Цинк + магнезий = ZMA

Повече тестостерон, повече продуктивност...

от четиво за 3 минути

Два от минералите, които при билдърите често са в недостиг, са цинк и магнезий. Те са необходими за нормалното протичане на повечето процеси в организма, така че дефицитът ще забави или дори спре тези процеси. Цинкът регулира производството на тестостерон, така че цинков дефицит (при около 30% от атлетите) води до спад в нивото на тестостерон в кръвта.

Zink-i-magnezii

Какво можем да кажем за минералите цинк и магнезий накратко?

Начинът, по който цинкът оказва влияние върху тестостерона в тялото все още не е достатъчно изяснен, но според най-разпространеното схващане той ускорява превръщането на андростенедиона в тестостерон, намалява скороста на отделяне на последния през черния дроб и забавя преработването на тестостерона от черния дроб в дихидротестостерон.

Що се отнася до магнезия, доказано е, че той има антикатаболичен ефект, намалявайки нивото на кортизола ("стресовия" хормон) и в определени случаи има ергогеничен ефект.

Какво става, когато двата минерала (цинк и магнезиий) се комбинират?

Получава се мощен нестероиден натурален суплемент, стимулиращ отделянето на анаболните хормони в организма - тестостерона и инсулиноподобният фактор на растежа, което води до покачване на силата и намаляване на времето за възстановяване, а така се редуцира и опасността от травми.

Комбинацията е създадена специално за повишаване на издръжливостта, оздравителните процеси и растежа. При по-продължителна тренировка недостигът на цинк намалява мускулната сила и издръжливост, а недостигът на магнезий намалява достъпа на кислород до мускулите. Приемът на допълнителни количесва може да повиши производството на собствен тестостерон с 30%.

С какво се комбинира приемът на цинк и магнезий за оптимален ефект?

Продуктите на различните фирми могат да варират, но основното в тях са ковалентно свързани цинк/магнезиев аспарат (обикновено минералите се свързват с аспартична киселина, която подобрява транспорта на минералите и полезното им усвояване от организма).

Понякога за още по-добро усвояване се прибавя и витамин В6 - 10-11мг. Някои фирми имат отделни комбинации за мъже и жени: при мъжете цинкът е 30 мг, а магнезият 450мг за прием, докато за жените съответно 20 и 300мг.

Има и така наречените дневни и нощни формули - в първата е добавен йохимбин за допълнителна енергия и биопарин, за да се увеличи усвоямостта. Този вариант трябва да се взима само през деня, за разлика от нощната формула, в която вместо йохимбин има G-аминобутирична киселина и други съставки, влияещи върху дълбочината на съня.

Кога и в какви дози се взимат цинк и магнезий?

За нощната доза комбинацията се взима 30 до 60 минути преди лягане на гладно, а за дневната е за предпочитане 30 минути след ставане, на празен стомах.

Според специалистите не трябва да превишавате общо 30 мг цинк и 6-8мг магнезий дневно за килограм тегло, затова спазвайте препоръките на произвоодителя.

За предпочитане е при прием на цинк и магнезий да се избягва консумация на млечни подукти, както и на други храни или суплементи, богати на калций.

В статията са използвани източници - виж списъка.

  • По материали от чуждестранни медии и интернет
Хареса ли ти статията?
Мнения по темата
1
16 фев 2008 08:27

За предпочитане е при прием на цинк и магнезий да се избягва консумация на млечни подукти или други храни, или суплементи богати на калций.


това означава въобще да ги махна от диетата или .. да не ям такова след като сам пил хап4етата ??

Владимир Недков
2
16 фев 2008 11:03

Второто!

3
16 фев 2008 13:26

в мометна употребявам такива таблетки и ме интересуваше.
благодаря много ! успех във всичко ! :)

4
насо
3 фев 2010 12:02

добре, но много витамини (разтворими и на таблетки) се продават и има комбинации на калций с магнезий и цинк; аз питах една аптекарка дали калция пречи на усвояването на цинк и магнезий, но не можа да ми отговори (явно си нямаше никаква представа...)
WALMARK имат таблетки с трите елемента (дозите са 1/4 от споменатите в статията) и казват :
1. калцият се вгражда успешно в костите в присъствие на магнезий и цинк
2. По подобен начин цинкът влияе върху кожата и косата по-ефикасно при наличие на достатъчно количество калций и магнезий

Т.е. може ли да се извади извода, че ако ни интересува по-добро мускулно представяне по време на тренировка, трябва да не взимаме калций; но ако се интересуваме повече от здравината на костите, то е добре да взимаме калций заедно с магнезия и цинка?

Barny
5
12 май 2010 08:48

насо, и мен ме интересува това, защото в момента взимам комбинацията цинк+магнезий+калций, но явно няма кой да отговори на въпроса ... :(

6
21 ное 2010 18:01

имам много ниски нива на тестостерон каква да правя

Владимир Недков
7
21 ное 2010 19:57

Пусни тема във форума, за да се изясни причината за ниските нива. Тогава можем да коментираме възможности.

