Болести, предавани по полов път

Малко повече информираност винаги е от полза

от четиво за 10 минути

През последните години възрастовата граница при започването на сексуални контакти драстично спадна, обратнопропорционално на информираността относно последиците от воденето на безразборен полов живот. Според тийнейджърите днес е нормално да си на 14 години и да имаш интимни отношения със своя партньор, независимо от това дали той е постоянен или просто е надделяло любопитството ти.

Болести, предавани по полов пътКато родители, не училището, а ние сме тези, които трябва да се опитваме да ги предпазим от последствията на един неразумен сексуален живот. Несъмнено най-лесното, което можем да направим, е поне да ги научим да използват предпазни средства.

Какво е усещането да бъдеш майка на 11 и при това да имаш "привилегията" да бъдеш първата в страната си? Или пък да бъдеш носител на една от най-страшните болести на своето съвремие - СПИН, и да си само на 16? Или да носиш полова болест, за която знаеш, че след време ще увреди до неузнаваемост иначе младото ти и красиво тяло, а ти си само на 18? Можем ли да дадем еднозначен отговор на всички подобни въпроси?

Едва ли бихме могли дори да предположим какво изпитват нашите деца, попаднали в подобна ситуация - чувство за неизживяно детство, загубени мечти или един провален живот...

Полово предаваните болести са сред тези с голямо социално значение. Те могат да увредят гениталния апарат както на мъжа, така и на жената, като повлияват на сексуалния живот и много често могат да предизвикат безплодие, което силно се отразява на бъдещите отношения между мъжа и жената. Значителна част от тях увреждат плода и новороденото, увеличавайки по този начин детската смъртност. Освен че са многобройни, болестите на половите органи често нямат никакви начални симптоми. Нелекувани навреме, те носят своите последствия!

Генитален херпес (Herpes genitalis)

Обикновеният генитален херпес представлява остро или хронично рецидивиращо заболяване, което най-често се предава по полов път. Причинителят е Herpes simplex, ДНК-вирус, който причинява остра (първична) и рецидивна (вторична) инфекция. Според данни на Световната Здравна Организация  (СЗО) около 95-99% от вирусните заболявания на гениталиите се дължат именно на този вирус. "Входна врата" за инфекцията са кожата, полулигавиците и лигавиците. Проникването се благоприятства от нарушената цялост на гениталиите, както и от вродените и придобити имунодефицитни състояния, в това число и СПИН.

Провокиращи фактори на гениталния херпес са: болести, придружени от висока температура, хронични травми, силно нервно-психично напрежение, хормонални прпблеми, слънчево облъчване или отравяне с въглероден окис. И тъй като гениталният херпес е вирусно състояние, не съществува ефективно средство за неговото унищожаване. Към най-честите оплаквания  спада херпесният обрив, който се появява като сърбящо или леко парещо червеникаво петно, върху което след няколко часа се образуват множество малки мехурчета. Първоначално са изпълнени с бистра течност, като след няколко дни тя потъмнява и на мястото им се образува коричка, която след време пада. Гениталният херпес е добра предпоставка за редица усложнения: локални вторични бактериални инфекции, антисептичен менингит, ретенция на урината и др.

Кандидоза (Candidosis, влагалищни гъбички)

За най-често срещаните заболавания на влагалището се приемат възпалителните. Почти всяка втора жена, която се обръща за консултация към гинеколог е с възпаление на влагалището, причинено от гъбички. Кандидозата е инфекциозно заболяване, което се причинява от условно патогенни дрождоподобни гъбички, които често атакуват и урогениталната система. Счита се, че дрождоподобните гъбички от рода Candida са условно патогенни. Инфектирането се осъществява по два начина: чрез преминаване на гъбички от ануса към влагалището или чрез пренасяне от сексуалния партньор. Трябва да се има предвид, че мъжете могат да бъдат потенциален източник на кандиди, независимо че при тях в повечето случаи заболяването протича асимптоматично.

