Палеолитна диета

Глобално течение в храненето, чиято цел е постигането на по-здравословен начин на живот

от четиво за 18 минути
Палеолитна диета

Какво трябва да направим, за да придобием здравето на палеолитните хора? Да бягаме по 15 километра дневно в търсене на плячка, да я убием собственоръчно, да я нарежем на късове и отнесем 15 километра обратно, бранейки се от хищници? Всъщност нищо от това няма да е нужно. Достатъчно е да имитираме начина им на живот - активен спорт, естествена и позната ни от палеолита храна.

Еволюцията ни е дала останалото или поне така твърди д-р Лоран Кордейн - един от най-видните защитници на концепцията.

Какво представлява палеолитната диета (ПД)?

Подобно на вегетарианството и на разделното хранене, палеолитната диета е модел на хранене, а не калорийно ограничаваща диета/хранителен режим.

Това означава, че човек може да се храни едновременно и палеолитно, и във ВМ-НВД или пък спазвайки калорийните пропорции на равномерно балансираната диета.

Палеолитната диета е известна още като диетата на каменната епоха, диета на ловеца и събирача, диета на пещерния човек.

ПД се опитва да копира начина на хранене на ранните хора, зародил се около 2,5 милиона години преди новата ера, до преди 10 000 години, когато е възникнало първичното земеделие.

Принципи и идеология

По същество ПД е изградена върху научни предположения, много от които не лежат на реална научна основа, а на антропологически теории.

Разбира се, като режим на вече 40 години, пещерната диета е обстойно изследвана и е променяна с годините.

Еволюционната медицина, която е базово направление в изучаването на произхода на заболяванията, отделя сериозно внимание на палеолитната диета. 

Основните принципи на ПД са:

 • Консумирайте само истински и естествени храни, които могат да се намерят в природата и да се консумират без значителна термична обработка.
 • Консумирайте само натурални храни, продукт на биоземеделие, за чието отглеждане не са употребявани стероиди, антибиотици, костно брашно, нитрати и генномодифицирани организми.
 • Ограничете термичната обработка до базовите процеси варене и печене.
 • Не консервирайте храната - сушете и замразявайте, респективно не консумирайте консервирана храна.
 • Не консумирайте модерни подправки, консерванти, овкусители и други продукти.

Навярно за мнозина от вас тези принципи изглеждат крайни. Тогава какво ли кара хората да променят храненето си по този модел?

Идеологични мотиви на база научни "вярвания"

Последователите на този хранителен режим най-често го приемат и прилагат въз основа на вярването, че диета, която сме спазвали до началото на неолита, за 2,5 милиона години със сигурност е оказала по-голямо влияние върху развитието ни и е по-правилна за нас хората, от режим, който спазваме едва десет хилядолетия.

Определени научни теории допълват усещането за "правилност" и бетонират вярата на палеолитните последователи.

Рационални мотиви

В модела на пещерното хранене има концепции, от които модерният човек може и трябва да се поучи, за да изгради балансирана и здравословна диета.

Извън вярванията, ПД се основава на някои неоспорими мотиви в полза на здравето.

Отхвърляйки продуктите на модерното земеделие на зърнените, бобовите култури, млечните продукти и варивата, ПД отхвърля много от токсичните продукти, които присъстват в храните от тези групи случайно или под етикетите "безвредни", "безвредни в дози, по ниски от..." и други. 

ПД изпреварва модерната диета с по-нисък калориен прием, по-ниско съдържание на омега-6 мастни киселини, които имат провъзпалително действие, нищожна консумация на сол, храни с преди всичко нисък гликемичен индекс и нисък към умерен гликемичен лоудинг.

Тези и други положителни черти на менюто са описани подробно по-долу и ще ги разясним веднага, щом отдадем дължимото внимание на историческото начало и на рационалните идеи и на вярванията.

История, пионери и прокламатори на палеолитното хранене

Историята помни поне дузина имена, допринесли за популярността на теорията за еволюционно предопределената храна, като след 1990 година застъпниците на системата рязко се увеличават.

Важно е да споменем първите три книги, раздвижили научните погледи:

 • 1975 г. - Уолтър Л. Вогетлин, "Диетата на каменната ера: Базирана на проучвания в дълбочина върху екологията и храненето на човека";
 • 1985 г. - С. Бойд Итън и Мелвин Конър, "Палеолитно хранене. Дискусия върху неговата природа и настоящо приложение";
 • 1993г. - Стефан Линдеберг, "Забележимо отсъствие на сърдечен удар и исхемична болест на сърцето в традиционен меланезийски остров: клинично проучване в Китава".

