗАБОЛЯВАНИЯ, каквото неврозата не е. Кръвни тестове, ЕКГ ехограф и пр. Фармацефтичните компании правят милиарди от измислени рецепти за “щастие”. Страха и несигурността съпътстват човешкия живот от началото до края му. Проявата му може да бъде под формата на редица симтоми - фобия, паническо разтройство, натрапливости, депресия и т.н. Това че световната психология залага на физиологичното лечение на емоционално състояние не означава, че това е правилно а още по-малко че е болест. Фармацефтичната индустрия спонсорира всички организации, лектори и университети в щатите. Това че нашите студенти тук се учат от тях е наш и световен проблем. Паксил, Ксанакс и т.н. са чисто и просто стимуланти - казано по друг начин “ето ти малко кока и ми кажи дали се чувстваш по-добре”. Или удари 2 ракии за да не се чувстваш зле. Никъде лекуването на симптом не лекува заболяването - пример алергиите. Неврозата е знак(симптом), че нещо в живота ти не е наред, че не водиш живот според твоята визия за света. Както и да ги наричат неврозите не са заболяване - макар че могат да доведат до такова. Мозъка не е нещо с което човек трябва да си експериментира давайки му всякакви субстанции. Повечето от днешните психолози са престъпници по невнимание. Те самите не знаят дълбочината на проблема. Те предписват това което доцент Х им е казал за тези симтоми. Доцент Х го знае от американската литература, която на свой ред е спонсорирана от фармацевтична компания. Това е схемата и такава ще остане. Ако искате да решите проблема си по-скоро заложете на добър приятел отколкото на психолог.

Ирена Стефанова
6
24 ное 2009 15:23

@nepoznat-обърни внимание на “10 Ревизия по Международна класификация на болестите” (МКБ-10)! (за справка-F48 е невроза)

7
nepoznat
1 дек 2009 13:37

е стига де ... съществуването на МКБ - 10 не гарантира достоверността на информацията. това е като теорията за произхода на човека ... предполагаме ама не сме сигурни - даже в него са сигурни.  ... всички станаха експерти - локализират точка в мозъка отговорна за това дали си гей или не - за това защо някой ставал убиец а друг не - за това защо някой пиел а друг пушел - пълни глупости ... в следващото издание сигурно ще класивицират като абнормално (и лечение естествено с антидепресанти) склонноста ти да гледаш мачове ... нали трябва и психолозите да си вадят хляба ..колкото повече толкова повече ... ама междудругото за прилагането на електрошок никога няма да осъдят никой макар че това си е престъпление от висока класа ... все едно да имаш исхемична болест и да ти кажат че колкото повече екстази вземаш толко по добре за сърцето ти ...

Ирена Стефанова
8
1 дек 2009 14:53

Ами тогава, кое според Вас доказва обратното-прочита на две книжки ли? Освен това, факта че неврозата е заболяване не е мое твърдение, а на специалисти в областта на неврологията и психиатрията, с дългогодишен стаж! А аз определено не мога да достигна тяхното равнище, за да го оспорвам. Смятам, че този спор е абсолютно ненужен и безпочвен. Но е факт, че всеки има право на мнение, което свободно може да изрази :)

9
1 дек 2009 18:14

Здравейте, наред с жълтия кантарион, маточина и други подобни билки, как се отразява взимането на адаптогени като Жен Шен и Шизандра(Китайски лимонник)?
Благодаря.

