Фибромиалгия

Мистериозните мускулни и ставни болки

от четиво за 6 минути
Фибромиалгия

Имате мускулни и ставни болки по цялото тяло, които не преминават вече седмици или месеци наред, въпреки че сте облекчили тренировъчния режим? Нямате травми или установени от специалист болести на костно-мускулната система и въпреки това навсякъде ви боли? Причината може да се крие в един особен синдром, наречен фибромиалгия. Как можем да го разпознаем и контролираме?

Причини

Точна и генерална причина за възникване на заболяването до момента не е открита. Счита се, че то е резултат от множество комплексни фактори. Налице са много връзки на синдрома с различни особености на биохимично и физиологично равнище.

Установено е, че у болните с фибромиалгия (FM) болката се възпроизвежда по различен начин. При тях са налични особености в механизмите и системите за генериране и предаване на болковите усещания. За това допринася и увеличеното производство на така нареченото вещество P, което може да доведе до увеличаване на сигналите от периферните сензорни рецептори и оттам разширяване на обхвата на болезнеността.

Болните с FM се отличават с намален праг на болката и променена чувствителност към звукови, температурни и допирни стимули. Това състояние се характеризира и със свръхвъзбудимост на невроните, които предават болковите сигнали към нервните влакна на гръбначния мозък.

Също така се предполага, че болестта се съпровожда с промени в морфологията на определени зони от главния мозък, в които сивото вещество е в ненормални количества в сравнение със здрави хора.

Това състояние се свързва още с:

 • фамилна обремененост и генетични фактори;
 • стрес – психосоциален (напрежение в семейна или работна среда и т.н.), посттравматичен (физическо насилие, преживявания в детството и т.н.) и физически;
 • разстройства на настроението;
 • невроендокринни отклонения – при пациенти с FM се наблюдават нарушения във функциите на участък от главния мозък, наречена хипокампус. При стрес активността на така наречената "хипоталамусно-хипофизно-надбъбречна ос" е понижена в сравнение с нормални стресови реакции на хора без FM. При болните от FM е налице слаба продукция на кортизол, растежен хормон (GH) и инсулиноподобен фактор на растежа (IGF-1). Някои заболявания, характеризиращи се с ниски нива на кортизол, се проявяват със сходни на FM симптоми. За GH се смята, че играе роля във възстановяването от мускулни микротравми. След експериментално инжектиране на GH у пациенти с фибромиалгия настъпило значително подобрение. Редица експерти правят връзка между FM и понижените равнища на някои полови хормони при пациентките. Организмът на болните се отличава с нарушено образуване на възбудни невротрансмитери като серотонин и допамин.
 • нарушения на съня – освен до типичната за FM умора, прекъсването на определена фаза на съня може да доведе до намален праг на болка и понижено отделяне на IGF-1. Това от своя страна спомага за активирането на болковия синдром.
 • тютюнопушене – интересно американско проучване, проведено през 2011 година с участието на 6092 пълнолетни жени показва зависимост между пушенето и оплакванията при различни болкови синдроми. Заклети пушачки отчитали повече оплаквания в сравнение с бившите такива или непушачките.
 • травми - някои изследователи считат, че пътно-транспортни произшествия в ролята на стресов фактор могат да отключат FM. Други отбелязват повишена склонност на хора с притискане на гръбначния мозък в шийните прешлени да развиват FM.
 • инфекции - според няколко експеримента пациенти с хепатит B и HLTV-I вирус са с повишен риск да се разболеят от FM.
 • биохимични аномалии – италианско изследване предполага взаимовръзка между заболяването и нивата на някои пуринови съединения в кръвта. Други тестове пък отчита ниски нива на витамин D, желязо, магнезий и цинк у болни от синдрома.
 • Нови данни показват връзка между FM и вид полиневропатия (small-fiber polyneuropathy). Гореизброените фактори влияят в различна степен върху пораждането и протичането на FM.

Симптоми и свързани признаци

 • Универсален белег на FM е болката. Тя се разпространява в различни зони на тялото. Обхваща шията, задните части, раменете, ръцете, горната част на гърба и гръдния кош.

  За FM е характерна високата чувствителност и крехкост на т. нар. "нежни точки" около раменете, лактите, колената, тила, ханша и гръдната кост (виж илюстрацията). При болните тези точки реагират болезнено и при леко опипване. Болката обикновено ирадиира навън от тези зони.

  Тя може да е дълбока, остра, пулсираща и пареща. Въпреки че ставите може също да болят, те не са източник на тези усещания. По принцип мускулите и сухожилията не са структурно или функционално увредени, макар че оплакванията идват основно оттам.

  При едни пациенти болката намалява през деня, при други е целодневна. Може да се влоши след двигателна активност, промени в метеорологичните условия и стрес.

 • Друг основен симптом е умората. Тя е представена при почти всички страдащи от FM. Дължи се най-вече на типичните за тези болни сънни нарушения. Те пропускат една от основните фази на съня.
 • 90% от хората с FM имат проблеми със съня – събуждат се заради болките или не си доспиват.
 • Синдром на раздразненото дебело черво (IBS);
 • Проблеми с паметта и концентрацията през деня;
 • Депресия;
 • Главоболие;
 • Нервност;
 • Сънливост;
 • Скованост и изтръпване.

За основен диагностичен критерий се използват показателите на Американския колеж по ревматология, които пациентите трябва да покриват. Болката трябва да е широкообхватна, с продължителност минимум три месеца и да съществува болезненост в поне 11 от 18-те "нежни точки". Рентгенови и лабораторни изследвания не се правят, освен ако не се цели изключване на други заболявания.

От FM страдат предимно жени на възраст от 20-50 години.

Прогнозата на заболяването е добра – FM не е животозастрашаващо или увреждащо органите състояние.

