Ултимативна диета (Ultimate Diet) 2.0

Строга система за хранене, предназначена за отслабване и преформиране при напреднали атлети

от четиво за 12 минути
Ултимативна диета (Ultimate Diet) 2.0

Ултимативната диета (Ultimate Diet) е нещо повече от диета. Става дума за тежък кетогенен режим на въглехидратна и калорийна ротация за периоди от 30 до 60 дни, подкрепен със строго специализирана тренировъчна програма. Ако имате солиден опит с тренировките и поддържате умерен до нисък процент подкожни мазнини, тази комбинация ще ви "изчисти" от вода и мазнини до неузнаваемост.

Разбира се, като всеки максималистичен режим, Ултимативната диета 2.0 ще ви покаже къде е таванът на вашето тяло и психика по отношение на спортните ви цели.

Звучи като реклама? Всъщност не е, просто УД 2.0 работи, стига да успеете да я издържите.

Какво е Ултимативна диета?

Това е програма за максимално изчистване на мазнините при средно напреднали и напреднали трениращи с нисък процент подкожни мазнини, която е представена за пръв път през 1980 година от спортните консултанти Дан Дюкейн (1952-2000) и Майкъл Зумпано.

Системата представлява тежка диета и тренировки в рамките на 10 дни. По-късно Дан Дюкейн представя по-сложната система "Body Opus".

Общото за двете системи, както и за следващата по-долу е, че са предназначени за хора с умерен процент телесни мазнини - не повече от 15% за мъже и под 20% за жени. Диетите в тази линия се основават на въглехидратна и калорийна ротация, за да се задейства кетогенезата. 

Повече за Ултимативната диета 2.0

Това е нова система за изчистване на мазнини, вдъхновена от по-горе споменатите програми. Описана е в книга от Лайл Макдонълд. С написаното в този материал ви представям съкратена версия, съдържаща есенцията през моя поглед. Ако искате оригинала - потърсете книгата му.

Ултимативната диета 2.0 представлява схема от седем осемдневни цикъла с въглехидрати и калории, които стимулират тялото да използва мазнините като основен източник на гориво, без да се посяга на мускулната маса.

Нещо повече, в зависимост от средния калориен баланс за периода, УД 2.0 позволява леко покачване в мускулна маса при натурално трениращите мъже, докато мазнините се топят.

Естествено, в професионалния спорт диетата дава по-добри резултати във връзка с няколко пъти по-високия тестостерон на атлетите.

От неосъзнаването на тази подробност и масираната реклама с атлети се получават някои заблуждения сред спазващите я, че ще станат машини за нула време.

Ако тренирате натурално, ще достигнете тавана си за текущия период, но няма да сте Конан - това е всичко.

От друга страна, при спазването на УД 2.0 в отрицателен калориен баланс можете да изчистите пресата си с цената на няколко килограма мускулна маса. В това отношение диетата се нарежда сред най-толерантните към мускулатурата схеми на енергиен недостиг.

За кого е предназначена тази хранителна система?

Ако не се вписвате в критериите 12-15% телесни мазнини за мъж и 21-24% за жена, не се захващайте с УД 2.0. Насочете се към редукция с по-толерантна въглехидратна ротация, НВД или РБД, докато достигнете критериите. Ако нямате поне година и половина тренировъчен опит, изчакайте да го натрупате и тогава шансовете да издържите системата са реални.

Започнете УД 2.0, ако целите:

 • Намаляване на телесното тегло за сметка на подкожни на мазнини с отрицателен калориен баланс.
 • Максимално изчистване към минимална загуба на тегло и дори леко нарастване на мускулната маса при неутрален до положителен калориен баланс.

Какво можете и какво следва да очаквате след провеждането й?

Снимки, плаж и опит да задържите постигнатото възможно най-дълго време. Ако не ви е писано да сте с ниски подкожни мазнини по природа и не сте професионален атлет, подгответе се или за сериозна борба с изкушенията в храненето, или да приемете реалността.

