Бъбреци и отделителна система

Анатомия, функции, проблеми и превенция

от четиво за 12 минути
Бъбреци и отделителна система

В ежедневието си с фитнеса често приемаме хранителни добавки, концентрирани храни, правим специфични диети, опитваме са да отслабнем или да качим килограми. Това, което най-често забравяме и пренебрегваме, е отделителната система.

Отделителната система на човека се състои от състои се от 2 бъбрека, 2 пикочопровода, пикочен мехур и пикочен канал. Основни отделителни органи обаче са бъбреците.

И макар че като отделителни органи могат да се определят и кожата, дебелото черво, черният дроб, белите дробове, млечните и слюнните жлези, те не се отнасят към отделителната система.

Как работи отделителната система?

Тялото ни приема хранителни вещества и ги използва, за да поддържа телесните си функции, а след като си набави нужното от храната, в кръвта и дебелото черво остават отпадни продукти.

Отделителната система извежда от кръвта отпадните продукти чрез т.нар. урея. Уреята се пренася с кръвния поток до бъбреците, които я извеждат от кръвта.

От бъбреците урината преминава надолу по две тънки тръбички/уретери или пикочопроводи/ до пикочния мехур, от който посредством пикочния канал бива изхвърлена от организма. 

Тъй като идеята на настоящата статия не е провеждане на курс по медицина, може да се каже, че в най-общи линии бъбрекът е орган, чрез който се елиминират крайните продукти от обмяната на веществата и се регулира постоянството на вътрешната течна среда на организма.

Преди всичко бъбреците отделят урината, с която се отстраняват от организма крайни продукти от белтъчната обмяна, чужди вещества, секретирани ненужни вещества и др.

Интересно е да се знае, че минималното количество урина, което човешкият организъм трябва да отделя за денонощие е около 400-500 мл, а стандартното количеството е между 1-1.5 литра.

Когато това количество е по-малко, в общия случай  в организма се задържат отровни вещества и са налице здравословни проблеми.

Важно е да се отбележи, че белтък в урината не следва да се установява, освен ако няма увреждане на бъбреците.

Съществуват обаче и варианти със задържане на вода и токсини, свързани например с проблем с черния дроб, но диагностиката е работа на лекар.

Бъбреците се определят и като органи с вътрешна секреция, защото в тях се произвеждат няколко групи хормони, важни за функционирането на организма като цяло. Те са богато кръвоснабдени и са с особена важност за приспособяемостта на организма в различни физиологични условия.

Бъбреците имат роля при секретиране на хормони, важни за поддържане на кръвното ни налягане в норма, за производството на червени кръвни телца и други.

В основата на бъбречните функции лежат три процеса – филтрация, резорбция и секреция.

Филтрация

Филтрационната повърхност на двата човешки бъбрека е около 1.5-2 кв.м.

Филтрацията е процес на филтриране на кръвта, преминаваща през капилярната мрежа на бъбреците и образуването на т.нар. първична урина или ултрафилтрат – средно по 120 мл/мин., от който при нормални условия се отделя приблизително 1 мл/мин крайна урина.

Резорбция

При сравняване състава на първичната и крайната урина са налице съществени разлики. Те се получават в резултат на другите два процеса на бъбречната дейност – резорбция и секреция.

Процесът, при който ултрафилтратът е подложен на обратна резорбция се нарича реабсорбция. Това, което реално се случва, е преминаване от ултрафилтрата обратно в общото кръвообращение на вода, глюкоза, аминокиселини, соли и други, необходими на организма вещества.

Секреция

Секрецията от своя страна е процес, при който активно се отделят и секретират вещества, които се примесват с урината, за да бъдат изхвърлени от организма.

Колко дълго можем да задържаме урината и какви опасности крие това?

Пикочният мехур е кух мускулест орган с форма на балон с резервоарна функция, който задържа урината, докато не бъде изхвърлена от организма.

Когато в пикочния мехур е събрана около 250-300 мл урина, вече са налице първите позиви. Мехурът ни е способен за известно време да задържа урина благодарение на силно разтегливата си мускулна обвивка.