Лечение

Тъй като все още не е открита първопричината за FM, се използват медикаменти за облекчаване на симптомите и лечебни методи, подобряващи качеството на живот. На този етап единствените одобрени лекарства за специално за FM са milnacipran, pregaballin и duloxetin. Още се предписват мускулни релаксанти, аналгетици, антидепресанти.

Прилагат се и се препоръчват и други терапевтични опции, като когнитивно-поведенческа терапия, йога (най-подходящи), акупунктура, тай-чи, масажи, физиотерапия, магнитотерапия, балнеолечение, хомеопатия, диети, хиропрактика и други.

Ефективността на всяка практика за пълноценно лечение е спорна. Необходимо е тези мерки да бъдат насочени към редуциране на болката и стреса, поощряването на леки физически упражнения и оптимизиране на нощния сън.

Фибромиалгията е мистериозно разстройство с неясен произход. Много фактори се свързват с отключване на някои от симптомите му и тяхното обостряне. Синдромът се проявява с типични белези (болки, умора, сънни нарушения), към чието облекчаване следва да бъде насочен всеки лечебен подход.  

В статията са използвани източници - виж списъка.

Хареса ли ти статията?
Статията написа Ясен Тодоров
Ясен е биолог по образование. Работи в публичния сектор. Има интереси в областта на биологичните науки, медицина, здравословно хранене и начин на живот. Почитател е на бодибилдинг и йога.
Мнения по темата
Цветан Василев
1
19 сеп 2013 09:35

Чудесен синтез на настоящето объркване около фибромиалгията. С времето и преминаването от био-механичен към био-психо-социален модел, отношението ни и лечението на фибромиалгията вероятно ще се промени драстично.
Имам бегъл спомен, че аеробните занимания имат някакъв ефект върху състоянието на болните, но не е лечение.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12734907

Dimitri Damianov
2
25 сеп 2013 15:09

Ето кой ще отговори диференцирано на Лазар за болката:)

3
12 ное 2013 19:23

Убедена съм, че в повечето случаи болката сигнализира за срив на компенсаторни механизми в тялото. Когато тялото ни продължително време се намира в дисбаланс, образувал се в следствие на ред причини, и създава верига от последователни компенсации, а след това те се затварят в обръч, от който самостоятелно организма не може да излезе, появява се болка, като “сигнал за помощ”. Целта е посредством качествена диагностика и възстановяване да излезем на истинската първопричина и да я премахнем. Кинезиологични методи в 90% позволяват това, смея да го твърдя като практикуващ специалист.

Цветан Василев
4
13 ное 2013 12:22

Здравей и тук, Уляна.
Когато става въпрос за болка, особено персистираща извън сроковете на оздравяване на тялото и/или такава, при която не можем да намерим органичен причинител(какъвто е общия случай при фибромиалгията), “диагнозата” става нещо друго. Наближава преломния момент, в който науката за болката ще достигне до масовия практикуващ и потребител, но все още не сме там.

Компенсациите, колкото и да ми се ще, не са никак еднозначно свързани с болката. Нито са необходими, нито са достатъчни. Това прави и “диагностиката” доста трудна, а резултата - непредвидим.

Не съм сигурен, че “кинезиологични методи” и “методите на приложната кинезиология” са едно и също.

Поздрави,
Цецо

5
13 ное 2013 22:03

Здравей и на теб,Цецо!
Използвам професионална лексика и възможно конкретизацията би избистрила понятията, но не мисля, че това е от най-голямото значение.
Всички изброени от автора признаци на  FM могат да бъдат причинени и от маса други проблеми като започнем от краниални и да завършим с проблеми в мускулите на ходилото.
Ето за това говоря - че професионален кинезиолог в 80-90% от случаите би могъл да открие произхода на дисфункцията и като минимум да насочи вниманието на пациента към определен специалист, като максимум да помогне за разрешаването му..

Цветан Василев
6
14 ное 2013 10:01

Уляна, просто искам да сме, до колкото е възможно без да ни затруднява, точни в твърденията си.
Ако един “специалист по приложна кинезиология” каже, че е “специалист по кинезиология”, то това е като един “ортопедичен техник” да се нарича “ортопед”.

Проблема идва от там, че вече има установена наука кинезиология, която се занимава с изучаването на човешкото движение. Приложната кинезиология(ПК) не е просто кинезиология, която е приложена, а нещо съвсем отделно. ПК е алтернативен метод, чието име съвпада донякъде, но съдържанието няма особена връзка.

Тук разминаването е много по-голямо, отколкото между кинематика и кинетика, за това и не мисля че е добре да допускаме използването на двата термина просто ей така.


Знам, че в 80-90% от случаите можеш да намериш някакъв кусур на хората. Аз мога също. И двамата нямаме право да го наричаме диагностика и “откриване на проблем”, освен ако ти не си лекар.

7
18 ное 2013 18:45

Цецо, нека да уточня:
“....Приложната кинезиология(ПК) не е просто кинезиология, която е приложена, а нещо съвсем отделно. ПК е алтернативен метод, чието име съвпада донякъде, но съдържанието няма особена връзка...”
1. Приложна кинезиология - наука, част от кинезиология, която използва униказни инструменти за да направи точна диагностика и качествено лечение. И основния инструмент за диагностика в дадено направление е самото тяло на човека.

“....Знам, че в 80-90% от случаите можеш да намериш някакъв кусур на хората. Аз мога също.....”
2. Аз не търся кусури на хората, аз търся източника на възникналия проблем и помагам на тялото да се пребори с него, ако нервната система го позволи.....
Това за мен няма откъде да го знаеш, а и аз за теб не знам нищо засега, освен, че явно проявяваш интерес към много области, дано да пожънеш успехи.

 

 

 

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.