Шуслерови соли

Какво представляват и има ли полза от тях?

от четиво за 15 минути
Шуслерови соли

Живеем в динамично време, в което вредните фактори са в пъти повече от това, което един организъм може да понесе. Все по-често балансът в клетките се нарушава, а резултатите, за съжаление, са достатъчно красноречиви. В замяна обаче редица хранителни добавки завлядяват доста успешно медийното пространство.

Може ли да кажем, че солите на д-р Шуслер са именно такива или техният прием наистина може да подобри значително функционирането на нашия организъм, осигурявайки му добра превенция срещу различни болестни състояния?

Кой е д-р Шуслер?

Дейността на д-р Шуслер се фокусира върху изучаването на минералните соли и микроелементите. В резултат на дългогодишни изследвания (над 50 години) той успява да отдели и изследва дванадесет минерални соли, които според представите му са с изключително значение за нормалното функциониране на човешкото тяло.

Според историческите данни, д-р Вилхелм Хенрих Шуслер е роден на 21 август 1821 г. в Германия и умира на 30 март 1898 г. близо до Олденбург, където прекарва голяма част от живота си.

Получава своето образование в едни от най-известните школи по онова време в Париж, Берлин, Гисен и Прага, като в Гисен успява да защити и докторска степен по медицина.

Кои са 12-те соли на д-р Шуслер

 • 1. Calcium fluoratum (Калциев флорат)
 • 2. Calcium phosphoricum (Калциев фосфат)
 • 3. Ferrum phosphoricum (Железен фосфат)
 • 4. Kalium muriaticum (Калиев хлорид)
 • 5. Kalium phosphoricum (Калиев фосфат)
 • 6. Kalium sulfuricum (Калиев сулфат)
 • 7. Magnesium phosphoricum (Магнезиев фосфат)
 • 8. Natrium muriaticum (Натриев хлорид)
 • 9. Natrium phosphoricum (Натриев фосфат)
 • 10. Natrium sulfuricum (Натриев сулфат)
 • 11. Silicea (Силиций)
 • 12. Calcium sulfuricum (Калциев сулфат)

Защо точно тези химични елементи или какво ще кажете за малко "химия без формули"

Противно на всички очаквания, науката химия съвсем не се асоциира само с безкрайни формули и сложни съединения, поставящи на изпитание вашите възможности. Разглеждайки подробно списъка с дванадесетте соли на знаменития лекар, първият въпрос, който би възникнал е: "Защо е избрал точно тези химични вещества?" Нека научим малко повече за тях.

Знаете ли защо наричат магнезия "ловец на слънчева енергия"? А знаете ли, че магнезиевите съединения са били известни и са се използвали под формата на лекарство от човека още в Древна Гърция? Всъщност магнезият е изключително активен елемент, широко разпространен в земната кора, а и не само там.

Морската вода съдържа голямо количество магнезиеви соли - главно дихлорид и сулфат, които придават горчивия й вкус. Магнезият се съдържа и в зелените растения, той е централен атом в молекулата на хлорофила. Човекът и топлокръвните животни също съдържат магнезий и по подобие на калиевите йони, магнезият е съсредоточен предимно в клетките. Неговият недостиг е свързан с настъпването на умора и нарушаване на дейността на сърдечно-съдовата система.

Калцият пък от своя страна си е спечелил прозвището "строител на всички времена". На него се падат 3.5% от масата на земната кора, и тъй като е много активен, той се среща само в съединено състояние под формата на соли - фосфати, флуориди и карбонати. Той е основният скелетообразуващ елемент както за низшите, така и за висшите организми.

Костите на гръбначните животни се състоят от кристали калциев карбонат и трикалциев дифосфат, споени с белтъчно вещество. В човешкия организъм се съдържат около 1-1.5 кг калций, главно в костите, но също така в кръвта и клетъчните сокове.

Интересен е фактът, че кръвният серум съдържа около 0,1 г на литър калций, почти толкова, колкото е съдържанието му в морската вода.

