Как да се борим с естрогеновата доминантност?

Природни средства за понижаване на "лошия" естроген

от четиво за 6 минути
Как да се борим с естрогеновата доминантност?

След като вече изяснихме въпроса какво е естрогенова доминантност и какво я предизвиква, ще отделим време, за да ви дадем практически идеи как по естествен начин да се справите с това състояние и как да помогнете на тялото си да си върне баланса. Настоящият материал не е замислен и не би следвало да се използва, за да замести прегледа при вашия лекар, а има за цел да ви помогне да подобрите качеството си на живот чрез природни средства.

Преди да започнем, ще споменем, че естрогенът е жизненоважен хормон, чиито нива не би следвало да се потискат самоцелно, а единствено ако има установен излишък. Естрогеновата доминантност се проявява в следните форми:

Висок естроген, свързан с нормални нива на прогестерона/тестостерона

Това е комбинация, срещана най-вече при жени/мъже с наднормено тегло и при хора, които са били изложени на влиянието на ксеноестрогени, които са външни за тялото субстанции, имитиращи човешкия естроген. По-голямата част от естрогените се произвеждат основно в яйчниците/тестисите и надбъбречната жлеза при мъжете. Мастните клетки при жените обаче също произвеждат и складират естрогени, така че повече мастни клетки означава повече естрогени.

Висок естроген, свързан с ниски нива на прогестерона

Тази комбинация е основно срещана при жените. С напредването на възрастта при жените нивата на прогестерона спадат рязко, докато тези на естрогена намаляват постепенно. Въпреки това обаче, естрогеновата доминантност не е проблем на всяка жена в по-зряла възраст.

Специализирани тестове могат да ви помогнат да се ориентирате дали имате този проблем, в случай че при вас са налице повече от три характерни симптома. Разместванията в нивата на хормоните са налице и при мъжете в по-зряла възраст. При подходящи условия тези промени могат да прераснат в естрогенова доминантност.

Преобразуване на андрогени в естрогени под въздействието на ензима ароматаза

Нивата на ароматазата се повишават под фактори като възраст, свръхтегло, инсулин, алкохол и някои други. Нейните завишени стойности водят до неприятни последствия и при двата пола – при мъжете води до гинекомастия, а при жените до ранен пубертет, макромастия и други.

 

Все по-ясно става, че половите хормони са хормоните, от които зависи в голяма степен здравето, и в наш интерес е да ги поддържаме в оптимални граници.

В ежедневието си сме заобиколени от над 70 000 различни вида химикали, повечето от които се отразяват негативно на ендокринната ни система.

Вече е доказано, че почти всяко 13-годишно момиче разполага в тялото си с повече външни естрогени, отколкото собствени.

Как да понижим нивата на "лошите" естрогени?

Ще разделим съветите за понижаване на нивата на „лошите” естрогени на няколко етапа: промени в начина ни на живот и хранене, билки и хранителни добавки.

Начин на живот

Предвид факта, че в по-голямата си част естрогеновата доминантност е причинена от външни фактори, бихте могли да направите някои адаптации на навиците си и да промените живота си към по-здравословен. На пръв поглед елементарни, следните промени биха се отразили положително на хормоналния ви баланс:

 • Сведете до минимум упортебата на пластмаса в ежедневието си, особено когато става въпрос за съхранение на храна и вода. В идеалния случай можете да заместите пластмасовите си съдове и бутилки със стъклени такива.
 • Когато излизате от магазина, не вземайте касовата бележка със себе си. Доста касови принтери използват покритие на лентата, съдържащо значителни количества бисфенол А, и предвид реактивността му, дори миниатюрни количества от него и изключително кратък контакт са достатъчни, за да предизвикат негативна хормонална реакция в тялото.
 • Бъдете внимателни и критични към домашната химия, която купувате.
 • Лягайте си навреме, за да може организмът ви да произвежда оптимални количества мелатонин – хормон, който понижава естрогените.
 • Намалете алкохола – знаем, че алкохолът може да повиши нивото на естрогените, както и да увреди черния дроб. Най-добре се придържайте към чаша вино, при това единствено когато имате специален повод.
 • Ако сте със свръхтегло, отслабнете. Тъй като голяма част от лошия естроген е „заключен” в мастните клетки обаче, при подлагане на диета той се освобождава в организма. Въпреки че този естроген е с относително кратък живот, добре е да му помогнете да напусне тялото ви, за да не страдате от страничните му ефекти.

