Колене и коленни връзки

Не пренебрегвайте болките в коляното!

от четиво за 7 минути

Няма съмнение, че болката в коляното е от тези, които със сигурност не бива да бъдат пренебрегвани. Причините за нейната поява са различни. Често стари травми и неизлекувани инфекциозни заболявания могат да доведат до тежки последици. Възможно е болката да бъде резултат от заболявания като артрит, ревматизъм, артроза, остеопороза и др. Редица специалисти дори изказват мнение, че намалената двигателна активност и дискомфорт при възрастните хора се дължат именно на неизлекувани болки в колената в юношеска възраст и след това. Важно е да се отбележи, че понякога тези болки могат да бъдат толкова силни, че да доведат до невъзможност за сгъване в колянната става.

Колене и коленни връзки

Проблем за всеки в ски сезона

Ако карането на ски и бягането са сред любимите ви спортни занимания, то тогава трябва да обърнете сериозно внимание на коленете и коленните връзки, защото вероятността да получите болки в тях е четири пъти по-висока от средната.

Устройство на човешкия крак

Скелетът на долния крайник в човешкия организъм е изграден от пояс и свободен долен крайник. Поясът на долния крайник се нарича таз и се състои от две тазови кости - кръстна и опашна. Свободният долен крайник е изграден от бедро, подбедрица и ходило. Бедренaта кост (femur) е най-дългата и най-голямата тръбеста кост в човешкото тяло. Тя, както всички дълги кости, се състои от два края - горен (проксимален) и долен (дистален). Подбедрицата от своя страна е изградена от две успоредни кости: голям пищял (tibia), разположен от вътрешната страна, и малък пищял (fibula), свързани в горната си част със много здрави ставни връзки, а надолу по цялото им протежение е разположена плътна съединително-тъканна мембрана и по този начин практически няма свобода на движението.

Горният край на големия пищял участва в образуването на колянната става. В нея се съчленяват бедрената кост, капачето (patella) и големия пищял. Укрепена е от здрави връзки, две от които прекосяват ставната кухина. Отпред е разположено капачето, което представлява голяма сезамовидна кост, включена в сухожилието на четириглавия бедрен мускул. На задната му част има ставна повърхност за свързване с бедрената кост. Тази кост играе защитна роля и осигурява ефективната работа на ставата.

Между костите на колянната става са разположени две "възглавнички" от плътен и здрав хрущял, наречени менисци. Всеки един от тях има форма на дисковиден полумесец. Те се разполагат между повърхностите на бедрената кост и големия пищял във вътрешната и външната част на всяка колянна става. Тези полумесеци поемат голяма част от натоварването върху долната част на крака, спомагат за добрата работа на ставата и подобряват нейната стабилност. Налице са четири здрави и еластични връзки, които способстват за устойчивост и здравина на ставите, две групи мускули, които осъществяват движението и две основни групи сухожилия, които стабилизират колянната става от задната страна и частично отстрани. Всичко това показва колко сложно устроено е коляното и същевременно колко деликатна част от човешкия организъм е то. А незначителна промяна в климатичните условия, тежка умора или възпалителен процес могат да доведат до сериозни болки и отоци, свързани с ограничение на движението и общ дискомфорт.

Кои са най-често срещаните травми?

 • Изкълчване на колянната става - поради здравото анатомично устройство на колянната става се изкълчва много рядко и то под въздействие на много силна директна и индиректна травма, прекалено свиване или разгъване на ставата. Клиничната картина показва, че колянната става е деформирана и болезнена, могат да се напипат краищата на бедрената кост и тибията, самата става е блокирана и движенията са невъзможни.
 • Изкълчване на капачето - този вид травми също са рядко срещани и в зависимост от произхода си могат да бъдат вродени, патологични и травматични. Клиничната картина е следната: капачето е леко свито, а подбедрицата е приведена и извита навън.