Вогетлин е гастроентеролог, който свързва палеолитното хранене с отсъствие на болести на храносмилателната система. В книгата си от 1975 г. той твърди, че хората сме "хищници" и сме оцелели благодарение на свръхбогата на протеин диета.

Най-големият контрапункт на теорията му е липсата на ензима уриказа у човешката храносмилателна система, който отговаря за свалянето нивата на пикочната киселина при хищните животни.

Бойд и Конър построяват макро и микронутриентния профил на палеолитната диета, доказвайки, че отсъствието на сложни въглехидрати в менюто или техният минимум не е бил животозастрашаващ за палеолитния човек.

Шведският лекар и учен Линдеберг постига най-значим научен принос в доказване ползите на палеолитното хранене и връзката между него и отсъствието на редица болести, характерни за модерния западен човек, много от които носят клеймото "Болести на цивилизацията". 

През последното десетилетие десетки треньори, нутриционисти и лекари по цял свят пишат книга след книга как да се отслабне и да се победи болестта Х или У благодарение на пещерната диета.

Повечето са предназначени за американския и европейските пазари. Както се досещате, научните факти бяха и са използвани като "горещ маркетинг трик" за генериране на продажби.

За нещастие, в желанието си за нови и нови сензации редица автори започнаха да украсяват реалните ползи на палеолитната диета, превръщайки я в религиозен култ. 

Като всеки култ и този ще си отиде, а фактите ще останат.

Добрите и лошите храни в палеолитната диета

За "добри" са смятани храните, които са присъствали в менюто на праотците ни от палеолита, а консумацията на "лошите" възниква след навлизане в неолита.

Последователите на ПД обвиняват лошите храни за влошаването на човешкото здраве.

Ето какви са основните различния между пещерната и модерната диета* в табличен вид.

Храна / Вещества Палеолитна диета Модерна диета
Протеини Преди всичко от постно месо, риба и яйца

Смесен произход:

по-мазни меса, яйца, сирена, риба, млечни храни, соя

Въглехидрати

Преди всичко от зеленчуци,  плодове и спорадично мед

Смесен произход от зърнени храни (ориз, житни култури, царевица), картофи, брашнени продукти, рафинирана захар
Гликемичен индекс По-скоро нисък към умерен, с изключение на меда Висок към умерен
Гликемичен лоудинг Нисък към умерен Умерен към висок
Мазнини Умерен прием Висок прием
Омега-3 : Омега -6 баланс Балансиран прием 1:1 до 1:3 Провъзпалителен прием далеч над препоръчвания 1:6. Балансът достига до 1:20
Баланс на мастните киселини Преобладават наситените Преобладават моно- и полиненаситените. Въпреки това грамажът на наситените е по-висок като гр/ден от този при ПД
Фибри Около 100 гр/ден Рядко над 20 гр./ден
Витамини и минерали Висок прием Нисък прием
Житни и зърнени култури Не са консумирани Всекидневна употреба
Животински продукти и субпродукти Около 65% от калориите в менюто Около 15% от калориите в менюто
Бобови култури Не са консумирани Честа употреба
Млечни храни, включително масло Не са консумирани Всекидневна употреба
Пресовани рафинирани растителни масла Не са консумирани Всекидневна употреба
Трансмазнини Почти не е имало източници Сравнително често се съдържат в продукти с вложени растителни мазнини
Алкохол Никакъв Около 3% от дневните калории

Модерна диета* - усреднен модел на база проучвания на храненето сред обществото в САЩ. В Европейския съюз нещата са далеч по-пъстри, но у нас в България ситуацията е почти като в САЩ.

Ефект на палеолитната диета върху здравето

Без да изпадам в подробности, ще изредя най-важното, за което има научна фактология.

Доказани ползи:

 • Палеолитната диета е по-задоволяваща апетита по отношение грам храна за калория в сравнение с популярната, препоръчвана концепция за Средиземноморската диета при хора с исхемична болест на сърцето. Навярно ще е така и при здрави мъже и жени;
 • След тримесечни изследвания е забелязано, че ПД подобрява инсулиновата чувствителност при болни от диабет 2, подобрява гликемичния контрол и намалява редица сърдечно-съдови рискови фактори в сравнение с препоръчваната класическа диета при диабет 2.
 • Намалява производството на инсулин, като увеличава инсулиновата чувствителност и намалява С-протеините, произвеждани от панкреаса.
 • Снижава кръвното налягане.