Съдържанието на калций в кръвта регулира способността й да се съсирва, т.е. калциевите йони играят защитна роля, както в човешкия, така и в животинския организъм - ако те липсваха, организмът би загинал от най-малкото одраскване поради изтичане на кръвта.

Наричат желязото "всемогъщия властелин" и не без основание. Този химичен елемент е в основата на прогреса на човечеството, дотолкова, че съвременния живот би бил немислим без него.

Желязото играе изключително важна роля в живота на живата клетка. Микроелемент, който влиза в състава на редица ензими, регулиращи процесите в клетката, а неговата първостепенна роля е именно участието му в процеса дишане.

Представете си, че планините се снишават, а дъната на океаните се издигат така, че Земята да се превърне в гладко кълбо, като дебелият слой над него се изпари, а резултатът ще бъде пласт от сол с дебелина приблизително 55 м.

Най-голямо количество несъмнено ще бъде отредено на натриевия хлорид. Вярно е, че днес го определят като една от "белите отрови" на нашето съвремие, но натриевият хлорид е най-старото вкусово и консервиращо вещество.

В древността солта е била една от най-скъпо ценените стоки и дори е служела като разменна монета. Изключително важна е и ролята на натриевия хлорид в човешкия организъм. Той постъпва в него чрез храната, от хлоридните йони произвежда необходимата за стомашния сок солна киселина, а натриевите йони поддържат в равновесие налягането в клетките и най-вече в кръвта. Годишно човек консумира около 8 кг сол, а ако организмът се лиши за известно време от присъствието на това вещество, той загива.

И не на последно място - силиций. В малки количества той се съдържа в повечето растения. Под формата на силициев диоксид спомага за увеличаване здравината на стъблото, например при житните растения. Не е за пренебрегване и фактът, че силициевите съединения са били познати и използвани от човека още от дълбока древност, впоследствие се изяснява и ролята им в правилното функциониране на човешкия организъм.

Къде се крие тайната? Бил ли е достатъчно прозорлив д-р Шуслер, за да достигне до извода, че след като са налични в нормално състояние в организма тези вещества, то допълнителният им прием ще подобри функционирането на системите в човешкото тяло, ще повиши съпротивителните сили и ще подобри физиологичните показатели като цяло?

Може би неслучайно този лекар нарича своя нов метод "революционен". Той твърдял, че неговата съкратена терапия позволява лекуването на десетки болести само с помощта на дванадесет соли.

Д-р Шуслер несъмнено е вдъхновен от работата на редица европейски лекари, които проповядват теорията, че здравето и болестта започват на клетъчно ниво. Това означава, че всяка една от солите може да бъде усвоена от клетките, да осигури нормално регулиране на химичните процеси в същите и най-важното - да позволи относителното съществуване на физически и психически баланс в организма. А и за никого не е тайна, че дисбалансът води до редица патологични състояния.

Дванадесетте соли в подробности според шуслеровата концепция

Важно е приемът на минералните соли да бъде след направена консултация със специалист в областта и след подробно запознаване с листовката, придружаваща продукта!

1. Calcium fluoratum (Калциев флорат) - сол на съединителната тъкан

Тази сол има способността да повиши еластичността на съединителната тъкан и сухожилията, както и значително да подобри здравината на костите и зъбите. Доказано е, че калциевият флорат укрепва стените на кръвоносните съдове, проявяващи склонност към разширение, предотвратява измененията на съединителната тъкан, водещи до образуването на целулит, стрии и бръчки. Поддържа тонуса и еластичността на тъканите по време на бременност и действа превантивно при появата на отоци.

Употребата на солта е препоръчителна при: свръхчувствителност на зъбния емайл, болки в гърба, смущения в кръвообръщението, болки в ставите, разширени вени, кожни заболявания, регенеративни процеси, счупвания и остеопороза.

Как да се храним, за да повишим ефективността на солта: Комбинира се добре с различни видове сирене, сусам и соеви продукти.