Всички активно спортуващи с болки в коляното трябва да помнят:

 • Преди активна тренировка се прави качествена загрявка с разгъване на бедрената фасция.
 • Необходими са упражнения за заздравяване на мускулите около коляното, както и разнообразяване на обичайните упражнения - каране на велосипед, велоергометър, леки подскоци - упражнения, които ще развият и останалите мускули и ще осигурят по-надежна опора на коляното. А проучвания показват, че заякването на тези ключови за краката мускули спомага за съхраняването на хрущяла, който се "стопява" при появата на артрит. При направени изследвания на пациенти, страдащи от остеоартрит на коляното е установено, че силният четириглав мускул на бедрата ги е предпазил от разрушаване на хрущяла в областта на връзката между капачката на коляното и бедрената кост.
 • Полезно се оказва ходенето на колене, но задължително с меки подложки, а освен това носенето на наколенки и ластични бинтове е задължително по време на тренировка. Известно е, че поставянето на наколенки повишава устойчивостта на колянната става. Погрешно е мнението, че трябва да се носят само при наличие на болка. Те са по-ефективни като превантивна мярка срещу поява на болки. Но не е препоръчително да се спи с тях, защото определено затрудняват кръвообращението.
 • В края на тренировката се правят някои по-леки упражнения за краката, полезен би бил и масаж, защото по този начин се намалява болката в мускулите, натоварването и болежките в ставите, като се подобрява значително кръвният ток. В случай, че в залата няма масажист, препоръчително е краката да се повдигнат нависоко за няколко минути - упражнение, което със сигурност няма да намали болката, но ще ви предпази от разширени вени.
 • Полезно би било в спортния си сак да имате обезболяващ гел, който бързо и ефективно да намали болката.

Някои превантивни мерки в борбата с болките в коляното

 • На първо място редуцирането на килограмите ще намали значително болките в коляното. Установено е, че излишните килограми повишават риска от остеоартрит на коленете.
 • Предпазване на коленете от травми, които утрояват риска от остеоартрит.
 • Специалисти препоръчват ходенето заднешком, като се слага единия крак зад другия. По този начин се натоварва по-малко важната връзка между коляното и бедрената кост, а освен това упражнението своевременно спомага четириглавият мускул да се свива и отпуска по различен начин от нормалното ходене.
 • Ефективни са следните две упражнения: легнете на лявата страна и повдигнете максимално десния крак. Коляното е насочено напред, повтаря се от 6 до 12 пъти на всяка страна. За второто упражнение е необходимо да се легне по корем, десният крак да се свие, така че петата да сочи към тавана. Бедрото леко се повдига от пода и кракът се изнася встрани, като движението идва от бедрото. Повтаря се по 10 пъти от всяка страна.

Състоянието на коленете и коленните връзки може да се подобри при приема на определени храни. Изследвания показват, че редовният прием на екстракт от джинджифил в продължение на шест седмици подобрява значително състоянието на пациенти, страдащи от болки в колянната област. Това е така, защото джинджифилът е с изразени противовъзпалителни свойства. Други, много полезни за коленните стави храни, са: зеле, авокадо, риба, горски плодове, ленено семе, зелен чай и соя.

Хареса ли ти статията?
Статията написа Ирена Стефанова
Ирена е химик (с педагогическа и изследователска насоченост) и автор в BB-Team от 2008 год. Интересите й са насочени изцяло в областта на фармацията, медицината и здравословното хранене. Отрича напълно нездравословното гладуване и предпочита аеробиката за поддържане на формата си.
Мнения по темата
1
13 яну 2010 20:22

Много полезна статия.Все още нямам проблеми с коленете, но със съветите, ще гледам да нямам и във бъдеще.Засега само пукат всеки път когато правя клекове дори с леки тежести.Благодаря за полезната информация.

vanillka
2
14 яну 2010 09:50

НАЙ-НАКРАЯ! СТАТИЯТА, КОЯТО ЧАКАМ ОФИЦИАЛНО ПОВЕЧЕ ОТ  ГОДИНА!!!
Ценни съвети,които повечето потърпевши сигурно знаят :) Интересно ми стана и за джниджифила- понеже няма да навреди, ще се опита :) Един съвет и от мен: не седете с кръстосани крака, не само заради разширени вени, колената се натоварват съвсем неусетно.
И наистина...по-добре мерки навреме, отколкото когато се чудиш  ской крак първо да стъпиш на пода..