10
nepoznat
2 дек 2009 12:19

всеки да мисли каквото иска, но все пак погледнете и другата страна на медала. И не съм прочел 2 книжки - напротив много повече неща съм прочел от “биопсихиатри”, лично съм минал по пътя на неврозата - завършил съм психология, правил съм специализации, погледнах и от двете страни на монетата и осъзнах истината поне за себе си. Ако все пак имате близък който по пътя на живота си се сблъска с това не ви съветвам да го друсате с хапчетата - те притъпяват симптомите, но не решават проблема - наред с това създават и последващи проблеми. Успех

11
16 окт 2010 03:42

За непознат!!................Вече си ми приятел!!......................
Доста отдавна гледам е статията, но БРАВО! Много интелигентно мнение!. Особено това, дето казваш, че си е световен проблем, че хората се учат от Америка, дъ бест ъпиниън! И аз го казвам, но всички ме гледат като изтребител, с други думи, обръщат ми гръб.
За авторката на статията, ако се обиди, не това ми е целта. Образованието на хората е едно, а вътрешната интелигентност и прозорливост са си съвсем друго, дето е в процес на унищожаване точно с тия хиляди квалификации или пък с посочената книга за квалификации на болестите.
А на специалистите в областта на неврологията например, Irena, съм сигурна че ще им се опънеш и то здраво, ако им станеш пациент, пърдон, клиент.
Аз един единствен път съм била в бърза помощ с линейка ме взеха. И разговорът беше между докторите: “Нещо става”, “Какво става”, “Тая  е взела дрога”, “Каква дрога взе?”,”Защо повръщаш?”...................... Имах лудия късмет да направят това, което им дойде първо на акъла. ................. И в същото време, един мой приятел лекар, един от малкото, дето заряза какво ли не, в името на медицината в най-добрия смисъл, който уважавам изключително много и той е съгласен с моето мнение за докторите като цяло, той само по телефона ми каза, какво ми се е случило и ми даде насоката да вляза в релси. Но колко са като него? И колко са тия, дето вярват на такъв тип лекари?
Споменах преди за един лекар женен за японка. Той живее в Уискансън и си казва, пациентът идва с желанието, не с болестта , а с желанието да му изпиша определено лекарство, което е гледал на някаква реклама.
За мой най-голям ужас, видях реклама, която гласеше, никога не спирайте лекарството, преди да сте се посъветвали с личния си лекар! Да ни пази Господ!.........
А бързата помощ беше в Америка!
И последно, някой май тука писа, че сме били беден народ, та ... Та Америка дето уж е богата и демонстрира класа, какви боклуци мислите ядат там?
Не отричам, има много качествена храна, но за многггггг0 малко хора.
Като цяло, 99% нямат избор, oсвен, ако сам не си я отглеждаш.............
А неврозата наистина не е заболяване..............просто човек не може да намери мястото си в системата на лудите, дето вече си мислят, че са си намерили мястото......
http://www.breggin.com/
Благодаря на Непознат, за информацията и на Ирена, че започна темата...

12
Мая
20 сеп 2011 12:12

Прочетох темата и коментарите.  “Непознат”  при условие че твърди че е завършил психология, да твърди че психолозите изписвали хапчета ми е хиперстранно твърдения. Аз лично не знам психолози и психотерапевти да изписват хапчета. Иначе всичко останало казано от “Непознат” го подкрепям, смятам че Ирена Стефанова е тръгнала по грешната(комерсиална) пътека в тази област....разбира се тогава 2009г. Днес може да е с различно мислене.


цитат Ирена Стефанова: “Днес лечението се извършва със съвременни антидепресанти, като може да се предложи съпътстваща психотерапия”.

А това което казвам аз е че днес справянето с неврозите трябва да се извършва основно чрез психична работа със или без психотерапевт, ...като могат да се предложат  като поддържаща патерица антидепресанти ако има индикации за това!

