Суровоядство - за и против

Естествена необходимост или поредната прищявка?

от четиво за 7 минути

Съществува една група от хора, за които приемът на сурова храна, базираща се предимно на пресни плодове и зеленчуци, ядки, семена и мед, не е само прищявка, а необходимост, начин на живот. Тези хора са наясно с факта, че наднорменото тегло генерира редица заболявания, особено пък за организъм, поставен в условия на стрес и постоянно напрежение. 

СуровоядствоТова са т. нар. натуристи или още суровоядци, които се придържат към режим на хранене с изключително сурова растителна храна. В тяхното меню обикновено се включват пресни сурови или изсушени плодове и зеленчуци, ядкови плодове, покълнало жито, ядки от житни култури, семена и мед. Те консумират прясно изцедени натурални сокове, а употребата на кафе, цигари и алкохол за тях е табу.

Суровоядство - лек за редица заболявания?

Суровоядците смятат, че не бива да се консумира храна, която е била подложена на термична обработка или замразяване, защото именно тези процеси унищожават всички ценни за организма витамини и минерали, съдържащи се в храната. Допустимо е само сушене, и то по абсолютно естествен начин.

Разбира се, това течение има и свои крайни привърженици, които твърдят, че освен всичко изброено, употребата на лекарства, обездвижването, електромагнитните вълни от различните уреди, замърсената околна среда и вода скъсяват значително човешкия живот.

Чували ли сте максимата: "Ние сме това, с което се храним"? Замисляйки се, може би това е вярно, защото един интелигентен, регулярно спортуващ и хранещ се здравословно човек със сигурност ще изключи от менюто си пържените храни, ще редуцира значително количеството на захарта, солта и брашното (широко известни като "бялата отрова"), ще се откаже от вредните навици като тютюнопушене и прием на алкохол, и ще увеличи приема на пресни плодове и зеленчуци, ядки, морски дарове и течности.

Така не само ще си осигури крепко здраве, но и сигурна превенция срещу едни от най-тежките заболявания на нашето хилядолетие, като инфаркт, инсулт, атеросклероза, рак и т. н.

В книгата си "Пълно прочистване, подмладяване и отслабване чрез суровоядство" д-р Атерхов пише: "Човек се радва на добро здраве, докато се храни само със сурови растителни храни. Той боледува дотолкова, доколкото консумира готвена храна и умира, когато премине изключително на такава храна". Прекалено силно и крайно изказване на човек, посветил се на теорията за суровоядството, но с негова помощ той се е излекувал от редица сериозни заболявания.

Може би в известна степен има право, вземайки под внимание факта, че голяма част от патологичните заболявания са породени от нарушение в процесите на обмяна на веществата. Но пък от друга страна едва ли може да се отхвърли изцяло полезността на топлинната обработка.
Вярно е, че например при процеса на пържене в храната се образуват канцерогенни вещества, както и при процеса на печене. Но съвременният човек отчита тези негативни ефекти и се опитва да избягва употребата на подобен вид храни.

Щадящ в това отношение се оказва методът варене на пара, при който се запазват голяма част от полезните вещества в храните. Методът е доста полезен за хора, страдащи от заболявания на сърдечно-съдовата и храносмилателната система, както и за малки деца и бременни жени.

Важно е да отбележим, че термичните процеси унищожават и някои вредни за организма вещества. А ако се приеме крайният вариант на суровоядството, човек би се лишил и от някои доказано полезни храни.

В менюто на един суровоядец влизат:

 • Мед. За предпочитане е той да се консумира заедно с восъка. Според суровоядците мед, разтворен във вода, в комбинация с прясно изцеден лимонов сок е идеалната тонизираща и поддържаща доброто здравословно състояние напитка.
  Още в древността Авицена препоръчвал меда като храна, която повишава работоспособността и удължава живота. Няма как да не признаем правотата на суровоядците в това отношение, но ако организмът проявява признаци на алергия към него или към някоя от неговите съставки, е добре да се избягва.
 • Ядки. Консумират се изцяло в суров вид, като изключение правят само кайсиевите и бадемовите, които все пак трябва да бъдат термично обработени. Лешниците и орехите е добре да се консумират сурови, но смлени, а прибавени към меда в комбинация с чесън се превръщат в изключително пълноценна храна.