Тъй като урината и вредните вещества, съдържащи се в нея, е невъзможно да се всмукват обратно в кръвта през стената на пикочния мехур, когато пикочният мехур е много пълен и стените му не могат да издържат на натиска, урината под налягане се покачва нагоре по пикочопроводите.

Задържането на урина в пикочния мехур не е съвсем безопасно и води до редица неприятности - развитие на възпалителни процеси в пикочния мехур, инфекция в бъбреците, повишен риск от образуване на камъни както в пикочния мехур, така и в бъбреците.

При увреждане на бъбреците рискът от възникване на нарушения във функционирането на сърдечно-съдовата система е реален. Затова не си правете експерименти със собствената си издръжливост в тази насока, а се отзовавайте на естествените си потребности.

Какви проблеми с бъбреците може да има?

Проблемите в отделителната система могат да бъдат породени от различни фактори - напредване на възрастта, заболяване, травма, др.

Всички сме чували за цистит, пиелонефрит, подагра, камъни в бъбреците, смъкнат бъбрек, бъбречна недостатъчност и т.н.

Често проблеми с бъбреците и с отделителната система възникват в резултат на начина ни на живот и режима ни на хранене. Може да ви се стори банално, но и за бъбреците си има разрешени и забранени храни.

И тук, както при повечето болести варианти за лечение има много – традиционна медицина, народолечение, превантивна намеса чрез изграждане на правилни хранителни навици и физическа активност.

Храната като фактор

Нека помогнем на бъбреците в осъществяване на регулаторните им функции в нашия организъм, за да се отърваваме по-лесно от токсините и непотребните ни вещества.

За съжаление културистичното, а и спортно ориентираното хранене често страда от излишък на кетони, пресищане с белтъчини.

При някои хора нещата отиват и по-далеч - използване на помощни средства като стероиди и амфетамини може да повлияе на бъбреците.

Най-грубо казано, храната и напитките, които приемаме, влияят на бъбреците по следните начини:

  • директно ги интоксикират и увреждат - например алкохолът;
  • променят пропускливостта им и нарушават силово нормалния им обмен - диуретици и сол са най-често срещаните врагове тук. Внимавайте, това е характерният проблем и при много фитнес храни и добавки, всъщност твърде много неща във фитнеса са с насоченост задържане или изхвърляне на вода;
  • скрито и бавно ги претоварват или създават условия за захабяването и нараняването им; проблеми, отложени във времето. За съжаление това е най-честият и коварен случай, типичен пример за който можем да дадем дори с нефилтрираната вода, която с времето отлага камъни.

Профилактично и лечебно хранене при бъбречни проблеми

При заболявания на бъбреците се препоръчват следните храни и напитки: безсолен хляб, леки супи - примерно зеленчукови, нетлъсто месо - птици, риба, макаронени изделия, зеленчуци, извара, яйца. Яйцата, обаче, в ограничено количество - не повече от 1-2 дневно.

От млечните продукти се препоръчват прясно и кисело мляко, сметана, извара. От мазнините - несолено краве масло и растителни масла.

Десертите да са основно плодови, желета, конфитюр, мед. Напитките да включват слаб чай, мляко, напитки с мед и лимон.

Много полезна за бъбреците е динята, която обаче е сезонен плод и затова трябва да се възползваме от наличието й през лятото.

Категорично неблагоприятни за бъбреците са пикантните подправки, тлъстото месо - гъски, патици, колбаси, консерви, пушените и солените продукти, морската риба, бобовите храни (грах, фасул, соя), киселец, спанак, репички, аспержи, гъби, лук, чесън, магданоз, пипер, горчица, какао, шоколад, натурално кафе, сладкиши с крем и алкохол.

За да се щадят бъбреците и пикочните пътища се препоръчва ежедневна употреба на минимум два литра течности, ако липсват противопоказания за такова натоварване.