8
22 ное 2010 05:12

никой не лекува причината .нивата са ниски .мазах се с андрогел бих инджекции омнадрен не помага.

Владимир Недков
9
22 ное 2010 09:11

Уви, не виждам начин да помогнем.

Bocko
10
28 март 2011 17:20

Здравейте, може ли да се съчетае приемането на извара и ZMA и ако може как става то. Говоря за извара преди лягане

ragHqP
11
27 апр 2011 23:40

И мен ме късае по-горе зададения въпрос за комбинацията ZMA + извара преди лягане.

12
10 юни 2011 20:44

има ли компетентен да обясни следното ПРОТИВОРЕЧИЕ

“За предпочитане е при прием на цинк и магнезий да се избягва консумация на млечни подукти, както и на други храни или суплементи, богати на калций. “

+

че има продукт “Калций & магнезий & цинк, 255 mg” ( на една американска компания за витамини /доста известна но няма да я споменавам за да не стане реклама и за да не ми изтрият пост-въпроса/ )
дори голяма хвалба го хвалят “някои” хора - употребявали го / уж /

Владимир Недков
13
11 юни 2011 18:49

Питай производителите за противоречието. Няма грешка в статията.

Димитров Любомир
14
7 авг 2011 10:22

В продължение на няколко дни взимах магнезий, калций, zинк...20 мин по късно се чувствах като дроб сърма, много отпаднал, не спирах да се чудя защо се получава така, след като тези съставки в повече от случаите са комбинирани.
Наcо разясни нещата, Мерcи!

Petar Iliev
15
3 ное 2011 14:24

Няма доказателства, че ZMA има способност да повишава тестостерона. Изследвания на американски и германски учени, напълно независимо и в различни години са го доказали или по-точно са доказали че приемър не повлиява хормоните в тялото, а камо ли да покачва тестостерона. Опитите са проведени със спортисти и проверени с кръвни проби. Има само едно изследване, което “доказва” това твърдение и то е следното. Играчи на американски футбол били разделени на две групи. На едната и се дава ЗМА, а на другата се забранява да взема всякакви суплементи за период от 8 седмици. След това групата със ЗМА твърдяла - забележете, твърдяла е субективна оценка, че имала повече сила. Което е нормално в сравнение с тези, които не са вземали никакъв суплемент, а са тренирали 8 седмици на пости. И ако това не е достатъчно убедително, то ето ви и следното - компанията, която е патентовала ZMA като продукт, финансира същото изследване, а докторът, който е отговорник за провеждането на експеримента и интерпретиране на резултатите е акционер в същата компания. Честито на рибите.

Petar Iliev
16
3 ное 2011 14:59

Резорбцията на цинка се случва в червата и по-точно в тънките черва. Ако се вслушваме в предписанието да го приемаме на празен стомах 2 часа след последното богато на калций хранене, за да не се свърже с калция и т.н., то следва да се замислите над това:  на храната и трябва поне 4-5 часа, за да премине през храносмилателния тракт, че дори и 10 - 12 часа в зависимост от храната. С други думи в храносмилателния ви тракт винаги има храна. Доказателство за това е и приемането на очистителни преди иригография (рентген на дебелото черво). Денят преди да идеш на гореспоменатата иригография се яде сутринта и после в 14 часа се приема очистително, което има 19 часа за да очисти храните от червата. Иригографията се насрочва за 9 - 9 30 следващия ден. Това би трябвало да ви покаже, че в частта от храносмилателния тракт, където се извършва резорбцията на цинка винаги има храна, която е възможно да съдържа калций и фитати и на фона на 19 те часа, когато вече няма нищо в червата и то след приемането на очистително за това, двата  часа след последното хранене при редовно хранещ се билдер са смешно малко, за да се наблюдава отсъствие на храна, съдържаща калций. Ако и това не ви е убедило в безсмислието на “диета” от сорта, то дано множеството мултивитамини и минерали, които съдържат заедно калций и цинк и които се продават масово, ви разколебаят в истинността на този факт, който е реален може би при опити в епруветка и лаборатория, но непостижим и в рамките на градските легенди, когато се отнася за реалния живот.

