Мазоли

Има ли как да се предпазим или те са неразделна част от фитнеса?

от четиво за 8 минути
Мазоли

Всеки знае, че фитнесът е здраве. И наистина, той може да направи тялото здраво и силно, да премахне излишните мазнини, да коригира размери и обиколки. Но може да бъде и източник на болезнен дискомфорт. Почти всеки, който посещава спортните зали, рискува да се "запознае" с редица дерматологични проблеми. Мазолите са сред най-разпространените "фитнес болести".

Какво представлява обикновеният мазол?

Мазолът (callosity, callus, clavus) представлява кръгово уплътнение на кератиновия слой на епидермиса на кожата.

Появява се в резултат на продължително триене или постоянен, неравномерно разпределен натиск и налягане върху специфични места. 

Това са области, където кожата е над костна подложка и без достатъчна подкожна мазнина - стъпалата, дланите, петата и пръстите на краката.

Синоними на широко известното понятие мазол са кожно уплътнение, хиперкератозен посттравматичен отговор, хиперкератозна лезия, хелома - твърда и мека (съотв. helomadurum и helomamolle), кератома (keratoma).

При така създадените обстоятелства на триене и натиск тъканта реагира с ясно изразен клинично и хистологично процес, наречен хиперкератоза.

В отговор на постоянното дразнене на клетките от роговия слой те започват да се размножават по-бързо, кожата загрубява и се появява така познатият на всички ни мазол.

Къде се появяват мазолите?

Най-често засегнатите места са дланите и стъпалата, тъй като те са свързани с продължително механично триене и натоварване. Мазоли могат да се появят и на горната повърхност на пръстите на краката и между тях, което е свързано с носенето на тесни или неудобни обувки.

Най-честото място на образуване на клавус е специално дорзолатералната повърхност на петия пръст (кутрето) за helomadurum и четвъртата интердигитална ямказа helomamolle, а типичните мазоли се образуват под метатарзалните глави на стъпалото.

Как изглеждат?

Уплътненията се появяват като бяла, сивкава или жълтеникаво-кафява част от кожата, в зависимост от естествения й тен. Симптомите включват болка и зачервяване около кожните втвърдявания, както и чувство на дискомфорт при директен натиск.

Понякога мазолестите образувания могат да се сраснат с нервни окончания в кожата, като при това да станат изключително болезнени. Често развиват  централна част с т.нар. "корени".

Мазолите биват единични или множествени. В някои случаи затрудняват движението и могат да доведат дори до инвалидност.

Интензивното уплътняване на кожата може да доведе до формиране на рана или язвеноподобна структура (улцерация).

Възможни са мацерация и вторични гъбични или бактериални инфекции, ообено при подлежащ диабет. Клавусът може да бъде и знак за диабетна невропатия или ревматоидни деформации.

"Мазолеста" статистика

Честотата на това страдание е голяма. Хора от всякакви раси могат да бъдат засегнати от него. При жените то е по-често, отколкото при мъжете, поради носенето на по-тесни и неудобни обувки, обувки с високи токове, стегнати чорапи и чорапогащи.

Всяка възраст може да бъде засегната, но повечето индивиди попадат под рискови фактори след пубертетна възраст.

Мазолите и спорта

При много от трениращите след всяка тренировка се появяват малки уплътнения, стигащи често и до ранички по ръцете, най-често под безименния пръст и кутрето.

Получават се след използване на някои фитнес-уреди: лостове, дъмбели, тренажори (ръкохватки). За това допринася триенето в металните и други повърхности, водещо до разслояване на кожата.

При бягане главната причина за появява на мазоли по стъпалата са тесни и неудобни обувки, както и продължително натоварване.

Най-общо бягането на дълги разстояния и вдигането на тежести е пътят към поява на мазоли по стъпалата и дланите.

Като оставим настрана немаловажния естетичен въпрос, който е коментиран и във форума на сайта, мазолите могат да бъдат и много болезнени.

Ръкавици и фитили

"Услугитe", които предлагат ръкавиците като фитнес-аксесоари, са различни по вид допълнителни възглавнички за омекотяване и комфорт – дунапренени, кожени и каучукови. Те подобряват захвата и предотвратяват плъзгането и нараняването.