Отношения на макронутриентите

По отношение на макронутриентите диетата варира, като позволява навлизане в пропорциите на НВД, РБД и дори кетодиета. Трудността по осигуряване на въглехидрати е свързана с присъствието на големи порции плодове и зеленчуци.

Трудно е, понеже всички толерирани от ПД растителни храни рядко надвишават 20% въглехидратно съдържание и така изниква предизвикателство да се изядат количества, за да се влезе в рамките на равномерно балансираната диета.

Това не прави генерирането на 4 гр въглехидрати за килограм невъзможно, а просто по-обемна задача, която може да се реши от 2 килограма плодове и един килограм зеленчуци за 80-килограмов мъж.

И макар следенето на калории и макронутриенти да не е предмет на пещерната диета, повечето й привърженици следват популярни рецепти за съставянето на дневно меню, в което въглехидратите рядко надвишават 3 гр/кг. Това е почти същото количество протеин, което консумира средният "пещерняк" за ден.

Мазнините в месото, вътрешностите, яйцата и рибата са енергийният буфер. В дадени дни те изобилстват, поставяйки хранещия се в калориен излишък и ВМ-НВД, а в други го връщат към балансиран калориен баланс с РБД.

Недостигът им, наравно с този на въглехидратите в плодовете води до спад в калориите и навлизане в кето- и дори високобелтъчна диета. 

Проблемът с регулацията на макронутриентите е практичен, понеже в ПД единственият енергиен буфер, който може да се използва за покачване на много калории за кратко време е животинската мазнина.

Това прави режима тромав в сравнение с модерната фитнес диета, която си служи с редица инструменти. На практика палеолитната диета се явява постоянна калорийна и въглехидратна ротация за разнообразно хранещите се пещерняци.

Резултатът за трениращият днешен "пещерен човек" е сравнително постоянно тегло, умерен към нисък процент подкожни мазнини и адаптивност към разнородно натоварване. Това е доста, ако човек не следи калориите си.

Протеини - източници и присъствие в диетата

Диетата е богата на протеини с единствено животински произход. В това отношение тя се доближава до количествата белтък, консумирани в ВБД, но по-често клони към ВМ-НВД.

Дозите са 2,5 до 3 гр/кг при мъже и 2 до 2,3 гр/кг при жени. Говорим за хора с висока физическа активност и висок енергоразход.

Най-точно е да се изчислява съобразно активната маса на индивида. Различните автори се обединяват около следния процент на присъствие на протеините в общата дневна калоричност: 19 до 35%.

Въглехидрати, фибри, гликемичен индекс и лоудинг

Въглехидратите идват от зеленчуци и плодове. Тук е момента да кажем "не" на:

 • бобови храни: фасул, леща, фъстъци, грах, нахут и техните поници и кълнове;
 • сладка царевица и картофи (за картофите все още се спори);
 • житни култури, житни продукти, брашнени и тестени продукти;
 • ориз и оризови продукти, брашна и тестени продукти.

Храната трябва да е естествена и без консерванти и нитрати. Истината е, че това няма как да се случи в страните с умерени климатични зони.

Гликемичните индекси на плодовете и зеленчуците са ниски към умерени, а лоудингите им зависят от порционите.

При порции 1:2 в теглови части към протеиновите компоненти на блюдата, ПД си остава нисковъглехидратен хранителен режим.

Качването на калориите от въглехидрати изисква порции от поне 800 гр храна наведнъж за зрял 80-килограмов мъж. Всичко това подсказва, че постоянно ловуващите пещерни хора не са били много масивни.

Медът, разбира се, влиза в менюто на палеолитната диета, но той не е бил толкова често в менюто на праотците ни.

В много модерни книги за отслабване калориите се менажират чрез добавяне на животинска мас към определени рецепти, и на мед към други.

Тази практика не е наследена от палеолитните хора, а е модерен диетологичен трик за балансиране на храненето - не се оставяйте да бъдете заблудени от сладки приказки.

Похватът работи, но е на възраст всичко на всичко 20-30 години, а не на 2,5 милиона такива. Като процент от калориите на пещерняк за ден, въглехидратите са осигурявали 22 до 40%.

Мазнини

Мазнините остават основна част в менюто на палеолитната диета на нивото на протеините и въглехидратите, като често вземат връх над тях по отношение на всичките консумирани калории. Говорим за 35 до 45% от дневната енергия на пещерните хора.

10-15% от цялата енерия се е дължала на наситените мастни киселини. Не бива да ви учудва. В диета, основана на консумация на месо, месни субпродукти, риба, ракообразни и яйца преобладават наситените животински мазнини.