13
Ани
20 окт 2011 22:19

Здравейте и от мен ,въпреки че не знам дали някой все още преглежда тази статия (имам предвид от тези които са коментирали) ще се зарадвам ако някой от тях пусне пост отново. Аз лично съм по към мнението на НЕПОЗНАТ .Положението ми в момента не е много розово и май аз съм развила невроза.На кратко аз съм извън БГ и ако недай боже нещо ми се случи в момента и ми потрябва лекарска помощ може и да не ми стигнат парите. От месец насам усещам болки в гърба и си мисля че е схващане или още по лошо след като четох в нета мисля че може да е от цигари.Толкова се стресирах че вечер трудно заспивам имам сърцебиене или поне така си мисля не знам преди не съм имала.Започнах да се притеснявам за себе си по цял ден седя и се изследвам къде ме боли и още куп неща ,започнаха да ме стягат и гърдите ,всеки ден звъня в БГ недай боже да не ми вдигнат телефона става страшно......Общо взето живота ми се превръща в един малък ад ,моя ад ,но може би няма да съм съгласна да се тъпча с лекарства .Просто съм решила да стискам зъби още малко докато се прибера в БГ и отида на лекар като се надявам горещо да нямам нещо фатално . Вече няма и да чета или да пускам теми в разни форуми ,защото от толкова диагнози днес ми идваше да се гръмна.

14
dalailama
4 фев 2012 06:51

мила Ани
20 Окт 2011 22:19

не се притеснявай толкова много
напълно излишно е докато не се тестваш през всички машинки в кабинетите
като предположенито да си напълно здрава , тоест да нямаш увредени органи, е много голяма !
според мен си по-емоционална личност а и си преживяла много ежедневен стрес и високо обортен живот с много гадна храна ( не на външен вид а химичен състав )
според мене си препренапрегната и доста стресирана
и допълнително се филмираш
с помоща на точните леки успокоителни и спокоен живот + режим на хранене
тоест промяна в живота
ти ще си се върнеш към нормалния начин на живот
много хора са минали по този път