  От друга страна е особено полезно към зеленчуковите салати да се прибавят смлени сурови ядки, така към коктейла от витамини и минерали се добавят още полезни вещества, като омега-3-мастни киселини, ресвератрол, фолиева киселина, вещества с антиоксидантно действие. От кулинарна гледна точка зеленчуците най-добре се комбинират с фъстъци и орехови ядки. Но независимо дали ядките ще бъдат комбинирани със зеленчуци или други семена, безспорна е тяхната роля в поддържането на добро здравословно състояние на организма.

  Например, научно изследване, проведено през 2003 г. показва, че консумацията на една шепа ядки на ден намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Резултати, които се дължат на факта, че повечето мазнини в ядките са моно- и полиненаситени, като по този начин те понижават нивото на лошия холестерол в организма.
 • Корени и кореноплодни зеленчуци. Тук въпросът стои по малко по-различен начин. Вярно е, че те трябва да се консумират сурови и настъргани, но пък някои от тях могат да доведат до нежелани последствия за организма и картофите са типичен пример в това отношение.
 • Пшеница, ръж, ечемик, соя и царевица. Това са храни, които трябва да се използват само в натурален вид. Само по този начин те притежават висококонцентрирана питателна сила, дължаща се на съдържащите се в тях полезни вещества, масла, захари и др. В пълното суровоядство се препоръчват и салати от кълнове на зърнени храни, но пък са необходими познания относно тяхното приготвяне и от кого могат да бъдат консумирани.

Суровоядството забавя процесите на стареене! Но как?

Според д-р Атерхов, суровоядецът използва само ¼ от капацитета на храносмилатените си органи, докато при консумиране на термично обработена храна се използват 3 до 4 пъти повече енергия, което значително претоварва храносмилателната система на човек.

Доказано е, че суровоядството забавя процесите на стареене чрез няколко основни механизма:

 • получава се свързване на въглеродния диоксид;
 • понижава се количеството на свободните радикали, които са основните "виновници" за стареенето на клетката;
 • осигурява се прием на голямо количество биологично активни вещества;
 • разтоварва се отделителната система;
 • наблюдава се очистване на организма от токсините, вследствие на приема на голямо количество витамин С.

Факт е, че голяма част от изискванията на суровоядството не са съвместими с представите за хранене на съвременния човек, но пък от друга страна то може да намери достойно място в здравословния режим на всеки организъм.

Голяма част от продуктите не могат да бъдат приемани в суров вид, но съществува друга една голяма част, която не само позволява това, но дори е и задължително. Защото произволният жив продукт е ценен сам по себе си и съдържа всичко необходимо за живота като цяло.

Ако решите, че суровоядството е точно вашия режим на хранене, задължително е преди това да се консултирате със специалист, защото преди стартирането на режима е необходимо да се проведе курс за пречистване на организма от токсини, отново под задължителния контрол на компетентно лице.

Хареса ли ти статията?
Статията написа Ирена Стефанова
Ирена е химик (с педагогическа и изследователска насоченост) и автор в BB-Team от 2008 год. Интересите й са насочени изцяло в областта на фармацията, медицината и здравословното хранене. Отрича напълно нездравословното гладуване и предпочита аеробиката за поддържане на формата си.
Мнения по темата
1
24 юли 2010 03:54

Суровоядството може и да има своите полезни страни, но личното ми и никак не-скромно мнение(защото скромността краси човека, а аз никак не съм красив) е, че хората са меко казано ФАНАТИЦИ. Преди време четох български сайт за суровоядствот(в един блог беше пуснат линк към него) и в него разбрах, че суровоядството ЛЕКУВА РАК(четете лекува, а не предпазва, тоест не е превантивна, а лечебна мярка). Де да знаеха тия малоумни лекарчета, които учат по ‘амнайсе години за оня дето прави ветъро.

А още по-нескромното ми мнение е, че след като сме почнали да ядем месо и да обработваме термично, явно е имало защо. Ако суровоядците искат да се изкарат по-умни от еволюцията, прав им път - психиатрии много ги чакат.

Невероятен аргумент от страна на суровоядците(а и някои вегетарианци) в един спор беше, че коалите били хищници, но от хуманизъм едва ли не почнали да хапват бамбук. Да бяхме и ние като тях. Ама не сме.