Отношението на мастните киселини, отговорни за производството на ейкозаноиди обаче е далеч по-балансирано и омега-3  към омега-6 рядко надхвърля 1:3 теглови части.  

Калоричност

Дневната нужда калории за 80-килограмов пещерняк в дни на лов (в онази епоха това е бил едър мъж) са варирали между 2 700 и 3 500 ккал според ежедневната му активност.

На практика такова количество енергия няма как да бъде консумирано от по-горе споменатите хранителни източници на път, понеже и плодовете, и зеленчуците съдържат малко ккал/грам, а носенето им в километри дебнене на плячка би било безумие.

Единствената закуска, която въпросните ловци са можели да си позволят, е прясно или сушено месо и ядки, както и каквото намерят по път. Това е достатъчно, но само за да се забави загубата на тегло.

В наши дни спазването на ПД без броене на калории по рецептите на хитови и популярни книги за здравословно хранене и отслабване най-често ще доведе до такова.

Причината е, че сглобяването на висококалорийни блюда по пещерната диета разчита на:

 • плодови сокове и мед;
 • ядки;
 • мазно сушено месо или мас.

Оценката ми за калоричността на палеолитната диета е умерена към ниска. Ако се занимавате със спорт, изискващ висок разход на енергия като тенис, футбол, колоездене, ски бягане, плуване, харесайте си друга система за хранене или се хранете с изчислени калории. В противен случай ще претренирате. 

Микронутриенти - витамини и минерали

Правилно изготвената палеодиета може да ви достави умерени към високи дози от всички витамини, микро и макроелементи.

Единственият риск е появата на недостиг на витамин Д. Това е витамин, който можем да синтезираме и сами, ако излагаме голяма част от кожата си на въздействието на слънчевите лъчи поне в рамките на два пъти по 30 минути седмично.

Както се досещате, на модерния човек това се случва само при труд или релаксация на открито, а на палеолитния - всеки ден.

Солеви баланс на натрия и калия

Спорна е ситуацията с приема на сол при ПД. Както дали хората в палеолита са консумирали някаква форма на натриев хлорид, така и за здравословността на дневната доза, приета с животински и растителни храни. Тя е значително по-ниска от тази на модерния човек.

Проблемът в копирането на този елемент едно към едно от пещерняците е модерната обработка на месото. Днес месните продукти се обработват с допълнително осоляване, за да задържат вода и да покачат цената си за килограм.

Това прави неконсумирането на натриевата сол от поддръжници на ПД точно на място. В противен случай свръхконсумацията на осолено месо и допълнителното осоляване води до поява на сърдечно-съдови проблеми.

Киселинно-алкален баланс

Палеодиетата е прокиселинна диета. Липсата на достатъчни количества калций в менюто представлява потенциален риск от поява на болести, свързани с калциев недостиг: остеопороза, бъбречни камъни, бъбречна недостатъчност, мускулна слабост и загуба на мускулатура. Жените са в пъти по-застрашени, заради по-високата им нужда от калций.

Други биоактивни компоненти

ПГ се понася отлично от хора, страдащи от глутенова или лактозна непоносимост. Подходяща е и за хора с алергии към млечни и бобови храни.

Отслабва ли се от палеолитната диета? Ще ви направи ли тя силни и активни като палеолитен мъж/жена?

По-скоро да, макар да няма твърди гаранции за това. Гаранциите за загуба на тегло са две:

 • Калориен баланс;
 • Умерена към висока физическа активност.

Хората, при които палеолитната диета дава най-добри резултати са активно трениращи и с добра хранителна култура, които лесно се ориентират в това какво количество калории на ден да консумират, дори и да не броят калориите.

Системното хранене и тренировки тук всъщност правят повече от самата идеология, понеже същите ефекти могат да бъдат постигнати и с много други методики на хранене.

Ниската средна калоричност на диетата в сравнение с други методики на хранене благоприятства понижаването на подкожни мазнини дори и при липса на калориен контрол.

Дори така, ПГ осигурява само едната гаранция - калорийната рестрикция. Без наличие на спорт или активен разход на енергия не разчитайте на сериозна промяна в теглото си.

Базира ли се палеолитната диета на актуална научна фактология?

Тук разглеждаме два въпроса. Първият е базира ли се теорията на реална антропологична фактология как се е хранел палеолитният човек? А отговорът е: по-скоро не.

Вторият въпрос е дали този метод на хранене има задоволителна биомедицинска основа, за да се препоръчва. За щастие отговорът е положителен.

Моят коментар е, че системата е допринесла много и има бъдеще, но не и в текущо опростения вид в стил "Яж това, не яж онова и ще си здрав."

