Пукане на стави

Какво причинява така познатото прищракване на пръстите при разтягане и безобидно ли е то?

от четиво за 3 минути
Пукане на стави

Несъмнено на всеки един от нас се е случвало да чуе или усети "щракване" от някои части на тялото в различни моменти – след ставане от сън, при загрявка преди тренировка, при раздвижване след дълго седене пред компютъра или съвсем случайно при извършване на някакво движение. Ето малко повече информация за това явление.

Защо "щракат" ставите?

Точната причина за това прищракване на ставите все още не е установена. В науката има много теории защо това се случва. Повечето специалисти се спират на един хипотетичен механизъм, за да обяснят какво води до произвеждането на такъв звук и как протича този процес.

Както знаем, ставите са покрити от ставни (синовиални) капсули. Синовиалната течност, която се съдържа в тези капсули, играе ролята на лубрикант и съдържа хранителни вещества, предназначени за съседните костни повърхности. В тази течност циркулират различни по вид и състав газови молекули (80% от тях CO2; всички те заемат около 15% от обема на ставата).

Когато раздвижим съответните мускули или се протягаме, последвалото разтягане и на ставната капсула води до намаляването на триенето вътре в самата става. Там се образува вакуум, който е изпълнен с газове, вече разтворени в синовиалната течност. Така в това празно пространство се образува газово мехурче, което се разпуква и се получава така познатото звучене.

"Пукането” не може да се повтори веднага, защото газовете в ставната течност трябва да се разтворят отново, а това изисква време (около 20 мин.). Още през далечната 1971 година група учени са успели да заснемат такива промени при преднамерено разтягане на метакарпофалангеална става (снимки 1 и 2). На кадри 5-9 от фигура 2 отляво може ясно да се видят газовите мехурчета.

Пукане на стави

Пукане на стави

Други автори предполагат, че пукането се причинява от сухожилията по време на разтягането при контакта им с близки тъкани. Според трети става въпрос за процеси, свързани с налягането и енергията в тези зони.

Амплитудата и степента на разтягане на ставите са от значение за появата или липсата на такъв звук. При някои индивиди прищракване не може да се постигне поради неспособност да се намали триенето в ставите им, да се отпуснат съседните мускули и заради къси ставни връзки.

В зависимост от честотата на появата на тези шумове може да се говори за различни състояния, които съпътстват този симптом. Когато имаме еднократни прищраквания, които не се повтарят отново скоро след това, може да става дума за някаква травма – навяхване/скъсване на лигаменти (ставни връзки) и сухожилия, счупване на кост или изместване (изкълчване) на някоя става. Тук говорим за патологична проява, която обикновено се съпровожда и с болка.

Многократното безболезнено пукане (например при упражнения за раздвижване на ставите) обикновено се счита за нормална проява и не е свързана с болестни изменения и процеси. Такава може да усетите при общите разгрявки.

Често повтарящото се прищракване обаче е възможно да бъде и резултат от сериозни състояния като скъсан менискус, дегенерирали хрущяли при остеоартрит, хипермобилни стави и др.

До момента са извършвани немалко изследвания, които да потърсят връзка между умишлено предизвиканото щракане на стави (най-вече при стречинг на пръстите на ръцете) и различни типове дегенеративни ставни заболявания като остеоартрит. Повечето от тези проучвания не откриват такава връзка, но са докладвани редки единични случаи, при които са установени подобни зависимости.

Някои хора просто обичат да раздвижват по такъв начин крайниците си (най-вече пръстите на ръцете). При някои от тях това се превръща в порочен навик и може да доведе до различни травми, които обаче са податливи на консервативно лечение. При други прекомерното разтягане от този тип води до отслабване на съответните крайници.

В този смисъл може да се каже, че такова раздвижване не крие опасност от някакви заболявания, но е по-добре да се избягва твърде честото му прилагане, за да се предотвратят контузии.

В статията са използвани източници - виж списъка.