Лазар Радков
2
24 юли 2010 05:26

А тези, които консумират сурово месо, в коя група влизат?

поздрави

Solomon Kane
3
24 юли 2010 07:39

Гурме? сещам се за един любим цитат от филм - “Everything in this room is eatable. Even I’m eatable, but that is called canibalism, my dear children, and is in fact frowned upon in most societies.”

Поздрави

King
4
24 юли 2010 09:03

В групата на канибалите

Лазар Радков
5
24 юли 2010 10:06

“Канибализмът е хранене с животни от същия вид.” казва речникът, така че - явно няма да е тази група.

Аз лично съм ял сурово мляно месо в метрото в Хамбург в час пик - хората ми правеха място :))
Сигурно не са чели речника :)

поздрави

6
Rex
24 юли 2010 12:49

До първия всезнайко: Пич, не съм привърженик на суровоядството, но е ФАКТ че то предпазва и лекува много органични болести, включително и рака. Ако не знаеш тази истина, научи я сега - Няма нелечими болести, има нелечими болни! И още една - Лекарят лекува, но природата оздравява! Жена ми е пример за това как лекува суровата храна след като беше отписана от медицината с рак на яйчниците. А относно “ортодоксалната” медицина, много бъркаш ако си мислиш че тя се занимава с лечението на болестите у човека. Явно още не си се сблъсквал с грозната истина, така че не се прави на умен, ако обичаш. Аман от теоретици.

7
Барс
24 юли 2010 13:01

Всякакви дебилизми могат да се чуят от устите на разни самозвани суровоядци и вегани. Факт е, обаче, че по-голямата част от ензимите и полезните вещества умират при обработка над 45-50 градуса. Добре е храните, които могат да се консумират сурови да си се консумират в колкото се може по-натурален вид. Някои видове суровоядство не изключват консумацията и на месо, но това не е за препоръчване след като киселинноста в човешкия стомах не може да се справи добре с паразитите, с които месото може да е заразено. Суровият яйчен белтък също може да докара проблеми, а млякото рядко е от достатъчно надежден източник. Именно поради тези причини много суровоядци са вегани.
Естествено, всичко трябва да е с мярка, защото всеки режим на хранене си има предимства и недостатъци.

Solomon Kane
8
24 юли 2010 13:25

Аз съм ял сурово телешко в Япония и направо си облизах пръстите. И сушито пак е предимно от сурова риба и е много вкусно. Един приятел - ловджия, се кълнеше в невероятните лечебни свойства на пресен еленов черен дроб консумиран още топъл. Изглежда има доста хляб в суровоядството ;)

поздрави

Стефан Симеонов
9
24 юли 2010 16:40

Въпрос на вкус, аз сушите съм по скоро склонен да го изхвърля... Няма такава трагедия на готварската индустрия. И да се говори за япония и кухня е все едно да се говори за кьополу без патладжан, олио и чесън. Нема такова нещо. Тия варят ориза и буат вътре какво то намерят - от хлебарки до медузи, сурово. Няма никаква кухня, това им е селското хранене, при тях предимно селяните са”готвили” на самураите както дойде и сега се възхищаваме на тоя бълвоч, намираме го здравословен, философски и екзотичен. А те варят чай и ориз и тва им е готвенето. Ориза що не го ядат суров кат са суровоядци, да ги видя?
И аз съм ял сурово месо, миди ,скарид ии прочие.
Но мисля, че човешкият организъм отдавна е отвикнал.
Така че, умната.
Има и плюсове, и минуси.
Който му се рискува, напред.

10
Барс
25 юли 2010 07:02

Сушито не  е традиционна японска храна. Взимат идеята да увиват ориз и добавки във водорасли от някакъв китайски манастир в средата на 20 век. Японският селянин е набивал ориз, туршии и сушена риба.
Не мисля, че човешкият организъм е отвикнал от някои видове сурова храна. В България селяните доскоро са се хранели предимно с такава, когато е била налична.