Реалността е, че максималната форма (визуалната) при вас (ендо и мезоморфи) не съвпада с оптималното функциониране на метаболизма, затова тялото ще направи всичко възможно да се завърне в златната среда, т.е. "мастна глазура".

Максималната форма има кратък живот 2 до 6 седмици, или докато волята ви издържи.

Нека сме наясно - тази система няма да ви помогне да поддържате постигнатото, ако спрете въглехидратната и калорийна ротация и/или намалите тренировките. Ако сте съгласни с прочетеното дотук, давайте напред! 

Основни характеристики на системата УД 2.0

Системата има минимална продължителност от 16 дни и максимална до 60, или иначе казано, два до седем осемдневни цикъла, при които имаме преминаване през нисковъглехидратни и нискокалорийни дни, пиково зареждане с въглехидрати и нормални дни с лека редукция в калориите.

Тренировъчните обеми следват кривата на калориите - обемните тренировки и кардиото са в дните без въглехидрати, а тези с културистичен характер, изразходващи гликогена - в първия ден от зареждането с въглехидрати.

При дните с лека калорийна редукция се провеждат високоинтензивни тренировки с малък обем. Резултатът е свалане на мазнини в 1-4 ден, стимули за покачване на мускулно тегло в ден 5.

Зареждане на гликогена и саркоплазмена хипертрофия в ден 6, поддръжка на силата и стимули за предимно миофибриларна хипертрофия в ден 7. Тотално възстановяване в ден 8 и отново.

Следните неща правят впечатление и трябва да се спазват 1:1 за успеха на системата:

 • Точно и фиксирано седмично планиране на калориите (среден нетен енергоразход за периода). Лайл Макдоналд използва 8-дневна "диетична" седмица, като средният разход на калории се определя според базовия калориен баланс, т.е. разхода на енергия за ден, за да се поддържа текущото тегло.
  Системата позволява граници от -15% от енергията за един седмичен цикъл до +10% според целите.
 • Твърда система за ротация - поредицата дни на въглехидратна и калорийна ротация следва да се спазва в конкретната логическа последователност. Макдоналд представя няколко варианта, но в една статия няма как да обхванем всички, затова следвайте този по-долу.
 • Тренировъчни стимули в синхрон с ротацията - не експериментирайте с програмата. Имате ясни разписания какъв тип тренировка и какъв обем тежести (серии и повторения) ще повдигнете.

Типове дни в седмичната ротация на УД 2.0

Пропорции на белтъци/мазнини/въглехидрати в различните дни от системата, разходът на енергия е внимателно обмислен ден по ден.

 • Ден 1 - стартиране на кетозата, тежка, изтощаваща гликогенните запаси тренировка;
 • Ден 2 - увеличаване на ефекта, спад в инсулиновите нива;
 • Ден 3 - леки до умерени стимули за изгаряне на мазнини с кардио тренировки;
 • Ден 4 - пик в кетозата;
 • Ден 5 - инсулинов пик и тежка кръгова тренировка за силова издръжливост;
 • Ден 6 - свръхкомпенсиране на гликогена, гликогенно зареждане;
 • Ден 7 - тежка силова тренировка с умерен обем;
 • Ден 8 - възстановяване в условия на лек калориен излишък/недостиг (според целите).

За удобство прилагам следната схема (:

Ден Тип хранене Тип тренировка Белтъци** % Мазнини** % Въглехидрати** % Калории %
Ден 1

Кето диета или

Високопротеинова диета при по-леките трениращи

Обемна, цяло тяло - базови движения

КД (36-54%)

ВПД (36-58%)

КД (31-49%)
ВПД (27-49%)

КД и ВПД 10-15%

 

50% от нормата*
Ден 2 Кето диета или Високо протеинова диета при по-леките трениращи Обемна, цяло тяло - базови движения

КД (36-54%)

ВПД (36-58%)
КД (31-49%)
ВПД (27-49%)

КД и ВПД 10-15%

 

50% от нормата*
Ден 3 НВД Умерено до високоинтензивно кардио 28-36% 48-61% 11-16% 75% от нормата
Ден 4 НВД

