Хернията - вечният враг на спорта

Видовете хернии - по какво да ги различаваме, произходът им, тяхното предотвратяване и лечение

от четиво за 5 минути

Без съмнение думите "спортуващ" и "херния" често стоят в едно изречение. Най-честият фактор за спортната херния е подценяването на възможността за възникването й. Прочетете тази статия, за да не се налага да употребявате "спортувам" само в минало време...

Хернията - вечният враг на спорта

Какво представлява хернията?

Под херния трябва да се разбира изтлачването на тъкан или конкретен орган през обвивката му или през мускул, разполагащ се в близост.

Явлението се наблюдава, когато последните притежават "слаба област", която става по-лесно проницаема при определени условия.

Впоследствие се оформя издаване на тъканта, която се загражда от т.нар. херниен сак и разполагащия се около него херниен отвор (пръстен).

Симптомите на състояния като хернията са обикновено ясно изразени.

Въпреки това при някои случаи е възможно да се пропуснат или пренебрегнат, което води до тежки животозастрашаващи последствия.

Хернии могат да се образуват в голям брой области на човешкото тяло. Около 75% от тях се срещат около слабините и са най-често срещаният тип при спортисти.

Последната група хора често страда и от хернии на междупрешленовите дискове, водещи до болки в гърба и други усложнения. Този вид заболяване спада към една друга много обширна тема, която няма да засягаме в този материал.

Видове херния

Съществуват няколко класификации на отделните типове хернии, но основната и най-често използвана е следната:

Хернията - вечният враг на спорта

 • Ингвинална - както споменахме и по-горе, тази форма има най-широко разпространение. Причинена е от пробив на тънките черва в областта на т.нар. ингвинален канал, който се разполага около границата между коремната област и долния крайник. По-вероятно е да се наблюдава или от дясната страна, или отляво, но има случаи и на двойна проява.
 • Бедрена - бедрената (или феморална) форма е много сходна на ингвиналната. Образува се малко под слабинния канал. За разлика от ингвиналната, този тип херния е много често явление при жени.
 • Пъпна - въпреки че в повечето случаи симптомите са налице веднага след раждането, при някои пациенти те остават скрити за период от няколко години.
 • Следоперационна - този вид херния може да се прояви след прекарана хирургична интервенция.
 • Епигастрална - налбюдава се по линия (горната част на LINEA ALBA), започваща от пъпа и отправяща се няколко сантиметра нагоре към гръдната кост.
 • Полулунна - най-често се формира в областите диагонално под пъпа.
 • Интракраниална - вътречерепна.

Херниите биват още вродени и придобити. Първите се установяват след раждането на детето, а придобитите - в по-късен етап.

Симптоми при херния

За появата на херния говори основно промяна в релефа на конкретна област (подуване), съпътствана с болка. Нейната сила, както и разпространение варират широко.

Основните симптоми са:

 • болка;
 • подуване;
 • сърбеж;
 • гадене и повръщане;
 • запек;
 • патологии на отделителната система;
 • други.

Причини за възникване на херния

Както бяхме споменали по-горе, често пъти обвивките на органите и мускулите, разполагащи се в близост до тях, притежават податливи участъци.

Хора, при които съществува такова явление, са предразположени към хернии и тази черта често се предава в поколението.

За проявлението на хернията от своя страна способстват редица фактори. Така например с възрастта тъканите губят еластичността си и могат да бъдат потенциално място за развитие на херния.

По време на бременност настъпват резки и широкообхватни промени в областта на корема, които също довеждат нерядко до подобни състояния.

Най-честата причина обаче за формирането на херния е свързана с повишаване налягането в коремната кухина.

Именно този фактор е основната предпоставка за поява на ингвиналната херния.

Такова покачване на налягането съпътства повдигането на голям товар и е най-честата причина за възникване на херния при спортисти, занимаващи се с бодибилдинг.

Ето кои са и основните фактори, предшестващи хернията:

 • затлъстяване;
 • повдигане на голям товар, както и други фактори, повишаващи налягането в коремната кухина;
 • възраст;
 • фамилна предразположеност;
 • бременност и раждане;
 • минала хирургична операция;
 • други болести.

Превенция и лечение на хернии

Съществуват мерки, които могат да намалят значително риска от поява на херния. Поддържането на здравословно тегло е основно в превенцията на заболяването.