Естествено, ако имате сериозни смущения във функционирането на бъбреците и способността на отделителната ви система да произвежда и отделя урина, едно такова водно "снабдяване" ще се окаже вредно за вас – заддържане на вода, покачване на теглото и кръвното налягане и т.н.

Ще ви облекчи промяна в начина на хранене и нормализиране обмяната на веществата чрез преминаване към природосъобразна диета: млечно-растителна храна с повече плодове и зеленчуци, храна без прекомерна употреба на свинско, говеждо, агнешко и консервирани меса и риби.

Изключването на люти подправки, алкохол, тютюн, кафе е добър начин за съдействие работата на отделителната система.

Готварската сол - врагът на нашата маса

Диетолозите са категорични по отношение на солта. Тя е абсолютно необходима на човешкия организъм, в противен случай обмяната на веществата ни няма да протича нормално. Въпросът обаче е в количеството.

Полезната консумация на сол е не повече от 3-5 грама за денонощие. Бъбреците не понасят люто и солено.

Да се откажем от солта е трудно и на практика невъзможно, понеже тя е в хляба, колбасите, сиренето и т. н., но да съобразим количествата, които използваме, е изцяло в кръга на собствените ни възможности.

Натрият е част от солта. Той е минерал, нужен ни в много ограничени количества за водния баланс на организма. Съдържа се естествено в много храни, но често се добавя в храната за допълнително овкусяване или като консервант.

В резултат на завишената употреба на сол в организма се задържа вода, а в зависмост от степента на проблема може да възникнат последващи здравословни смущения и проблеми.

Доказано е, че намаленият прием на сол при хора с бъбречно заболяване води до забавяне развитието на болестта.

Комбинацията от фосфор и калций играе важна роля в изграждането на костите и поддържане на нервите и мускулите в работно състояние. За целта те трябва да присъстват в кръвта в определено съотношение помежду си.

Обикновено бъбреците са отговорни за отделянето на излишния фосфор, приет с храната. Когато бъбреците не функционират правилно, съдържанието на фосфор в кръвта се увеличава до нездравословно състояние.

Друг необходим за поддържане на мускулния ни тонус минерал е калият. Рядко се случва да не си набавим достатъчно калий с храната, тъй като се съдържа в маса храни, а излишъкът от него се отделя с урината.

Калият е уникален, тъй като натрупването му в кръвта обикновено се случва без някакви забележими предупредителни сигнали, но пък завишеното му съдържание може да накара сърцето да бие неравномерно и в някои случаи дори да спре.

Напредналите културисти, както знаете, използват точно тази зависимост - обезводняване чрез "калиево-натриева помпа". Тя е ефективна за външния вид, но за организма има силата на ядрено оръжие. Всъщност тя удря далеч не само бъбреците, но дори нарушава пропускливостта на клетъчно ниво и изобщо не е играчка.

Интересно е положението и с протеините. Те са необходими на организма за растеж, развитие и въстановяване и определено са важен елемент от ежедневната ни храна.

Важно е обаче от какви храни си доставяме протеини и в какви количества, особено при проблеми с бъбреците и отделителната система, заради отпадните съставки при разграждането им.

Пренасищането с някои протеини (особено с източник червеното месо) влияе зле върху обмяната на веществата, затруднява работата на бъбреците и увеличава количеството на токсините в организма.

Спираме с изброяването, тъй като целта е просто да покажем важността на правилното и безпроблемно функциониране на отделителната система за целия организъм.

В общия случай може и трябва да похапваме всичко. Вредните храни няма да ни навредят, ако съставляват само 20% от менюто ни.

В крайна сметка ние сами носим отговорност за хранителния си режим и ежедневните ни навици.

В заключение малко фактология

Всеки бъбрек е с дължина около 12 см, широк е около 6 см и дебел около 3 см. Левият бъбрек е по-дълъг и по-тесен. Двата бъбрека заедно тежат около 300 гр, но левият е малко по-голям от десния.

На много продукти е отбелязано съдържанието на натрий. За да разберем съдържанието на сол в тази храна, трябва да умножим натрия по 2,5.