Направени са от проветрива и попиваща потта материя, често имат антимикробно покритие. За максимално предпазване на ръцете се използват ръкавици с удължени пръсти. Всички тези характеристики допринасят и за редуциране на риска от поява на мазоли по време на тренировка.  

Най-важният елемент при фитилите е гумираната лента, която трябва да е и с достатъчна дължина, за да фиксира лоста върху дланта. Ако нямате здрав хват или слагате допълнително тежести, това е едно добро решение.

Когато тежестите започнат да стават непосилни за хвата, се изисква стабилна връзка и сцепление между щангата и трениращия. Фитилите, като малко неудобен аксесоар по отношение на китките, често са подплатени с приспособления против протъркване на кожата и омекотяване за китката.

По този начин и фитилите като спортен аксесоар оказват щадящо влияние върху хвата като цяло, а оттук и по-малко агресия върху контактната с уреда кожа.

Някои трениращи предпочитат "мъжката", "спартанската" тренировка – без никакви улесняващи пособия и заради суровото усещането на желязото.

Това често носи след себе си болезнени последствия, но и доза самочувствие на "мъжкар" за трениращия – всеки си има предпочитания.

При дамите, разбира се, нещата стоят по-различно и в почти всички случаи те предпочитат да използват предпазни пособия за ръцете си, ако са заложили на "мазолест" тип упражнения.

Профилактика и лечение на мазолите

За лечението на тези образувания е необходимо да се премахне натискът и да се подобри статиката на краката чрез носене на подложки и ортопедични обувки, ако става въпрос за мазоли на краката. Трябва да се носят удобни и меки обувки.

При мазоли на ръцете от фитнес уреди е важно да се следи за добро позициониране на дланта при захват на лоста, използване на фитили, носенето на спортни ръкавици, обикновени ластични бинтове – всичко това може да ви спаси от появата на мазоли.

Ефективна рецепта за премахване на мазоли:

От 10% салицилова киселина, 10% млечна киселина и вазелин се приготвя мехлем. Прави се гореща баня на краката в продължение на 30 минути, след което се намазват мазолите.

Процедурата се повтаря няколко пъти, докато те започнат да побеляват и да се размекват, след което могат внимателно да бъдат отстранени с чисто и обгорено на пламък бръснарско ножче, със специална пила или пемза.

Съществуват и готови препарати за тази цел - мехлеми, пластири и др. Добър резултат дава и изгарянето с течен азот от специалисти-дерматолози в кабинетите по кожни болести.

Бабини рецепти против мазоли:

 • Три-четири вечери поред краката се киснат в гореща вода, след което върху мазолите се слага парче лимон и се завързва с парче плат или бинт. Вместо лимон може да се използва кромид лук. Когато мазолът омекне, се отстранява.
 • Отрязва се парченце от лимон и се поръсва със захар. Поставя се върху мазола - в разстояние на 48 часа се налага 4 до 6 пъти. Лимонената киселина размеква кожата и разтваря мазола.
 • Късче хляб се потапя в оцет, слага се върху парче памучен плат, натопено във восък. Мазолът се превързва. Прави се няколко пъти.
 • Накисват се лукови люспи в оцет в продължение на 2 седмици. Върху мазола се нанася слой с дебелина 1.5 мм от люспите и се превързва за през нощта. Повтаря се няколко пъти.
 • Счуква се кромид лук и се смесва с винен оцет. Сместа се налага вечер върху проблемното място. Кромидът съдържа биологично активни вещества, които действат бактерицидно и бактериостатично. Намалява възпалението, предизвикано от претриването на кожата.
 • Поставя се лист от живовлек върху увредената кожа. Закрепва се с лейкопласт или бинт и се оставя за през нощта. Живовлекът има противовъзпалително и заздравяващо действие. Подобен ефект има и невенът, като предварително цветчетата му се натрошават на дребно. Важно е растенията старателно да се измиват преди употреба, за да не се внесе инфекция. 
 • За да се справите със стари мазоли и втвърдявания, направете си вана с лайка и сода за хляб. Водата да бъде топла, но не гореща. Краката се накисват за 20-25 минути. Содата помага за омекотяване на кожата, а лайката дезинфекцира. 
 • Смесват се равни части конопено олио и тебешир и се налагат мазолите.
 • Върху засегнатия участък се нанася каша от чесън и малко мед. Покрива се с лепенка. Прави се всяка вечер до оздравяване.