Най-добрата палеолитна диета е балансираната такава, а това може да гарантира само специалист. Ако сте се спрели на тази методика на хранене, потърсете помощ в началото. Купуването на книга не помага достатъчно.

С какъв тип тренировки да комбинирате или да не комбинирате палеолитната диета?

Можете да комбинирате палеолитния тип хранене с всякакви тренировъчни схеми, ако следите калорийния си баланс и баланса на макронутриентите в храната.

В противен случай избягвайте спортове, в които натоварването с интензивност, достатъчна да ви държи потни, прескача границата от час до час и десет минути на ден. 

В статията са използвани източници - виж списъка.

 • "High-Protein Weight Loss Diets and Purported Adverse Effects: Where is the Evidence?", Manninen AH, Journal of the International Society of Sports Nutrition 2004, 1:45-51 (10 May 2004)
 • "A Paleolithic diet confers higher insulin sensitivity, lower C-reactive protein and lower blood pressure than a cereal-based diet in domestic pigs",  Jönsson T, Ahrén B, Pacini G, Sundler F, Wierup N, Steen S, Sjöberg T, Ugander M, Frostegård J, Göransson L, Lindeberg S Nutrition & Metabolism 2006, 3:39 (2 November 2006)
 • "Beneficial effects of a Paleolithic diet on cardiovascular risk factors in type 2 diabetes: a randomized cross-over pilot study", Jönsson T, Granfeldt Y, Ahrén B, Branell UC, Pålsson G, Hansson A, Söderström M, Lindeberg S Cardiovascular Diabetology 2009, 8:35 (16 July 2009)
 • "A paleolithic diet is more satiating per calorie than a mediterranean-like diet in individuals with ischemic heart disease", Jönsson T, Granfeldt Y, Erlanson-Albertsson C, Ahrén B, Lindeberg S Nutrition & Metabolism 2010, 7:85 (30 November 2010)
 • wikipedia.org
 • paleodiet.com
Хареса ли ти статията?
Мнения по темата
1
2 май 2011 16:30

Благодаря за хубавата статия,но простете ми невежеството - искам да попитам нещо.Защо никой от гореспоменатите имена не посочва по колко години са живяли хората през палеолита,след като не са боледували както ние сега? Ако някой може да ми каже ще му бъда безкрайно благодарна.Приятна вечер желая.

Живко Богданов
2
2 май 2011 23:08

Мноооого хубава темичка, браво! :-)
От много време очаквах нещо такова, т.е. някакво сравнение на начинът на живот и хранене на хората, които са живели преди милиони години и нас, но не знаех, че съществува такава диета. Аз се чудя млякото дали не е влизало в диетата, просто като чисто мляко (чисто, както всички продукти от нея). Дали някой има идея за това?
Другият ми въпрос е дали месото е ядено предимно сурово или е минавало по-често през термична обработка? (най-вероятно печено, нали)
Тва са моите въпросчета, които си ги задавам честичко. Ако някой има отговор или предположение по теза, нека изкаже мнение. ;-)

3
4 май 2011 07:39

E_S_N,ами не съм съвсем съгласна с теб,щото от инфото,което прочетох за палеолея хората са живяли по около 30-35год.И за това си зададох въпроса:защо аджеба след като се хранили толкова здравословно и не е съществувал днешния стрес и манджички и транс мазнини са умирали толкова рано.Но,за съжаление никой не ми отговори.Бъдете здрави всички.

4
5 май 2011 17:52

Ами, живеели са толкова малко поради мноого причини: липса на антибиотици,сапун за ръце, ТЕЦ, врата с ключ да държи враговете отвън и т.н.
Факт е, че не са страдали от диабет и сърдечносъдови заболявания, които са едни от най-разпространените заболявания днес.
Аз лично се храня по този начин/или по скоро се доближавам, поради трудността да намирам чиста храна/ от известно време, и засега виждам единствено ползи.
За млякото съм срещала по разни палео-форуми, че консумират в ограничено количество непастьоризирано био мляко.
Масло също, но го пречистват/нещо подобно на ГХИ, но преди да добие аромата на орехи/. Егати обяснението...