2. Calcium phosphoricum (Калциев фосфат) - сол на здравите зъби и кости

Тази сол е една от най-често срещаните в организма и се отличава със способността да подпомага растежа и оздравителните процеси на костите и зъбите. Тя повишава съпротивителните сили на организма, като подпомага възстановяването след продължителни заболявания. Използването й е добра алтернатива при различни алергични състояния и екземи.

Употребата на солта е препоръчителна при: треска, грипоподобни състояния, възпалителни процеси.

Как да се храним, за да повишим ефективността на солта: Комбинира се добре със сирене, кисело мляко, зелен фасул, броколи, лешници и къпини.

3. Ferrum phosphoricum (Железен фосфат) - "първа помощ" за имунната система

Приемът на солта е задължителен в първите стадии на всички инфекциозни заболявания, протичащи в организма. Състояния като възпаление, настинка, грип се повлияват изключително добре. Железният фосфат подпомага и по-бързото заздравяване на различни порезни рани и наранявания.

Употребата на солта е препоръчителна при: ринит, фарингит, наднормено тегло, слънчево изгаряне.

Как да се храним, за да повишим ефективността на солта: Комбинира добре с хлебна мая, миди, спанак, гъби и шам фъстък.

4. Kalium muriaticum (Калиев хлорид) - сол на лигавиците

Тази сол е добра алтернатива при различни възпаления на лигавиците като бронхит, гастрит, колит и цистит. Калиевият хлорид е добро помощно средство при протичането на вторичната фаза на възпалението, когато симптомите са добре разпознаваеми.

Употребата на солта е препоръчителна при: ринит, фарингит, трудно отделяне на храчки, бронхитоподобни състояния.

Как да се храним, за да повишим ефективността на солта: Комбинира се добре с банани, патешко месо, кресон, овесени ядки, кокосов орех и домати.

5. Calium phosphoricum (Калиев фосфат) - сол на разума и нервите

Проявява способност да поддържа ума в добра кондиция, като стабилизира дейността на нервната система. Индикации, свързани с недостиг на солта, са различните състояния на: умора, емоционално и психическо изтощение.

Употребата на солта е препоръчителна при: изтощение, безсъние, депресия.

Как да се храним, за да повишим ефективността на солта: Този вид сол се комбинира добре с артишок, кашу, лешници, чесън, лук, гъби и пилешко месо.

6. Kalium sulfuricum (Калиев сулфат) - сол на хроничните възпаления

Основната роля на калиевия сулфат е справянето с кожните възпалителни процеси. Особено добре се понася от организма при наличие на бавно зарастващи рани, като ускорява процесите на възстановяване на епителния слой на кожата. Солта е изключително подходяща и при възпалителни процеси на лигавиците на носа, гърлото и очите.

Употребата на солта е препоръчителна при: астма, екземи, синузит.

Как да се храним, за да повишим ефективността на солта: Този вид сол се комбинира добре с ябълки, броколи, кашу, кресон, сьомга, шам фъстък и пшенични продукти.

7. Magnesium phosphoricum (Магнезиев фосфат) - сол на болките и крампите

Тази сол е особено необходима и подходяща при наличие на крампи, чести прояви на спазми на мускулите, напрежение и болки в гърба, менструални болки и болезнени спазми на стомашно-чревния тракт.

Употребата на солта е препоръчителна при: спазми, крампи, болки, мигрена.

Как да се храним, за да повишим ефективността на солта: Този вид сол се комбинира добре с кашу, овесени ядки, кафяв ориз, пшеничени продукти и чесън.

8. Natrium muriaticum (Натриев хлорид) - сол на баланса

Обикновена готварска сол, с голямо значение за метаболизма на организма, регулираща баланса на телесните течности и особено подходяща при проблеми със стомашно-чревния тракт.

Употребата на солта е препоръчителна при: диабет, повръщане, дехидратация, ревматизъм и суха кожа.

Как да се храним, за да повишим ефективността на солта: Натриевият хлорид се комбинира добре с патешко месо, овче сирене, копър, целина, зелени маслини.