11
pepita
26 юли 2010 05:53

Въпрос до Авторката
Защо трябва да се приемат кайсиевите ядки и бадемите само след термична обработка.
Аз си ги хапвам сурови. Бадемите са супер така, а кайсиевите ядки-някои от тях горчат.
Вредно ли е?
Иначе поздрави за статията!
Моето мнение е:
Месото няма как да го ям сурово, дори аз да съм отгледала добитъка,птиците и др. животни, защото може да хапна някой паразит. Няма нищо сигурно. а относно суровата растителна храна, да добре е да се приема сурова, но както пише в статията за картофа, не е доста вкусно да хапваш суров. Но някъде бях чела, че една нова храна опитана за първи път е гадна на вкус, но опитана втори или трети път не само че започва да то харесва, но и заобичваш тази храна.

Лазар Радков
12
26 юли 2010 06:38

Пастърмата и суджуците са сурово месо.

поздрави

Стефан Симеонов
13
26 юли 2010 07:24

Сушеното месо не е точно сурово, Лазо.
Всъщност принципа на сушенето и печенето е горе долу един и същ, “обезводняване”. Едното се прави бързо и на висока температура, другото - плавно. Вече от точната температура на печене зависи какво още точно ще изпържиш.
Даже има и методика на сушенето: печка с вентилатор, ниска температура на печене и отворена врата.

Това е основната разлика между двете. Степента Иначе принципа си е един и същ.
Ядящият сушено месо не яде баш точно сурово...
Но има действително капсуловани паразити, неустойчиви на печене, а устойчиви на сушене.

14
28 юли 2010 22:27

@Лазар, ядящите сурово месо - канибали не, но наистина ме затрудни с този въпрос :) Факт е, че по една или друга причина, в процеса на еволюция, прародителите ни са избрали да приготвят термично храната си. Може би по единствено вкусови причини, а може би и по други :) Също факт е, че от времената, когато сме ядяли сурово месо досега, продължителността на живота(средната разбира се) се е увеличила - може би е съвпадение, може би не. Докато някой не докаже категорично, че е съвпадение - аз предпочитам да смятам, че не е :) И също така - предпочитам да консумирам обработено месо, най-малкото по вкусови причини :)

Поздрави ! :)

@Rex - радвам се за жена ти, но това, че тя се е излекувала със суровоядство НИЩО не означава. Както и горното - може да е съвпадение, може и да не е. Колкото до съвременната медицина - предпочитам да вярвам на нея, отколкото на хора, които не ядат яйца например с мотива, че са “кокоши мензис”, обясняват ми за хуманноста на коалите(повтарям се, но няма как да не изтъкна подобна висша форма на идиотизъм), както и отричат напълно медицината. Чудя се, след като смятат, че суровоядството укрепва имунната система и ни прави железни, дали си мият ръцете след като отидат до 00, дали си мият храната ? Ако наистина са укрепнали - някакви си бацили не би трябвало да ги плашат, нали? :)

Стефан Симеонов
15
29 юли 2010 08:34

Тва, че средната продължителност на живота се е увеличила, по коя статистика е?
Евреите не мога да си спомня точната цифра, но считат добре продължил човешки живот 110 или 120 години.
Египтяните, още повече.
На първо четене ми идват цифра римски пълководци, па и гръцки философи, достопочтено живели до дълбоки старини.
А за наща средна продължителност на живота кво взехте като база колега?
Средната продължителност за 2009 по нси...
Или средната продължителност през Втората Световна Война?

16
Барс
29 юли 2010 09:00

Увеличила се, ама друг път. Прадядовците ми и прабабите ми почти всички са достигнали до 90 години и то в прилично здраве. Бабите и дядовците ми едвам издържаха до 70. И това не е само в моето семейство.

17
Силвия
31 юли 2010 08:12

А ядат ли суровоядците картофи и ориз защото не се сещам как би станало това а мисля че е ненормално да се откажем от тях Това е въпрос в случай че реша да стана суровоядец защото това ми се струва много добър начин на живот