Много важно е да се отбележи, че при един здрав организъм с добри защитни сили, дори и гъбичките да проникнат във влагалището, биват унищожавани и не възниква заболяване. Но при отслабнали защитни сили, вследствие нарушена вагинална флора, която е с изразени защитни функции, безсимптомното носителство се превръща в активна инфекция. Най-честите оплаквания при кандидоза са: сърбеж, зачервяване на вулвата, вагината или ануса, парене при уриниране, белезникаво вагинално течение, съпроводено с неприятна миризма, а най-вече неприятен и болезнен полов контакт.

Бактериална вагиноза

Принадлежи към вяло протичащите заболявания на половите органи и е най-разпространеното женско заболяване. Състояние, което изглежда абсолютно безобидно, но впоследствие нанася сериозни вреди на организма, поразявайки детеродната система, като може да се превърне в причина за неизносването на плода по време на бременност, да доведе до вътреутробно инфектиране, родилни и следродилни усложнения. Вагинозата невинаги се диагностицира лесно, може да се развива в организма без почти никакви симптоми и внезапно да се прояви. Което от своя страна доказва необходимостта от периодични гинекологични прегледи. Отново основната причина за появата й е имунната система.

За разлика от другите вагинални инфекции, бактериалната вагиноза се провокира от увеличената концентрация на някои бактерии, които нормално присъстват във влагалищната микрофлора. Най-честите оплаквания, свързани със заболяването, са: сивкаво воднисто течение с остър мирис на риба, особено след полов контакт, много често придружени с болки, сърбеж и парене.

Сифилис (Syphilis)

Сифилисът представлява инфекциозно заболяване с хронично, циклично, активно и латентно протичане, което се причинява от Spirochaeta pallida, като заразяването се осъществява предимно по полов път (придобит сифилис) и по-рядко извънполово (директно, индиректно - като това представлява заразяване от болната майка към плода чрез плацентата, т. нар. вроден сифилис и конгенитално). Сифилисът е една от най-тежките и опасни венерически болести, предавани по полов път, протичаща с коварни последици - сравнително леките начални симптоми с нищо не предвещават тежките късни последици за самия болен и за потомството му. Безразборната смяна на половите партньори, където връзката е винаги краткотрайна, най-често еднократна, без чувство за каквато и да е отговорност, е особено важен фактор в разпространението на т. нар. придобит сифилис.

Безразборният сексуален живот води до равнодушие и емоционално обедняване на личността. Повечето венеролози твърдят, че именно той е значително по-силно проявен при наркомани, алкохолици, хора, подложени на ежедневен стрес, както и при хомосексуалисти. Последните са и един от основните фактори в разпространението на сифилис и СПИН. Особено голям риск за разпространението на тези болести крият бисексуалистите, които предават инфекцията и на двата пола. Като вторични причини, благоприятстващи венерическото заболяване се приемат: урбанизация, индустриализация, акселерация, както и масовата употреба на все по-нови и по-ефективни противозачатъчни средства, които предразполагат към безразборни полови връзки.

Гонорея (трипер, Gonococcia)

Една от най-честите инфекциозни и силно заразни болести, предавани по полов път. Източници на инфекцията са болни от гонорея, по-често жени с хроничен трипер, който протича без наличие на никакви симптоми. Инфекцията може да се предаде при хетеросексуален или хомосексуален полов контакт, както и чрез замърсени пръсти. Що се отнася до извънполовото заразяване - то се осъществява непряко, чрез различни предмети: бельо, прибори за хранене, столове, изтривалки. Което от своя страна означава, че дори малки деца могат да бъдат заразени с неприятната болест. Условията и начинът на заразяване са в тясна връзка с имунната система на организма.

Като типична полово предавана болест с неустойчив в околната среда причинител, предразполагащите условия за развитие на трипер са: менструален цикъл, употреба на алкохол (който особено изостря болестния процес), по-темпераменти полови отношения, удължен или повторен сексуален контакт (счита се, че при единичен контакт се заразяват около 25% от контактните лица, при повторен обаче процентът нараства на 75!).