Solomon Kane
5
9 май 2011 20:03

Както ви е написал автора - това е просто модел на хранене, основан на предположения. Палеолита е най-ранният, най-дългият и най-неясният период от човешката история - самото название е обобщаващо и много трудно за отграничение. От ранният палеолит (преди около 200-100 хиляди години) имаме много малко находки -  примитивни каменни сечива основно; засега не са намирани костни останки от живелите по това време хора или други следи от техния живот. От средния палеолит (преди около 100 000 – 40 000 г.) имаме находки от остриета от кремъчни оръжия, кости от диви животни, пепел от огнища (вкл. някои от тях в България, напр. в пещерата Бачо Киро). От късния палеолит имаме вече доста находки, вкл. кости и сечива. Затова и авторите обикновено имат пред вид по-скоро късния неолит, когато теоритезират относно диетата на пещерните хора.

Както и да се храни и да спортува човек, няма как да се доближи до физиката на хората от средния и късния палеолит. Те са били с по-плътни кости и с по-масивни мускули от съвременните хора. Представете си хора високи около 1.75-1.80, с крака на футболист и торс на борец - това е бил нормалния стандарт.

didatzeni : нормалната продължителност на живота през по-голямата част от познатата ни история е всъщност наполовина на съвременната. Виж. http://www.beyondveg.com/nicholson-w/angel-1984/angel-1984-1a.shtml. Да надживееш репродуктивна възраст си е било рядко постижение както през Палеолита, така и в Средновековието, че и в по-ново време.

6
9 май 2011 21:09

Solomon Kane,благодаря за интереса Ви към моя въпрос.Темата,която предлагате съм я чела - за това и зададох въпроса.Бъдете здрави.

Solomon Kane
7
16 май 2011 17:21

didatzeni в такъв случай отговора на въпроса ти е елементарен: хората в палеолита са се хранили здравословно, когато е имало с какво, а това е ставало далеч по-рядко отколкото можем да си представим. Да не говорим че не са били и на върха на хранителната пирамида.

8
16 май 2011 18:09

Solomon Kane,елементарен ми е въпроса,но и елементарни отговори получих.В предишният си пост писах,че този линк,дето сте пуснали е четен-т.е нищо ново не казвате.А на толкова елементарният ми въпрос така и никой не даде стойностен отговор.Sorry.

Владимир Недков
9
16 май 2011 20:53

Didatzeni, въпросът ти е насочен към създателите на режима нали? Или е персонален към мен, понеже ако е към прокламаторите на диетата - най-добре им пиши лично. В bb-team.org започнах да публикувам неутрално резюмета на различни популярни системи за хранене. С това ги представям на читателите и анализирам без да им внушавам едно или друго.

Ако пък си наясно с отговора на въпросът си, както няколко пъти намекна - за какво всъщност пишеш? Да ни покажеш, че нищо ново не сме казали? Къде точно твърдим това? Целим широк спектър, изчерпателност и научна достоверност.

Не ми е ясна концепцията ти за участие в дискусията. Сподели какво целиш?

Solomon Kane
10
16 май 2011 21:44

Нормално. Човек когато търси обстоен, стойностен и задълбочен отговор би трябвало да положи повече усилие и да не чака наготово, а да попрoчете някоя и друга книга. Аз лично бих препоръчал няколко: Man the Hunted: Primates, Predators, and Human Evolution; Understanding Human Evolution на Frank Poirier; Human Diet: Its Origin and Evolution на Peter Ungar

Владимир8507
11
17 май 2011 15:36

Поздравления за адаша, че си е направил труда да напише статията, но мнението ми за тази диета е само едно: Бих започнал да я спазвам, само ако започна да живея като неандерталец. Тоест - целия ми живот да се върти единствено около набавянето на храна и размножаването.

Кристиян Дончев
12
20 ное 2011 01:18

Чел съм на доста места, включително и тук в ББ-тийм, май във форума, че човекът не е създаден да тича по 15км на ден (например), че това не е нормално за човек, и затова ако искаш да добавиш кардио към тренировките си, то спринтовете трябва да са например 70%, а джогинга да е 30% .А в тази статия пише, че е било нормално да се тича много по това време.
Може ли някой да ми разясни нещата? Чета по този въпрос, но навсяъде има противоречиви мнения.

Владимир Недков
13
20 ное 2011 11:43

Кристиян Дончев, няма единомислие по този въпрос в света на биологията, антропологията и медицината. Имало е хора, които са тичали за храната си и такива, които са я ловели от засада. Най-добре подбери така натоварването си, че да пасва на предизвикателствата на съвременния живот, вместо да търсиш опора в изчезналият бит и биологията.

Пример: Градският транспорт стачкува, улиците са задръстени. Живееш на 10 км от работното си място. Ще тичаш спринт-крос за 30 минути, ще направиш крос за 40 минути или ще се разходиш за 90 минути? Ти избери. Но после трябва и да се върнеш пеша.