Умерено до високоинтензивно кардио

28-36% 48-61% 11-16% 75% от нормата
Ден 5 ВВД Кръгова тренировка с 70-85% 1ПМ 11-16% 15-25 % 59-74% 125% от нормата
Ден 6 ВВД Ден за възстановяване 11-16% 15-25 % 59-74% 125% от нормата
Ден 7 РБД, с умерени въглехидрати (ГИ) Тежка силова тренировка с 85-95% 1ПМ

при 85% от нормата (18-27%)

при 110% от нормата (12-19%)

при 85% от нормата (32-46%)

при 110% от нормата (36 -48%)

при 85% от нормата (32-46%)

при 110% от нормата (36-48%)

от 85% от нормата/ до 110% от нормата според целите
Ден 8 РБД, с бавни въглехидрати (ГИ) Ден за възстановяване

при 85% от нормата (18-27%)

при 110% от нормата (12-19%)

при 85% от нормата (32-46%)

при 110% от нормата (36 -48%)

при 85% от нормата (32-46%)

при 110% от нормата (36-48%)

от 85% от нормата/ до 110% от нормата според целите

* - нормата е нулевият или базовият калориен баланс, т.е. калориите, за които сте изчислили, че ще поддържат теглото ви постоянно.

** - макронутриентният състав е изчислен на база консумираният от нормата процент калории, с приоритет белтъци > мазнини/въглехидрати, т.е. отношенията между мазнините и въглехидратите се определят, след извадената енергоравностойност на избраният протеинов прием. Разбира се, различните режими имат някои гранични стойности при приема на мазнини и въглехидрати.

Границата при белтъците е така широка, защото бележи горната граница при мъже и долната при жени. Обсегът на протеиновият прием е калкулиран на база активно тегло (fat free mass), т.е. кости, мускулна и органна маса и е съобразен с референтните граници за всеки базов хранителен режим.

Важно: Не променяйте зададените проценти от нормалният калориен прием, ако искате да разчитате на логиката която стои зад таблицата. В случай че желаете сами да калкулирате колко точно под или над нормата да бъдете в Ден 7 и Ден 8 е нужно да съобразите протеинът си с калорийният си прием. Калкулирайте протеинът като се съобразявате с препоръчителните граници за на равномерно балансираната диета съответно за покачване при положителен, за сваляне при отрицателен или поддържане на тегло при базов калориен баланс. 

Разпределение на храната и калорийна крива

Желателно е калориите да се приемат в четири до шест хранения дневно.

Калорийната крива следва естествената за деня от повече към по-малко калории, с изключение на следтренировъчните хранения в дни 5 и 7.

Храненията с най-голям порцион калории следва да са закуската и обядът. Кардио тренировките в дни 3 и 4 можете да проведете на гладно.

Избор на храни

Спрете се на храни, характерни за типа дни според базовите хранителни режими. В дните с кетонен/ВБД режим яжте храни, характерни за тези диети, в дни с НВД - такива, препоръчвани за НВД и т.н.

Можете да намерите храните за всеки режим, както и подробности за основните хранителни системи, като кликнете на линковете, приложени в таблицата.

Важно е да се придържате към естествени храни, които се приготвят бързо и лесно, за да не правите допълнителни компромиси с времето всеки ден.

Тренировъчната система

В дни 1 и 2 имаме тренировки за цялото тяло, с двусети и трисети на антагоничен принцип:

Примерен сет = 1 бутащо + 1 дърпащо и евентуално някое упражнение за мускули, които не участват при предходните движения. Правят се кратки почивки и отново.

Тежестите са в рамките на 45-60% 1 ПМ.

Прилага се система от 4 до 6 серии за за основен мускулен комплекс. Това прави 28 до 42 серии в тренировка, разпределени от 8 до 21 упражнения - използвайте въображението си в съставянето на схемата.

Разбира се, ще започнете минималистично и ще вървите към увеличаване на сериите. Избирайте базови и по възможност многоставни движения, с които ще изразходвате повече ккал/час.

В дни 3 и 4 - кардио. Тук можете да опитате монотонно, с умерена интензивност и обем или по-кратки високоинтензивни интервални кардио сесии.