При хора с наднормена маса повдигането дори на незначителни тежести лесно може да доведе до пробив в определена област.

Освен това по отношение на хранителната диета трябва да се има предвид, че приемането на влакнини (напр. целулозата) повишава подвижността на фекалните маси и по-рядко се достига до състояние на запек (често пъти причина за херния).

Поддържайте физическия си тонус! Умерените по интензитет и чести тренировки са предпоставка за повишаване капацитета на мускулатурата в области, податливи на херния.

Разбира се, трябва да се вземе под особено внимание техниката при изпълнение на упражненията.

Ако все пак е възникнало и най-малкото съмнение за херния, не се колебайте да посетите лекар. Взимането на мерки може да доведе до отшумяването й с времето.

В повечето случаи обаче състоянието предполага хирургична намеса, която е една от най-често извършваните навсякъде.

Спортната херния

Множество потърпевши от това заболяване са именно спортистите. Често пъти дори диагнозата, която се поставя при такива пациенти, се представя като "спортна херния".

Делът от заболелите, спадащи към това съсловие, е около 5%.

Подобно на другите случаи на херния, и за спортуващите има две основни възможности.

От една страна заболелият може да се подложи на консервативно лечение, при условие, че травмата не е тежка.

То включва почивка, която трае приблизително от 3 до 8 седмици, 3-4 месеца спортна рехабилитация и постепенно възобновяване на пълната спортна активност.

В други случаи обаче е наложителна хирургичната интервенция. Тя трябва да бъде последната инстанция, към която ще се обърне болният, ако консервативното лечение не даде добри резултати.

Прекаралите операция трябва да преминат известен период на възстановяване, който може да продължи приблизително от половин до една година.

Хареса ли ти статията?
Статията написа Симеон Гълъбов
Д-р Симеон Гълъбов има интереси в областта на диетологията, спортното хранене и натуралната медицина. Има практика като нутриционист, а също и редица публикаци в медицинските рубрики на BB-Team.
Мнения по темата
1
7 авг 2008 20:49

Половин до една година?
До колко съм запознат, времето за възтановяване е ДО 8 седмици - т.е. максималното време, за което можеш да се върнеш към спорта, който практикуваш на 100%, освен ако няма усложнения.
Обикновенно за 2 седмици се връщаш към леки спортове (тичане, плуване).

Мен ме интересува по-подробна информация на “спортна” херния, тъй като е доста популярна напоследък, но тук не открих достатъчно информация.
Освен това си заслужава да се отбележи, че коремната преса, е най-популярното упражнение за превенция на хернията и е добре да бъде добре практикувано, особено ако в програмата си включвате  упражнения тип “мъртва тяга”, клек и др..

2
светла костова
2 фев 2011 17:24

Мили фитнес маняци-ако получите херния или се оперирате от херния-трябва да забравите за фитнеса до края на живота,може само ходене,леко бягане и плуване -казвам ви го като потърпевш,след операция на ингв. херния питах хирурга -може ли да се натоварвам и той ми каза -можеш след 6 месеца-разбира се тогава аз трудно ходех и ми беше ясно че не мога ,но когато навърших две години и се чувсвах напълно здрава ,реших да правя коремни преси/преди операцията съм правила до 50/,а сега с голам зор направих десет и след ден бах на легло с ужасяващи болки ,които продължиха три години-три години бях на легло ,с най-силните болкоуспокояващи и страха от рецидив на хернията,едвам оживях

3
2 фев 2011 18:56

Най-определящото в случая е физиотерапията. Светла, за съжаление нещо са сбъркали при провеждането на възстановяването, което може да доведе до различни, тежки усложнения.

4
теодор
2 фев 2011 20:38

Възстановяването след операция от ингвинална херния е между 1 и 3 месеца , в зависимост от техниката. За херниите в останалата част на коремната стена , времето за възстановяване е различно, според големината на дефекта.
Тук можете да намерите инфо за спортната херния:
http://www.teodoratanassov.com/publications-35

5
8 март 2011 16:46

искам само да попитам защо няма споменати симптоми при спортната херния? и ако някой може да сподели

Владимир Недков
6
9 март 2011 19:52

Ще разгледаме спортната херния в специализиран материал. Това е причината да не я видиш сред изброените.

