Храни, изграждащи ендокринната система

Как да помогнем на тялото си да функционира правилно

от четиво за 5 минути
Храни, изграждащи ендокринната система

След като разгледахме кои фактори смущават работата на ендокринната ни система и как да намалим тяхното негативно влияние, няма как да не се спрем на въпроса как да изградим здрава хормонална система. Още в древни времена Хипократ е казал, че „всички болести започват от червата”, това очевидно важи с пълна сила и в нашия случай, така че в настоящия материал ще се върнем към базата, а именно – храната, и това как определени хранителни продукти могат да ни послужат като градивен материал за синтеза на определени хормони. 

Може би тук е мястото да споменем, че градивен материал №1 на всички хормони, всички андрогени, е холестеролът, затова и ще започнем с това, че понижаващите холестерола медикаменти правят хормоналната ни система особено уязвима.

В засегнатата група и ощетени откъм синтез на полови хормони попадат и вегани (особено дългогодишни), чиято диета в повечето случаи е бедна на наситени мазнини, респективно на холестерол.

Обичайно като аларма за ниски полови хормони отчитаме екстремни състояния: анорексия, булимия, прекомерни тренировки. Под радара остава обаче друг враг на ендокринната система – глутенът. През последните години стана някак модерно да се говори за глутенова чувствителност и непоносимост, и фактите говорят, че това съвсем не е неоснователно.

Ще припомня, че глутенът е протеин, който може да бъде открит в макароните, хляба, и като цяло в една голяма част от зърнените храни. Обичайните симптоми за глутенова непоносимост са диария, подуване и стомашни болки.

При немалко жени обаче се срещат и ефекти като нередовен цикъл и трудности при забременяване. Вече редица медици свързват глутеновата непоносимост с колебания в нивата на естрогена, които дават резултати като аменорея, безплодие и намален яйчников резерв.

Други доказани врагове на хормоналната система са алкохолът и кофеинът, като чувствителността и към двете субстанции е индивидуална.

Кофеинът ви дава временно повишаване на енергичността чрез повишаване на кортизола. Както вече знаем, хроничният висок кортизол „краде” от прегненолона и блокира прогестероновите рецептори при жените. Гинеколозите често го свързват с ПМС смптоми.

Изтощителните тренировки също са нещо, от което повечето жени е добре да се откажат, за да се радват по-дълго на балансирана хормонална система. Интензивните тренировки могат да облекчат симптомите на недостиг на естроген, но само ако сте с нормално тегло и добро съотношение мазнини/мускулна маса.

При жени с наднормено тегло биха могли да доведат до вазомоторни нарушения. Интензивните тренировки от друга страна действат добре за повишаване на тестостерона при мъжете, особено ако са комбинирани с циклично хранене. Последното отново е в ущърб на женските полови хормони.

Храни, изграждащи ендокринната система

След като изяснихме някои от заплахите за хормоните, ето и някои от доказаните им „приятели”:

 • Полени. Оказва се, че боровият полен съдържа биоидентичен тестостерон, точно както билката Витекс Агнус Кастус съдържа биоидентичен прогестерон. Така че боровият прашец е хормонален стимулатор за мъжете, а Витекс – за жените.
 • Пчелният прашец и пчелното млечице работят еднакво добре и при двата пола – едни от най-добрите прекурсори и чудесен градивен материал.
 • Кокосови продукти. Има много хормонални прекурсори в кокосовите орехи, и един от най-добрите, естествено, е прегненолонът. Освен ако не страдате от метаболитни разстройства, тялото ви може да преобразува кокосовите продукти в холестерол, и след това в прегненолон, който е директен прекурсор на прогестерона и андрогените. Подходящи кокосови продукти са студено пресованото кокосово масло, кокосовата сметана (кокосов крем), пресният млад кокос. Имайте предвид, че зрелите кокосови орехи, които се продават в търговската мрежа, са доста богати на неразтворими фибри, което води до тяхната затруднена смилаемост в стомашно-чревния тракт и пониженото усвояване на полезните вещества.
 • Мака. Освен като мощен адаптоген, маката вече е добре позната като „хормонална” храна. Наред с кокосовите продукти тя е храна, която играе ключова роля в изграждането на здрава ендокринна система. Въпреки че научните изследвания около мака са изключително противоречиви, все повече изследователи се обединяват около тезата, че ключът за хормоналния ефект е във факта, че мака действа на хипоталамуса, който се смята за мозъчен център на половите хормони. От хипоталамуса протичат вторични реакции надолу по веригата, и хипофизата е стимулирана да произвежда повече лутеинизиращ хормон (LH) и фоликулостимулиращ хормон (FSH) по начин, който подпомага секрецията на тестостеон, прогестерон и DHEA от надбъбречните жлези и гонадите.
 • Нар – помага за естрогеновия баланс, като служи като „хормонален адаптоген”, т.е. повишава естрогена когато тялото има нужда от още, и блокира действието му, когато е в повече. От друга страна сокът от нар показва покачване на нивата на тестостерона в слюнката при мъже и жени. Дозата, при която проявява този си ефект, е една чаша дневно.
 • Коластра. В коластрата се съдържат редица хормони и растежни фактори. Доказани са ефектите и върху инсулиноподобния растежен фактор (IGF-1), което я прави ключов фактор при изграждане на хормоналната система при подрастващите.

В статията са използвани източници - виж списъка.

 • David Wolfe – Hormones, the natural approach, Longevity Now conference, October 2011
 • Sara Gottfried, MD – The hormone cure, 2013
 • Sara Gottfried, MD – Longevity Now conference, May 2013
 • http://examine.com
 • http://www.sciencedirect.com
 • http://jap.physiology.org
 • http://www.endocrine-abstracts.org
 • http://www.greenmedinfo.com
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov
Хареса ли ти статията?
Статията написа Маргарита Манева
Маргарита е фитнес треньор, преминала през специализации към веригата "Asana fitness and wellness” Гърция, в областта на персоналното трениране, power yoga, fit vibe. Сертифицирана в областта на спортното хранене. Завършила обучения в областта на здравословно хранене, Аюрведа, ароматерапия. Активно се занимава с Ащанга Виняса, Хата йога, функционално трениране. Интересите и са в сферата на йога и холистичните науки за здравето.
Мнения по темата
Sunny S.
1
12 фев 2015 12:18

Страхотна статия! :)
Ясно поднесено разяснение на много неща, които не успявах да си обобщя сама.
Благодаря :)

Nikolay Petrov
2
12 фев 2015 15:10

какво се разбира под “Интензивни тренировки”?

3
P S
13 фев 2015 20:54

Благодаря за статията.
Често надниквам в дневника ти, Марги :) и съм възхитена от енергията ти и познанията ти.
Надявам се да не прозвучи неприятно, но, може ли да препоръчаш храни, които не са екзотични (и в последно време - много модерни), а са си ги имаме тук в БГ - например различни видове ядки или билки, които са със същото въздействие върху ендокринната система?
Благодаря!

Маргарита Манева
4
14 фев 2015 19:04

Привет. Изброила съм храните с най-силно изразено действие, които са признати от традиционните лечебни практики на местата, където растат, и от съвременната медицина. В топ 200 може би могат да се вместят някои храни, намиращи се на наша територия, но има ли значение кои храни са след топ 5, при положение, че в съвременния свят сме привилигировани да имаме свободен достъп до най-добрите храни и билки, които е познавало човечеството.
В материала съм писала основно за храни, не за билки.

Николай Илиев
5
17 фев 2015 16:29

Интересна статия ,значи ще включа вече и омега 3 към тестостероновия си стак :D

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.