Хранене

По дефиниция „лошият” естроген е с липсваща метилова група, това е един атом въглерод с три атома водород. Приемането на храни – донори на метилови групи спомага за стабилизирането на естрогеновите молекули.

Такива са червеното цвекло, годжи бери, яйчните жълтъци и всички сурови плодове и зеленчуци, съдържащи витамините В6, В9 и В12. Те помагат на тялото да се освободи от лошия естроген, който е с липсваща метилова група. Когато тестостеронът се ароматизира, той губи метилова група.

Печурките, горските плодове, лимоновите кори, зеленчуците от семейство кръстоцветни – всички те спомагат за извличането на лошия естроген от организма.

Фибрите също играят важна роля в борбата с естрогеновата доминантност. Препоръчителните дози за прием на фибри с храната са между 35 и 50 грама дневно в зависимост от пола, теглото и други фактори.

Хранителни добавки

Ако имате доказана естрогенова доминантност, можете да помогнете на организма си да се справи с нея, като използвате следните билки и хранителни добавки:

 • Ресвератрол – естествен инхибитор на ароматазата. Повечето от добавките на пазара извличат ресвератрола от растението Fallopia japonica, което има изключително силно действие и се употребява с медицински цели за третиране на лаймска болест. Предпочитайте ресвератрол, добит от грозде, тъй като той влиза в категорията на естествените билкови тоници.
 • Олеуропеин – това е вещество, което се намира в цялото маслиново растение. То блокира ароматазата, така че спомага за задържането на здрави хормони по-дълго в организма.
 • Корен от коприва – един от най-добрите инхибитори на ароматазата.
 • Пасифлора – потиска действието на ароматазата. С най-голяма биологична активност се отличава алкохолния извлек.
 • Кверцетин – може да бъде открит точно под кората на ябълките, в горските плодове, лука, зеленчуците от семейство Кръстоцветни. С най-голямо съдържание на кверцетин могат да се похвалят каперсите.
 • Диметилтриптамин – това е химикал, който се секретира по време на сън и е метаболит на меланина.
 • Индол-3-карбинол – както мелатонина, И3К освобождава естрогените от тялото и действа на генетично ниво – изследвания показват, че това съединение всъщност „обучава” клетките да произвеждат протеини и да се освобождават от лошия естроген.

В статията са използвани източници - виж списъка.

 • Консултант - др. Камен Генов, ендокринолог
 • Dr. Sara Gottfried, The Hormone cure
 • Dr, Robert Marshall PhD., Logevity now conference, May 2013
 • David Wolfe, Hormones – the natural approach, Longevity now conference, 2011
 • http://www.carahealth.com      
 • http://drlwilson.com
 • http://www.spiritofhealthkc.com
 • http://www.wisegeek.com
Хареса ли ти статията?
Статията написа Маргарита Манева
Маргарита е фитнес треньор, преминала през специализации към веригата "Asana fitness and wellness” Гърция, в областта на персоналното трениране, power yoga, fit vibe. Сертифицирана в областта на спортното хранене. Завършила обучения в областта на здравословно хранене, Аюрведа, ароматерапия. Активно се занимава с Ащанга Виняса, Хата йога, функционално трениране. Интересите и са в сферата на йога и холистичните науки за здравето.
Мнения по темата
karlo
1
3 фев 2015 13:35

Диметилтриптамин ? DMT ? http://bg.wikipedia.org/wiki/ДМТ

да не би да имаш предвид DIM, той има пряко отношение с естрогена http://www.naturodoc.com/library/hormones/diindolymethane.htm

Николай Илиев
2
3 фев 2015 17:02

Да,най - вероятно става въпрос за DIM,той понижава нивата на естроген.В testa max на PN e е сложен с тази цел

the bold
3
3 фев 2015 23:05

Интересна статия. А как стои въпросът с приема на ашваганда и мака? Наясно съм, че генерално нормализират хормоните и са адаптогени, но повлияват ли успешно естрогена в посока понижаването му или по-скоро му действат обратно?

