Правилна ли е стойката на вашето дете?

Една четвърт от децата в България страдат от някаква форма на гръбначно изкривяване

от четиво за 6 минути

Проблемите, произтичащи от неправилната стойка, често се свързват с навиците в детството: изгърбване пред компютъра или телевизора, при работа върху домашните за деня на работно място, несъобразено с ръста и възрастта на децата или носенето на тежката раница на път за училище. Все ежедневни занимания с изключителен принос за изкривяването на гръбначния стълб, "приоритет" за две трети от учениците.

Правилна ли е стойката на вашето детеНеправилната стойка допринася и за голям брой костни и мускулни проблеми, нарушена функция на вътрешните органи като сърце и бял дроб, както и неизменните болки в гърба.

Статистически се смята, че лошата стойка е причина 44% от децата на възраст между 11 и 14 години да страдат от болки в кръста, а 60% от учениците до 16 години изпитват болки в гърба.

Деца, които редовно носят раница, тежаща повече от 20% от телесното им тегло, са застрашени

Учениците, които носят тежки чанти, пълни с учебници, както и редица други пособия за деня, подлагат гръбначния си стълб на прекомерно натоварване.

Твърди се, че е добре теглото на раницата да не превишава 10% от теглото на детето.

Защото най-опасната възраст за гръбначния стълб на децата е предучилищната (около 7 години) и тинейджърската - 12-15 години, или т. нар. период на съзряване - именно в този период подрастващите най-често получават сколиоза (странично изкривяване на гръбначния стълб).

Някои деца редовно носят на гърба си до 60% от собственото им тегло, а това може да предизвика не само краткотрайни усложнения, но и да доведе до проблеми с гърба на по-късен етап.

Как да изберем най-подходящата чанта за детето си?

Травматолози препоръчват като начало да се започне с избор на раница, която е снабдена с твърд гръб. Само по този начин може да се запази правилната стойка на ученика.

Ширината й не бива да превишава ширината на раменете на детето, а дължината й да опира горната част на кръста.

Освен това ремъците трябва да бъдат широки и добре подплатени, с регулираща се дължина.

Важно е да се създаде навик у детето за използване на двата ремъка, за да бъде тежестта равномерно разпределена.

И не на последно място - тя да бъде снабдена с отделни джобове, за да може детето ви равномерно да разпредели съдържанието на раницата.

80% от децата завършват училище с променена стойка

По-малките деца рядко прекарват дълго време седнали, така че рядко има повод за безпокойство по отношение на стойката в тази възраст.

По-податливи се оказват децат в училищна възраст, и това е разбираемо - дългите часове, прекарани на лошо проектирани чинове, несъобразени с ръста на децата, както и тежките ученически чанти натоварват значително растящия гръбнак.

Добър пример в това отношение дават скандинавските народи, които се оказват доста съобразителни, тъй като децата им разполагат с нагласящи се спрямо височината им чинове с накланящи се плотове, както и с регулируеми столове, поддържащи естествената S-образна извивка на гръбнака.

От друга страна, училището може да съкрати часовете или да осигури почивка по време на дългите часове, за да могат децата да станат и да се раздвижат, защото е важно те да имат възможност за редовна физическа активност.

Добра превантивна мярка би било и оборудването на училищата с шкафчета, като по този начин няма да се налага децата да разнасят раниците си от кабинет в кабинет.

Не по-малко важна е и правилната стойка вкъщи

Възможностите да контролираме стойката на детето докато е вкъщи са значително по-големи, отколкото в училище, като по този начин своевременно можем да му помогнем да си изгради по-добри навици.

Непрекъснато следете за неговата правилна поза - детето трябва да стои изправено, без да се отпуска или прегърбва.

Вие трябва да бъдете пример за него и по-скоро да обърнете внимание на собствената си стойка, отколкото постоянно да му отправяте забележки.

На какво да обърнем внимание?