Florina
3
14 яну 2010 13:20

Ще споделя какво ми се случи лятото като бягах всеки ден по 10 км по нагорнища и надолнища.
Имам контузия на дясното коляно от катастрофа много отдавно,по принцип нямам болки,не мога само да правя едно упражнение във фитнеса напади и затова правя ги по друг начин. Значи като бягах ми се поду цялото коляно и не можех да го сгъвам и да клякам,аз обаче продължих да бягам като редувах бягането с много бързо ходене. Така не след много време коляното ми се оправи само от себе си,възвърна нормалната си форма и от тогава нямам никакви проблеми,но си купих наколенки. Затова вярвам и знам че спорта кой какъвто предпочита винаги е за добро на здравето. Също така в сака си за фитнеса нося всичко необходимо,имам един крем за травми от Полша много е добър и ухае на много хубаво. А и съм масажист по професия така че още единн плюс,макар че в залата където тренирам,тя се намира в центр за рехабилитации и масажи.

vanillka
4
14 яну 2010 19:38

Коленки ама абсолютно задължително!

barsy
5
27 яну 2010 17:59

добре,а като бягате по нагорнища не ви ли порасват бедрата и дупетата?

Florina
6
27 яну 2010 20:15

Аз не съм виждала спортисти които бягат да имат големи дупета и бедра,от моят опит мога да кажа че се оформят много добре,стават стегнати,а прасците изглеждат прекрасно изящни за жени а за мъже страхотен здрав релеф.

vanillka
7
27 яну 2010 22:46

С бягането по нагорнища, само дето се уморяват прасците отпред( не знам как се казва този мускул). Аз лично мн проблеми с това си имам, дори днес трябваше да спра преждевременно от ужасни болки :(
Все пак, темата беше за колена..да питам някой от тичащите: при бягане на пътека усещали ли сте болки в страничните връзки?

barsy
8
28 яну 2010 11:22

Аз имам проблем с капачката на единия крак и реших да приложа стар номер,набавящ много калций:
5 яйца се слагат в един килограм изцедени лимони,това престоява така докато черупката на яйцата не се разтвори в сока,яйцата се отделят внимателно,а получената течност се приема 3 пъти дневно по една чаена лъжичка,като това стига за 1н месец.МНОГО помага за стави, китки,колене,глезени.Дано да е от полза на заинтересованите :)

9
Ана
11 май 2010 14:01

Преди 4 месеца си пукнах кост след осукване на коляното.Изтърпях този ужасен гипс, аз си знам как. Защото те вземат като едно добиче и никой нищо не ти обяснява  _ нито какво те чака, нито какви обезболяващи да вземаш, ни какво да правиш и не правиш... Един аспирин само! Стигнах до разгипсирването - пак същото! Докторът си хвана крака и рече : “Ей така с двете ръце ще го свиваш!” И пак нищо - ни физиотерапия, ни лекарства, ни масажи, ни нагревки... А любимото ми Джи- пи нямало направления за нищо ... Два месеца и половина се трудя с едни патерици и самомасаж, прочетох доста неща тук, но не са за мене! Попаднах и на един скреч-масаж, но сама не мога да си го направя, независимо от всичко... Кажете ми бе хора, в кой век съм и къде съм - в Африка ли, в Антарктида ли, на Сини Нил ли, при неандерталци ли, при мамути ли... Тук няма ли хора! Лекари? “Правачите” нявгашни де ги?  Знаете ли какво е крак, изваден от гипс? Една пихтия! Тресе те от болката!Гади ти се от всичко и всичко... Помогнете ми, за да проходя като преди. Ще бъда безкрайно благодарна...

10
25 юли 2010 09:23

бяха подули и двте колене по време на пубертета, докторите предлагаха операция, аз се изплаших и тръгнах по бабини и народни рецепти, ето рецептата: омесва се тесто със сода за хляб, разстила се на памучен плат / американ или хасе/ превързва се вечерта, спи се с него, тестото узрява до сутринта , сутринта се сваля превръзката и измива с хладка вода след като направихме  3-4 такива процедури,  отоко започна да се разнася / да намалява /, а до 10 процедура отока изчезна. Ако някой има такива проблеми нека опита, много полезна и ефикасна. Благодаря и на всички които споделиха своите проблеми и опити.олене по време на пубертета, докторите предлагаха операция, аз се изплаших и тръгнах по бабини и народни рецепти, ето рецептата: омесва се тесто със сода за хляб, разстила се на памучен плат / американ или хасе/ превързва се вечерта, спи се с него, тестото узрява до сутринта , сутринта се сваля превръзката и измива с хладка вода след като направихме  3-4 такива процедури,  отоко започна да се разнася / да намалява /, а до 10 процедура отока изчезна. Ако някой има такива проблеми нека опита, много полезна и ефикасна. Благодаря и на всички които споделиха своите проблеми и опити.