Важно е да се отбележи, че спрямо причинителя на трипер човек няма нито вроден, нито придобит имунитет. И ако заразата не се предава допълнително при всеки контакт с болен пациент, то това се дължи на особеностите на организма.

  • Най-честите симптоми при жената са: необичайно влагалищно течение с жълтозеленикав цвят; леко парене при уриниране, с тежест в долната част на корема и белезникаво течение от влагалището. Нерядко възпалението засяга и лигавицата на шийката на матката, вследствие на което настъпват усложнения, като възпаление на разположените около гениталиите жлези, на лигавицата на пикочния мехур и на матката, на маточните тръби и на яйчниците. Често жените не проявяват никакви признаци на зараза. От десет жени само две имат описаните оплаквания.
  • При мъжете болестта се проявява с болки или парене при уриниране; жълто-зеленикава течност от пениса; понякога дразнене или течение от ануса. Процентът на мъжете, които проявяват симптоми, е доста по висок - девет на всеки десет.

СПИН (AIDS)

Синдромът на придобитата имунна недостатъчност е тежко вирусно заболяване с увреждане предимно на имунната система, в резултат на което се развиват опортюнистични инфекции. Причинител на вируса е човешкияг имунодефицитен вирус (HIV), който принадлежи към семейството на ретровирусите. Източник на инфекции са лица, заразени с човешки имунодефицитен вирус (болни или здрави вирусоносители). Вирусът е изолиран от сперма, влагалищен секрет и кърма, а при болни със засягане на централната нервна система - и от ликвор и мозъчна тъкан.

Пътищата за пренасяне на инфекцията са: полов, кръвен и трансплацентарен. Биологичните рискови фактори за хетеросексуално предаване на HIV-инфекцията са следните: секс с партньор, заразен с HIV; сексуална болест, свързана с наличие на язвички по кожата и лигавиците (сифилис, херпес симплекс, както и други венерически заболявания); гонорея; травма по гениталиите по време на полов акт; употреба на тампони при жените.

Най-засегнати групи от населението са: хомо- и бисексуални мъже, венозни наркомани, реципиенти на кръв и кръвни продукти, пребиваване в райони с висока заболеваемост. Особено голяма роля за разпространението на инфекцията имат безсимптомните вирусоносители. СПИН поразява почти всички органи и системи: бели дробове, стомашно-чревен тракт, кожа и видими лигавици, очи и централна нервна система.

Коя е най-добрата превантивна мярка срещу болестите, предавани по полов път?

Презервативите, въпреки че не са 100% надеждни, са евтини и лесно достъпни. Те предпазват не само от болести на половата система, но и от нежелана бременност. А ако почувствате дискомфорт и се появят определени симптоми, необходима е незабавна консултация с гинеколог, както и прекратяване на половите контакти с партньора. Всъщност не е необходимо много - само да бъдем разумни и отговорни към себе си и своите партньори!

В статията са използвани източници - виж списъка.

  • "Сексуално предавани болести" - Н. Златков, А. Бонев, З. Пенев, Г. Спиров, К. Димитров; Любимекс, София 1994
Хареса ли ти статията?
Статията написа Ирена Стефанова
Ирена е химик (с педагогическа и изследователска насоченост) и автор в BB-Team от 2008 год. Интересите й са насочени изцяло в областта на фармацията, медицината и здравословното хранене. Отрича напълно нездравословното гладуване и предпочита аеробиката за поддържане на формата си.
Мнения по темата
1
25 яну 2010 10:31

Дали наистина HIV е причинител на СПИН?
А дори ако е причинител, то единственият такъв ли е? :)

2
Гергана Трифонова
26 яну 2010 06:03

Преди време си имахме БАСП (Българска Асоциация по Семейно Планиране и Сексуално Здраве). Изнасяхме лекции поучилищата на темата. Имаше и 5-6 гинеколога доброволци които правеха безплатни прегледи. Но родителите твърдяха, че учим децата им на глупости, а парите които идваха по програмата се разграбваха “по пътя” и за асоциацията нищо не оставаше. Сега когато възрастта за полово съзряване стана 13 изведнъж всички се сетиха, че децата им са необразовани на темата. Ами успех:)

Стефан Симеонов
3
26 яну 2010 07:34

Статията е много хубава и е базата за който иска да се интересува. Освен това малко внимание в тая насока не вреди на никого, защото дори една нежелана бременност, дето не е заболяване, може да има тежки последици.