ЛюбенК
17
1 дек 2011 21:08

Петре, пишеш:
“Резорбцията на цинка се случва в червата и по-точно в т ъ н к и т е черва.”;
а после:
“Доказателство за това е и приемането на очистителни преди иригография (рентген на д е б е л о т о черво).”...”Това би трябвало да ви покаже, че в частта от храносмилателния тракт, където се извършва резорбцията на цинка...”
Последно къде смяташ, че се случва тази резорбция? :)

 

18
sisovoto
8 яну 2012 01:38

Ето какво пише за продукт с Калций - Магнезий - Цинк на една фирма :
Трите активни компоненти на този препарат са в оптимално съотношение и под формата на органични съединения, което благоприятства усвояването им от стомашно-чревния тракт. Тяхната комбинация е много подходяща, тъй като калцият не може да бъде вграден в костната тъкан без наличието на магнезий и цинк. Подобно, ефектите на цинка по отношение на кожата и косата са свързани с наличието на калций и магнезий. Ефекти: подходящ за хора с повишен риск от развитие на остеопороза (възрастни, жени по време на менопауза и след гинекологични операции) оказва положително влияние върху нервната система и регулирането на нервно-мускулния баланс подходящ за деца по време на интензивен растеж, бременност и кърмене, по време на оздравителния период и при високо физическо натоварване Калмацин (Калций - Магнезий - Цинк) Съдържание: Всяка таблетка съдържа: Калций 333.9 mg Магнезий 133.5 mg Цинк 8.3 mg Дозировка: 1 таблетка дневно по време на хранене Опаковка: 30 таблетки 100 таблетк

И така пак не си отговорих на въпроса  ” С калции или без ?” :)

19
11 фев 2012 09:38

“Питай производителите за противоречието. Няма грешка в статията.” Този отговор ми се струва твърде неуместен (да не употребявам друга дума) за да се приеме на сериозно. Ако все пак държите на имижа си, би трябвало да доразвиете темата. Благодаря!

Владимир Недков
20
11 фев 2012 18:06

goschog , Ето едно интересно изследване по въпроса. Дано ви се стори “сериозно”. Причините, да не успяваме да сме абсолютно точни и изчерпателни е че материята, за която пишем е обширна, дълбока и не напълно изучена и становищата се менят/корегират средно на всеки 5 до 10 години. Ние сме малък екип.

Eur J Clin Nutr. 1994 Mar;48(3):198-204.
The effect of calcium carbonate and calcium citrate on the absorption of zinc in healthy female subjects.
Argiratos V, Samman S.
Source

Department of Biochemistry, University of Sydney, NSW, Australia.
Abstract
OBJECTIVES:

The aim of this study was to determine the effect of calcium carbonate and calcium citrate on zinc absorption.

DESIGN:
The zinc tolerance test (ZTT), which is the plasma zinc response to an oral zinc challenge, was used to quantitate zinc absorption. A physiological test dose of zinc (4.5 mg elemental zinc as 20 mg zinc sulphate) was used. Subjects underwent ZTTs on three separate occasions, each time consuming in random order, either 4.5 mg elemental zinc, zinc with 600 mg elemental calcium as calcium carbonate or zinc with 600 mg elemental calcium as calcium citrate.

SETTING:
Metabolic ward conditions.

SUBJECTS:
Nine, free-living, healthy female subjects recruited from the University population.

INTERVENTIONS:
Blood samples were obtained at 30 min intervals for 4 h postdose.

RESULTS:
The area under the plasma zinc curve (AUC) (mean +/- SEM) following the coingestion of zinc with calcium carbonate (438.4 +/- 129.0 mumol Zn.min/100 g albumin) and calcium citrate (308.0 +/- 110.5) was significantly lower (P < 0.017) than when zinc was ingested alone (1561.7 +/- 240). Urinary excretion of calcium was significantly higher (P < 0.017) at 4 h after supplementation with calcium citrate (0.83 +/- 0.12 mumol Ca/mumol creatinine) compared with calcium carbonate (0.40 +/- 0.11).

CONCLUSIONS:
The decrease in zinc absorption following the ingestion of zinc with different forms of calcium suggests that an antagonistic competition occurred between the minerals and that elemental calcium is the inhibiting factor.

PMID: 8194505   [PubMed - indexed for MEDLINE]

Работата е там, че нутригеномиката е все още млада наука, а пари за изследвания насочени срещу индустрията фармацевтика, се финансират трудно, основно по държавни програми, затова отговорите идват бавно и на малки порции.

Илиян
21
26 юли 2012 20:17

Не мога да разбера защо трябва да се избягват храни богати на калций, след като има коплекс и от Магнезий-Цинк-КАЛЦИЙ (калмацин)?

И другия ми въпрос кога е по-добре да се приема сутрин или вечер(кога се усвоява по-добре или няма значение)?

22
23 авг 2012 23:14

Моят въпрос е дали има някаква опасност заради тези съставки да те хванат с допинг?!?

Strelok91
23
24 авг 2012 09:54

НЕ !

24
24 авг 2012 12:11

Важи за всики спорт нали!??

Strelok91
25
24 авг 2012 18:37

Това са минерали бе лице ! Млад си, имаш достъп до интернет и свободно време, преди да пиеш хапове или да си слагаш в устата каквото и да е отдели минутка-две и разгледай какво пише за него. Не слушай какво ти говорят индивиди, като мен, не питай за всичко каквото ти кефне непознати, а просто се разрови лекичко, не е трудно.

26
24 авг 2012 22:26

ок благодаря все пак за помоща..

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.