Въпреки че двата бъбрека работят заедно, хората могат да водят нормален и здравословен живот и само с един бъбрек. Някои хора дори се раждат само с един бъбрек.

При отстраняване на единия бъбрек другият се разширява в рамките на няколко месеца, за да поеме ролята за цялостното филтриране на кръвта.

Тренирайте, хранете се, управлявайте организма си, но мислете и за времето, което ви предстои. Защото не си струва краткосрочно да повишите качеството си на живот, за да си навлечете дългосрочни проблеми.

В статията са използвани източници - виж списъка.

  • isul.eu
  • msl1.mit.edu
  • Кратък курс по физиология на човека, проф. д-р Тошо Гоцев, София, 1965
  • Физиология, проф. Начо Начев, Пенчев, Николова, Димитров, Даскалов, Пирьова; София, 1985, 1989
Хареса ли ти статията?
Статията написа Стефан Симеонов
Модератор на форума и BB-Team автор от 2005 г. С интерес в сферата на медицината и физиологията. С опит в спортове като езда, фехтовка, някои бойни спортове и др., но постоянната му любов си остава фитнесът, силовите спортове и всичко свързано с тях. Привърженик на балансираните режими, противник на крайностите, освен когато не е наложително.
Мнения по темата
Jewelz
1
15 ное 2011 15:30

Прекрасна и много образователна статия.
Благодаря много, със сигурност ще е от полза!

2
dalaididolama
15 ное 2011 17:50

моля , кажете дали малки количества лют пипер ( натурален ) - е вреден за бъбреците или черния дроб

3
теди
15 ное 2011 18:53

Употребата на животинска храна създава кисилинна среда в организма,която води до разрушаване на клетките,унищожаване на калцият.Това води до заболявания на костите и много други.Соята е заместител на месото,има всичко необходимо за да ви поддържа в добра форма.Тя е алкална храна.

Габриел Димитров
4
15 ное 2011 20:34

“Соята е заместител на месото,има всичко необходимо за да ви поддържа в добра форма.”, включително и фитоестрогени :-) Да не говорим, че в повече от случаите е класически ГМО.

Лазар Радков
5
16 ное 2011 08:32

В случай, че възникне спор на тема “киселинни и алкални храни”, нека коментират само хора, които са мерили pH-то на организма си докато са консумирали различни и храни и имат действителна представа кое как се отразява на тялото, а не просто да са чели книжки и популярни статии из Интернет.

Благодаря

Sarfaa
6
18 ное 2011 10:15

Имам един леко странен въпрос. Кое натоварва по-малко бъбреците - чистите аминокиселини или протеиновата пудра?

Simeon Velkov
7
29 юни 2012 23:08

Всички аминоКИСЕЛИНИ вкисляват тялото и отнемат калция. Просто при месоядите приема на протеини е по-голям, а от там и вредата върху бъбреците и тялото им.

8
10 юли 2012 21:01

Аз затова си пия редовно Алое вера - чисти идеално, премахва възпаления и инфекции, заздравява... А през зимата няма, хрема, грип, простуди...

Sarfaa
9
11 дек 2012 17:55

До @Simeon Velkov http://ajcn.nutrition.org/content/75/4/609.long
Не заблуждавай другите, ако не си абсолютно сигурен!

Jeko Jekov
10
16 фев 2014 15:25

Здравейте! В равна Добруджа има едни човек който прави чудеса за болните от бъбреци! Прави отвара която се пие 5-10 дни и забравяте за болните си бъбреци! Разни билки са но но не си казва тайната все още. Лично аз съм боледувал някога и съм много доволен от този прословут чай които прави този човек! Много мои познати също са доволни. Който не е от Добрич може да си поръча билките и да му ги изпрати с куриер или по пощата струват по 15 лв ама евала на човека,лекува като луд! Чак от Румъния идват при него да си купят от билките.Който иска повече инфо може да ми пише в скайп: joraio

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.