9. Natrium phosphoricum (Натриев фосфат) - сол на обмяната на веществата

Това е солта, която регулира алкално-киселинния баланс в организма и е подходяща при лечение на повишена киселинност на стомашно-чревния тракт. Освен това натриевият фосфат ускорява метаболизма и подобрява функциите на отделителната система. Детоксикиращият ефект на солта подпомага лечението на проблемна кожа, особено такава с повишено отделяне на мазнини, акне и др.

Употребата на солта е препоръчителна при: Повишена киселинност, повишена концентрация на липиди в кръвта, затлъстяване.

Как да се храним, за да повишим ефективността на солта: Натриевият фосфат се комбинира добре с копър, целина, сусам, червено цвекло, яйца и омари.

10. Natrium sulfuricum (Натриев сулфат) - сол на отделителната система и детоксикацията

Този вид сол подпомага протичането на цялостните процеси на детоксикация на организма, като нейната основна превантивна роля е свързана с дейността на черния дроб. Натриевият сулфат съдейства за отделянето на ненужните течности от организма, като се характеризира с подчертано меко диуретично действие.

Употребата на солта е препоръчителна при: главоболие, проблеми с храносмилането, отоци на крайниците.

Как да се храним, за да повишим ефективността на солта: Натриевият сулфат се комбинира добре с спанак, бобови храни, кашу, копър, тиквени семки, кралски скариди, риба меч, кокосов орех и ръж.

11. Silicea (Силиций) - сол на косата, кожата и ноктите

Силициевата сол подпомага запазването на еластичността, здравината и хидратацията на кожата. Нарушената цялост на косъма, еластичността на епидермиса и образуването на стрии са сигурни индикации за недостиг на солта.

Употребата на солта е препоръчителна при: слабост на съединителната тъкан, атеросклероза, разширени вени, хемороиди и "портокалова" кожа.

Как да се храним, за да повишим ефективността на солта: Този вид сол добре се комбинира с ечемик, овесени ядки, картофи, царевица, ръж и червено цвекло.

12. Calcium sulfuricum (Калциев сулфат) - сол при гнойни процеси

Тази сол се характеризира със силно противовъзпалително действие, като подпомага растежа на клетките. Появата на абцеси, гнойни пъпки, обриви и акне са сигурна индикация за недостиг на минерала.

Употребата на солта е препоръчителна при: артроза, ревматизъм, артрит, синузит, гнойна ангина.

Как да се храним, за да повишим ефективността на солта: Този вид сол добре се комбинира с броколи, кресон, скариди, леща, соя и гъби.

Важно е да се обърне внимание, че шуслеровите соли могат успешно да се приемат успоредно с различни по характер напитки и медикаменти, без това да повлиява тяхната ефективност.

Какво се твърди, че ни носи приемът на солите?

Според последователите на Шуслер най-важното, на което трябва да се обърне внимание, е способността на дванадесетте соли да възстановяват нарушения баланс в клетката, стимулирайки я да работи по-ефективно. Наред с това се повишават и съпротивителните сили на организма и се подобрява физиологичното състояние като цяло. И не на последно място - приемът на минералните соли няма доказани странични ефекти.

Придобилите популярност тъканни соли обикновено се предлагат под формата на таблетки с инертен лактозен носител, по подобие на другите хомеопатични продукти, като всяка неорганична сол се разрежда в съотношение 1:9.

А какво не ни носи?

Ако проследим всичко казано дотук, лесно можем да си направим някои изводи. Различни продукти с дълга история, солите на д-р Шуслер определено успяват да спечелят нашето внимание, поне на пръв поглед всичко звучи убедително. Продукти, които стимулират доброто физиологично състояние на организма и възстановяват клетъчния баланс.

За съжаление към настоящия момент няма научни доказателства в подкрепа на факта, че шуслеровите соли са съвременната "суперхрана", подходяща за всяко едно болестно състояние. В нашето съвремие най-високо ценената форма на науката медицина като цяло, а и не само, е конвенционалната, основана на конкретни доказателства медицина.

Учените твърдят, че е абсурдно да се смята, че дадено вещество, разредено няколко милиона пъти първоначалната си форма, може да има лечебен ефект. За да бъде ефективна една такава формула, тя би следвало да наруши редица химични и физични закони и недвусмислено да докаже свойството "памет" на водната молекула.