Иначе споделям вижданията ти, но няма как да ги докажем Петре. Горе четем официалната позиция.
По време на либийската еуфория влизах и в либийски форуми.
Там не ни щяха... Но четох странни неща, които ме караха да се замисля. Твърдяха, че Спинът в ЧАД и Либия е изкуственозаразен от САЩ. Твърдение на Кадафи. Че вирусът на СПИН всъщност не е заразен.
И че 400-те деца всъщност са заразени не от спин, а от нещо друго... Непознато. Прилича, но е по “добро” и единственото което могат да направят за тях е да ги поставят под карантина и да ги чакат да умрат...

Зачетох се по - нататъка.
Ето някои от изводите:
1. Спин не е естествено възникнал вирус, п о- скоро прилича на хибрид между няколко животински.
2. СПИН не е заразен вирус и няма структурата на такъв.
3. СПИН не се спира от презервативи.
4. Спин е супервирус. Опитът да се действа с ваксина срещу него предизвиква реакция с имунната система. Всички опити с ваксини са предварително обречени.
5. Спин не прилича по структура на ХИВ,
6. ХИВ е напълно стандартен ретровирус по описание.
7. ХИВ никога НЕ Е ИЗОЛИРАН!!! Няма елементарните стъпки при него за изолиране на вирус, така че не само е спорно че съществува, но е абсолютно сигурно, че връзката му със СПИН не е доказана.
8. Има опит да се прелее кръв от ХИВ позитивни към здрави маймуни. Здравите не се заразили. Изводите са ясни. Не знам при секса как е, но цялото звучи като баламска история.
9. Абсолютно никой ретровирус не изкарва 10 години в латентно състояние, те са прости и действат веднага.
10 .Абсолютно никой няма обяснение къде ХИВ се крие по 10 години, как преживява, как клетките на имунната система, където уж живее преживяват тоя период, ка ксе променя и въобще къв е механизма на цялата дандания.
11. Няма никакво обяснение защо много хора с ХИВ нямат СПИН.
12. Още по - абсурдно, няма обяснение защо много хора със СПИН нямат ХИВ. ХИВ няма къде да изчезне. Най - малкото тези вируси, които са влезли в клетката, живели са 10 години и са репродуцирали мутантите следва да са още там. Те не могат да се променят, нямат собствен метаболизъм, могат само да принудят клетката да произвежда други вируси освен тях. Няма и какво да ги убие - умиращата имунна защита на организма ли? Къде са тогава?
13. Няма обяснение защо групи с много ХИВ, като хемофилици, въобще нямат обещаната 50% заболеваемост от СПИН...???
14. Няма обяснение защо в почти всички държави, например в САЩ, статистиката на болните от ХИВ мърда не повече отколкото  е прираста на населението, т.е. седи си на едни нива, докаот тая на СПИН не само расте експоненциално, ами и надминава първата....
15. Няма обяснение и къде са многото милиарди долари по антиспин кампаниите... Как така от толкоз милиарди долари нямаме нит СПИН нито ХИВ изолиран. Върху кви ваксини аджеба се работи като очевидно основното умение на СПИН е да се справя с ваксините...
...И още много други въпроси.