  • На първо място - осигурете на детето подходящо работно място. Това е важно, защото голяма част от времето си ученикът прекарва зад бюрото, което от своя страна означава, че то трябва да отговаря на неговите възрастови особености. Старайте се бюрото на ученика да не е с лице към стената. Психолозите обясняват, че за детето тази гледка е символ на безизходица и в никакъв случай не стимулира желание за работа.

    Стената зад гърба определено създава у него усещане за защитеност. Друга потенциална причина за появата на гръбначни изкривявания е светлината, която трябва да пада отляво. Недостатъчно осветеното помещение кара децата да се привеждат напред. Специалисти твърдят, че при подготовка на домашните си ученикът трябва да прави 15-минутни почивки на всеки 45 минути учене, а през 15 минути да сменя своята поза.
     
  • Редуцирайте времето за гледане на телевизия - защото цял ден пред телевизора с нищо не допринася за правилната стойка на детето или за неговото добро физическо състояние. Скандинавско проучване показва, че почти 60% от децата, гледащи телевизия в продължение на 1-2 часа дневно, се оплакват от болки в гърба. При тези, които отделят повече от два часа на ден за престой пред телевизора, процентът нараства до 70.
     
  • Ограничете времето за престой и пред компютъра - това е важно, имайки предвид факта, че повечето маси и столове за работа с компютър са предназначени за възрастни. За по-малките е трудно да достигат клавиатурата, краката им висят във въздуха, а главата им е твърде наклонена назад, за да могат да следят екрана. От друга страна децата, които се задържат твърде дълго в чата или играят с часове на компютъра, използвайки джойстик или други периферни устройства, страдат все по-често от т.нар. увреждания от продължително натоварване. Почти 40% от децата и юношите не могат да държат тялото си изправено, когато не седят, вследствие на дългите часове пред компютъра.
     
  • Осигурете на децата си добро място за почивка - от особено значение е пълноценната почивка през нощта за детето или юношата, което изисква легло с добър ортопедичен матрак и по-възможност - без възглавница.
     
  • И най-важното - следете теглото на вашето дете! Осигурете му здравословна, питателна и балансирана храна и го стимулирайте да прави физически упражнения (около 1 час на ден), защото наднорменото тегло повишава риска от болки в гърба. Отдавна е доказано, че за правилната стойка на тялото най-ефикасни са плуването, летните и зимните кънки, както и карането на ски. Чрез физическите натоварвания укрепват дихателната, гръбната и коремната мускулатура, и едновременно с това децата придобиват изправена стойка и по-добро самочувствие.

Заучаването и затвърждаването на правилна стойка в детството са без съмнение сред най-добрите начини за предпазване на костите, мускулите и ставите за цял живот.

Хареса ли ти статията?
Статията написа Ирена Стефанова
Ирена е химик (с педагогическа и изследователска насоченост) и автор в BB-Team от 2008 год. Интересите й са насочени изцяло в областта на фармацията, медицината и здравословното хранене. Отрича напълно нездравословното гладуване и предпочита аеробиката за поддържане на формата си.
Мнения по темата
avirex
1
6 юни 2010 08:10

Като знам в училище на какво се седи и какво се прави (пълна анархия и никакво образование ), по добре децата въобще да не ходят там а да спортуват за здраве.

2
7 юни 2010 06:17

Един-единствен път теглих чантата на дъщеря си... беше 7 кила за 30 килограмово дете...

Стефан Симеонов
3
7 юни 2010 08:08

Уф, те поне да ги учеха за всичките тия кила учебници... Майка ми например е учителка и от ден на ден учениците, знанията и резултатите им спадат... Тея учебници децата ги влачат не толкова за да учат, а за да може някой от мнистерството да ги продава(книгите), за съжаление...
Иначе ако е за реални знания на моето дете и 10 кила да му бъде чантата, ше го приема. Аз ше му я нося ако трябва.
И другото е липсата на спорт и здравна култура. Залежават се ан чиновете и пред компютрите от малки, после гърбът атрофира, а гръбнакът се криви... И това е... Това обаче пак училището трявба да им го даде. Ма как, като спортните площадки са много прилични хотели и кооперации...