Проклятие, неизбежност или досада, мазолите съпътстват много усилено трениращи (а и не толкова) хора и те до голяма степен са свикнали с това.

Важно е да се знае, че има начин, ако не да се избегне напълно, то поне да се ограничи това страдание... или просто да се приеме по мъжки и да се изчака да мине. Изборът е ваш.

В статията са използвани източници - виж списъка.

 • ncbi.nlm.nih.gov
 • Singh D, Bentley G, Trevino SG. Callosities, corns, and calluses. BMJ. Jun 1 1996;312(7043):1403-6
 • cott MJ Jr, Scott NI, Scott LM. Dermatologic stigmata in sports: weightlifting. Cutis. Aug 1992;50(2):141-5
 • foot-health.info
Хареса ли ти статията?
Статията написа Ива Павлина
Ива е молекулярен биолог-микробиолог. Работи в сферата на клиничната микробиология - медицинска диагностика и работа с пациенти. Има интереси в областта на медицината, спорта, балансираното хранене и природосъобразен начин на живот, музика, кино, изкуства. По-специално - аеробни спортове, упражнения със собствено тегло, кардио-тренировки, танци.
Мнения по темата
IvaKO
1
7 апр 2011 21:47

Аз вече до такава степен съм свикнал да имам мазоли по ръцете,че забравям,че са там.. ако не ги погледна няма и да усета,че имам.

Death__
2
7 апр 2011 22:12

Мда, аз съм същата работа...

Borko
3
7 апр 2011 22:51

Много е дразнещо ... въпреки, че от много години постоянно ми никнат като “гъби” на ръцете немога да ги свикна и ми пречат, използвал съм ластичен бинт и ръкавици, но ефект никакъв :Д . Имам в програмата си за гръб упражнения на лост, като имам мазоли да не можеш да си правиш набиранията заради тях :@ :@, ама все пак намирам начини да се справям с тях !

sir_dezmant
4
14 апр 2011 23:59

Нека ги има и нека болят още повече озверявам и се нахъсвам да направя още едно повторение и после още и още....
                                                                          No pain No gain!!!

Boqn Boqnov
5
27 май 2011 22:11

Има разлика между мазоли и пришки. Първо са пришките, а след това и мазолите. Пришките болят, а мазолите предпазват от болката, затова аз лично не си бутам много много мазолите ;] .

6
2 юни 2011 14:07

Дотук добре. Но логично ли е да махаме мазолите, след като е имало причина организма ни да си създаде - точно там, а не някъде другаде. Аз например имам паднал напречен свод, и точно под него (оказва се, както всички със същия проблем) - мазол. Това не е ли опит, макар и неприятен и неестетичен, на организма на навакса липсващата, но оказала се необходима за конкретното място тъкан? (толкова сложно го казах, че почти не се разбрах:) Същото е и при трениращите бойни изкуства - кокалчетата на ръцете са “добре прикрити” зад силно удебелена тъкан, това май също е мазол. Опит на тялото да се справи с непривичното натоварване?

7
9 окт 2011 09:57

В рецептата за премахване на мазоли пише: 10% салицилова, 10%млечна киселина и вазелин. Това какво точно означава? 10 об. % + 10 об. % + 80 об. % вазелин или 10%-на киселина, но в какво количество?
Това сякаш най-ми допада из между другите бабини девитини. Мисля, че киселините ще повлиаят на кожата да се отдели, а вазелина я омекотява.

Ива Павлина
8
9 окт 2011 14:19

Става въпрос за 10%-на киселина, а пропорциите и приготовлението са задача на аптекаря. Въпреки това попаднах на доста примери с “поръсване на щипка” и други видове прилагане на око на прахообразна субстанция от киселината, закупена от аптеката. Във всеки случай там най-добре биха посъветвали как да се постъпи.

Пенев
9
12 ное 2013 19:46

Ако няма мазоли , значи си си загубил времето.Не може ръка 45см без груби длани . Смешно е според мен.

10
13 ное 2013 10:31

Пичове, не ползвате ли хубави ръкавици? При мен има загрубяване, но чак пък мазол.

Аз съм протривал и късал такива за фитнес и си представям ако това беше директно върху ръката.

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.