Хареса ли ти статията?
Статията написа Ясен Тодоров
Ясен е биолог по образование. Работи в публичния сектор. Има интереси в областта на биологичните науки, медицина, здравословно хранене и начин на живот. Почитател е на бодибилдинг и йога.
Мнения по темата
Маргарита Манева
1
24 юни 2013 07:47

Интересен материал. На мен лично не ми стана ясно, написаното отнася ли се и до гръбначния стълб или е само за синовиалните стави?
ПП: Тракцията всъчност е терапевтичен метод, който аз лично съм изпитала на гърба си като ефективен. :)

Димитър Христев
2
25 юни 2013 01:31

Гръбначният стълб е свързан освен с интервертебралните дискове, мускули и лигаменти и с така наречените “фасетъчни стави”, които имат ставна капсула със синовиална мембрана. От всеки прешлен излизат по два чифта ставни израстъци, чиито повърхности се съчленяват със ставните повърхности на ставните израстъци от по-горния и по-долен прешлен. Сами по себе си ставичките имат минимално движение, но когато сумираме тези движения получаваме гъркавостта и подвижността на гръбнака.

Постарал се е човека, но това изричение не можах да го разбера: “При други прекомерното разтягане от този тип води до отслабване на съответните крайници.” Кое на крайниците отслабва и защо? Не е прецизно.

Друг абзац, който също не е прецизен :
“В този смисъл може да се каже, че такова раздвижване не крие опасност от някакви заболявания, но е по-добре да се избягва твърде честото му прилагане, за да се предотвратят контузии.”

Тук по-скоро не би трябвало да се говори за контузия, а за това, че е възможно ставата подложена на постоянни тракции и автомобилизации и манипулации да стане хиперомобилна, което с годините си носи своите негативи.

Друг важен момент, при който може да се чуе “пропукване” е деблокирането на ставен блокаж.

Другата ми забележка е за думата “обикновено”. Изброените патологии си водят не само до болка, но и до оток, зачервяване, хематом, излив на кръв или сероза в ставната капсула при луксацията. Но думичката обикновено не е подходяща според мен. Може би, ако човек е парализиран и има анестезия... при всички други случаи ще си боли и още как.

“В зависимост от честотата на появата на тези шумове може да се говори за различни състояния, които съпътстват този симптом. Когато имаме еднократни прищраквания, които не се повтарят отново скоро след това, може да става дума за някаква травма – навяхване/скъсване на лигаменти (ставни връзки) и сухожилия, счупване на кост или изместване (изкълчване) на някоя става. Тук говорим за патологична проява, която обикновено се съпровожда и с болка.”

 

Иво Савов
3
25 юни 2013 23:25

Добра статия! Искам да попитам какво знаете за пукането в коленете. Сега съм на 18 години и вече много рядко пукат, ако клекна рязко. Преди обаче, постоянно пукаха. При най-лекото клякане направо “гърмяха”. Сега като се замисля, ако бях ходил на фитнес на 12 годишна възраст и бях правил клекове сигурно щяха да ме изгонят от залата за вдигане на шум :D . Пръстите на ръцете обаче, никога не съм могъл да ги пукам. Не са и хипермобилни - въобще не се огъват.

4
26 юни 2013 10:18

Благодаря за хубавата статия.
Аз лично “пукам” целия!
Пръсти, колене, врат, гръбнак, кръст, ходило.
Никога не съм се замислял за лечение, защото не мисля, че се е налагало. Сигурен съм, че и други са имали същия проблем.
Отново благодаря и поздрави!

Щангатрон
5
11 окт 2013 11:02

Пукат ми най-вече китките, после са колената, после всичко останало :) Така съм от както ходя на фитнес4-5 годинки демек и каквото и да пия няма оправия или подобрение , единственото подобрение което съм усещал някога е след лек прием на ретаболил, който облекчи пукането, но едвам доловимо :) Сега съ на рибено масло и мисля и глюкозамин да взема за ставите и рамената дано помогне малко

Мариана Пеева
6
7 апр 2014 03:56

Пробвайте да си набавите веществата без помощта на хранителни добавки - по естествен път. При често пукане на ставите изпробвано действа хапването на 2бр. варени свински крачета поне веднъж седмично, до отшумяване на проблема. Експериментирах дълги години с много приятели и познати - ефектът е почти незабавен. След втората седмица организмът е наситен с необходимите слизести вещества. Пробвайте! Успех на всички!

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.