11
25 юли 2010 18:56

Съжелявам много но явно системата е откъснала първите няколко израза от моя коментар, допълвам го: Благодаря Ви г-жо Стефанова, статията е много много хубава и полезна. На сина ми се

12
9 сеп 2010 20:31

Здравейте!Имам проблем с лявото коляно.Подува се(събира вода)периодично..Спада от самосебе си. Преди 2 години имах операция на същото коляно с диагноза Синовит.От тогава насам през тези 2 години нямах никакви подувания,нито болки.Танцувам всяка вечер по 3 часа с почивки.Но от 7,8 август тази година 2010..подуванията започнаха отново.Съмнявам се,че причината е от ужасната влага от стаята в която живеех 2 месеца.Дрехите ми мухлясваха,обувките също.Въздуха бе ужасно влажен.Чаршафите ми лепкаха.Коляното не удряно,нито пренатоварено.Болка няма.Има само периодично подуване,което ми ограничава движението.Според вас има ли възможност,това да се дължи на този мухъл,влага???Ходих на ортопед..направиха ми всички иследвания.Всичко е наред.Не могат да намерят причина.Казват,че е възможно да е от влагата,но не е сигурно.Ортопеда казва,че няма причина за 2ра операция,тъй като иследванията са добри и няма болка.Вече от един месец не живея в тази влага.Но колянцето пак се надува.ОК няма болка,търпи се надутото ,но никак не е приятно.Бих се радвала някой ако може да ме посъветва с нещо.

Tzanko Stefanov
13
30 яну 2011 11:08

При неправилен клек може да се случи болка в коляното - ако болката е отвън, в процес на увреждане е латералния менискус, поради което ви съветвам МОМЕНТАЛНО да спрете клека. Оправете стоката, тя е най-важна, иначе може да скъсате връзката.

14
DG
31 яну 2011 22:36

Отговарям на LOVEDANCE.
Аз също имах проблем със събирането на вода в лявото коляно. Получих го след изместване на капачката по време на каране на ски. Ортопедът, при който се наложи да отида настояваше за пункция.
Стар познат ортопед ми обясни, че където е направена пункция, винаги ще се събира вода. След което ми препоръча следната рецепта: 1 ч.ч. ориз се сварява с 2 ч.ч. вода. Номерът е ориза да попие водата, а не да се свари изцяло. Разстила се върху найлон и се налага върху крака. Върху компреса се слага шал. Така спиш вечерта. На другата вечер се повтаря.
Няма да повярваш колко бързо ще изчезне отока ти. И слава Богу, при мен вече повече от десет години не се е появил.

15
Антон
4 фев 2011 16:12

Ана—-Мойто е подобно и аз излизам от гипс вече съм във втория месец...И няма нищо като за мен ... Просто искам да проходя по бързо..И моя крак изглежда като пихития без мускол без нищо моля ви помогнете

16
миро
21 фев 2011 13:57

трябва ми съвет моля.при бокс съперника ме спъна  неможах да падна но коляното ме заболя  сигарно съм разтегнал нещо имам лека подутина като си свия крака колко време трябва да чакам преди да го натоварвам

Владимир Недков
17
22 фев 2011 11:21

Миро, иди на преглед при ортопед. Може да е нещо малко, а може и да не е. Лекарят може да прецени колко да почиваш и има ли нужда от лечение индивидуално. Няма как да ти отговорим на това в интернет. Успех!

18
миро
28 фев 2011 15:47

послушах съвета и ходих при лекар само са разтегнати .благодаря за съвета .