Antonio Mechev
15
7 юли 2012 18:26

Здравейте. Искам да кажа на Ани, че все още се коментира тази тема, щом намерих сайта днес чрез гугъл и то 7-8 месеца след като си си публикувала коментара. Аз имам подобен проблем. Често притеснение и тревожност. От седмица насам не се чувствам себе си. Случи ми се за 1-ви път на работа да ми прилошее и завие свят. Аз съм доста спокоен за някой неща от живота и доста притеснен за други. Изживявам нещата понякога доста сериозно. Всеки е имал моменти в живота си когато е бил много напрегнат. Най-големия ми стрес може би беше преди години когато заминах да работа в Англия. Друга държава, други хора, друг език... Беше доста стресиращо като цяло. Бях сам и нямаше на кой да се опра когато най-много имах нужда. По същото време имах и разочарование в любовен аспект и доста тежко го приех. Всичко мина и замина, но си беше лек дискомфорт и тъга която си отмина. Сега обаче е различно. Взе все по-често да ми премалява и вие свят. До преди месец си бях напълно в нормално състояние. Ходих на работа, виждах се с приятелката си, ходих на фитнес.. Изведнъж нещо се случи. Странно е, че не мога сам за себе си да разбера от какво се породи това. Отначало помислих, че се дължи на умора, после на това, че евентуално е недостиг на витамини. През 2-3 дена по веднъж на ден ми прилошаваше и имах усещането, че губя съзнание или припадам. Може би и факта, че се панирам ужасно много допълнително изостри всичките тези симптоми. В паниката потърсих медицинска помощ веднага и си направих изследвания на дробовете и кръвта. Всичко беше в нормите както и кръвното ми налягане си беше наред. Предпоръчаха ми да отида при ендокринолог за счетовидната жлеза да си направя изследване, защото дишах тежко и не можех да си поема въздух. Всичко също си беше наред и нямаше никакво увеличение. Сякаш се поуспокоих за ден, докато не получих задъхване и паника + тревожност какво става с мен, защото ми премаля и сякаш тялото ми почна да изтръпва. Треперих целия и нищо не помогна в продължение на час-два. Тресях се и дишах трудно и от паника имах усещането че полудявам. Отидох в спешния център и обясних на дежурния лекар как се чувствам и му показах изследванията си. Накрая просто ми сложиха инжекция с 1 ампула деазепам и точно след 5 мин. се успокоих. Това беше преди няколко дни. До днес продължавам да не се чувствам себе си. Усещането е сякаш имам “дявол” в себе си. Не съм избухлив и раздразнителен, а напротив. Просто съм притеснен и защото не ми се прави нищо и по цял ден търся някакво решение това да отшуми. Отпускам се за няколко часа и после пак идва това треперене и неспокойство. Ходих на псилолог и сякаш за момент се почуствах по-добре. Не ходя на работа и гледам да се разсейвам с хубави филми, разходки по плажа или просто да се видя с приятел. Сякаш на моменти се задушавам и почва в главата ми само лоши мисли за навлизат и ставам много неуверен. Почвам да си мисля че приятелката ми е виновна, защото често се караме, после почвам да си мисля че работата ми не върви и какво ли още не - пълна паника и неконтполируем страх. Страх ме е дори да се видя с приятелката си и да отида на работа. Лягам и спа по всяко време защото се усещам че постоянно се прозявам. Пресписаха ми Есобел и го пия от 2 дена по 5 мл. на ден сутрин. Казаха ми че се пие по цяло хапче 10 мл. но аз и от половинката се усещам като парцал. Вчера бях добре и по спокоен, днес пак се затворих в себе си и сякаш съм в “килия” затворен. Преди време прекалявах с употребата на Кока-Кола и сутрин пиех по 1 редбул както и разни енергетици преди фитнес. Не знам дали това има нещо общо със състоянието ми сега, но от седмица насам пия само минерална вода, ям плодове и пия витамини. Сега докато пиша тази статия и четейки коментарите Ви, се чуствам добре и отпуснат. Страх ме е дори и да си помисля за това, защото ей така от нищото почвам да се панирам наново и треперя и не мога да си намеря място. Естествено чух и мнения за магия че имам, урочасан и какво ли оща не. Да ходя по ходжи, чакракчии и т.н. Честно казано не знам какво да правя и как да си помогна. Дори като легна да спя и сякаш съм полу-буден, полу-заспал. Сякаш се изморих да правя всичко насила. Има моменти в които нищо не ми се прави и буквално се задушавам. Не ми се гледа нищо, не ми се излиза, не ми се говори с никой и после в паниката звъня на приятел или излизам сам малко да се разходя без посока. Никога не съм бил такъв тип човек, но в страха си какво ли не правя......
Доста дълго го описах, но малко ми олекна че споделих как се чувствам. Ще се радвам ако някой ми даде съвет, защото когато човек се усеща безсилен има нужда от съвет или подкрепа. Благодаря Ви

16
21 авг 2012 15:17

Здравей, Антонио!
Според това което описваш  панически атаки при теб най-вероятно са се появили вследствие на силен стрес още от престоя ти в Англия.Колкото и трудно да ти е в началото, опитай , дори въпреки липсата на желание ,да прекарваш повече време с приятели  и да продължиш да спортуваш.Ако не се чувстваш добре от лекарствата, просто ги спри, така или иначе малка е вероятността да ти помагат.Нямаш нито магия, нито си урочасан...просто си изживял силен стрес...но си твърде млад и няма смисъл да се притесняваш за състоянието си.Тревожността и страхът ще отшумят с намаляването на паническите атаки-не се опитвай да ги игнорираш,а ги приемай спокойно-те не могат да ти навредят ,бъди по-силен от тях.Моят съвет е в никакъв случай да не преставаш да се занимаваш с всекидневните си задължения и да не оставаш вкъщип остоянно сам-излизай ,контактувай повече,колкото и трудно да ти е и след време сам ще установиш подобрение! Успех и не се предавай!

17
6 сеп 2012 12:17

Аз също имам огромен проблем с нервите и смея да твърдя че всичко е в нас в главата ни и колкото и зле да се чувствам не смея да прибягвам до медикаменти.В момента се опитвам да подобря състоянието си с билки но нз дали ще има ефект.