Пример: Пуснали са био пилешко месо за 5 лв/кг. Промоционално са 30 кг. Живееш на 500 м. от магазина. По-добре спринтирай!

Кристиян Дончев
14
9 дек 2011 23:14

Good point.

Stefan Gergov
15
20 яну 2012 01:33

Хубави примери, Владо!!! Поразсмяха ме хах.

Dimitar Kazakov
16
6 фев 2012 00:44

Наскоро се захванах с палео диетата и мога да кажа, че дава прекрасни резултати :) Никога досега не съм имал възможност да стопя толкова мазнини без особено усилие. Занимавам се с кросфит тренировки и мисля, че идеално пасва на режима ми. И въпреки това се натъквам на много противоречиви мнения в интернет. И тук съм на мнение, че човек в действителност вярва на това, на което иска да повярва! Ако мислите, че си струва захващайте се и спрете да се ровите из нета или поне преценете дали е за вас или не. Ако сте на станата на отричащите я, супер:) Всеки си има право на мнение!

Irina Antonova
17
7 апр 2012 21:26

Напълно съм съгласна с Dimitar Kazakov. Човек трябва да опита и да прецени. Аз съм вече 2 години на този режим и се чувствам много добре, а мъжът ми отслабна около 10 кг и то без да си налага някакви ограничения в количеството на храната. Съвременните храни, в които са добавени всякакви изкуствени съставки разболяват тялото, побъркват сетивата - човек е способен да се натъпче с огромно количество калории и пак да не се нахрани.

Biliana Sirakova
18
24 юли 2012 21:47

В палеолитния режим на хранене има различни течения. Някои като Крис Кресър не са против млякото (http://chriskresser.com/).  Много така наречени палео експерти смятат, че киселото мляко, кефира и маслото също трябва да са част от режима. Препоръчвам ви блоговете на Марк Сисън http://www.marksdailyapple.com/#axzz21ZSkib2v, Роб (http://robbwolf.com/) и (Крис http://chriskresser.com/). 

Bojidar Jeliaskoff
19
25 юли 2012 17:25

Някой може ли да сподели няколко примерни палеолитни диети?

Victor Kovachev
20
1 авг 2012 13:23

http://paleodietlifestyle.com/
Това е един от добрите “палео” сайтове. Има много информация и идеи. Разбира се и там има комерсиален мотив да продават книгата с рецептите, но останалата информация е доста полезна. А ако някой иска малко по-добре да разбере как работи човешкият организъм и да си обясни защо е хубав този вид хранене може да изгледа(няколко пъти) тази много добра лекция:
http://www.youtube.com/watch?v=2PdJFbjWHEU&list=PLEC5FCD564DC62846&index=0&feature=plcp

Vessi-barabesi
21
18 сеп 2012 15:36

Бих искала да попитам какво ще рече ” спорадично ” мед ?

Vessi-barabesi
22
28 ное 2012 11:16

Намерих отговора на горния си въпрос :)
Искам да споделя, че от извесно време се старая да се храня палео, и намирам само ползи от това. Единственото нещо, което вкл. в менюто си а е извън Палеото, е сиренето и то в умерени количества въпреки, че някой от палео експертите го включват в режима.
За мен и семейството ми ПД е начин да поддържаме добро здраве и тяло.

23
3 март 2013 20:23

Страхотна статия. Поздравление и благодарности за труда.

24
9 юли 2013 17:49

Здравейте,
от два месеца се придържам към палео храненето и съм повече от доволен.
Деня ми преминава в по-голямата си част в офис, за това се стремя да компенсирам със силни тренировки с къса продължителност и висока интензивност. Занимавам се активно с бойни спортове, тренирам предимно с пудовки, българска торба и собствено тегло и мога да кажа, че палеото е нещото за активния атлет. Подобрих силата си (видимо), издръжливостта и кондицията си като цяло. Тялото ми се стегна и свалих около 5кг без кардио или каквито и да е лишения. Държа да кажа, че съм имал издънки и съм си позволявал една или две бири и малко сладко. И въпреки това, съм много щастлив от постигнатото.
Наскоро си направих снимки от началото на режима и в момента, искам да изкарам още 1 месец и да направя още и тогава ще ги кача.  Но наистина, ако сте спортисти, които целите здраве, функционалност, сила и хармонично тяло - това е нещото.
Бих казал, че режима не става за покачване на маса, заради ограничения прием на въглехидрати (аз лично не мога да изям повече от килограм плодове и зеленчуци на ден). Храненето ми включва сурови ядки (кашу, бадеми), плодове като банани, ябълки, боровинки, малини (може и сушени), мед (по някога по-повече от нормалното :D ), пресни зеленчуци и около килограм месо и то не всеки ден, имал съм и дни без месо.
Това, което ми направи впечатление, освен силата, която получих, е, че кожата ми се изчисти, отслабнах, имах повече настроение и либидото ми се вдигна.
Моя съвет е за хората, които са решили да го пробват е да внимават с приема на сол, защото аз го ограничих до близо до 0 и в жегата, това ми изигра лош номер. Също така и захарта, не ограничавайте отведнъж приема само до плодова захар.
Това е от от мен, надявам се да съм ви дал това последно побутване и да пробвате нещо ново за себе си :)
Поздрави!