Ден 5 е предназначен за базови многоставни движения в 4-5 серии за базов мускулен комплекс и интензивност в рамките на 70-85% 1ПМ. Всичко на всичко 7 тежки движения и не повече от 30 серии.

В дни 6 и 8 се почива.

Ден 7 е отреден за силови стимули - кратка и тежка тренировка с 85-95% 1ПМ или иначе казано, три до пет-шест повторения в три серии в до седем базови движения, които да натоварят мускулите в цялото тяло.

Здравословни рискове и здравословни противопоказания

Ултимативната диета не е подходяща за хора, страдащи от:

 • Аритмия, каквито и да било сърдечно-съдови заболявания, ниско или високо кръвно налягане;
 • Диабет (без значение кой тип), чернодробни или бъбречни проблеми;
 • Анемия, страстни пушачи;
 • Намалена костна плътност, остеопороза;
 • Глаукома.

Тежките тренировки в условия на калориен недостиг могат да доведат до:

 • Припадъци, гадене;
 • Спад в настроените, агресивност, депресия, конфликтност;
 • Загуба на апетит, претрениране (в случай на недояждане или зле сглобена тренировъчна програма);
 • Спад в имунитета;
 • Липса на концентрация, която пък може да доведе до контузия.

Системата не се препоръчва на жени и мъже над 40 години.

Преди да се захванете с режима УД 2.0, посетете личния си лекар за годишен профилактичен преглед. Подходете сериозно, за да постигнете сериозни резултати.

На всички амбицирани атлети, запалили се по идеята да влязат в този режим, пожелавам да проявят силна воля, за да устоят на изкушението да се натъпчат с вкусна висококалорична въглехидратна храна.

Останалото е въпрос на време.

В статията са използвани източници - виж списъка.

 • "Ultimate Diet 2.0 Advanced Cyclical Dieting for Achieving Super Leanness", Lyle McDonald
Хареса ли ти статията?
Мнения по темата
fire.is.my.nature
1
15 апр 2011 16:29

В оригиналната книга ( има я безплатно в нета pdf ) са предложени и други схеми . Като цяло мнението ми е , че диетата е много добре обоснована и е много добро четиво за всеки отслабващ . Изобщо книгите на Лайл Макдонълд много добре акцентират върху по-важният момент - ЗАПАЗВАНЕТО на теглото след каквато и да е диета - именно частта , която пропуска всяко “Японско чудо” , “Зелева супа” , а дори и НВД , РБР и т.н. Лично аз не съм следвала съветите за отслабване , защото не ми се е налагало на този етап ,но си обясних предишните дългогодишни несполучливи йо-йо преживявания :)

Статията много ми хареса :) С 2 думи - който е решил да отслабва - да хвърли едно око на книгата ! :)

Иван Белев
2
15 апр 2011 23:16

Правилно ли разбрах:добре е да имаме повече от година стаж в залата;подходящ е за атлети,които искат да изчистят мазнините,т.е. не само за отслабване, но и за орелефяване-подходяща за бодибилдъри в период на чистене?

3
16 апр 2011 22:19

Владо, сигурен ли си, че процентите на Б/М/В в таблицата са верни?
Защото нито 25-30 процента въглехидрати е кето хранене, нито 15-17% е ВВД.

Veso Pervazov
4
17 апр 2011 00:23

Господин Недков, здравейте.
Поздравления за интересната и изчерпателна статия. Имам обаче определена неяснота по отношение разпределението на б/м/в в различните дни:
1 и 2 ден - ВПД при съотношение б/м/в 50-55%/20%/25-30%;
3 и 4 ден - НВД без промяна в съотношението (?);
5 и 6 ден - ВВД, а същевременно намаляване на въглехидратите до 15-17% (?) и увеличаване на белтъчините до 60-65% (?);
Благодаря предварително.

5
17 апр 2011 10:19

И аз имам въпрос за кето- дните. 25%-30% въглехидрати не са ли може би прекалено висока граница за влизане в кетоза /за един 80кг мъж, това са около 90г. въглехидрати на ден/?