18
31 яну 2013 00:50

здравейте,
и аз имам невроза.Виждам,че много хора имат това заболяване.Бих искал да имам приятели които имат като моя проблем.Бихте ли споделили електронна поща или скайп?

19
5 март 2013 20:58

Здравейте и от мен! Антонио все едно чета своите проблеми.
Бих искал да споделя и моята история. Та всичко сякаш при мен се случва и натрупва с времето.
Първите и по сериозни оплаквания и кризи получих през 2007 година и странно, защо винаги ми се проявяват по това време от годината. Първият пристъп получих една вечер докато учих за поредния изпит в университета. След като бях приключил, бях в легнало положение реших да стана и да се подготвя за сън. В момента на ставането обаче сякаш започнах да изтрапвам и всичко се насочи към сърцето ми. Сякаш получавах инфаркт. Започнах да изтръпвам целия от кръката и ръцете и дишането ми беше супер затруднено. Успях да се добера до един приятел на по-горния етаж да го помоля да извика бърза помощ защото не бях в състояние. Той излезе навън да ги чака, а през това време започнах да се парализирам поетапно. Като един по едни крайниците ми започваха да отказват. Паднах на земята и започнах да се боря за всяка глъдка въздух. Буквално се борих за живота си. И си нямах и ни най-малка идея за какво става въпрос.

Както и да е.. успях да изкарам до идването на Бърза помощ и те ми направиха стандартните процедури - кардиограма, кръвно.. Кръвното ми беше малко завишено - нормално от стреса, но сърцето беше напълно в нормите.. В момента в който обаче ми постави инжекция диаземап, сякаш всичко изчезна - отпусна ме и заспах. На другия ден бях на изпит, който взех, но от тогава започна да ме боли главата и всичко ми беше сякаш схлупено.. Странното е че всички изследвания, които правих бяха в абсолютни норми.
Бях супер объркан и правих какво ли още не, влкючително врачки, баячки и тн.. Но човек в отчаянието си е готов на всичко. Най-болезненото в случая е не това, че си болен, а това че никой не знае от какво и защо се получава.. Пих някакви упокоителни и антидепресанти и да кажем, че се пооправих.
С годините какво забелязвам, явно съм развил някаква невроза в следствие на спорта, пък и съм такъв човек, че всичко задържам в себе си и то се трупа..
Не знам защо се получава при мен това, но след като тренирам около 1 месец във фитнес, явно със забързването на метаболизма или нз точно, какво нервите ми излизат извън контрол..
Крайниците ми изтръпват, започва да ме боли сякаш щетовидната жлеза (и нея съм изследвал и тя е добре), при ядене особенно когато ми е нещо вкусно, устата ми се пълни със слюнка и органите отвътре сякаш започват получават спазми, главата отгоре ме боли сякаш някой ме е ударил, а отзад в областа на продълговатия мозък сякаш някой ме дърпа назад. Вестибуларния ми апарат е сякаш нарушен, при внезапно ставане или смяна на температурата се чувствам замаен, и т.н.
Наскоро бях в Англия на бригада, на цветя (тежък труд по цял ден тичане в калта, като имахме за 1 месец 3-4 почивни дни) и тъкмо мина един месец от както работихме и получих следния пристъп(бту хората си припадаха на полето, поне 7-8 случая имаше)..

А работата се изразява в това, че постоянно се навеждаме и изправяме и то без да спираме да ядем и пием, всичко става в движение. Та свърших си реда и се насочих към другия ред и през това време извадих да хапна един банан и някоя и друга бисквитка, беше около 11. Почнах си реда и всичко вървеше нормално(забравих да отбележа, че работих със слушалки, които също са оказали ефект в последствие разбрах), та беря си и в един момент усещам страшна горчилка в устата и тя се засилва изправих се и си казах, кво пък ми става сега.. И изведнъж ми прималя, свиха ме гърдите и сякаш нернвите или сякаш ток ме удари в сърцето и по-точно точно в слънчевия сплит и тупнах на земята в странни конвулси (бая изплаших хората около мен).. Поседях си така дойде Бързата им помощ, която не се оказа много бърза, но в предвид това къде се намирахме беше относително бързо.. Та и те така направиха ми, кардиограма и ми измериха кръвното и в крайна сметка ми изписаха хапчета за КИСЕЛИНИ???..
Както и да е прибрах се в България  и пробвах с мента глог и валириана, но явно беше слабо. Бях на невролог и ми изписа хапчета с зелена рецепта.. Да сега ми е доста по отпуснато, но не това е решението.