25
5 сеп 2013 17:56

Първо, моля, научете най-накрая, че на български протеини се превежда като белтъчини или белтъци.
Второ, хората през палеолита не са живели 30 години, това е мит. Съвременните племена, които се изхранват с лов и събирачество, живеят до 70-80 години. Също така тъй като жените имат по-малко телесни мазнини, първата им менструация (менархе) е някъде на 16-17-18 години и първото си дете раждат на 19-20, така че няма как да са живели до 30 години и да са успели да се възпроизведат и да не изчезнат като вид.
Въпросът е, че когато се анализират костите, не може да се разбере точно на колко години е човек, може със сигурност просто да се каже, че е над 30, но дали е на 31 или 105, не може да се определи със сигурност.
Ако знаете английски, ето ви един много добър блог, авторът чете и анализира научни изследвания, също така работи с хора, така че това, което споделя, не са празни приказки.
http://chriskresser.com/
Друг хубав блог, в който се набляга и на други елементи от начина на живот на предците ни (например авторът говори за ползите от постоянния физически контакт между майката и бебето, ползата от играта и забавлението и т.н.), е този:
http://www.marksdailyapple.com/
Голям мит е, че т.нар. диваци са водели много тежък и труден живот. Прекарвали са не повече от 15-20 часа на седмица в “работа” и през останалото време са си гледали кефа, така да се каже. С неолита и цивилизацията идва тежкият труд. Също така от хранене, което е било богато на хранителни вещества (зеленчуци, месо, насекоми, плодове), се преминава на хранене, бедно на микроелементи и витамини, но осигуряващо калориите колкото да не умреш от глад (зърнени култури). С идването на неолита здравето рязко се влошава, хората стават по-ниски, с много по-лоши зъби и слаби кости (това е явно от намерените скелети). Съвременните “диваци” са много по-здрави от нас. Здравето на ескимосите рязко се влошава например, когато вместо техните си традиционни ястия започват да ядат “модерно”. Появяват се всички болести на цивилизацията, непознати дотогава там. Ето ви линк:
http://www.popline.org/node/487887
Та вие си преценете дали да ядете палео или не.
Виждам, че тук хората са доста по-разумни отколкото на други места в интернет, затова мисля, че ще има полза да споделя.
А, и още нещо важно, вероятно много от вас не са чували за връзката между храненето и кожата. Но има такава, при това доказано с многобройни изследвания. Има и много сериозна връзка между здравето на червата и кожата (gut-skin connection), а вярвате или не, има и двупосочна връзка между здравето на червата и ПСИХИЧНОТО здраве (gut-brain connection). Така че палео диетата ще ви помогне и с депресията ви (а има и доказана връзка между чревната флора на майката по време на бременността и здравето, включително и психическото, на децата, а при аутизма връзката с храненето е особено силна).
Ако поне един човек прочете това и се разтърси по-подробно по тези въпроси, ще съм доволна, че съм помогнала.

26
2 май 2016 20:08

Poki Doki мн ми помогна твоя пост,и не само той.Благодаря за споделения опит.Мисля да започна тази диета.Имам витилиго ,да видим ще помогне ли :)

27
3 май 2016 11:22

Хаха, дори не помнех, че имам коментар от преди 3 години :) Даже сега започнах нисковъглехидратна диета да сваля 2 кг. Леко са ми се променили възгледите оттогава насам, палео е здравословна диета, просто на моменти малко прекаляват. Сега смятам ето този сайт за добър https://authoritynutrition.com/.  Не знам каква диета помага за витилиго честно казано. Аз имах акне и сега кожата ми е чиста, но не знам дали витилигото ще се подобри. Пробвай!

Plamen Boichev
28
27 авг 2016 19:09

Здравейте искам да попитам за хранителен режим с който да сваля до 10 килограма като съм 90 кг. А съм висок 180 см. Благодаря предварително

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.