Kristiyan Dimitrow
4
7 юни 2010 15:05

Здравейте. Не мога да не изкажа мнение тук. Моята чанта не тежи много, но родителите ми редовно ми пряват забележка, че от компютъра се изгърбвам. Та въпросът ми е дали може да ми кажете някакви упражнения за изправяне на гръбнак, и да ми препоръчате нещо за заздравяване на ставите и костите. Какво да ям и така нататък... Учениците не толкова от чантите, а от неправилната стойка си създават проблеми. И не всички учители по ФВС са като моя - ежедневно ни кара да правим лицеви опори, кофички и т.н. Играем волейбол предимно, което спомага за правилна стойка.

Владимир Недков
5
7 юни 2010 17:37

Прегледай разделът ни с упражнения за следните движения:
1. Гръбно обратно извиване, Супермен
2. Предна опора
3. Странична опора
4. Задна опора

6
Плами
20 юни 2010 17:07

Здравейте.Дъщеря ми е на 9г и от есента я забелязах,че е със сколиоза.Водихме я на ортопед.Той ни препоръча носене на корсет.Купихме го ,но дъщеря ми не иска да го носи.Казва,че я задушавал.Пък и като я гледам, сякаш този колан и очертава още повече изкривяването.Расте на височина и е слабичка.Във училище не играят физическо,защото все не им стига време за предметите и наваксват .Молбата ми е да ми препоръчате упражнения,хранителни добавки или препратки към видеоклипове със подходящи упражнения.
Благодаря предварително.

Стефан Симеонов
7
21 юни 2010 06:14

Колежке, всички фитнес упражнения за гръб може да са подходящи.
Все пак въпросът е дали сколиозата е функционална и да се консултира с лекар.
Но в по - голямата част от случаите на такава възраст заболяването е с две основи:
1. Неправилен седеж/стоеж, носене на тежести и прочие;
2. Заседяване и атрофия на гръбните мускули.
Комбинират се с естествения растеж, койт оги усложнява, но не ги прави необратими.
Атрофията ще се утежнява, защото поради изкривяването симетричните мускули от двете страни на гърба ще станат асиметрични и ще се развиват различно, в следствие на което на детето ще му стане естествено да седи на една страна, да се товари повече от едната страна... И процесът става необратим.
Важно е дали сколиозата вече няма по - устойчиви проявления, кат деформации на прешлени, усуквания и прочие, но като цяло фитнесът рядко ще навреди.

Така че деразйте. Като казвам фитнес упражненията за гръб, нямам предвид да натоварите една голяма щанга и да лупа... Повечето упражнения може да ги почне без или с минимална тежест.
Вижте, горе на този екран третата категория в началото на сайта е “упражнения”, там разгледайте упражненията за гръб, като следете много тия с участието на еректор спинае/гръбен разтегач/сакроспиналис - мускул по дължина на гръбнака.
Задължителн оспазвайте уставната S образна чупка на гърба при упражненията! Тя е основата на всичко. Каквото и за гръб да правите, спазвате ли я, ще има ефект по вашия случай, не я ли спазвате, няма да има.
Второ, следете височината ан раменете, важен индикатор. Трябва по време на упражненията да ги държи на еднаква височина.
И като цял ое добре стойкатаи раменете да си ги поддържа дор ии в къщи, на стола, но това е спорно дали ще се сеща само детето....
Имайте предвид че в зависимост от изкривяването, гибуси и прочие S образната чупка може да не изглежда много добре в началото. На практика сколиозата е деформация в нормалната S извивка, прави я по - изпъкнала, по сплескана във височина или друго ,зависи от случая... Та може в началото да ви се струв анедобре и крива, но запомнете, целта е укрепване на мускулатурата на гръбнака, която да му даде после шанс да се изправи и мускулите да ну поемат натоварването. Важното е колкото може да я доближите и да я задържите тая стойка, красота и изящество от първия път не търсете. Индикатор в това отношение е п о- скоро постепенното подобряване на стойката във фитнеса напред във времето. В началото е достатъчн ода успее да изпъчи корема и да прибере рамената и гръдните прешлени назад....
Може също така и други упражнения, като например извиването на гръбнака - аеробната загрявка, като е хубаво да се прилага въртене от врата - за шийните, от гръдния кош - за неговите прешлени, и от таза - за лубалните, т.е. цялостни въртенета на всяка част на гръбнака. Страничната преса също може да е удачно упражнение... И много други.
Дори фитнес топките или пък простия маймунски вис могат да са от помощ.
Тъй каот детето е малко, според мен пробвайте различни неща и вижте кое най - добре го мотивира.
Но не губете време, сега, докато костите и мускулите ги чака растеж и проммяна от възрастта, шанса ви да моделирате е най - реален....