Владимир Недков
6
17 апр 2011 13:39

В таблицата се е получило разместване. Процентите са разместени, ще ги корегирам до края на деня. Извинете ме за неточността.

Владимир Недков
7
17 апр 2011 19:33

Таблицата е обновена. Направих я още по-точна, вижте забележките.

Кето, 90 гр. въглехидрати за 80 килограмов мъж идват в повече при кето дни, ако приемем че има инсулинова чувствителност в нормата. Трябва да са под 0,8 гр./кг.

Веселин Первазов, Петър Савов - таблицата е обновена, а референтните граници са по-точно зададени. Имаше разместени полета. Ще забележите че с покачването на калориите процентният дял на протеините спада.

Редът на калкулацията е:
1. Определяне на граница калории за ден
2. Изчисляване на протеина в рамките на референтните граници за всеки режим по пол, после според натовареността на тренировките - тук има субективен момент. Колко точно в границите да изберете, зависи от вас.
3. Определяне на процентното отношение на калориите на протеина към зададената граница ккал/ден
4. Разпределяне на калориите между мазнини и смилаеми въглехидрати
5. Съобразяване с някои специфични критерии (горна граница мазнини/долна въглехидрати) при отделните базови диети.

Иван Белев, това е диета за напреднали атлети, със стриктен режим на хранене по калкулация. Колкото повече практически опит имаш в напасването на референтните променливи на протеините, мазнините и въглехидратите към себе си и тренировките си  имаш, толкова по-сериозен ефект ще постигнеш.

Правилното провеждане и прилагане на такъв тип калкуалции е ключов елемент за успешната подготовка при състезателите по натурален културизъм.

_sagga
8
18 апр 2011 16:43

ако искам да започна Ултимативна диета от къде да започна :)

Владимир Недков
9
19 апр 2011 16:54

UD 2.0 Не е подходяща за първи изчислен хранителен режим. Начинът, по който задаваш въпроса си, подсказва че си нов в калкулираното хранене. Насочи се към нещо по-умерено за начало.

Veso Pervazov
10
20 апр 2011 01:02

_sagga започни например така:
1. Прочети внимателно статията, после пак и пак, и пак... колкото пъти трябва...
2. Изработи си хранителен план, за помощ ползвай връзките към ВПД, НВД, ВВД и РБД;
3. Изработи си тренировъчен план;
4. Ако имаш проблеми или неясноти потърси допълнително инфо или питай в сайта.
Когато си готов с това, започни с ден 1.
Но...диетата е доста тежка и прецизна, помисли дали си готов за нещо такова.
Успех. ;)

За всеки, който проявява интерес към книгата на Лил Макдоналд, какти и за различни подходи и вариации на диетата ето линк към изданието:
http://www.spiritualmagus.nl/Fitnes/Lyle Mcdonald - The Ultimate Diet 2.0.pdf
Изключително полезна статия, поздрави.

sarfios
11
20 апр 2011 09:13

,ами ако се започне от хора с повече мазнини от препоръчителното? Защо е тази граница?

valentinik46
12
22 апр 2011 22:16

Никъде не се споменава за суплементарен план.Странна работа

Стоимен Ганджов
13
24 апр 2011 12:24

В книгата има точно разпределение на хранителните вещества по дни, както и подходящ суплементарен план и препоръчителни тренировки.

dsa
14
dsa
16 март 2012 12:30

В таблицата,при протеин,въглехидрати,мазнини има неща,които не са ми много ясни.Какво е това: КД (36-54%) ВПД (36-58%) ?
Благодаря предварително!

Ради Хаджирадев
15
7 май 2012 23:13

Страхотен материал! А и UD2 е много интересен подход като цяло. Хубаво е да може да се прочете кратичко и ясно какво представлява.

Preslav Naskov
16
25 сеп 2012 19:26

Един въпрос при ВВД дните какъв тип трябва да бъдат въглехидратите?Позвлени ли са бързи ?