Моят личен опит, което мен лично много ми помага в случая е ТИЧАНЕТО! Не знам как и защо, но само с тичане се оправям или разходки с интензивно дишане, да се обогати кръвта с кислород. Предимно вечер или привечер. И хубав душ след това.

Изтръпване на крайниците, болки в глава и отзад най-вече. Силната музика. Когато съм в дискотека по същия начин, изтръпвам целия и сякаш сърцето ми ще спре..
Имал съм доста трудни моменти и какви ли не диагнози са ми минавали през главата, последната е Множествена склероза.. Но както казах е доста трудно понякога, когато и лекарите не зная какво ти е всъщност.. Но се надявам и наистина имам намерението да се излекувам напълно.
Съвета ми е, че винаги трябва да сте ангажирани с нещо, което ви носи удовлетвореност в живота и с времето нещата се нареждат, просто се иска време и вяра в Бог! :)

ПП: Извинявам се за хаотичното и пълното с грешки горенаписано, дано е полезно на някой! :)

20
21 март 2013 16:34

Здравейте, пише ви мъж на 32 години, който има сходни здравословни проблеми и ви моли, ако можете да му помогнете със съвет или насока.

Преди около година имах сериозни проблеми с нервите и стреса, изхабих доста ядове и бях изпаднал в голяма депресия, от което получих болки в слънчевия сплит (между гърдите, под лъжичката). Болките не са остри или нетърпими, а просто са тъпи, като при стрес, притеснение или депресия, но са постоянни и не отшумяват, все едно всичко ми е на топка, не мога да се отпусна и изпитвам болка. Тези болки още повече ме стресират и вече какви ли не мисли минават през главата ми и непрекъснато си вредя и се страхувам да не се поболея сериозно. Дори прочетох, че това състояние води до ракови заболявания и още повече се притесних и стресирах.

Ще Ви обясня накратко как започна всичко и как се получиха тези проблеми с нервите и зачестиха болките.

Общо взето всичко започна отпреди около една години, когато изживях невероятно силен стрес. Оттогава след този стрес нещо се повредих от нерви, напрежение и тревожност. Започнах да изпитвам болки отстрани под плешката към стомаха и болки ниско долу в слабините. Постепенно тези болки се изместиха в слънчевия сплит и не изчезват, единствено не ги чувствам, когато съм някъде извън града, когато съм на почивка, но веднага щом се завърна към ежедневието си и се появяват, а не мога постоянно да съм в отпуска.

Когато се стресирам и тези болки ми се появяват, все едно под гърдите ми всичко е на топка, свито и не ми дава покой. Тежи ми нещо в гърдите. Супер неприятно чувство, което идва от мислите и от главата ми и си вредя сам. Всичко сам си го докарах до главата, защото съм по-чувствителен и по-дълбоко ги приемам и изжиявам нещата от живота. Бях на лекар - невролог и кардиолог и ми казаха - нищо ти няма , това е от нерви и стрес и ми изписаха да взимам Деанксит, но това лекарство не ми помага, което още повече ме ядосва и още повече се стресирам и вредя.

Зная, че всичко си зависи от мен и че ако не си помогна сам и не престана да мисля негативно и да се тревожа за всичко, никой не може да ми помогне, но все пак молбата ми е, ако можете да ми дадете някакъв съвет или насока. Искам да си помогна и понякакъв начин да се излекувам и ще съм Ви безкрайно задължен, защото вече се притеснявам да не се поболея сериозно, дори прочетох, че това състояние води до ракови заболявания и още повече се притесних и стресирах.

