Голямата промяна на... Кристиян

"Правя каквото трябва, за да стане това, което желая!"

от четиво за 6 минути
Голямата промяна на... Кристиян

Срещат се много хора със средно или силно наднормено тегло, които се стремят да редуцират излишните мазнини и да оформят мускулатурата си.

Има обаче и противоположна страна, макар и да е по-малко срещаната, а именно – хора, които са били толкова слаби, че са ставали обект на подигравки от връстниците си.

Във форума на нашето издание се срещат теми, в които тийнейджъри казват: „Не мога да кача килограми. Слаб/а съм, ям много и не става! Какво да правя?“.

Днес ще ви представим историята на едно момче, което е минало през всичко това и с промяната си показва, че качването на тегло, когато си много слаб, не е нещо невъзможно. Иска се търпение, усилия, воля, добри тренировки и храна. Важно е обаче и да внимаваш с какви темпове качваш, както и колко голям да е калорийния излишък, но нека Кристиян да говори сам за себе си.

Насладете се на опита на му!

Здравей! Представи се с няколко думи – на колко години си, с какво се занимаваш?

Здравейте! Казвам се Кристиян, на 19 години съм и основно се занимавам с бодибилдиг – непрофесионално, както и с някои други неща, но те са извън темата.

Бил си много слаб като дете и обект на подигравки за това. Те ли те мотивираха години по-късно, вече тийнейджър, да предприемеш промяната си?

Голямата промяна на... Кристиян

Един от основните фактори, които ми повлияха да предприема промяна, беше именно отношението на останалите към мен. Друг много важен фактор беше, че не се чувствах добре в кожата си, а и исках да изглеждам по-добре.

Как започна всичко – на колко години беше, имаше ли някой, който да ти помогне в новото начинание?

Започнах на 15 години. Един ден, както си седях на компютъра, играейки на едно игра, с която „убивах“ цялото си ежедневие, вуйчо ми дойде и ме попита дали искам да отида с него на фитнес. Въпреки че ме беше много срам да отида, аз приех и така в мен се разпали желанието за градация.

През какви тренировъчни и хранителни принципи си минал?

През годините на усърдни тренировки съм преминал през много различни тренировъчни и хранителни принципи, в зависимост от нуждите, които съм имал.

Как се храниш и тренираш в момента?

В момента основната ми цел е покачване на мускулна маса и съм на хранителен режим с калориен излишък, но внимавам от какво набавям калориите си. Основните храни, които ям са ядки, зеленчуци, месо, яйца, риба, извара, ориз (във всичките му разновидности), овес и някои плодове.

Имаше ли трудни моменти по пътя си?

Доста често съм срещал такива моменти и знам, че и занапред ще срещам. Един от най-трудните моменти за мен беше, когато нашите спряха да ми дават пари за фитнес и на 16-годишна възраст ми се наложи да започна да работя, за да изкарвам пари за качествена храна, за да мога да си поддържам хранителните режими, а и за някоя друга хранителна добавка.

Разкажи ни повече и за периода, в който от „слабак“ си станал „дебелак“ в подигравките на околните.

Голямата промяна на... Кристиян

Когато бях слаб много исках да кача килограми и устремен към целта си, се олях и качих повече, отколкото трябваше, в следствие на което натрупах много подкожни мазнини, но вече знаех, че както и да изглеждам, винаги ще се намери някой, който да се подиграва и да критикува. Също така бях разбрал, че аз сам определям цената си, аз определям кой съм и знам на къде съм тръгнал, а и не трябва да позволявам на нищо да ме отклони от целта.

Колко тежеше в началото на промяната си и каква беше височината ти? Какви са тези данни с днешна дата?

Когато започнах на 15-годишна възраст, бях висок 175 см и тежах 45 кг. В моментите, в които бях с по-висок процент подкожни мазнини вече бях 180 см и тежах 100 кг. Към днешна дата съм висок 180 см и тежа 86 кг.

Срещаш ли подкрепа и успяваш ли да вдъхновиш някой друг?

Срещам подкрепа от много хора, но най-вече от моята приятелка и моето семейство. Успявам да вдъхновявам много от моите приятели, което ме мотивира още повече.

Голямата промяна на... Кристиян

Какво е мнението ти за хранителните и спортни добавки? Използваш ли такива?

В някои периоди от развитието ми съм използвал хранителни добавки, но от шест месеца насам не съм използвал никакви. А мнението ми за тях е, че могат да бъдат изключително добра подкрепа на даден атлет, но не трябва да забравяме, че те са просто подкрепа към хранителния ни режим и не можем да очакваме магия от тях.

Какво би казал на хората, които не могат да качат килограми, а искат?

На тези хора бих казал, че трябва да определят точно какъв трябва да бъде приемът им на протеини, въглехидрати и мазнини, така че да бъдат в достатъчен калориен излишък. Съветвам ги също така ясно да определят своята цел (до къде искат да стигнат) и да следват максимата: „Правя каквото трябва, за да стане това, което желая.”.