19
Petya
4 март 2011 13:59

Прочетох всичко, за което сърдечно благодаря на желаните за помощ и повече опит.
Аз паднах с висока скорост преди два дни в Банско. Сега лежа у дома с подуто коляно и чакам да спадне отока. След преглед при Хърсев се оказа се, че съм скъсъла връзка под капачката и трябва да се оперирам.Той източи част от кръвта и водата, но то пак се поду.Ако някой знае с какво мога по- лесно да сваля отока, ще му бъда много благодарна.
Това е .Най- лошото е обездвижванетооооо

20
4 март 2011 20:34

Аз когато клякам ми пукат колената, но болка няма. Незнам защо така

Владимир Недков
21
5 март 2011 03:11

Вероятно техниката на клека не ти е добра. Поработи върху него, снимай се и сложи клип във форума. Там можем да ти посочим грешките, ако има такива.

Мотиватора
22
5 март 2011 14:24

Незнам дали той има предвид при клек. Аз когато клякам (без тежест) или дори само да си свивам колената имам такива пукания пак без болка доста е неприятно. Мисля да отида на преглед, но все не се наканвам. Някой да е решил подобен проблем?

stoineff
23
4 юли 2011 12:46

Скоро ми направиха операция на връзките на дясното коляно. След клек ходих да тичам. Не го правете.

24
Виктор
14 окт 2011 14:57

Нямам проблем с колената, но ги пазя много. Спазвам много от съветите които се препоръчват в статията, която наистина е много добра. Бих добавил и използването на гел загряващ гел или лосион преди тренировки. Аз използвам едно лосионче от планински клек(алга сан). Не пропускам да правя загрявки и сутрин преди да изляза, като в студените дни го комбинирам с мазане.

25
чочо
20 ное 2011 15:17

преди 4месеца ми се появи болка в коляното от претоварване/работа на крака/беше видимо надуто. Сега доста отшумя болката но я има все още

26
4 апр 2012 21:33

Здравейте, бягам или редувам със скачане на въже през ден по 30мин вечер, понякога и всеки ден, загрявам преди това, но не нося наколенки, понеже съм чувала, че притискат ставите и се ‘’изнежват’’ по този начин. От тази статията и коментарите ви оставам с впечатление, че трябва да слагам по време на тренировки, бихте ли ми помогнали :)))

27
9 окт 2012 10:47

Здравейте,ходих на лекар поради болки в коляното и установихме че имам Хондропатия. Какво трябва да правя,мога ли да тренирам ,с наколенка ли трябва да е?

28
9 ное 2012 18:11

Правех скок на дължина когато отскочих и се преземих от едното ми коляно се чу изпукване. Изправих се и усетих, че ми е трудно да се от отпусна тежестта на коляното, от което се чу изпукване. Полежах около 2 часа и забелязах, че въпросното коляно леко се е поддуло. Мога да свивам и разгъвам крака, но отпуснали тежестта в/у коляното се усеща лека болка - не мога да клекна...тежестта. Също при леко усукване на коляното отново се усеща болка.
Не съм се консултирал с лекар понеже не усещам толкова голяма болка, че да затруднява предвижването ми.

Чудя се възможно ли е да е разтегното нещо или да е скъсано и колко би продължило лечението?

29
4 фев 2013 10:58

Дъщерями е на 14 год,има болки в коленете от год-около10-13 год. ходихме по лекари,казаха от бърз,растеж.Сега поставиха диагноза -хондропатия-ходихме на доста лекари и вс поставя,разли4на диагноза.

30
3 май 2014 17:28

Здравейте,
    Занимавам се с джудо и имам проблеми с коленете. Имал съм различни контузии и на 2-те колена. След като отшуми самата болка остава дразнещото пукане в капачката докато не се загрее подобаващо. Наскоро отново си контузих лявото коляно, но болката я усещам някакси зад коляното и е остра. В начален стадий не можех да си сгъвам крака на 100%. Имаше един определен момент, в който ако напъна още малко и ми се схващаше целия крак. След около 1-2 месеца всичко се оправи. Лекарите ми казват да почивам и аз това и правя. Мисълта ми беше може ли по някакъв начин да се ускори възстановяването и това дразнещо пукане може ли да изчезне с някакъв вид упражнения? Какво мислите за хиалуроновата киселина, защото мисля да си купувам и търся съвети?
Благодаря предварително!

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.