Благодаря Ви предварително.

platttonnn
21
22 март 2013 15:01

Здравейте Георги,има една книга от К.Г.ЮНГ,Тавистокски лекций,ако я прочетете внимателно и успеете да я разберете,ще установите колко ви е погрешна представата за чувствата. Чувството е оценъчна функция,то ни казва какво е добро за нас и има ли стоиност. Това за чувствителноста е инфантилно разбиране на чувствата,и дава информация за дълбока обърканост. За повече информация на моя адрес:platttonnn@abv.bg

22
10 апр 2013 18:31

Здравейте ! При  мен  всичко  започна  със  задушаване по  време  на  сън . Появяваше се рядко  , може би 3, 4 пъти  за  2 години . Чувството  е ужасно , преживяването  също - както  спя  буквално  скачам от леглото , опитвам се да си  поема въздух , но  немога , сякаш  някой ме души . След няколко  безуспешни  опита започвам  да  дишам , но  от уплахата и стреса ( защото  през  цялото  време  си мисля че  умирам ) започвам да треперя . След  минути  всичко  се  нормализира , лягам и  заспивам ..И тъй  като  ми се  случваше рядко  не обръщах  внимание , до  последният  случай ( преди  2 мсеца ) , събудих се отново със задушаване  , което  обаче  така и не ме напускаше от паниката ми ставаше все по - зле , отидох в спешното , дадоха ми  някакво успокоително  и казаха да посетя невролог . Невролога ми изписа  атаракс  половинка вечер и  есобел половинка сутрин . Също така  имах ужасно сърцебиене и  все още го имам , и  треперене на ръцете на моменти . Много съм емоционална  и имах  лични  проблеми което  явно  е  причината  за това  състояние , опитвам се  да съм спокойна  , но  не успявам винаги  ! Определено ми помага  чай от  маточина , жълт кантарион , мащерка , риган и черна  боровинка . Лекарствата ги пих  2 месеца и  след преглед  невролога  ми каза да ги  спра . Също така  при заболявания  на нервната система препоръчват  повече  разходки  особенно  преди  сън  . Посъветвайте ме да  посетя ли психотерапевт или ..??

23
15 апр 2013 20:16

Здравейте,на всички и от мен.Аз имах същите проблеми.Силна раздразнителност,стягане и тъпа постоянна болка в сърдечната област.Изолация и нетърпимост към околните,трудно заспивах вечер,силно притеснение.В началото употребявах малко алкохол в момент на нервност и възбуда,отпускаше ме временно но проблема след това оставаше.Имаше моменти когато си мислех че съм откачил тотално.Обземаше ме силно отчаяние.Незнаех какво да правя.В продължение на година и половина търсех причината на това състояние .И в последствие забелязах че приема на някой храни и напитки изострят тези симптоми.Забелязах че когато приемам храни със съдържание на бяла захар и напитки с съдържание на КОФЕИН,ставах много нервен и неспокоен със силно вътрешно вълнение.Някъде бях чел,че продължителната употреба на кафе,кара мозъка да работи на празен ход,без да му доставя необходимата енергия,и така се получавала неврозата.Аз съм си позволявал по едно ,две кафета дневно в продължение на десетина години.Но да не забравяме че кофеин има и в кокаина около 60%.Та спрях приема на тези две неща в продължение на месец и ефекта бе налице.След няколко дни почуствах вътрешно спокойствие,след две седмици се появи  и настроение всякаш станах друг човек .Промени се и средата ми.Така реших този свой проблем,надявам се и на вас да помогне тази диета,по скоро въздържание от тези ОТРОВИ.Знам че хубавото  настроение е знак че тялото се чуства добре а това до голяма степен зависи човек какво приема като храни и напитки,знам го от собствен опит.Ако приемете някаква храна и след 1,2 часа не се чуствате добре ,значи нещо не е наред в тялото.Просто не я приемайте,експериментирайте и разберете коя храна или напитка ви кара да се чуствате добре и най-важното да сте вътрешно СПОКОЙНИ и всякакви психоразтройства ще изчезнат!Това не става веднага ,имайте малко търпение! Желая ви успех!