7
13 апр 2011 00:44

Хора имам двустрана херния, като от ляво ми е в начален стадии. Предстоят ми две операции та искам да попитам ако си разтягам краката и се опитвам да правя шпагат бих ли усложнил нещтата там доло.... в моментра тренирам само предмишница (домашни условия с гири и ролери) понеже трябва да си пазя корема. Доктора ми каза че мога да ходя на фитнес но ме е страх и няма за сега , също така каза че с херниите мога да седя още 3 4 год стига  да се пазя. Другото което разбрах е че имам разкусвания а чарвата са си намясто но при напан биха излезли и до 6 часа небиват ли варнати започва гниене.

q6o_85
8
17 авг 2011 10:43

Бих искал да попитам г-н Недков какви упражнения са подходящи за хора с херния ! Благодаря !!!

Владимир Недков
9
17 авг 2011 11:06

Има специално написана програма в раздел Фитнес/Тренировъчни програми - Безопасна тренировка за гърба мисля се казваше - разгледай.

10
Владо
3 сеп 2011 15:06

искам да попитам онзи ден правих клек  и получих някакво странно усещане в областта между корема и половите ми органи нямам някакви видими деформаци в областа но в момента продължавам да изпитвам не приятно чувство въпроса ми е възможно ли е да съм получил херния или може просто да съм се разтегнал нещо ? и мога ли да продължа да клякам

Death__
11
3 сеп 2011 18:26

До колкото знам, щом не ти се е подуло и не те боли много силно, значи нищо ти няма :)
Може наистина да си разстегнал нещо, но така никой не може да ти каже от разстояние :)

12
13 окт 2011 17:06

Значи мен ме оперираха от ингвинална херния и преди прегледа нямах никакви симптоми само нещо като движение на въздух в корема така да го нарека оперираха ме преди 5-6месеца и все още се пазя защото при по голямо натоварване усещам дискомфорт на същото място мен също ме интересува кога мога да почна с някаква по лека програма и каква по точно мерси предварително!!!

13
cvetan
29 окт 2011 12:25

Точно като при колегата Владо по горе и аз но не при клек ,а при мъртва тяга получих под колана едно припарване в областа на слабините и 5 дена вече там осещам лека тъпа болка малко като при начален запек .Не се повлиява особено от аулин не се и засилва .При вдигане на тежести не усещам някакво движение и като че ли не усещам и да се повлиява там долу нещо но се притеснявам да не съм направил ингвинална херния

14
Иванов
2 март 2012 00:26

Здравейте,преди година и 5 месеца ме оперираха от перитонит.октомври миналата година  от сраствания и следоперативна херния.Сложиха ми платно.Сега се чувствам добре.Искам да питам мога ли да ходя на фитнес,какви упражнения да правя и трябва ли да спазвам диета?Благодаря

15
6 апр 2012 12:42

И аз да ви споделя моя опит,че г-жа Светла Костова ме възмути.Аз съм на 27 г. и тренирам от 10.Опериран съм 2 пъти от херния-от двете страни малко над слабините.Първата ми операция е когато съм бил на 1.6г(от рев и напъване),втората операция на 6 год.след скок от високо и изсипване.Тренирам като животно вече 10 години,зобил съм и т.н.Най-големия ми прогрес е от тренировъчен сплит включващ клек,лег тяга.Така че споко,тренирайте си и не слушайте тези които ви казват да спрете.И до днес клякам с по 120-140,правя гребане с по 120-130 и правя тяга с по 140-150 кг.

Васко
16
29 дек 2012 22:13

а да сте чували за едно не толкова ново изобретение, наречено—- КОЛАН!

17
1 апр 2013 22:45

А ДА СИ ЧУВАЛ, ЧЕ С ТВА НОВО ИЗОБРЕТЕНИЕ ПО-ЛЕСНО СЕ ПОЛУЧАВА ИНГВИНАЛНА ?

18
15 фев 2017 11:37

Здравейте,

Днес след програмата забелязах известно подуване в така наречената ингвинална област. Не мога да каза че болеше кой знае колко, но се стресирах. :)
няколко часа по-късно беше изчезнало, в момента усещам някакъв минимален дискомфорт в тази област, но не мога да го нарека болка. Мисля да не тичам веднага на доктор, а да се пазя няколко седмици. Бих оценил съвет, дали да спра само коремните упражнения или всичко. това е програмата по която тренирам три пъти седмично:

http://assets4.tribesports.com/system/workouts/images/000/002/123/original/20131129132040-home-full-body-from-madbarz-com.jpg

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.