Данни от проведени изследвания показват, че обектът на разглеждане не би могъл да бъде толкова ефективен, колкото самите производители твърдят. Вярно е, че хомеопатията като цяло започва все повече да се налага като метод на лечение, но избирайки си продукт, всеки един от нас задължително трябва добре да се запознае с етикета и приложената листовка към същия. Особено пък когато става въпрос за лечебен продукт.

В статията са използвани източници - виж списъка.

 • "Химия без формули"- изд. "Просвета", София 2000
 • schussler-cell-salts.com
 • brainresearchsupplement.com
 • frontshop.co.za/biochemic-tissue-salts-cellular-nutrition
Хареса ли ти статията?
Статията написа Ирена Стефанова
Ирена е химик (с педагогическа и изследователска насоченост) и автор в BB-Team от 2008 год. Интересите й са насочени изцяло в областта на фармацията, медицината и здравословното хранене. Отрича напълно нездравословното гладуване и предпочита аеробиката за поддържане на формата си.
Мнения по темата
Solomon Kane
1
10 дек 2012 02:04

Много добре поднесена информация. Навремето бях леко скептичен, но вече смятам, че лекарите, сертифицирани като шуслерови терапевти определено стават по-добри в лечението на редица често срещани заболявания.

2
10 дек 2012 13:30

По принцип имам малък проблем с венците и зъболекарката ми препоръча 3 вида соли ( забравих им имената) , но в край на сметка за около година ползване не усетих никаква промяна ...

КРАСИМИР КУНЕВ
3
12 дек 2012 10:45

Г-жо Стефанова,изчетох с интерес всичко и разбрах(почти всичко),но в крайна сметка Вие какво мислите.Въпрос-ползвате ли ги или не?

Кирил Върбанов
4
16 дек 2012 10:32

Отлична статия. Шуслеровите соли могат да имат отличен спомагателен и катализиращ ефект при лечение на заболявания, като един от малкото им недостатъци е, че са доста скъпи като за България.

Личен опит с тях съм имал няколко пъти, и определено имаше желания ефект.

Plamena Jeleva
5
4 март 2013 13:35

Синът ми боледува много от кашлица - суха и дали ще има полза ако пие Kalium muriaticum (Калиев хлорид) - сол на лигавиците или вие да ми предложите нещо друго?

 

6
26 окт 2013 14:44

Здравейте,

статията е доста полезна, с едно малко изключение: това, че хомеопати препоръчват Шуслерови соли, не значи, че те могат да бъдат причислени към хомеопатичните лекарства в смисъла на “доказване на памет на водата”.

Активното вещество в таблетките е 250 mg, което надхвърля с доста порядъци концентрациите в хомеопатичните лекарства, така че забележката за скептицизма на класическата медицина спрямо хомеопатията е напълно излишна в тази статия.

7
27 окт 2013 00:53

Упс... и една корекция
Току що установих, че концентрацията е 250mg D6… Т.е. концентрациите наистина са хомеопатични и се извинявам за забележката.

Бис Бис
8
12 май 2014 21:23

НЯкой може ли да посочи човек, който е възстановил парализа с тези соли

9
15 окт 2014 15:36

Какво количество натриев хлорид съдържа една таблетка 8. Natrium muriaticum D6 250 mg? Какво влияние може да има върху организма ни допустимата дневна доза от 6 таблетки, след като всеки ден консумираме ГРАМОВЕ натриев хлорид?

Zorbarela
10
28 дек 2014 02:41

Използвах препоръчана комбинация в продължение на година, че и повече. Не споменавам стойността на средствата, които похарчих! Резултат = 0, zero, nula, нулю, μηδέν, възмутена съм! Това е голяма измама. За Вашите статии - прекрасни са!

11
20 апр 2016 16:51

Махнете я тази статия от сайта си. Не падайте толкова  - вече сте достатъчно полулярни - не ви тряват парите на тези измамници нали :)

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.