Но така ще е ... Докато си режем ракетите а други имат технологиите и инвестират...
Квото ни кажат това е. Ние на практика и не можем да направим друго от това да приложим тестовете които ни продават и да кажем тоя действа, тоя не. Тоя има СПИН, тоя обаче няма. Ми теста тъй каза.
Дали те ги правят тея вируси... Дали някой някъде н изаразява... Или просто ни лъже за да изкара пари....
Докато сме на това дередже няма как да разберем.

introducer
4
28 яну 2010 12:07

Забравили сте Hepatitis B :) Той е и единствения с/у който има ефективна ваксина за ППИ.
Сифилиса мисля, че бактерият се нарича Treponema Pallidum и е важно да знаят тези които се опасяват, че са го барнали- да си направят серологични изследвания, но 2-3 седмици след появата на твърдия шанкър. Васермана още го правят в диспансера по кожно-венерически заболявания в Бургас (за него съм сигурен, другаде не знам, може би да :D )

За точка 5. и за още няколко, нещо не ми стана ясно, при положение, че HIV е английската абревиетура на СПИН ахаха :D

Според мен са прави, че американците са го “приготвили”;

Относно ваксините- има напредък разбира се! Удълженият им период на изпитване е обусловен от това, че липвсат животински модели за изучаване на инфекцията и имунитета. Рекомбинанти, живи и ДНК ваксини, са базирани на вирусния адхезин за CD4 рецепторите на Th. За създаването на живи ваксини- създадени са плазмиди, в които са клонирани гени на HIV. Плазмидите се реплицират и извличат от еукариотни клетки. Получената рекомбинанта ДНК се използва директно за имунизация. Разработени са редица антивирусни химиотерапевтици, които потискат репликацията на HIV. Забавя се значително прогресията на инфекцията, удължават продължителността на преживяване. Дава им се и антибиотика бисептол в конски дози.

И като заключение: болните от СПИН са потенциални мъртъвци, колкото и другите здрави- има терапия, която може да се каже, че вече докарва едни прилични 15-20 години допълнителна преживяемост. Друг е въпросът, че болните стават като тамагочита и пият по часовник ежедневно различни лекарства, които струват към 40 000$ месечно. Здравните каси поемат изцяло (не знам в БГ как е ). Необходимо е просто навреме да се започне и да не се прекъсва.

Стефан Симеонов
5
28 яну 2010 13:53

Колега, за абревиатурите помисли пак, и в Интернет ще ги намериш, има и HIV, и AIDS.
СПИН е синдром, заболяване,
ХИВ е вирусът, който се твърди че го предизвиква. Докато доскоро пишеха че това е сигурно, вече гледам тихомълком са взел ида го подменят със “mostly”.

Идеята на горното е проста.
ХИВ не е изолиран и на практика е много смело да се каже че е причинител.
От това което знаем за СПИН(т.е. вирусът му) - или поне каквото съм чел обаче той хич не прилича на ретровирус.
Следователно разсъжденията са в тази посока.
Че ХИВ и спин са различни, може би мутации на един и същи вирус, но различни.
В противен случай седва да приемем че стандартната версия е вярна и СПИН е просто последната фаза на живот със ХИВ.

Доказателствата че не е така са много. Има структурата на СПИН и на ретровирусите, която се различава коренно. Не мога да взема отношение доколко разликите са верни и показателни, н съм виждал такива сравнения.
Освен това говоря по спомени, та може и някъде да бъркам, но разликите са повече от физиономически.
Ретровирусите действително са в половата система, където обаче са неутрализирани и са по - скоро отпадъчно ДНК. Не заразни убийци.
Ретровирусите не унищожават клетки. Те са крайн озависими от клетките. Най - лошото коеот могат да предизвикат в клетката е мутация.
Ретровирусите в клетката дори ускоряват процеса на репликация, а не спят с години.
... И всъщност те са по  -страшни с автоимунен отговор, а не с изяждане на имунната защита. Те предизвикват имунната система към непропорционален отговор, защото поради характера с ида правят ДНК от РНК я заблуждават и тя атакува организма.
... и пак поради същият им характер - те са псевдо ДНК - РНК вируси, не знам как си мислиш че им действа ДНК ваксината. Освен именно с посоченият грешен автоимунен отговор.

