Къде отиват мазнините, когато отслабваме?

Дали ги губим като топлина? Дали ги изхвърляме с потта?

от четиво за 3 минути
Къде отиват мазнините, когато отслабваме?

В тази статия ще научите

  • Къде отиват мазнините, когато отслабваме според семейни лекари, диетолози и персонални треньори;
  • Къде наистина отиват мазнините, когато отслабваме или каква всъщност е реалността;
  • Колко процента от триглицеридната молекула се издиша като въглероден диоксид;
  • Колко процента от масата се превръща във вода;
  • Какво е нужно, за да изгубим 10 кг мазнини.

Къде отиват мазнините, когато отслабваме според различните специалисти

На мнозинството от хората съвсем не им е ясно къде отиват мазнините, когато отслабваме. За потвърждение се провежда анкета сред 150 души, като 1/3 от тях са семейни лекари (или както и в България им викаме - „GP”), 1/3 от тях са диетолози, а останалите са персонални треньори (виж фиг. 1). Най-много хора смятат, че загубените мазнини се губят чрез топлина или директно се ползват за енергия. На второ място хората мислят, че се загубват от тялото чрез екскрементите. Правилният отговор, всъщност, е въглероден диоксид и вода. Интересното е, че заблудите са еднакви сред всички групи, без значение тяхната теоретична подготовка.

Къде отиват мазнините, когато остлабваме

Каква всъщност е реалността?

Както знаем, излишните въглехидрати в диетата ни се преобразуват в триглицериди и се складират в мастните клетки (адипоцитите). От друга страна, излишните диетични мазнини не се нуждаят от преобразуване и може директно да бъдат отложени. Иначе казано, хората, които искат да загубят мазнини, трябва да метаболизират запазените в мастните клетки триглицериди.

Тук ще спестим извеждането на химичните формули, но в крайна сметка, пълното окисление (реакция с кислород) на една триглицеридна молекула може да бъде обобщено чрез следната формула:

  • C55H104O6 + 78 O2 → 55 CO2 + 52 H2O + енергия

В случая C55H104O6 е формулата за една „средна“ триглицеридната молекула, O2 е кислород, CO2 е въглероден диоксид и H2O е вода, естествено.

Чрез малко сметки с масите на молекулите и изравняване на реакцията се доказва, че за окислението на 10 кг човешки мазнини са нужни 29 кг вдишан кислород. Същото това дава като резултат от реакцията 28 кг въглероден диоксид и 11 кг вода. Това ни казва какво се случва с мазнината, но не и колко от мазнините, складирани в тези 10 кг, ни напускат като въглероден диоксид и колко - като вода.

За целта са нужни други скучни сметки, затова ето направо резултата:

  • Частта от триглицеридната молекула, издишана като CO2 е 84%;
  • Частта на масата, която се превръща във вода е 16%.

Това показва, че белите дробове са основният отделителен орган при загубата на мазнини. Сформираната вода вече може да бъде отделена чрез урина, екскременти, пот, дъх, сълзи или други телесни течности.

Фиг. 2 сумира в една графика информацията до сега:

Къде отиват мазнините, когато отслабваме

Какво е нужно, за да изгубим 10 кг мазнини

Всичко в едно изречение: за да изгубите 10 кг мазнини трябва да вдишате 29 кг кислород (и да изгорите няколко десетки хиляди калории), като 84% от масата, която ще загубите ще е от издишан въглероден диоксид, а останалата част ще бъде загубена като вода.

В статията са използвани източници - виж списъка.

Хареса ли ти статията?
Статията написа Ради Хаджирадев
Ради има защитена магистърска степен по машинни конструкции и разработки от RWTH Aachen University, Германия. Извън професията си, главните му интереси са в областта на бодибилдинга, хранителните режими и суплементите. В BB-Team пише и споделя опит от 2004-та година насам.
Мнения по темата
Икипемико
1
1 юли 2015 17:50

Много добра статия!

Kirilov
2
2 юли 2015 10:26

И в крайна сметка, като правиш кардио не дишаш ли повече, от колкото при силова ? :)

Ради Хаджирадев
3
2 юли 2015 10:56

Какво общо има това?

4
18 юли 2015 00:37

Много интересна статия! Почвам да дишам учестено :)

Atanas Terziiski
5
22 юли 2015 21:33

Това което съм чел до сега, е че белтъчините не се превръщат в мазнини, а непротеиновият остатък от добавката примерно, протеиновият скелет може да участва в гликогенеза, при необходимост. И второто е въпрос: какво се има в предвид със закодираната дума “енергия”  в първата формула? Трето, защо не сме в постоянен мастен метаболизъм, след като дишаме целодневно?
С най-добри пожелания.

Ради Хаджирадев
6
24 юли 2015 00:29

“Енергия” може да се разглежда като количество отделена топлина, т.е. топлинна енергия (при екзотермични реакции).
Ние сме в постоянен анаболизъм и катаболизъм. От калорийния баланс зависи нетната стойност за деня, т.е. това, което ще влияе в дългосрочен план.

7
13 авг 2015 10:26

Като цяло материалът е добре написан и поднася по разбираем начин общоизвестни факти, които биха били интересни за недотам добре осведомените. Имам, обаче, една малка, но много сериозна забележка - излишните протеини в организма В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ не се превръщат и складират като триглицериди в мастната тъкан. Белтъците са преди всичко градивен материал, но не и резервен източник на енергия за тялото ни. Казвам го като човек, който е държал много сериозна физиология и биохимия. Все пак, благодаря за интересната статия! Между другото, колко време му е нужно на човек, за да оползотвори 29 килограма кислород, тоест да “стопи” 10 килограма мазнини?

Ради Хаджирадев
8
13 авг 2015 10:44

Здравей,

Благодаря за забележката. Физиологично е възможно да се случи, но трябват екстремни условия и на практика излишният протеин почти никога не се складира като мазнини. Ще го редактирам, за да звучи по-точно.

9
24 фев 2016 01:03

@Angel Dandov

A person breathes 7 or 8 liters of air per minute. Air is about 20% oxygen. But when you exhale, your breath is about 15% oxygen, so you consumed about 5%. Therefore, a person uses about 550 liters of pure oxygen each day.

Литри, килограми, на ден, колко дни за 29кг... не ми се смята всичко това :)

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.