18
8 авг 2010 12:13

Tвърдо ЗА

19
23 сеп 2010 02:33

Rex, аз съм за теб! Разбирам идеално за какво говориш!!!!
Уви, много хора наистина не са се и дано не се сблъскат с идиотията, наречена съвременна медицина. Да ме извинят всички почтени хорица, произлезли от семейства на доктори, но докторите вече не са хуманистите, за които ги смятахме доскоро. Да ме извинят добрите такива, но те са добри такива, защото са си добри.
Всички останали, казвам  го не за първи път, са дистрибутори на фармацевтичната промишленост. Между другото, питайте който си искате доктор днес, за партитата, които им се спретват от дистрибуторите на лекарствата. Много пищни понякога!!!!
Аз не съм суровоядец, макар лятото да правя опити за това.
По горе някой беше споменал нещо за съвременния човек, човекът, който ако излезе в планината, може и да си иде, само защото организмът му не е свикнал на чист въздух, а може би съвременния човек е човекът Макдоналдс, дето ние в България сме все още щастливци, че кюфтенцата не ги правят от кравешки черва, както е в Америка да речем. Но може да попитаме, какво олио ползват за вкусните си картофки!
Уви, поколението, дето се радваше на социалистическите колбаси, сигурно с носталгия си спомнят простия Камчия салам, или простото кисело мляко в стъклените бурканчета, дето като ги върнехме, вземахме по 4 стотинки и си купувахме простите обикновени вафлички.
А на Шипка някой ял ли е биволско кисело мляко? На минутата ще забравите Данон и ще го изхвърлете със закон от страната ни. Само, че оня ГГГОсподин, дето с някакво презрение говори за японските селяни, може само да си мечтае да е селянин днес. Аз имам приятел женен за японка, живее в Америка, и децата му всяко лято са в Япония, не в България. И знаете ли защо? Защото човекът казва, баба им ги вижда само сутрин и вечер като се приберат. В Япония няма престъпност, няма страх.
Затова пък ние, дето живеем в Софията, и дето на Левски бесилото беше накрая на града, сме голямата работа, защото сме хвърлили цървулите/съвършената обувка, ако питате мен/, и защото не знаем, какво е мотика, а да не говорим за кирка или коса.
И ако четем “На прощаване” на Ботев, започваме и свършваме със заглавието.
Защото трябва да четем, какви добавки има в еди кой си продукт, дето ще ни направи мускулите ей едни такива, че поне 60 годинки да доживея, експериментирайки със собственото си тяло.
Разбирам, че не всеки човек може да е суровоядец, твърде трудно във времето, когато и растителната храна не е храна, а месото е натъпкано с антибиотици и глутамин по ресторантите. Но няма да е лошо, да видим, аджеба, дето викаше моя съсед турчин, позамисли се малко, може пък да има нещо вярно и добро в думите на оня “откачалник”.
А ракът се лекува!!!!!!!!!!!!! И диабета също! На едно място писах, че след гладуване се променя и диоптъра, но един смехотворко най-цивилизовано отмина моя коментар. Защото, колкото сме по цивилизовани, толкова сме по далеко от природата, тая, дето ни е създала и ни гледа сеира, дето му се вика.
Но ако пак пиша за Хулда Кларк сигурно ще ме изритат от сайта. Затова, самообразовайте се и се молете, цивилизацията малко да се пообърне назад и да усетим мириса на лимоновата маточина, уханието на съвършената мащерка, простия чаровен гюзум или пък съвършения здрав, корав чесън, дето е по-съвършен от най-съвършената патентована химична формула от фармацевтичната Мега индустрия.
Нищо лично!

Neda
20
28 ное 2010 14:58

Всяка жива клетка съдържа лизозома-мехурче, пълно с лизиращи ензими-протеази, липази, нуклеази, и др.  Те са синтезирани  специално за разграждане на структурите на точно определената клетка и са напълно ефективни до пълното разграждане на всички нейни високомолекулни структури. При евентуална смърт на клетката по някакви причини, лизозомата се пука и ензимите се освобождават и разграждат всички компоненти на клетката. Този процес се нарича автолиза/автолизис/  на клетките.  За това суровите храни се усвояват много по-пълно и по-лесно, освен че всичките им микронутриенти  се запазват в биологично активна форма.

Към  pepita:

Кайсиевите ядки не трябва да се ядат сурови, защото съдържат цианогенни гликозиди. Освен в семките на плодовете от сем. Розоцветни, към които принадлежат кайсията и бадемите,  съединения съдържащи цианиди се съдържат и в други растения.  Тези съединения  се наричат цианосъдържащи или цианогенни гликозиди.-свързани са с 1 молекула глюкоза и незахарен компонент, който съдържа цианидна група-CN. – Глюкозни  молекули  в комплекс с цианида осигурява по-добро метаболизиране и по- добра поносимост от гръбначните животни.  Тези вещества имат неблагоприятно действие върху микроорганизмите и предпазват семената и младите растения от гниене. Също така трудно се метаболизират  и са много силно отровни  за  безгръбначните животни-червеи и др. Тези им свойства ги правят приложими евентуално при  лечение на инфекции, паразити и др. Има данни, че избирателно  отравят раковите  клетки. Такъв е гликозидът амигдалин /вит В17/,  който се съдържа в горчивия бадем  (род Amigdalus) / Цианогенни гликозиди, се съдържат в семената на сем. Розоцветни.  Такива плодове са ябълка, круша, дюля, малина, ягода, къпина, шипка, мушмули, кайсия, праскова, слива, трънка, череша,  вишна, бадем, скоруша... Извън семейство Розоцветни цианосъдържащи гликозиди има в лененото семе. Соргото  -сем Житни, също съдържа ,но в корените си. Пазят  го от подземни  паразити. Горчивият бадем е отровен, ако не се изпече, за да може при високата температура да се разпадне цианидния компонент и да се изпари като HCN/циановодород/. Не трябва да се яде суров горчив бадем, .. Кайсиевите ядки са също много богати на цианогенни гликозиди.. При останалите плодове/семена  количествата са  безопасни /или полезни/  за топлокръвните животни.
При черешите и вишните цианидите в семето са също много и те са силно токсични. Когато се прави вишновка от  вишни заедно  с костилките и престои дълго време, алкохолът може да проникне през костилката и да извлече отровните цианиди. Затова вишновка трябва да се прави винаги от плодове без костилката!  Също стари компоти от череши и вишни с костилките могат да съдържат завишени колнцентрации  цианиди. Когато животни, птици и човек поглъща костилки от череши, те не са опасни, защото твърдата костилка предпазва абсолютно семето по време на преминаването му през целия храносмилателен тракт и то излиза невредимо и нормално покълнва и пониква след това. Това е т. нар. ендозоохория-когато животни и птици поглъщат плодове и семена и  по този начин разпространяват семената на далечно разстояние Дори някои растения са толкова добре приспособени, че семената им не могат да поникнат ако не са били изядени и преминали през храносмилателния тракт на животни, което омекотява малко костилката и покълнекът може да излезе. Това е един вид симбиоза между растения и животни. Така, че а ко се поглънат цели черешови и вишневи и др. костилки няма опасност от цианиди.

21
sisi
30 ное 2010 15:30

Много хубава статия, поздравявам Ви!
Тя за разлика от повечето коментари е грамотна, съдържа аргументи и изяснява посоката на логиката.
С коалите и другите герои от метрото няма да се занимавам, никой нищо не ги кара да правят, те няма да се променят никога. Но нека все пак не се занимават с несвойствени за тях неща и да нападат хора, които са над тях по знание, интелект и опит.

22
Тони
13 дек 2010 20:57

Отлично написано. Поздравления!

maxxi
23
28 дек 2010 23:07

ами да! тоест - съгласна съм с тези, които подкрепят статията. Суровоядството може да се практикува и само за определени периоди. А за това как и защо са започнали да пекат и варят нашите предци - ами това го учихме май в пети клас. Когато са открили огъня и най- вероятно случайно, а не защото са прозрели, че така трябва. Малко е нелепо да се твърди обратното ;)))

24
Весс
25 яну 2011 22:35

Добра статия! изпуснали сте само хранителната левкоцитоза

25
2 апр 2011 21:08

Както за работата на мозъка, така и за работата на храносмилателната системе е необходима енергия. Когата храната е сготвена (преработена) е необходимо по-малко енергия за нейното усвояване от организма т.е. има повече енергия за мозъка. Това е една от причините първобитните хора, след като се научили да готвят храната, да поумнеят. Всеки да си прави изводи :) Аз, както и повечето хора съм на мнение, че истината е по средата, винаги крайностите са прекалени.

26
Petar Dimov
20 май 2011 09:24

Първият шок в живота ми беше, когато научих, че смъртта не само съществува, но ще отнеме всички мои близки и мен самият.

Вторият шок беше, когато научих, че лекарите, лекарствата и болниците не лекуват, а само замазват, с малки изключения, разбира се.

И третият шок беше, когато научих, че хората са примитивни хуманоиди, повечето от които имат крайно ограничена и погрешна представа за реалността, живота и самите себе си.

След това се събудих.

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.