Imam Ime
24
9 юни 2013 11:15

Хапвайте повечко риба и ядки - слънчогледови семки, сусам, тиквени семки, орехи и ги редувайте.

Ако сте депресирани билката за Вас е Жълт кантарион. Слънчогледовите семки също много помагат при депресия, но трябва да са сурови.

Ако сте напрегнати, нервни и имате лош сън идеалната билка е Валерианата.

Ако имате мускулни потрепвания, бодежи, спазми, крампи - може би имате нужда от Магнезий.

Преди да правите каквото и да било, консултирайте се с невролог!

25
13 фев 2014 01:54

Имах същите проблеми. Няма да изпадам в дълги и безмислени обяснения. Опитал съм абсолютно всичко за 3 години. Съветвам най-сърдечно всички- запишете си час при психиатър. На мен лично ми изписа антидепресант, Анафранил 25мг. Пих го по схема 10 месеца. От 2 години не го пия и се чувствам страхотно, само от време на време като се напрегна усещам малка част от всичко това, което описвате вие, но минсва бързо за минути и дори не му обръщам внимание :) Повярвайте ми и не се мъчете повече! Успех на всички!

26
3 юни 2014 18:36

Здравейте и от мен. Според мен не ви трябва психиатър а психо-терапевт. Първия ще ви предпише лекарства които лекуват симптома, а втория ще ви помогне да намерите корена на проблема и след това да ще намерите заедно правилният начин за разрешаването му. Процеса е бавен в повечето случаи но си заслужава. Казвам го от личен опит. Успех на всички борещи се с неврозите и техните разновидности.

27
2 авг 2014 13:02

Здравейте и от мен!На 26г съм и от 3г получавам паник атаки виене на свят,страх,стомаха ми е на топка,не мога да спя вечер.Понякога ми се гади и повръщам и т.н.Има и хубави дни,но понякога съм пак в дупката.Не го пожелавам и на най-големият си враг.Станах друг човек не ми се пътува като преди все ме е страх да не ми стане по път и какви ли не мисли ми минават.Ходила съм на психотерапевт и от нея знам че всичко зависи от мен дишане излизане,спорт и така..просто съм по чувствителна изживявам всичко вътре в себе си дори и проблемите на хората.Беше ме страх да забременея,родя е..успях имам най прекрасното слънчице.Сега покрай грижите с детенце се разсейвам,но не мога да спя и съм като парцал.Съвета ми е да не пиете антидепресанти само психотерапия и срещи с оложителни хора.Ако някой иска може да ми пише emili_love@abv.bg

28
5 окт 2015 21:51

Това е натравяне с мед - химичен елемент, и недостиг на цинк. Фунгицидите за земеделска защита имат мед, и есенно време се тровим с мед. Голям и дори основен причинител е котешки паразит. СТРЕСЪТ ЗАТВАРЯ КЛЕТКАТА И ДВИЖЕНИЕТО НА ТЕЧНОСТИ НАМАЛЯ, ТАКА СЕ ЗАДЪРЖАТ ТОКСИНИТЕ И ИНФЕКЦИИТЕ. Витамин D3 50 000 IU дневно, един месец, поддържаща доза 5 000 IU дневно. Витамини в добри количества, тоест мултивитамини в дози даващи цинк 50 мг дневно - за месец, поддържаща доза 20 мг. Ниацинът е батерията на организмът, засилващ обмяната на веществата. Поне 500 мг ниацин на ден, или по 250 мг сутрин и обед, и 500 мг преди сън.

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.