Та ако таквиа несъответствия нищо не значат, здраве... Във всек ислучай без претенции и аз допускам че СПИН е нещо по различно от ретровирус и линкът межд удвете неща е за да не отхвърлим направо ХИВ като причинител.
Щото така излиза, ама е трудн она човек просот тъй да го приеме.

Тия неща дето с иги писал са интересни. Ама мисля че трябва да го кажеш на болните от спин това... 20 годишна преживяемост, както се казва, с ХИВ или със СПИН? Щото при спина имаме тумори, пневмонии. От СПИН никой не умира. Провери. От СПИН се боледува, но не и умира.  Няма умрял просто от СПИН. Обикновено умират от пневмония, рак, ... или нещо друго. За ХИВ твърдят че бил по - здравословен ,ак оне се е развил във спин.

Как ли изглежда тая химиотерапия на фона на твърдението че тестът за СПИН всъщност диагностира нещо съвсем друго??? Което, като се замислиш е основният извод от написаното по - горе...
Само допускане, нищо не мога да докажа.
Нито пък ти.
Поздрави!

introducer
6
28 яну 2010 23:22

Виж сега поред ще се обоснова, понеже ти е интересна темата.

Имам един колега, по-горен курс- на него вирусологията му е слабост, може да го включа в дискусията, понеже той е в течение с новите неща, следи допълнително. Аз това което знам за HIV - human imunne defiiciency virus мисля, че се превеждаше и затова съм се объркал. Не споря тук, просто с тия абривиетури си е игра на думи всичко това.. Може за по-лесно да ги наричаме “вируса” и “синдрома”.

Относно Retroviridae - ми ти не знам какво си видял- те са си простички вируси. Дори толкова прости, че постоянно допускат грешки в репликацията. Именно това им е гадното- всяко поколение е различно от предното по някой критерий (различни антигенни варианти). На теб ти е интересно и знаеш вероятно за обратната транскриптаза. Самото семейство именно с това се характеризира- до колкото помня имаше освен причинителя на синдрома и още две подсемейства- едините причиняваха неопластични и неврологични заболявания (пак по Т-лимфоцитите се размотаваха) и третото беше някъв “пенещ” се вирус - не знам дали заради заболяването, което причинява или морфологията му, но го водеха не добре проучен.
Къде си чел, че не прилича на ретровирусите HIV ? Имат си подобно устройство, морфология, организация и експресия на вирусния геном. Сега в подробности не ми се влиза.

Защо казваш, че не е изолиран? Ако имаш предвид култивиране- използват се клетъчни линии Т-лимфоцити. Даже май и живи доброволци има- срещу заплащане разбира се :)  Някои маймуни също са чувствителни към вируса- разбира се не развиват такива тежки инфекции и тук да добавя : знам че хората не умират от СПИНа конкретно, даже и децата дето слушат в час го знаят. Все едно казах “Хората умират като скочат от петия етаж” и ти ме поправяш с “Не. Умират от удара в асфалта” .

А по повод, че ретровирусите не се развивали като HIV - първото подсемейство за което ти споменах наистина причинява левкемии- противоположно на лимфопенията, но това не е критерий да се изключва от семейството. По тоя въпрос не ми се спори, понеже не ми е любимата дисциплина. Споменах ти за тос моя колега- може да му дам линк, той не е заядлив, по-скоро ще обмените инфо.

А защо няма ваксина и пр. -много си усложняваш съжденията с това, че може би не е такъв и такъв вируса... Реалната причина, ако питаш мен си е простичка- и NASA могат да почнат автомобило производство и да извадят автомобил, чиито двигател и ламарини да издържат 100 години и повече. Mercedes пък от своя страна да вземат да им купят патента понеже са червиви от пари и да правят вечни двигатели- еми няма. Естествено, че ще направят чупливи, за да ходиш по сервизи или най-малкото да си смениш колата. Същото е и с медикаментите.