ПП. Ако свикне към коланите(корсети), няма да е грешка но не знам дали ще свикне, още повече не знам ка ке уреден въпроса с тя хпр ирастящи деца - дали размерът е универсален или ви чака постоянна смяна и неудобство... Във всек ислучай трябва да го комбинирате със спорт. Не се водете по това как изглежда обаче, коланът има реални функции. Лошото му е май като на всички колани, че изправя гръбнака, но отменя мускулите, а това може да задълбочи проблема. На практика корсетът “изпъва” гръбнака, но помага на мускулите даже повече да атрофират понякога и след махането му имате още по слаб гръбнак, преживял вече две деформации. Така че спорт - задължително.

Bisera Plamenova
8
17 юли 2011 23:49

Аз  съм на 10 и съм особенно прегърбена .Раницата ми е много тежка и стоя на чина приведена.Кажете какво да правя!

9
Nasko
18 сеп 2011 18:00

Аз имам изкривявание и съм на 18 г,може ли да ми кажете на колко години завършва растежа,тренирам здраво всеки ден с надеждата гърба ми да изглежда по-добре,докторите казват,че няма да може да се оправи гърбът ми,но тренирам и се движа,ям здравословно правя всичко възможно!!!

Владимир Недков
10
19 сеп 2011 11:35

На 18 години е почти приключил, но високото ти производство на растежен хормон ще остане така до към 25-тата ти годишнина. Ако имаш изкривявания обаче, най-добре обърни внимание на тренировъчната си програма отсега. Също, говори с повече от един лекар, които не се познават по между си и нямат представа за предишната диагноза. Така се прави.

11
21 май 2012 10:47

Имам един познат който има изкривен гръбначен стълб заради тия раници... щото като бяхме в 1-ви клас ни караха да носим по десетки учебници, помагала, тетрадки... при положение че повечето от половината не ни бяха нужни

12
28 яну 2014 23:31

Когато бях на 18 ми казаха, че имам дископатия, после отрекоха диагнозата “защото това била болест на бабичките”. На 20 г. се оказах и с дискова херния и сколиоза, след 2 раждания и живот с болка на 31 г. вече бях с 2 дискови хернии. Честито на печелившите ще кажат някои! Обаче на 7-годишна възраст и детето ми се оказа с гръбначно изкривяване - лордоза. Оказа се, че няма занимания в групи за деца с такъв проблем. Детето се чудеше как да се отърве от лечебната гимнастика, която аз така или иначе си правя, защото ме боли по-малко ... и реших да действам. Създадох група за моето, а и други деца. (не искам да ви спамя, ако някой се интересува да ми пише на личния мейл)
Това, което искам горещо да препоръчам е да не се подценява неправилната стойка у децата и да се проверяват поне 1 годишно за гръбначни изкривявания от специалисти.
“Не питай старило, питай патило”
Болката в кръста е до живот!
Успех

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.