Голямата промяна на... Кристиян

Как протича един твой ден?

Всяка сутрин ставам в 8 часа и си подготвям храната за целия ден. След това отивам на работа. След работа е време за тренировка. После се прибирам вкъщи, почивам си един час и след това действията във всеки ден са различни. Накрая всичко завършва с извара. Ха-ха-ха.

Умееш ли да готвиш? Отделяш ли време в кухнята?

Умея да готвя, дори смятам, че се справям доста добре, а имайки предвид, че сам готвя храната си, е ясно, че отделям време в кухнята.

Голямата промяна на... Кристиян

Какви са бъдещите ти цели?

Аз съм от хората, които не обичат да говорят за своите цели, преди те да бъдат осъществени.

Пожелай нещо на читателите на BB-Team!

На първо място им пожелавам да бъдат щастливи, защото това е основен фактор за цялостното им състояние. Също така им пожелавам да бъдат борбени и силни, за да постигат своите цели.

Хареса ли ти статията?
Статията написа Вероника Налбатска
Вероника е инструктор по водна аеробика (занимава се от 2007 година) и бивш състезател по силов трибой (неколкократен републикански шампион в кат. до 84 кг). Занимава се любителски с бодибилдинг от 2012 година. Дипломиран художник-дизайнер. Със силни интереси в областта на спорта и здравословното хранене. Търси хармонията и вярва, че здравето зависи от баланса между движение, хранене и емоции. Смята, че няма нито универсален тренировъчен подход, нито - универсална диета.
Мнения по темата
introducer
1
7 дек 2015 21:18

bb-teen.org :D

Наталия
2
8 дек 2015 22:37

Имам чувството понякога, че статийте в бб-тийм се правят междудругото..... Ей така калкото да има нещо, че трябва...

Ivan Radev
3
9 дек 2015 00:20

Градивната критика си каза тежката дума. На мен промяната ми хареса.

Вероника Налбатска
4
9 дек 2015 09:32

Благодарим за споделените мнения! :)

Това не е статия, впрочем, а интервю. :)

Наталия
5
9 дек 2015 15:27

Говорех по принцип за статиите, но реших да го напиша тук. :) А за текущото интервю не искам да вземам отношение.

Димитър Михайлов
6
9 дек 2015 15:32

Здравей, Наталия, ако може да бъдеш конкретна и да ни помогнеш в разбирането какво да променим и най-вече подобрим в следващите си статии, ще се радвам да споделиш с нас.

Така поднесено, под съдържание, към което казваш, че няма връзка, не сме сигурни как да го тълкуваме.

Разбира се, ако просто това, което пишем, не ти е интересно и полезно, напълно може да те разберем и не е необходимо да се аргументираш.

Петър
7
9 дек 2015 23:17

О, благодаря :) Ще ви пиша на лично, тогава. :)

Boby_
8
26 дек 2015 17:12

Искате градивна критика? Ето малко от мен. Тези всичите “интервюта” с назобени комплексирани хлапета от кварталните зали без никакви успехи както в живота, така и в спорта от серията “голямата промяна”, които повтарят заучени тривиални максими като папагали, според мен не носят никакви позитиви на бб-тийм, а точно обратното.
Ако искате да стигнете до по-широка аудитория, по-добре интервюирайте изявени спортисти, настоящи или бивши, интересни хора - работещи любители във всякакви спортове от ориентиране до колоездене, млади екстремни спортисти, практикуващи диетолози и техните опононенти от “холистичните” дисциплини и други по-интересни личности, свързани със спорта, здравословното хранене, активния начин на живот и т. н. Разширете малко кръга на интервютата и ще предизвикате повече интерес.

Anonymous
9
2 яну 2016 18:35

Няма значение за чии успехи четем - на Лазар Ангелов или на някого от кварталната зала. Важното е да има споделяне на опита и желанието за промяна, на волята.

В случая с Кристиян е интересно да се види как е минал от едната в другата крайност и как е успял да ги овладее. Където, всъщност, идва “по-слабата’ част в интервюто. Може да е от структурата на самото интервю, може да е и от отговорите на участника.

Всички знаем, че е “правилно” да се храним с риба, зеленчуци, ориз, извара; да почиваме адекватно и да тренираме усърдно. Полезно би било да се сподели повече за самия хранителен и тренировъчен режим, откъде човекът черпи информация, как я адаптира към себе си с цел по-добри резултати и пр.

Наистина, има усещането, че това интервю е по-различно от останалите, но няма и как да сравняваме отговорите на някого, който сега излиза от гимназията, с отговорите на човек на 30+. Разнообразието е богатство :).

Вероника Налбатска
10
4 яну 2016 11:57

Благодарим ви за отделеното време и споделената обратна връзка! :)

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.