Стефан Симеонов
7
29 яну 2010 07:02

Тия неща които си писал са верни, градски ,ама те не отменят другите...
Бяха показали нагледно и в картинки структурата на спин и тази на ретровирусите, Нищо общо, но както казах не съм достатъчно компетентен да отсъдя. ДОри доказаха че СПИН по скоро прилича на хибрид... Между некъв овчи мозъчен и маймунски белодробен вирус ли беше? Нещо такова. И никво ретро.
Не ми се рови, но си мисля че не е трудно да намериш таквиа сравнения... В различни източници.

По въпроса за мутациите никой не спори. Даже ако си забелязал аз залагам на теорията за мутация на ХИВ за да се получат разликите. Оисал съм и аз за мутациите, знам че ретровируси са изолираните ракови вируси. Н опомисли, те може и да са прости, ама и акулите са прости и с две перки на опашката(като динозаврите и тюлените) ще са по - маневрени... ВИрусът е РНК, който произвежда ДНК... Ваксини, имунна защита... Реагират срещу ДНК... Принципът му на работа противоречи на закон за функциониране на организма; той е неразбираем механизъм за организма... Атаката обичайно е срещу това коеот той произвеждам не срещу самият вирус, а това не му влияе особено.
Забележи обаче че тоя вирус има една съществна особеност. Произвежда ДНК. Макар и “джънк”.... Произвежда най - висшата молекула на живота от по - низша.  И всъщност тея вируси са резидентни в нас... В спермата мисля че формират около 1% от днк-то. Т.е.? Дяволът май не е толкова черен и те си имат и биологична, а може би и еволюционна функция.

За изолирането...
Ами опитай, потърси в нета изолиран ХИВ...
Точно този аспект за ме нбеше доказан най убедително.
Хората бяха изкарали някакъв правилник май от здравеопазването в САЩ.
Какво представлява изолирането на вирус. Какви са задължителните стъпки.
Имаше десетина точки.
И нагледно показваха че на практика има изпълнени една или две точки. От общ характер. Съществените стъпки никой не беше предприел.
Сайтът им беше сравнителн онов. Това не отменя възможността информацията им да е малк остара наистина. Не споря, не е невъзможно онзиден или миналият месец да са го изолирали.

Но по смущаващото знаеш ли кое беше...
Че в същият този сайт, в който бяха дали правилата за изолиране на вирус и докъде е изолиранеот всъщност бяха дали и изявления...
Изявление на отговорни политическ ии медицински лица, но не стойностни изявления, а по пресконференции, пред явно здравно малограмотният целокупен американски народец.
Че вирусът е изолиран и сега предстои да му се намери ваксина.
Изявления с доста по - стара дата...
И тея изявления тръгват по света и стават истина... Даваха го по телевизията.
А ни лъжат. Очевидно. И няма какво да ти гарантира че няма да го направят пак.
Слагат красиви картинки в учебниците... И толкоз.

Знаеш ли към къде водят тези теории в по - тежкия си вариант?
Аз затова ги почвам отдалече, щото в най - крайните твърдения самият аз не вярвам, но има много въпроси. Извел съм си въпроси, които считам за значими, за изводи е рано.
Смятат, че е възможно дори СПИН да не съществува.
Само тестовете... Диагнозата отива хора с очевадно тежки проблеми, саркоми, пневмонии, сифилис, съсипана имунна защита, крайни отклонения във васермана... Или при такива, които всъщност имат ХИВ, ама ХИВ нищо не означава дори и без лечение.
За сметка на това обаче се правят “Ваксини” - не знам дал иси чел, ваксината, предполагам за която пишеш, беше излъчена за нобелова награда, но доказаха че не действа. Чудно как са я кръстили ваксина...
Правят се “изследвания” на вируса.
Правят се “тестове” за СПИН.
И се изписват “лечения” с лекарства, които ако го нямаше спин... Щяха да бъдат забранени! Въпросните гениални терапевтици са терапии, които се избягват дори при рак...!
А, и “благотворителни кампании”...

Тежко обвинение, не знам дали си заслужава да го вярвам. Не се ангажирам с него, нито някого ангажирам, но повечето въпроси си струват човек да се порови. Изводи може да си направи и сам.

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.