Владимир Недков
17
25 сеп 2012 20:18

Да, освен ако не си свръхчувствителен и както се сещаш приемат се:
> разумно разпределени в активната част от деня ти и след тренировъчния период
> с контрол в количествата

Preslav Naskov
18
26 сеп 2012 13:12

Примерно да кажем че на мен ми се падат 560 гр. въглехидрат да ги раделя на 5х100 бавни( кафяв ориз,пълнозърнести макарони и хляб) и 60гр бързи (мед.банан)след тренировка.
А проблем ли е че тренировката ми завършва към 19:30 бързият въглехидрат дали е удачен по това време( при режим целящ боди фат под 10 % )

Ragnarous
19
19 яну 2013 14:45

Ултимативна не е ли Ultimative на англ.?

20
27 фев 2013 19:42

14 % боди фат колко време е нужно за да паднат на 7,8?

Владимир Недков
21
11 март 2013 13:44

cvetan ivanov, няма точен отговор - при всекиго различно. Забележи обаче, че диетата има обсег 30-60 дни. Не стане ли - дай пауза за известно време и задръж постигнатото.

shack
22
21 март 2013 22:13

Само не разбрах, към калорийния баланс добавя ли се коефициента на физическа активност или се определя без да се умножава по 1.55( в моя случаи) ?

23
29 окт 2013 19:05

Здравейте, първоначално не разбрах нищо от тези проценти и други.
Искам ако може някой да ми приготви някаква програма за диета с тоз УД 2.
Аз съм на 17г. 116кг. 1.90см висок и не разбирам много от тез работи.
1 месец тренирах в фитнес с обикноженна програма но сега ще си намирам някаква повече да ми помага за отслабване. Ако някой има предложение програма за фитнес да ми пиши.
И моля ви ако не ви мързи някой можели да ми приготви някаква програма за диета с УД 2.
Благодаря предварително.. :))

Лазар Радков
24
31 окт 2013 14:51

Byurhan Nurulla,

търсиш някой, който не го мързи, да свърши за теб нещо, което може да се напънеш и да свършиш сам, обаче те мързи? Правилно ли те разбрах?

Л

Бау Мяу
25
4 май 2014 17:22

Не разбирам, какво значи това в таблицата, например 55 % от нормата ? (за калориите)

Тихомир Велев
26
4 май 2014 20:02

Бау Мяу, както и в статията е отбелязано:

* - нормата е нулевият или базовият калориен баланс, т.е. калориите, за които сте изчислили, че ще поддържат теглото ви постоянно.

Бау Мяу
27
5 май 2014 14:38

Благодаря само да попитам относно диетите, например КД 36-54 % белтъци.. това пак ли е от нормата?

Тихомир Велев
28
6 май 2014 08:44

Този процент се изчислява на база приеманите калории за деня, които от своя страна се изчисляват на база нормата.

Пример:
Поддържаш теглото си на 3000 калории (нормата). В ден 1 трябва да приемаш 50% от нормата = 1500 калории.

За белтъците и КД = 40% (примерно) означава, че 40% от 1500 калории = 600 калории трябва да идват от протеин, което прави 600:4 = 150 г протеин.

29
29 окт 2014 14:23

Искам да попитам, за жени при 2000 kcal поддържане, не са ли много малко 50% за пътвите 2 дни ?

Бони Видолов
30
15 яну 2015 11:01

В ден 4 две кардио тренировки ли има? Или е станала грешка в таблицата?

Димитър Михайлов
31
15 яну 2015 11:20

Бони, грешка в таблицата беше. Благодаря ти, че ни сигнализира. :)

Бони Видолов
32
15 яну 2015 14:03

А какво мислите за приемането на креатин по време на тази диета? Как би се отразило то?

Димитър Михайлов
33
15 яну 2015 14:58

Зависи какви цели имаш пред себе си. Ако целиш отслабване и това е основният ти фокус, може би не е необходим прием на креатин.

Бони Видолов
34
18 яну 2015 11:28

Димитър Михайлов, имам нужда от малко помощ по съставянето на диетата, писал съм Ви лично съобщение и ще съм много благодарен ако ми помогнете.

35
8 юни 2015 15:40

Трябва да се пробва

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.