Маргарита Манева
4
3 фев 2015 23:15

Става въпрос за диметилтриптамин, който, както е написано се секретира по време на сън и е антагонист на естрадиола (http://www.pro-hormones.co.uk/dmt/).
ДИМ е метаболит на индол 3 карбинола, за който също е споменато.

karlo
5
4 фев 2015 08:17

Ти нацяло се омота скъпа
даваш линк  с информация за Desoxymethyltestosterone което е доста различно от Dimethyltryptamine
Последно за кое ДМТ говориш ?

Маргарита Манева
6
4 фев 2015 08:42

Моля за по-подходящо обръщение. Извинявам се, линка наистина е подвеждащ. Моя е грешката.
Става въпрос за диметилтриптамин, невротрансмитера, който предизвиква сънищата ни, и неговия метаболитен път. В случай че не е станало ясно, не предлагам приема на допълнителни дози, а оптимизиране на синтеза му (затова в краткото описание съм посочила къде да го намерим). Това е тема, по която може да се изпише огромен материал, и някои от важните моменти са само вметнати с цел да се избегне разводняване, и предполагат по-задълбочено изучаване от интересуващите се.

7
lpd
4 фев 2015 14:08

Статията е чудесна!

karlo
8
4 фев 2015 14:14

“Хранителни добавки
Ако имате доказана естрогенова доминантност, можете да помогнете на организма си да се справи с нея, като използвате следните билки и хранителни добавки:
Диметилтриптамин – това е химикал, който се секретира по време на сън и е метаболит на меланина.”

Случайно съм пушил тази “хранителна добавка” и ми стана интересно какво отношение има ТЯ към естрогена.

 

Димитър Михайлов
9
4 фев 2015 14:38

karlo, разбирам, че вероятно имаш друго мнение за част от статията. Ще се радвам, ако го споделиш, за да може да сме си полезни, а и на читателите. Ценим високо споделен опит и знания и няма проблем да доразвием съдържанието ни, ако си съгласен.

И нека е в рамките на добрия тон.

Freelancer
10
4 фев 2015 16:09

Ето още една много информативна статия за изчистването на излишните естрогени - http://www.gynecomastia-bg.com/2013/02/estrogen-detox-estrogeni-izchistvane.html . В нея са разгледани различните фази на обработването и изхвърлянето на естрогена от организма. Също така е описано с какво може да помогне на организма да е по-ефективен във всяка фаза.

Just DoIt
11
4 фев 2015 19:27

Много добър естрогенов модулатор е “prostate health” на now foods,бленда от повечето съставки,които са изброени в статията :)

Маргарита Манева
12
4 фев 2015 21:32

Въпреки че е включен в графата “хранителни добавки”, към диметилтриптамина е пояснено, че е химикал, който тялото си синтезира. Пушенето му, както и допълнителния му прием не са  нито необходими, нито препоръчителни. Включен е единствено за да загатне на читателя, който се предполага че влага мисъл в процеса четене, че достатъчния и качествен сън е от ключово значение за здравословното ниво на хормоните.

Маргарита Манева
13
4 фев 2015 21:50

Марине, настоящия материал няма за цел да предлага лечение на гинекомастия, затова и не съм задълбала толкова. Насочена е както към мъже, така и към жени (за разлика от посочената от теб статия), тъй като този проблем е често срещан и при двата пола. Аз лично не се наемам с конкретни препоръки за третиране на диагностицирани състояния. Знанията ми са изцяло в областта на профилактиката. Както съм писала и в самата статия - нямам за цел да заменям прегледа и мнението на лекар за конкретно състояние и лечението му.

Камен Илиев
14
5 фев 2015 07:03

Абе аз като ви казвам да се отмени правото на читателите да коментират, вие го играете либерали. Маргарита написа още една статия в обяснения на хора, които се заяждат, за да покажат нещо си там във връзка със собствени комплекси. Добра - лоша каквато и да е. Давайте другата статия и това е. И най-великия научен труд няма само суперлативи и внасянето на коракции и пояснения пак не го прави ОК за всички. За това пак предлагам да се отменят коментарите към статиите, като с нищо не допринасящи за нищо. Просто още едно място за евтини лафчета.

Freelancer
15
5 фев 2015 08:45

Марги, статията може да е писана в сайт за гинекомастия, но темата е  метаболизма на естрогените. Това, което е написано в статията важи и за мъже и за жени.  Метаболитните процеси, които са описани са еднакви и за двата пола.

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.